KESKUSTELUT > RISTIKOT > KOLMOISKÄTKENTÄ
2113. kolmoiskätkentä
teemu9.11.2005 klo 13:53
Kiinnostaisi tietää, miten pitkät päättelyketjut ovat hyväksyttäviä ristisanojen vihjeenä? ( Ei siis piilosanassa)Onko tässäkin joku sääntö ristikon vaikeusasteen mukaan?
Esim. MIES NAISEN ASUSSA - (leninki) -LENIN - ULJANOV
Itse en hyväksysi seuraavaa: AUTON NIMISIÄ - DESMONDIT
2. iso S9.11.2005 klo 14:50
Minä paheksun monipolvisia päättelyketjuja vaikeusasteesta riippumatta, jos ylimääräisiä askeleita ei jotenkin merkitä.Muutenkin päättelyketjun pitäisi olla huomattavan selkeä, vaikkakin kenties yllättävä ja siksi hauska. Lenin-esimerkki on aivan liian epämääräinen ollakseen sellainen.
Toinen esimerkki on mielestäni suorastaan väärin, jos ollaan lähellä alastonta apinaa. Jos vihje ja ratkaisu olisivat yksikössä niin sitten olisi oikein mutta huono (oikein huono?), mutta nyt ontuu.
Hyväksymäni lisäpolvityyppi on Ekin esimerkkinä käyttämä sitaateissa oleva puunlehden kuva. Kuvasta assosioituu sana LEHTI ja sitaatit ohjaavat päättelemään eteenpäin sanan merkityssisältöä muuttaen: puu unohdetaan ja ajatellaankin sanoma- tai aikakauslehteä. Päädytään vaikkapa ratkaisusanaan SEURA, millä ei ole sellaisenaan mitään tekemistä vihjekuvan kanssa.
3. ,-viilari10.11.2005 klo 19:36
Ihan hauskahan tuo LENINki-sanaleikki on,mutta missään tapauksessa en hyväksyisi enää Uljanov-lenkkiä.Kakkosesimerkki on vihje-ratkaisusanaparin irvikuva,mutta tuontyyppisiin valitettavasti törmää laaturistikoissakin.
4. Antti Skyttä12.11.2005 klo 21:48
Teemu!Teet hyvän kysymyksen. Päättelyketjun pituudesta ei liene mitään sääntöä.
Koviksissahan ollaan nykyään vahvasti tuolla alueella. Haetaan uutta ja haetaan rajoja. Kyllä laatija silloin kuulee, kun on lisännyt liian monta kieppiä vihjeeseensä.
Olet antanut tälle säikeelle nimeksi Kolmoiskätkentä. Kuitenkin minusta molemmat esittämäsi esimerkit ovat "vain" kaksoiskätkentöjä. Siis kahdella askeleella löytyy tie vihjeestä ratkaisusanaan.
Kolmoiskytkentöjä löytyy Sinun (oletan Sinun olevan Pallosen Teemu?) ja Mäkelän Markun syksyn Sanaseppo- lehden ristikosta, vaikkapa se, jonka ratkaisusanaksi tulee ALMU, vasemman yläkulman 4 x 5 -aukiossa.
Mutta esittämääsi kysymykseen. Minusta laatijoiden kannattaa huippuvisaisissa kokeilla pitempiä kytkentäketjuja ja jäädä kuuntelemaan ratkojien arvioita.
Eihän mikään mene eteenpäin ellei rajoja siirretä kunkin ajankohdan tilannetta kauemmaksi.
5. Teemu Pallonen, ei teemu12.11.2005 klo 22:38
Esiinnyn tällä palstalla tuttavallisesti ihan Teemu Pallosena, teemu on eri Teemu.
6. Antti Skyttä13.11.2005 klo 00:04
Hyvä, kun selvisi!Kerro, Pallosen Teemu, oma kantasi, kun näiden juttujen kanssa painiskelet.
7. teemu14.11.2005 klo 09:48
Antti Skytälle. Minun matematiikkani mukaan ´esimerkeissä tulee kyllä kolme porrasta!
MIES NAISEN ASUSSA -porras 1-LENINKI -porras 2-LENIN-
porras 3- ULJANOV. Ongelmat varmasti syntyvät paljolti siitä,
että vihjeen laatijalle logiikka on itsestäänselvä, mutta ratkojalle ei aina aukea selittämälläkään.
8. iso S14.11.2005 klo 10:36
Mielestäni askelten määrä on ainakin jossakin määrin tulkintakysymys. Jos vihje on MIES NAISEN ASUSSA niin ensimmäinen askel on sen pohtiminen pitääkö vihjettä käsitellä "normaalina kokonaisuutena" vai "moniportaisena".Ensimmäinen lähestymistapa on tavanomaisessa kommunikoinnissa suotava. Onhan hyvä että kuulija tai lukija ymmärtää ilman erityistä aivovoimistelua mistä on kysymys. Näin tulkittuna haettaisiin konkreettisesti naisen asuun pukeutunutta miestä. Sellainen olisi vaikkapa drag-artisti (esiintyy myös idols-tuomarina) Jarkko Valtee, joka on kuitenkin Uljanovin paikalle liian lyhyt. Joku vastaava 7-kirjaiminen on kuitenkin varmaan olemassa.
Ristikoissa kuitenkin aivovoimistelu on olennaisena osana. Siksi tulkinnan mahdollinen (tosivisaisissa lähes mahdoton) moniportaisuus ja kierous on otettava huomioon. Tässä vihje voisi jakautua MIES NAISEN/ASUSSA tai MIES/NAISEN ASUSSA. Edellinen voisi johtaa johonkin SISKONPOIKA-tyyppiseen ratkaisusanaan, jos olisi sellainen asu mikä sisältäisi sen. Vihje olisi silloin erittäin kömpelö. Naisen mies olisi järjellisempää suomea kuin mies naisen, mutta käännetty sanajärjestys säilyttää toisen tulkinnan mahdollisuuden harhauttamistarkoituksessa.
Jos päädytään tutkimaan toista jakoa, pitää lähteä etsimään naisen asua mihin kätkeytyy mies. Hame, mekko (näitä ei voi pitää kokonaisena asuna ainakaan länsimaisessa kulttuurissa, mutta laatijat eivät aina ole näissä asioissa tarkkoja), jakkupuku, kolttu, leninki? Sieltä löytyy Lenin, mutta kuinka monta askelta piti ottaa?
Oli askelten määrä miten oli, mielestäni mikään vihjeessä ei oikeuta hyppäämään Leninistä Uljanoviin. Muutenhan voitaisiin samantien hyppiä eteenpäin: venäläinen (olihan Lenin venäläinen), veli (onhan veli venäläinen poliittisesti korrektimpi nimitys kuin r...ä), SIMEONI (olihan Simeoni yksi seitsemästä veljeksestä eli kuuden veljeksen veli). Simeoni on ratkaisusanan virkaan oikeanmittainen ja saattoi jopa olla taipuvainen transuilemaan, jolloin palataan kauniisti lähtöruutuun kulkematta vankilan kautta. Hienoa ja loogista.
Voisin hyväksyä Uljanovin jos se olisi jonkinlaisena kätkönä, anagrammina tai vastaavana vihjeessä mukana. Muuten paheksun.
9. teemu17.11.2005 klo 15:11
Voiko asian enää selvemmin ilmaista ? Yhdyn edelläolevaanmielipiteeseen.
10. iso S17.11.2005 klo 16:04
Vaikka ei mentäisi Simeonimaisiin ristiaskeliin niin vihje ei ole yksikäsitteinen (eihän tarvitsekaan) edes 7-kirjaimiselle ratkaisusanalle:MIES NAISEN ASUSSA -> VATANEN
Tämä ratkennee edellisen tietäen helposti, kun lähtee ratkaisusta kohti vihjettä.
KOMMENTOI