KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 19 14.5.

5540. SK 19 14.5.

Jaska15.5.2010 klo 00:41
Bravo Pitkälä. Erittäin mieluisa yllätys tämä kolmitähtinen. Yleensähän nämä SK:ssa vastaavat korkeintaan IS:n nykyistä 2½:lta, joskus ovat olleet jopa lähes "vasemmalla kädellä täytettäviä."

Tämä paljastui oitis varsinaiseksi kovikseksi, joka vastoin kaavailujani ei ratkennutkaan matsia seuratessa. Vasta äsken tuli hikinen urakka (säälläkin osuutensa) täyteen moniaita ahaita vaatineena. Toivottavasti palaute suoraan lehdelle ei torpedoi erittäin toivottavaa saman tason jatkoa edes joka toinen kuukausi.
2. PP15.5.2010 klo 08:19
Kerrankin täysin samaa mieltä Jaskan kanssa!! Kun olin jonkin aikaa ratkonut, tuli täydellinen black out. Varttitunnin pätkissä etenin ja taas tökki. Mainitsin Jaskalle Tonin pirullisuudesta ja sain hänetkin tarttumaan ristikkoon. Aikoi vielä mokomantti ratkoa kuulakynällä. Nauroin, että taitaapa syntyä sotku, ota kopsu.

Vierähti vartteja illalla ja nyt aamulla viimein sain oikean yläkulmankin klaarattua. Oi oivalluksen onnea, ah ahaan autuutta!

Suosittelen!
3. lp15.5.2010 klo 15:14
Oli tosi herkullinen,on vielä vasen pieni alanurkka auki, mutta eilinen myöhäisilta oli juuri sitä, mitä tuossa PP lopussa toteaa. Kiitos Tonille!
4. PP15.5.2010 klo 18:07
Älä itke, Eki. Kyllä sinun piilosanasikin samassa lehdessä maistui mansikalta. Ähkin sen juuri äsken. Ihmettelen vain, miten ihmeessä sinä ehdit kaikki laatia.
5. hah16.5.2010 klo 11:17
Mitä pirullisuuteen tulee, niin sitä oikeastaan tietää jo mitä ristikossa tulee vastaan, kun siihen on alkuun päässyt. Kiitokset laatijalle, että pahimmat yhdyssanahirviöt on tällä kertaa vältetty, ja mukavasti vierasperäisiä kirjaimia ristikkoon ympätty. Huono puoli edelleenkin on se, että ristikosta ei ole taaskaan saatu tasaisen hyvää kokonaisuutta, ja ristikkoon jää töksähtävä maku. Laatijalle vähän malttia.
Jos on pakko käyttää tuntemattomia sanoja, niin silloin olisi vihjeessä selitys sanan merkityksestä, ja jättää kikkailut sikseen.
Vierasperäisten sanojen käyttö ei ole suositeltavaa ellei ole kyseessä yleisesti tunnettu erisnimi. Ei siis tehdä englantilais-suomalaista sekakieliristikkoa.
6. Juha N16.5.2010 klo 13:01
hah: "... ja jättää kikkailut sikseen"

Ettei jäisi väärää kuvaa tästä täyskolmosesta, niin kikkailuvihjeitä on tasan yksi, ja sekin perustuu vain vihjeen ja ratkaisusanan nurinpäin lukemiseen: NYKÄSEN SUUNNANMUUTOS. Toki olisin itsekin tykännyt, jos ratkaisusanalle olisi annettu myös suora vihje. Ja tämä sana on kieltämättä ristikon huonoin.

hah: "Vierasperäisten sanojen käyttö ei ole suositeltavaa ellei ole kyseessä yleisesti tunnettu erisnimi. Ei siis tehdä englantilais-suomalaista sekakieliristikkoa."

Ettei tästä yleistyksestä jäisi väärää kuvaa, niin totean, että koko ristikossa on tasan yksi vieraskielinen sana, jota ei voida lukea edes sitaattilainaksi: KANSAKUNTA ULKOMAILLA.

Sitä vastoin sitaattilainat kuuluvat kieleen, ja ne monipuolistavat ristikoita. Tuskin noita yleisnimisitaattilainoja tässä ristikossa ylettömästi on. Kaksi pitkää leikittelevää sanaa, jotka ovat ilmeisesti olleet laadinnan lähtökohta, ja neljä 4-6-kirjaimista (ynnä erään yhdyssanan puolikas), jotka ovat mielestäni hyvää ytimekästä kieltä niin ristikoissa kuin ristikkomaailman ulkopuolellakin.

Se, mikä tässä ristikossa on mielestäni kaikkien mukavinta, on etunimien liki täydellinen puuttuminen. Yksi tällainen: --Y----KIN NAISIA. Yksi tällainen: NAINEN, OMAISEEN YHDISTETTY. Yksi monimerkityksinen vihje, joka osoittautuu nimeä kysyväksi. Sitten neljä täsmälleen tiettyä henkilöä etsivää: VEISTELIJÄ, PROFEETTA, RALLIKUSKI (lempinimi), KOOMIKKO (lempinimi). Vaatii melkoista viitseliäisyyttä, että TIIAT, ANAT, REAT, ATET yms saa pidettyä poissa! Siksi tästä ristikosta jäikin tosi hyvä maku.
7. RA16.5.2010 klo 19:21
hah, kerros tarkemmin, mitä tarkoitat tällä: "Huono puoli edelleenkin on se, että ristikosta ei ole taaskaan saatu tasaisen hyvää kokonaisuutta, ja ristikkoon jää töksähtävä maku."
8. Jaska16.5.2010 klo 20:29
Tasaisen hyvä kokonaisuus = kaikki ratkaisusanat yhtä pitkiä?
9. hah16.5.2010 klo 22:38
Tässä on ilmeisesti taas laatijan viime aikoina tavaksi tullut tavaramerkki, saadaan osa ristikkoa halutulla tavalla toimimaan, jolloin tulee tunne, että ristikko on sillä klaarattu. Ristikko ei ole todellakaan vielä sillä klaarattu kuten huomaa. Jos olisi sen verran malttia alaosaa entrata, käyttää vaikka ylimääräinen vartti, varmasti saadaan ristikko toimimaan paremmin. Alanurkkiin löytyy varmasti elegantimpia ratkaisuja.
Nythän se on tyyliin KANSAKUNTA ULKOMAILLA=> ratkaisuna tähän kansakunta englanniksi. Tälläistä voisi odottaa vasta-alkajalta, muttei tällä tasolla enää.
10. Jaska16.5.2010 klo 23:30
Kirjoititko hah arviosi laatijan vai ratkojan vasemmalla kädellä?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *