KESKUSTELUT > RISTIKOT > OLIPA KERRAN..

79. Olipa kerran..

jepsjuu8.5.2003 klo 23:51
Tällainen helppo tarina, jossa puuttuvien sanojen (taivutettujakin muotoja, mutta ei prikulleen toistuvia) neljä ensimmäistä alkukirjaita on aina samat.


muuan ikäneito, joka lähti katsomaan - - - - - - (6),
vaikka hän ei ollut kiinnostunutkaan - - - - - - - - (8).

Alkuun hän ei nähnyt, missä - - - - - (5) oli,
mutta pian hänkin näki tuon ihmeellisen - - - - - - (6),

Ei mennyt kauan, kun pieni kiusankappale häiritsi
ikäneitoa ja hän alkoi - - - - - - (6),
ja samalla oli - - - - - - - - - (9) naapuriakin.

Tuosta ikäneidon - - - - - - - - - - - (11) naapuri
menetti otteen - - - - - - - (7) ja katsoikin - - - - - - - - (8)
ikäneitoa.

Ikäneito jatkoi vain - - - - - - - - - (9)
ja lopulta - - - - - - - - - (9) täyden osuman.
- - - - - - - - - - - (11) - - - - - - - - (8) ikäneidon omalle polvelle.

Ikäneito oli tyytyväinen. Kun hän katsoi
oman - - - - - - - - - - (10) jälkeen ympärilleen,
niin kaikkialla oli iloista - - - - - - - - (9).
Eräillä oli mukanaankin - - - - - - (6),
vaikka ikäneito olikin - - - - - - - - (8).

Ikäneito katsoi myös naapuriaan
ja ei ollut uskoa silmiään.
Naapurihan katsoi kuin olisi - - - - - - - - (8).

Ennenkuin kaikki muut olivat
lähteneet - - - - - - - - - (9), oli ikäneitokin, uskokaa tai älkää, samoin - - - - - - - - - - (10),
ja niin, niin tuli onnellinen loppu tähänkin tarinaan.
2. Kotsa9.5.2003 klo 02:21
Hauska yöpurtava - tampereenkiälisenä versiona tuo ei muuten toimisi.
3. jepsjuu12.5.2003 klo 21:15
100 astetta.

Teenpä tähän toisen helpohkon samantyyppisen sanapuutoksen kuin suoraan suomalaiselta valkokankaalta, jos sattuisi jotain kiinnostamaan.
Alla on lause ja numerot viittaavat sanan pituuteen (ja samalla ovat merkkinä erottamaan sanat).
Kaikki jo esille tulleet kirjaimet ovat paikoillaan.

T - - - (4) - a - - (4.) t - - - - - - - a n a (11)

t - - - - a - - - a - - a s - s s a (18)

t - - - - - - - a s t a (12) t - - - - a - - s t a (11.).


Lisävihjeitä;
(11) = +37 astetta
(18) = - 47 astetta
(12) = +90 astetta
(11.) = (4) + (4.)
4. Antti Viitamäki13.5.2003 klo 03:34
Törmään käsittääkseni aika harvoin tehtäviin joita en ymmärrä alkuunkaan, mutta tässä nyt on yksi sellainen. Olenkohan jo kolmekymppisenä höpertymässä, kun tuijotan tehtävää suu auki - mitä astetta, mikä 100, mikä +37, mikä
-47, mikä +90, mikä (4) + (4.) ???? Onko tämä siis jonkin sortin hirsipuu, ja mitä siinä tapauksessa on tarkoitus tehdä noilla asteilla?

(Antti henkäisee syvään ja poistuu muuanne.)
5. J Takala13.5.2003 klo 08:11
Sen verran ymmärrän, että 4+4 tarkoittaa sitä, että nuo 2 4-kirjaimista sanaa peräkkäin muodostavat tuon 11-kirjaimisesta sanasta puuttuvan osan.
6. OSui13.5.2003 klo 08:58
Taitaa olla monille ns. EVVK-tehtävä? Ei selviä minulle kokonaan, jos osaksikaan. -47 astetta (tai mikä tahansa samaa suuruusluokkaa oleva) on keli, mille on ihan oma nimityksensä, ja sen alkuosa on sama kuin "Saapui Suomen ehkä kuuluisin miesnäyttelijä (sukunimi)". 90 astetta on sopiva lämpätila syöpäläisten häätämiseen. 11-kirjaimiset sanat eivät hahmotu. 37 astetta on normaali ruumiinlämpö, joten sillä lienee jotain tekemistä asian kanssa. Ansaan tässä ei kai mennä.
7. jepsjuu13.5.2003 klo 09:52
Oliko tuo nyt niin vaikea????? Joku sanoi täällä kerran, että kokeneille ratkojille vaikein sanaristikko voisi olla mahdollisimman helpot vihjeet (kukon kuva ja kukko vastaussanana) ja viisi lamppua palamaan, niin ristikko jäisi ratkomatta.

No annan lisävihjeeksi, että lauseeseen mahtuu kaksi samankaltaista ämmää.
8. Antti Viitamäki13.5.2003 klo 11:44
No nyt pääsin jo jotenkin jyvälle, eikä puutu enää kuin kolmas sana (37 astetta), mutta edelleen tuntuu siltä, että tehtävänannossa olisi jotain loogisia aukkoja... Jos viittaat ämmä-jutulla toiseen tuttuun palindromimuijaan, niin et ole nähdäkseni antanut kaikkia a-kirjaimia - en tiedä oliko sinun edes tarkoitus? Ja miksi annoit juuri s:n, t:n ja a:n? Siksikö että ne esiintyvät sanassa "sata"? Otsikko on kuitenkin
"sata astetta", mistä tulee mieleen että olisit voinut antaa myös kaikki e-kirjaimet, mutta et antanut. Nyt ratkojan on itse ensin pähkäiltävä sen epävarmuuden kanssa, onko tehtävässä e-kirjaimia vai ovatko ne itse asiassa mahdottomia, pitääkö ratkaisu löytyä ilman niitäkin?

Vaan ehkäpä minulla on edelleen jotain periaatteellista pielessä... Joka tapauksessa uskon että vain yhtä uupuu.
9. jepsjuu13.5.2003 klo 14:22
Ehkä tässä kiireellä hieman selvennän.

Yksinkertaisempi on tehtäväni kaava.
Miksi annoin s, t, a, n, kirjaimet, johtuvat siitä, että ne ovat sanojen taivutusmuodon kirjaimia, joita on näin muuten vaikea merkitä "vihjeiden" lisäksi (ja ne ovat kaikki merkitty).

Otsikko merkitsee usein myös tavoitetta ja sama tässä. Asteet laskettuna yhteen tekevät sata astetta, mutta mutta... katson, että onnistuin otsikoinnissa juuri hyvin, varsinkin kohdallalasi, koskapa mitä ilmeisemmin olet käynyt yön hiljaisina tunteina "kiehumispisteessä".

Kaksi "ämmää" ovat pelkät kirjaimet ja hyvin samanlaisia.

37 astetta? Ei pidä sekoittaa saamaa kuvaa todellisesta tosiasiasta.
10. jupejus15.5.2003 klo 20:41
Vastaan noihin kysymyksiini, ettei jää ketään kiusamaan.

Olipa kerran muuan ikäneito, joka lähti katsomaan lätkää, vaikka hän ei ollut kiinnostunutkaan lätkästä. Alkuun hän ei nähnyt, missä lätkä oli, mutta pian hänkin näki tuon ihmeellisen lätkän. Ei mennyt kauan, kun pieni kiusankappale häiritsi ikäneitoa ja hän alkoi lätkiä ja samalla oli lätkäistä naapuriakin. Tuosta ikäneidon lätkinnästä naapuri menetti otteen lätkään ja katsoikin lätkivää ikäneitoa. Ikäneito jatkoi vain lätkintää ja lopulta lätkäytti täyden osuman. Lätkäytetty lätkähti ikäneidon omalle polvelle. Ikäneito oli tyytyväinen. Kun hän katsoi oman lätkimisen jälkeen ympärilleen, niin kaikkialla oli iloista lätkettä. Eräillä oli mukanaankin lätkät, vaikka ikäneito olikin lätkättä. Ikäneito katsoi myös naapuriaan ja ei ollut uskoa silmiään. Naapurihan katsoi kuin olisi lätkässä. Ennen kuin kaikki muut olivat lähteneet lätkimään, oli ikäneitokin, uskokaa tai älkää, samoin lätkässä, ja niin, niin tuli onnellinen loppu tähänkin tarinaan.
- - -

Tuli Palo tulikuumana tulipalopakkasessa tulikuumasta tulipalosta.
11. OSui16.5.2003 klo 08:47
En parhaalla tahdollanikaan ymmärrä, miten 37-asteinen Palo voi olla tulikuuma. Sehän on ns. normaali ruumiinlämpö (vaikka useimmilla aikuisilla se lieneekin oikeasti hieman alempi). Eikö Palon lämpöä voisi nostaa pari astetta ja kiristää pakkasta vastaavasti, niin summa olisi edelleen sata?
12. Maiju16.5.2003 klo 09:43
"Asteet laskettuna yhteen tekevät sata astetta"???

Eikö +90+37-47 ole 80?
13. OSui16.5.2003 klo 10:12
Joo, olisi pitänyt tarkistaa. Uskoin tehtävän asettajan vihjailua. Tulikuumaa tulipaloa pitäisi lämmittää 20 astetta lisää, eikä se vieläkään olisi mikään todellinen palolämpötila. Ilmeisesti Palo oli palosta sopivan etäisyyden päässä, koska pääsi palaamaan palamatta? Ehkä edes kulmakarvat eivät kärventyneet, kun vilkuili syrjäsilmällä, 90 asteen kulmassa?
14. jupejus16.5.2003 klo 11:01
Täytyyhän minun tutkia teidän hoksottimia, ovatko ne kunnossa ja Maijulla näyttää pelaavan matematiikka.

37 astetta on normaaliksi ilmoitettu ruumiinlämpö. Palohan (Tauno) tuli tulikuumana. Ja vaikka Palo olisi käynyt kuinka kuumana, vaikka tulikuumana, ei hänen ruumiinlämpönsä olisi siitä noussut - eli Palo tuli 37 asteisena. Pakkanen on tulipalopakkanen -47 asteessa. Tulikuuma voi olla paljonkin kuumempi kuin 90 astetta, mutta käsite "tulikuuma" on jo 90 asteessakin. Jos ottaa suoraan pannusta 90 asteista kahvia esimerkiksi, niin se on varsin tulikuumaa.
15. Antti Viitamäki16.5.2003 klo 12:59
Ei nyt mitenkään varsinaisesti millään pahalla, jupejus, mutta tämä oli kyllä yksi epämääräisimmistä tehtävistä mitä olen nähnyt. Mistä sanoitkaan tämän löytäneesi, vai sanoitko?

Joka tapauksessa, tehtävä olisi varmasti ollut jopa helpompi ilman pieleen menneitä, määriteltäviksi melkein mahdottomia astejuttuja. Jos ihmisellä on kova kuume, hänen otsansa voidaan helpostikin todeta "tulikuumaksi", eikä eroa tarvitse olla kuin aste/puolitoista - myös suuttuneen ihmisen verenkierto nopeutuu ja aiheuttaa periaatteessa pientä lämmönnousua. Sitä paitsi voidaan kai sanoa melko varmasti ettei kenenkään perusruumiinlämpö ole TÄSMÄLLEEN 37 astetta, eikä sitä missään ole tietääkseni annettu "viralliseksi
lääketieteelliseksi raja-arvoksi", sen kummemmin kuin
-47:ää astetta ole taidettu laittaa tulipalopakkasen rajaksi.

Joten viittaaminen 37 asteesta tulikuumaan ei ole vain mutkan mutkan mutkan kautta, vaan siinä on kyllä jo puuta kaatunut tien yli.

Sanallisella tasolla itse ratkaisulause oli hauska, kuten myös lätkähomma, jota en missään vaiheessa keksinyt. Miksei lisää tällaisiakin, mutta please - selkeillä ohjeilla ja tarkistetuilla vihjeillä! :-)
16. jupejus16.5.2003 klo 20:30
Myönnän ja uskallankin sen, että omasta päästä ex empore olivat tehtävät vetäisty. Ideahan perustui vain oikeastaan kahteen sanaan; "tuli palo", jotka toistuivat hieman eri tarkoitusten yhteydessä. Uskoin siihen, että joka tuon sanaparin keksii, niin rakentaa pienemmälläkin vihjemäärällä lauseen, mutta ehkä se oli sittenkin liian vaikea. Asteilla ei niin tarkkaa tieteellistä arvoa haettukaan, vaan soveltuvuutta sanojen erilaisissa käyttötavoissa.

En usko, että ruumiinlämpö kovin paljon nousee, jos ihminen kiivastuu, tulistuu tai käy kuumana, vaan lämmön kohoamiseen tarvitaan tulehdusta tai muuta vastaavaa vaivaa. Jos olisin laittanut asteeksi jonkin muun lukeman kuin 37, olisi se heti aiheuttanut turhaa miettimistä, mistä on kysymys ja ainakin 43 asteessa Palon olisi jo pitänyt tulla ambulanssilla.

Mitä tulee tulipalopakkasen ymmärtämiseen, niin ainakin Osui tuon kohdan ymmärsi, koska hän etsi sitä
suuruusluokkaa olevaa lämpötilamääriettä.

No, ei huolta, olen amatööri, jotta mulla on lupa sekoillakin.
17. jupejus18.5.2003 klo 00:39
Jos tekisin kuitenkin kaiken uhallakin yhtä astetta vaikeamman tehtävän - luulen se on silloin helpompi ratkaistakin.

Puuttuvissa sanoissa ovat neljä ensimmäistä kirjainta samaa (osa on yhdyssanojakin).

- - - - - - - (7) - - - - - (5) urakkaa. Samanaikaisesti hän
laski - - - - - - - - - - - (11). Urakanteettäjä marssiskeli
paikkalle ja kysyi: "Mitäs se tekee?" Kuultuaan vastauksen
hän sanoi: "Sehän on - - - - - - - - - - (10)!"

PS. voi tuohon soveltua moniakin sanoja, mutta eiköhän ne "haetutkin" löydy.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *