KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 23.-24.8.2014

8118. IS-viikonloppu 23.-24.8.2014

Eki22.8.2014 klo 23:21
Kolmitähtisenä koviksena on tarjolla ristikko, jonka olen laatinut yhdessä Joonas Anttilan kanssa. Olimme siis saman pöydän ääressä sanoituksen ajan. Vihjeen ovat enemmän Joonaksen. Ulkoasu on Heli Kärkkäisen.

Piilosanan on laatinut Antti Parkkinen ja tavuristikon Toni Pitkälä.
2. Pekka Harne23.8.2014 klo 11:50
Mikä laatijayhdistelmä: konkari ja jo kyntensä näyttänyt nuori mies! Tulos on sitten sen mukainen. Toistaiseksi vain vasen alakulma auennut ja muutama hajasana sieltä täältä.
3. Kaapo24.8.2014 klo 10:25
Vaikein ristikko pitkään aikaan.
Joidenkin vihjeiden yhteys ratkaisusanaan on tällaisissa jo aika kaukaa haettu. Esim EIVÄT MUIDEN SAAPPAISSA ja SANAKIN.
PUNTI oli sellainen vihje, joista en tykkää.
Yksi hieno skytismi löytyi.
4. Rampe24.8.2014 klo 14:54
Eipä näy tulevan kommentteja.
Onko tämä muille niin helppo? Itseltäni ei ole auennut kuin vasen puoli , ja siitäkin alakulma auki.
En muista että olisi kolmonen aiemmin näin pahasti hyytynyt!
5. Juha N24.8.2014 klo 15:10
Vaikeutta riitti, kun vihjepuolella oli - joidenkin huippuhienojen ohella - lukuisia yliväljiä ja tosiaan eräitä vielä kauempaa haettuja tapauksia. Usko ratkeamiseen oli monin paikoin lujilla. En tätä silti isommasti moiti: saatiinpas välillä vähän kovempikin luu pureksittavaksi!

Vihjeistä yksi on minulla yhä ymmärtämättä: vasemman alakulman YLINKIN. Myös sen ratkaisusanan alkukirjaimen kanssa risteävällä sanalla on kovin kummallinen yhteys vihjeeseensä VIE, vaikka ehkä tiedänkin, mikä ajatus tässä on takana.

Laadinta oli toki aukioisena ja hyväsanaisena hieno. Vasemmanpuoleisesen pääkuvan ratkaisu ja UPEASTI VERHOILTU ovat tosin sanoina rajatapauksia.
6. Auku24.8.2014 klo 15:51
Eipä voi paljon kommentoida,kun aivot on ihan solmussa miettimisen takia,mutta ei aukea...
7. Tuomas L.24.8.2014 klo 19:03
Tämä oli kyllä paha. Yleensä IS-kovikset ovat ratkenneet lauantain puolella, mutta tämä vaati oikean ylänurkan osalta yön yli nukkumisen. En ole vieläkään varma, olenko täysin ymmärtänyt kaikkia vihjeitä, kuten AVAINSANA?, EI NALLE NALLELLA! tai Kaaponkin mainitsema EIVÄT MUIDEN SAAPPAISSA. Vähän näissä huippukoviksissa tosiaan välillä kolkutellaan luontevuuden rajoja niin sanoissa kuin vihjeityksessäkin, mutta pääosin tämäkin oli oivallusten juhlaa.

(Juha, vähän epäilen, että sinulla on virheitä vasemmassa alanurkassa; noissa mainitsemissasi vihjeissä ei mielestäni ole mitään ihmeellistä.)
8. Marco Poloinen25.8.2014 klo 00:41
Melkomoista sinnittelyn ja oivallusten juhlaa tosiaan. Suht pitkän jumilaman jälkeen piti oikein raivata korvien väliin häiriötekijöistä vapaata tilaa, "puoljluomasella" taktiikalla ei tästä ristikosta selvinnyt.

Ruutujen täytyttyä oli marginaalissa reilut puolenkymmentä kyssäriä, mutta kotvan mietinnän tuloksena ne tulivat tietämättömyyden osalta kumitettua. Tuo EIVÄT MUIDEN SAAPPAISSA kyllä lajinsa oudoksuttaa minuakin, vaikka jotain perusteesta olenkin ymmärtävinäni. Oikein ratkotussa AVAINSANAssa sen sijaan
ei mielestäni pitäisi (termistönkään perusteella) olla juurikaan ihmettelemistä.

EI NALLE NALLELLA! -vihje panee epäilemään, että laatijoilla on ollut vähänlaisesti aikaa tutustua lähdeaineistoon. Saattaapi olla, että tarkemmassa tarkastelussa homma kääntyy peilikuvakseen. Yhtä hyvin on mahdollista, että jutun juuret ovat jossain muualla kuin meikäläisen mieltämässä mättäikössä, saa nähdä...

"Rajatapauksista" huolimatta kaikkinensa tasokas teos, jolle vertaa täytyy hakea viimeisimmän PuPen häntäpäästä. Kiitos elämyksistä!
9. Emma27.8.2014 klo 12:28
Huikea! Oikea ala-aukeama takkusi muutamasta oikein arvatusta pystysanasta huolimatta niin pahasti, että paperi meni puhki kummauksista. Kerta toisensa jälkeen kumitin samoja sanoja turhautuneena, välillä aika raivostuneenakin ;-), kun risteäviä ei löytynyt. Jossakin vaiheessa jo iski ajatus, että ratkon tätä velä joulunakin...

EI NALLE NALLELLA! odottaa vieläkin piilokirjainta, joku kolmesta vaihtoehdosta sen on pakko olla!
10. O27.8.2014 klo 21:02
Minä luovutin ja jään odottamaan vastausta.
Sitten saan minäkin sen täytettyä loppuun.
11. TAM28.8.2014 klo 13:07
Tämä onkin sitten ensimmäinen ratkeamaton kovis piiiitkiin aikoihin. vasen puoli vasta täynnä, noin 35 % puuttuu.
12. karie28.8.2014 klo 13:45
Taitaa olla joonas tehnyt vihjeet itselleen
13. peku28.8.2014 klo 15:10
Ei aukea oikea ylä-ja alanurkka. On vaikea, ei voi muuta sanoa!
14. Tulokas28.8.2014 klo 15:22
Täälläkin yksi luovuttanut!
15. iso S28.8.2014 klo 17:23
Hiukset harvenivat entisestään ja vain vasen alaneljännes ratkesi. Muualla kynnet lipsuvat, en saa minkäänlaista otetta. Kädet pystyyn, odotan ratkaisua.

Viereisen pehmiksen vasemmassa alanurkassa vihjekuva ja ratkaisusana ovat aivan päinvastaiset. Lisäksi kuvassa on vain kertasuoritus, ratkaisu kuvaa toistoa.
16. anna h28.8.2014 klo 17:25
minäkin luovutin keskiviikkona, minulle ei aukea oikeanpuoleisen pääkuvan vasemman puoleinen alue, ja sen alla. Norjalaisartisteja en tunne ketään, vaikka voihan sekin olla vain juju, ym. joten odotellaan oikeita vastauksia. Vasen pääkuva ratkesi melkein heti, ja sen myötä melko nopeasti koko vasen puoli ristikkoa, vaikka jokunen kyssäri minullakin on jossain. No, näitä pahiksia sitä toivoo eteensä saavan, joten en valita. Minulla aivot vain toimivat niin hitaasti, että viikko ei riitä. Olen onnessani kun saan parissa kuukaudessa pähkäiltyä PuPen kolmepalloset, oma oivaltaminen tuo ilon, vaikka se kauan kestäisikin : )
17. TAM28.8.2014 klo 17:52
nyt ei uskalla enää kumittaa, ettei tule reikää, mutta aika loppuu vääjäämättä kesken. lauantaiaamuna jos joku fiksu sitten, kun lähetysaika on ummessa, kertoisi pari pahinta sanaa, niin ei tarvitse odottaa ratkaisua niin kauan.
18. Rampe28.8.2014 klo 19:31
Lauantaita näköjään on pakko minunkin odottaa ja edes paria vinkkiä oikealta puoliskolta. Omat yritykseni näyttävät tuhoon tuomituilta. Hämärää on vasemmallakin koirakuvan alapuoli.
19. Lauri Kultti28.8.2014 klo 23:29
Kai tämä vuoden tähän asti pahin oli. Pikkuisen harrastin kimppakivaa (-ratkontaa) tosi pätevän ratkojan kanssa ja ristikko ratkesi. En tiedä olisiko ratkennut ihan yksinään. Mutta se oikea laitahan siinä tosiaan takkusi. Tästä varmaan kannattaa jo lähettää ratkaisukirjaimetkin!
20. VL29.8.2014 klo 12:17
Jotkut ovat kovasti kehuneet tätä ristikkoa ja sen aiheuttamia AHAA-elämyksiä. Minulle tästä tuli lähinnä HÄH- ja OHOH-elämyksiä. Mielestäni tämä ristikko olisi sopinut paremmin vaikkapa Sanaseppo-lehteen. Iltapäivälehteen se on mielestäni liian hankala. Itselleni kävi kuten monelle muullekin: ristikko jäi kesken. Oikea yläkulma osoittautui liian vaikeaksi. Lopulta turvauduin pieneen jippoon: muutin vihjeen -POLTE muotoon -POLJE. Ei ehkä sääntöjen mukaista mutta sain jokaiseen ruutuun kirjaimen. Kiinnostuneena odotan huomenna, mikä risteävistä pystysanoistani mahtaa olla väärin. Erityinen vaikeus tässä ristikossa on vihjeiden ja ratkaisujen "kaukainen" yhteys. Esim. oikeassa alakulmassa laitimmaisen pystysanan ja vihjeen välinen yhteys on todella yleisellä tasolla. NALLE-vihjeen muotoilu on mielestäni epäonnistunut. Paras vihje minulle oli ristikon ns. skytismi. Sen alapuolelle tulevan sanan yhteyttä kuvavihjeeseen taas on vaikea havaita. Pieni taustoitus linee tarpeen useampaankin vihjeeseen.
21. Eki29.8.2014 klo 12:47
Tätä keskustelua käytämme suuresti hyväksi, kun Joonaksen kanssa hiomme hommaamme kohti täydellistä tosi visaista ristikkoa. Kiitokset kaikille ja jatkakaa!
22. iso S29.8.2014 klo 18:51
Älkäämme kokeko itseämme ikävällä tavalla hyväksikäytetyksi, vaan olkoon käytetyksi tuleminen kaikille osapuolille hyväksi. Hienoa, jos palaute osuu ja uppoaa. Pahempi juttu, jos laatijakaksikko yhdessä ja erikseen tulkitsee asian niin että jättivät vasemman reunan liian helpoksi!

Elän toivossa, että on toteutumassa yksi sivuston parhaimmista anneista. Se ei ole toisten mollaaminen eikä riitely siitä, saako antaa suoria vastauksia tai kieroja lisävihjeitä. Ei, vaan tämä: laatijat saavat liki välitöntä palautetta asiasta aidosti kiinnostuneilta ja miettivät itse tykönään, minkä verran on aihetta tehdä tuotantoon hienosäätöä.
23. nenukko29.8.2014 klo 20:55
Elämäni toinen kovis, mitä olen koskaan tehnyt. Niin vaikea ja niin kiehtova! En olisi koskaan päässyt alkuun ilman ystäväni apua. Ja täytyy myöntää, että "aika monta" tuntia on mennyt puhelimessa pähkäilyyn. Tämä tulee jo uniinkin. Ja tuntuu, että sitä pyörii sellaisissa sfääreissä ajatuksineen, että laatijat voisivat olla kateellisia ajatuksenjuoksustamme. Innolla odotan, että huomenna voisi saada vinkkejä tuohon oikeaan laitaan. Ja kuten iso S toivoi, ettei vasenta laitaa tulkita liian helpoksi, sitä toivon minäkin. Taisi mennä kolme päivää, että siihen sai jotain tolkkua. Nyt on oikean ylä- ja alalaidan paperi hilseillä. En uskalla pyyhkiä enää mitään pois, tai muuten koko ristikko häviää ja sitä en toivo. Mielenkiinnolla ja innolla jään odottamaan, että jokainen ruutu on täytetty oikein. Niin muuten, pää pyörii näitä miettiessä jo niin pimeänä, että luin ovikyltistä nimenkin niin hienosti, että siitä oli pakko tehdä nimimerkkini :)
24. Marco Poloinen30.8.2014 klo 00:11
Ai että harmittaa, kun ei jouda tänään vinkkailemaan, eikä muutenkaan elvistelemään. Pittää niätsen jakkoo sanaseppoelun ilosanomoo mualiman yökeimmällä torilla savolaeselle viäräleokaväelle. Mutta toivotan antoisaa setvimistä! :-)
25. nenukko30.8.2014 klo 03:17
Voi Marco Poloinen! Elvistele edes yhdellä vinkillä aamukahvia juodessas vaikkapa tuosta oikean puoleisesta pääkuvasta! Se avaisi jo paljon tätä mystistä meininkiä ja säästyisi paperikin hilseilemästä puhki...enää ei voi montaa kertaa yrittää tai muuten ollaan jo piilosanojen puolella! Tai kelpaisi vinkki tuohon viimeisimpänä toistamiseen tai roikkuvan puhdistajaan tai auringonlaskun mittelöihin tai.....
No, jos et kerkee, niin viäräleuoille terveisii!
26. TAM30.8.2014 klo 08:28
Nyt on lauantai, jotan pliis pari varmaa sanaa. tätä ei voi enää kummata.Joku noista nennukon ehdottamista.
27. Eero30.8.2014 klo 09:09
Antakaahan vihjeitä, noista yllä mainituista vaikka!
28. Eki30.8.2014 klo 09:53
Viimeisimpänä toistamiseen, jälkimmäinen viittaa äänentoistoon.

E sanoo: "Puhdistan roikkuvan!" Roikkuva on ihmisellä.
29. Eki30.8.2014 klo 09:57
Ristikossa on yksi vihje, jonka huomaan nyt Helin jättäneen muuttamatta pyynnöstä huolimatta.

Avainsana?

Tuon vihjeen piti olla: Toisen pääkuvan sana.
30. TAM30.8.2014 klo 10:09
kiitti Eki. Tätä on kummattu koko viikko.
31. VL30.8.2014 klo 10:18
Mikä mahtoi olla -POLTE vihjeen oikea ratkaisu? EI NALLE NALLELLA -vihjeessä oli ilmeisesti kyse siitä, että puhilla ratkaisusanasta tulee jotakin muuta kuin nalle? Vihjeestä sain kylläkin sen käsityksen, että ratkaisukin on nalle ja siitä tulee toisella nallella jotakin muuta kuin nalle. EIVÄT MUIDEN SAAPPAISSA -vihjeessä ilmeisesti viitataan siihen, että ko. sairaudelle on tyypillistä empatiakyvyn puute eli kykenemättömyys asettua toisten "saappaisiin"? Entä miten oikean alakulman laitimmainen pystysana johtuu puhekuplavihjeestä? Tuleeko vasemman laidan ralliautovihjeestä kaksi sanaa, joista toinen viittaa väsymykseen?

Nenukko: "auringonlaskun mittelöt" oli yksi selkeimpiä vihjeitä: yhdyssana, jonka alkuosana on auringon laskun aika ja loppuosa tulee "mittelöistä".
32. Eki30.8.2014 klo 10:26
-POLTE on niitä vihjeitä, joita usein ei äkätä elikkästä siinä kirjaimet vaihtavat ovelasta paikkoja, kyse ei ole siis poltteesta laisinkaan.
33. Tuomas L.30.8.2014 klo 10:32
AVAINSANAn selitys oli näemmä se, mitä arvelinkin. Pidin avainsana-ilmausta tässä merkityksessä hieman outona, mutta se olikin näköjään ollut muutoslistalla.

EI NALLE NALLELLA -vihjeessä ajattelin, että Aku Ankassa esiintyvä Veli Nalle ei ole sanan ahtaimmassa merkityksessä nalle. Vihje olisi silloin mielestäni ollut hiukan huono, koska kyllähän oikeaa karhuakin sanotaan joskus nalleksi. Nalle Puh ei tullut mieleenkään. Vihjeestä syntyi assosiaatioita myös Björn ja Bror Wahlroosiin!

Annetaan nyt tuo -POLTE suoraan, kun se oli niin vaikea: POTTUPELTO-sanasta vokaalit vaihtaen PUTTO. Putto taas on kuvataiteen termejä, tarkoittaa enkelimäistä lapsihahmoa; ei välttämättä kuulu jokaisen ratkojan sanavarastoon.
34. VL30.8.2014 klo 10:35
Kiitos vihjeestä! Yritin sitäkin, mutta vaihtelin vain konsonantteja. Mutta vaihtujat ovatkin näköjään vokaalit.
35. TAM30.8.2014 klo 10:41
kyllä on hankalia vihjeitä.jos joku vielä ystävällisesti jelppisi vihjeen I T IV V VII VI kanssa niin sitten saan rauhan tästä ristikosta.
36. Eki30.8.2014 klo 10:43
TAM, paljon roomalaisia, yksi suomalainen, kokoa siitä!
37. VL30.8.2014 klo 10:48
TAM, roomalaisia on kaiken kaikkiaan seitsemän (I-VII). Niistä on tähän poimittu muutamia.
38. TAM30.8.2014 klo 10:55
Miten se sitten lopulta onkin niin yksinkertaista. Kiitos Eki ja VL
39. Eero30.8.2014 klo 11:19
Ei noilla aukea. Tuotettu? Eivät muiden saappaissa? Norjalaisartisti?
40. Eki30.8.2014 klo 11:27
Tuotettu on se, mitä lähimmäisille lähes eniten tuotetaan.

Norjalaisartisti on nainen ja ainakin yksi senniminen löytyy Suomestakin, ja jos häntä ilman Pär jää, ei ehkä pärjää.
41. Jaska30.8.2014 klo 12:13
Pitkäaikainen kovisopiskelu ja -kokemus auttaa ratkonnassa paljon, vaikka tärkein eli säteilypuoli on ja pysyy minulla vajavaisena. Niinpä T:n höystämät roomalaiset avautuivat välittömästi, ja lehdellä myyttinen selvisi myös vaikeuksitta loppu-M:n ansiosta.

Siihenpä oikean osaston ratkonta sitten lopahtikin toviksi jos toiseksikin. Karu totuus paljasti epäystävälliset äidinkasvonsa (oik. kahden isän) leivosten alaisen suht. vaivattoman alueen jälkeen. Oli selvää, että ristikko ei täyty yhdessä neljän tunnin lauantai-istunnossa normaalikoviksen tapaan. Kaakkoislohko lähes täydellisenä vakuumina.

Surusta oli sunnuntaikin alkuun tehty. 5x10-aukioon tyssäsi, vaikka vika ja tokavika pystysana osoittautuivat lopulta oikeiksi. Kun PP:kin oli aukion kanssa ihmeissä, päädyimme pragmaattiseen yhteistyöratkaisuun. PP:n taiottua risukasakuvan ihmisten ilmoille netistä vyyhti alkoi purkautua. Miljoonan taalan kysymyksen vastauksen perään tarvitsi vain liittää ässä kuvan oikealta puolelta! Aukio täyttyi sen jälkeen muutamassa minuutissa. ALTAASSAKIN ei ollutkaan kahden ekan kirjaimen jälkeen vuorenvarma LIETTEET! Kaikkien aikojen pirullisimpia oli tuo ornitologinen harhautus.

Pahiksen arvostelussa täytyy ottaa huomioon monta asiaa, joista kaksi laatijaa ei ole yhdentekevin. Kahden ja kolmenkin kokin soppa on Sanarisilla on ollut useimmiten hyvin makoisaa, mutta tässä on mukana jokunen karvaskin pala.

Vertauskuvallinen EIVÄT MUIDEN SAAPPAISSA istuu huonosti ratkaisusanaan. Oikeastaan ei istu ollenkaan. Kuulemma toteuttajan mokaama AVAINSANA? ei nosta tarkastajan siedettävän raskasta taakkaa Ekin harteilta. Häneltä jäi myös puuttumaan päättäväinen puuttuminen surrealismissaan surkuhupaisaan KARTTURIn UNETUkSeen.

Valtaosa vihjeistä tekee kaksikon yhteistyön hedelmälihan kuitenkin nautintakelpoiseksi, paikoin oikein herkulliseksikin. Afrikkalaisskytismi on paras. PERUNOIHIN LIITTYVIÄ kamppaili voitosta kalkkiviivoille saakka. MAKSATUS jäi pronssille maalikuvassa.

Hauskan harhauttava oli zoologinen Nalle-knoppi. Minäkin yhdistin sen ensin Wahlroosiin. Onneksi heräsi terve epäily, etteivät tekijät sentään moiseen voi sortua. Mainio EI OIKEA JUOMA taitaa olla uutuus. Jostain syystä minulle tuli ensin mieleen VALET, ja ennakoin laatijoille varoitusta liian vaikean englantiin perustuvan knopin käytöstä. Outoa kylläkin, jos ei kukaan laatija olisi näin "helppoa" knoppia ennen hoksannut?

Kahden ison pääkuvan johdosta ristikossa on parisenkymmentä sanaa vähemmän kuin normaalikoviksessa. Keskipituus 6,2 ja 5x10-aukio vahvuuksia. Tuli taatusti uusi henk-koht. ratkonnan keskipituusennätys per sana!

Kaksikon seuraavan koviksen harkittu vihjehionta nostanee sen arvosanan huikeisiin sfääreihin. Nyt se jää valitettavasti ja valitusoikeudetta yläilmakehän alapuolelle. 8½.
42. Eki30.8.2014 klo 13:17
Olen nyt kolmisen tuntia poiss eli muut saavat vastailla sen aikaa. Tapaan muuten laatijapartnerini ja tästäkin keskustelemme. Aivan varmasti seuraava on mukavamman visainen, Joonas jopa uhkaili kakspuolosta, mutta jos näin käy, se pannaan sitten kierrossa eri paikalle. Katsotaan.
43. nenukko30.8.2014 klo 17:24
Kiitos vinkeistä! On tainnut aivotkin jo kulua puhki paperin tavoin, kun vieläkään oikein aukea ratkaisut. Joskos joku vinkkaisi esimerkiksi vaikkapa tuota upeasti verhoiltua ja säpsää. Ja mikä ihmeen kuva tuo sinimusta raita on? Mieli palaa jo uuteen kovikseen, mutta nenukko ei anna periksi, vaikka on pihalla kuin lumiukko.
44. elli30.8.2014 klo 17:35

Lisää vinkkejä kaipaisin minäkin. Etenkin kun nuo tähänastiset sattumalta vain vahvistivit omia oivalluksia. Luulen tietäväni roomalaisten ratkaisun, mutte keksi myyttistä, joka loppuisi m:llä, mutta jossa olisi "roomalaisten" alkukirjain.
45. Marco Poloinen30.8.2014 klo 17:47
Terveisiä torilta - kyllä siellä SM-finaaliristikko sai kyytiä!

Ja sitten asiaan: SÄPSÄ perustuu samantapaiseen kirjainvaihdokseen kuin vasemman yläkulman PUNTI, vaihteeksi alkukirjaimesta on kyse.
UPEASTI VERHOILTU menee jalopuisen tilan puolelle.
"SINIMUSTA RAITA" kävisi vaikka Rorschacin mustetahratestistä, mutta oleellista on huomion kiinnittäminen vähemmän siloiseen ilmiasuun.
46. Eki30.8.2014 klo 17:49
Roomalaiset tulevat tuohon m:llä alkavaan kohtaan.

Säpsä liittyy Aku Ankan sivuilta tuttuun(?) hahmoon. Upeasti verhoiltu on tietystä materiaalista tehty oleskelutila.
47. nenukko30.8.2014 klo 17:53
Kiitos Marco! Tuon säpsän jo keksinkin eräänä aamuna, mutta hylkäsin sen. Vaan nyt uskon olleeni oikeassa ja tuo jalopuuhommakin on ihan viittä vaille valmiina. Olipa yksinkertainen mustetesti, vaan eipä käynyt mielessä!
48. elli30.8.2014 klo 17:53
Hienoa, Marco, että tulit paikalle!
Viittisiks jeesata vähän minuakin!?
49. Marco Poloinen30.8.2014 klo 17:54
Ehkä sinun, elli, pitäisi vielä kehitellä ajatusta. Vihjehän on LEHDELLÄ MYYTTINEN, joten "myyttisen" ei tarvitsekaan loppua ämmään, vaikka ratkaisusana loppuisikin.
50. elli30.8.2014 klo 17:58
ohhoh! eli kiitos Eki. olin siis hakoteillä. Uusi mietintämyssy päähän.
On tää niiiin koukuttavaa...
51. elli30.8.2014 klo 17:59
Jeps. Marco, sen olin kyllä oivaltanut, mutten tota roomalaisten paikkaa.
52. Marco Poloinen30.8.2014 klo 18:27
Täytyypi palata tuohon maanantaiseen arveluuni EI NALLE NALLELLA! -vihjeen tiimoilta. "Eri mättäikössä" näköjään oli vihjeen pohja, niin kuin vähän epäilinkin. Oma kehitelmäni perustui kaverusten Veli Nalle - Veli Kani -pohjalle, jossa kani ei tietenkään ole nalle. "Peilikuvauhittelu" taas perustui joidenkin lähteiden tietoon, että Veli Nalle on kaksonen! :-)
53. nenukko30.8.2014 klo 18:27
En kyllä ymmärrä tuota roomalaisjuttua! Nyt tarvittais kilo rautalankaa, kiitos!
54. Eki30.8.2014 klo 18:37
Nalle-vihje viittaa siihen, että puhveli ei ole karhu.

Eivät muiden saappaissa, tällaiset ihmiset eivät osaa asettua toisten ajatusmaailmoihin. Totesimme Joonaksen kanssa nyt, että ajatus oli tähän kohtaan liian vaikea.
55. nenukko30.8.2014 klo 18:39
En tarvitse rautalankaa! Helppo, kun sen oivaltaa!
56. elli30.8.2014 klo 20:00
huhhahhei ja rommia pullo!

Täyttyhän se vihdoin!
57. nenukko30.8.2014 klo 20:00
Huh! Valmista tuli, mutta kyllä otti lujille! Kiitos avusta Eki ja Marco!
Tästähän taisi tulla uusi harrastus :)
58. Lars30.8.2014 klo 23:35
Vaikka en ko ristikko ole ratkonutkaan (liian vaikea minulle) niin kait tästäkin tulee ristikon anatomiaan artikkeli?
59. Eki31.8.2014 klo 00:06
Kait.
60. nenukko31.8.2014 klo 02:25
Vielä ennen nukkumaanmenoa oli pakko kommentoida, että olin hieman pettynyt, kun "älykäs" ideani vinkkiin lyhyt aaltoista ei ollutkaan "hylyt toisaalta" (hyvä etten jo googlettanut kaikki maailman uponneet laivat) Toinen ahaa idea kyseiseen vihjeeseen oli, että kyseessä on espanjalainen matkailukaupunki ALTEA. Vaan eipä ollutkaan! :D
61. Matti31.8.2014 klo 15:23
Joo, kansa haluaa lukea tämän ristikon anatomian!
62. Pekka Harne31.8.2014 klo 18:37
Ei voi kuin nostaa hattua Ekin kyvylle uusiutua yhä uudelleen, vaikka hänen laadintamääränsä on hirmuinen. Joonas puolestaan ei ole tällä alalla kyyhkynen, vaikka sitä hänen etunimensä tarkoittaakin, vaan nuori ja uljas haukka. Mitä me häneltä/teiltä vielä voimmekaan odottaa!
63. Tulokas1.9.2014 klo 07:49
Olisi mukava tietää, kuinka paljon tähän Kovikseen tuli oikeita ratkaisusanoja. Eiväthän kaikki ratkojat vastauksiaan tietenkään lähetä, mutta oliko lähetettyjen (oikeiden) ratkaisujen määrä pienempi kuin yleensä "kolmipalloisten".
64. Eki1.9.2014 klo 17:20
Nyt on anatomiaa tyrkyllä.

Katsotaan, jos saataisiin ratkojamääriä.
65. mimmi1.9.2014 klo 17:22
Minulle ei auennut vieläkään: roomalaisvihje.. eikä se äänentoistojuttu..
Liikeneekö lisälisävihjeitä tai suoria ratkaisusanoja, niin pääsen taas puurtamaan?
66. Eki1.9.2014 klo 17:32
Järjestysluvut viittavat viikkoon.
67. mimmi1.9.2014 klo 17:55
kiitos! selkisi!: )
-Entä se viimeisimpänä toistamiseen?
68. Jaska1.9.2014 klo 18:10
Kun viimeisin on uutuus ja Akai on äänentoistovempain, niin VIIMEISIMPÄNÄ TOISTAMISEEN on UUTUUSAKAIT. Liekö vaikeutukseksi tarkoitettu vihjeen ja ratkaisusanan kongruessittomuus.
69. mimmi1.9.2014 klo 18:31
Kiitos, sitä sanaa itsekkin meinottelin jossain vaiheessa..mutta ei sopinut risteäviin..koitanpa jatkaa!
70. Tuomas L.1.9.2014 klo 20:24
Pieni huomautus anatomiaan: pasianssi ei ole yhdyssana.

(Vihje 26 KORTILLA on itse asiassa lievästi epäeksakti, koska ANSSI ei ole puolet, vaan vähän yli puolet pasianssi-sanasta; tuosta urputtaminen menisi kuitenkin jo liian pitkälle. Vihje on minusta tällaisenaan ihan hauska ja hyvän ahaa-elämyksen tarjoava.)
71. karie1.9.2014 klo 20:47
En tiedä vieläkään mikä on alli.
72. Jaska1.9.2014 klo 20:57
Alli Paasikiven löysinä roikkuvista olkavarsien rasvakertymistä saivat allit nimensä. Yksikössä niistä harvemmin puhutaan.
73. karie1.9.2014 klo 21:04
Tämä on meille nuoremmille vähän kaukaa haettu.Kari 63v.
74. Jussi vain1.9.2014 klo 21:05
Olipa aivan järkyttävä vihjeineen, kyllä sanat olivat täysin "salaisia" ja tavallisille aivoille, ei tällaisin ristikoita pitäisi tehdä ollenkaan. Voitte kikkailla keskenänne.

Vihjeytys oli tehty mielipuolisesti, elätti, veli, avainsana, Maksatus (maksattaa?), Kenguruasento, maradona ym ym.

Olisi todellakin kiintoisaa tietää montako oikeaa ratkaisua on tullut.
75. Jussi vain1.9.2014 klo 21:10
Kärsiikö laatija, jonkin tasoisesta autismista?
76. Jaska1.9.2014 klo 21:36
karie, jos et tuohon ikään ole kuullut alleista ko. merkityksessä, olet varmasti mieshenkilö ja heistäkin selvään vähemmistöön kuuluva. Kauniimman sukupuolen varttuneemmista sen tuntevat noin suurin piirtein kaikki. Asian voi varmistaa gallupilla. Otantaan on kuitenkin varminta olla valitsematta mahd. kiivasluontoisia allillisia kauniimman sukupuolen edustajia:)
77. karie1.9.2014 klo 21:57
Olen kyllä kuullut mutta en osannut yhdistää tässä kohtaa vaikka se tuli sinne.
78. Matti2.9.2014 klo 00:31
Kiitos anatomiasta! (Olihan ihan mahoton.)
79. nenukko2.9.2014 klo 00:37
No mutta iso HÖH? Kun luin tuon ristikon anatomiaa jutun, niin jäin ihmettelemään tuota vasenta alanurkkaa, jonka luulin olevan oikein. Jaa että RUUTANA. Kenguruasentohan on se, kun äiteet tuudittaa ja keinuttaa vauvaansa mahan päällä, eli TUUTUNA tai TUUTINA. Ja KAATO vie keilatkin ketoon...jäi kyllä itseäni hieman ihmetyttämään tuo ylinkin, johon tuli vastaukseksi OSTO, mutta eipä se paljon haitannut, kun näytti ihan oikealta sanalta.
80. Pekka2.9.2014 klo 09:29
Minulle tuli YLINKIN-ASTE.
LEFFA ja VOIMAHALI ovat vielä hakusessa
81. Jaska2.9.2014 klo 11:09
LEFFA = sen voi saada leffastakin
VOIMAHALI = empaattinen toivotus (facebook)kaverille
82. Tuomas L.2.9.2014 klo 11:38
Anatomiassa oli muuten yksi mielenkiintoinen kohta: "Vihjeittäminen onkin aikamoista tasapainoilua, ja olisi mielenkiintoista tietää, kuinka visaisen ristikon voi ylipäänsä saavuttaa niin, että mikään vihje ei tunnu ratkojasta tippaakaan liian kaukaa haetulta."

Kuinka-sanan voi ymmärtää kahdella tavalla:

- kuinka voi saavuttaa?
- kuinka visaisen ristikon?

Kumpaahan tässä on tarkoitettu?
83. Joonas Anttila2.9.2014 klo 11:59
= miten visaisen
84. Jaska2.9.2014 klo 12:10
... ei tunnu ratkojasta... eli ratkoja = kuka tahansa kovisten ratkoja. Olipa kumpi "kuinka" tahansa, vastaus kuuluu "ei mitenkään."

Anatomiasta muuten puuttuu minulle ylivoimaisesti vaikeimman
vihjeen selitys. Kuvan ja ratkaisusanan yhtälöhän on mahdoton tajuttavaksi, ellei 1. hahmota risukasasta ihmisnaamaa ja 2. tunnista sen omistajaa.
85. karie2.9.2014 klo 16:15
Saattaa siinä kuvassa olla Pelle Miljoona?
86. Eki2.9.2014 klo 16:22
Pelle se on.
87. anna h2.9.2014 klo 17:22
Herää kysymys, mistä se LAULUrastas? Kokeilin siihen mustarastasta, laulurastasta, sepelrastasta vuorotellen (ajattelin taustalla sepeliä), ja risteäviä oli vaikea keksiä, joten vajaata jäi. Mutta siis se laulurastaskin minulla siinä oli enne kuin vaihdoin sepelrastaaseen. Vasen Leivostusina on päivänaselvä, samaa logiikkaa en näe tässä. Tosin sen mattopesulan keksin kyllä aika pian, ja jotain muita. Mutta lyhytaaltoista > LIILA? Onko se valkea hammas sitten popcorn vai mikä, jos siitä tulee rapea?
88. Eki2.9.2014 klo 17:32
Pelle Miljoona on laulurasta.
89. mimmi2.9.2014 klo 17:33
Onko punti namu?
-mitä tullenee papua-uusi-guineaan?
90. mimmi2.9.2014 klo 18:18
Selvennys edelliseen:Onko oikein, kun nyt sain PUNTI vihjeeseen PASA,
-ja mitä tulee siihen PAPUA-UUSI-GUINEA-vihjeeseen?
91. Jaska2.9.2014 klo 18:25
anna h ei ilmeisesti havainnut, että kuvassa on myös iso S. Ja silti mies väitti ristikkoa liian vaikeaksi:)

mimmi, googlaa Uusi-Guinea kartta. PUNTI - RAHA on jo selitetty.
92. Jaska2.9.2014 klo 18:28
Ääähhh siis PUNTI - RAHI. Kirjainvaihdokset A -> I-
93. anna h2.9.2014 klo 20:19
Nyt en ymmärrä Jaskan väitettä, kyllä minulle rasta + s oli melko alusta asti selvä, alkuosaa sovittelin sitten loppuun asti. mutta vielä kaivelee se LIILA ? RAPEA?
94. Tuomas L.2.9.2014 klo 20:27
Popcorniahan se kuva taitaa esittää. Minulla oli tosi pitkään ratkaisuna RAKSU, mikä hankaloitti tuon oikean yläosan ratkontaa kovasti.

LIILA liittynee eri värien aallonpituuksiin? Humanistilla ei oikein ole tarkempaa tietoa aiheesta.
95. Jaska2.9.2014 klo 22:18
anna h, ennen kysymystäsi 17,22 karie ilmoitti ja Eki vahvisti, että kuvassa on Pelle miljoona. Arvelin sinunkin sen huomanneen. Kun siitä huolimatta kysyit, mistä laulurastas tulee, päättelin virheellisesti sinulta jääneen huomaamatta, että iso S kuuluu myös ratkaisusanaan. Tätä virhepäätelmääni pyydän anteeksi.
96. Matti3.9.2014 klo 00:41
Liila kuuluu värispektrin lyhytaaltoiseen päähän. Jos vielä lyhennetään, tulee jo ultravioletti, joka on ihmissilmälle näkymätön.
97. anna h3.9.2014 klo 10:55
Kiitos selvennyksistä, Pelleä en tunnistanut, värispektrin aaltoilut ovat minulle täyttä fysiikkaa, mutta sivistyimpä taas vähän : )
98. mimmi3.9.2014 klo 17:46
Jaskalle kiitokset vihjeistä, jälleen!Olin hakoteillä sen puntin kanssa, papua..kin löytyi : )
Todella vaikea ristikko!
99. Eki4.9.2014 klo 23:24
Tämän viikon Seurassa kannessa ylimpänä:

Seura puheenaihe: RYPYT POIS, ALLIT PIILOON... PALJONKO KUVAA SAA SILOTELLA?
100. TAM5.9.2014 klo 12:27
Eki

Tuliko paljon vastauksia?
101. Juha N5.9.2014 klo 15:38
Vastausten määrä ei kerro ratkaisseiden todellista määrää. Esim minä en koskaan osallistu voittoarpajaisiin.
102. Juha N6.9.2014 klo 15:56
Tässä ristikossa oli monia sellaisia hyvin visaisia vihjeitä, joiden ratkaisuja oli vaikea keksiä, mutta joiden yhteys ratkaisuihin oli lopulta pläkkiselvä, kun ratkaisusanat olivat vähä vähältä risteävien sanojen avulla paljastuneet. Nämä vihje-ratkaisusanaparit antoivat siis ahaa-elämyksen, ja sellaisia toivon Joonaksen jatkossakin meille tarjoilevan. Esimerkkejä:

PARANTAA TARKKUUTTA > KAATOREUNA. Olin saanut valmiiksi sananlopun REUNA, mutta loogista alkua ei tahtonut löytyä millään. Näytti pitkään, että ratkaissuksi tulisi jokin keinotekoisen yhdyssana, mutta eipä tullutkaan, kun paljastui, että vihjeessä mainittu TARKKUUS viittasi nesteen kaatamisen tarkkuuteen.

VETTÄ YLLÄ > UTUPEITE. Olin tässäkin saanut valmiiksi sananlopun PEITE, mutta alkuosaksi ei ruvennut syntymään mitään järkevää. Olin tulkinnut, että vihje olisi vuokilamaisesti supistettua tyyppiä (Eki saattaisi esim vihjeittää KULTAA -78 > VAINIO), jolloin se tarkoittaisi 'TÄMÄN YLLÄ ON VETTÄ' eli 'MIKÄ SE ON, JONKA YLÄPUOLELLA ON VETTÄ?' Kun valmiina oli PEITE, mietin ja mietin, mikä olisi sellainen peite, jonka päällä olisi vettä. Mutta lopuksi paljastui, että sehän onkin vesi, josta peite muodostuu - utumuodossa!

PERUNOIHIN LIITTYVIÄ > KOSTOAIKEET. Tässä - näin jälkeenpäin ajatellen valitettavasti - ratkesi alkuosa KOSTO ensin, jolloin idea 'maksaa potut pottuina' löytyi kovin aikaisin. Ratkaisusanan loppuosan ympäristö oli nimittäin itselleni yksi tämän ristikon vaikeimmista. Jos AIKEET olisi paljastunut ennen KOSTOa, ja kun KOSTOn kanssa risteävistä sanoista ANSSI ja ITÄOSA olivat helppoja keksiä, vihjeen perunaviittaus olisi varmaan tuonut automaattisesti mieleen NOSTOAIKEET. Olisinpa sitten yllättynyt, kun sananaluksi olisikin lopuksi paljastunut KOSTO.

Ensimmäiset sanat, jotka ratkontaan ryhdyttyäni uskalsin kirjoittaa varmoina paikoilleen, olivat vasemmassa reunassa: KENGURUASENTO > RUUTANA, RANSKAN ARTIKKELI KERHOSSA > ALEA, HEILLE --ET-- > DUOT, VIKA ARJANA TÄMÄ > LUUMU, MUODIKAS MATALALLA > ALAIN. Pidän tällaisista rakenteluarvoituksista, kiitos niistä. Ja kun "MIHIN TÖRMÄSITTE AFRIKASSA?" "DOKATTIIN!" oli saanut mainituista risteävistä sanoista ratkaisuunsa jo kolme apukirjainta, myös tämä hieno skytismi MARADONA aukesi, ehkä vähän liiankin nopeasti. Ratkonnan alku tuntui tosi kivalta.

Oikeanpuoleisen yläaukion sen sijaan tein itselleni hankalaksi, kun en huomannut, että roomalaiset luvut olivat järjestyksessä I T IV V VII VI - hahmotin tässä huolimattomuuttani vihjeen I T IV V VI VII. Siis ikään kuin T-kirjain oli korvannut järjestyslukujonossa II:n ja III:n. Sitkeästi etsinkin ratkaisuksi skytismiä, mutta tuloksetta. Ratkaisu MATTOPESULA rupesi syntymään vasta kun ekan kanssa risteävä ARTEM oli hiellä ja tuskalla löytynyt. Tässä aukiossa tekee mieli torua Helin vihjesijoittelua: ratkaisusanojen ALLIPESUE ja RIUKUAITA vihjeet ovat normaalin sijoittelulogiikan kannalta keskenään väärissä paikoissa, ja vihjerimpsu I T IV V VII VI olisi mielestäni pitänyt kasata vihjetilan oikeaan reunaan aletusten, jotta olisi ollut päivänselvää, että kumpikin vierekkäisistä viisikirjaimisista pystyssanoista saa tosiaan vihjeensä sanomalehtipoikien kuvasta.

Puhekuplavihje, jossa E-kirjain ilmoittaa PUHDISTAN ROIKKUVAN, on herkullisen monitulkintainen. En tietenkään keksinyt oikeaa logiikkaa ALLIPESU-E kuin vasta lopussa. Sen sijaan ensinnä tulivat mieleen ITÄTURISTI (E = itä, puhdistaa roikkuva = turistaa roikkuva räkä ynnä muukin sierainlima nenäliinaan) ja ETURISTI-jotain (esim -SIDE tai -RIITA, joihin vihjeessä toki ei ollut mitään viittausta), mutta millekään näistä ideoista ei ratkaisuruutujen määrä riittänyt.

(jatkuu...)
103. Juha N6.9.2014 klo 15:56
(...jatkoa)

Sitten ne ei kivat jutut, jotka pitkittivät ratkontaa antamatta ahaa-elämyksiä - yliväljät vihjeet! LEFFA > VIRIKE, -RUOKA > SUPER (muutenkin pidän yhdyssanavihjeitä laiskan vihjeittäjän helppona oikopolkuna selvitä tehtävästään), puhekuplasta "HÄIVYTÄMME KALLEUDEN SAUVOILLA" > kahdesta ratkaisusta TAIAT ihan jees mutta AARRE tosi mäntti, EIVÄT MUIDEN SAAPPAISSA > AUTISTISET (tätä muutkin jo kritisoineet), kuvavihje sanalle RAPEA (tässä saa arvailla, onko kuvassa vauvan tutti vai jotain vedessä kelluvaa vai mikä ihmemöykky lie), ja koko vasen alanurkka lukuunottamatta alussa mainittuja sanoja RUUTANA ja ALEA.

Jos olen ratkonut oikein, niin alavasemmalla VIE saa ratkaisukseen KAARA. (Jos ja kun haettu sana on KAARA, miksei viereinen ralliauton kuva riittänyt vihjeeksi sillekin?) Jaa että kaara vie? Ihan yhtä tasokas vihje-ratkaisusanapari olisi VIE > KAARI (kaari vie heittäjän nakkaamaa keihästä eteenpäin samantyyppisellä logiikalla kuin kaara vie sinua, kun sitä itse ajat).

Saman aukion toinen pystysana: vihjekuvana koira sanomalehti suussaan, etupää matalalla kuin se alistuisi toisen koiran edessä ja tätä peläten ehkä olisi juuri lähdössä pakitukseen. Oikea ratkaisusana on ilmeisesti TAITE (suussa oleva sanomalehti on taitettuna), mutta onpa tämä kaukaa haettu yksityiskohtavihje, etenkin kun suussa olevat sivut muodostavat useita taitteita. Loogisempi ratkaisu tästä kuvasta olisi TAITO (koira osaa noutaa postilaatikosta sanomalehden) tai TAETA (näyttää siis kuin koira ottaisi tai rupeaisi ottamaan askelia taaksepäin). Samasta koirakaksikon kuvasta lähtee vielä kaksi muutakin sanaa, ja on mielestäni epäloogista, että toisessa viitataan kahteen koiraan (REKUT) ja toisessa yhteen (OTUS).

Edelleen saman aukion TUOTETTU > HANKALUUS. Konkreettisesta tuottamisesta ei ole tietoakaan, ja abstraktiopuolella ymmärrän viittauksen fraasiin "tuottaa hankaluuksia", mutta - anteeksi jos nipotan - yksikkömuodossa tätä fraasia ei käytetä: kukaan ei koskaan sano, että "se ja se asia tuotti minulle hankaluuden".

Lopuksi, saman aukion vihje-ratkaisusanapari YLINKIN > ASTE: vaikka se jossain muualla ristikossa varmaan olisikin OK, tähän aukioon se tuntuu minusta liian vaikealta, kun risteävien sanojen vihjeitys on vähän niin ja näin.

Yhteenvetona: tykkäsin kyllä, kun ratkonnassa sai kunnon haastetta, mutta osa haasteesta perustui ei-niin-kivoihin asioihin.

Sokerina pohjalla: Helin keksintö sanan HAITARI vihjeeksi (kuvavihje neljästä hinnaltaan suuresti vaihtelevasta riipuskorusta) oli hieno.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *