KESKUSTELUT > RISTIKOT > MIKSI JOKU ON MIELIKAPPALE/LEMPIRISTIKKO?
4920. Miksi joku on mielikappale/lempiristikko?
Eki24.6.2009 klo 10:06
Tämä teksti syntyi säikeen ”Mitkä säännöt kelpaavat kaikille?” (2829) innoittamana, mutta päätin aloittaa uuden säikeen. Otin esiin myös säikeen "Ultra Bra!" (1813)sanaristikot.net/keskustelut/index.php?ryhma=0&p1= vast.php&p2=info_3.php&id=2829&alku=0&t=k1
sanaristikot.net/keskustelut/index.php?p1=vast.php &id=1813
Otetaan vertaus, niistähän me tykkäämme. Tai saatte verrata itse näitä seikkoja ristikoihin.
Arvostan musiikissa täsmällisiä riimejä, mutta niissäkin on pari ongelmaa. Joskus hyvin riimitelty laulu kadottaa tunteen ja riimit jäävät itsetarkoituksellisiksi. Tarinakaan ei etene, jos riimit on tungettu sekaan väkisin. Jos yksi artisti riimittää hyvin levystä toiseen, siihen voi myös turtua. Esim. Juiceen suhtauduttiin uran loppupuoliskolla hyvin jakautuvasti. Arvosteluissa usein sanottiin, että ”kyllähän te tiedätte, sellaista itsetarkoituksellista riimittelyä”. Totta on, että Juicen alku-uralta löytyvät suurimmat helmet ja ne sitten ovatkin todellisia helmiä. Niissä ei sääntöjä rikota, ellei laske rikkomukseksi sitä, että joskus kokeiltiin rajoja, millaisia sanoja saa käyttää.
Juicen lauluihin riimit sopivat, osaksi taidon takia, osaksi siksi, että hän sai ”luvan” käyttää niitä (monen aloittelijan käsketään pysyä ruodussa ja ollla käyttämättä juicetyyliä). Toisaalta esim. Vexillä on myös virheettömät riimit, mutta hänen tuotannostaan valtaosa on tehty iskelmätyylillä eli riimit ovat lyhyempiä ja loksahtavat väljemmin kohdilleen. Vexin rikkeetkin ovat sisällössä ja sovinnaisuuden rajojen kokeilussa esim. Irwinin kanssa.
Jos ajattelen vaikka sataa suurinta lempikappalettani, niissä on hyvin riimiteltyjä ja jopa huonosti riimiteltyjä ja sanoiltaan ärsyttävän huonoja kappaleita. Moni luulee osaavansa riimittää ja tuppaa laulun täyteen vääriä riimejä. Tulee mieleen, että tuollainen lempilauluni olisi vielä parempi, jos siinä ei olisi lainkaan riimejä. Koskaanhan ei voi kuitenkaan tietää, missä sen laulun taika on. Jos sanoittaja ei olisi tehnyt niitä ontuvia riimejä, olisiko se lempilauluni? Olisiko häneltä mennyt fiilis sen tekoon, jos ei olisi yrittänyt täyttää tätä ehtoa? Tunteeni on kuitenkin se, että sävellys ja/tai sovitus on niin hyvä, että sanat kadottavat merkityksensä. Joissakin lauluissa taas teksti on niin tärkeä, että sitä voisi hyräillä vaikka lähes laulutaidoton esittäjä ilman soittimia.
Riimeissä ja sanoituksessa on myös tärkeässä osassa sanojen painotus. Mielestäni poppiin se soppii (esim. Eput), mutta iskelmissä se ontuu. ”Viimeinen lento kuin sudenko rento…” Kun Kaija Koo nousi huippusuosioon, sanojen painotus lauluissa muuttui. Musiikkituottajien on melkeinpä pakko hyväksyä sanoittajilta väärät painotukset, kun niitä löytyi hittilevyltäkin.
Niin musiikissa kuin ristikoissakin on paljon selittämättömiä asioita. Eikö kummassakin ole tärkeää, että musiikintekijät/ristikonlaatijat ovat yksilöitä ja tekevät asiat jokaisen tavallaan, osa sääntöjä kuunnellen ja osa niitä vastaan välillä hieman kapinoidenkin? Niin kuuntelijoiden kuin ratkojien ajatukset eri laatijoista ja heidän aikaansaannoksistaan perustuu usein intuitioon eivätkä he osaa selittää, miksi joku on hyvä ja miksi joku ei. Moni ratkoja/kuuntelija ei ole koskaan kuunnellut/ratkonut tiettyjä levyjä/ristikkolehtiä eivätkä tiedä, että ovat ehkä nukkuneet onnensa ohi. Moni tykkää jostakin levystä/lehdestä, kun se on niin suosittu, sen siis täytyy olla hyvä, tai sitten sitä tupataan joka tuutista niin, ettei muita huomaakaan.
2. Eki24.6.2009 klo 10:26
Löysin ihan vahingossa säikeen 45, jossa myös verrataan ristikoita musiikkiin.sanaristikot.net/keskustelut/index.php?p1=vast.php &id=45
Alla kommenttini huhtikuulta 2003. Toni Pitkälä astui siis remmiin myöhemmin.
Suhtaudun edelleen jokaiseen laatimaani ristikkoon yksilöllisesti. Joidenkin kanssa joudun tekemään enemmän työtä kuin kukaan tuohon määrään katsova uskoisikaan. Laadinta on sinällään helppoa, mutta mahdollisimman hyvän laadinnan teko on edelleen aloittaessa x tunnin työ (x = 0,5 h - 15 h).
Otanpa vertailuun musiikin. Monet lauluntekijät sanovat, että se äkkiä keksitty renkutus on usein paras - ja suosituin! Ei laadinnassakaan nopeasti syntyvä ole välttämättä huonompi, päinvastoin. Kassu Halosen olen lukenut joskus säveltävän 10 kappaletta päivässä (ja Vexi Salmi faksaa hänelle sanoituksia samaan tahtiin). Itse harrastelevana laulujen tekijänä en edes välittäisi tehdä tuollaisia määriä. Olisi mukava saada edes yksi mielestäni hyvä laulu oikein hienon artistin esittämäksi. Samoin moni minulle laatimuksiaan lähettävä varmaan ajattelee. Uusia laatijoita yritänkin ottaa, mutta jokaisesta on sitten tavalla tai toisella vastuussa. Laatijalla pitäisi olla jotain erityistä, jotta häntä kannattaisi alkaa kouluttaa. Toisaalta tulee Heikki Luukkalan tapaisia tekijöitä, joita ei tarvitse opastaa juuri lainkaan. Jahkasin pitkään hänen ottamistaan ja arvatkaa, jahkaanko seuraavaa vielä enemmän. Meitä on kuitenkin jo kaksi (Teemu Pallonen itseni lisäksi) laatimassa Sanaris-ristikoita täysipäiväisesti. Musiikista vielä. Topi Kärki lähti sanoittajan kanssa (aluksi Helismaa, myöhemmin Salmi) kanssa viikonlopuksi maalle tekemään lauluja. Niitä olikin palatessa 20-30, muistelen. Kävin aikanaan etelässä viikon laatimassa ristikoita 18 tuntia päivässä ja syntyihän sitä jälkeä ja välillä suorastaan hurmoksessa tuli huippulaadintoja. Mutta oli se kuluttavaakin. Yksi hyvä puoli: Kun laadin tai muut Sanaris-laatijat laativat, tiedämme aina, mihin ristikko menee. Kun Kassu säveltää 10 päivässä, suuri osa mennee pöytälaatikkoon ja aika moni jäänee sinne ikiajoiksi. Muistan kyllä jutun tunnetusta laatijasta, joka kotonaan teki ristikoita viikkoja, osti sitten junaliput Helsinkiin, majoittautui matkustajakotiin ja kiersi salkun kanssa toimituksissa tyyliin "Montakos ristikkoa teille pannaan?". Se siitä yksilöllisyydestä.
3. Taata24.6.2009 klo 10:39
Onkos Toni jo kyllästynyt vai saiko kenkää, kun oli liian omapäinen?
4. Eki24.6.2009 klo 10:40
Kuten totean alussa, kommentti oli vuodelta 2003.
5. Taata24.6.2009 klo 11:20
Joo näkyypä siellä Toni olevan mainittuna. En kaikkia johdantoja lukenut läpi tarkasti. Nuo lainaukset edellisiltä vuosilta jäävät sitten huomaamatta.Nyt on liikenteessä monenlaista ristikkoa kuten eilen illalla Prismassa taas totesin. Laskin noin kuuteenkymmeneen lehteen tai kirjaseen ja sitten lopetin. Osa jäi siis laskematta ja kaikki sudokulehdet lisäksi. Osa oli sellaisia lehtiä, joissa ratkaissut olivat perässä, mistä ratkojat varmaan ovat erityisen mielissään, kun ei tarvitse tietää eikä googlata.
Tietenkään ei ollut myöskään sitten palkintoja eikä laatijoiden nimiä näkyvissä eikä kaikissa edes julkaisijan nimeä tai osoitetta.
Yhdellä källillä aika lyhyessä sanassa oli heti alkuun kaksi piilokirjainta peräkkäin, mutta vihje näytti niin selvältä muistaakseni nuoliopastuksella, että olisi kuin kp olisi antanut kirjaimet valmiiksi. Misu se huomasi tämän erikoisuuden. Minä laskin sitten orporuutuja ja monenlaisi nuoliviritelmiä, mutta eihän sitä viitsinyt kovin kauaa tehdä.
Että kaikenlaista yrittäjää sitä on nyt liikenteessä. Varmaan siellä laaditaan aika halvalla enkä yllätyisi vaikka samoja tehtäviä julkaistiin useampanaki kesänä peräkkäin, kun ovat niin samanoloisia. En ala näitä edes vertaamaan musiikin tekemiseen. Varmaan kansa tykkää, kun halvin lehti maksoi yhden euron. Painatuskuluthan ovat halpoja ja jos laatijoille ei tarvitse juuri mitään maksaa, niin varmaan se lyö leiville.
Nyt pitäisi lähteä sitten vain myyntireissulle etelään, jotta pääsisi huonommistakin laatimuksista eroon. Viimeisen päälle entratut säästän itselle tietenkin. Taata taata!
6. Eki24.6.2009 klo 11:32
On varmasti ratkojia, jotka ovat mielissään, jos ei tarvitse tietää tai googlata, mutta ratkaisujen löytyminen lehden lopusta miellyttää osaa ja ärsyttää osaa.
7. apso24.6.2009 klo 16:36
Säälittävä olisikin semmoinen muusikko,joka ei pysty kuuntelemaan musiikkia musiikkina,
tai semmoinen laatija, joka ei osaa arvostaa
hyviä mutta sääntöjä rikkovia ristikoita.
8. kp24.6.2009 klo 17:49
hetkinen. onko autoilija hyvä, vaikka rikkoo sääntöjä?
9. Eki24.6.2009 klo 17:56
En tiedä, miten kuuluu asiaan, mutta jokainen autoilija rikkoo sääntöjä jokaisella ajollaan (jos tarkkaan ohjekirjaan katsotaan ja autokoulun oppeja muistellaan), mutta n. 75% kuskeista on kuitenkin keskimääräistä parempia.
10. Matti24.6.2009 klo 17:59
Oikeasti 90% kuskeista on keskimääräistä parempia. Lopuilta ei ole vielä ehditty kysyä.
11. Taata24.6.2009 klo 18:08
Aina pitäisi risteykseen tultaessa hiljentää vauhtia, vaikka liikennemerkit ja -valot näyttäisivät, että sen kun ajelet vain menemään. Jos vartioimattomassa tasoristeyksessä on huono näkyväisyys, niin pitää pysäyttää auto ja sammuttaa moottori sekä nousta sitten kuulostelemaan, että josko juna olisi tulossa.
Päin mäntyä ajamisesta oli täällä Tiernakaupungissa vasta karmaiseva esimerkki, kun kolme nuorta kuoli. Auto meni rullalle puun ympärille katto edellä, mutta puu kesti.
12. kp24.6.2009 klo 18:14
halusin muistuttaa,että jos rikkoo sääntöjä onko siitä huolimatta hyvä? tuolla aikaisemmin väitetään niin.
13. Eki24.6.2009 klo 18:38
No niin, sait muistuttaa.
14. Satu24.6.2009 klo 19:32
Eihän sulla kp oo ajokorttia... mitä tiedät liikennesäännöistä autoilijoille...
15. Henry25.6.2009 klo 03:26
Parhaita ristikkoja voidaan verrata klassiseen musiikkiin. Beethovenista on sanottu, että yhtäkään säveltä ei voida muuttaa rikkomatta kokonaisuutta.
16. Eki25.6.2009 klo 09:10
Minua tuo laatijan vertaaminen Juiceenkin jo vähän hävetti, varsinkin jos joku luuli minun puhuvan itsestäni.
17. Henry26.6.2009 klo 00:58
Parhaita ristikoita voitaisiin verrata myös listahitteihin. Ainakin yleensä menestyvässä sävelmässä on jokin yllättävä jippo, jonka haluaa kuulla uudestaan. Yllättävistä jipoista tulee ratkojiltakin eniten palautetta.
18. JTak26.6.2009 klo 09:38
Yllättävä jippo on varmaan totta, että se piristää, mutta tuo taideteos-vertaus oli - hienosti sanottuna - bullshittiä. Toki jos sellainen ristikko löytyy, ettei siitä yhtään sanaa voi muuttaa tason kärsimättä, niin olisin kyllä kiinnostunut tehtävän näkemään.
19. MM26.6.2009 klo 09:45
Ennen kuin nämä gurut alkavat itselleen Grammyja tai Emmoja jakamaan, niin voihan tuota ristikontekoprosessia verrata myös vaikka tortun vääntöön.
Joskus teelmä syntyy kovinkin liukkaasti, ja tuotos voi olla ihan kelpoa ja tervettä jätöstä, tai sitten ihan kuraa.
Joskus taas melkoista väkisin päkertämistä, eikä silti lopputuloksesta etukäteen tiedä mitä syntyy, vai syntyykö mitään.
Joillakin vatsa toimii jatkuvasti suht` tasaisesti, joillakin taas kaikista ruokavalio-ohjeista huolimatta, krooninen ripuli.
Ja toisin kuin musiikkialalla, ei tortunvääntäjä yleensä jää teelmystään ihailemaan, analysoimaan ja kehumaan, saati kertahelpotuksensa jälkeen jatkossa jotain muita korvauksia siitä lypsämään.
20. tonimikael26.6.2009 klo 11:42
Miksihän otit esimerkeiksi juuri graMMyt ja eMMat??
21. Henry26.6.2009 klo 14:09
Mitähän ristikoita vastaisi suomalainen vanha tanssimusiikki, humppa ym. Varmaan ristikoiden suuri enemmistö eli tutun turvalliset kuuluisivat siihen ryhmään. Sovitukset muistattavat toisiaan eikä varsinaisia uusia jippoja edes yritetä.Hyviä vertauksia löytyisi paljonkin vaikka puhutaan kahdesta erilaisesta viihteen tai taiteen muodosta. mutta näitten henkilöiminen tiettyihin laatijoihin tuntuu vastemieliseltä.
22. Eki26.6.2009 klo 14:16
Otin esiin säikeen 1535: Koulukunnat kansantajuisesti, jossa sanon suunnilleen samaa kuin Henry yllä.
23. MM26.6.2009 klo 15:17
Jaa.. ettei ollutkaan hauska juttu, sori.Yleensä kaikki kakki- ja alapäähuumori puree, mutta ilmeisesti vaan meille alemman koulutus- ja sivistystason hemmoille.
Henkilöimisessäkin olen kyllä ihan noviisi Henryyn verrattuna.
24. Eki26.6.2009 klo 22:16
Kaikki me olemme omien elämiemme väärin ymmärrettyjä neroja.
25. tonimikael26.6.2009 klo 23:09
Jos tää ois sellanen keskustelupalsta, jossa ois vakioallekirjoitus rekisteröityneillä kirjoittajilla, laittasin nyt omaksi:"Henkilöimisessäkin olen kyllä ihan noviisi Henryyn verrattuna."
MM
:)
26. Henry27.6.2009 klo 00:23
Musiikin ja ristikoiden vertaaminen pitäisi ottaa leikkimielisesti, mutta on siinä jujuakin kun tarkemmin pohtii.JTak:lle taidevertauksesta: tarkoitin että kirjaintakaan ei voi muuttaa rikkomatta kokonaisuutta. Sanan muuttaminen vastaisi musiikissa jo kokonaista tahtia. Ei tuommoinen ristikon taidepläjäys ihan utopiaa ole. Vaikka ei Beethovenin töitä ja ristikoita voida oikeasti verrata.
27. jpq27.6.2009 klo 01:05
Henry: kyllä beethovenin töitä voi verrata ristikoihin ristikoillakin on neronsa ja sitten muut. ketkä en osaa sanoa en ole niin hyvin tutustunut.
28. hehe1.7.2009 klo 16:20
Lempiristikko/mielikappale? Johan on naivi kysymys. Tarkoittaako Eki sitä, että lempiristikko pitää täytön jälkeen kumittaa ja sitten täyttää uudelleen.
29. Eki1.7.2009 klo 16:34
En tarkoita.
30. RA1.7.2009 klo 16:39
Niksi-Pirkasta: Kun laitat kalvon ristikon päälle ja täytät siihen, alkuperäinen ristikko säilyy puhtaana.
31. jpq1.7.2009 klo 22:09
RA: ja toinen otat kopion ja laitat kopion päälle kalvon ei ole riskiä edes siitä että kalvo pilaisi alkuperäisen.:)
32. Aloittelija2.7.2009 klo 14:54
Kyllä näin aloittelijan näkökulmasta tärkein asia ristikossa on se että sen saa ratkotuksi valmiiksi, harvassa on sellaiseet laatijat joiden ristikoita saa aloittelija valmiiksi tehtyä.Teemu P:n ristikot ovat minulta onnistuneet aina, samaa ei voi sanoa monista muista.Aika usein katson ensin kuka on laatinut ja siitä päättelen kannattaako aloittaakkaan. Jos viisi kertaa käy jonkun laatijan kohdalla että aina jää johonkin jumiin niin ei sitä kehtaa enää yrittääkkään olipa vaikeustasoksi merkitty mikä hyvänsä.
33. Henry3.7.2009 klo 02:06
Jos pitää lyhentää, niin minunkin mielestä Teemu P. on laatijoitten huippukaartia.Luulen että Aloittelija edustaa sitä ratkojien ryhmää, joille on tärkeätä kaksi asiaa:
1. Ristikoissa ei saisi olla vihjetyyppejä, joita kaikki ratkojat eivät ole omaksuneet. Olisi pitänyt edetä/uudistaa vähän varovaisemmin.
2. Fakkiutuminen henkilönimissä on myös ongelma.
Näistä pitäisi keskustella, jos tänne kiinnostuneita keskustelijoita saataisiin.
34. Jukkis3.7.2009 klo 10:45
"Ristikoissa ei saisi olla vihjetyyppejä, joita kaikki ratkojat eivät ole omaksuneet."Jos tuollaista periaatetta noudatettaisiin, niin ristikoissa ei voitaisi käyttää mitään vihjetyyppiä, koska eihän kukaan, puhumattakaan kaikista, ole voinut jotain vihjetyyppiä omaksua, jos sitä ei ole ensin alettu käyttää.
Kiinnostaisi nähdä esimerkki vihjetyypistä, jota ei pitäisi käyttää, koska kaikki eivät sitä ole omaksuneet.
35. Eki3.7.2009 klo 11:04
"Fakkiutuminen henkilönimissä on myös ongelma."Henryn ja Tuulikin kokonaan kahdestaan laatiman lastenlehden ristikossa oli vihje "ampui ja hiihti". Tällaista fakkiutumistako Henry tarkoitti? Kyseinen henkilö oli toki maailmanmestari 70-luvulla, mutta lapsille tuntematon.
36. Eki3.7.2009 klo 11:18
Otsikon aiheeseen sopiva kommentti uusimmasta Soundista. Puhuja on Eppu Normaalin rumpali Aku Syrjä."Keräsin aikoinaan ihan kohtuullisen levyvalikoiman, mutta Eppu Normaalin myötä aktiivisuus jäi. Kyllähän se harmittikin, ja yritin joskus oikein pakottautua kuuntelemaan vanhaan tapaan levyjä. Siitä olen sentään päässyt eroon, että kiinnittäisin musiikissa epäolennaisiin elementteihin huomiota tai 'merkkaisin' tiettyjä osatekijöitä. Nykyään pystyn taas nauttimaan kokonaisuuksista. En ole koskaan pitänyt tärkeänä kuunnella erityisesti muita rumpaleita saati että opettelisin heiltä soittotyylejä. Minulle soitto on aina ollut bändilähtöistä, enkä usko tyylini juuri muuttuneen."
37. Henry4.7.2009 klo 02:01
Tarkoitin vähän suurempia ongelmia. Niistä voisi kirjoittaa sitten jos tänne vielä keskustelua syntyy.
38. RA4.7.2009 klo 02:07
Mitäpä Henry, jos vaikka kirjoittaisit keskustelun avaukseksi ihan itse.
39. Jukkis4.7.2009 klo 11:32
HH ensin laittaa "kaksi tärkeätä asiaa", kohdat 1 ja 2. Sitten kun niitä kommentoidaan, niin hän toteaa että "Tarkoitin vähän suurempia ongelmia" ja perää keskustelua. Jos tarkoitit jotain muuta, niin miksi et sitten sanonut sitä, vaan sanoit nuo kohdat 1 ja 2?Ai jumbe Henkka, kun täällä nyt ei sitten kerta kaikkiaan tule niin korkealaatuisia näkemyksiä, että niitä viitsisit mitenkään noteerata, niin eikö olisi parempi keskittyä vaikka ylläpitämään Kirpun vieraskirjan keskustelun tasoa sillä korkealla ja analyyttisellä tasolla, jolla se näyttää jatkuvasti pysyttelevän
40. Eki4.7.2009 klo 12:15
Kyllä se voi olla yhdestäkin vihjeestä kiinni.Lähettäjä: Henry 19.6.2009 klo 01:28 "...se on vihjeenä niin luokaton että lopetin ratkonnan siihen."
41. kp4.7.2009 klo 12:30
se kuuluisa höyhen jonka kamelin selän katkaisi
42. -4.7.2009 klo 12:47
vai oliko se aasi
43. Eki4.7.2009 klo 12:48
No kyllä aasi voisi jo kamelin selän katkaistakin.
44. Eki4.7.2009 klo 13:00
Minulla oli semmoinen Beethoven-tason laadinta (n. 2 viikon päästä eri sanomalehtien tv-liitteissä oleva Treffi-ristikko), kun piirtäessä huomaan, että olen lukenut R:n ja L:n samaksi ja pystyyn tuli sana LOHMUAJA. Ympärillä pyöri sanoja, joita ei pysty vaihtamaan. Yritin sitten löytää mahdollisia muutettavia sanoja. Aika pitkän haun jälkeen löytyi aivan uusi rakenne, jonka avulla vain osa vasemmasta alanurkkauksesta meni uusiksi. Jos haluatte parin viikon päästä tsekata, pääkuvassa on rillipäinen tyttö/nainen ja LO-alkuinen sana on nyt 4-kirjaiminen.Vaikka sanat eivät heikentyneet juurikaan, silti jäi olo, että se mestariteos oli sen lohmuajan kanssa, vaikka eihän se niin ole, sehän on sääntörikkomus ja epäsana.
45. RA4.7.2009 klo 13:07
Ainakin savolaisille LOHMUAJA olisi kelvannut nikottelematta.
46. kp4.7.2009 klo 13:54
RA miten niin?
47. RA4.7.2009 klo 14:07
Siten niin, että on tuttu sana jo lapsuudesta; Mummo aina torui minua tai lehmiä, ettei saa LOHMUTA. Tarkoitti suunnilleen sitä, ettei saa haalia, hamuta enempää kuin jaksaa syödä niin, että ylimääräinen menee sitten hukkaan.
48. Jukkis4.7.2009 klo 14:34
Ja kun löytyy kovista kansistakin, niin ei mitään ongelmaa:tinyurl.com/mu6arv
49. kp4.7.2009 klo 15:12
on murresana mutta ei epäsana
50. iso S4.7.2009 klo 16:23
METSÄPIRTIN VASKELAN MURRESANASTOATiedostomuoto: PDF/Adobe Acrobat
Lohmuta. Lomota. Lonkottua. Lopisuttua. Lovajua. Luosa. Luska. Luukka. Lypskappa. Läpäkkä. Läsiä. Liävä.
62.142.249.237/vaskelansukuseura/kirjat/kirja1_siv u22.pdf
51. Eki4.7.2009 klo 17:12
Kappas, yllättäviä tietoja. Onhan se ITRAkin murresana, että ei tuo sinänsä kummallisempi, mutta taidan pitää sen uuden version.
52. Marco Poloinen4.7.2009 klo 17:37
Veikkaanpa, että iso osa yo. sanastosta on itärajan tällä puolella kiihtyvää vauhtia katoamassa yhtä mukaa iäkkäimpien evakoiden kanssa.Missä kulkenee raja, jossa (Karjalan kielen?) murteen käytön laajuus vielä riittää tilapäiseenkään ristikkosanana käyttöön? (Löyhästi vrt. australialainen Charlie Mungulda, joka on ainoa elossa oleva äidinkielenään amurdargia puhuva ihminen. Australiassa oli 1800-luvun lopulla käytössä ~ 750 eri kieltä, nyt n. 150. Lähde Tieteen Kuvalehti 10/2009)
53. Henry5.7.2009 klo 00:39
Onhan täällä monissakin säikeissä käyty läpi noita asioita, jotka nyt kerroin otsikkomaisesti. Olisi mielekkäämpää kaivaa ne esille ja katsoa sitten, onko niihin oleellista lisättävää. Asiakeskustelu kiinnostaa, jaaritukset eivät.
54. Jukkis5.7.2009 klo 20:10
Minä kaivoin ne esille ja katsoin sitten, että ei löytynyt selvyyttä siihen, jota kyselin. Joten nyt olisi mahdollista lisätä niihin jotain oleellista.Eli jos "Ristikoissa ei saisi olla vihjetyyppejä, joita kaikki ratkojat eivät ole omaksuneet", niin minkälaisia vihjetyyppejä tässä mahdetaan tarkoittaa?
Ja jos tuota periaatetta olisi noudatettu, niin miten olisi ollenkaan ollut mahdollista ottaa käyttöön ristikoissa yhtäkään uutta vihjetyyppiä? Kun eihän uutta vihjetyyppiä saisi käyttää, koska se on uusi, eikä siten voi olla kenenkään ratkojan omaksuma.
55. Henry6.7.2009 klo 00:26
Jukkikselle. Suurin osa vihjeistä on sellaisia, että niitä ei tarvitse selittää. Sekin on ymmärrettävää että laatijat pyrkivät löytämään uusia keinoja.Meille on tullut runsaasti palautetta, myös Kirppuja koskien, että kokonaan ratkaistussa ristikossa kaikkien vihjeitten yhteys ratkaisusanoihin ei ole selvinnyt. Tässä se ongelma pähkinänkuoressa.
56. Jukkis6.7.2009 klo 10:34
Tuo vaan on ihan eri ongelma kuin se, johon halusin lisäselvitystä. Jos vihjeellä ja ratkaisusanalla ei ole yhteyttä, niin silloinhan on kyseessä aika paha virhe ristikossa. Jos Kirpuissa tosiaan on runsaasti tuollaisia virheitä, niin ongelmaan kai on paneuduttu sen vaatimalla vakavuudella?
Mutta mitä tekemistä tuollaisilla virheillä on vihjetyyppien ja niiden omaksumisen kanssa?
57. Henry6.7.2009 klo 11:11
Ok, odotinkin että et ymmärrä.
58. Jukkis6.7.2009 klo 11:25
Ymmärsikö joku muu?Asian selittäminen ymmärrettävästi ilmeisesti vaatisi niin pitkän kirjoituksen, että sellaisen kirjoittaminen on vastoin periaatteitasi?
59. RA6.7.2009 klo 11:34
Aihe on kiinnostava: Mistä kaikesta voi olla kysymys, jos tulee palautetta, että "kaikkien vihjeitten yhteys ratkaisusanoihin ei selvinnyt". Virheelliset vihjeet? Liian monimutkaisesti rakennetut vihjeet? Ratkojalle liian vaikeatasoinen ristikko?Jospa nyt Henry vain vastaisit - omalta kannaltasi; Kun ensin esittää jonkun mielipiteen ja sitä kommentoidaan ja siitä kysytään, niin on korrektia vastata. Tällaiselle on nimikin. Sitä sanotaan keskusteluksi.
60. Eki13.1.2011 klo 09:33
Otetaanpa torstaiaamupäivän ratoksi vähän musiikillisia säikeitä esiin.
61. Eki28.5.2014 klo 17:31
3 ½ vuoden jälkeen taas esiin.
62. ano28.5.2014 klo 21:37
Surullista. Sillä Eki ei ole enää näissä porukoissa. Dementia on kauhistuttava tauti. Ja ekiä askarruttaa
63. alatalo3.5.2016 klo 15:32
Hmmm.
KOMMENTOI