KESKUSTELUT > RISTIKOT > ANAGRAMMITARINAT

2826. Anagrammitarinat

Eki5.8.2006 klo 00:12
Radio Mafian Sanaseppoloosissa luettiin runsaasti anagrammitarinoita. Tässä yksi ja toinen on tässä säikeessä:
http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php? ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=2824&alku=0&t =k1

Voitte tehdä tähän säikeeseen omia anagrammitarinoitanne ihmisistä tai asioista. Varoitan etukäteen, että hyvä tarina ei synny ihan hetkessä.

Huomannette, että tarinan ajankohtaisuus on tästä hakusessa, onhan tämä viime vuosituhannelta:

Mikä NIMI ON ENITEN urheiluväen huulilla? Epäillään, että viime talven ENIN INTO MENI, kun alle tuli nopea auto, MINNE EI TONNI kuluessaan ole iso raha. ENNEN TOI MINI Tonin harjoituksiin. Nuori sankari ei usko ajokorttinsa vaikuttaneen cup-joukkueesta putoamiseen: "Kaikki johtuu siitä, että MENETIN IONIN!" Mistä muusta voisi johtua TEININ MOINEN alamäki. Joku väitti, että syy olisi Tonin kammoksumien INTIN OMENIEN. Tonista voisi siellä tulla varsinainen NEITIEN MONNI. Mutta MITEN ON EININ ihastus selitettävissä? Toni paljastaa: "Jos hurmasin tyttöjä, NIIN TEIN EMON pyynnöstä.
Nyt Toni tuntuu olevan valmis tämän talven sankaritekoihin. Sitä ENNEN IMITOIN vielä hänen äänellään: "Johan tuossa MIETIN ONNENI hylänneen!"
2. Eki5.8.2006 klo 00:38
Tässä ei ole kohteena ihminen vaan asia:

Anagrammintekotaitoni RUOSTUI ALUSSA. Syntyi vain ROTUSALAISUUS. Sellaista tuskin kelpuuttaisi edes SULO, SUTI RAASU. Ehkäpä kuitenkin on vielä TULOSSA SUURIA sekoitelmia. Nimittäin kun USA OLI TURUSSA, lähistöltä SALO SAI RUUSUT ja sitten kuunteli OULU STRAUSSIA, ruotsinkieliset tulivat jo vastaan TORUILUASUSSA.

Lähdetään siis viimein naapurin puolelle kuin SUURI SOTA-ALUS. Mutta siitähän ei saa puhua, muuten paikakseni tulee kuuluisa SUORASUULISTA. Huutona kuullaan, jos tulee RATSIA: SUU ULOS! Kyllä siinä sinunkin LORUSI SAASTUU. Siinä muuten myös monen ALUSASU SORTUI. Ja jos LUUTASISAR SUO, hän antaa vihjeen: "OSTA LASIRUUSU"!

Eihän tässä tunnuta pääsevän aiheeseen, ennen kuin SUURTALOUS SAI aikaan sen, että SORSA AULISTUU ja toteaa monimielisesti: "Naapuruutemme on aina ollut SULOISTA SURUA!"
3. Eki18.8.2006 klo 08:32
REITTIOPASPA tuskin johdattelisi paremmin aiheeseen kuin nämä TOSI REIPPAAT anagrammit. Kun moni aateveljesi ja -sisaresi PESI PORTAITA, sinä toimit valtioneuvostossa. Ei sinulla olisi ollut sieltä TARPEITA POIS. Mahtaisikohan vähemmän PERSO PIITATA, vaikka menisi puheenjohtajuuskin. Niistä tuli sinulle kuitenkin TAPPIORASITE. Olisit halunnut PEITOTA PARIS'. Sen piti olla pelkkä PAPERITAISTO. Voittajasi ikäänkuin POPSI ATERIAT pöydästäsi. Pahensit vielä ITSE RAPPIOTA, kun sinun PITI SOPERTAA kuten joku ESI-PAPAROTTI: "Se-se pankinjohtaja on oikea SIPERIA-PATTO!" Vaikka aikanaan OPETIT SIRPAA, ei tehnyt hän eikä PIA PROTESTIA. EI TOPPARISTA tainnut olla apua. OTA SIEPPARIT! PARSI PEITTOA! Jos et OPI TRAPETSIA, nappaa joulun tulon kunniaksi OTE PIPARISTA! Maista vaikka TIPPA OSTERIA! Niistä tehdyt SOPAT PIETARI söisi mielellään. Ja jos et nyt pääse loistamaan politiikassa, lohdutan sinua: SOPII PETRATA!
4. Eki12.7.2011 klo 12:48
Tämä onkin taas ajankohtainen. On kuitenkin liki 10 vuoden takaa.

"Järjestimme 6-vuotisjuhlalähetyksessämme anagrammikisan aiheesta ULKOMINISTERI ERKKI TUOMIOJA. Jatkoimme sen kotikisaksi. Voittajiksi valittiin Pertti Oulusta: I'M ROKKIKUUMETEINILAJITORSO ja Maija Kärsämäeltä: JOKA REKISOTKU LUO MERITIIMIN.

Pitkiä sanoja edustivat R. JOUKKOLEIRITOIMIKUNTAMIES sekä kysymys MONIKO RUTTOKIRJEKIUSALIEMI?

Mitä todettiin ulkoministeri Erkki Tuomiojan ulkoisesta olemuksesta anagrammin keinoin? RUOKOTON KARJU, MILTEI IKIMIES. Hän on myös MIES JONKA REILU KUTRI TOIMI OK. Vaatetusta luonnehditaan: LUJA KIMONO, KRIITIKOT MURISEE. Ulkoisesti vielä RENTO MIES ROIKKUI, JOI LIMUKAT. Lopuksi kysytään: ONKO JO KILTTI MIES REIMA RIUKU?

Entäs politiikka? ROOLIMIES - JA TOIMI KUTEN URKKI. Tähän liittyen hän on MERKKIMIES JOKA OLI RUTINOITU. Myös ulkoministeri Erkki Tuomioja on JUURETON KELMI, ISO RIITAMIKKO ja voidaan todeta: OOT EU-JURISTIN LEMMIKKIKOIRA. Lopulta tuli kuitenkin TEORIA JULKI: KIERO KOMMUNISTI. Hän myös RUNOILEE KOMMARIT TUKIJOIKSI. Toisaalta on OIKEISTO LUJEMMIN KARRIKOITU.

Lopuksi vielä vaihtelevia ilmaisuja: Luontoihmisenä KEKOTERMIITIN LUO UJO KIRMASI. Isovanhemmat Hella Murrik ja Sulo Wuolijoki pääsivät mukaan: MURRIK JA SULO TOKI MEIE KOTIIN. Seuraavassa kahdessa on ensin sanan ulkoministeri anagrammi ja sitten Erkki Tuomioja: KOLUMNI ERISTI, ETIIKKA MURJOO sekä KIELINORMITUS KAIKETI MURJOO. Vähemmän ystävällisen kuuloisesti ulkoministeri Erkki Tuomioja on anagrammina KOTIROSKIEN MUUMIO JA RELIKTI."
5. Jaska12.7.2011 klo 18:48
JUOKSUKO ON MERIITTI? KIRMAILE!

UKKELIN KIRMAUS MERIITTI? JOO'O!
6. Juhani Heino12.7.2011 klo 20:12
Koin: Israel, mi kirottu jumikoe!
7. Viljami12.7.2011 klo 23:24
USA, jokin kirottumme, kieroili!
8. Tiio13.7.2011 klo 10:22
JAAK KENNI-RYTI osasi kohtansa katsoa jo lapsena. Karkkipäivänä sanoi usein,”NYIN JAEKARKIT”, ja sisarukset jäivät ilman. Jo nuorena Jaak lähti poliittiselle uralle. Hän TYRKKI JANEANI ensin NYRKEIN JA KITA ammollaan päästäkseen puoluejohtajaksi. Hallitusneuvotteluissa pamahti pöytään usein NYRKKI. ”JAAN ITE salkut”, sanoi Jaak. Vanhempi puoluetoveri oli usein sysittävänä. ”TYRKIN, IKE, AJAN sinut paitsioon” lausahti hän tälle kerran. Tosin kerran hän KAI TYRI JENKAN, silloin lipsahti NYRKIT KEIJAAN. Muiden puolueiden henkilöitä hän mustamaalasi tekaistuilla tarinoilla, joita olivat mm. JA NYT ERKKI NAI sekä KANKI JA TRI YEN.
Ruokavaliossaan Jaak ei suvainnut yhtään rasvaa. Kokkinsa JAKE NYKI ITRAN aina pois. Naisseuraa hänellä riitti, tutuksi tulivat JENNY, KIKI, TARA ja AY-JENNI TARKKI. Naisjuttujaan kehuessaan Jaak sanoi usein ”JYTKIN KAARENI”. Muisti kyllä kumppanilleenkin sanoa ”RAKKAIN, NYIT, JE!”
Ura pääministerinä oli lopulta lyhyt, liekö ollut syynä Jaakin kokemattomuus TAI JYRKIN AKNE.
9. jpq14.7.2011 klo 02:13
)Taptuksia ja leuan loksahdusta täältä tähän(
10. Eki19.7.2011 klo 20:57
Sanasepot syyskuussa 2001 Radio Suomessa.

"Kaksi viikkoa sitten vieraanamme oli sävellahjasta ja monesta muusta yhteydestä tuttu mister ääni Juhani Merikallio. Teimme anagrammeja hänen koko nimestään Juhani Allan Merikallio. Jatkoimme tehtävän kotikisaksi ja luemme nyt parhaimmistoa.

Suorassa lähetyksessä Juhani Allan Merikallio valitsi omasta mielestään parhaiksi anagrammeiksi Jarkon Helsingistä: RAUHALLINEN JOIKAMALLI ja Jonin Mikkelistä: ILLAN RAJU OHKAILMAELIN.

Juontaessaan sävellahjaa Juhani Allan Merikallio on ILLAN RIEMULAHJAN ALKIO. Hän toimiikin OHJELMAILLAN RAIKULINA. Kuulijoita riittää, onhan tällä KOLLILLA IHAN RAJU MAINE. Jo saapuessaan paikalle hän toteaa: ILMALAAN KAI HORJUN, ELLI. Sitten onkin AALLOLLA HURJA MEININKI. Eläinmaailmaan liittyen hän toteaa: ORIN KIELI MULLA LAHJANA. Hieman pehmentäen hän on NALLEKARHU - MAINIO JALLI. Samalla linjalla jatkaa kysymys: RAIJANKO LIMUHALINALLE? Lähettäjä oli muuten Raija nimeltään.

Mennään edelleen pehmeämpään ja sofistikoituneempaan tunnelmaan. Juhani Allan Merikallio on JUHLAMALLI ARKENI ILONA. Toisaalta hän on ARMAILLEKIN JUHLAILONA. Moni toivoo radion ääressä: ANNA ILMOILLE ARKIJUHLA! Juhani Allan Merikallio vastaa viikoittain: OLEN ALLAKAN JUHLARIIMI. Kielenkäyttöä ja hyvää ääntä ylistetään: RAUHAN MALLIN JALO KIELI. Mutta onko hän MALLIHUOLIKARJALAINEN?

Musiikkivalinnoista vielä: IKIRALLI ON LAHJAUNELMA. Tämä saatetaan myös kyseenalaistaa: ILOINEN RALLI MUKA LAHJA. Tähän vastaa kysymyksellä Juhani Allan Merikallio: AJANKO MIELIHALURALLIN? Tästä hapuilustako tulee mieleen todeta: NIIN ULALLA ARKIOHJELMA. Mielestään hän kuitenkin on UJON HAIKEA RALLIN MALLI.

Juhani Allan Merikallio KELAA HIRMUNA LINJOILLA. Mutta niin samoilla linjoilla liikkuvat kaikki anagrammit, että voidaan sanoa hänen todella olevan URALLAAN LIKI OHJELMAIN. Mutta jotain aivan muutakin löytyi. Edellisessä elämässä OLIN HURJA LIMAELINKALA, ja jossain lähistöllä varmaan HAI UI JOLLAN MERKIN ALLA. Sotilasuralla saavutettiin titteli MAJURI LOLA HALLIKAINEN. Urheilun puolella hän on NORMAALI NHL-LEUKAILIJA, joka toteaa tänä viikonloppuna kohti Monzaa: RALLIA ELON JUHLAAN, KIMI!

Kaksikin sanaseppoa kiteytti Juhani Allan Merikallion anagrammin muodossa ehkä kaikkein osuvimmin: JUHLALLINEN ILOMAAKARI."
11. Kravattimies27.7.2013 klo 03:26
Suomennettuna anagrammi:

- VAIMONI on VOIMANI.

Tämän kertoi Hugh Jackman, 44-vuotias australialaisnäyttelijä, joka meni 1996 naimisiin itseään 10 vuotta vanhemman Deborra-Lee Furnessin kanssa. He ovat adoptoineet kaksi lasta.
12. pösilö21.11.2023 klo 14:37
En löytänyt parempaakaan sivua, joten kysyn täällä.
Mitä ristikkosäännöt sanovat anagrammien vihjeytyksestä ? Ekin kirjasta ei ollut apua.
Otetaan esimerkiksi vaikka KATTI jonka genetiivimuoto on KATIN.
Jos vihje on "katti pyllähti" tai "katin pyllähti", juttu on selvä.
Mutta miten tulee suhtautua vihjeeseen "katin muunnos " ? Ymmärtääkseni silloin uudelleenjärjestellään katti , josta tulee vaikka tikat. Voiko vihjeen ymmärtää laajalla mielikuvituksella, että järjesteltävä sana olisikin katin -tinka ?
Mielestäni on niin, että jos sana vihjeessä esiintyy genetiivissä, taivutettava sana on sen perusmuoto ?
13. seurailija 221.11.2023 klo 14:59
"Voiko vihjeen ymmärtää laajalla mielikuvituksella, että järjesteltävä sana olisikin katin -tinka ?"

Voi ymmärtääkseni. Tämän tapaista vihjeitystä tapaa silloin tällöin. Etukäteen ei voi olettaa, mitä anagrammataan. KATIN MUUNNOS anagrammattava sana voi olla KATI, KATIN tai KATTI.
KATIN MUUNNOS => ATIK. Genetiivin pääte vain tiputetaan pois.
KATIN MUUNNOS => TINKA.
KATIN MUUNNOS => TAKIT
14. Eki21.11.2023 klo 15:03
Mielestäni pösilö on pitkälti oikeassa, mutta ei tinkaa voisi nimetä yksiselitteisesti vääräksi, epäreilu kyllä.
15. pösilö21.11.2023 klo 17:18
Kiitokset selventävästä vastauksesta !
16. pösilö21.11.2023 klo 18:52
Tästä aiheesta tuli mieleeni juttu, jota olen mielessäni pyöritellyt vuosia. Taisin siitä tällekin palstalle kirjoitella.
Onko koviksissa esiintynyt anagrammivihjettä, jossa muunneltavaa sanaa ei anneta sellaisenaan ,vaan se pitää päätellä ?
Esimerkiksi vihjeessä tarjotaan synonyymiä tai muuta harhautusta kuten "hämmennetty ruoka".
En nyt äkikseltään muista, olenko tällaisiin törmännyt.
17. Eki21.11.2023 klo 19:33
PIVO?
18. eol21.11.2023 klo 20:10
Tai MAUNO tai VIRATON?
19. eol21.11.2023 klo 20:50
Tai LATISTAA, tai URITTAA?
20. Eki21.11.2023 klo 21:29
VALO? HAAPASALO?
21. eol21.11.2023 klo 21:43
(Jompaankumpaan Ekin sanoista liittyen) PISUTAHRA?
22. eol21.11.2023 klo 22:20
... tai SUPITARHA?
23. ++juh21.11.2023 klo 22:55
Lainaus: 16. pösilö 21.11.2023 klo 18:52
Onko koviksissa esiintynyt anagrammivihjettä, jossa muunneltavaa sanaa ei anneta sellaisenaan ,vaan se pitää päätellä ?
____________________

Muutama poiminto ristikon anatomioista:

PUUTUNEESTA => UTRAT; turta ja utrat toistensa anagrammeja
PUKIJAN SOTKU => ASOKA; asoka ja kaaso (pukija) ovat toistensa anagrammeja
BANKSISTA MIEHIÄ => RAYT; kyseessä malli Tyra Banks; Tyra ja Rayt toistensa anagrammeja
24. pösilö22.11.2023 klo 12:48
Kiitokset vastauksista, joita en juurikaan omaa tyhmyyttäni ymmärtänyt.
Parasta siis pysytellä kaksitähtisissä, eikä astua heikoille jäille. Onneksi Pelikaanissa on runsaasti ratkottavaa minun tasoiselleni.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *