KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS RISTIKKOLIITE, YLEISIÄ HUOMIOITA

3248. IS ristikkoliite, yleisiä huomioita

matts7.2.2007 klo 08:44
Voiko tekstiviestillä lähettää useampia vastauksia? Ohjeet eivät sitä kiellä (ellei sitten lauseen ... ja lähetä SE määräajassa..., SE sana rajaa pois useampia vastauksia yhdestä tekstarista).

Ajattelin ratkaista kerrankin Survon. Ovelasti olikin laitettu viitostehtävän alle se Survo, jonka vastaus on jo lehdessä, mutta kun sen huomasin niin yllätyksekseni myös toisen Survon ratkaisun luvattiin olevan lehdessä, noo - sittenhän tästä pääsee helposti 50 egen makuun - ajattelin, mutta eihän sitä toista ratkaisua sitten ollutkaan. Taitossa ja tarkkuudessa voisi skarpata.

"Kaikkien sudokuiden oikeiden vastanneiden kesken arvotaan yksi 150 euron rahapalkinto" Olen joskus ratkaissut vain muutaman ja lähettänyt vastaukset lukematta tuota edellistä ajatuksella. Sehän siis (kai) kirjaimellisesti tarkoittaa, että kaikki sudokut pitää ratkaista oikein ja lähettää ja sitten vasta on arvonnassa mukana? Voihan sen kai lukea toisinkin mutta olisko välimerkeillä tai sanajärjestyksellä saatavissa täsmällisyyttä?

Nämä pulinat kai pitäisi lähettää IS:iin mutta eipä osunut liitteestä silmiin mitään sp-osoitetta johon voisi "purnata".
2. Jukkis7.2.2007 klo 09:16
"Kaikkien sudokuiden oikeiden vastanneiden kesken..."

Noinko siellä tosiaan lukee? Ihan tolkuttomasti sanottu, aivot menee solmuun kun yrittää tulkita moista siansaksaa.
3. Ritu7.2.2007 klo 09:35
Siellä näyttäisi olevan 2. sivulla maininta, että "jokaiseen tehtävään on vastattava eri kortilla"
Olisikohan tekstiviestienkin kohdalla sama homma?
Kyseisen voittajaluettelon listassa on mennyt voitto yhdelle henkilölle ja merkinnällä "6A-6I sudokut...."
Mutta ei tuostakaan selviä, että onko siihen riittänyt se yksi oikein ratkottu sudoku.


Ihan yleisenä kommenttina, että eräänkin kerran sitä on ratkontaharrastuksensa puitteissa joutunut käyttämään energiaansa siihen, että ratkojana joutuu vielä miettimään sitäkin, että MITEN se ratkaisu pitäisi lähettää.
Ohjeitten kirjoittajille se voi olla hyvinkin päivänselvää, mutta katsoisin, että ohjeet pitäisi muotoilla niin, että ne olisivati sitä nimenomaan ratkojille.
4. EJlo7.2.2007 klo 11:17
Onko kukaan kokeillut postittaa useamman tehtävän ratkaisuja samassa kuoressa, tietenkin eri "kortille" kirjattuina?
Tapa ei varmasti ole IS:n suosima, sillä puhelinvastauksistahan tulevilla provikoilla ymmärtääkseni voitot maksetaan. Tuskin siellä kukaan postimerkkejä kerää, sillä jos vastauksia tulee paljon niin kyllähän niistäkin kilotavaraa saa.
5. EJlo7.2.2007 klo 11:36
Matts, ratkoitko saman SURVON kuin minäkin elikä 23.1.
Itse pidän nykyisin 3 viikon ajan lehden tallella verratakseni sitten oikeita ratkaisuja kun ne aikanaan ilmestyvät. Tämän mainitun Survon ratkaisuna viime tiistain liitteessä on ihan eri järjestyksessä (tosin samat 3 numeroa) kuin omassa ratkaisussani oli. En ole yrittänyt josko tällä järjestyksellä 1,4,9 pääsisi oikeaan tulokseen, mutta saamallani 9,1,4 sain tismalleen vaaka- ja pystyrivien summat oikein.
Jos kyseessä on vain ratkaisun kirjoitusvirhe, niin se ei kyllä ole ensimmäinen kerta. Tässäkin liitteessä on muita oikeista ratkaisuista poikkeavia ehdotuksia muka oikeiksi. Useimmiten ne ovat olleet ristikoissa ja niistähän ne on helppo havaita, koska koko ristikko on oikeana vieressä.
Asia on kuitenkin aika vähän merkityksellinen, mutta jää silti kaihertamaan että onkohan vastaukseni siltikin hylätty, vaikka se on todistettavasti oikein.
6. matts7.2.2007 klo 13:04
Tarkoitin eilisen ristikkoliitteen survomisia.
Niinpä - eipä ole tullut vuosien aikan yhtään voittoa IS:ltä
7. Pekka Harne14.2.2007 klo 10:23
Eilisen Ristikko-liitteen Uutisristikkoon Ekiltä oli lipsahtanut virhe: diakoni ei ole suinkaan hoitaja, vaan sosiaalialan auttaja seurakunnassa. Väärinkäsitys lienee aika yleinen.
8. Eki14.2.2007 klo 10:32
Olisi pitänyt osata tehdä vihje tarkemmin. Pahoittelen.
9. jupejus14.2.2007 klo 11:27
Ei kai diakoni - hoitaja suoranainen virhe ole vaan käsitteellisesti myöhemmin ehkä muuttunut muuhun suuntaan.

Diakonihan on miepuolinen palvelija seurakunnassa tai muussa vastaavassa yhteisössä. Diakonissa on taas naispuolinen ja saa sairaanhoitajakoulutuksen lisäksi. Se voi olla, että diakonin koulutus on painottunut nykyään tuonne sosiaalilalan puolelle, mutta palvelija hän on yhtä kaikki. Diakonissat olivat vanhastaan työssään lähes sairaanhoitajia, hyviä sellaisia vieläpä. Nykään heidänkin toimenkuvansa taitaa olla ainakin seurakuntatyössään enemmänkin sosiaalinen tai toimistollinen.

Alkuaan 'diakoni' tarkoitti luultavammin köyhien ja sairaiden hoitajaa. Sitten sitä toimintaa vahvistettiin 'diakonissalla'.
Kun sana on hoitaja, se nykyään taas yhdistetään lähes pelkästään johonkin sairaanhoidolliseen perustaan. Mutta hoitaja voi olla monella alalla. Kirjastonhoitajaa, kassanhoitajaa ym. Jopa sielullisia hoitoja ja seurakunnan taloudellisia hoitoja voidaan tehdä. Niin ollen sosiaalialallakin kai voi olla nimitys hoitaja voisi "pitkin hampain" vielä tänä päivänäkin. Jos vihje olisi diakonin kohdalla "hoitajatar" niin sitä voisi alkaa luokitella virheelliseksi.
10. Taata14.2.2007 klo 15:45
Voi pyhä yksinkertaisuus, kun täällä pyydetään anteeksi jo tekemättömiäkin syntejä. Olen vahvasti Jupejusin linjoilla.
11. Eki14.2.2007 klo 17:02
Mieluummin tarkka vihje kuin sinne päin. On totta, että ristikot eivät ole niin vakava asia, mutta ei pidä tahallaan johtaa ajattelemaan vääränlaista merkitystä. Se ruokkii lisää väärinkäsityksiä. Kiitos kuitenkin sympatioista jupejusille ja Taadalle.
12. uk15.2.2007 klo 12:05
Miten ylittäisin kynnyksen pehmiksistä koviksiin? Onkohan este psykologinen, kun helpot tuntuvat liian helpoilta ja koviksissa ei tahdo päästä edes alkuun? Välimuotoa kaivaten.
13. Eki15.2.2007 klo 12:40
Niin moni kaipailee. Iltiksessä viikolla julkaistavat ristikot olivat vähän visaisempia, kunnes nekin nimettiin toimituksen puolelta pehmiksiksi. Kesäisin ne olivat jo liki kaksitähtisiä, kun lomaristikot olivat helpompia, mutta pehmiksen brändiä ei voi pilata julkaisemalla sen nimen alla liian vaikeita ristikoita.

Keskitasoisia pitää siis hakea muualta.
14. iso S15.2.2007 klo 13:32
uk: Sanasepossa on kohtalaisesti vaikeusskaalaa eikä sen alapäässäkään ole hirveän helppoja, joten jäseneksi liittymistä voisit harkita jos et vielä ole. Raha ei tärväänny ultrakeveisiin ja yläpäässä riittää opiskeltavaa.

Oletko kokeillut Hesarin perjantairistikkoa? Se on kyllä pikemminkin Tiukkis kuin Kovis (jos ei ole tekijän tyyliin tottunut niin tarvitsee hoksaamisen lisäksi Googlea ja muita apuja) mutta siinä on kohtalaisesti vaikeusastetta ja kovistyylisiä kikkojakin löytyy. Onhan Aulis yksi sen suunnan tienraivaajista.

Kokeile erilaisia ristikkolehtiä, sellaisia minkä nimessä ei ole sanaa "helppo". Niistä voi löytyä sopiva harjoitusvastustaja. Helpon nimellä kulkevissakin voi olla vaikeita mutta ne ovat silloin tietokilpailutyyppisesti vaikeita, ei vihjeiden viekkaidella pelaavia.

Kun törmäät liian vaikeaan ristikkoon, pistä se talteen ja pyri hankkimaan aikanaan se lehti missä on ratkaisu. Sen jälkeen voit luntata ratkaisusta vähän apua ja yrittää jatkamista omin voimin. Usein eteenpäin pääseminen onnistuu kun johonkin aukioon saa yhdenkin varman sanan. Kannattaa yrittää kohdistaa huomio johonkin pitkään sanaan ja olla katsomatta sen viereisiä tai poikittaisia, ettei apua tule liikaa.

Kun ristikko on täynnä, mieti mikä on se kikka millä syntyy yhteys kunkin vihjeen ja ratkaisusanan välillä. Käytettäviä keinoja voi poimia näistä keskusteluistakin. Kopioimisen ja keksimisen suhde vaihtelee ja kääntyy ajan myötä keksimisen voitoksi.

Niissä helpommissakin on usein jonkin verran koviksille tyypillisiä vihjetyyppejä. Niihin ei vain tule kiinnittäneeksi huomiota kun niiden ratkaisusanat syntyvät poikittaisten avulla. Käy ratkaisusi läpi pystyyn ja vaakaan ja ime helpoista se oppi mikä niihin on tahallaan tai vahingossa upotettu. Kevytkovikset eivät ole sen kummempia, niistä vain on puristettu suorat synonyymivihjeet pois ja pitää pystyä raapaisemaan alku jostain sellaisesta vihjeestä mikä on itse asiassa ennestään tuttua tyyppiä.

Kun yrität ratkaista, käännä näkökulmaa suuntaan jos toiseenkin. Mitä vihje tarkoittaa? Mitä muuta se voi tarkoittaa? Ole koko ajan valmis huomaamaan että "varma" onkin väärin ja liian ilmeinen ratkaisusana ei luultavasti ole oikea. Katteeton usko väärään ratkaisusanaan jumittaa lähitienoon tehokkaasti.

Yritä etenemistä toisinpäin, eli mikä sana sopii tiettyyn paikkaan, tai mitkä kaksi poikittaista sanaa sopivat yhteen. Kun keksit sanaehdokkaan, mieti voiko se syntyä vihjeestä. Kovisten kanssa painiminen muistuttaa välillä enemmän laatimista kuin ratkaisemista.

Pidä tauko kun et pääse eteenpäin. Yön yli nukkuminen on joskus ihmeellinen apu. Eilen mahdottomalta tuntunut kohta aukeaa kun sitä katsoo tuorein silmin eikä enää musta mitä ympyrää aivo silloin pyöri.

Ahkeruus kovankin kynnyksen voittaa.
15. Seppo15.2.2007 klo 16:59
Iso S ansaitsee suurkiitoksen tuosta esseestään, uskoisin monellakin ratkojalla olevan saman suuntaisia ajatuksia ja onneksi uk toi tämän kysymyksen esiin juuri oikeassa paikassa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *