KESKUSTELUT > RISTIKOT > KALEVAN SANARISTIKKO

9043. Kalevan sanaristikko

Minä5.11.2016 klo 17:55
Lainaus blogista vuode takaa:

" Kalevassa sunnuntaisin julkaistava sanaristikko oli vuosia sitten kohtalaisen vaativa ratkaista. Muutama vuosi sitten ristikon laatija vaihtui ja ristikon taso helpottui selvästi. Kun Kaleva siirtyi tabloidikokoon viime helmikuussa, laatija vaihtui jälleen ja ristikon koko suurentui samalla.

Kaikilla laatijoilla on oma sanastonsa, jota he käyttävät. Vihjesana tai -kuva on tavallisesti myös aina sama. Oppimalla tietyn laatijan ristikkosana-vihjesana-parit sanaristikoiden täyttäminen helpottuu.

Kokeneilla laatijoilla ristikkosanan ja vihjesanan tai -kuvan välillä on selvä looginen yhteys. He myös käyttävät ristikoissaan ”järkeviä” sanoja, jotka tarkoittavat jotakin ja löytyvät sanakirjasta vaikka saattavatkin olla harvinaisia tai arkaaisia. He välttävät keinotekoisia yhdyssanoja, jotka eivät tarkoita mitään.

Eräs kokenut laatija kertoi sanaristikon laatimisen säännöistä. Sanojen pitää aina olla perusmuodossa, mutta substantiivien nominatiivin monikko ja adjektiivien vertailuasteet kuitenkin sallitaan. Substantiivien sijamuodot ja verbien aikamuodot eivät ole sallittuja. (Niitä käyttää vain huono laatija.) Sama sana ei myöskään saa esiintyä kahta kertaa. Piilokirjaimia ei saisi olla kovin monta yhdessä sanassa. Piilokirjaimen kohdalla sana ei leikkaa toisen sanan kanssa, eli niillä ei ole yhteistä kirjainta. Lyhyet (kaksikirjaimiset) sanat eivät ole suotavia, vaikka niitä ei kovin paljon olekaan.

Kalevan uudessa sanaristikossa esiintyy toisinaan verbien aikamuotoja, kuten viime sunnuntain ristikossa: hain – etsin. Koska ristikkosana oli ”etsin”, vihjeeksi sille olisi sopinut hyvin esim. ”kamerassa”. Laatija käytti kuitenkin vihjeenä verbin ”hakea” tempusta."

Verbien sijamuodot näyttävät kadonneen, mutta ristikkosanat ovat edelleen hieman omituisia, ja niihin viittaavat viitesanat epämääräisiä. Tämän päivä ristikossa: vihjesana "sävy", ristikkosana "ilme"?

Kaiken pahan lisäksi ristikko on naurettavan helppo.
2. Kielonen5.11.2016 klo 18:01
ilme48 mielialan t. tunteen heijastuma kasvoilla. Ankara, iloinen, hapan ilme. Ilmeet ja eleet. Kasvojen, silmien ilme. Kasvonilmeet. Otti kasvoilleen juhlallisen ilmeen. Kasvoilla vilahti inhon ilme. Ei ilmeelläkään osoittanut pelkäävänsä. Katseli taulua asiantuntijan ilmein.

Kuv. ulkonäkö, leima, sävy. Kaupungin ilme on toinen kuin maaseudun. Väreillä keittiöönne uusi ilme! Puolueen nuorentunut ilme. Tekstin puiseva yleisilme.
3. Minä5.11.2016 klo 18:18
Tarkoitan, että olisi voinut olla toinenkin (helpompi) vihjesana, koska kyseessä on helppo ristikko.

Entä tämä "erikoisia" -> "jännät"?
4. Kielonen5.11.2016 klo 18:31
jännä10 (rinn. jänskä) ark.
1. jännittävä. Jännä dekkari. Siinä oli jännät paikat.
2. kummallinen, erikoinen. Jännä kampaus. Olipa jännää, että näin kävi.
5. pelaaja5.11.2016 klo 18:33
Kyllähän vihje voi olla millainen vain. Tai siis monissa ristikoissa vihjeet todella ovatkin usein ihanan mielettömiä (tosin Kalevan helpoiksi tarkoitetuissa niille ei taida olla lupaa?). "Ristikkosana" tarkoittanee tässä ratkaisusanaa. Jos päinvastoin vihje olisi ollut 'etsin' ja ratkaisusana 'hain', se ei olisi käynyt. Mainitsemasi "kamerassa" olisi tässä helpossa ristikossa ollut jo naurettavan helppo, eikö vaan. Mutta halusit "naurettavan helppoon" ristikkoon vieläkin helpomman vihjeen :)
Nykyisellä laatijalla mielestäni kelpo sanasto mutta ristikoitten helppoutta edellyttänee palkanmaksaja ajatellessaan, että niin saadaan iso osa lehden tilaajista tyytyväiseksi tarjontaan. Se kohderyhmä, nääs. On niin paljon viikonlopun pöytälaatikkoratkojia.
Erikoisia => jännät, mitä siitä? -Meinasin kysyä mutta Kielonen jo kirjoittikin.
6. iso S5.11.2016 klo 18:37
Kokenut laatija unohti kertoa kokemattomalle blogistille, että nuo rajoitukset koskevat ratkaisusanoja, eivät vihjeitä.

Esimerkiksi kun laatija käytti vihjeessä verbin tempusta (aikamuotoa), kysymys oli nimenomaan tempusta (pienestä piristävästä jekusta). Hain -> etsin on ihan käypä yhdistelmä. Looginen yhteys pitää olla, mutta yhteys saa olla yllättävä, ei välttämättä vihjeen ja ratkaisusanan sisältöön liittyvä.

Olisiko klo 18:18 -kysymyksessä ollut parempi tavanomaisia -> jännät? Kyllähän jänniä kokemuksia ovat nimenomaan ne erikoiset jutut, jotka poikkeavat arkirutiinista.

Vihjeen ja ratkaisun välille ei useimmiten saa mennä vetämään mielessään yhtäläisyysmerkkiä. Jos vihjeenä on Almila ja siihen kohtaan tulee Atso (kuten yleensä tuleekin), niin se ei suinkaan tarkoita sitä että jokainen Almila olisi Atso tai jokainen Atso olisi Almila. Jännät (tapaukset) kuuluvat yleensä luokkaan erikoiset (tapaukset) mutta kaikki erikoiset eivät ole jänniä. Voi olla erikoisen tylsäkin.

Tätä luokkaeroa selventää sisäsiisti muunnelma vanhasta rumasta sanonnasta: kaikki parturit ovat huolestuneita mutta kaikki huolestuneet eivät ole partureita!
7. Minä6.11.2016 klo 10:09
Helpon ristikon vuoksi palkinnon voittomahdollisuus on pienentynyt, koska vastauksia tulee niin paljon. Lisäksi kun arvontaan voi osallistua sähköpostitse lähettämällä kuvan avainsanat, koko ristikkoa ei tarvitse edes täyttää, jos ei halua. Ristikkoa ei myöskään tarvitse täyttää kokonaan avainsanojen ympäriltä, koska avainsanat on melko helposti arvattavissa, jos sanojen loppujen sijamuodoissa ei ole epäselvyyttä.

Tuo hain-etsin-pari oli hieman huono esimerkki, koska molemmat voivat olla myös nimisanoja. Laatija on kuitenkin käyttänyt myös selviä verbin aika- ja sijamuotoja.
8. lefa6.11.2016 klo 12:14
Ei näy Kaleva. Sanokaapa kuka on laatija?
9. iso S6.11.2016 klo 13:16
Nyt toinen meistä ei tunnu olevan ihan täydessä ymmärryksessä, joko Minä tai sitten minä.

"Hain" ei ole Kielitoimiston sanakirjan tuntema sana. Se on kyllä nimisanan (hai) taivutusmuoto, joten hätäisesti ajatellen näyttäisi siltä että se ei olisi kelvollinen ristikon ratkaisusanaksi. Vihjeeksi se kelpaa eikä vihjeeksi kelpaamisessa ole merkitystä sillä, onko käytetty nimisanasta vai verbistä muuta kuin perusmuotoa. Muuten, verbin sijamuotoja voi käyttää vain vilkkaassa mielikuvituksessa, koska verbeillä ei ole sijamuotoja!

Totuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää. Hain eli etsin sanaa "hain" elokuvatietokannasta, joka on melko hyvä lähde etsiä tietyn nimisiä henkilöitä silloin kun haettava sana on myös suomea tai muuta kieltä. Sieltä löytyi saksalainen näyttelijätär Jeanette Hain, joka on esiintynyt vuodesta 1990 lähtien hyvinkin monessa tv-sarjassa (mm. Kettu) ja tv-elokuvassa. Näin ollen hain kelpaa hätätilassa myös ratkaisusanaksi. Hyvänä ratkaisusanana sitä ei voi pitää koska Jeanette ei ole Suomessa mitenkään erityisen tunnettu. Vähemmilläkin meriiteillä kyllä pääsee tuon tuostakin esimerkiksi Hesarin ristikoihin.
10. pelaaja6.11.2016 klo 14:27
Älähän nyt höpäjä sinä Minä. Ei laatija ole käyttänyt vääränmallisia ratkaisusanoja. Olisin niin mieleni pahoittanut, jos sellaisia olisin Kalevan ristikoissa huomannut. Sitäpaitsi otit yhtäkkiä aiheeksi palkinnon saamisen vaikeuden, hups vaan.
Tämän viikonlopun ristikko on oikein mukava. Onhan siinä yhtenä vihjeenä kyllä verbin "sijamuoto" URKKII. Kauheeta.
Esimerkkinä helpon ristikon kivasta vihjeestä laitetaan nyt vaikka
....KUN
..TALO.
Paljon mukavampi vihje kuin vaikka puun eteen piirretty varjopläntti. Euro vetoo, että harvakseltaan ristikkoja eli vaikka vain sunnuntain Kalevaa ratkovat tykkäävät vaihtelusta hekin.
Laatija on Hannu Niittymäki. Alkuhaastattelussaan hän kertoi ratkojille ottavansa mielellään palautetta vastaan. Joten kysypä häneltä itseltään, ole hyvä.
Tässä tulee kyllä väistämättä mieleen eräs toinen mielipidekasauma.... "Miksei minua valittu?"
11. lefa6.11.2016 klo 14:29
Kalevasta tulee mieleen kalevala, joka käsittelee kalastajaa.
12. tapio6.11.2016 klo 18:32
Kaikki oleellinen on tullut esille, mutta kun tuli vilasseeksi, mistä tässä säikeessä on kyse, hyvä mielihän väkisin tuli iso S:n kommenteista, varsinkin "iso S 6.11.2016 klo 13:16 ...
Vähemmilläkin meriiteillä kyllä pääsee tuon tuostakin esimerkiksi Hesarin ristikoihin." :)
13. lefa6.11.2016 klo 19:04
Kaleva - kalavale
14. lefa6.11.2016 klo 19:04
Kaleva - kalavale
15. lefa6.11.2016 klo 19:07
Siis näin kalevala - kalavale
16. Jukkis6.11.2016 klo 19:38
Aikamoinen kielivirtuoosi on lefa. Jo kolmas yritys onnistui.
17. Minä6.11.2016 klo 19:49
Kalevan ristikon laati vielä muutama vuosi sitten joku Rita-niminen, ja se oli selvästikin vaikeampi ristikko vaikkakin oli kooltaan lähes puolet pienempi.

Olisiko niin, että Niittymäki oli muodostanut "oman" subjektiivin hakea-verbistä mallina johdos etsiä -> etsin?

Eiköhän useimmilla ratkaisun lähettäneillä ole tavoitteena voittaminen - ei ehkä niinkään kympin palkinto vaan nähdä oma nimensä voittaneiden joukossa..? Sitä en tosin oikein ymmärrä, että monet lähettävät vastauksen kirjekuoressa toimitukseen ja maksavat siitä joka kerta postimaksun, mikä tekee vuodessa vähintäänkin 50 euroa. Kympin voitto vuodessa tekee siitä melko tappiollista...
18. Keila6.11.2016 klo 20:04
Onkohan Nimimerkki Minä, tapio? Saman tyyppinen tapa kirjoittaa.
19. tapio6.11.2016 klo 20:24
Keila harrastaa näemmä Selman kaltaista ivailu täälläkin.
20. tapio6.11.2016 klo 20:25
Tekisi mieli sanoa Selmalle ja Keilalle muutama tosi ruma sana.
21. lefa6.11.2016 klo 20:33
Nesteen öljyinen kaupunki
22. lefa6.11.2016 klo 20:49
Tampere - tempera
23. Keila6.11.2016 klo 20:53
Tapio, älä takerru epäoleellisiin asioihin. Selma on ihan ok, minä saatan olla ylikärkevä. Ohita epäolennaisuudet.
24. pelaaja6.11.2016 klo 21:05
Se edellinen laatijataho oli Rita Siren/Ritaristikot. Ja ristikot olivat silloin nykyisiä helpompia. Ritaa/Ritaristikoita edeltävä laatija taas oli Reijo Kangas, joka omien (hän siis vastasi silloin kysymykseeni nimellään eikä nimimerkillä) sanojensa mukaan tuli Kalevalle turhan kalliiksi ja niinpä pinkka valmiiksi laadittuja ristikoita jäi pöydälle. Se oli joku Mitä lehtiä sinulle tulee - tai sen tapainen säie nimeltään. Vanhempia tapauksia en kaikkia tiedä, koska olin sitä ennen etelän pelle.
Tällä hetkellä tilanne on helppoja ristikoita ajatellen ainakin minusta hyvä. Kalevan valinta erinomainen. En väitä, että on kivaa, kun ovat helppoja vaan koska ne ovat helppoja niin on kiva, että ne ovat hyvälaatuisia. Ja nyt sit "Minä" jne. haluaisivat kalifiksi kalifin paikalle. Onnea vaan yritykselle. Vihjailin jo tuossa aiemmin, että tämähän alkaa taas tuntua tutulta nimimerkkeineen päivineen. Mikähän lehti seuraavaksi vuorossa?

Sitä ihmettelen, että miten ihmeessä Keila löysi "Minän" kirjoitustyylistä tapiota?
25. Keila6.11.2016 klo 21:15
Katsopa tyyliä.
26. Minä7.11.2016 klo 09:35
Siren ja Kangas saattoivat sekaantua...

Jos ristikon ratkoo samassa ajassa kuin saman lehden vaikean sudokun, eli 20 minuutissa, onhan se silloin liian helppo. Ristikot näyttävät olevan hieman "henkilökohtaisia" laatijalleen.
27. tapio7.11.2016 klo 09:44
Jos merkitty vaikeustaso ja laitettu tuolle kaksi palloa/tähteä, onhan sitten tehtävä aika helppo.

Eri lehtien tähtiarviot eivät kuitenkaan ole ihan suoraan vertailukelpoisia. Esim. Avun pallot eivät vastaa SK:n tähtiä vaan skaala on helponnettu.
28. lefa7.11.2016 klo 11:42
Nykyään julkaisijat etsivät helppoja.
29. Eki7.11.2016 klo 12:18
Olet lefa tässä säikeessä toistellut kp:n muutaman vuoden takaisia kirjoituksia, tampere tempera ja "nykyään julkaisijat etsivät helppoja" muun muassa. Arvaan, että kiellät kaiken muun yhtäläisyyden. Voin kuitenkin kertoa, ettet ole pitkään aikaan hämännyt ketään. Rehellisyys maan perii.
30. lefa7.11.2016 klo 15:54
Eki yrittää olla viisas......
31. Eki7.11.2016 klo 16:06
Teen parhaani.
32. JTak10.11.2016 klo 12:20
20 minuutin ristikko ei välttämättä ole helppo. Se helppous tai vaikeus riippuu ihan ratkojasta. Ratkontakisoissa olen nähnyt tapauksia, jotka ratkovat sen kolmannen välierän 20 minuuttiin ja minusta se ainakin on vaikea ristikko.

Sitten kun puhutaan alle 5 minuutin ratkonta-ajoista, niin voidaan puhua aidosti helposta tehtävästä. Todennäköisesti myös satunnaisen ratkojan olisi mahdollisuus saada se ratkottua kohtuullisessa ajassa ja sa saattaa olla laajalevikkisissä lehdissä tärkeää.
33. iso S10.11.2016 klo 13:38
Komppaan edellistä. SM-kisan välieriin valikoituu yrityksen, ärähdyksen ja vaikean kolmannen alkuerän kautta satakunta ratkojaa noin kahdentuhannen yrittäjän joukosta. Paikalla on siis melko kovatasoinen joukko, vaikka kovimmista osa ei halua kilpailla, osalla on jokin este ja osa istuu tuomaristossa. Kolmas välierä osoittautuu yleensä tuon keskivertoa pätevämmän porukan enemmistölle liian kovaksi, ainakin käytettävissä olevassa ajassa (45 minuuttia) ja kilpailun aiheuttamassa hermopaineessa.

Esimerkiksi vuoden 2005 välierien tulokset löytyvät netistä:
_http://ristikkotuumin.fi/sm2005_semi/tulokset.pdf

91 kilpailijasta 11 ratkaisi kolmannen välierän oikein. Nopein näistä sai 23 bonusminuuttia, mikä merkitsee sitä että ratkaisu sujui alle 22 minuutissa. Kukaan oikein ratkaisseista ei tarvinnut täyttä aikaa, jokainen sai vähintään 3 bonusminuuttia. Kymmenen muuta kilpailijaa oli lähellä onnistumista: saivat 1-17 bonusminuuttia, mutta ratkaisussa oli 1-7 virheellistä sanaa.

Yksi taktikko huomasi muutaman sanan saatuaan tehtävän liian vaikeaksi ja lopetti 10 sanaa saatuaan 9 minuutin kohdalla saaden peräti 36 bonusminuuttia. Periaatteessa nokkela taktiikka, mutta ei toimi noin vähillä osumilla. Sakkominuutit söivät bonukset ja käteen jäi vain oikeista sanoista tulevat pisteet. Taktinen keskeytys auttaisi parantamaan pisteitä, jos ratkaisemattomia sanoja olisi vähemmän kuin jäljellä on minuutteja ja tajuaisi, että puuttuvat sanat eivät todennäköisesti ratkea ennen gongin kumahdusta.

Vuonna 2005 jäi siis JTak:in mainitsema 20 minuutin aika alittamatta virheettömällä suorituksella, mutta sellaisiakin haamusuorituksia on muilla kerroilla nähty. Yhden vaikea on toisen mahdoton ja yhden helppo on toisen vaikea. Tässä asiassa ei seisota samalla viivalla, mutta omaa rimaansa voi harjoittelulla korottaa.
34. Jaska10.11.2016 klo 13:43
Mikä oli vuosi, kun kaikilla jäi välieräkolmonen määräaikana vajaaksi?
35. Jaska10.11.2016 klo 15:32
Vastaan itse: 2003. Em. vuoden 2005 taktikko ratkoi muuten finaaliristikon ltäyteen jopa nopeimmassa ajassa.
36. Jaska10.11.2016 klo 18:18
Siis vuoden 2007 taktikko. Aivosolmun aiheutti iso S:n kirjoituksen 2005 eri yhteydessä.
37. iso S10.11.2016 klo 19:55
Nyt ollaan eksytty Kalevasta perimmäisten kysymysten äärelle, mutta jatkan silti. Jaskan kolme viestiä jäivät minulta täyttä ymmärrystä vaille.

Ratkoiko Jaskan tarkoittama taktikko finaaliristikon nopeimmin finaalissa vai kotona? Tuliko vain täyteen vai myös oikein? Taktikointi tapahtui siis vuonna 2007, mutta tapahtuiko finaaliristikon nopeimmin ratkominen myös vuonna 2007? Tarkoittiko taktikointi tuossa samaa kuin minun viestissäni, eli bonusminuuttien maksimoimista jättämällä ristikko osittain vajaaksi?

Vuonna 2003 boikotoin kisoja sattuneesta syystä (boikotointi harmittaa nykyään enemmän kuin se syy, olkoonkin hyvä), joten tuon vuoden kolmosen vaikeus ei ollut tiedossani. Sen sijaan muistelen olleeni paikalla, kun kukaan ei selvittänyt kolmosta täydellisesti. Hallussani olevan materiaalin perusteella näyttäisi siltä että näin kävi ainakin vuonna 2001. Sen muistan, että itse jäädyin aika huolellisesti kun 2/3 ajasta oli mennyt ja alle puolet ristikosta oli ratkaistu. Muutama sana enemmän olisi ehkä syntynyt jos kisahermot olisivat pitäneet.

Täydelliset välierien tulokset vuodesta 1993 alkaen voivat olla netissä, mutta valitettavasti niitä ei ole ainakaan helppo löytää.
38. Jaska10.11.2016 klo 21:31
Samaa tapausta tarkoitin. Ehkä sinä et muista finaaliristikon nopeimmin ratkoneen taktikon nimeä. Kilpailupaikalla Postitalossa seurasin finaalia turistina.
39. Jaska10.11.2016 klo 21:36
P.S. Ei tietenkään ratkonut oikein, koska ei voittanut mestaruutta.
40. Jaska10.11.2016 klo 21:42
P.P.S. En ole varma välieräkolmosen vajaatäyttöisajastajasta. Päädyin vuoteen 2003, kun tulosraportissa mainittiin kisan olleen kaikkien aikojen vaikein. Ehkä se kuitenkin tarkoitti alkueräkolmosta, jonka oikein ratkoineiden määrä jäi alle sadan.
41. Selma11.11.2016 klo 06:04
Miksi nopein hylättiin, jos oli vaan yksi virhe niin olihan ristikko kuitenkin ratkaistu 98 %:sti, eli ei siitä pitäisi välittää;-)
42. JTak11.11.2016 klo 09:59
Finaaliristikossa ei kylläkään voi taktikoida jättämällä ruutuja tyhjäksi, koska yksikin virhe pudottaa kaikkien oikein ratkoneiden taakse. Muistan tämän vuoden 2007 finaalista, kun oli niin kiire voittaa, etten ehtinyt edes tarkistaa onko joka ruudussa kirjainta.
43. iso S11.11.2016 klo 10:21
Niinpä. Finaalissa pelataan eri säännöillä kuin välierissä. Tuossa vuoden 2007 finaalissa kolme kilpailijaa (mm. nykyinen ristikoiden ja piilosanojen hallitseva mestari) kompastui virheeseen. Se avasi pronssimitalin kokoisen aukon finaalin hitaimmalle.

Saa nähdä, hallitseeko piilosanojen mestari vielä huomisen jälkeen! Viime vuosina jälki on ainakin ollut vakuuttavaa.
44. Selma11.11.2016 klo 11:33
Laittakaapa tietoja kisasta tähän säikeeseen huomenna jotta täältä kaukaakin voi seurata mitä tapahtuu.
45. Selma11.11.2016 klo 11:34
Sori, siis SM-piilosana -säikeeseen! Ei tähän.
46. Minä13.11.2016 klo 16:44
Tämänpäiväinen ristikko oli helpompi kuin koskaan, ja vastaussanat arvasi jo muutaman täytetyn kirjaimen perusteella.

Tämä oli hieman tökerö: säästä(ä) -> tinki. Urakka olisi ollut parempi vihjesana.
47. pelaaja13.11.2016 klo 21:52
Arvoisa nimimerkki M halusi taas levittää nettiin ratkaisunsa ristikon ilmestymispäivänä ja mikä vielä kummallisempaa, halusi taas kerran helppoon ristikkoon vieläkin helpomman vihjeen ajattelemalla urakkaa. En auta. Helpompaa jatkoa toivotan. Loppu.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *