KESKUSTELUT > RISTIKOT > HELPOISSA VISAISIA KOHTIA

38. Helpoissa visaisia kohtia

Jouni22.4.2003 klo 22:14
Tyhmenenkö minä, kun minulla nykyisin usein tulee helpoissa Pelikaani-ristikoissa eteen kohtia, jotka tuntuvat erittäin visaisilta?
Luonteeni mukaisesti epäilen, että syy on muissa. Helppojen laatijat eivät enää tavoittele tasaista helppoutta kuten ennen.
2. Eki22.4.2003 klo 22:30
Kyllä tavoite on aina helppo ristikko. Laatija on erilaisten omien tavoitteiden ja olettamiensa odotusten ristitulessa. Jokaisella ratkojalla on oma "tietokanta" sekä hyvät ja huonot hoksauspäivänsä. Jokaisessa ristikossa on vastassa laatija ja ratkoja. Heidän kemiansa pitäisi jotenkin toimia.
Moni laatija arvioi ratkojan tiedot ja taidot väärin. Helpossa ristikossa on pakko olla paljon yksiselitteisiä yleistiedon vihjeitä, muuten se ei ole enää helppo.
Olen valinnut Pelikaanin avustajat siten, että heissä on monenlaista tyyliä ja se on hyvä, mutta kaikilta ei huippuhelppo ristikko onnistu. Silloin käytän niin helppoa kuin heiltä on saatavana. Eräät tekevät vain Punaiseen ja Paksuun, koska eivät joko halua tai osaa tehdä lähellekään tarpeeksi helppoja.
Uskoisin kuitenkin puhuvani jokseenkin kaikkien laatijoitteni puolesta siinä, että vaivaa säästämättä niitä helppoja yritetään pakertaa, mutta aina ei mene nappiin. Pitäisi Mustan ristikoiden fakkisanaosuutta aika pienenä. Ehkä se kostautuu hankalampina laadintoina ja samalla tulee muita vaikeampia sanoja. Ja tasaisuus kärsii tahattomasti.
Tätä asiaa voisi pyöritellä pitkään ja monelta kantilta, mutta eiköhän tässä jotain tiedonmurua tullut.
3. Jouni22.4.2003 klo 22:49
Olen keksinyt oivan keinon vaikeuttaa helppoja ristikoita. Kun olen laittanut ensimmäisen sanan, on kaikkien myöhempien sanojen risteydyttävä aikaisemmin kirjoittamieni sanojen kanssa. Siis hyppiä ei saa!

Jos tulen aloittaneeksi ristikon vaikeasta kohdasta, joudun täyttämään melkein kaiken "päässäni" ennenkuin löydän jo kirjoitetuille risteäviä sanoja.
4. OSui23.4.2003 klo 09:52
Olet ns. "keksinyt lisää ruutia". Käytin samaa systeemiä jo 30 vuotta sitten ja siitä tuli lähes pakkomielle. Pahempi juttu ajatellen mahdollista kilpailu-uraa! SM-kisojen alkaessa piti oikein harjoitella tuon kaavan rikkomista, ettei helpossa 1. alkuerässä hukkuisi turhia sekunteja. Nyt olen vapaa! Ihanaa, ratkojat, ihanaa!

Tasaisesta helppoudesta: myönnän syyllisyyteni tähänkin. En tosin Pelikaanin osalta, koska en ole Ekin leivissä. Aivan ultrahelpoissa teen toki niin umpitollotasoa kuin punastumatta pystyn ja kehtaan. Helpohkoissa pyrin joskus "aukeamakohtaiseen helppouteen". Teoriani mukaan aukeamassa voi olla yksi hankalampi vihje (sanassa, missä ei ole piilokirjaimia), jos kaikki muut vihjeet ovat helppoja. Silloin on mahdollista tarjota ahaa-elämyksiä helpoissakin. Se hankalampi sana ratkeaa poikittaisten avulla ja sanan ratkettua toivottavasti kirkastuu myös vihjeen ja ratkaisun välinen yhteys. Näin myös uhria... hups, tarkoitan ratkojaa kasvatetaan kohti elämyksellisempiä vaikeusasteita?
5. Pönttö23.4.2003 klo 12:10
Mitäs nyt on muutettu kun ei enää näy koska viestit on lähetetty. Esim. tuossa ylläolevassa näkyy vain oikeassa reunassa allekkain 2 k 0.
6. Ylläpito23.4.2003 klo 12:19
Kiitos ilmoituksesta, Pönttö. Tutkimme asiaa. Kertoisitko, vielä, millä selaimella sivuja katselet?

Terveisin, ylläpito
7. Ibis23.4.2003 klo 14:49
(Liian) helppoihin ristikoihin saa uutta ytyä myös siten, että täyttää ne riveittäin. Extreme-harrastajat täyttävät tietysti vain joka toisen rivin, ja paikkaavat sitten jäljelle jääneet...
8. Hessu23.4.2003 klo 14:58
Ja minä kun en viitsi rahaa tuhlata ristikkolehtiin, niin täytän vain mielessäni tehtävät kaupan lehtihyllyllä... :-)
9. Erkko Lehtonen23.4.2003 klo 15:42
Jouni ja OSui, on hauska kuulla, että on muitakin samalla tavalla pakkomielteisiä. Minäkin tapaan ratkoa tuolla menetelmällä. Se näyttäisi tuovan myös jonkinlaista varmuudentunnetta siitä, että kirjoittamani ratkaisusanat ovat oikeita. Aivan kaikkein visaisimmissa ristikoissa minun on kyllä tingittävä hyppimättömyysperiaatteesta.
10. OSui28.4.2003 klo 13:02
Ikävä oikaista, mutta olen tässä suhteessa pakkomielteinen evp. Nykyään hypin ihan surutta, jos "kontaktiin perustuva" eteneminen vähänkin tökkii.

Kilpailumotiivin lisäksi tässä toinen vierotusvihje (teihin tämä ei tunnu tepsivän): kokeilkaa laatimista! Sen kylkiäisenä lisääntyy motivaatio ruotia muiden tekemiä ristikoita. Materiaalin maksimoimiseksi helpot ristikot ovat parhaita, koska niitä ehtii käymään läpi enemmin. Kun hyppii, niin vielä enemmin! Lisäksi hyvän helpon laatiminen on vaikeampaa (=kunnioitettavampaa) kuin huonon vaikean, joten on mielenkiintoista katsoa, miten Suuret Mestarit ovat näyttönsä antaneet.

Tietysti voisi tutkia valmiita ratkaisuja, mutta se on tylsää. Lisäksi laatijan kannattaa (minun mielestäni) säilyttää myös tuntuma siihen, miten ratkaisija kokee ristikon ja sen vihjetyypit.

Kukin tulkoon autuaaksi valitsemalla tavalla, mutta riippuvaiuudesta kärsiville rohkaisun sana: pakkomielteestä ON mahdollista päästä irti ilman kemiallista korvaushoitoa!
11. Antti Viitamäki28.4.2003 klo 15:26
Tuohon voisi pieni kommentin heittää, että ainakin minusta tuntuu hyvän helpon laatiminen vaikeammalta kuin minkään muunlaisen ristikon. Hyvä vaikeakin on iisimpi saada läjään.
Huono vaikea taas on todennäköisesti se minkä kaikkein vähimmillä ponnistuksilla saa aikaan - riippuen nyt tietenkin hieman siitä mitä "vaikealla ristikolla" laadinnoksen suhteen tarkoitetaan... :-)

(Olipa melkoista käsitteellistämistä. Totuus lienee yksilöllinen, tapauskohtainen ja poikkeuksien potkima.)
12. Osui29.4.2003 klo 14:01
Minusta vaikeuden voi määritellä "pätevästi" kahta kautta.

1) "Absoluuttinen vaikeus": kuinka iso osa kaikista ratkaisemista yrittävistä onnistuu.

2)"Suhteellinen vaikeus": kuinka kauan ratkaiseminen vie aikaa verrattuna muihin samankokoisiin ristikoihin.

Jälkimmäistä menetelmää voi käyttää yksin ja silloin tulokset ovat omakohtaisesti päteviä (satunnaiset viretilan muutokset tietysti aiheuttavat heittoa), mutta yleispätevyyttä saadaan käyttämällä suurempaa ryhmää. Vanhoihin mittaustuloksiin ei voi verrata, koska kokemus on karttunut tai seniiliys iskenyt.

Jos 1) antaa tuloksen "helppo" ja 2) "vaikea", ristikko on ns. "työläästi helppo". Tämä voi olla hyvä asia (paljon yllättäviä koukkuja, mistä saa ahaa-elämyksiä) tai paha (ratkaisu edellyttää hämäräperäisiä hakuteoksia).
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *