KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > RUOKAOHJE

360. Ruokaohje

Timppa5.10.2003 klo 18:24
Mukava tietää, että ruoantuottajat ajattelevat tämmöisiä hölmömpiäkin ihmisiä; ...kuumenna 175 celsiuksessa 14-15 minuuttia, POISTETTUNA PAKKAUKSESTA!
2. Pena5.10.2003 klo 18:54
Mr Right Itäväylä-lehdessä:

"Kaupunkilaisruokien kymmenen kärjessä-lista:

1. Milanolainen minestronekeitto
2. Wieninleike
3. Tampereen mustamakkara
4. Potaatteja Porvoon mitalla
5. Tirolinsämpylät
6. Porilainen
7. Bolognanpata
8. Napolilainen makaroonigratiini
9. Berliininmakkara
10. Wiipurinrinkeli"
3. Kravattimies29.11.2003 klo 22:55
Ulkomaan tuttu kauhistui, kun paljastin, että olin maistanut poronlihaa: "Ei ole totta! Miten voit syödä Petteri Punakuonon?"

Hän varmaan huutaisi "Kääk, koala!" tälle lainaukselle:

suomenkieli sisältää sellaisen rikkauden kuin "känkky". Se on kuin timantti tipahtaisi kielen päältä, tai kokonainen koala.

Känkky FAQ
http://www.kaenkky.com/?p=f#2

Titta, tunnetko Lappeenrannasta?
http://www.kaenkky.com/?p=kcc&id=16

Olisikohan sanalle koala tullut uusi merkitys? Sanojen merkityshän saattaa muuttua tai entisen lisäksi voi tulla uusi merkitys. Otetaan esimerkiksi englannin sanan gay. Uudemmissa filmeissä sen merkitys on homo, vanhemmissa hilpeä. Nyt ne vanhat vasta hilpeitä ovat, koska sana ei enää tarkoita hilpeää! Sanan uusin merkitys on pitkästyttävä: This crossword is so boring, boring, gay, boring, boring.
4. Kravattimies14.12.2003 klo 09:32
Mitä syömiseen liittyviä ilmauksia on? Sana "syömiseen" tulkitaan erittäin vapaamielisesti...

haistaa palaneen käryä
kana kynittävänä
kiertää kuin kissa kuumaa puuroa
kurkkua myöten täynnä
olla hyvää pataa
5. Enotar14.12.2003 klo 10:50
itä-suomessa päin "otetaan palasta" (mm. voileipä, iltapala yms.)
6. Tane14.12.2003 klo 11:09
Jos menee puurot ja vellit sekaisin, voi saada aikamoisen sopan keitettyä. Ei auta vaikka olisi rukihista ranteessa.
7. tjn14.12.2003 klo 12:48
Pohojalaasittain:

Kyllä ny aiva napa kiiltää, kun niil lujaa ämpättihin.

Kyllä moomma sitte meherelly!

Hotaasin kurkoosen suuhuni kun päästin mopolla ilimiman kypärää.

Mullon paha tapa rohomuta kaikki porkkanapiiraan palat aina ittelleni.
8. Pena14.12.2003 klo 19:26
Hyvä Enotar kun toit 'otetaan palasta' -asian esille!

Lieksan poika kuittaa ja hymyilee:

d:)

...ja ottaa palasta...
9. Titta15.12.2003 klo 01:17
Leipäpalasta?
10. Eki15.12.2003 klo 01:19
palas = polku, seuraa ristikkosanoja!
11. Sopuli15.12.2003 klo 11:45
Kravattimiehelle suurkiitos sanasuonta inspiroiva aiheesta. Parin päivän aikana pullahteli ruokasanontoja jatkuvalla syötöllä:

Vellihousu, pullahiiri (avovaimo ennen vanhaan), jyväjemmari, kauramoottori, räkäkirnu.

Mantelisilmä, maidonvalkea iho, rasvaletti, perunanenä, hunajapupu.

Syödä sanansa.
Pistää toiselle jauhot suuhun.
Jauhopeukalo.

Monessa liemessä keitetty.
Moni on kakku päältä kaunis.

Sille nyt nauraa naurismaan aidatkin.

Lisänä rikka rokassa.
Uppoaa kuin veitsi voihin.
Lanttu leikkaa.
Kuoria kermat päältä.

Lapsi tuo leivän tullessaan.
Leivätön pöytä on katettu (Sariolan dekkarin nimi?).
Leipiintynyt (leipääntynyt, johonkin hommaan).
Saada lyhyt/pitkä kakku.

Kun ottaa nakit niin puhe puuroutuu, ja pitää tihrustella ohranjyvä silmässä/nakit silmillä.

Pienillä padoilla on korvat.
Sokeakin kana löytää jyvän. (Ei muuten pidä paikkaansa. Olin paikalla, kun kanalanemäntä koputti peltilautasta merkiksi sokealle kanalleen ruoka-ajasta. )

Kuppi tyhjänä (uupunut?).
Kuppi/pannu täynnä (saanut tarpeekseen jostakin).
Vetää herneet nenään (tällä foorumilla kuultua).

Aurinko paistaa. Ihmisellä kiehuu yli/keittää yli.
Laittaa lusikkansa joka/toisten soppaan.

Niin hiljaista, että voisi vaikka veitsellä leikata.
Suu vehnäsellään.

Käytös/puhe voi olla siirappinen, hunajainen.
Pippurinen luonne.
Maan suola.

Joku on kuin sulaa voita, tai piikkinä lihassa.
Hyvin on pullat uunissa.
Nyt otti ohraleipä.
Sukat makkaralla. (Saisinko kahdet sukat makkaralla, kiitos?)

Uusia mielenosoitustapoja on kakuttaminen: yllätetään porho paiskaamalla kermakakku naamaan.

Och ett till på svenska: tårta på tårta.
12. Titta15.12.2003 klo 12:30
Älä ole ylpeä, vaikka olet kaunis
kun sä tulet vanhaksi, näivetyt kuin nauris.

No, ehkä joskus pitäisi pitää leipäläpi kiinni...
13. Titta15.12.2003 klo 12:50
Olet makea kuin hillopulla
tahtooooisin sinuun tutustua
Tutustua, etkö halua
hyväillä vain minun poskea

Minä tykkään hillopullista
ota kiinni minun kädestäää
minun kädestääää

Tämä oli Semmareita, oi! Oli pakko laulaa se äsken. :)
14. Kravattimies17.12.2003 klo 05:39
Kiitokset kirjoittajille ja laulajalle kaikista viesteistänne kysymykseen: Mitä syömiseen liittyviä ilmauksia on?

Sinulle, Sopuli, erikoiskiitokset ovat paikallaan parin päivän ahkerasta uurastuksestasi!

Katsokaa toiset mallia, vielä ehtii ennen kuin ruoka jäähtyy!
15. Ibis17.12.2003 klo 10:31
Lisää sanontoja:

Tarkkana kuin porkkana
Juttu menee/ei mene kaaliin
Hunajainen ääni
Käydä kiinni kuin sika limppuun
Keppi ja porkkana
Soittajalle soppaa
Rohkea rokan syö
Oma maa mansikka, muu maa mustikka
Ruista ranteessa
Pullamössösukupolvi
Pannu kuumana
Ja sillä sipuli!
16. Eki17.12.2003 klo 10:37
Sanaristikkoseura Sanasepot ry järjesti Ristikkopäivät Ravintola Laulumiehen kanssa 1985. Paavo Iisakki Lukkaroinen tarjosi meille silloisille avustajilleen (paikalla oleville) "mitä vaan listalta". Pekka Joutsi tilasi leipäressun. Pöytään tuli vähän lientä, jossa oli märkiä leivänpaloja.

Kyllä ressu oli siinä tapauksessa myös ja nimenomaan Pekka.
17. iso S17.12.2003 klo 10:38
Asia on pihvi!

Leipäpappi ja leipäsusi.
Ei koira suutu kun leivällä heittää.
Menee puurot ja vellit sekaisin.
Poikamies otti itselleen vellinkeittäjän (vanha sovinismi)
18. Kravattimies18.12.2003 klo 00:55
Sohvaperunoilla oli sydän kurkussa ajaessani lusikka pohjassa. He eivät olleet jyvällä, että mukana oli pussieläin: sika säkissä.
19. Sopuli18.12.2003 klo 11:41
Tattista vaan, kravattimies. Vaikka olis kuinka monessa liemessä keitetty, niin pikku kiitos tekee aina hyvää.

Hassua, että kotimaassakin käy niin kuin Joutsan Pekalle. Muilla maillahan sitä saa eteensä mitä sattuu, kun umpimähkään valitsee käsittämättömällä kielellä kirjoitetusta ruokalistasta.

Sana leipäressu nostatti mieleen hämäriä kuvia lapsuudestani. Nimenomaan kuvia: maitoisessa liemessä kelluu sulan voin saarekkeita ja tummia ruisleivän palasia. Makumuisto on ihan makoisa, mutta tuskin ravintolassa tilaisin.
20. Ekku18.12.2003 klo 13:06
Kesken kirjavan kiireen ja hedelmäkakun teon (ilman whiskyä!) soitin tädilleni ja kysyin leipäressun teko-ohjetta.

Täällä Satakunnassa ressun pohjaksi keitettiin vettä, johon sokerisaksilla paloitellut kovat ruisleipäpalaset lisättiin. Kirpakkuutta antamaan lisättiin pari lusikallista puolukkahilloa. Suurustettiin perunajauhoilla. Maun mukaan lisättiin sokeria.

Hyvältä maistui, ainakin silloin ennenvanhaan. Ravintolassa en arvaisi mennä kokeilemaan. Eivät kuitenkaan tekisi ressusta yhtä hyvää kuin mummu aikoinaan. :)
21. Mervi18.12.2003 klo 15:16
hernerokkasumu
löysä/veltto kuin makarooni
vatsamakkara
ei maksa vaivaa
imee kuin sieni
taikinanaama
poliittinen broileri
maito/piimäparta
viskisieppo
banaanipotku
lampaanviulu
rasvamaksa
voisilmä
sokerirotta
silmät kuin tomaatit
kurkkupastilli
kampanisu
kaalilaatikko
hunajapupu
juustosarvi
tiikerikakku
kuin kala vedessä
kaurahattu
pullakuski
leipätyö
leipäpappi
suklaanappi/silmä
härkäpapu
anopinkieli
siskonmakkara
kissanminttu...tällaisia tuli mieleen. :)
22. Egon18.12.2003 klo 15:25
Hyviä ovat Mervin listaamat ilmaukset.
Lisäisin jostakin kumman syystä mieleeni tulleen sanan herkkupeppu. ;)
23. Egon18.12.2003 klo 17:38
Miehillä tuppaa olemaan ongelmana omenavatsa ja naisilla päärynävartalo.
24. Kravattimies20.12.2003 klo 07:29
Hellanlettas, jos kaikki menee pipariksi tai läskiksi, juuri kun jouluksi pitäisi jotakin keittää kokoon ja panna pöytä koreaksi, ettei porukka kuole nälkään. Mämmikoura naapuri on muuten mukiinmenevä, mutta hänellä voi jäädä ryyppy päälle. Mitä tehdä: antaa palttua vai tarjota monoa? Jospa syötän pajunköyttä! Menisi niin pitkälle kuin pippuri kasvaa! Ai niin, meillä se kasvaa! Mistä lie lentänyt takapihalle? Täällä ne kaikki sellaiset leviävät kuin Jokisen eväät.
25. Kravattimies13.4.2004 klo 07:46
Meidän lähellä on ravintoloita vaikka muille jakaa! Mainosten mukana lokerossa oli intialaisen Mughal Palacen ruokalista, josta mainitsen seuraavat, voivat hyvinkin jo olla tuttuja monelle:

ALOO
KEBAB
LASSI
MASALA
NAAN
PAPPADAM
PARANTHA
PILAU
PURI
ROTI
SAMOSA
TANDOORI
TIKKA
VINDALOO

NAURATHAN KORMA, vihanneksia manteli-jugurttikastikkeessa
26. ile13.4.2004 klo 13:28
Haloo! Yksi ALOO!

PARANTHAA voisi syödä alkupaloiksi hirveässä kankkusessa.

Ehkä sen päälle NAURATHAN KORMA pääruokana jo putoaisi.

Jälkiruoaksi ehdottomasti PAPPADAM.
27. Pena13.4.2004 klo 14:21
ilen jälkiruoasta tuli mieleen Halavatun Papat:

http://www.halavatunpapat.com/
28. Eetu14.4.2004 klo 13:47
Tikka Masala lienee Kirkkonummella sijaitseva darts-kapakka.
29. Kravattimies16.4.2004 klo 05:34
Hyvin keksitty, Eetu! Vaan saattaisihan tuo olla tottakin.

Huomasin myöhemmin ko. ruokalistasta vielä nämä kaksi:

MULTANI BIRYANI vihannes-liha-riisiä ja kuivattuja hedelmiä
RAITA raikas kurkku-tomaattijugurtti ja paistettua kuminaa
30. Kravattimies25.5.2004 klo 03:27
Kun amerikkalainen filmintekijä Morgan Spurlock avasi McDonald'sin Big Mac'in Sydneyssä eilen, hänen silmänsä laajenivat ja hän hymyili leveästi.

Mutta syy siihen ei ollut burger vaan sen kääreessä ollut taulukko ruoan ravintoarvoista. "Wow, tuota ei ole vielä jenkeissä."

Viime vuonna Spurlock vietti 30 päivää syömällä McDonald'sin tuotteita aamulla, päivällä ja illalla, ja dokumentoi gastronomisen matkansa palkinnon voittaneessa filmissä Super Size Me.

Kyseisen kuukauden alussa 188 cm pitkä Spurlock painoi 84 kg, oli terve kolmen lääkärin mielestä (maksa-, veri- ja sydänspesialisteja), jotka tarkkailivat hänen vointiaan.

Kahdessa viikossa hänen maksansa oli lääkärin mukaan muuttunut "pasteijaksi", hän oli lihonut 11,3 kg, hänen kolesterolinsa oli noussut 168:sta 230:een.

Kolmannella viikolla Spurlock heräsi rintakipuihin ja sydämen tykytyksiin.

"Pahinta olivat mielialaheilahdukset. Syödessäni olin korkealla, mutta pian romahdin alas. Vaihtelut olivat valtavia, koska ruoka oli täynnä rasvaa, sokeria ja kafeiinia."

"Tähän päivään saakka, jos haistan Big Mac'in, niin vesi tulee kielelle, mieleni tekee syödä. En kuitenkaan voi, koska minusta se ei enää edes maistu ruoalta. Jos puraisen palasenkaan Big Mac'istä, siitä jää suuhuni filminohut kelmu, mitä en pysty sanoin kuvailemaan, mutta sanotaan, että se on McFilm."

Lähde: The Australian 25.5.2004
31. Kravattimies29.5.2004 klo 04:52
Musiikkikanava MTV on kieltäytynyt esittämästä pikaruokakulttuuria kritisoivan Super Size Me -dokumentin mainosta. Morgan Spurlockin ohjaaman dokumentin levittäjät kertovat MTV:n hyllyttäneen filmin, koska sen katsottiin halventavan pikaruokaravintoloita.

Super Size Me:ssä Spurlock päätti elää pelkällä McDonald'sin ruoalla yli kuukauden ajan. Ja aina kysyttäessä hän tilasi superkokoisen aterian. Spurlock alkoi lihoa, ja rasvaisen ja suolaisen roskaruoan popsiminen alkoi rapauttaa hänen terveyttäänkin. Dokumentissa Spurlock tuo esiin tietoa sekä ruoasta että erilaisista ruokavalioista samalla kun hän matkustaa ympäri Yhdysvaltoja.

Super Size Me on ollut Yhdysvalloissa todellinen hitti. Se nousi viime viikolla katsojalistojen kymmenenneksi ja se sai Sundance-filmifestivaaleilla parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

STT

Mitä Big Mac -kerroshampurilainen maksaa eri puolilla maailmaa?

4.01 EUR Sveitsi
2.76 EUR Britannia
2.68 EUR Euroalue
2.37 EUR USA
2.17 EUR Uusi Seelanti
1.91 EUR Japani
1.91 EUR Kanada
1.86 EUR Australia
1.52 EUR Etelä-Afrikka
1.03 EUR Kiina
32. Kravattimies14.6.2004 klo 04:03
Käänsin lehdestä tämän jutun. En tiedä toimiiko.

DAMPER

Damper on australialainen nopeasti tehty leipä, joka nostatetaan mieluummin leivinjauheella kuin hiivalla. Perinteisesti se valmistettiin takamailla helposti varastokomeroon saatavista elintarvikkeista ja paistettiin leirinuotion hiilloksella.

Siivilöi 450 g nostatusainetta sisältävää jauhoa, 1 rkl leivinjauhoa, 2 rkl hienoa sokeria ja 1 rkl suolaa sekoituskulhoon. Sormenpäilläsi hiero 30 g jääkaappilämpöistä paloiteltua voita jauhoon. Tee syvennys keskelle. Sekoita yhteen 300 ml maitoa ja 1 tl sitruunamehua (se juoksettuu hieman) ja kaada jauhosekoitukseen. Sekoita hiljaa kunnes muodostuu löysä taikina. Voit joutua lisäämään vähän maitoa - kaada sitä ruokalusikallinen kerrallaan. Tee pinnasta hiukan jauhoinen, vaivaa taikinaa kevyesti. Taikinan pitäisi tuntua jonkin verran kostealta. Jauhoisin käsin tee taikinasta pyöreä limppu ja pane se kevyesti rasvatulle uuninpellille. Ripottele päälle jonkin verran jauhoa ja tee viillos pintaan. Paista etukäteen lämmitetyssä uunissa 200 asteen lämpötilassa 25 - 30 minuuttia tai kunnes limppu on noussut ja on väriltään kullankeltainen. Pohjaan taputettaessa sen pitäisi tuntua ontolta. Nosta pois pelliltä ja kääri puhtaaseen liinaan. Damper maistuu parhaimmalta pian paistamisen jälkeen. Sen voi tarjoilla joko lämpimänä tai kylmänä. Vaihtelun vuoksi voit harjata hieman maitoa ja sirotella unikonsiemeniä tai raastettua juustoa sen pintaan. Todellisten aussipitojen tyyliin se tarjoillaan lämpimänä voin ja kullankeltaisen siirapin kanssa.
33. Pee14.6.2004 klo 17:42
Miten maitoa harjataan..? Tarkoittanee voitelua maidolla?
34. jupejus14.6.2004 klo 22:31
Ja konjakkia leikataan
35. Titta15.6.2004 klo 02:16
Konjakkiparka...
36. Kravattimies15.6.2004 klo 04:08
Se kohta tuntui minustakin vähän oudolta. Harjasin maitoa, koska niin oli englanniksi siinä lehdessä. Äidinkielentaidolla on tapana ruostua ulkomailla. Esimerkiksi jotkut Suomesta kauan sitteen tulleet nyt muuttaessaan siirtävät taloa!
37. Juhani Heino16.6.2004 klo 17:24
Varmaan tarkoitettiin että suditaan maitoa. Itse olen joskus nähnyt kun pullasudilla huiskutettiin vettä sämpylöitten päälle kesken paistamisen. Ja hyviä tuli.

G'day, mates!
(sanoo heppu joka ei ole ollut koskaan muutamaa kilometriä kauempana Euroopasta)
38. Kravattimies18.6.2004 klo 01:51
G'day, mate! Takamaiden damper piti oleman siis maidoin ja sudein seurana emuin ja kakaduin.
39. Kravattimies19.12.2004 klo 06:21
Lisää sanontoja:


Ollaan ystäviä jookos? Ollaan ananas ja kookos.

Olet sitä mitä syöt.

Keksi sinäkin Ipnoksen keksit (ja myöhemmin: Keksi sinäkin Hangon keksit)

Pata kattilaa soimaa.

Kattilat täynnä puuroo!
40. Kravattimies4.9.2005 klo 15:00
Eikös isänpäivä olekin marraskuun toinen sunnuntai Suomessa? Näin ei kuitenkaan ole Australiassa.

Äitienpäivä on kyllä sama molemmissa maissa, mutta kengurugurujen isänpäivä on kevään ensimmäinen sunnuntai.

En ole varma miksi isänpäivä on syyskuussa, mutta oletan, että joulun läheisyys alentaisi myyntiä.

Tänään on siis perheemme isänpäivä ja perheemme isän Päivi yllättikin sanasepponaismaisesti! Varaudu siltä varalta.

"P. käytti numero- osoittamaan sija-, ei arvio-INTIA"

Pöydässä oli

1. PAPPADUM "isä"-lastuja ja

2. NAAN "palindromi"-leipää.

Pappadumit olivat pussinap osteltavaa, naan puolestaan litteää tandooriuunileipää. Pappadumeja jäi, mutta KOKO NAAN meni KOKONAAN!

Pääruo-kana oli intialaisittain maustettu, hienosti sanottuna

3. VOLAILLE. Piti ihan katsoa sanakirjasta. Tarkoitti kananlihaa, jota käytetään ruoaksi. Ai jaa, sitäkö se oli? Minusta se kyllä näytti menussa paremmalta ranskaksi! Ei mitenkään liity aisaan, mutta sehän on palindromi sanoista LOLA LIVE! - tai jos ollaan paremmilla kaljoilla kuin paikalliset vooreks, viipii tai varsinkin vosters, niin ollaan OLVEILLA! Voisi volauttaa voluumilla volaijsilvuplee ja luurata lolaa livenä!

Alkoholittoman vaihtoehdon kanssa nautittavaksi P. layboy ranskalaisreseptin mukaisen makean kääretortun, johon pisti hedelmän OSIA - tarkemmin sanottuna

4. apriko-OSIA - ilman apriko-INTIA.

Voiko sanaseppoisä enää parempaa ruokalistaa ajatella isänpäiväksi?

YLLÄ olevasta YLLÄristä jäi mukava maku ja otammekin sen SIKSI uuSIKSI jo marraskuussa!
41. Kravattimies14.10.2005 klo 01:22
Pitkä nuudelisota on päättynyt ja voittajaksi on julistettu Kiina. Kiinalaisten lisäksi nuudelin alkuperästä kilpailivat italialaiset (Marco Polo) ja arabit.

Nature-lehden mukaan Kiina voitti Italian 2000 vuodella, kun selvisi, että 4000 v. vanhaa nuudelia on löytynyt Luoteis-Kiinasta paikkakunnalta nimeltä LAJIA.

Ei mainittu suoraan, että pastaa on monta LAJIA.

http://www.theaustralian.news.com.au/common/story_ page/0,5744,16914240%255E29677,00.html
42. marjaana14.10.2005 klo 14:19
Onko makaronilaatikko suomalainen keksintö? Tv-sarjoissa amerikkalaiset syövät sellaista kuin "macaroni and cheese", onkohan samantapaista ruokaa?
43. ttl14.10.2005 klo 14:27
Makaronilaatikon alkuperämaata en tiedä, mut mainitsemasi makaroni & cheese on seuraavanlaista: keitetyn pastan joukkoon sekoitetaan nokare rasvaa ja raastettua cheddar-juustoa. Uunivuokaan ja munamaito + juustoa päälle ja uuniin puoleksi tunniksi. On muuten hyvää esim. paistetun pekonin kera!
44. Kravattimies15.10.2005 klo 06:10
Edellä siteerasin, mistä PASTA on kotoisin, mutta silti vihje KIINASTA ei kuulosta niin hyvältä kuin ITALIASTA, vai mitä mieltä olette?
45. Hui_hai15.10.2005 klo 12:33
No miksikäs PASTA ei voisi olla "kattilasta" kotoisin;)
46. Kravattimies5.7.2010 klo 09:29
Tuli erääseen Ekin laatiman ristikon ratkaisuun SKONSSI. Menin katsomaan sille reseptejä. Olivatpa monimutkaisia.

Päivi tekee aussi skonssin näin yksinkertaisesti:

(Australiassa mittana on cup. Kuppi on 1/4 litraa.)

kaksi kuppia itsestään nousevia jauhoja
puoli kuppia vettä
puoli kuppia maitoa
vähän margariinia, ehkä kaksi ruokalusikallista
siinä kaikki

sekoitetaan yhteen

180 astetta celsiusta, 15-20 minuuttia

syöjä voi lisätä itse hilloa ja vatkattua kermaa jos haluaa
47. RA5.7.2010 klo 16:46
"Kaksi kuppia itsestään nousevia jauhoja"

Tällaisia "itsekohoavia jauhoja" ei taida olla Suomessa myynnissä. Vai onko? Pitänee siis sekoittaa kohotusaine ihan itse jauhojen sekaan. Leivinjauhe käynee.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *