KESKUSTELUT > RISTIKOT > HS-RISTIKOT ENNEN JA NYT
6481. HS-ristikot ennen ja nyt
iso S16.11.2011 klo 23:36
Täällä on esitetty kärjekkäitä mielipiteitä Hesarin ristikoiden laadun heikkenemisestä. Tähän säikeeseen toivoisin perusteltuja mielipiteitä puolesta ja vastaan, mieluiten jonkinlaisten todisteiden kera.Kimmoke tähän tuli siitä kun sain hitaana ratkojana valmiiksi vasta nyt ristikon 2150, eli sivun mittaisen jouluristikon lehdestä 21.12.2001. seuraavissa viesteissä joitakin havaintoja siitä.
2. iso S16.11.2011 klo 23:53
Käsiala ei näytä oleellisesti muuttuneen 10 vuodessa. Epäselviä valokuvia ei ollut yhtään, toisin kuin nykyään. Itse asiassa ei ollut yhtään valokuvavihjettä. Ainoa jossain määrin epäselvä vihje oli himmeähkö kartta joka oli jotenkuten tunnistettavissa Pohjois_Afrikkaa esittäväksi. nuoli sojoitti Egyptiin ja ratkaisuksi muotoutui Tanta.Google ei vielä ollut pesiytynyt keinovalikoimaan. Ainoa hämärä maantieteellinen vihje oli Havaijin saaristoa, josta kehkeytyi Morell. Ilmeisesti saari löytyy Auliksen tarkoista karttakirjoista tuolla nimellä, vaikka oikea kirjoitusasu lienee Morrell:
"Thule Island, also called Morrell Island, is one of the southermost of the South Sandwich Islands, part of the grouping known as Southern Thule. It is named, on account of its remote location, after the mythical land of Thule, said by ancient geographers to lie at the extreme end of the earth, (the alternative name Morell Island is after Benjamin Morrell, US explorer and whaling captain).
Thule Island lies at 59°27′S 27°18′W, close to Cook Island and Bellingshausen Island."
Huom: edellisessä nettilöydöksessä on myös versio Morell ja on mahdollista että sitäkin nimeä on oikeasti käytetty, vaikkapa jostakin kielitieteellisestä syystä.
Pari Nykäsestä kaivettavaa sanaa oli mukana:
hankatappi => tullo
kuomu => kipikka
mutta yleisesti ottaen sanasto oli junaratkojan hallittavissa olevaa ja suht vähäiset outoudet olivat hajallaan ja vailla piilokirjaimia, joten ratkaisu oli mahdollista "luonnonmenetelmällä".
Hykerrytyspuoli oli aika pitkälti MM:n piirtämän suuren pääkuvan (39x8 ruutua) varassa. Muuta tämänsuuntaista antia edusti parhaiten hännällinen "8." jonka ratkaisu oli elohiiri.
Piirretyissä kuvavihjeissä oli paljon nykyäänkin tuttuja. Siellä seisoivat TANTAT, leikki lapsi (ASETELLA) ja käveli tyttö (ASKELE), monen muun milloin mihinkin ratkaisuun johtavan kuvan lisäksi.
3. iso S16.11.2011 klo 23:57
Henkilön tai olennon tuntemista edellyyttivät nämä (kullakin rivillä vihje ja viimeisenä ratkaisusana):Schneider, Romy
Mercouri, Melina
terroristi: Atta
Laar, Mart
Ducander, Sten
Hatsaturjan, Aram
Tamiroff, Salo lopusta: Akim
Anne Marie Ellin
laulun myyrä: Matias
maalasi: Klee
James Mill
Piaf, Edith
Juan & Eva Peron
Kuutsa, Immo
Anderson, Marian
Helen+t: Eldet
Aarre Elo
Jonas Salk
Rita Moreno
Hans Boije
Juva Ilmoni: Einarit
Äyri Niemi: Rikut
Usko Raiku: Kempit
Jarno Saarinen
Mikko Ekorre
Tanner, Alain
arkkityyppi: Noak
hallitsi: Olav
Deborah Kerr
Aton: Atum
Paavo Antti: Einiöt
Gallagher, Noel
Douglas, Kirk (tai Sirk, 1. piilokirjain)
laulaja Billy Idol
Tyrkin: aasa
Lance Deal
Rahikaisen kaimoja: Tuat
eli muinoin: Isai
sitä palvottu: Apis
loputon Anneli: Saul
Marja Suna
Mustelin, Nils
Mänttäri Nieminen: Anssit
Angeli Pier
Arin suku: Paunoset
Haanok: Eenok
myös Eronen; jaella
taitteilijaperhe, eli imein: Asam
Greenwich, Ellie
Aimo Kaseva
Jones, Alan
Seere Salminen: Serp
Kasten Antell
laulaja Chris Isaak
Näitä voi toisaalta peilata omaa aikaansa vasten ja toisaalta verrata nykyisiin nimiin. Enimmäkseen olivat suht tunnettuja mutta osa ainakin nykytiedoillani hämärämpiä. Atta oli melko tuoreeltaan päässyt mukaan; ei naamakuvallaan vaan negatiivissävytteisellä luonnehdinnalla, mistä kiitos.
4. iso S17.11.2011 klo 00:07
Vaikeusasteeltaan tuo ristikko oli suunnilleen samaa tasoa kuin helpoimmat viime aikoina nähdyt ja kaukana niistä tuskaisista puserruksista joita on vielä melko tuoreessa muistissa. Helppoudessa tai vaikeudessa ei ole sellaisenaan mitään pahaa, kysymys on enemminkin siitä miten kiperää itse kukin kaipaa ja miten vaikeus rakennetaan.Sanasto pysyi siis hyvin kurissa vaikka laadinnallista haastetta oli mukana. Ristikon joka neljäs sarake oli ristikon läpi kulkeva lause. En lähtisi edes yrittämään moista. Nykyäänhän Lehto värkkää yleensä useita päällekkäisiä ja vierekkäisiä lauseita ja se pakottaa usein hyväksymään vähemmän hehkeitä poikittaisia sanoja.
Summa summarum: oman makuni mukaan kehitys on kehittynyt eikä kaikin osin hyvään suuntaan. Pahinta nykytilanteessa ovat epäselvät kuvat ja Googlen kautta kelpuutetut sanat, jotka ennen vanhaan hyvään aikaan olisi ollut pakko hieroa pois epäsanoiksi arvioituina.
5. pelaaja17.11.2011 klo 18:57
Tuohon keskustelun avaajan loppukappaleessa olevaan mainintaan epäselvistä kuvista sanon, että kahdessa viimeisimmässä HS-ristikossa (2666 ja 2665) kuvat ovat olleet selviä. Sattumaako lie.Googlesanoista tulee mieleen esimerkki, jota en kylläkään tarkkaan muista..Siis ko. ristikoissahan on joskus paljohkosti omituisia sanoja, joita ei ole mitään mahdollisuutta tunnistaa mistään muualta kuin kuuklesta. Negatiivista. Mutta se muistamaton esimerkkini: joku "joku" moitti jokin aika sitten kuuklen epäsanaksi ihan tai ainakin melkein tavallista suomenkielistä sanaa. Siitä tuli mieleen, että eräs ongelmahan saattaa nykyisin olla laatijan käyttämä vanhempi sanasto tai ns. vanhemmat kuuluisuudet, joista nuorempi ratkojaporukka ei ole kuullutkaan. Minä tosin itse tykkään siitä, että joitakin vanhentumassa olevia hyviä suomalaisia sanoja pidetään edes pienessä porukassa hengissä. Ja nykyisinhän ison osan kritiikistä ovat saaneet ne sanat, joita löytyy vain nykäsestä.
Ristikon tason ja ainakin vaikeustason vaihteluista olen varmaan ainakin erään vuoden ajalta vähän pimennossa. Nimittäin, jotain sanaa kuuklesta hakiessani ja sitä kautta "tämän" löydettyäni n. v. 2008 onnistuin jämähtämään avuttomaksi. Katsoin, että on kysyttävä neuvoa kun tuntuu vaikealta. Enkä muka osannut jatkaa (muistaakseni) ellen saanut vinkkiä. Siihen aikaan tosin vuorovaikutus oli semmosta hauskaa että itse kukanenkin kysyili ja vastaili. (Poikkeus tosin vahvistaa säännön.) Nykyäänhän kysyjät ja vastaajat ovat 2 eri ryhmää. Olen 99 % päässyt irti ko. vaiheesta mutta tunnistan oireet joissakussa uusissa osallistujissa. Ehkä HS-ristikot todellakin olivat hankalampia silloin kolmisen vuotta sitten? Sitä mieltä muutamat sanovat olevansa. Niinpä odotankin mielenkiinnolla heidän(kin) kommenttejaan, jos ovat tullakseen.
6. Juho17.11.2011 klo 20:04
Kolme - neljä vuotta sitten me ratkojat olimme vielä paljonkinkokemattomampia, tehtävät olivat kinkkisempiä, nyt taas ollaan
kokeneita ja enemmän oppineita, tehtävät ovat melko tuttuja, siis melkein ulkoa opittuja. Tempora mutantur, nos in illic.
7. Wexi17.11.2011 klo 20:39
Tempore mutantur et nos mutantur in illis.Niinhän ne muuttuvat, jos kohta ihmisetkin.
Aulis ei ole muuttunut radikaalisti. Eikä se niin huonokaan asia ole.
Useille se perjantainen Aulis on tutun turvallinen perinne.
Itsekin täyttelisin useammin, mutta se sanomalehtipaperi ja koko. Hankala sommitella tyynyn kupeelle, kun täyttelen enämpi "houkutellakseni unta", sulassa sovussa kirjan kanssa.
8. Anonyymisti18.11.2011 klo 12:05
Olen samaa mieltä kuin Juho. Minällä mittaaminen houkuttaa, valitettavasti myös minän mittaaminen. Idols-kilpailut ym. paremmuuskisatkohan siivittävät joidenkin ottelunhalua ja toisten kustannuksella hirnahtelemista. Aikojen muuttumistako lienee?
Minä kiitän Aulista, HS:n ristikoita ja tämän saitin vanhaa kaartia mukavista hetkistä!
9. Viljami18.11.2011 klo 14:24
Googlen aikakaudella on HS-ristikoiden sanastollinen taso pudonnut mielestäni huomattavasti. Varsinkin laadinnallisesti haastavissa ristikoissaan Lehto joutuu usein Googlen kautta turvautumaan yleistiedollisesti kohtuuttoman vaikeisiin vihjeisiin.
10. POH19.11.2011 klo 16:23
On hauskaa, kun vertailukohdaksi on tullut ensimmäinen jouluksi ilmestynyt täysssivun kokoinen HS ristikko. Aiemmin oli vain kesällä "lakanoita".
Sanoja HS2150 oli 355 kpl
Sanoja HS2667 on 177 kpl
Samoja sanoja on 11 kpl
aapa
alain
alaosa
alas
arava
eräs
itää
naaraat
osata
sata
Joitakin vuosia sitten oli kimurantimpia ristikoita, joita ikäihminen ja mahdollinen tiedonkadottaja kaipaa.
Keskustelua oli silloin tällä saitilla nautittavasti.
Nyt on vain saivartelua vivahteista, kun ei mitään oikeita kysymyksiä ja vaikeutta ole.
11. synonyymikko19.11.2011 klo 18:12
Taitaa POH olla jo mennyttä aikaa, kuten HS-ristikot
KOMMENTOI