KESKUSTELUT > RISTIKOT > ILTIKSEN PIILOSANA: NÄIN LEHDET KELLASTUU...

471. Iltiksen piilosana: näin lehdet kellastuu...

jousimies9.11.2003 klo 19:00
Varmaan monia jo kyllästyttää, kun Ekiä aina vaan kehutaan, mutta kun ei voi olla kehumatta.

Kaikki kunnia muille laatijakonkareille ja -tulokkaille, mutta Ekin piilosanat ovat ainakin minulle se ideaali, johon verrat-tuna kaikki muu kalpenee. On vaikea motivoitua ratkomaan sellaisia piilosanoja, joissa on niukasti pitkiä vastaussanoja, varsinkin kun ne harvat pitkät tuppaavat olemaan pelkkiä anagrammeja. Mutta näin ei ole Ekillä. Kerronpa, miten olen tottunut pitkittämään niistä saamaani nautintoa. Ratkaisen vihjeistä käsin kaikki muut sanat, paitsi 13-kirjaimiset. Sitten rupean laatijaksi. Vihjeistä katsomatta yritän löytää sellaiset 13-kirjaimiset sanat, jotka mahtuvat jäljelle jääneeseen ruudukkopohjaan: sopivat lyhempien sanojen ja muiden tuntemattomien 13-kirjaimisten kanssa. Ei se välttämättä liian vaikeaa ole, ainakaan jos ei ole enempiä 13-kirjaimisia sanoja kuin 2 vaakaan ja 2 pystyyn. Pähkäilyn kannustimena on varmuus siitä, että mukana on anagrammien lisäksi nannaa: jaotelmia ("ei ihme että äänenvaimentimen" -> ilmankos tutin), sisäkkäisiä sanoja, ja joskus jopa kätköjä (nam). Jos nannaa ei löydy, ratkaisu on yleensä väärä, eli ei Ekin käsialaa. Osa ratkaisemisen nautintoa on siis ensin arvata oikeat vastaussanat ja sitten arvailla, millainen on Ekin vihje. Tulee hyrisyttävä olo, kun joskus keksii Ekin vihjeen melkein sanasta sanaan.

Tämä tuli nyt mieleen, kun isänpäivän Iltiksessä oli mukava vastaussana 19 vaakasuoraan. Vihje ei vain ollut se mitä arvailin: ei jaotelma vaan anagrammi. Tai eihän se oikeasti olisi muuta voinut ollakaan. Iltis on perhelehti ja silleen. Ja
Sami Kapasen anagrammistakin tuli sapiskaa muutama viikko sitten. Mutta kyllä taisi Eki tuon 13-kirjaimisen sanan laatimukseensa laittaa ihan vissistä syystä: pannaan ratkoja päässään ajattelemaan mitä ei lehteen voi präntätä. Kas näin viestii koiranleuka Eki: olitpa, parahin ratkoja, sitten hyvän maun airut tai muu volterkilpesi lukenut sivistyksen sipuli, niin joka päivä sinäkin keltaista nestettä katsahdat...
(Huom: vaikka jaotelman jälkimmäinenkään osa eli verbi ei ole varsinaista yleiskieltä niin kyllä se Nykäsestä löytyy.)

Olen näiden sivujen vakikävijöitä, vaikken ole keskusteluihin osallistunut. Kiva lukea, kiitos. Mukavasti profiloituneita nimimerkkipersoonia. Erityiskiitos Antti Viitamäelle, joka jaksaa joskus yömyöhälläkin innostua selittämään varhaissuomen saloja.

Vielä kun Eki taannoin nurisi, ettei käärmeitä kukaan kehu, niin kehutaan nyt. Käärmeet ovat yksi lemppareistani, kun laatija kykenee sijoittamaan niihin jättipituisia sanoja. Ihailkaa elokuun (5/2003) Punaisen Pelikaanin käärmettä: toisen suunnan sanojen joukossa on 4 peräkkäistä sanaa, joissa on yhteensä 46 kirjainta, eli 11.5 kirjainta per sana! Eivätkä vastakkaisenkaan suunnan sanat silti mitään minimipituisia ole.
2. Eki9.11.2003 klo 19:27
Kiitän, kumarran ja melkein mykistyn. Kehuihin ei koskaan kyllästy. Hauska kuulla tuon tapaisesta ratkomisesta!
3. Helge9.11.2003 klo 19:43
Piilosanojen ratkomisessa käytän samaa strategiaa kuin jousimies.
Ensin lyhyet sanat ja sitten miettimään, mitä itse keksisin pitkiksi sanoiksi. Tässä vaiheessa alan kyllä vilkuilla jo vihjeitäkin.
4. Pena9.11.2003 klo 20:00
Tervetuloa jousimies keskustelemaan. Itsekin joskus harrastan tällaista 'laatimista', tosin lyhyempien sanojen kanssa.

d:)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *