KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKON VAIKEUSASTEEN MÄÄRITTELY

5063. Ristikon vaikeusasteen määrittely

Ritu9.9.2009 klo 10:55
Laatijako sen etupäässä päättää, montako palloa sinne ristikon kulmaan laitetaan ratkojille tiedoksi ristikon vaikeusasteesta?
Kuka Eki esimerkiksi päätti lauantaisen Aamulehden ristikon 5.9., että se on yks ja pual nääs?Tai mitkä seikat vaikutti, ettei sen vaikeusaste ollut merkitty esim. 2- ?

(RA:lle muuten tiedoksi, etten puusilmänä vieläkään heti ensi katsomalta tajunnu, että mustassa ylälaidan palkissa on vihjeitä. Ison osan ratkoin ilman niitä vihjeitä risteävien vaakasanojen avulla, kunnes jäin ihmettelemään, että mistä ne ratkaisusanat oikein muodostuivatkaan.)
2. Eki9.9.2009 klo 11:01
Vaikeusasteiden määrittely on yksi vaikeimmista jutuista tällä alalla. Kovin tiukalla pipolla ei kannata suhtautua siihen, ei laatijan eikä ratkojan. Siitä huolimatta yritämme olla niin eksakteja kuin mahdollista. Ykspuolen ja kaksmiinuksen ero on veteen piirretty kaksiteräinen miekka.
3. iso S7.2.2010 klo 17:36
Nyt meni pipo kireälle, kun henkinen alamäkeni on edistynyt siihen pisteeseen että lastenristikotkin alkavat olla ylivoimainen haaste. Ratkoin jotain joulun alla ilmestynyttä Iltistä ja kesken jäi. Voi voitettua!

Vihjeenä oli "Haloo Helsingin solisti" ja ratkaisuksi muodostui poikittaisten avulla EL_I. Kun en tiennyt, niin olisi pitänyt arvata onko kyseessä Elli, Elmi, Elsi vai Elvi. Sen verran luotin laatijaan että kyseessä ei luultavastikaan ollut joku Googlella löydettävissä oleva täysin mystinen etu- tai sukunimi. Pointtini on että kyseessä on tyypillinen tietovihje, joka tiedon puuttuessa ei ole esimerkiksi junassa ratkaistavissa.

Tällaisen ristikon vaikeusasteen yleispätevä määrittäminen on mahdotonta. Solistin tietäville helppo ristikko, muille helppo jos pääsee googlettamaan, ilman apuja oikein täyttäminen (ei siis ratkaiseminen) onnistuu vain tuurilla.

Toivotan pallottelijoille menestystä vaikeassa työssään ja annan samalla tunnustusta siitä kansalaisrohkeudesta että uskaltaa tehdä lapsille suunnattuja ristikoita. Jostakinhan uusien ratkojapolvien on päästävä alkamaan ja kertomani tapainen monen vaihtoehdon esiintyminen on poikkeustapaus.
4. Jaska7.2.2010 klo 20:15
Olisiko kuitenkin kyseessä piilosanavihje. Siis lastenristikossakin. Outoa. Onkohan ihan kohtuullistakaan. Etenkin kun se haloo vielä hämää.
5. RA7.2.2010 klo 20:40
Ei ole piilosanavihje, eikä haloo ole hämäämässä.
Haloo Helsinki! on 'nuoriso'bändi, jonka laulaja on ELLI.
6. Jaska7.2.2010 klo 22:07
Olipa helpotus. Laatija ei ollutkaan arvostelukyvytön!
7. Joutilas7.8.2023 klo 16:26
Minua kiehtoo kovasti nimimerkki happonen tapa määrittää tuopillisilla ristikon vaikeusaste. Mitähän tuopissa mahtaa olla? Onko aina samaa ainetta?
Mikä on tuopin koko? Vaikuttaako vallitseva lämpötila ja/tai ristikon kinkkisyys tuopin tyhjenemisaikaan?
Tämä on kyllä hauska ja varmasti hyvin oikeaan osuva mittari.
Montakohan tuopillista happonen on ristikoiden parissa tyhjentänyt?
Onko koskaan käynyt niin, että tuopittaminen jatkuu, mutta ristikko "unohtuu"?
8. Ritu12.9.2023 klo 11:33
Ratkon paljon helpommasta päästä olevia ristikoita, vaikka visaisienkin parissa on aikaa vietetty. Pehmiksistä on ollut myös helppo opettaa ratkonnan alkeita lapsenlapselle. Aina niistä löytyy esim. kuvavihjeitä, jotka hän tietää neuvomatta.

Mutta viime aikoina olen jo jokusen kerran törmännyt sanallisiin vihjeisiin helpoissa ristikossa, jotka siinä ratkoessa ovat minua mietityttäneet ja joista on tullut tunne, ettei se vihje ole nyt oikeassa ympäristössään. Eli minusta vihje kuuluisi paremminkin keskiksiin tai visaisiin.

Minulla ei nyt ole antaa kuin yksi esimerkki, kun en ole kirjannut kohtaamiani tapauksia mitenkään itselleni ylös. Ja tämäkin esimerkki on ristikosta, jossa on vielä 18.9. asti ratkaisuaikaa jäljellä.
Vihje oli lauantain 9.9. IS:n pehmiksessä ja vaikeusasteeksi oli merkitty 1+. Vihje kuului PULLA JUKKA (5). Tuo kohtahan ratkeaa risteävien avulla suht helposti, vaikkei vihjeen kikkailusta perille pääsisikään.

Haetaanko tuolla vihjeisiin vaihtelua vai onko vaikeusasteeltaan 1+ arvioitu ristikko jo sitä tasoa ja tienristeys, jossa helppojen ja visaisempien ristikoiden ratkojien taidot jo halutaan jotenkin linkittää toisiinsa?
Olisi mukava kuulla ajatuksia, miten pehmisten vihjeitystä pohditaan tekijäpuolella.
9. Aslakki12.9.2023 klo 13:03
Ritu, en ole tuota ristikkoa nähnyt, mutta ehkä siinä imitaattoria haetaan?
10. Ylläpito12.9.2023 klo 13:35
Ritu varmaan tajusi vihjeen mainiosti. Muuten, varsinaisestihan ei haeta imitaattoria.
11. Jiikoo12.9.2023 klo 16:27
Ruokakuntamme pehmisspesialisti työstää parhaillaan juuri kyseistä Pallospehmistä. Näkyi saaneen siihen oikeaksi olettamani ratkaisusanan, myönsi kuitenkin ”sen tulleen siihen itsestään”, s.o. risteävistä muodostuvana. Olen yrittänyt monta kertaa selittää vihjetyypin ideaa hänelle, aika huonoin tuloksin. Se sijapäätteen erottimeksi normaalimaailman kirjoitukseen kuuluva mutta nykyisiltä ristikkomaakareilta ”unohtuva” kaksoispiste pitäisi osata sielunsa silmin nähdä, mutta eipä vain tahdo näkyä!

Vähän sama juttu kuin venäjän kielen kirjain ë (”jo”): venäläinen kuulemma jättää mielellään kirjoittaessaan nuo treemapisteet oblomovilaista laiskuuttaan pois tietäen, että lukija ne slaavilaisen sielunsa silmin osaa puuttuvinakin lukea ja tajuta, ettei tässä tarkoitetakaan e-kirjainta (”je”). [Kyrilliikkaahan tämän keskustelupaikan tekniikka ei tue, mutta onneksi nuo ë ja e näyttävät identtisiltä latinalaisen kirjaimistomme kanssa. Eikä kenenkään pidä luulla minun venäjää osaavan – kielen alkeita olen keskenkasvuisena omia aikojani hieman opiskellut, mutta siitä on kulunut jo puoli vuosisataa. ]

Tekee mieli peesata Ritua: ehkä tuo vihjetyyppi ei ole pehmiksissa ihan oikeassa ympäristössään!
12. kaplas12.9.2023 klo 16:32
Akulla äkillinen (4 kirjainta), Lehto-klassikko(?)
13. Pike12.9.2023 klo 16:37
Jaa UTTI vai? Tosi vanha ja kulunut klassikko!
14. Heppuhei12.9.2023 klo 16:48
Lainaus: 9. Aslakki 12.9.2023 klo 13:03
> Ritu, en ole tuota ristikkoa nähnyt, mutta ehkä siinä imitaattoria haetaan?

Viilataan nyt hiusta sen verran, että ratkaisusanaksi ei kuitenkaan haeta Puotilaa vaan visailumies Otila-vainaata.

Jos on ihan oikea Pehmis-ristikko kyseessä, niin ehkä tuo on tarpeettoman monimutkainen vihje sinne laittaa. Kyllä pehmis-ristikoita laatija saa muutenkin tehtyä ristikkonsa painokuntoon, ettei tarvii tällaisia hätävarana tunkea vaivoiksi mukaan.

Sen verran annan lievennystä, että jos risteävistä sanoista helpohkosti koko sanan ratkaisu kuitenkin syntyi, niin yksittäistapauksena tuollainen on anteeksiannettavaa. Mutta jos pehis -ratkojat eivät sellaisia halua, niin turha niitä on tyrkyttää väkisin.
15. Jiikoo12.9.2023 klo 17:11
Heppuhei, muistutettakoon, ettei palkintotehtävän konkreettisia ratkaisusanoja tai ratkaisusanaehdokkaita pidä tuoda esille ennen vastausajan umpeutumista!
16. Heppuhei12.9.2023 klo 17:26
No nyt kyllä... luulin että Ritu kyseli asiaa yleisellä tasolla. Eikä johonkin avoinna olevaan ja tulikuumaan, ratkaisemattomana olevaan sanaristikkoon viitaten.

Toivottavasti kovin moni kyseisen Pallospehmis-ristikon ratkojista ei osaa tulla juuri tälle saitille ja tähän keskustelusäikeeseen apuja etsimään.

Sillä silloinhan ne näkee suoran vastaussanan, tuosta minulta lipsahtaneesta isohkosta ratkaisusanan vuodosta.
17. Ei kyseisen ristikon ratkoja12.9.2023 klo 17:40
Lainaus: 16. Heppuhei 12.9.2023 klo 17:26
No nyt kyllä... luulin että Ritu kyseli asiaa yleisellä tasolla. Eikä johonkin avoinna olevaan ja tulikuumaan, ratkaisemattomana olevaan sanaristikkoon viitaten.

Lainaus: 8. Ritu 12.9.2023 klo 11:33
Ja tämäkin esimerkki on ristikosta, jossa on vielä 18.9. asti ratkaisuaikaa jäljellä.
18. Heppuhei12.9.2023 klo 20:16
Lainaus: 17. Ei kyseisen ristikon ratkoja 12.9.2023 klo 17:40
>>Ja tämäkin esimerkki on ristikosta, jossa on vielä 18.9. asti ratkaisuaikaa jäljellä.

No vielä yhdet pahoittelut pahan mokan suhteen. Eihän noita asioita sais paljastella. Tässä samassa yhteydessä toivon vielä syvästi, ettei kukaan kyseisen palkintoristikon ratkoja vaan käytä ristikkoa tehdessään Ratkojat-nettipalvelua apukeinonaan.
Siellä kun tuo samaisen vihjeen tietovuoto on ammottanut pahasti levällään jo vuodesta 2017 lähtien.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *