KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASEPPO 2/06
2715. Sanaseppo 2/06
Eki22.6.2006 klo 12:01
Sanaseppo tuli jussiksi perille ainakin täällä pääkaupunkiseudulla.Kannessa Markku Mäkelän kehittelemä 25-vuotislogo.
http://www.sanaristikot.net/xxx/atta2.jpg
2. mor22.6.2006 klo 12:15
Turkuun ilmestyi jo eilen. Pikaselauksella vaikuttaa taas kelpo paketilta.Tuo logo on hauska, mitähän mieltä kp...?
3. kp22.6.2006 klo 12:27
-Voi atta parkaa. Kuulohan tuossa melussa menee...
4. Eki22.6.2006 klo 12:40
Jotta emme luisu epäolennaisuuksiin, tässä vähän infoa.Sanasepossahan ristikot arvotetaan kirjoilla ja lampuilla. Yhteismäärä on sama kuin tähtimäärä olisi ja viisi on maksimi. Kirja viittaa kirjatiedon tarpeeseen ja lamppu ahaa-elämysten määrään.
Eniten lamppuja on Riitta Asikaisella eli neljä (sekä yksi kirja). Toinen täällä ahkerasti toisten laatimuksia kommentoiva herra eli Jaakko Himberg on tehnyt lehden toisen viisitähtisen, mutta kirjoja on kolme ja lamppuja kaksi. Lisäksi löytyy mm. mielenkiintoinen kollaboraatio, jossa Rauno Korhosen laatimukseen on vihjeet väsännyt Juhani Heino. Se on saanut yhden kirjan ja kolme lamppua.
Runsaasti helppojakin ristikoita lehdestä tällä kerralla löytyy.
5. JTak22.6.2006 klo 13:08
Logo lienee kannanotto Atta-sanaa vastaan?
6. Eki22.6.2006 klo 13:22
Tuskin logoa kannattaa noin yksioikoisesti nähdä, huumoriahan se enemmän edustaa. Se on taiteilija Markku Mäkelän näkemys tilanteesta "25 vuotta Sanaseppojen perustamisesta" hauskalta kantilta.
7. iso S22.6.2006 klo 14:17
Huumoria hyvinkin, vaikka attan kannalta mustanpuhuvaa. Huumorimielellä tulkiten kuvassa voi silti nähdä syvällistä symboliikkaa. Kuulia on maassa jo useita, joten kyseessä ei ole ensimmäinen laukaus. Arvovaltainen taho yrittää likvidoida attan raskaalla aseella mutta ei vaan ole saanut sitä hengiltä 25 vuodessa. Kuvan ulkopuolella luuraa ilmeisesti myyräntyötä tekevä atta-attasea joka pitää ötökän vihjeillään hengissä: vasempaan, oikeaan, ristikkooni turvaan vaan!
8. tonimikael22.6.2006 klo 14:55
Kyllä tämä saitti olisi niiiin paljon tylsempi meidän iki-ihanaa isoässäämme! :D
9. iso S22.6.2006 klo 15:10
Puhumattakaan siitä miten paljon tylsempää isoässällä olisi ilman liki-iki-ihanaa saittiamme! (saittiammeessa saitti pestään ei vain puhtaaksi, vaan sanapuhtaaksi)
10. Libero22.6.2006 klo 18:59
Sanasepponoviisina olen muutamasta lehdestä koettanut jäsentää ristikoitten vaikeustasoa. Kirjat ja lamput ovat tietysti niin havainnollisia kuin olla vain saattaa, mutta Ekin kello 12.40 kirjoittamaan infoon haluaisin vielä täsmennystä.Kirjojen ja lamppujen yhteismäärä on siis sama kuin tähtimäärä olisi. Ovatko Sanasepon viisitähtiset viisitähtisiä vain tässä lehdessä vai ovatko ne jotenkin rinnastettavissa esimerkiksi Punaisen Pelikaanin kolmitähtisiin ja Iltiksen kolmipalloisiin? Ovatko Sanasepon vaikeimmat ristikot toisin sanoen vielä vaikeampia kuin mainitsemieni esimerkkilehtien vaikeimmat? En ole kaikkea onnistunut vielä kokemusperäisesti tutkailemaan.
Uudehkolle jäsenelle muutamassa lehdessä on ollut monenmoista sulateltavaa. Vaikka olen ollut seuran olemassaolosta suurimman osan aikaa hyvin tietoinen, olen tiennyt sen toiminnasta sittenkin kovin vähän. Tämä juhlavuosi kaikkine muisteluksineen on omasta näkövinkkelistäni mielenkiintoinen: 25 vuotta sanaristikkoseuran historiaa ja samalla nykyaikaa antanee näin äkikseltään poikkeuksellisen hyvän kokonaiskuvan. Neljännesvuosisata on pitkä periodi.
Mietin, mahtaisinko voida tässä säikeessä kertoa erään sanaseppoihin liittyvän asian, vaikkei se lehteen liitykään.
11. Eki22.6.2006 klo 19:19
Kun Sanaris siirtyi viidestä kolmeen tähteen, Sanaseppo piti asteikon viisitähtisenä. Viisi ja kolme ovat siis kummatkin omien asteikkojensa vaikeimpia. Se, millainen kerroin on, on ihan oma juttunsa. Esim. Sanaris-kerroin on Koviksessa (ehkä osaksi nimen takia) kovempi kuin vaikkapa Aamulehdessä ja etenkin esim. Avun suurristikossa ja Katsossa.Kirjat ja lamput tulivat Esko Härkösen ehdotuksesta käyttöön. Hän haluaisi ne kaikkiin lehtiin, mutta itse en ole vielä ehdotukseen löytänyt tarpeeksi perusteita.
Kerro, kerro, Libero!
12. RA22.6.2006 klo 19:25
Libero, miksi ihmeessä mietit, voisitko? ;-)
13. Hui_hai22.6.2006 klo 19:52
Oman kokemukseni mukaan osassa (Ei siis kaikissa) Sanaseppo-lehden kaikkein vaikeimmista lehdistä etsitään hyvän ristikkomaun rajoja ja kokeillan uusia innovaatioita. Osa tietysti tyrmätään, mutta kyllä laatijat mieluummin kokeilevat harharharhautteita Sanaseppo-lehdessä kuin kaupallisessa julkaisussa. Kaikki eivät näistä pidä, mutta tällaisia ristikoita kun ei ole kuin ehkä keskimäärin yksi per lehti, niin kyllä tämä on mielestäni uusien ideoiden ja rajojen kokeiluun sopivin foorumi. Tosi harrastaja (ratkoja) arvostaa tutun ja turvallisen laadun ohella myös laatijan halua kehittyä ja kehitellä uusia vihjeitä, vihjeytystapoja tai harhautteita.
Ugh, olen puheskellut.
14. Libero22.6.2006 klo 21:07
No, kerron sitten. Oikeastaan kaksikin sanaseppoihin liittyvää asiaa on odottanut vain oikeaa palstaa ja oikeaa aikaa. Kyseessä ei kuitenkaan ole mainoskatko, joten sitä epäilevät, sulkekaa vastaanotin, sillä ohjelmassa on vuosikaudet patoutunutta suitsutusta. Silloin kun monet teistä olitte jo olleet ristikkoseuran pitkäaikaisia jäseniä, elin aikaa, jolloin en halunnut enkä katsonut voivani liittyä minkäänlaisiin yhdistyksiin. Ehkä tästä syystä en muista tarkalleen, miksi ja milloin Sanasepot-seura pulpahti tietoisuuteeni, mutta sen muistan, että niin kävi ja räjähdysmäisesti.
Joka tapauksessa minulle syntyi merkillinen luottamus sanaristikkoseuran vaikutusvaltaan ja haluun vaikuttaa. Ajattelin, että ihmiset, jotka puurtavat sanaristikkojen hyväksi, puurtavat myös suomen kielen hyväksi. Kun usein petyin siihen, etteivät kaikki julkisen sanan edustajatkaan perustaneet kielenhuollosta, muistin sanasepot: Sanasepot kyllä välittävät! Kun joskus (harvoin) petyin siihen, että Kielitoimisto toimi suosituksineen yksioikoisesti, muistin sanasepot: Sanasepot kyllä välittävät!
Näin hyvä kuva minulla on sanaristikkoseurasta ollut - ihan oikeasti. Kun kuulin jonkun kuuluvan Sanaseppoihin isolla ässällä, pidin häntä heti muita fiksumpana ihmisenä. Olen toki aikojen saatossa oppinut arvioimaan mielikuviani sekä ylipäätään ihmisiin ja yhteisöihin liittyviä realiteetteja, mutta lähtökohdasta en edelleenkään suostu tinkimään. Luotan tosiaan siihen, että ristikkoseura voi vaikuttaa ja että sen tuleekin vaikuttaa. Ehkä olen ennenkin naputellut, että pidän ristikkotyötä kulttuurityönä.
Kun nyt olen lukenut Sanaseppo-lehdestä jäsenten kommentteja ristikoista, ristikkokommentit täällä Sanaristikot.netissä alkavat tuntua säyseiltä!
Toinen asia on hieman hassu mutta yhtä tosi. Seurasin Onnenpyörä-nimistä kulttiohjelmaa aina, kun siihen vain tarjoutui tilaisuus: olivathan vokaalit ja konsonantit pääosassa. Parhaat kilpailijat osoittautuivat usein ristikonratkojiksi tai Sanasepoiksi isolla ässällä.
Vaikka ohjelma päättyi monta vuotta sitten, en ole unohtanut erästä nuorehkoa pitkätukkaista miestä. Hän selvitti tehtävät lähes apukirjaimitta saatuaan vain aiheen ja kirjainruutujen lukumäärän. Janne Porkka oli aidosti ihmeissään ja myös ilmaisi sen välittömästi. Sitten selvisi, että tämäkin kilpailija ratkoi ristikoita ja oli muistaakseni myös Sanaseppo isolla ässällä.
Kauan mieltäni askarruttanut kysymys kuuluu: Huhuu, kuka teistä hän oli? :)
15. Ritu25.6.2006 klo 23:35
Libero, en minä ainakaan. Palkinnoitta jäin :)Tuosta ohjelmasta on hauska muisto. Janne Porkka sanoi, että potkaisee sitä, joka pyörittää liian hiljaa sitä pyörää.
Ja halavatun ketku kehtas potkasta kesken nauhoituksen :)
16. Eki25.6.2006 klo 23:52
Muistaakseni ainakin Ripa (täällä suht harvaan kirjoitteleva) pärjäsi tosi hyvin, vaan olisiko nuorehko silti vähän alakanttiin hänen tapauksessaan...
17. iso S26.6.2006 klo 13:08
Juhannuksen velttoilun lomassa ehdin ratkoa jonkin matkaa Sanaseppoa. Yhden kommentin voisi tässä vaiheessa heittää.Taannoin Kunnari loi nähtäväksi suuren kulma-aukion osittain huonoilla sanoilla. Silloin ihmeteltiin kuka voisi lyödä Kunnarin (joko isompi aukio tai samankokoinen mutta paremmat sanat). No, hän teki sen itse - isompi aukio ja huonommat sanat! Tästä ei pääse keljuilemaan, koska totuus on surkeilematta myönnetty pääkuvassa.
Tällä kertaa tuotosta ei mielestäni voi oikeastaan pitääkään puhdasverisen kuvaristikon yrityksenä, vaan avoristikon ja kuvaristikon ristisiitoksena. Sellaiseksi tulkittuna sanojen laadun moittimiselta putoaa pohja lopullisesti. Kankeat yhdyssanat voi pätkiä moitteettomiksi erillissanoiksi.
Ristikko oli yllättävän helppo. Yleensä suuri aukio ja kummat sanat aiheuttavat vaikeusasteen kiristymistä. Tämän välttämisestä erityismaininta.
Lopputulos: ketjutettujen sanojen vuoksi tätä ei voi hyväksyä kuvaristikoiden ennätysaukioksi ja avoristikoksi tuollainen 12*12 (niinhän se kai oli) olisi pelkkä rääpäle. Välimuotona tämä on ensimmäinen näkemäni ja siinä joukossa selkeästi paras tähän asti ratkomistani. Kertakokemuksena mielenkiintoinen, mutta toivottavasti risteymä ei ole lisääntymiskykyinen. Pidetään puurot ja puhtaat vellijauhot eri pussissa :-)
Haaste jää voimaan vai lieneekä aiemmin esitettykään: kuka tekee "ristikko-aarin", 10*10-aukion kunnollisilla sanoilla?
(Yleisön pyynnöstä huolimatta yksi lisä-slurps tähän mennessä ratkotuista: Joutsi on Joutsi vaikka voissa paistaisi ja toivottavasti ei paisteta. Kyytiä voi kiittää, tyyliä nääs riittää!)
18. JTak26.6.2006 klo 17:58
Ehkäpä Kunnarin tarkoitus on ollut herättää Sanasepotkin huomaamaan, että ihan kaikessa ei kannata kilpailla "kenellä on suurin".
19. Marianna26.6.2006 klo 19:25
Kunnarin ristikko oli riemastuttava! Hyvästä ristikostahan voi odottaa paitsi hyvää sanastoa myös ajankohtaisuutta ja huumoria, ja ainakin viimeistä oli tässä aivan riittämiin. Missäpä muualla kuin Sanaseppojen ikiomassa leikkipaikassa tällaista voisi olla? Itse olen ainakin jonkin aikaa kaipaillut rakkaaseen lehteemme jotain ei liian vaikeaa jekkuristikkoa, sellaista, joiden innostamana liityin jäseneksi ensimmäisen näytenumeron saatuani.Sitä paitsi - piilosanoissa on joskus ihan yhtä mielenkiintoisia tekoyhdyssanoja.
20. Libero26.6.2006 klo 20:09
Ratkoin äsken iso S:n asiantuntevan kommentin innoittamana Kunnarin ristikon. Ilmeisesti olisin muutoin pelästynyt reipasta alakulmaa ja hypännyt pahimmassa tapauksessa vallan yli. Onneksi niin ei päässyt käymään.Aariin on mahtunut kohtalainen yhdyssanaviljelmä. Useimmat pitkät sanat ovat mielestäni mahtavia, vaikka tavallisesti suhtaudun vastaaviin vallattomuuksiin kireästi. :)Omaperäisiin yhdyssana-aineksiin liittyy niin paljonpuhuvia ja velmuja vihjeitä, että ne mursivat vähänkin vastarinnan, jos sitä ehti ilmetä lainkaan.
Laveasti tarkastellen ristikossa on pitkälti toista kymmentä aivan käypää yhdyssanaa, joista monet ovat kiitettävän mielikuvituksekkaita.
21. Matti26.6.2006 klo 22:03
No pitihän tuo Kunnari tällaisen mainonnan jälkeen ratkaista. Oli helppo ja hauska. Pientä hörähtelyä synnytti kaiken aikaa.Sinänsä iso S:n analyysi on aivan paikallaan. Mutta ratkoin sen kieli poskella, niinkuin se kai oli laadittukin.
Joutsin Pekan Musta on ratkottu paitsi yhtä kirjainta: kolmas ruutu oikealta ja kuudes alhaalta. Siihen tulee piilokirjain. Ihan outoa pystysanaa siihen lykkää. Ei pääse oikein hakuteoksiakaan käyttämän, kun piilokirjain on jo kolmantena. Eikä jaksa tsekata aakkosten jokaista kirjainta.
Onko muilla tässä ongelmia?
22. Arska26.6.2006 klo 22:08
Eihän tuossa ristikossa ole kuin yksi "epäkelpo" sana - "naisnimi". Se on väkisin väännetty. Hauska sana (myös vihje!) tuli "maalaisen köyrimistä" vihjeestä! Hah haa! Helppo, mutta hauska ristikko! :-)
23. Matti26.6.2006 klo 22:10
Komento takaisin. Mulla oli siinä Raamatun henkilössä tyhmä virhe. Se kohtahan on ihan klaari. (*Takoo itseään hiirellä päähän* - täällä jo aiemmin mainittua siteeratakseni.)
24. Arska26.6.2006 klo 22:12
(edellinen komenttini koski tietenkin Kunarin "Aaria". Matin viesti kerkisi väliin.)
25. RA26.6.2006 klo 22:32
Matti, makuasia toki, mutta musta jotakin ihan tuttua ja mm. musta ihan hyvääkin siihen tulee. Ei outoa!Makuasioita ja suhteellisia sellaisiahan nämä ristikot ovat kaiken kaikkiaankin;
Olen nyt tuijottanut Himbergin Jaakon "Pallo hukassa"-ristikkoa tuntikaupalla (huomattavasti pitempään kuin Viitamäen Antin Alkuvuoden vaikeinta, puhumattakaan Pitkälän Tonin 10.6. IS-Kovista) ja pallo on sananmukaisesti hukassa.
Kymmenen sanaa, joista täysin varma olen vain kolmesta. Tämä on nyt minulle se "Alkuvuoden vaikein".
26. iso S27.6.2006 klo 08:23
Ekin info (22.6.2006 klo 12:40) tuli aiheesta mitä olenkin ihmetellyt, eli sen mukaan kirjojen ja lamppujen yhteismäärä vastaa muissa yhteyksissä käytettyä vaikeuden luokittelua tähdillä.Mielestäni käyttöön pitäisi ottaa vielä yksi symboli, jonkinlainen pilven kuva. Silloin lamppu voitaisiin tulkita puhtaasti positiiviseksi merkiksi, se kuvaisi oivaltamisen iloa aiheuttavia vaativia vihjeitä. Kirjaviisaus on kaksipiippuinen juttu: toiset tykkäävät kaivella hakuteoksia ratkoessaan, toiset eivät. Joillakin tietysti on tarvittava knoppitieto valmiiksi hallussaan, mutta nämä ovat selvänä vähemmistönä. Eihän vihjeitä muuten tarvitsisi kirjaviisaudeksi merkitäkään. Pilvellä kuvattaisiin sumeaa logiikkaa; vihjeitä missä on loitonnuttu niin kauas ratkaisusta että yhteys on hädintuskin havaittavissa. Jotkut varmaan tykkäävät tällaisestakin, mutta muita olisi hyvä varoittaa.
Himberg, Simberg... vielä kun löytyisi laatija Gimberg tai Limberg niin imberg-triumviraatti olisi täydellinen! Minulle vaikea oli Simbergin ristikon vasen alakulma. Se on luultavasti edelleen väärin. Noloa, kun ristikko oli merkattu helpompaan päähän.
27. Eki27.6.2006 klo 09:53
Nyt täytyy jo päätellä, että paikkaan, jossa vaikeusasteet ovat, pitää panna maininta myös kokonaismäärän tarkoituksesta. Kyllä sitä muistan päätoimittajalta alkuvaiheessa itsekin kysyneeni.Jäsen Esko Kalervo siis tämän idean esitti ja Sanaseppo sitä on käyttänyt, "koska ei siitä kai haittaakaan ole", paitsi että nyt paljastui, että kokonaisvisaisuus ei olekaan kaikille selvinnyt. Mietinpä vain, millaista hämmennystä tämä vaikeusasteen ilmaisu aiheuttaisi ympäri Suomen lehdistöä, ellei sitä olisi joskus koko kansalle kattavasti - ja helposti muistettavasti - selitetty. Eskon idea oli, että tästä tulisi standardi.
Keksijän pääsyy tähän on se, että varoitetaan hoksattavuudesta ja kirjattomasta ristikosta tykkäävää, jos ristikko kaipaa paljon kirjatietoa (ei sovi siis junaratkojalle, jolla ei ole kirja-arsenaalia mukana). Ison Ässän sumea logiikka tuntuu ideana erittäin hyvältä, mutta rajanveto on häilyvää ja tietysti jälleen uusi merkki tekisi järjestelmän monimutkaisemmaksi. Oikeastaan myös kirjatiedon puolelle pitäisi merkitä kirjan tilalle myös ristikko eli kirjatiedoksi lasketaan myös kaikki ristikoista opittu, ne kylät ja joet muun muassa.
Tämä järjestelmä asettaa monia ongelmatilanteita ja tuottaa koomisia toistuvuuksia. Kun helpossa yhden tähden ristikossa ei ole yhtään oivaltavuutta (ja näin yleensä on), se saa herkästi kirjan, vaikka oikeasti vaikeita sanoja ei olisikaan, koska jostain se yksi tähti on pantava. Kahden tähden ristikossa, jossa ei tarvita juurikaan kirjoja eikä oivaltavuutta, on väkisinkin kirja plus lamppu, mitä muutakaan. Viiden tähden hyvä oivaltava ristikko saa yleensä yhden kirjan ja neljä lamppua. Jokaisessa sellaisessahan tarvitaan jotain kirjatietoa.
Pilven eli sumean logiikan lisäksi siis kaivattaisiin ristikko eli ristikkotieto ja jonkunlainen "tyhjä merkki" eli "täytetähti", jos ristikko on täytetty asialla, jota ei merkillä voi ilmaista. taisi mennäkin sekavaksi, vai joko se oli ennestäänkin?
28. iso S27.6.2006 klo 10:54
Tavanomaista ristikkologista vaikeutta kuvaamaan sopisi tietenkin #, mikä on jo nimetty ristikkomerkiksi!Sekavuutta voisi lieventää tai lisätä se että kerrottaisiin erikseen ristikon kokonaisvaikeusaste (1-5 tähteä) ja vaikeuden muodostumisperuste prosentteina, asteikolla 0-5 tai viiden symbolin muodostamalla jakaumalla.
Seuraavissa esimerkeissä käytän merkintöjä K=kirja, L=lamppu ja P=pilvi.
Esimerkki ensimmäisestä tavasta: ***, K50, L20, #30
kertoisi että ristikon vaikeusaste on 3 tähteä ja vaikeudesta 50 prosenttia arvioidaan muodostuvan kirjaviisaudesta, 20 prosenttia erityistä oivaltamista vaativista vihjeistä ja 30 prosenttia tavanomaisista ratkontaongelmista. Sumeaa logiikkaa ei ole yhtään.
Toisessa ehdottamassani mallissa vaikeuden syitä erittelevät osiot ovat riippumattomia toisistaan, jolloin niillä voisi ehkä paremmin kuvata sitä kuinka runsaasti ongelmaa esiintyy ristikon alueella. Yksi kirja tarkoittaa että ristikossa on hyvin niukasti knoppitietoa mutta on kuitenkin. Viisi kirjaa tarkoittaa sitä että jokseenkin jokaisessa aukiossa on knoppitietoa tai laajat alueet ovat lähes täynnä knoppitietoa. Vastaavasti muiden symbolien osalta. Tähtien määrä kertoo tässäkin mallissa sen kuinka vakava tilanne keskimäärin on. Kukin voi sitten oman kokemuksensa mukaan päätellä vaikuttaako lamppujen ja kirjojen sun muiden keskinäiden suhde tähtien määrään lisäävästi vai vähentävästi (jotkut ovat kotonaan kirjojen kanssa ja jotkut metsässä lamppujen kanssa).
Kolmas malli olisi vähiten tilaa vievä ja silti antaisi kohtalaiset eväät kertoa 6-10 merkillä ristikon luonteesta. Esimerkkejä:
*/##### helppo ristikko, ei mitään erityisvaatimuksia eikä hienouksia
**/KLLL# hiukan kirjaviisautta, runsaasti piristäviä oivallusvihjeitä, silti helpohko
***/KKKLP keskivaikea, paljon kirjatietoa, hiukan oivallusta ja sumeutta
****/KLLLP vaikeahko, vaikeus perustuu pääasiassa oivallusvihjeisiin, mutta vähän kirjaa ja sumeuttakin on
*****/LLLLL vaikea, vaikeus tehty kokonaan oivallusvihjeillä. Vihjeet ovat tarkkoja (ei sumeutta) eikä kirjoista ole apua.
*****/KKKKK vaikea, koko ristikko vilisee kirjatietoa. Kirjat mahdollisesti vaikeasti arvattavia tai löydettäviä.
Toisaalta ristikon vaikeuden ja vaikeuden syyt huomaa ratkoessaan, joten turha tehdä kovin monimutkaista systeemiä. Joidenkin mielestä vaikeusasteen kertominen on harmittava vihje sinänsä. Siksi Sanasepon tyyli onkin hyvä: vaikeusaste kuvataan kaikille ristikoille kootusti lehden lopussa, jolloin sieltä voi luntata tai olla lunttaamatta. Maininta siitä että symbolien yhteismäärä vastaa tähtiä olisi hyvä olla.
29. Matti27.6.2006 klo 10:59
Minä hylkäisin hyvän ystäväni eskokalervon monimerkki-idean kokonaan - sehän johtaa noihin ylläesitettyihin absurdisuuksiin - ja tyytyisin niihin palloihin tai tähtiin."Eihän niistä haittaakaan ole", on nistä. Sotkevat vaan selvän asian.
30. iso S29.6.2006 klo 08:38
Nyt pääsin lehdessä Himbergiin asti siinä vaiheessa kun uni alkoi jo painaa silmää. Yhdellä läpikäymisellä ei paperiin paljon tahroja tullut. Ehkä kirkkaammilla silmillä saa enemmän aikaan mutta alustavan arvion mukaan saattaa olla liikaa, pitäisi saada jostain lainaksi kolmas aivosolu.Matkalla tuohon (ainakin toistaiseksi) ylikäymättömään esteeseen totesin että annoin hätiköiden lausunnon Joutsin ristikosta. Niitä olikin kaksi. Jälkimmäisessä pääkuvan alapuolella oleva aukio potki kohtalaisen ajan vastaan mutta selättyi sitten ripeästi kun mietittyäni kaatuvien nesteiden ratkaisusanan kirjainrakennetta ja lintujen kuvaa hokasin oikean sanan -liina-vihjeeseen. Lintuihin minulla oli kaksi vaihtoehtoa eikä kummankaan mielikuva aivan vastannut Joutsimaisen tarkkaa piirrosta. Vika lienee mielikuvassa. Yksi hieman kankeahkosti muodostettu sana mahtui joukkoon, mutta kokonaisuutena ottaen kehuja ei tarvitse perua. Lisäpisteitä ristikon teemasta ja sen toteutuksesta, missä teemaan liittyvät sanat oli ripoteltu kauniin tasaisesti ympäri ristikkoa.
Samalla aukeamalla oli Hyvösen ristikko, missä oli päinvastainen teema. Tämä ei liene sattumaa, vaan sopupeliä. Teeman idea ei ole ensimmäistä kertaa liikenteessä, mutta tässä ehkä aikaisempia runsaampana toteutuksena. Suhtautumiseni ideaan on jossain määrin jakomielistä. Toisaalta näppärää ja ovelaa, toisaalta ylimääräistä vaikeutta aiheuttavaa viekastelua, suunnilleen samalla tavalla ärsyttävää kuin harhaoppisesti sijoitetut vihjeet isossa vihjekentässä. Toteutus oli tässäkin siisti kuten Hyvöseltä sopii odottaa ja teeman hajautus klimpitön.
31. Utami Tatami29.6.2006 klo 14:20
Himbergin ristikko tuli ratkotuksi eikä aikaa mennyt kuinnoin 32 tuntia. Viimeiset 10 ruutua veivät tuosta sellaiset 8
tuntia. Sanastosta saattaisin purnata jos jaksaisin, vaan kaipa ne kaikki ainakin Goolella löytyvät.
32. Eki2.7.2006 klo 09:35
Tuolla toisessa säikeessä sanotaan (lehteä näkemättä) yhtä taiteellista pääkuvaa "melkeinpä sadistiseksi". Väinö Koistisen ja Yrjö Ruutian pääkuvaan asti ei lSanasepossa tarvitse mennä, että sadismia löytää (kuten jo tämän säikeen alussa varoitin).http://www.sanaristikot.net/xxx/atta2.jpg
33. Taata2.7.2006 klo 11:18
Attojen täytyy kaivautua maahan, kun joku ampuu tykillä.Kuka on tämä ampuja? Tunnistaako joku hänet? Antilla on
pienempi tykki, jolla pamautteli ristikkokisat avatuiksi,
mutta voikai pienoinen atta starttipistooliakin säikähtää.
Ainakaan tiernakaupungin katetulta aukiolta en ole attoja
löytänyt eikä tuo kuva sieltä olekaan.
34. Samperi2.7.2006 klo 11:33
Täytynee jättää Himperin ristikko kesken kun ei jaksa kuuklettaa.Syödäkin täytyisi jossain välissä.
35. RA2.7.2006 klo 18:53
Jahas, huomaanpa, että Utami Tatamikin on ruvennut rehvastelemaan ratkonta-ajoillaan! ;-)Itselläni Shamperi samassa jamassa kuin aiemminkin. Voisiko joku auttaa vaikka vain sen verran, että alkaako esim. vasemmalla laidalla olevan vihjeen LOPUKSI KLO 5:EEN ratkaisusana kirjaimilla
H A_ _ _ _ _ _
??
36. Utami Tatami2.7.2006 klo 19:00
No sanotaan sitten että aitnut iskakätnemmykemlok!Lopuksi kello 5:een ei ala H A_ _ _ _ _ _
37. RA2.7.2006 klo 19:21
Kiitos! Se siitäkin ideasta sitten...
38. Tuomas L.2.7.2006 klo 19:26
RA, "lopuksi kello 5:een" oli minusta tehtävän helpoimpia vihjeitä, ellei peräti helpoin. Liittyy erääseen länsimaisen tapakulttuurin sääntöön, jonka ainakin minä olen oppinut jo pienenä lapsena.Ja ei, en ole suinkaan ratkaissut Himbergiä kokonaan; ylälaidan kaksi aukiota ovat tyhjillään ja muuallakin on pieniä aukkoja. Kuitenkin pääsemistä edes näin pitkälle voi pitää jo saavutuksena.
39. RA2.7.2006 klo 19:33
Tuomas, nimenomaan ja uskoakseni siihen samaiseen tapakulttuuriin liittyvää ratkaisua minäkin tässä haeskelin / haeskelen. Keksin kohta! (= jälkiruuan jälkiruoka :-)
40. RA12.10.2006 klo 13:40
Loppuun asti ratkomattahan tuo Jaskan ristikko jäi, joten opiskelin sitä nyt Sanasepossa 3/2006 julkaistun ratkaisun kanssa. Kolme kysymystä Jaskalle tai oivaltaneille:- Ylhäällä vasemmalla on vihje HEITÄ ALEMPANA ja ratkaisusana on RIPAKINTUT. Miksi?
- Vasemmalla keskellä on piirros, jossa on LINNUN PÄÄ ja jonkinlainen TAULU (?) -> TILTALTTI. Mitä tarkoittaa ja erityisesti, mikä se "tauluksi" nimeämäni on?
- Edellisen lähettyvillä on vihje AL + kirjainten alla ___. Ratkaisusana on AKSA. ??
Kaikki muukin taitaakin olla selvää ja kirkasta. Luulisin.
41. RA12.10.2006 klo 13:41
Kaikki MUU...
42. Utami Tatami12.10.2006 klo 14:24
Tässä omia tulkintojani:-HEITÄ ALEMPANA alakulmassa on piirroshahmo, joka on aika ripakinttuisen näköinen (yksi ripakintuista)
- linnunpää ja ehkäpä UUNI, koska tiltaltti kuuluu uunilintuihin ?
- AL __ Jerusalemisssa on Al Aksan (tai Aqsan) moskeija, jonka mukaan on nimensä ottanut Intifada-ryhmä Al Aksan marttyyrit
43. RA12.10.2006 klo 14:53
Kiitos, Utami Tatami!- Tottapa. Vasemmassa alanurkassa ja oikeassakin ON todella muutama RIPAKINTTU. :-)
- UUNIa itsekin yritin siinä kuvassa nähdä, mutta eipä hahmottunut.
- Al Aksa meneekin sitten tietämättömyyden piikkiin. Tarkoittaako ratkaisusana AKSA yksinään jotakin?
44. Utami Tatami12.10.2006 klo 15:01
Googlella löytyy yhtä sun toistaesim. http://www.aksa.com.au/
45. RA12.10.2006 klo 15:19
Tottahan toki Googlella löytyy. Tarkoitukseni oli kysyä, että tarkoittaako se suomeksi jotakin. Samaan tapaan kuin lähiaikoina on (itselleni) selvinnyt, mitä tarkoittavat köpi tai kaalo tai kaama tai pimplata tai...
46. H. Lavonius12.10.2006 klo 15:50
Kappas vaan:http://www.imdb.com/name/nm0513039/bio
ja vielä varmemmaksi vakuudeksi:
Linnanheimo, Regina
Linnanheimo, Aksa Regina Elisabet, oik. Mörner (1915–95), näyttelijätär. Linnanheimo tuli tunnetuksi vars. Teuvo Tulion elokuvien kuvauksellisena ja sensuellina näyttelijänä. Elokuvia: Taistelu Heikkilän talosta, Nuorena nukkunut, Kaivopuiston kaunis Regina, Rakkauden risti, Levoton veri.
(WSOY Web-Pikkuj@ttiläinen)
47. Jaska12.10.2006 klo 17:05
Ripakintut viittasivat tosiaan taidokkaisiin piirustuksiini vas & oik alh. Tiltaltin kansanomainen nimi on sen ääntelystä juontuva tynnyrilintu. RA luuli raffinoidusti tyyliteltyä tynnyriäni tauluksi, ettäs kehtaat... (Edith) PIAFista oli ratkaisussa pudonnut A pois, minkä johdosta loput vaakarivin kirjaimet siirtyivät yhden ruudun vasemmalle. - Ei auta kuin myöntää epäonnistuneeni täydellisesti ristikon vaikeuden arvioinnissa. Kuvittelin sen olevan selvästi helpomman kuin PH:n Raskauden edellisessä numerossa, tuollaista Plussan ja Pelikaanin kolmostasoa. Näin voi käydä, kun ei ollut laadintakokemusta yhtä ristikkoa enempää. Tarkoitus ei ollut lyötättää kenenkään päätä seinään (iso S:n mukaan). Pahoittelen, jos niin on käynyt. Jos joskus yritän kolmannen kerran ja ristikko julkaistaan, se on varmasti ainakin helpompi.
48. RA12.10.2006 klo 20:22
Jaska, olisit heti sanonut (tai kirjoittanut piirroksesi viereen), että SE on TYNNYRI. :-)Pää on (ainakin) täällä vielä ihan ehjä. Siitäkin huolimatta, että ristikkosi oli (minulle) huomattavasti vaikeampi kuin pari Toni-Antti-Antti-Alfia-Heikkiä yhteensä.
KOMMENTOI