KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > MONI-ILMEISET VIHJEET

3350. Moni-ilmeiset vihjeet

Eki3.4.2007 klo 16:28
Jotkut vihjeet johtavat helposti ajattelemaan aivan vääränrakenteista ratkaisusanaa.

Joskun näin on sanan kummallakin puolella.

Vihje KIELIÄ voi tuoda mieleen monikkosanan, mutta ratkaisu onkin ehkä KANNELLA.

Vihje KANNELLA saattaisi heittää aivoihin vaikka ratkaisun TUOLIT, mutta onkin KIELIÄ.
2. Hakro3.4.2007 klo 17:28
Näistä mä tykkään. Ehdoton suosikkini on HAUISTA, joka voi viitata kolmeen aivan eri asiaan: kaloihin, lihaksiin tai etsintöihin.
3. Aulikki Nenonen3.4.2007 klo 18:09
Ainakin Klaus Laalolle kuuluu siitä kiitos.
4. Jaska3.4.2007 klo 18:30
Suomen kielessä on eniten eri merkityksiä verbillä PITÄÄ ja siihen pohjautuvilla sanoilla, kuten PIDETÄÄN, PIDETTÄVÄ, PIDETTY, PITÄVÄ. Niistä löytyy kosolti neli- ja useampikirjaimisia vaihtoehtoja ristikonlaatijan tarpeisiin. Joten ne eivät sovi vihjeen yksiselitteisyyden vaatimuksesta kiinni pitävälle fundamentalistille (sen suuntaisiakin aatoksia on tällä sivustolla esitetty).
5. kari kämäräinen3.4.2007 klo 19:34
Noista hauista on Antti Skyttä (muistaakseni, en ole varma) tehnyt Sanaseppoon aikoinaan ristikon, jossa oli kaikki nuo kolme vaihtoehtoa. Hyvä oli!
6. Eki3.4.2007 klo 19:38
Juha Neitola teki niistä tavuristikon Punaiseen Pelikaaniin.
7. pösilö3.4.2007 klo 20:54
Vihjeiden aatelia!
8. iso S4.4.2007 klo 10:02
Aika klassinen harhautevihje on POIKIA. Siitähän ei sellaisenaan pääse mihinkään kun mahdollisuuksia on läjäpäin. Jos ristikko on laadittu niin että poikittaisten avulla syntyy helposti V-S-- niin ratkoja saattaa täydentää sen muotoon V-SAT, ovelana varautuen siihen että poikia voivat olla Vesat tai Visat. Välttämättä ei tule mieleen että ratkaisu voikin olla VASOA.

Ansaan lankeaminen tapahtuu sitä varmemmin jos jossain ristikon helpossa kohdassa on ollut sama tai samantyyppinen vihje (miehiä, naisia, tyttöjä) ja ratkaisuna on silloin ollut monikollinen etunimi.
9. RA4.4.2007 klo 17:42
Moni-ilmeiset vihjeet ja ylipäätään suomen kielen monimerkityksisyyden hyödyntäminen ovat kyllä keskeisin syy omaan "ristikkohulluuteeni".

Vuosia sitten, kun vihjeet suurimmaksi osaksi olivat aika lailla yksi yhteen, eikä kukaan laatija juurikaan leikitellyt tällä monimerkityksellisyydellä, olin jo lopettamassa koko ratkonnan.

Aina kun huomaa, että laatija / vihjeittäjä on selvästi "maistellut" sanoja ja hakenut vihjeitykseen joko harvinaisempia (= ei ensimmäisinä mieleentulevia) merkityksiä tai harvinaisempaa muuta yhteyttä, tykkään ihan älyttömästi.

- SANOJA?
- MAISTELLA?
- ÄLYTTÖMÄSTI?
- SYY?
- AIKA?
- LAILLA?
- YHTEEN?
10. ö4.4.2007 klo 19:35
Kyllähän tämäntyyppiset vihjeet mukavia ovat. Luonteeni mukaisesti otan kuitenkin esille yhden kielteisenä kokemani asian.

Varsin yleisiä ovat komitatiivissa olevat vihjeet (vai onko se instruktiivi?) kuten

SÄKEIN -> RUNOT tai JOULUPUKIT.

Anteeksi huono esimerkki, mutta jokin näissä vihjeissä aiheuttaa kielteisen reaktion, varsinkin kun ne ovat niin yleisiä. Johtunee siitä, että normaalissa kielenkäytössä tuo sijamuoto on tuiki harvinainen.
11. Hui_hai4.4.2007 klo 19:47
Yksi lähtemättömästi mieleen jäänyt on Viitamäen PITÄÄ SÄRKEÄ-> KATISKA ajalta jolloin kyseinen vihjetyyppi oli vielä uudehko. Me puusilmät uimme porukalla rysään ja oikea vastaus ei tahtonut löytyä edes kun kaikki muut kirjaimet piilokirjainta lukuun ottamatta olivat löytyneet. Vieläkin oma silloinen tyhmyyteni hävettää minua;)
12. Lauri Kultti4.4.2007 klo 20:15
Joskus ammoin (olisiko ollut muutaman vuoden takainen "vuoden vaikein"?) oli vihjeenä 'voita' ja ratkaisuna 'vuot'. Periaatteessahan tuo on tylsääkin suorempi vihje (vrt. 'taloja' -> 'talot'), mutta juuri tämän säikeen aiheen mukaisesti harvinaisen makoisa vihjeytys!
13. iso S4.4.2007 klo 21:27
ö:n esimerkissä saadaan kaksi eri substantiivia mahdollisiksi vaihtoehdoiksi sopivalla sijamuodolla. Sijamuotoa ei esimerkissä tarvitse arvuutella, vain sen nimi (instruktiivi) oli epävarma.

Hui_hain viestistä voi napata esimerkin missä sanaluokkaakin joutuu arvailemaan: SÄRKEÄ. Kyseessä voi olla partitiivi sanasta särki tai verbin perusmuoto josta tässä tapauksessa voisi käyttää leikillisesti nimeä destruktiivi mutta enpä käytä. Edellisessä tapauksessa ratkaisu voisi olla SUOMUT ja jälkimmäisessä RIKKOA.

Näin pääsinkin siihen mikä minua jonkin verran nyppii: vihje on sellainen että yksikkömuoto kävisi ratkaisuksi mutta siihen tuleekin monikko. Monissa tapauksissa tämä on perusteltavissa, kuten tässäkin. Onhan terveessä särjessä enemmän kuin yksi suomu, mutta joissakin tapauksissa monikkomuotoinen ratkaisusana on vaikeammin puolusteltavissa ja silloin se tuntuu lyönniltä vyön alle.
14. ö5.4.2007 klo 08:14
Niin, instruktiivi (keinonto) se on, koska komitatiivissa (seuranto) olevaan substantiiviin liittyy aina possessiivisuffiksi.

Instruktiivi vastaa kysymykseen miten.
Tässä juuri mennään yleensä pieleen. Jos vastaussana on JOULUPUKKI, silloin vihje SÄKEIN onkin vastannut komitatiivikysymykseen minkä kanssa.

En saata tätä nyt epäselvemmin ilmaista.
15. iso S5.4.2007 klo 08:43
Keinotekoisesti voi löytää jonkinlaisen perusteen keinonnon käyttämiseen ristikoista tutulla tavalla.

Ylemmän tason keinot ovat alemman tason tavoitteita.

Joku ylempi taho, olkoon se vaikka rekisteröimätön yhdistys Iloa Lapsille Vähittäismyyntiä Edistämällä (ILVE), pitää tavoitteenaan sitä että lapset ovat jouluna tyytyväisiä. Heidän keinonsa tavoitteeseen pääsemiseksi on se että lapsille jaetaan jouluna lahjoja ja tehtävä osoitetaan joulupukille.

Joulupukin tavoitteena on pystyä kantamaan suuri määrä lahjoja kerralla. Niitä ei voi määrättömästi sulloa kainaloon, joten hänen keinonsa on säkkien käyttäminen. Hän lähtee hoitamaan hommaansa säkein.
16. Jaska5.4.2007 klo 09:26
Ystävällisesti huomauttaisin ölle, että instruktiivein mennään pieleen vain silloin, kun kieliopin säännöin halutaan jähmettää ristikkojen, eritoten kovisten, vihjeistystä. Instruktiivi on oiva keino pähkäilyttää ratkojaa, kuten SÄKEIN -esimerkkikin todistaa. SÄKKEINEEN - PUKKI on kielipoliisisesti moitteeton, mutta vihjeknoppologisesti ja -logistisesti kömpelö. Tavallisessa tilanteessa, jossa yhteen ruutuun pitää mahtua kaksi vihjettä, vain kustantajansa pehmispolitiikan kahleissa kalistelevan laatijan voisi kuvitella käyttävän em. komitatiivia. - Oma nasakka ja totuudellinen (?) vihjeeni ratkaisusanalle PUKKI olisi MATTI?
17. ö5.4.2007 klo 11:41
Onko Jaska ollut jesuiittojen opissa?

Tarkoitus pyhittää keinonnon, vai?

No joo, halusin vain ottaa esille tämän yksityiskohdan, jotta rotia tässäkin asiassa vähän olisi.
18. Jyrki5.4.2007 klo 22:38
SÄRKEÄ sopii olemaan myös vaikkapa JOMOTTAA. Meikäläisellä eniten kokemusta on juuri tästä merkityksestä.
19. Heidi Heinola6.4.2007 klo 15:28
Tosi hauska tämä suomenkieli, sain viime yönä ahaa-elämyksen: Otin kärpästä kiinni! - Sainko kaksi kärpästä yhdellä iskulla, vai minne se kärppä katosi? Toinen hauska oli joskus 90-luvun taitteessa: Marsluotain poistui - Mars luotain poistui!
20. qwer6.4.2007 klo 15:53
Säie 3350 eikä vieläkään osa sivustojen ylläpitäjä (.......)ymmärrä, että tyhjästä ei voi nyhjästä. Kunhan tärkeäksi itsensä tätä kautta luo. Piilosana sulkeissa.
21. Matti6.4.2007 klo 19:57
Hyttynen tapettiin tapettiin. Jäi punainen läntti.
22. Jyrki6.4.2007 klo 21:25
Kuten kaikki tiedämme, näitä tämäntyyppisiä sanaleikkioivalluksia on paljon, ja ristikoissa niitä on tosiaan ollut viime vuosina runsaasti, ensin kai kovistasoisissa ja nykyään iisimmissäkin.

Ristikoissa ja muuallakin kukkivasta tarjonnasta huolimatta näitä tulee joskus keksittyä itsekin (tosin aina ei ole varmaa, onko nähnyt kyseisen idean jo jossakin puolitiedostamattaan). Mielestäni olen alun perin keksinyt itse jutun "Ostin riippumaton ollakseni riippumaton", mutta saman sanan ovat muutkin keksineet, mm. tv:ssä esiintyvä Riippumaton ajattelija (joka siis esittää ajatuksiaan riippumatossa istuen).

Jo joskus kouluikäisenä leikittelin sanalla autoistuva, joka kömpelöhkösti voisi tarkoittaa myös autossa istuvaa. Muutama viikko sitten keksin jonkin kolmimerkityksisen sanamuodon, jonka nyt olen taas jo unohtanut. Eilen mieleen tuli sana kirveli: "Mauste kirveli suussani". Varmaan kynteli kävisi johonkin vastaavaan sanailuun.
23. Jyrki17.4.2007 klo 22:05
No nythän tuo edellä mainitsemani kolmimerkityksinen palasi mieleen tv:tä katsoessani.

Yhdellä kanavalla pyörii sarja nimeltä Sisusta pikkurahalla. Sisusta-sana voisi tulla kolmesta kannasta:

- sisustaa-verbin imperatiivi, jolloin ohjelman nimi käskee sisutamaan halvalla; tämä lienee ohjelman nimen tarkoitettu merkitys

- sisusta-substantiivin nominatiivi (sisus-substantiivin rinnakkaismuoto, ulkopuolen vastakohta), jolloin ohjelman nimi toteaa, että sisustan saa halvalla; tämä kävisi vaihtoehtoiseksi ohjelman nimen tulkinnaksi

- sisu-substantiivin elatiivi, jolloin ohjelman nimi kertoo kyse olevan halvalla toteutettu kertomus aiheesta sisu; tämä tuskin on ohjelman nimenantajan tarkoitus, vaikkakin halvalla sisustaminen voi vaatia sisua.

Onkohan tuolla vielä lisääkin merkityksiä?
24. Juhani Heino17.4.2007 klo 22:41
Jos jaetaan viimeinen vaihtoehto vielä appellatiiviin (Jyrki käytti sen) ja propriin, saadaan merkitys: jotain roinaa saatiin vanhasta kuorma-autosta halvalla.
25. Hakro17.4.2007 klo 23:43
Onhan se myös sisus-sanan partitiivi, eikö vain?
26. Hakro17.4.2007 klo 23:45
Juhani Heino: Sisusta saatiin Sisusta.
27. Juha N18.4.2007 klo 00:06
Jyrki, sukua tuolle autoistua-esimerkillesi on lastenpsykiatriassa käytetty termipari turvaistaa/turvaistua.

Sen selittämisessä pääsen helpoimmalla kun siteeraan kahta nettikeskustelua:

"Turvaistuminen on kokonaisvaltainen kokemus siitä, että aikuinen tulee ja ottaa vastuun lapsen pahasta olosta ja auttaa hänet tilanteesta yli. Useimmiten se tarkoittaa fyysistä koskettamista joko hieronnan tai syliturvaistamisen kautta. Jälkimmäisellä tarkoitetaan sitä, että vanhempi pitää lasta sylissään ja rauhoittaa lapsen omalla olemisellaan siitä huolimatta, että lapsi vastustaa sylissäpitämistä."

"Siinä turvaistui äitikin kummasti, kun näki, että lapsi saa heti syliä!"

http://www.eroperhe.net/keskustelu/index.php?topic =25430.15

http://www.eroperhe.net/keskustelu/index.php?topic =32491.120

Vaikka turvaistumisella ei ole sananmuodostuksen kannalta mitään mitään tekemistä istua-verbin kanssa (turvaistua < turvaistaa < turva), siihen monissa käytännön turvaistamis/turvaistumistilanteissa kuitenkin jännästi liittyy sylissä istu(tta)minen, kun vanhempi holding-kiinnipitää hepulin saanutta lasta.

E.m. kaksoismerkitys tekee termin sanaseppomielessä hauskaksi, mutta ammatti- tms vakavaa käyttöä se mielestäni haittaa. Ensi kuulemilla tulee koomisia mielleyhtymiä ja joutuu pähkäilemään sanan rakennetta ja muodostumista, kunnes termin sisäistää.
28. Matti18.4.2007 klo 10:37
Sisusta halvalla? Eikös halva ole jotakin mitä syödään pääsiäisenä?
29. hah18.4.2007 klo 13:54
Jänniä vihjeitä kyllä keksii, esim. SINISESTÄ mieleen voi tulla vaikka lenkkiä, suklaata tai Gary!
30. Tuomas L.18.4.2007 klo 14:14
Enpä ole tiennytkään, että halvaa syödään nimenomaan pääsiäisenä. Aina oppii uutta.

Joka tapauksessa jälkiruokatarjoilu on helppo hoitaa halvalla. Sen kun ostaa sitä kaupasta, valmista syötävää.
31. RA18.4.2007 klo 15:22
Vähän kauempaa hakien SINISESTÄ voi tulla mieleen myös maito, kello, hetki... ...

Erään henkilön (nimi muutettu) lempiväri on sininen ja on epäilty, että hän syö vain sinistä lenkkiä ja suklaata ja juo vain sinistä maitoa - ja ehkä joskus epähuomiossa jonkun 'sini(lonkero)n', kun se on melkein sama asia.
32. Timppa26.4.2007 klo 23:54
Sitä Lahden Sinistä ei taida olla enää Fazerin ja HK:n vastaavien kyytipojaksi.:(
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *