KESKUSTELUT > RISTIKOT > POIKKEAVAT PIRISTYKSET

2930. Poikkeavat piristykset

Eki22.9.2006 klo 09:36
Kansa taisteli - ratkojat kertovat. Kun tuolla toisaalla tuli puhe harvinaisia kirjaimia sisältävistä sanoista, tuli mieleeni moinen aihe. Laatijat tuskin kertovat jujujaan ainakaan etukäteen, mutta ratkojathan näitä voivat muistella, ja saavat toki itse tekijätkin varata suunvuoron.

Yksi poikkeava piristys on reunasanan kirjaimiston rikkaus. Ei siinä tarvitse olla äksää ja tsetaa, mutta jo p tai v piristää. Toisaalta hyvät niihin kirjaimiin loppuvat sanat ovat vähissä.

Aihe pätkähti päähän myös, koska olen juuri tekemässä ensi viikon Treffi-ristikkoa ja parin aiemman kerran tapaan kuvat ovat oikeassa laidassa ja niistä lähtee viereen eli oikealle pystyriville lyhyet sanat, joissa on paljon erikoisia reunakirjaimia. Tällainen asetelma harvoin käytettynä mielestäni toimii. vaihtelua se tuo laatijalle ja ratkojalle senkin takia, että ristikko on laadittu sananmukaisesti oikealta vasemmalle.

Jos mietin ratkojana poikkeavia piristyksia ratkontauran varrelta, niitä on tietysti ollut paljon. Tyhjän ruudun runsas käyttö vihjeruutuna voi tuntua pitkän päälle tylsältä, mutta yleensä sen vaikutus on positiivinen. Kukahan senkin alun perin keksi?
2. kp22.9.2006 klo 10:24
Muistuu tuota Ekin kirjoitusta lukiessani se, mitä toimittajat
enimmäisenä kysyvät aina minulta.
-Onko teko suunta ristikossa tavallisesti ylhäältä alas, vai
miten? Vastaan miten vain. Alhaalta ylös, ylhäältä alas.
Oikealta vasemmalle, vasemmalta oikealle. -Ihan sama...
3. Jukkis22.9.2006 klo 10:39
Mitä täsmälleen ottaen tarkoittaa termi "teko suunta"? Laatimiseen ilmeisesti jotenkin liittyy, mutta saisko vaikka jonkun käytännön esimerkin?
4. kp22.9.2006 klo 10:45
Jukkis
Kyllä olet oikeassa, "teko suunta" liittyy laatimiseen.
Tuon ylhäällä olevan "luku suunta" on oikealta vasemmalle.
5. kp22.9.2006 klo 10:46
-Tietysti vasemmalta oikealle...
6. Sakke22.9.2006 klo 11:03
Tuosta ei kyllä ota taas selvää, että onko tuo nyt sitten "huumoria" vai ynmärtämättömyyttä.
7. kp22.9.2006 klo 11:04
Pitäisikö huutaa Taata apuun...
8. Eki22.9.2006 klo 11:13
Tämä keskustelu ei ole poikkeava piristys.
9. kp22.9.2006 klo 11:20
Eki
Jos nyt oikein luet, niin yritin sanoa, että laadinnan voi
tehdä sen tavallisen tavan lisäksi ihan miten vain...
- Eikö se ole piristystä?
10. Eki22.9.2006 klo 11:25
Kyllä minä oikein luin, ja ymmärsinkin, olihan se sama asia, mistä kerroin yllä, mutta ei se mitään. Siihen asti meni ihan hyvin, teko suuntaa lukuun ottamatta.
11. ö22.9.2006 klo 11:34
Oikeassa laidassa olevista kuvista lähtee sanat oikealle? Kuulostaa mielenkiintoiselta konstruktiolta. Missä tämä Treffi-ristikko julkaistaan?
12. iso S22.9.2006 klo 11:36
Selitys suunta epä selvä.

Ristikkoa ei voi oikein laatia niin että huiskii sinne tänne mieleisiään sanoja ja sitten toivoo että löytyy ne puuttuvat sanat mitkä kutovat kaiken yhteen.

Jokaisella laatijalla on omat tapansa mutta aika yleinen lienee tämä: keksitään idea (pääkuva ja teemalauseet). Sijoitetaan nämä ristikkoon, yleensä niin että pääkuva tulee vasempaan yläkulmaan. Laaditaan ristikko teemalauseiden ympärille niin että laatimisen rintama etenee enemmän tai vähemmän vasemmasta yläkulmasta oikeaan alakulmaan.

Laatiminen vaikeutuu aina kun laitetaan mitä tahansa rajoitteita. Ristikon reunatkin ovat yksi rajoite - sanojen pituudet pitää valita niin että mennään reunaan asti mutta ei yli, samalla noudattaen toista rajoitusta: ei alle nelikirjaimisia yksittäisiä sanoja. Päälauseet tai mitkä tahansa ristikkoon lähtökohdaksi asetetut sanat joista ei voi joustaa ovat yksi rajoite. On järkevää hoitaa nämä kohdat alkuvaiheessa tai muuten loppuvaiheessa huomaa että matkalla syntyneet uudet rajoitteet (jo ristikkoon laitetut sanat) yhdistyvät vanhoihin ja tekevät homman mahdottomaksi.

Tiedän ainakin yhden laatijan joka lähtee mieluummin oikeasta alanurkasta. Sillä tavalla voi laatia näyttävän aukion (ison, hyvillä sanoilla) alanurkkaan. Tavanomaisella tavalla laatiessa siellä törmää ainakin kolme rajoitetta: oikea reuna, alareuna ja ristikossa jo käytetyt sanat. Sen seurauksena oikeassa alanurkassa on yleensä pieni aukio ja vaatimaton tai jopa heikko sanasto. Ratkojan kannalta oikean alanurkan tienoo on usein helpoin paikka päästä alkuun ja se kielii siitä että tämä alue on laadittu viimeisenä.

Tavanomaiseen verrattuna päinvastainen marssijärjestys on samaisen laatijan mielestä myös sikäli parempi että silloin on helpompi pidentää ristikkoon jo tulleita, vapaaseen tilaan rajoittuvia sanoja yhdyssanoiksi tai muuten vaan pitemmiksi sanoiksi. Itse en ole tätä eroa huomannut kun olen muutaman kerran mennyt takapuoli edellä puuhun. Ehkä lisäharjoittelulla moinen tuntuisi luontevammalta.

Jos pääkuva sijoitetaan oikeaan ylänurkkaan niin silloin on järkevää edetä sieltä lähteviä lauseita tai sanoja myötäillen, jolloin mennään kohti vasenta alakulmaa.

Jos ristikkoon halutaan 2-4 pitkää sanaa vierekkäin niin sanojen valinta on hyvin kinkkistä, koska joka paikkaan pitää pystyä sijoittamaan järkevät poikittaiset sanat ja näistä pitää pystyä jatkamaan edelleen. Järkevintä on sijoittaa nämä keskelle ristikkoa ja laatia niistä sivullepäin, jolloin selviytymistaistelussa aletaan toivon mukaan olla voiton puolella ennen kuin tulee reuna vastaan.

Jos ristikkoon halutaan jättiaukio niin sekin voi olla helpompi sijoittaa keskelle kuin reunaan, saati nurkkaan. Keskellä aukiosta voi sojottaa joka suuntaan erilaisia häntiä mitkä voidaan kutoa ristikkoon mukaan. Laidassa sanojen pituus on yhteen suuntaan rajattu mikä pienentää käytettävissä olevaa valikoimaa. Kulmassa rajoitus on päällä kahteen suuntaan. Tosi keljua jos saisi aikaan muuten loistavan aukion mutta yhteen kohtaan muodostuisi sana VAATIM siten että M nojaa reunaa vasten. Keskelle sijoitettuna voisi jatkaa pituutta: vaikkapa vaatimus, vaatiminen tai vaatimaton pelastaisi aukion ja olisi toivoa selvitä eteenpäin.

Jos siis tavoitteeksi asetetaan iso aukio niin se laaditaan ensin ja loppu säteittäisesti aukion ympärille. Ei se aukio synny niin että lähdetään laatimaan jostakin ja toivotaan että aukio avautuisi luonnostaan jonnekin.

Laatimisen suunta voi siis liittyä siihen että ristikkoon on haluttu jotain piristystä (esimerkiksi poikkeava pääkuvan sijoittelu, iso aukio, lähekkäiset pitkät sanat tai laadinnallisesti haastavat sanat kuten ZZZZZZZZZZ).
13. Eki22.9.2006 klo 11:38
ö, sanat tulevat reunaan pystyyn ja laadinta lähtee siitä etenemään vasemmalle.

Treffi-ristikkoa julkaisee n. 20 sanomalehteä ympäri Suomen. Se leviää niihin Aamulehden kautta.
14. ö22.9.2006 klo 11:44
En ymmärrä, Eki, mutta paljon ratkovana olen hyvilläni kaikista pienistäkin jipoista ja uusista näkökulmista ristikoissa. Hyvä, että joillakin laatijoilla on tarmoa niitä kehitellä.
15. Eki22.9.2006 klo 11:52
Oikeassa reunassa on päällekkäin viisi fotoa. Niistä tulevat lyhyet sanat kirjoitetaan oikealle pystyriville. Sanat eivät ole Tate, Tati, Otto, nata ja anti.
16. airisto22.9.2006 klo 12:24
On ilmeisesti pienet kuvat, jos jokaisesta lähtee omansa, vaikkapa nelikirjaiminen ratkaisusana. Sehän taitaa tehdä jo 25 ruutua.
17. Eki22.9.2006 klo 12:27
Jokainen kuva on 5x5 paitsi yksi 5x6.
18. airisto22.9.2006 klo 12:29
Odotan innolla tulevaa keskiviikkoa. ;)
19. Eki22.9.2006 klo 12:36
Kuten sanoin, ihan samalla asetelmalla on ollut Treffi-ristikko pari kertaa ennenkin.
20. RA22.9.2006 klo 14:04
Piristyksinä ovat jääneet mieleen ristikot, joihin on tullut useampi (tav. kaksi) kirjain samaan ruutuun. Yleensä ideaa ei ole millään lailla vihjattu, ja kun jujun on sitten aikansa tarvottuaan keksinyt, on ratkominen ollut entistäkin hauskempaa.

Muutama vuosi sitten Viitamäen Antilla oli ristikko, johon yhteen ruutuun saattoi tulla neljäkin kirjainta. Pääkuvassa oli puhekupla: "Yy, kaa, koo, nee, vii, kuu, see, kasi, ysi. Okei, kaikki on tässä, mutta mihin minä nämä laitan?" Ne laitettiin yksittäisiin ruutuihin! - Esimerkiksi: vihjeenä oli VARASTO ja ruutuja vain kuusi -> M-A-KASI-I-N-I. Näin selitettynä saattaa tuntua helpolta, mutta eipä ollut kovin helppo keksiä, mitä tuolla pääkuvalauseella ylipäänsä tarkoitettiin. Tottahan toki, sitten kun oli keksinyt, tiesi, että loputkin löytyvät jostakin samalla tavalla, mutta se ei vähentänyt mielenkiintoa yhtään. Päinvastoin.

Aika vähän tällaista ideaa on kai ristikoissa käytetty? Itse en ole ainakaan kyllästynyt ja useamminkin saisi olla.

Mukavaa vaihtelua ovat myös ristikot, joissa on käytetty esim. vain tiettyjä vokaaleja. Tietysti ratkonta helpottuu huomattavasti heti, kun huomaa, mistä on kyse. Tietyt ratkaisusanathan tietää heti vääriksi. Virkistävätpä kuitenkin, koska ratkonnasta tulee samalla hieman erilaista.
21. iso S22.9.2006 klo 14:27
Yksi erikoismalli on sellainen ristikko missä on siellä täällä 2*2-kokoinen jättiruutu. Kaikkiin neljään sen kautta kulkevaan sanaan tulee siihen kohtaan sama kirjain tai samat kirjaimet. Tällainen ristikko sotii ristikon määritelmää vastaan mutta voidaan laskea piristeeksi.

Kaikki tämäntyyppiset erikoisuudet menettävät tehonsa jos niitä tulee vastaan liian usein.
22. Antti Viitamäki22.9.2006 klo 15:19
Kun RA nyt mainitsi tuon ristikon... :-)

Olisi mukava tietää, kuinka moni oikein ratkaissut oli itse asiassa laittanut ruutuihin kirjaimina nuo YY, KAA, KOO jne.

Minähän tietenkin lähdin laadinnassani siitä, että kaikkien aakkosten eli kaikkien kirjainmerkkien lisäksi ristikossani oli myös NUMEROT - niin kuin pääkuvan toisessa ratkaisulauseessa lukee: "Numerot ykkösestä ysiin vastaamaan kirjaimia."

Kaipa arvontaan on otettu mukaan myös ne jotka ovat kirjoittaneet ruutuihin numerot kirjaimina.

:-)
23. RA22.9.2006 klo 16:12
Ahaa, ratkoin siis Antin ristikon väärin laittamalla kirjaimia. No, vaihtelua sekin (joskaan ei kovin harvinaista) :-)

Tuon pääkuvan lauseen voi mielestäni ymmärtää myös niin, että nuo luetellut numerot on ihan sellaisenaan laitettava vastaamaan ratkaisusanojen tiettyjä kirjaimia.

Niin tai näin, hieno idea. Ja tarkoittamassasi muodossa varmaankin todellinen harvinaisuus.
24. Antti Viitamäki22.9.2006 klo 16:29
Tämähän on tällainen hyvin tyypillinen juttu: kun itse ihastuu johonkin ideaan, ei välttämättä aina ajattelekaan mitä eri näkökulmia tuohon ideaan voi olla olemassa.

Minä olin jotenkin vanhoillisesti tuota ristikkoa tehdessäni ajatellut, että totta kai kuvaristikossa jokaiseen ruutuun tulee vain yksi merkki. :-)

Ihan noin en menisi sanomaan, että ratkoit väärin - vain eri tavalla. Olithan joka tapauksessa tajunnut jutun jujun.
25. Eki22.9.2006 klo 16:42
"Kaipa arvontaan on otettu mukaan myös ne jotka ovat kirjoittaneet ruutuihin numerot kirjaimina."

Tok tok.
26. just22.9.2006 klo 16:49
Hämärästi muistan tuon Antin ristikon ja kirjaimia taisin ruutuihin tunkea. Muistaakseni juju paljastui sanasta sVIItti ja sitten kovalla touhulla muita etsimään.

Mieleen jäänyt oiva ristikko oli se.
27. Jaska22.9.2006 klo 21:32
Markus Kajokin ratkoo ristikkoja! Kiva asia on se. Ja ihan samasta sanasta kynttilä syttyi. Piirsin ruutuun numeron 7.
28. Antti Viitamäki23.9.2006 klo 02:16
Ken ei halua stressiä, opetelkoon bumerangien koeheittäjäksi.
Jos vehje ei toimi, siitä on jo päässyt eroon; lahotkoon sinne
kankaalle minne lenti.

- Markus Kajo -
29. Hah27.9.2006 klo 23:47
Piristystä voi tietty hakea vierasperäisistä kirjaimista, itse tykkään ratkoa sellaisia, jossa on useita. Kuten esim. se ZZZZZZZZZ, tai korvataan se iänikuinen loppuunkulutettu laulaja Isaak vaikka jollain XZBITillä.

Mikä on "hyvä" p:hen, v:hen,... loppuva sana? Se kai on ratkojan pääteltävissä.

Jos pistää takalaitaan vaikkapa kunnon yllärisanan esim. ROBOCOP, niin eikö tule jo vähän piristystä. :D Ja sitten jatkaa siitä alas vaikkapa sanoilla BALILAISTEMPPELI (hindulainen) ja COPAN (taiteestaan tunnettu mayakaupunki) , niin eiköhän ristikkoon ala tulla jo kulttuuriantropologiaa tai ainakin jotain sivistävää vaikutusta, kun nuo Isaakit ja Atikit on kyllä jo jokaiselle tuttuja ristikoista.
30. Hessu28.9.2006 klo 00:58
Mayakaupungeista voi syntyä monenlaista keskustelua...

http://sanaristikot.net/keskustelut/index.php?p1=v ast.php&p2=info_3.php&id=1112&alku=150&t=k2
31. Hui_hai28.9.2006 klo 08:44
Hessun esille nostattamassa säikeessä oli minusta hauskaa, että siellä ruodittiin mm. sanoja TIKAL, ADELAIDE ja (Wyatt) EARP.

Kaikki kolme ovat minusta lukeneen ja/tai sivistyneen ihmisen yleistietoa. Eivät tietenkään kaikkien, riippuu hiukan kiinnostuksen kohteista, mutta kaikki kolme olivat minulle ainakin ennestään tuttuja ja kaikkien kolmen olemassaolo on suhteellisen helposti tarkistettavissa hakuteoksista/netistä. Siinä mielessä ne voittavat koska tahansa ATIUn, ASIRin tai ASKAn.

Toisaalta perustelut miksi ensin mainittu kolmikko ei olisi kelpo ristikkosanoja on myös varteenotettava. Jopa niin varteenotettava, että minun on pakko siirtää TIKAL, ADELAIDE ja EARP hyvien ristikkosanojen listalta keskinkertaisten ristikkosanojen listalle. Mutta edelleen pidän niitä kolmikkoa ATIU,ASIR,ASKA parempina:)
32. Eki28.9.2006 klo 09:28
Minulla on sama juttu kuin Hui_hailla. Nämä keskustelut kyllä vaikuttavat ajattelutapaan, jos ne tarpeeksi perustellusti on esitetty, mutta se muutos on pienempi kuin mitä asian esittäjä ehkä toivoisi.

Totuushan on, että jos ottaisi vakavasti painokkaat ja paatokselliset mielipiteet näiden vuosien varrelta, niin ei enää ristikoita pystyisi tekemäänkään, paineet ja itsekritiikki nousisivat liian suureksi.
33. kp28.9.2006 klo 09:37
Niin se vaan on. Hanskat nurkkaan, jos kaikkia vuosien
varrelta kuulisi. -Tai, jos olisin kapteeni, niin pyörisin
ympyrää vielä jossain tyynellämerellä...
34. Eki28.9.2006 klo 09:43
Ajattelinkin, että tuo kommenttini saattaa herättää kp:n horroksesta.
35. matts28.9.2006 klo 10:04
Ristikoiden ratkaiseminen lienee kuitenkin vain huvia ja ajankulua, en tunne ketään joka tekisi sitä työkseen!
Laatiminen on tietty oikeaa työtä, ehkäpä suurimmalle osalle laatijoista ja joillekin jopa ansiotyötä.
Ratkojan mielipiteenä sanoisin, että mitä sitten jos ristikossa on virhe, sanasto on samantapaista, jotkin ovat liian vaikeita minulle tms. Ei tulisi mieleen syyllistää laatijaa. Hakeutuisin niiden ristikoiden pariin joissa tunnen viihtyväni tai jotka ovat sopivasti saatavilla. Itselleni on tullut tavaksi ratkoa vain SK:n ristikot ja piilosana, tiistain ristikoista osa ja lauantain IS:n kovis, ja satunnaisesti ratkon jonkin ilmaisjakelulehden ristikon, HeSari tulee mutta en ratko perjantain ristikkoa. Sanaseppolehti sitten pari kertaa vuodessa, joita ristikoita yritän, yleensä huonolla menestyksellä. Siinäpä ne. Ristikkolehtiä en osta.
Ei laatijan kannata ottaa liikaa paineita, ei tavallinen ratkoja kiinnitä huomiota juurikaan laatimuksen hienouksiin. Tämä ei todellakaan tarkoita sitä etteikö laatuun pidä ja kannata satsata. Tämä saitti saattaa antaa vääristyneen kuvan ratkojapopulaation mielipiteistä. Edustaahan se vain valveutuneinta vähemmistöä (mutta kyllä tämä porukka osansa ristikonlaadinnan kehittymiseen antaa ja hyvä niin).
Jaa - tuli sekavaa sepustusta mutten nyt ehdi oikolukea ja jäsentää sen kummemmin.
36. kp28.9.2006 klo 10:20
Eki
Onnistuit tuossa. Onnittelut.
37. Eki28.9.2006 klo 10:48
Se oli tahatonta, mutta se tuli kirjoitettuani mieleen.

Minusta matts kirjoitti hyvin ja on monessa suhteessa sellainen harrastaja, joita toivon olevan. Sellainen hakee sen, mistä pitää, ja toivottavasti löytää sitä tarpeeksi.

Vain ideaalimaailmassa laatijan loistavat ideat välittyvät sellaisenaan kaikille ratkojille.
38. iso S28.9.2006 klo 10:56
Joo, mattsilla asiallinen asenne. Kannattaa kuitenkin tarkkailla naapureita ja/tai postinkantajaa jos Sanaseppolehti tulee vain pari kertaa vuodessa. Pitäisi tulla neljästi ja lähiaikoina lienee odotettavissa seuraava.
39. Taata28.9.2006 klo 15:50
Olen viime aikoina ehtinyt ratkoa muutamia Auliksia. Pari
viimeistä melkein loppuun. Täytyy sanoa, että Aulis on pa-
rantanut tyyliä viime aikoina, kun ei enää ole niitä hyvin hy-
vin pieniä karttapaikkoja, joita ei ole kartoissani. Ja sitten on
jatkuvaa hilpeää kikkailua ja leikittelyä ratkojaparan kustan-
nuksella niinkuin vain Aulis osaa. Niinhän se on, että hyvä viini vain paranee vanhetessaan.
40. Jaska28.9.2006 klo 17:14
Matts, toivottavasti ne sinulle yhdentekevät virheet ovat pieniä asiavirheitä. On ymmärrettävää, että laatija ei aina ehdi tsekata kaikkia faktoja, ja moni tieto muuttuu ajan saatossa. Anteeksiannettava pikku virhe olisi ollut esim. täällä perusteellisesti puitu Uppa-vihje preesensissä. Itse pidän pahimpina virheinä epäsanoja, joita silloin tällöin näkee. Kustantajan kontrollissa sellaiset pitäisi järjen mukaan pystyä havaitsemaan, joten joillakin kustantajilla laadunvalvonta on puutteellinen, tai siitä ei piitata lainkaan.
41. Eki28.9.2006 klo 17:33
Selvennäpä Jaska epäsana-termiä parilla esimerkillä.
42. Jaska28.9.2006 klo 18:38
Eki, epäsana = sana, joka ei tarkoita mitään, joka on olemassa ainoastaan ko. ristikossa. Kaikkia en muista, ja ikävä kyllä (!?) en voi antaa esimerkkiä Plussista ja Pelikaaneista joita yleensä säilön muutaman kuukauden. No on tuossa kasassa jokunen kevyemmänkin kaliberin lehti, mutta ratkonta-aikaa taitaa olla jäljellä. Parhaiten on jäänyt mieleeni MONOTEIMSI pro monoteismi syystä että annoin siitä palautetta julkaisijalle korjausesimerkkeineen. Siihen ei kylläkään vastattu. Huomautukseeni Mattsille antoi aiheen Huippuristikot Syysalbumin tavupiilosana sivulla 28. Siinä ratkojan on päätettävä, valitseeko hän tavun, josta syntyy epäsana, vai tavun, josta syntyy vihjeeseen sopimaton verbin taivutusmuoto. Ratkaisuaika päättyy 27.12.
43. Eki28.9.2006 klo 18:45
Monoteimsille Googlella yksi osuma ;-)

http://www.google.fi/search?hl=fi&q=monoteimsi&met a=
44. Jaska28.9.2006 klo 19:35
Minulla alkaa näköjään se velttokin ote huolestuttavasti herpaantua. Kyseinen sana on siis olemassa siinä ristikossa, palautteessani lehdelle, täällä keskustelussa taannoin ja nyt, myös Ekin vastauksessa taivutusmuodossa, tässä vaiheessa siis googlessakin otsikossa ja tekstissä kerran, taitaa tehdä yhteensä ainakin 7 kpl. Puhumattakaan siitä, että niitä lehtiä painettiin jotain 400 000 kpl...
45. P.S.28.9.2006 klo 19:40
Siis ratkaisun sisältäviä lehtiä. Plus tietysti vielä täytettyihin ristikkoihin pihtisynnytetyt muutama tuhat kpl.
46. Eki29.9.2006 klo 17:05
Piristävä poikkeus on tuoreen Krypto Pelikaanin hinta. Sitä voi onnekas löytää yhdellä eurolla. Uusi Musta ei tällä kertaa kuulu saman kampanjan alaisuuteen, mutta kahden viikon päästä ilmestyvä Punainen kuuluu. Lienevät tänään tulleet nuo kaksi edellämainittua tilaajille.
47. kp29.9.2006 klo 17:11
Eki
Asiahan ei minulle kuulu. Mutta kiinnostaa, mikähän tuossa
on takana.
48. Eki29.9.2006 klo 17:15
Rautakirjan tarjoama kampanja. Lehdelle siis positiivisessä hengessä organisoitu. Joka lehdelle ei tämmöistä tarjota. Sen enempää en asiasta tiedä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *