KESKUSTELUT > RISTIKOT > KUKA ON ABITURIENTTI (ABI)?

3440. Kuka on abiturientti (Abi)?

Antti Kanerva8.6.2007 klo 13:16
Ilta-Sanomien 5.6. Ristikkoextran tehtävässä n:o 15 oli oikeassa yläkulmassa selitteenä sanat: Juhlivat viime viikonloppuna.
Almanakkaa selailemalla siihen ei sopinut kyseisen viikonlopun nimipäivistä yksikään. Kun nelikirjaimisen sanan toinen oli lisäksi n.s. pimeä kirjain, niin olipa siinä laatija laittanut tosi kovan komman.
Lopulta päättelin, että kirjain oli B ja niin sanaksi tuli ABIT.
Tällaisena vanhana "pilkunviilaajana" tuli ihmetys, sillä eihän abit mitään juhli. Ne ovat ylioppilaat, uudet sellaiset, jotka juhlivat.
Käsittääkseni abiturientteja, abeja ollaan niin kauan, kunnes on saatu ylioppilaaksi pääsystä tieto. Ja sitten juhlitaan, mutta ei enää abeina.
Saivarteluako?
2. tonimikael8.6.2007 klo 13:36
Ei tuo minun mielestäni ole mitään saivartelua, ainakaan kun sillä on hyvät perusteet. Abi eli abiturienttihan on ylioppilasKOKELAS, eli valmis ylioppilashan ei mikään kokelas ole. Eli purnusi tältä osin on aivan aiheellinen.
3. RA8.6.2007 klo 13:45
Ajattelin ihan samaa kuin Antti ko. ristikkoa täytellessäni.

Keskiksissä ja koviksissa vihje voi olla (ja onkin monesti) tahallisen harhauttava, mutta tuo ei vaikuttanut sellaiselta. Siis pelkästään harhauttamismielessä laitetulta.
4. Eki8.6.2007 klo 14:48
Selittelen. Eivätkös ne ole abeja niin kauan että sanotaan "pankaa lakki päähän" eli juhlaa se on siihen astikin ollut? Lopun viikonloppua juhlivat sitten ylioppilaat.

Juu, ei ollut kyllä tarkoitus hämätä. Ajattelin vähän liian yksioikoisesti.
5. RA8.6.2007 klo 15:23
Jos (kun) ihan tarkkoja ollaan, eivätkös HE ole abeja vain siihen asti, kun ylioppilastutkintolautakunnan tulokset tulevat? Sen jälkeen HE ovat ylioppilaita, vaikkakin lakitusseremonia on vasta muutamaa viikkoa myöhemmin.
6. Eki8.6.2007 klo 15:36
Kyllä minulla tuokin kävi mielessä, mutta kun tuo oma selitykseni oli itselleni myönteisempi.
7. Saivare8.6.2007 klo 15:42
Eki on väärässä, ja RA vielä enemmän väärässä, vaikka jälkimmäinen ilmeisesti luuleekin disinformaatiollaan jotain täsmentäneensä.

Ylioppilaskokelaat muuttuvat ylioppilaiksi sillä hetkellä, kun rehtori (tms.) lausuu sanat "minulle suoduin valtuuksin julistan teidät ylioppilaiksi", eivätkä sillä hetkellä kun käsketään laittamaan lakki päähän. Lakkisulkeiset liittyvät vain uuden aseman ulkoiseen tunnukseen, eivät itse aseman muuttumiseen.

Tutkintolautakunnan julkaisemat tulokset eivät ole ylioppilaaksi julistus, vaan vain koetulosten julkistaminen. Ylioppilastutkintotodistuksia EI päivätä sille päivälle jona tulokset julkistetaan, vaan päättäjäispäivälle, jona rehtori julistaa tutkinnon sillä kertaa hyväksytysti suorittaneet ylioppilaiksi. Abeista tulee siis ylioppilaita sinä päivänä ja sillä hetkellä kun rehtori pääsee lauseen "Minulle suoduin etc." loppuun.

Tarkistakaa itse ylioppilastutkintolautakunnasta, jollette usko, puh. (09) 773 801
- mutta älkää kaikki soittako, etteivät linjat suotta ruuhkaudu. Minä nimittäin soitin jo ja kysyin.
8. Eki8.6.2007 klo 15:58
Kovin monta sekuntia en erehtynyt, jos oikein ymmärsin. Melkein samassa lauseessa oltiin.
9. Saivare8.6.2007 klo 16:06
Eki:

Et edes samassa virkkeessä, lauseesta nyt puhumattakaan. Samassa puheessa sentään olit.

Alkuperäiseen keskustelunaiheeseen viitatakseni: ei vihjeessä vikaa, kyllä abit abeina juhlan aloittavat.
10. Eki8.6.2007 klo 16:08
Melkein samassa lauseessa = samassa puheessa. No se siitä.
11. RA8.6.2007 klo 16:28
Pyydän anteeksi disinformaatiota. Olisi pitänyt (taas kerran) ajatella ennen kuin kirjoittaa.

Käsitykseni perustui median minua laajemmin harjoittamaan disinformaatioon. Monissa lehdissä - sen jälkeen kun tutkintolautakunnan tulokset ovat tulleet - on isoin otsikoin KEVÄÄN UUDET YLIOPPILAAT tms.

Mediakritiikkini taitaa olla ruosteessa. Ei. Ei taida olla, vaan on.
12. Taata8.6.2007 klo 17:53
No niin, mutta menihän se lopulta oikein vai menikö sittenkään...
13. RA8.6.2007 klo 21:34
Rrrh! Öhöm! Kun päivällä tuli lauottua käsityksiä ilman tarkempaa ajattelua, niin nyt kirjoitan, mitä olen keksinyt viimeisten tuntien aikana tätä asiaa oikein kunnolla mietittyäni:

YKSI ajankohtavaihtoehto abi-statuksen muuttumisesta ylioppilas-statukseksi voisi olla se hetki, kun yo-todistus kirjoitetaan. Niin aukottoman tuntuisesti kuin Saivare tuon rehtorin tms. julistamisajankohdan perustelikin.

Kaikki kirjoitukset hyväksytysti suorittaneet eivät osallistu noihin seremonioihin, eivät ole kuuntelemassa julistusta, eivät hanki lakkia. Mutta eivät he kai tästä syystä jää ikuisiksi abeiksi?

Vastaus on: Eivät. Kun todistus on tehty, he ovat ylioppilaita. Ja voivat noutaa todistuksensa joissakin tapauksissa jopa ennen seremonioita. Todistuksen kirjoittamisajankohta voi vaihdella aika paljon riippuen koulun resursseista ja käytännöistä. Veikkaanpa kuitenkin, että aika harvassa koulussa noita todistuksia kirjoitetaan seremoniapäivänä. Puhumattakaan että jotenkin yhtä aikaa rehtorin tms. julistuksen kanssa.

=> Näin ajatellen vihjeen olisi siis tullut kuulua esim.: JUHLIVAT NÄINÄ VIIKKOINA.

Toinen asia: Kaikki abit ja ylioppilaat eivät juhli, olivatpa vielä abeja tai jo ylioppilaita. Ja jos juhlivatkin, eivät välttämättä juuri silloin, kun muut vastaavassa asemassa olevat juhlivat.

=> Näin ajatellen vihjeen olisi siis tullut kuulua esim.: JUHLIVAT JOSKUS
14. qwer8.6.2007 klo 21:54
RA. Oletko oikeesti työelämässä mukana? Tuohon kirjoitusvauhtiin, mitä teet, ei voi olla kuin yksi syy. Pistät kaksi kirjainta samaan ruutuun. Terveisiä itsellesi ja kaltaillesi
15. Saivare8.6.2007 klo 22:21
RA:

Todistus on voimassa vasta päiväyksestään lähtien, ja todistuksiin merkitään valmistujais-/päättäjäisjuhlan päivä eikä sitä päivää jona se kirjoitetaan. Jos abiturientti X:n todistus kirjoitetaan esim. 24.5. luovutettavaksi hänelle valmistujaisjuhlassa, esim. 31.5., tulee todistuksen päiväykseksi 31.5. eikä se päivä jona todistus kirjoitetaan - ja abiturientti X on ylioppilas 31.5. lähtien eikä todistuksen kirjoitushetkestä lähtien. Jollet vieläkään ymmärtänyt, tee hyvin ja soita aiemmin mainittuun yo-tutkintolautakunnan numeroon. Mitä ilmeisimmin he osaavat selittää siellä asian selkeämmin kuin minä, koska minä tajusin heidän selityksestään kerrasta.
16. RA8.6.2007 klo 22:24
Siinä meni sekin teoria. Ja niin huolella kun sitä mietin. :-(
17. RA8.6.2007 klo 22:31
Entäpä jos joku abi sopisi, että voi noutaa todistuksensa heti vuorokauden vaihduttua, esim. 31.5., vaikkapa klo 00:15...?

Juu, ei varmaan sittenkään...
18. RA8.6.2007 klo 22:33
Eikä muutenkaan.
19. Eki8.6.2007 klo 22:35
Jaa etteikö laatija voi yhdellä vihjeellä järisyttää perusarvoja?
20. Pragmaatikko8.6.2007 klo 22:38
Todistuksen noutaminen puoliltaöin on varmaan hyvin yleinen käytäntö, ja näissä tapauksissa abi tietysti ehtii esiintyä joitakin tunteja ylioppilaana ennen kuin hänet on virallisesti sellaiseksi julistettu. Tällä tavoin saatua oikeudetonta etua abitovereihin nähden ei varmaankaan ole osattu ottaa huomioon, vaikka etuilevat abit varmaankin hyötyvät menettelystä tavoin, joita ei oikein osaa edes kuvitella...
21. Sanaristikot-kirjan lukija8.6.2007 klo 22:57
"Vihjeen ja ratkaisusanan yhteyden tulee olla täsmällinen ja looginen."

Kyllä Ekin pitäisi miettiä vihjeitä vähän tarkemmin, mieluiten ihan loppuun asti, ettei ratkojille toiste koituisi tämänkertaisen kaltaista päänvaivaa vihjeiden mahdollisen epätäsmällisyyden pohtimisesta. Vaan tottumattolle sattuu, ja annetaan anteeksi. Lisää harjoitusta vain, niin eiköhän se siitä.
22. RA8.6.2007 klo 23:45
No, eihän tästä nyt mitään päänvaivaa ole aiheutunut. Ihan ilolla ja vapaaehtoisestihan näitä itse kukin varmaan pohtii.

Ja tietysti on aina tosi kiva, kun joku selvyys asiaan saadaan.
23. Taata9.6.2007 klo 00:00
Kyllä se selvyys asiaan löytynee ennemmin tai myöhemmin, kun tarpeeksi sitä vatvotaan joka kantilta. Kauniit ja pitkät kesäyötkin asiaa pohtia.
24. RA9.6.2007 klo 00:08
Niin, Taatakin seHÄN näköjään alkaa ymmärtää tämän asian filosofisemman puolen. :-)
25. ö9.6.2007 klo 09:32
Uuden Tietosanakirjan mukaan abiturientti on oppilas, joka aikoo koulun. Sen perusteella ylioppilaat lakkaavat olemasta abeja vasta kun he poistuvat lakkiaissalista :)
26. Olavi Kivalo9.6.2007 klo 09:57
Nyt varmaan joku jo odottaa, että Olavi Kivalo kertoo, että Abit on sumea joukko, johon kuulumisesta tai kuulumattomuudesta keskustelu on samaa kuin keskustelu siitä koska aamu alkaa ja loppuu. Mutta jääköön.
27. Saivare9.6.2007 klo 10:23
ö:

"---joka aikoo koulun".

Aikoo siis MITÄ? Aikoo polttaa koulun? Jättää? Lopettaa? Hylätä? Päättää? Myydä? Kaataa? Purkaa? Maalata?
28. corona9.6.2007 klo 10:37
Ajanmäärittelyihin, mistä jokin vuorokauden osa alkaa tai loppuu, ei Kielitoimistolla ole 'lakikirjasääteistä tietoa'. Yleensä liikutaan mutu-linjalla, joten ristikoiden laatijoiden on syytä ottaa tämäkin tiedonmuru talteen pahempien karikoiden välttämiseksi.

lähde: Radio Novan ohjelma: Muna vai kana?
29. Jaska9.6.2007 klo 11:07
Saivareen listasta löytyy öltä pudonnut JÄTTÄÄ. UTS:n määritelmä:

Abiturientti, lat., oppilas, joka aikoo jättää koulun, etenkin sellainen, jonka pitää suorittaa erotutkinto, useimmiten ylioppilastutkinto.

Abiturientti johtuu latinan sanasta abiturus, pois lähtevä. Abiturientin oiva synonyymi on ylioppilaskokelas. Pois lähteminen tapahtuu siis oppilaitoksesta, jossa opiskelu päättyy ylioppilastutkintoon. Abiturienteiksi on perinteisesti kutsuttu vain viimeisen luokan oppilaita. Yksityisopetuksessa ylioppilastututkintoa varten opiskeleva ei (mielestäni) ole abiturientti, paitsi jos hän on tai on ollut myös em. oppilaitoksen kirjoilla (esim. reputtanut).

Abiturienttina olo päättyy hyväksyttyyn ylioppilastutkintoon. Sen ja todistusten jaon välinen aika on eräänlainen harmaa alue, kuten yllä rönsyilevä keskustelukin osoittaa. Käytännössä tutkinnossa hyväksytty on ylioppilas, muodollisesti abiturientti lakkiaisseremoniaan saakka. Suuria tunteita nostattanut Erkki Vuokilan "virhe" ei siis mielestäni ole kovin raskauttava. Muistutettakoon vielä, että osa kokelaista reputtaa, jolloin he pysyvät edelleen abiturientteina (jos aikovat yrittää uudelleen). Huomattava osa reputtaneistakin juhlii lukuvuoden päättymistä ja nauttii ilolientä mahdollisen surunsa lievennykseksi.
30. qwer9.6.2007 klo 12:53
Himberi se jaksaa munata itseään jatkuvasti
31. pekka9.6.2007 klo 13:13
Abit juhlivat helmikuussa ja ylioppilaat touko-kesäkuun vaihteessa. Ei lottovoittajasta tule voittaja, vasta lunastettuaan voittonsa vaan on sitä arvonnan suorittuksesta alkaen, mikäli on tarkastanut kuponkinsa.
32. Saivare9.6.2007 klo 14:21
Jos ö:n määritelmää on uskominen, on abiturientti siis oppilas, joka aikoo jättää koulunsa. Tällaisia on tietysti suurin osa lukiolaisista jo ensimmäisenä koulupäivänään, sillä eiköhän suurimmalla heistä ole jo opinnot aloittaessaan aikomus jossakin vaiheessa valmistua ja jättää koulunsa. ö:n ja UTS:n mukaan abiturientteja ovat siis mm. kaikki lukiolaiset ensimmäisestä koulupäivästä lähtien.

Jaska: mikä ihmeen "harmaa aika"? Mikset saman tien keksi kokonaista kirjoa eri värisiä aikoja sen mukaan montako osiota tutkinnosta ja sen eri kokeista on suoritettu? Keltainen aika, oranssi aika, punainen aika, jne... Saataisiin ainakin väriä keskusteluun.
Miksiköhän yo-tutkintolautakunnan neuvonnassa ei kerrottu sinne soittaessani mitään tästä sinun "harmaasta ajastasi".

Nimim. "pekan" vertaus lottoarvontaan on sikäli ontuva, että arvonnan voittaja ratkeaa - tietenkin - arvonnassa, eikä lottovoittajia julisteta kootusti lottovoittajiksi erityisesti tätä julistamista varten järjestetyssä yleisötilaisuudessa ennalta säädettynä päivänä. Sen sijaan tulevat uudet ylioppilaat kootaan tällaiseen vartavastiseen tilaisuuteen, jossa vasta heidät julistetaan ylioppilaiksi, ja jossa he myös saavat virallisen dokumentin asiasta.

Lottovoiton sijasta tätä voisi verrata vaikkapa autokouluun. Ajo-oppilas ei muutu ajoluvan haltijaksi heti (kirjalliset ja) inssin suoritettuaan, vaan vasta haettuaan korttinsa vallesmannilta (tai mistä/keltä se nyt sitten kaupungeissa haetaankin). Vaikka näytöt on jo annettu ja kokeet suoritettu, ei kansalainen muutu ajo-oikeuden haltijaksi ennen kuin asian vahvistava virallinen asiakirja (eli ajokortti) on kirjoitettu ja asianomainen on sen haltuunsa saanut.

Onko lottovoittaja muuten lottovoittaja heti arvonnasta lähtien vai vasta sitten kun arvonnan tulos ja voitonjako on vahvistettu?
33. Hui_hai9.6.2007 klo 14:23
Abit eivät olekaan lottovoittajia. Tuolla aika alussa Saivare sanoi soittaneensa ylioppilastutkintolautakuntaan ja tarkistaneensa, että abista tulee ylioppilas kun rehtori heille sen arvon myöntää. Rehtorin aamen vaatii hyväksytysti suoritetun ylioppilaskokeen, tulosten tarkistamisen ja julkistamisen, mutta vasta kun kaikki ehdot ovat täyttyneet lakkaa abi olemasta abi. Tässä ei ole mielestäni mitään epäselvää eikä kummallista.

Palataanpa sitten säikeen aloittajan kommenttiin. Voiko vihjeestä "Juhlivat 2.6." seurata vastaussana "Abit"? Voi ja ei voi. Kyllä abitkin silloin juhlivat. Siihen saakka vanhat abit juhlivat abeina, että rehtori tekee heistä ylioppilaita. Tosin vihje on kiistatta epätäsmällinen ja sekoittava. Ehkä anteeksiannettavaa harhaanjohtamista vaikeissa, mutta tuskin toivottavaa helpoissa ja keskiksissä.

RA:lle sen verran terveisiä, että kostosi joutuu odottamaan ensi kesään. Tänä vuonna muuttokiireet estävät minua osallistumasta kesäpäiville.
34. Miimu9.6.2007 klo 14:24
Menkääpä ulkoilemaan, siellä on ihan nätti ilma! ;-)
35. Saivare9.6.2007 klo 14:28
Miimu:

Mistä sinä tiedät millainen ilma täällä on? Tuskin sinä tiedät mistä päin maailmaa kirjoitan - vai tiedätkö?
36. pekka9.6.2007 klo 14:29
Lottovoittaja on heti virallinen kun se on ilmoitettu lähetyksessä, paikalla on viralliset valvojat,jotka vahvistavat lottoarvonnan oikeellisuuden. Kokemusta on, voitoista.
Ei muuta kuin lottoamaan kaikki abit/ylioppilaat.
Virallinen tilaisuus järjestetään vain sitä asianomaisen halutessa, kolmen viikon valitusajan jälkeen.
37. Miimu9.6.2007 klo 14:35
Ok, Saivare, en tiedäkään. Yritin vain keventää tätä "pilkunnussimiskeskustelua". Paras ratkaisu lienee, että en lue enää näitä "keskusteluja". Lopetan itseni kiusaamisen. Ja toisten.
38. Saivare9.6.2007 klo 14:43
pekka:

"Lottovoittaja on heti virallinen kun se on ilmoitettu lähetyksessä"

Entä jos lottovoittaja onkin esim. toimihenkilö tai työtön, siis ilman virkaa? Virallinen valvoja saattaa tosiaan olla viranhaltija eli virallinen henkilö - en tosin tiedä onko hänkään - mutta mistä tiedät, että kaikista voittajistakin tulee virallisia. Käsittääkseni lotossa arvotaan rahaa eikä virkoja.

Sitä paitsi: isomman potin osuessa kohdalle aika moni siihen asti virassa ollutkin voittaja varmaan päättää samantien heittäytyä virattomaksi - päinvastoin kuin sinä esität.
39. Saivare9.6.2007 klo 14:45
Miimu:

Mistä päättelit, että tämä ei ollut kepeää jo ennestään?
40. Kasperi9.6.2007 klo 15:37
Sikäli mikäli enää muistan, niin kyllä me juhlimme, kun lukuloma alkoi ja penkkareissa kakkosluokkalaiset kantoivat meidät auton lavalle. Tämän tapahtuman jälkeen koin olevani abi, ja juhlimme, jotkut enemmän, jotkut vähemmän... Eli kyllä abit juhlivat, he eivät ehkä saa enää tilaisuutta juhlia myöhemmin keväällä, koska eivät ehkä pääse kirjoituksista läpi. Eli abit juhlivat penkkaripäivänä.
41. tonimikael9.6.2007 klo 15:54
Huumorihenkilö tuo Saivare. :)
42. RA9.6.2007 klo 17:45
Inttäisin kyllä edelleen, että minusta paras vihje olisi ollut esim. JUHLIVAT JOSKUS. On niin paljon abeja, jotka eivät juhli koskaan.
43. Miimu9.6.2007 klo 18:16
Sinä päivänä, kun huomaan suhtautuvani ristikoihin (tai mihin muuhun harrastukseen ja ajanvietteeseen tahansa) yhtä tiukkapipoisesti kuin tällä saitilla, voi minut "viedä saunan taakse ja lopettaa" :)
44. [ra]9.6.2007 klo 18:34
[Hui_hai: Ollos huoleton. Kyllä minä muistan. Kaikella on aikansa.]
45. Jaska9.6.2007 klo 19:32
Saivare, ystävällisesti oikaisen, etten ole maininnut harmaata aikaa. Se on siis sinun lukivirheesi. Inhimillistä. Annan anteeksi. Jopa yo-tutkintalautakunnalle sattuu virheitä. Tänä vuonna tyrivät oikein kunnolla. Muistatko?
46. Saivare9.6.2007 klo 21:18
Jaska:

Oh, kiitos ymmärtäväisyydestäsi erheeni suhteen. Ymmärtäväisenä henkilönä huomannet varmaan korvata tekstistäni sanan "aika" sanalla "alue" yhteyksissä, jossa mainitsen keksimäsi uuden ylioppilastutkinnon vaiheen, siis "harmaa aika" -> "harmaa alue". Sisältöhän ei siitä juuri muutu.

Miimu:

Sinäkö siis suhtaudut tiukkapipoisesti sanaristikoihin sekä muihin harrastuksiin ja ajanvietteisiin tällä saitilla mutta et muualla? Miksi ne ovat täällä sinulle niin vakava asia - ristikothan ovat iloinen asia.
47. outsider9.6.2007 klo 21:58
Oletko Jaska sama, kuin Jaakko Himberg?
48. iso S9.6.2007 klo 23:06
Hämmennän soppaa lottovoittajan osalta, haluten osoittaa että tästäkin voidaan tehdä määrittelykysymys.

Oletetaan että olen ensikertalainen lottoaja. Menen ostamaan täyden lottokupongin ilman jokeria ja maksan 8.40. Toistaiseksi olen tuon verran tappiolla.

Arvonta tapahtuu, virallinen valvoja ei nuku ja joku maksamistani riveistä sisältää tuloksen 7 oikein. Voitto-osuus on vaikkapa pyöreät miljoona euroa. Olo on kuin lottovoittajalla mutta raha ei ole vielä hallussa. Se on nostettavissa tietyn määräajan jälkeen.

Juhlin kuitenkin tapausta niin perusteellisesti että voiton lunastaminen unohtuu. Tietyn ajan jälkeen oikeus voiton lunastamiseen raukeaa. Tästä katkeroituneena en enää koskaan lottoa ja olen lopullisesti tappiolla 8.40 (plus juhlimiskulut, jos ne haluaa laskea lottoamisen syyksi). Olenko muka lottovoittaja?

Lisäksi huomautan että voitto se on pienempikin voitto, esimerkiksi neljä oikein. Entäpä jos sijoittamani summa on pienempi kuin se 4 oikein -voitto, olenko lottovoittaja kun oikeasti olen tappiolla?
49. Vain Veikkaus voittaa9.6.2007 klo 23:17
Iso S lisäsi kyllä tärkeän lisämausteen soppaan. Jos täytän vaikkapa kaksi lottokuponkia ja maksan osallistumismaksun arvontaan (yht. 16,80 e), ja tulos on 4 oikein (voittoosuus esim. 10,40 e), en katso itseäni lottovoittajksi vaan nettohäviäjäksi.

Mutta syntyykö tappioni silloin kun maksan osallistumismaksun kupongeistani kioskilla vai vasta arvohetkellä? Kuluhan syntyy jo maksaessani eikä arvontahetkellä.
50. RA9.6.2007 klo 23:22
iso S:n analyysi on ansiokas, mutta kyllä minä kuitenkin tähdentäisin - edelleen - tuota verbin valintaa.

Missä se on määritelty, että abit, ylioppilaat, lottovoittajat, olympiavoittajat tms. tms. JUHLIVAT? Ei missään, eikähän tuo vastaa edes todellisuutta!

Peruutan tässä saman tien vihje-ehdotukseni: JUHLIVAT JOSKUS. Huono. Parempi olisi: OVAT JOSKUS.
51. Kaitsu9.6.2007 klo 23:40
Joskus jotakin olleet saattavat juhlia likimain tuolloin perustellustikin. Ei taida mahtua vihjeruutuun. :(
52. RA10.6.2007 klo 00:04
Kaitsu, aika täydellinen muotoilu. OLLEET-sanan paikalle mielestäni olisi oikeampi sana OLEVAT. Ja TUOLLOIN -sanan paikalle JOSKUS.

=> Joskus jotakin olevat saattavat juhlia likimain joskus perustellustikin! (4)
53. RA10.6.2007 klo 00:05
Ei tuo kyllä vieläkään hyvä ole... :-(
54. Jaska10.6.2007 klo 00:09
Outsider (oletko Aarne Haapakoski?), olkoon menneeksi. Toinen ei osaa laatia ristikkoja, ja toinen ei osaa käyttää vertauskuvia. Saivare, (eräänlainen) harmaa alue koki tarkoittaa epäselvää, hämärää, tulkinnanvaraista. Käytin termiä, jota en ole itse keksinyt, kuvaamaan keskustelijoiden eriäviä mielipiteitä aiheesta. Kummankin näkemyksen puolesta ovat järkevät* keskustelijat esittäneet järkeviä* perusteita, joten ainakin minulle jäi lopullinen totuus hämäräksi. Olkoot kaikki* oikeassa. * poislukien yllekirjoittanut.
55. outsider10.6.2007 klo 00:22
Te olette humalassa (repkiikki eelokuvasta komisario Palmun erehdys. Raivoraittiille Stuura essälle erikoisesti
56. outsider10.6.2007 klo 01:44
jaska. siis olet
57. outsider10.6.2007 klo 02:01
Onko chatista jälleen päikkäreiltä herännyt tuttu nimimerkki tiedoton, sama kuin Tapio Kotipelto?
58. Saivare10.6.2007 klo 13:42
Nimimerkki "Vain Veikkaus voittaa" on jossain määrin harhaanjohtava. Tuskin ainakaan jättipotin voittaneet, ainakaan useimmat heistä, ovat sijoittaneet pelaamiseensa vuosien saatossakaan voittonsa ylittävää summaa, joten myös he ovat nettovoittajia. Saattaa myös olla ihmisiä, jotka saavat pikkuvoiton ensi kertaa eläissään lototessaan, jäävät voitolle ja lopettavat pelaamisen siihen. Myös he jäävät voitolle.
Tällaisia nettovoittajia tullee jatkossakin, joten Veikkaus ei ole ainoa joka voittaa. Oikeampi nimimerkki olisi siis "Vain Veikkaus ja ne harvat ja valitut, jotka voittavat enemmän kuin ovat peliin sijoittaneet, voittavat".
59. iso S11.6.2007 klo 08:41
http://www.kunnat.net/k_perussivu.asp?path=1;29;35 6;24897;51777;78406;78404

"Meno syntyy, kun tuotannontekijä hankitaan. Menoja ovat tuotannontekijöiden hankinnan lisäksi myös rahoitusmenot.

Kulu on tilikaudelle jaksotettu meno tilinpäätöksessä."

Vain Veikkaus voittaa: kun menet Ärrälle tai johonkin muuhun veikkauspisteeseen ja maksat kaksi lottokuponkiasi, kyseessä on vasta meno. Siitä tulee kulu sitten kun kirjaat sen jollekin tilikaudelle, joka tässä tapauksessa voisi olla aika kupongin ostamisesta lottovoiton nostamiseen.

Vastaavasti on muistaakseni niin että tuotto on jaksotettu tulo. Tuolle lottokaudelle jaksotettuna sinulle tuleva 10.40 euron tuotto ei riitä kattamaan 16.80 euron kuluja, joten tilikausi on 6.40 euron verran tappiollinen. Tässä ei ole otettu huomioon kengänpohjien kulumisesta johdettavia laskennallisia poistoja. Oletetaan että niillä ei rasiteta lottoamista vaan otetaan ne liikuntabudjetista :-)
60. Jaska11.6.2007 klo 11:33
Älkäämme unohtako muitakaan keskeisiä kuluja. Kuluuhan esim. kynästä grafiitti tai muste. Kupongilla lottoavan kannattaakin täyttää se asiamiehen kynällä, ellei tyydy pikapeliin.
61. Ritu11.6.2007 klo 11:51
Kulujahan voi minimoida tuosta kovastikin, kenkänpohjat saa olla rauhassa ja kynäkin säästyy ristikoita varten, kun lähettää lottorivinsä netin kautta onnettaren arvioitavaksi. ;)
62. Ritu11.6.2007 klo 12:01
Voihan kenkän... !
63. iso S11.6.2007 klo 12:09
Ei huolta kynäkuluista kenkään muista jos antaa koneen arpoa luvut. Tosin asiamiehet ovat Veikkauksen kätyreitä ja ovat säätäneet koneensa niin ettei sieltä mitään voittorivejä tule :-(
64. Jaska11.6.2007 klo 12:20
Älä välitä Ritu. Muista kuitenkin, että jätät kenkät kotiin ja panet kengät jalkaan, jos tulee Turusta Helsinkiin asiaa...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *