KESKUSTELUT > RISTIKOT > LISÄÄ VAIKEUSASTETTA
3695. Lisää vaikeusastetta
Hakro25.11.2007 klo 01:04
Tässä on käynyt ilmi, että yksi jos toinenkin on harrastanut ristikon ratkontaa sekuntikello kädessä. Sehän antaa kivasti lisää haastetta pehmisristikoidenkin ratkaisemiseen.Itse en ole käyttänyt sekuntikelloa, mutta muutaman kerran olen toisen harrastajan kanssa ottanut skaban aloittamalla yhtäaikaa saman ristikon - jota kumpikaan ei ollut nähnyt etukäteen. Sekin voi olla aika kivaa.
Yksinäni ratkoessani olen korottanut rimaa asettamalla säännön, että jokaisen uuden sanan pitää olla yhteydessä aikaisempaan ratkaisusanaan. Tämä vaatii pohdiskelua erityisesti aloitusvaiheessa: esim. lähteäkö liikkeelle pääkuvan vierestä vai sen alta.
Em. menetelmässä joutuu toisinaan ratkomaan aika pitkälle kirjoittamatta vielä kirjaintakaan, ennen kuin voi olla varma, että pääsee etenemään asetetun säännön mukaan.
Kaikkein löysimmät ristikot ovatkin sitten sellaisia, ettei kannata kynää kuluttaa ollenkaan. Tähän mennessä en ole matkustanut niin pitkää metromatkaa, etten olisi ehtinyt ratkaista Uutislehti 100:n (vai mikä se on se toinen metrolehti?) ristikkoa alusta loppuun ilman kynää.
Tuli vielä mieleen takavuosilta sellainen tapa, että kun porukalla ratkaistiin MeNaisten (aika kinkkisiä) ristikoita, jokaisen piti vuorollaan antaa yksi ratkaisusana. Jollei keksinyt, piti antaa pantti. Tilanteen mukaan panttien lunastukseen käytettiin erilaisia menetelmiä.
Olisi kiva tietää, millaisia tapoja ja menetelmiä muilla harrastajilla on ollut lisätä vaikeusastetta tai antaa muulla tavoin lisähaastetta ristikoiden täyttämiseen?
2. airisto25.11.2007 klo 10:05
Vaaka- tai pystyrivin on oltava valmis, ennenkuin saa siirtyä seuraavaan.
3. Jaska25.11.2007 klo 13:11
Etenkin koviksen ratkonta vaikeutuu vielä entisestään, jos on tarpeeksi juovuksissa. Metodia voi luonnollisesti käyttää myös kilpailtaessa yhden tai useamman kaverin kanssa. Lyhyessä määräajassa ennen kilvan aloitusta tasaväkiset osanottajat nauttivat saman määrän samanvahvuista brenkkua. Jos kilpailijat ovat eritasoisia, kisajännitys säilyy paukkujen lukumäärän porrastuksella. Tämä vain vinkkinä seuraavan SM-finaalin järjestäjille.
4. Tuomas L.25.11.2007 klo 14:46
Kerran ratkoin Punaisen Pelikaanin helpoimman ristikon lähtemällä liikkeelle vasemmasta ylänurkasta ja kirjoittamalla ristikkoon kaikki vaakasanat järjestyksessä. Oikeaan alanurkkaan päästyä ristikkoon oli jäänyt muutama pystysanojen piilokirjain, jotka sitten lopuksi lisäsin paikoilleen (ja tarkistin vielä, että itsestään tulleet pystysanatkin sopivat vihjeisiin). Eipä tuo tainnut monta minuuttia viedä tälläkään metodilla.
5. tonimikael25.11.2007 klo 15:42
Kerran ratkoin yhden Ekin laatiman PUnaisen Pelikaanin puolen sivun 3-tähtisen päässä ilman kynää, mutta tuohan ei tunnetusti ole kovin kummoinen saavutus, Ekillähän nuo ristikot tuppaa sen verta iisejä olemaan. :)Ja se on kans hauska tapa ratkoa (helpompia), että saa merkata kirjaimen vain joka toiseen ruutuun shakkilaudan mustien tapaan.
Ja tuo Tuomas L:n metodi muuten samalla lailla, mutta ne matkalla vastaan tulevat piilokirjaimetkin pitää merkata tai tulee tupeen rapinat.
6. Lauri Kultti25.11.2007 klo 16:13
Kryptoja tulee ratkottua siten, että en kirjoita itse ruudukkoon yhtään sanaa. Laitan vain ristikon viereisessä olevaan laatikkoon kirjaimet oikeiden numeroiden paikalle.
7. Taata25.11.2007 klo 16:20
Onko vaikeampia lehtiä kuin Punainen Pelikaani?
8. iso S25.11.2007 klo 16:58
Eiköhän vaikeampia löydy, mutta ovatko ne ristikkolehtiä?Itselleni kehittyi kauan sitten Hakron kolmannessa kappalessaan kuvaama tapa. Sillä erotuksella tosin, että en erityisesti etukäteen pohdiskellut taktisesti oikeaa aloituspaikkaa. Korvauksena, ja kuin kolmatta kappaletta ennakoiden, aloitukseksi silmäilin ristikkoa sieltä täältä ja kirjoitin kolme ensiksi keksimääni suht kaukana toisistaan olevaa ratkaisusanaa. Näistä piti sitten edetä Hakron kuvaamalla tavalla. Mieluiten siinä sanapivessä pysyen josta olin lähtenyt etenemään, mutta ne kaksi muuta olivat sallittuna hätävarana. Nolous oli suuri jos joutui hakemaan vauhtia koskemattomalta alueelta.
Siihen aikaan nykyisenlaiset visaiset odottivat vielä syntymistään, joten harjoittelun myötä siirryin yhden sanan aloitukseen, niin sanoakseni hakrouduin. Tämän nappasin yleensä ristikon kaakkoisneljänneksi, olenhan itsekin kaakosta kotoisin ja kokemus oli osoittanut että sieltä yleensä pääsee mukavimmin liikkeelle. Nykyisin löytyy laatijoita jotka laativat ensin oikeaan alanurkkaan suuren aukion ja etenevät siitä kohti vasenta ylänurkkaa. Heidän tuotoksiinsa tuo taktiikka on täydellisen väärä.
Yksi lievä vaikeutuksen muoto on kuulakärkikynällä ratkominen. Siihen siirryin kuitenkin pääasiassa siksi että joillakin paperilaaduilla lyijykynään kiiltelevä jälki näkyy heikosti. Joka tapauksessa vaatii enemmän tarkkuutta ja varmuutta kun ei voi pyyhkiä virheitään kumilla. Sanan päälle voi kyllä kirjoittaa kerran aivan (itse) luettavasti ja sehän riittää kun ei lähetä ristikoita. Toinen päällekirjoitus vaatii jo melko vahvaa otetta, etenkin jos pitää saada I jonkin pulleamman tai ulokkeellisimman kirjaimen päälle (ai juu, kaikkihan ne ovat sellaisia), joten I-sanoissa ei kannata munata.
Tuo tapa iskostui selkäytimeen niin tanakasti että oli suorastaan vaikeaa kirjoittaa varmaakaan sanaa "sallitun alueen ulkopuolelle". Tähän piti kuitenkin totutella siinä vaiheessa kun silmä alkoi vilkkua ratkontakisojen suuntaan. Niissä on turha antaa muille suoritusta jarruttavaa tasoitusta kun huippujen kyydissä päätä huimaa täysilläkin päästellessä.
9. Funny27.11.2007 klo 09:01
Eräillä ei taida olla muuta tekemistä kuin ristikoiden ratkonta. Jos sopivan haasteellista tehtävää ei ole käsillä, pitää keksiä jotain. Sattuu joskus itsellekin. Tavalliset kryptot ovat tylsiä, mutta sokkokryptoissa on hieman päänvaivaa. Kaikki kryptot voi kuitenkin ratkoa sokkokryptoina, kun jättää kuvan kokonaan huomiotta. Sen voi vaikka peittää. Sitten voi vaikkapa yrittää saada mahdollisimman vähillä sanoilla kaikki kirjaimet selville. Kymmenkunta toisinaan riittää. Loput tehtävästä voikin jättää vaikkapa 4-vuotiaan pikkusiskon täytettäväksi.
10. Bella27.11.2007 klo 11:36
Minäkin kirjoitan aina kuulakärkikynällä, koska se on paljon luistavampi ja selkeämpi. En sen takia, etten tekisi virheitä, vaan minulla on oiva kirjainteippi, jolla voi korjata kirjaimen useampaankin kertaan. Suosittelen!
11. Römpsä27.11.2007 klo 12:53
Suomenkielisten ristikoiden käydessä liian helpoiksi, voi siirtyä vieraskielisten pariin. Eräs nyt jo edesmennyt ystävä pruukasi säännöllisesti täyttää yhden saksalaisen viikkolehden ristikon. Pontimena hänellä oli se, että palkintona tarjottiin aina henkilöautoa. Autoa hän ei saanut, mutta kieli pysyi elävänä.
12. Mäkis-Tartti27.11.2007 klo 22:18
Piilosanoja voi näppärästi vaikeuttaa asettamalla ratkaisupohjan päälle (halutessaan ensin Niksi-Pirkan ja sitten sen päälle) ruutupaperin: pitää siis ratkoa ja piirustella arvoitusten lisäksi myös pohjakuvio, eli kyseessä on eräänlainen "sokkopiilosana".(Joskus harvoin tuota konstia käytän, kun haluan pitkittää nautintoa; yleensä piilosanat eivät kylläkään minun kohdallani hirveästi vaikeuttamista kaipaa. - Idean sain ammoin siitä, että joskus takavuosina oli julkaisuun [ehkä Pelikaaniin, en muista varmaksi] lipsahtanut tehtävään väärä ratkaisupohja eli sanojen pituudet eivät täsmänneet. Silloinhan oli pakko setviä se oikea pohja itse.)
13. Matti28.11.2007 klo 12:11
Suomen Kuvalehdessä oli takavuosina pariinkin kertaan väärä piilosnapohja. Vai oliko sittenkin Ilta-Sanomat. Olivat makoisaa ratkottavaa.
14. Eki28.11.2007 klo 12:22
Ensimmäisen kerran tämä tapahtui varmaan SK:ssä jo 70-luvulla. Sittemmin se tehtiin silloin tällöin tahallaankin. Nyt ei ole vähään aikaan ollut tahallisia tai tahattomia sattumuksia.
15. (mäkistartti)28.11.2007 klo 22:06
(Tahallaan!!!??? Vinkkaamatta jujuun ensinkään? - Tuota ei kyllä usko poliisikaan...)
16. Eki28.11.2007 klo 22:09
Ei sillä tavalla tahallaan, että olisi ollut väärä pohja. Siten, että oli tyhjä pohja.
17. (mäkistartti)28.11.2007 klo 22:15
(Ahaa, nyt tajusin. Kiitos.)
18. Jaska28.11.2007 klo 22:27
Tyhjä pää kaipaisi selvennystä siihen, mikä on tyhjä pohja. Ei ole numerointia eikä mustia ruutuja, niinkö? Siten voisi olla jopa ylivoimaisen vaikeaa sanapituuksista riippuen.
19. (Eki)28.11.2007 klo 22:27
(Miksi sulkeet?)
20. Eki28.11.2007 klo 22:29
Jaska, jos pohja on symmetrinen, kutem usein on, pohja selviää yleensä aika helposti, jos tajuaa perusrakenteen. Muussa tapauksessa voisi olla aika vaikeaa. Kokeilkaa normaalipiilosanan kanssa, kuten tuolla neuottiinkin.
21. [mäkistartti]28.11.2007 klo 23:19
[Olikohan tuo (Ekin) "(Miksi sulkeet?)"-kysymys mulle? No, igatahes omasta puolestani vastaan, että siksi, että jos viestini ei suoraan liity säikeen ns. kovaan ytimeen, vaan on vain sivuavaa marginaalikommentointia, niin sitten mennään sulkeisiin varsinaista pointtia häiriköimättä. Tosin oma käytäntöni on varsin epälooginen: milloin hakasulkeita, milloin normaaleja; en tiedä itsekään, mutta näiltä sivustoilta se kuitenkin on opittu - varmaankin n. vuosi sitten, kun Viikon kunta -säikeessä kova ydin eli kysymys+vastaus herätti monenmoista keskustelua, ja siellä monikin laittoi oheiskommenttinsa jonkinlaisiin sulkeisiin.]
KOMMENTOI