KESKUSTELUT > RISTIKOT > PAKSU P 1-2006

2340. paksu p 1-2006

taaplari7.2.2006 klo 15:12
Ostin vasta uuden paksun ja yllätyimme miehen kanssa kolmossivun ekin ristikosta. Jostakin syystä sanasto oli mielestämme kaukana siitä, mihin olemme paksussa ja ekin ristikoissa tottuneet. En viitsi vielä kommentoida mitkä sanat erityisesti kaivelivat, kun on vastausaikaa jäljellä. Paksu on tullut ostettua joka kerta, kun se kauppaan tulee, jo muutaman vuoden ajan. Mitä Ekin tekemiä olen ratkonut, tämä ristikko oli huonoimmasta päästä.

Tuliko kiire vai tuntuiko laatijalle hankalalle tapaukselle?
2. Eki7.2.2006 klo 15:28
Kävin ristikon läpi enkä huomannut mitään kovin erityistä tyylistäni poikkeavaa. Pääkuvan lauseet/sanat olivat aika rajoittavia, mutta silti oikea alakulma, johon kaksi lausetta päätyy, loksahti 5x6-aukioksi ilman yhtään vaikeaa (tai edes huonoa) sanaa.

Tuo ristikko tuli laadittua ennen varsinaista lehtihässäkkään, joten syy ei ollut siinäkään. Teemaan liittyvä kuva Sisiliasta sisälsi elementtejä, jotka innostivat kokeilemaan, miten laadinta onnistuisi. Mukaan laatimukseen tuli muutama oikein hyvä sana ja toki (kuetn melkein missä vaan) huonommassa päässä muutama ei-niin-hyvä sana. Yksi pieni tiukkoihin sääntöihin liittyvä heikkous löytyy, josta ainakin iso S varmaan vähän naputtaisi.

Mielipide on sallittu ja sitä yritin makustella, mutta vielä en päässyt puusta pitkään.
3. Jaska7.2.2006 klo 18:07
Kukin taaplaa tyylillään, mutta saako tyylistään poiketa? Poikkesiko tämä Ekin tyylistä? Voiko laatijan tyylin ylipäänsä (helposti) tunnistaa sanastosta? Entä vihjeistyksestä? Pehmishän tämä kyllä oli, oikeastaan löllis, mutta sehän ei ollut Taaplarin arvosteluperuste, vaan (ratkaisu)sanasto? Mystistä, mystistä. Iso S saattaisi puristina naputtaa yhden sanan oikeinkirjoituksesta, minulla särähti hieman kielikorvaan ristikon pisin sana. Ja sitten voisi tietysti taipumuksiaan noudattaen yhteen pilkkuun eiku viivaan yhtyä, mutta kun se puuttuu, ei sitäkään parane tehdä.
4. Pekka Pietari7.2.2006 klo 18:26
Voiko laatijan tyylin tunnistaa sanastosta, Jaska kyseli. Aulis Lehdon ja Alf Simbergin kohdalla vastaisin kyllä. Esim. Erkki Vuokilan, Teemu Pallosen, Pekka Joutsin, Antti Skytän ja Toni Pitkälän laatimuksissa eroa on vaikea nähdä. Entä sitten ristikoiden rakenteelliset erot (aukiot, ratkaisulauseet...)?
5. Eki7.2.2006 klo 18:41
Aika hyvin pani Pekka Pietari 60-70-luvun veteraanit ja 90-2000-luvun tulokkaat samaan nippuun. Jokaisella on kyllä omat juttunsa. Onko kyse vain sanoista vai myös niiden sijoittelusta (josta sen eron siis huomaisi)? Itse erottaisin parhaiten laatijat ehkä siitä, että jokaisella on sanoja, joita kukaan muu ei käyttäisi. Siitä kai loppujen lopuksi Auliksen ja Alfin tunnistaminenkin on kiinni.
6. kp7.2.2006 klo 19:25
Ei ristikkoa tarvitse ratkoa. On nopeampiki keino huomata
laatija...
7. Eki7.2.2006 klo 19:26
Kaikissa lehdissä ei ole laatijoiden nimiä.
8. kari kämäräinen7.2.2006 klo 19:32
Mielestäni ristikossa on erittäin paljon hyviä vähemmän käytettyjä sanoja. Ottaen huomioon kuvista lähtevien lauseiden runsaus, on sanasto lähes täydellinen! Jaskan kanssa samaa mieltä ristikon pisimmästä yhdyssanasta siinä mielessä, että tuota yhdyssanan loppua kyllä en ole kuullut vielä kenenkään kalamiehen käyttävän noista "parveilevista" pienistä kaloista, mutta yhdyssanan alun pieniä kaloja on sitten tullut pilkillä istuessa pilven pimein! ;)
9. Pekka Pietari7.2.2006 klo 19:47
Eki, en minä teitä viittä sen enempää niputtanut enkä ainakaan tarkoittanut esimerkkiä "konkareita" halventavaksi. Silti mielestäni ristikon rakenna paljastaa laatijan sanastoa paremmin.
10. Eki7.2.2006 klo 20:05
En tarkoittanut, että se halventaisi, taitavia laatijoita (taitavampiakin?) nuo nuoremmatkin.
11. iso S7.2.2006 klo 20:07
Nap! Nap! Naputan ihan turistina, en ole nähnyt lehteä. Luotan kuitenkin ihmisten arvostelukykyyn ja uskon että olisin tulkinnut naputuksen kohteen ristikon kyseenalaisimmaksi kohdaksi, ei kuitenkaan välttämättä huonoksi.

Laatijan tunnistaminen tuntuu joskus olevan helpompaa kuin joskus. Sanasepossa oli annettu pikaiselle puolitusinalle sama lähtökohta ja niukasti aikaa. Lukijan tehtäväksi jätettiin laatijoiden koplaaminen tuotoksiin. Nöyrimmin ilmoitan, että tähän mennessä en ole edes hajulla.

Laatijoilla on erilaisia käpälänjälkiä, mitkä liittyvät rakenteeseen ja sanastoon. Yksittäisissä ristikoissa nämä tuntomerkit eivät välttämättä pidä paikkaansa eivätkä ainakaan riitä sataprosenttiseen varmuuteen, vaikka olisi kuinka harjaantunut laatijan tyyliin. Eri laatijoiden reviirit saattavat olla päällekkäiset.

Esimerkiksi Lehdon tavaramerkki, järisevä TAAL, on pari kertaa tullut vastaan jonkun muun (Päiväläinen?) ristikossa. Joutsin ristikossa ei välttämättä ole liehureunaa ja Eki saattaa yllättää ja tekemällä reunaan alkupiilon.
12. Libero8.2.2006 klo 02:19
Kun taannoin ratkoin kyseisen ristikon, jännäsin koko ajan, mitä sanoja pääkuvasta tulee. Italialaisen elämänmenon tuokiokuvassa on kolme piirrettä, joista kaksi kuuluu selvästi etelään ja yksi on kansainvälinen. Keskittyessäni kehittelemään niihin liittyviä sanoja unohdin tarkastella kokonaisuutta.

Mistä iso S mahtaisi naputtaa? 'Nap' koskisi varmaan jotakin laatijoiden tunnistamaa sääntöjuttua, jonka tavallinen ratkoja ohittaa joko tieten tai tietämättään. Jaska viittasi jonkin sanan oikeinkirjoitukseen; oman oikeinkirjoitusseulani läpäisivät ristikon kaikki sanat.

Sanaseppo-lehden tunnistustehtävä on tosi hauska mutta vaikea, jos siitä sopii tässä yhteydessä kirjoittaa. Uskoin intuitiivisesti osaavani sijoittaa oikean ristikon oikealle laatijalle, kun kuudesta erilaisesta käsialasta viisi on minullekin hienoisesti tuttua.

Suljin laatijat yksi kerrallaan pois, kunnes se (mielestäni) oikea jäi jäljelle. Kiinnitin huomiota vain sanoihin: Tämä laatija ei käyttäisi tätä sanaa. Tämä laatija käyttäisi varmasti tätä sanaa. Tämä laatija voisi käyttää tätä sanaa. Vain tämä laatija käyttäisi tätä sanaa. Kun olen jälkeenpäin silmäillyt vastauksiani, niin tässä vaiheessa en löisi vetoa kuin kahdesta varmasta. :)
13. Pekka Pietari8.2.2006 klo 08:55
Yksi laatija on helposti tunnistettavissa monista pääkuvasta lähtevistä pitkistä ratkaisulauseista: Juha Hietarinta.
14. Antti Viitamäki8.2.2006 klo 11:01
Pekka Pietari:

On siis tunnistettavissa monista, mutta ei kuitenkaan kaikista lauseista? :-)
15. iso S8.2.2006 klo 11:09
Eikä kaikissa tilanteissa? Vai olisiko Hietarinta säilyttänyt tavaramerkkinsä ja lisännyt pari ratkaisulausetta jos olisi ollut mukana Sanaseppojen laadintanäytöksessä missä kaikille laatijoille annettiin lähtökohdaksi samat ratkaisulauseet? Sitähän ei varmaan mikään sääntö olisi kieltänyt.
16. Libero8.2.2006 klo 14:38
Normaalioloissa monikin laatija on tunnistettavissa pelkästään sanastosta. Esimerkiksi eilisen Iltiksen tervetullutta historistikkoa ei kukaan muu kuin Toni olisi laatinut samanlaisilla laidasta laitaan -sanoilla. :)

Ekillä taas on erityisesti joitakin sanoja, joita Teemu P.:llä ei ole; en vain kerro, mitä ne ovat. Jäljittelemätön Antti Viitamäki voisi vihjeittää muun muassa sanan 'kohortti'. Juha Hietarinnalla on pitkiä ratkaisulauseita, paljon lyhyitä sanoja ja usein erikoisia yhdyssanoja. Sami Hämäläinen käyttää (mielestäni) runsaasti erisnimiä per ristikko. Etc.

Onneksi useimmissa ristikoissa on nykyisin sekä laatijan että ulkoasusta vastaavan nimet, ettei niitä ratkojan oikeasti tarvitse arvuutella. Olen kuitenkin sitä mieltä, että laatijan voi tunnistaa persoonallisista sanoista siinä missä ainutlaatuisen käsialankin. Laatimus kaikkine ominaisuuksineen on eräänlainen agentti, joka välittää aitoa tietoa laatijasta.
17. Pekka Pietari8.2.2006 klo 14:45
Jatkan "tavaramerkkejä": Mirja Pihlajamäen ristikot tunnistaa yhdyssanavihjeistä ja monista alkupiiloista. Martti Räikkösen käsialan tuntee minimiaukioiden (4x4) hallitsevasta asemasta.
18. Satunnainen Ratkoja9.2.2006 klo 00:59
Piti oikein kaivaa ristikko naftaliinista... kun taalla kehua reposteltiin, ja arvosteltiinkin... etta missa mennaan.

Joo tunnustan minakin...

Taytyy sanoa etta kun ristikon taytin niin en minakaan tata 100% onnistuneena pitanyt... muutama sana jatti karvaan maun... ja ilman aputeoksia/nettia en ois saanut valmiks... taikka valmiiks varmaankin oisin saanut, mutten oikein.

vihjeet sanat joista en liiemmin tykannyt:

tuoksu kasvi, en ikina kuullutkaan (vaikka bilsa aina 9-10 olikoulussa)

schauman, oli aivan tuntematon suuruus (bobrikovin ampuja ois ollut paljon tutumpi)

monen kampamon nimessa...

pöhötys = aivan outo vastaus-sana, en ole ennen kuullutkaan. (taikka ratkonut vaarin... epailen kylla suuresti kun muut sanat ovat helppoja...)

Juhlii Tonin kanssa, en tastakaan ole kuullut vaikka vietankin nimipaivaani juuri kyseisena paivana... no suomi allakkaa en ole noin kymmeneen vuoteen selaillutkaan...

vihjeen poreilevankin, kirjoitus asu oli eri miten ma sen kirjoittaisin (ehka taa on kylla suomalaisempi muoto joka tassa ristikossa esiintyy)

ja naudan syoma, verbi on kylla tuttu mutta en tata substantiivimuotoa ole koskaan kuullutkaan.

se yhdyssana, okei eehka hiukan keksityn oloinen mutta menettelee...

-----------

Joten ehka yllattavankin paljon hieman oudohkoja ratkaisu sanoja Ekin ristikkoon... ja viela ristikkolehden avausplajays jonka tulis olla helpohko.

Ei taa musta mikaan löllis ollut, juuri noiden hiukan outojen sanojen takia. joita piti hiukan mutustella, seka mukava kirjain jakauma piti mukavasti varpaillaan.

Toki lahtokohta oli kinkkinen ja hyvin kolme paakuva lausetta saatu lomitettua, ja mukava aukio oikeaaan laitaan. ja muutenkin selva piirteinen tekele. kuten odottaa sopii, talla ammattitaidolla.

Mukavaa oli runsas kirjain valikoima ja kaikkien vokaalien kaytto, hyvin ne oli saatu mukaan lomitettua... Kuten ekilla kylla tapana useimmiten taitaakin olla.

Arvosanaksi annetaan 8. Ei tasta paata polkylle tosiaankaan kannata laittaa ja julkaisu kriteerit tayttaa kirkkaasti.

Muutenkin paksu oli erittain hyva kokonaisuus... Vain kaks viimeista olivat ylittamattomia puroja... (mutta sehan ei varmaankaan ole laatimusten heikkoudesta kiinni vaan enemmankin ratkaisijan)

Mainittakoon viela etta uutukaisuus sanaristit ei kylla oikein iskenyt minuun...

Ai niin ja Auli Saaren ristikko oli varmaan vaarassa paikassa lehtea... se oli umpihelppo...

et sellaista kommenttia.
19. JTak9.2.2006 klo 09:06
Liberon viestiin sellainen lisäys, että voihan laatija halutessaan jäljitellä toisen laatijan tyyliä. Aivan kuin käsialaakin voi jäljitellä. Tästä en kuitenkaan laatimispuolella näkisi olevan mitään hyötyä. Omalla tyylillä laatiminen on huomattavasti helpompaa kuin toisen tyylillä laatiminen.
20. JPQ9.2.2006 klo 10:55
JTak: lisäksi ihmiset tykkää vaikkapa Vuokilan, Hämäläisen
laatimuksista sen takia kun niissä tekijänsä "sormenjälki". Eli
makunsa kullakin. Jos tyyliä matkii niin se joka tykkää normaalisti
Laatija Xän tyylistä pettyy kun se matkii Laatija Yytä. Sitä ei
ainakaan sokkokryptosta heti tajua kenenkä tyylillä sanat valittu.
21. kp9.2.2006 klo 13:49
JTak
Tietyssä rajoissa voi jäljitellä...
-Piirrosjäljellä ja tyylillä on tekijäoikeus.
-Siis toisen piirtämiä kuvia ei saa kopsata omaan ristikkoon...
22. JPQ9.2.2006 klo 20:04
kp: eipä saa tosiaan toisen piirroksia kopsia samaan tyyliin
piirtämästä ei voi estää kunhan ei väitä niitä alkuperäis tekijän
töiksi.
23. Teppo9.2.2006 klo 20:07
No mutta suuri osa useidenkin tekijöiden ristikoiden piirroksista on toisen piirtämiä.
24. kp9.2.2006 klo 20:25
Tarkoitan sitä, että jos vaikka minä alkaisin ristikoissani
käyttämään Ekin ristikoissa olevia kuvia. niin tämä on kielletty. Minulle voi piirtää kuka vain, mutta niistä on maksettava...
25. JTak9.2.2006 klo 22:02
En tarkoittanut kirjoituksen tai piirrosjäljen kopiointia, vaan lähinnä laadintaa. Eli laatimuksessa käytettyä rakennetta ja ratkaisusanavalintoja.
26. Tapsa9.2.2006 klo 23:35
Kovasti kauhean paljon en kiinnitä siihen huomiota, kenen
laatima ristikko on edessäni, kun alan sitä ratkoa. Laatijan
"käsiala" tulee vastaan sitten, kun olen saanut muutaman
sanan valmiiksi.
On tietenkin niitä laatijoita, joiden "käsiala" tulee heti vastaan, mutta: "So what?" Laadinta kuin laadinta, jotkut
osaavat tehdä vain muutamista sanoista ristikon, toiset
saavat monipuolisen ja tasoltaan 1-3 - tähtisen laadinnan
likimain samoista sanoista.
Siitä kesäpäivien laadinnasta vielä: otan vastaan pari viikkoa
tarjouksia laatijaehdokkaista. En pistä ollenkan hanttiin,
vaikka osallistujat itsekin osallistuisivat veikkaukseen,
tuntuu olevan niin paha juttu tämälaatimuskisa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *