KESKUSTELUT > RISTIKOT > VAIKEAMMAT RISTIKOT?
12016. Vaikeammat ristikot?
Nestori16.7.2025 klo 20:32
Haluaisin vinkkejä, josko jostain lehdestä (tai jopa kokonainen lehti) löytyy Iisakin ja Punaisen Pelikaanin tasoisia vaikeita ristikoita. Vuosikymmeniä ristikoita ratkonut kaipaa lisää haastetta aivoilleen. Kiitokset em. lehtien ristikoiden laatijoille.
2. Jokunen16.7.2025 klo 20:45
IS Extrasta löytyy vuodesta 2016 lähtien koviksia. Mantan Mainiot ristikot Juha Leinoselta on lehteä kohdin ainakin yksi kovis.
3. Nestori16.7.2025 klo 20:53
Lainaus: 2. Jokunen 16.7.2025 klo 20:45IS Extrasta löytyy vuodesta 2016 lähtien koviksia. Mantan Mainiot ristikot Juha Leinoselta on lehteä kohdin ainakin yksi kovis.
Kiitos vinkistä!
4. iso S17.7.2025 klo 08:04
Lauantain Ilta-Sanomissa on kovis. Suunnilleen joka toinen viikko häijympi ja joka toinen viikko vähän armollisempi. Näitä voi kaivella sieltä maksullisen digiversion eli IS-Extran näköislehdistä päivämäärähaulla. Ristikot pitää printata, ellei käytä joillakin apuvälineillä kikkailua.Jos kysymys on ratkomisen ilosta eikä palkinnon himosta, niin tältä sivustolta löytyy Ristikkoarkisto. Tehtävätyypit ja vaikeusasteen voi valita. Visaiseksi luokiteltuja kuvaristikoita on 40.
Jos nälkää on enemmän kuin tarjontaa ja omistaa monitoimitulostimen niin voi kokeilla kierrätystä:
N
Kun printtaan uuden tai enen ratkomattoman vanhan ristikon, printtaa kahtena kappaleena. Ratkaise toinen, merkkaa toiseen päiväys ja arkistoi se. Voit tietysti arkistoida myös ratkaisunkin.
Säilytä arkistokappaleet (ja ratkaisut, jos haluat) päivämäärän mukaisessa järjestyksessä.
Kun vähintään vuosi (tai valitsemasi muu karenssiaika) on kulunut, ota vanhimmasta arkistokappaleesta kopio, ratkaise se, merkkaa arkistokappaleeseen päiväys ja arkistoi se uusimmaksi.
Ihmisen muisti tuppaa olemaan rajallinen ja vuoden kuluttua ristikko ei tunnu tutulta. Jotkut yksittäiset kohdat voivat muistua mieleen, mutta parempi tämä kuin kitua visaisvajeessa.
5. Nestori17.7.2025 klo 08:57
Lainaus: 4. iso S 17.7.2025 klo 08:04Lauantain Ilta-Sanomissa on kovis. Suunnilleen joka toinen viikko häijympi ja joka toinen viikko vähän armollisempi. Näitä voi kaivella sieltä maksullisen digiversion eli IS-Extran näköislehdistä päivämäärähaulla. Ristikot pitää printata, ellei käytä joillakin apuvälineillä kikkailua.
Jos kysymys on ratkomisen ilosta eikä palkinnon himosta, niin tältä sivustolta löytyy Ristikkoarkisto. Tehtävätyypit ja vaikeusasteen voi valita. Visaiseksi luokiteltuja kuvaristikoita on 40.
Jos nälkää on enemmän kuin tarjontaa ja omistaa monitoimitulostimen niin voi kokeilla kierrätystä:
N
Kun printtaan uuden tai enen ratkomattoman vanhan ristikon, printtaa kahtena kappaleena. Ratkaise toinen, merkkaa toiseen päiväys ja arkistoi se. Voit tietysti arkistoida myös ratkaisunkin.
Säilytä arkistokappaleet (ja ratkaisut, jos haluat) päivämäärän mukaisessa järjestyksessä.
Kun vähintään vuosi (tai valitsemasi muu karenssiaika) on kulunut, ota vanhimmasta arkistokappaleesta kopio, ratkaise se, merkkaa arkistokappaleeseen päiväys ja arkistoi se uusimmaksi.
Ihmisen muisti tuppaa olemaan rajallinen ja vuoden kuluttua ristikko ei tunnu tutulta. Jotkut yksittäiset kohdat voivat muistua mieleen, mutta parempi tämä kuin kitua visaisvajeessa.
Hienoa. Tutustun. Kiitos!
6. Nettiratkoja17.7.2025 klo 11:39
Printtauksen vaihtoehto ei ole mitään apuvälineillä kikkailua vaan printtausta suoraviivaisepi tapa.Ei muuta kuin ottaa kuvaruutukaappauksen esille valmiiksi ristikoiden ratkontaan soveltuvalla sivulla, jossa asetukset on optimoitu ristikoiden ratkontaa ajatellen. Sitten ratkontakerros, jonka jälkeen voikin alkaa ratkomaan. Aikaa menee alle puoli minuuttia, kun ollaan ratkontatouhussa.
7. iso S17.7.2025 klo 13:40
Kuvaruutukaappauksen ottaminen? Soveltuva sivu? Asetuksien optimointi? Ratkontakerros?Aikaa menee reilusti toista minuuttia kun selität nämä digiummikolle. Eikä siitä edes ole mitään hyötyä, kun selitys ei mene perille. Aika monelle se printtaaminenkin on ylivoimainen haaste. Kaikki ei ole kaikille yhtä helppoa ja kaikki eivät asu ratkontakerroksessa. Asun talon ainoassa kerroksessa, mutta nyt olen tilapäisesti ylentänyt itseni neljänteen kerrokseeen. Eri talo, eri määrä kerroksia, mutta asukastaulun mukaan ei yhtään ratkaisukerrosta!
8. Nettiratkoja17.7.2025 klo 14:24
Lainaus: 7. iso S 17.7.2025 klo 13:40Kuvaruutukaappauksen ottaminen? Soveltuva sivu? Asetuksien optimointi? Ratkontakerros?
Aikaa menee reilusti toista minuuttia kun selität nämä digiummikolle. Eikä siitä edes ole mitään hyötyä, kun selitys ei mene perille. Aika monelle se printtaaminenkin on ylivoimainen haaste. Kaikki ei ole kaikille yhtä helppoa ja kaikki eivät asu ratkontakerroksessa. Asun talon ainoassa kerroksessa, mutta nyt olen tilapäisesti ylentänyt itseni neljänteen kerrokseeen. Eri talo, eri määrä kerroksia, mutta asukastaulun mukaan ei yhtään ratkaisukerrosta!
Ymmärrän kyllä alkuun pääsemisen kynnyksen.
Kuvaruutukaappaus on helppo ottaa nykyisillä digilaitteilla. Android-laitteilla pitää painaa kahta painiketta yhtä aikaa: sammutus ja äänenvoimakkuuspainikkeen äänenvoimmakkuuden vähentämispuolelta. Miulla ei ole kokemusta iPhone/iPad -laitteista, joten niitä en osaa neuvoa.
Eniten opettelua vaatisi sopivalle sivulle ristikon ratkontaan optimoitujen asetusten määrittely. Ainakin kynän ja kumin paksuus pitää olla sopiva ristikoiden ratkontaan. Kynä ei ole mitenkään välttämätön, sillä sormi hoitaa vallan hyvin kynän ja kumin virkaa, koska ristikon ratkonnassa riittää, että saa selvän, mitä on kirjoittanut. Muut seikat ovat lähinnä sitä, että saa tarpeettomat asiat pois häiritsemästä.
Kun on optimoinut sivut ristikoiden ratkontaan parhailla säädöillä, ei se ratkontakerros ole vaikea juttu ollenkaan.
9. Funny17.7.2025 klo 19:01
On se hyvä, että on jotain, jossa ei tarvitse tuijottaa näyttöä, paperille ratkottavat ristikot. Käytämme muutenkin liikaa ruutuaikaa, kun on televisiot, tietokoneet, tabletit ja puhelimet.
10. Nettitäyttäjä17.7.2025 klo 19:14
Jos ristikko on netissä otettavana kuvana, turhaan siihen tulostimen väriä kannattaa käyttää.
11. Funny17.7.2025 klo 20:31
Aivan, musteen säästäminen on koko homman idea.
12. outsider17.7.2025 klo 20:49
Funnyn kanssa samoilla aalloilla. Voi miten ihanaa on se paperi, Hb-6 -lyijäri, - virittää aivonsa kunkin laatijan aivoituksille ja haastaa itsensä ilman tylsän, kovan tekniikan hienouksia! Pitäkää te nerot nettinne. On ihanaa olla kalkkis.
13. Nettitäyttelijä18.7.2025 klo 09:35
Lainaus: 11. Funny 17.7.2025 klo 20:31Aivan, musteen säästäminen on koko homman idea.
Kyse ei ole vain siitä. On monta muutakin syytä, joita en ala tässä luettelemaan.
14. lapatossu18.7.2025 klo 13:00
Jokainen tyylillään... minusta on hauskaa lukea eri tavoista tehdä asioita. Siten voi aina punnita omia tapojaan, pitääkö entisen, ottaako uuden vai omiiko jotakin uudesta pitäen jotakin vanhaa
15. Nettitäyttelijä19.7.2025 klo 14:47
Laitan esille muutaman muun syyn:- Voin kirjoittaa kuin kuulakärkikynällä, mutta saa väärät kirjaimet pois nopeasti eikä poistetuista kirjaimista jää mitään jälkiä ristikkoon.
- Voin laittaa ristikon ympärille väliaikaisesti muistiinpanotilaa; se on erityisen kätevää, jos vihjeenä on anagrammi. Muistiinpanotilaan voi laittaa myös vaihtoehtoisia ratkaisusanoja.
- Hankalat sanat voi merkitä omaan kerrokseen, jonka voi lopuksi poistaa.
- Nettiavut (esim. Sanarenki, Wikipedia, Gemini tekoäly) saa esille ristikon viereisiin välilehtiin.
Eikä tässä vielä kaikki!
16. iso S19.7.2025 klo 23:24
Keksi lisää, en vielä vakuuttunut. Vertailun vuoksi kokemuksia paperilla ratkomisesta:- Voin kirjoittaa ja kirjoitankin kuulakärkikynällä. Väärien kirjaimien poistamiseen ei kulu yhtään aikaa ekä poistamisesta jää jälkiä, kun kirjoitan väärien kirjaimien päälle. Hyvin saan selvää eikä muista tarvitse välittää, kun ratkon ilokseni enkä lähettääkseni.
- Voin laittaa ristikon vasemmalle puolelle (tai oikealle, jos olen sillä tuulella) tyhjän aanelosen. Siihen mahtuu paljon anagrammeja ja vaihtoehtoisia ratkaisusanoja. Voin myös olla laittamatta. Yleensä olen.
- Hankalat sanat voin merkitä eri paperille. En kyllä tiedä miksi niitä pitäisi merkitä, ristikkoon nekin mokomat kuuluvat. Joka tapauksessa paperin voi helposti poistaa.
- Nettiavut saa esille ristikon toisella puolella olevalle läppärille (sille puolelle jolla ei ole aanelosta) eri välilehdille. Useimmin käytettävä tai viimeksi käytetty voi olla valmiiksi esillä, kun ei ole se pahuksen ristikko tiellä.
Ja tässä kaikki tältä illalta. Hyvää yötä tasapuolisesti paperoijille ja kerrostelijoille.
17. Nettitäyttelijä19.7.2025 klo 23:58
"- Hankalat sanat voi merkitä omaan kerrokseen, jonka voi lopuksi poistaa."Selitin huonosti. Tarkoitin vihjeiden, en ratkaisusanojen sanoja. Rinkuloin ristikossa hankalia vihjeitä, joiden logiikkaa en ymmärrä. Pyyhin pois merkinnät, kun vihjeen logiikat selviää. Kun merkinnät on omassa kerroksessa, homma hoituu helposti ja siististi eikä tule poistaneeksi mitään ratkaisukirjainta. Koko merkintäkerroksen voi poistaa, jos kaikki on selvää. Paperiristikkoon rinkuloinnit ja muut merkinnät jäävät enemmän tai vähemmän näkyviin. Jos merkintöjä poistaa, niistä jää vähintään painumajälkiä. Kumitus ei poista kaikkia jälkiä. Jos ei välitä suttuisuudesta, tällä seikalla ei ole merkitystä.
Lopputulos sikäli aina 100% siisti, että kaiken sutun ja ylimääräisen saa täysin pois. Kirjainten laatu riippuu viitseliäisyydestä. Minun kirjaimeni eivät ole kovin siistejä. Paperille on helpompi tehdä nättejä kirjaimia.
18. Funny20.7.2025 klo 00:42
Paljon vaivaa yksinkertaisen puuhan vuoksi. Kaikki perustelut vaikuttavat hieman hassuilta.Kohta painun petiin ja ratkon vähän PuPe:a. Mitään apuvälineitä ei ole käsillä, mutta ristikot täyttyvät silti. Marginaaleissa on riittävästi tilaa merkinnöille, jos on tarvetta jotain anagrammia tai muuta arvoitusta selvittää. Ehkä nettihaut nopeuttaisivat, mutta ei ole mitään kiirettä eikä suoritustavoitteita. Kumitus ei sotke lehteä, kun se on painettu hyvälle paperille, ja ratkojalla on asialliset kynät ja kumit. Mahdolliset painumajäljet ovat vain todisteita, että ratkonnassa on nähty hiukan vaivaa. Näin viimeksi Viitamäen kanssa.
19. Nettitäyttelijä20.7.2025 klo 09:01
Lainaus: 18. Funny 20.7.2025 klo 00:42Paljon vaivaa yksinkertaisen puuhan vuoksi...
Kuten olen todennut, vaivaa on paljon vähemmän kuin siinä, että printtaa ristikon.
Marginaaleissa on riittävästi tilaa merkinnöille, jos on tarvetta jotain anagrammia tai muuta arvoitusta selvittää...
Nyt kyse oli digitaalisesti julkaistuista ristikoista, joita ihmiset yleensä ratkovat printattuina A4 printattuihin ristikoihin ei juuri voi marginaaleja jättää, jotta ristikko ei muutu liian pieneksi. Jos niitä jättää, pitää olla rinnalla digilehti, jossa tutkii vihjeitä, joita printatusta ristikosta ei saa selvää. Voin itse määrittää marginaalit ja niitä milloin tahansa vaivattomasti isontaa tai pienentää. Jos tallennan ratkaistun ristikon, en jätä niihin marginaaleja ollenkaan. Voin suurentaa ja pienentää ristikkoa vaivattomasti. Siitä on usein apua kuvavihjeiden kohdalla. Suurentamisesta tosin ei aina ole apua, jos ristikossa on pieni vihjekuva, jossa on liian paljon yksityiskohtia kuvan kokoon nähden tai kuva on suttuinen.
Ehkä nettihaut nopeuttaisivat,...
Nettiapujen käyttö on nimenomaisesti se, mikä helpottuu todella paljon, kun nettiavut ovat samassa laitteessa kuin ristikko. Ei tarvitse irrottaa käsiään ristikosta tarttuakseen puhelimeen tai mennäkseen ietokoneen ääreen. Kun nettiapujen käyttö on äärimmäisen vaivatonta, niihin välillä tulee liiankin helposti turvauduttua. Kuvan perusteella hakeminen on äärimmäisen helppoa. Siihen tosin Sanarisin ristikoissa ei juuri koskaan tarvitse turvautua.
Nyt kyse oli digitaalisesti julkaistuista ristikoista. A4 printattuihin ristikoihin ei juuri voi marginaaleja jättää, jotta ristikko ei muutu liian pieneksi.
20. Funny20.7.2025 klo 13:32
Näyttää siltä, että yritetään ratkaista varsin marginaalista ongelmaa. Mutta muistin juuri, että taannoin huvikseni ratkoin yhden ristikon kuvankäsittelyohjelmalla. Kirjaimet suoraan näppäimiltä, ei mitään käsin piirrettyjä harakanvarpaita. Tuolla säikessä 11989 on aiheesta juttua.
21. Nettitäyttelijä20.7.2025 klo 13:47
Lainaus: 20. Funny 20.7.2025 klo 13:32Näyttää siltä, että yritetään ratkaista varsin marginaalista ongelmaa. Mutta muistin juuri, että taannoin huvikseni ratkoin yhden ristikon kuvankäsittelyohjelmalla. Kirjaimet suoraan näppäimiltä, ei mitään käsin piirrettyjä harakanvarpaita. Tuolla säikessä 11989 on aiheesta juttua.
Kuvankäsittelyohjelmalla näppäimistöllä ratkonta on minusta hidasta ja kankeaa. Olen testannut parin rivin ratkomista näppäimistöä käyttäen, mutta koin ratkonnan sillä tavoin liian hankaksi. Erityisen kankeaa olisi korjata ratkontavirheitä.
"Harakanvarpaita" olen piirrellyt niin kynällä kuin sormin kosketusnäyttöllä. Riittävän hyvin muutkin saavat niistä selvän kun olen toisille esitellyt. Palkintokisoihin olen harakanvarvasratkotojani jonkin verran lähetellyt. Harakanvarpaitten piirtely on tottumuskysymys, jota voi verrata polkupyörällä ajoon. Kirjainten piirtämisessä mutkia voi oikoa piirtämällä kirjaimet A, B, F, D, M, P, R, W, Z yhdellä vedolla ja E kahdella vedolla; A, F ja Z jätän yhden viivan piirtämättä, jos en lähetä ristikkoa palkintokilpailuun.
22. iso S20.7.2025 klo 14:03
Printattuun ristikkoon jätän yleensä printterin oletusarvojen mukaiset marginaalit , joiden sisään ohjeistan tulostumaan "koko sivulle". Ristikot ovat harvoin täsmälleen aanelosen muotoisia, joten jompaan kumpaan ulottuvuuteen jää yleensä tyhjää tilaa. Selvyyttä voisi parannella säätämällä sen rajoittavan ulottuvuuden marginaaleja kapeammaksi, mutta vaikutus on... no, marginaalinen, en viitsi vaivautua.Tietokoneen tai kännykän äärelle tarvitsee vaivautua joka kerta ja koko ajaksi, jos ratkoo tietokoneella tai kännykällä. Paperilla ratkoessa konetta tarvitaan tulostamiseen ja ehkä avun hakemiseen lähinnä kalkkiviivoilla. Usein ei tarvitse, jos ratkoo muitakin kuin visaisimpia ja visaisista sellaisia, jotka perustuvat oivaltamiseen. Hyvä visainen on sellainen, jossa ei ole helposti googlattavaa tietoa.
Kukin tulkoon uskollaan autuaaksi. Pointtini on se, että joillakin ihmisillä oppimisen kynnys on liian korkea tai oppimisen halu liian matala. Olipa syy kumpi tahansa, kannattaa noudattaa kiss-sääntöä: keep it simple, stupid.
23. Nettitäyttelijä20.7.2025 klo 14:16
Ymmärrän kyllä iso S pointin.Kun homman on opetellut, sen kanssa toimiminen on vaivatonta. Tosin riittävän laadukkaan kuvan siirtämisen kuvankäsittelyohjelmaan vaivattomasti riippuu laitteesta. Minun ei tarvitse tehdä ottamalleni kuvalle välttämättä yhtään mitään. Tämä on maksimaalista vaivattomuutta.
Jos laitteen resoluutio on kovin alhainen, joutuu korkeatasoisen kuvan luomiseksi kikkailemaan, mikä on varsin työlästä. IS:ssä ristikkoa ei saa aseteltua näytölle niin, että ristikon ylä- tai sivureunat ovat näytön laidasta laitaan, joten maksimaalisen suuren ristikkokuvan ottaminen näytöltä ei onnistu. IS:n kovisten HD-tason laitteella otetut kuvat saattavat silti riittää ratkontaan ja voihan aina tarkistaa alkuperäisestä kuvasta, jos ei vihjeistä saa selvää.
Tåssä on demo Google Lens käytöstä: https://imgbox.com/xjFmS0LK .
On huomattava, että siihen voi turvautua milloin tahansa ristikkoa ratkoessa - ei tarvitse pitää esillä alkuperäistä digilehden sivua, jossa ristikko on. Suuri ero ei ole tosin sen välillä, että katsoo ristikon toisessa välilehdessä. Paperiristikkoa ratkoessa pitäisi varta vasten siirtyä digilehden ääreen, jos haluaa käyttää Google Lensiä. Jos ristikko on vain paperisena Google Lens käyttö on hankalaa. Paperiristikosta on vaikea saada riittävän laadukasta kuvaa Googlen kuvahakuun ja jos siinä onnistuu, ainakin kuvan ottaminen on työlästä.
24. Nettitäyttelijä20.7.2025 klo 15:45
Monella on Helsingin Sanomien tai Ilta-Sanomien nettilehti. Haluan vain antaa tällaisen tilauksen omaaville vinkkejä, joiden avulla ristikkoa voi ratkoa mökillä, lomareissulla tms. ristikoita tulostamatta. Ei aina ole käytettävissä mitään tulostinta. Digilehtien ristikoita voi ratkoa ulkomaillakin, jossa ei voi saada käsisiinsä Hesarin tai IS:n paperilehtiä. On rajoittuneisuutta olla sen varassa, että digilehden ristikon ratkominen edellyttää printteriä.
25. Funny20.7.2025 klo 17:23
En lähde ulkomaille ratkomaan ristikoita. Mutta neuvot niitä tarvitseville ovat varmaan jo menneet perille, onhan niitä toistettu moneen kertaan tässä vuosien varrella.Kertaan tässä vielä pointtini, tuijotamme ruutua ihan liikaa. On vain hyvä, että on välillä jotain muutakin sisältöä elämässä. Ratkon paperilla ristikot, luen paperisia kirjoja ja lehtiä. Telkkarini on ollut monta viikkoa pimeänä. Jostain syystä ohjelmat eivät näy, mutta ei haittaa.
26. Nettitäyttelijä20.7.2025 klo 18:14
Lainaus: 25. Funny 20.7.2025 klo 17:23En lähde ulkomaille ratkomaan ristikoita. Mutta neuvot niitä tarvitseville ovat varmaan jo menneet perille, onhan niitä toistettu moneen kertaan tässä vuosien varrella.
Kertaan tässä vielä pointtini, tuijotamme ruutua ihan liikaa. On vain hyvä, että on välillä jotain muutakin sisältöä elämässä. Ratkon paperilla ristikot, luen pLäpaperisia kirjoja ja lehtiä. Telkkarini on ollut monta viikkoa pimeänä. Jostain syystä ohjelmat eivät näy, mutta ei haittaa.
Myönnän, että minun tulee käytettyä digilaitetta liikaakin. Luen lehtiä pääosin digilehtinä; kotiin tulee aamuisin sanomalehti ja ilmainen paikallislehti, jotka ovat harvoja paperilehtiä, joita luen. Kirjoja tulee luettua varsin vähän. Kirjat luen sentään paperisina. Nettiuutisia tulee seurattua liikaakin. Ristikoita tulee ratkottua reissuissa, myös ulkomailla, kun ei illalla lähde minnekään. Välillä katson tabletilta tv-ohjelmia, jos vaimo ei halua katsoa tv:stä samaa kuin ohjelmaa kuin minä. Katsomme reissussa yhdessä tabletilta tv:tä, jos tv.ätä ei ole huoneessa tai sieltä ei tule mitään mielenkiintoista katsottavaa. Tabletti on myös piirros- ja kirjoitustyökalu. Mitenkään paljon en käytä WhatsAppia ja hyvin vähän Facebookia tms. Teen tabletilla kaiken, mitä sillä pystyn tekemään. Läppäri (tyttäreni vanha kone), pöytätietokone ja tulostin ovat hyvin pienellä käytöllä. Niitä käytän vain kun on pakko käyttää.
27. Funny20.7.2025 klo 18:50
Tabletista on paljon hyötyä, mutta en haluaisi tihrustaa siitä tv-ohjelmia. Minusta telkkaria pitää katsoa rennosti loikoillen, asentoa välillä vaihtaen. Vielä ihmeellisempää on, että puhelinkin siihen käy. Mihin sitten tarvitaan yhä suurenevia tv-vastaanottimia? Halutaanko näyttää naapureille? Monet ainakin sijoittavat töllön niin, että se näkyy hyvin ulos. Jos itse hankin joskus sellaisen, pidän huolen, ettei sitä ulkoa näe. Varmaan moni arvaa, miksi.Loppukevennyksenä muistuu mieleen B.Virtanen -sarjakuvan pätkä, jossa toimistopäällikkö ehdotti, että työntekijöille pitäisi antaa tabletit. "Eivät he nyt niin vanhoja vielä ole", totesi johtaja.
28. Nettitäyttelijä22.7.2025 klo 10:43
Useimmilla on varmaan tullut tilanne, joss olisi kiva kilauttaa kaverille ja pyytää apua. Paperiristikon kanssa ratkaisustaan voi puhelimitse selittää, mitä on mihinkin laittanut. Hoituu kahdestaan ratkonta noinkin.On myös mahdollista skannata ristikko tai ottaa siitä valokuva. Valokuvan voi ottaa WhatsAppiin ja pyytää jotain sitä katsomaan. Ongelmana tässä on se, että jos teet muutoksia, ne eivät välittömästi näy toiselle. Ristikosta pitää ottaa uusi kuva, jos haluaa esittää, miten on ratkonut. Kuvan voi toki lähettää tietylle ryhmälle, joten useampikin henkilö voi katsoa ristikkoa.Toimintametodi on kuitenkin varsin kankea.
Jos ristikko on tietyssä piirrosohjelmassa, voi piirrokseen laittaa kommentteja. Jos minulla tulee ongelmakohtia, lähetän yleensä kahdelle nettitutulle ristikkokuvan osoitteen (teen sen yleensä s-postilla, mutta muitakin tapoja on olemassa). He voivat tulla 24/7 antamaan vinkkejä vihjeeseen tai he voivat kommentissa kertoa, mitä olen ratkonut väärin. Jos sattumoisin nettituttu tulee katsomaan ristikkoa samaan aikaan kuin itse olen sitä ratkomassa, voin annettujen vinkkien tai korjausehdotusten pohjalta korjata ratkaisujani. Nettituttu voi välittömästi kommentoida, olivatko lisäykseni tai korjaukseni oikein. Joskus olen kolmistaankin ratkonut samaa ristikkoa. Tällainen kimpparatkonta ei ole mahdollista paperiristikon kanssa. Se ole mahdollistta myöskään netissä näppäimistöllä ratkottavien ristikoiden kanssa. Se on mahdollista vain tietyllä netissä toimivalla piirrosohjelmalla.
29. outsider22.7.2025 klo 17:14
Tilulii,tilulii,tilulii. (A. Kivi / R.Uosukainen).
30. Ylläpito22.7.2025 klo 20:33
Kiitokset, tämä päättyi sitten täältä suljetun henkilön osalta. Se oli varmaan juhlaa niin kauan kuin sitä kesti. Asia meni varmasti perille.
KOMMENTOI