1503. Paavi

Kravattimies3.4.2005 klo 04:17
Oli vuosi 1986. Halusin nähdä paavin, joten livahdin ulos toimistosta kesken työpäivän. Paavi seisoi läpinäkyvässä kopissa Popemobilessaan, joka ajoi ennalta julkistettua reittiä. Muualla oli tungokseen asti ihmisiä, mutta olin ainoa henkilö siinä työpaikkani lähellä. Popemobile hiljensi vauhtiaan ja kääntyi 90° oikealle siinä risteyksessä. Paavi katsoi minua jo kaukaa ja yhtäkkiä heilautti kättään minulle. Hän tuntui olevan ihan mukava mies, joten heilutin takaisin!

RIP
2. Pena3.4.2005 klo 04:44
Näin sanoo päivän ristikkovihje, "TH":


- Olemme vastaanottaneet suurella surulla tiedon roomalaiskatolisen kirkon johtajan, paavi Johannes Paavali II:n kuolemasta. Paavin kuolema koskettaa syvästi katolista kirkkoa ja sen yli miljardia jäsentä, mutta samalla koko ihmiskunta on menettänyt vahvan yhtenäisyyden ja rauhan puolestapuhujan.

-Pitkän toimikautensa aikana paavi ei jäänyt etäiseksi johtajaksi Vatikaanin muurien sisäpuolelle vaan tapasi ihmisiä, matkusti ympäri maailmaa ja puhui samalla lakkaamatta kirkkojen ekumeenisen yhdistymisen ja rauhan puolesta.
3. iso S3.4.2005 klo 12:37
Surullisen viestin sivujuonteena ihmettelen mm. Hesarin jutuissa olevaa käytäntöä: puhutaan katolisesta kirkosta, mutta katolilaisesta maailmasta, katolilaisista piispoista ja yli miljardista katolilaisesta. Pitääkö olla -linen vai -lilainen vai riippuuko tilanteesta?
4. Pena4.4.2005 klo 19:28
> Paavin kuolemaa seuraa yhdeksän päivän suruaika

Uuden paavin valitsee kardinaalikollegio

Helsinki, 02.4. Ulkomaat STT 085

Paavin kuoltua Vatikaanin korkeiden virkamiesten valtuudet lakkaavat muutamia virkoja lukuun ottamatta. Paavin valta siirtyy kardinaalikollegiolle, joka kokoontuu päivittäin vanhimman eli kardinaalidekaani Joseph Ratzingerin johdolla.

Korkeinta valtaa käyttää kardinaalikamariherra eli camerlengo Eduardo Cardinal Martinez Somalo, joka kuoleman todettuaan rikkoo paavin kalastajan sormuksen ja henkilökohtaisen kultaisen sinetin, johon on kaiverrettu paavin nimi.

Maailmalle paavin kuolemasta ilmoittaa Rooman kardinaalivikaari Camillo Ruini.

Paavin kuolemaa seuraa yhdeksän päivän suruaika, novem dieles, jolloin kuolinmessuja toimitetaan Vatikaanissa ja ympäri katolista maailmaa. Suruajan jälkeen paavin hautajaiset pidetään Pietarinkirkossa, jossa paavin balsamoitu ruumis on ollut kolme päivää kansan nähtävillä.

Vaaliliput poltetaan

Kardinaalikollegio kokoontuu Sikstuksen kappeliin valitsemaan Pyhän istuimen uutta haltijaa viimeistään 15 päivää hautajaisten jälkeen. Aiemmin valitsijat myös majoittuivat sinne, mutta vuonna 1996 Vatikaaniin valmistui Pyhän Martan talo, jossa kardinaalit nyt asuvat konklaavin ajan.

Konklaaviin kuuluvat kaikki alle 80-vuotiaat kardinaalit, joita oli viime syyskuussa 124. Muusta maailmasta eristettynä - lukittujen ovien ja sinetöityjen ikkunoiden takana - he äänestävät päivittäin, kunnes paavi on valittu. Ennen äänestyksiä arvostetut kirkonmiehet puhuvat kardinaaleille kirkon tilanteesta.

Vuoden 1996 vaalijärjestyksen mukaan paaviksi valitun pitää saada kaksi kolmannesta sekä yksi ääni. Äänestyksiä on kaksi aamupäivällä ja kaksi iltapäivällä. Elleivät 26 äänestyskertaa tuota tulosta, uusi vaalijärjestys tarjoaa myös hätäratkaisun, jonka mukaan paavin valintaan riittävät yksinkertainen enemmistö sekä yksi ääni.

Jokaisen äänestyskerran jälkeen vaaliliput poltetaan Sikstuksen kappelin uunissa. Niin kauan kuin tulokseen ei ole päästy, joukkoon lisätään kemikaaleja, jolloin savu on mustaa. Se viestii ihmisille, ettei uutta paavia ole vielä valittu. Kun tulos on selvä, vaaliliput poltetaan sellaisenaan, jolloin savupiipusta nousee valkea savu.

"Habemus papam"

Sen jälkeen kun valittu on antanut suostumuksensa paavin tehtävään ja valinnut itselleen nimen, hänet puetaan virka-asuun. Lisäksi kardinaalikamariherra antaa uudelle paaville kalastajan sormuksen, ja lopuksi kardinaalit polvistuvat virkaikäjärjestyksessä hänen edessään.

Lopuksi yksi kardinaaleista astuu Pietarinkirkon parvekkeelle ilmoittamaan paavin valinnasta sanoin: "Annutio vobis gaudium magnum, habemus papam" (Ilmoitan teille suuren ilon, meillä on paavi). Sen jälkeen uusi paavi astuu parvekkeelle ja antaa ensimmäisen siunauksensa urbi et orbi (kaupungille ja maailmalle).
5. Pena10.4.2005 klo 14:04
Toivottavasti konklaavi ei tee kardinaalimunausta uutta paavia valitessaan! ;-)

Ristikkoratkonnan sm-kisojen suojelijan Simo Frangénin mukaan äskettäin kuollut paavi oli heti synnyttyään:

Vaavi Johannes Vauveli II.
6. Kravattimies21.4.2005 klo 06:25
Vaimo keksi viime viikolla, että Krakalandiassa voisimme valita oman paavin, kun täällä on kaupunki nimeltä ROMA.

Lehdissä oli siihen aikaan maininta, ettei valitun paavin tarvitse edes olla konklaavin kardinaaleja, vaan paaviksi voidaan valita kuka tahansa katolilainen mies.

Ei se käytännössä nykyisin onnistuisi; savumerkein on aika vaikea viestittää "Uomo de la Cravatta I".

Uudeksi paaviksi valittiin saksalainen Benedictus XVI.

Aikaisemmin kuudensiatoista on ollut kahdesti:

1831-1846 Gregorius XVI

997-998 Johannes XVI, vastapaavi

Vastapaavihan on sellainen paavi, jota ei muistella hyvällä. Johannekset hyppäävät XV:stä XVII:ään virallisilla listoilla:
http://www.catholic.fi/kirkko/paavit.htm

Voiko vihjeyttää sanalla PAAVIT, jos ratkaisusanaksi kaikista yrityksistä huolimatta tuppaa tulemaan XVIT, vai onko tuo suurikin kardinaalimunaus, Teidän Arvonne Pena XVI ?
7. iso S21.4.2005 klo 08:13
Voi vihjeyttää, mutta P XVI:n puolesta siteeraan Suurta Tuomaria: se on penaltti. Koska kaikki paavit eivät ole XVITtejä niin korrektimpaa olisi vihjeyttää PAAVEJA, mutta koska toisaalta kaikki XVITit ole paaveja (saattaa olla ihan uskomaton kuningas), niin pitänee vihjeyttää ERÄÄT PAAVIT.

Taitaa olla peräti niin että paaviksi valittavan ei tarvitse olla katoli(lai)nenkaan, mutta virkaan astumisen edellytys on sentään kääntyminen tuohon uskoon mikä uuden XVITin mielestä on ainut autuaaksitekevä.

Mitenkähän sellaisessa tilanteessa meneteltäisiin, jos paaviksi valittaisiin muu kuin kardinaali? Eikö kardinaalit eristetä muusta maailmasta valinnan ajaksi niin että he saavat keskustella vain keskenään ja muutaman tietyn henkilön kanssa, joita sitoo vastaava vaitiololupaus? Kun tarvittava enemmistö saadaan jonkun ehdokkaan taakse niin tältä pyydetään suostumusta valintaan. Tapana on vastata "I accepto" (jo vain) minkä jälkeen yritetään saada syntymään valkoista savua. Ilmeisesti vaalia jatkettaisiin, jos vallittu ehdokas ei suostuisikaan eikä ulkopuolisille puhuttaisi tästä mitään.

Miten hankitaan ulkopuolelta valitun ehdokkaan suostumus? Nostetaanko vaitiolon verhoa siksi aikaa? Entä jos valittu ulkopuolinen ei suostu? Hänhän ei ole vannonut mitään valaa ja voi myydä jutun iltapäivälehdille hyvään hintaan. Jymyotsikot: VALITTIIN XVITIKSI - KIELTÄYTYI!
8. Hessu21.4.2005 klo 09:29
Vauhdikasta luettavaa tuo paaviluettelo:
http://www.catholic.fi/kirkko/paavit.htm

Benedictus IX ei tainnut oikein osata päättää ollako vai eikö olla. Siitä varmaan revittiin lööppejä pergamenteille...

Paavit ovat näemmä viime vuosisatoina olleet kovin kainoja ottamaan uusia nimiä itselleen. Kaikilla on suuret järjestysnumerot. Johannes Paavali I tosin otti 1978 ihan uudenlaisen nimen, mutta kuoli saman tien. Siitäs sai mokoma elvistelijä. :-)

Mahtaa muuten Liberiusta hävettää paavien harppuorkesterissa, kun oli ensimmäinen paavi, josta ei tullut pyhimystä. Mistähän häntä niin rangaistaan? Eipä ole kukaan toinen sittemmin ottanut sitä nimeä...
9. Maiju21.4.2005 klo 09:54
Veikkailin, että uusi paavi ottaisi nimekseen Georg Ringo, koska edelliset olivat John Pauleja. ;)
10. Tsööts21.4.2005 klo 14:43
Onnea vaan kovasti katoliselle maailmalle valitessanne nuoren, viriilin ja uudistusmielisen saksalaisen paaviksenne!
Häneltähän löytyy meriittejä jo Hitler Jugendista lähtien!
11. Kravattimies22.4.2005 klo 04:49
Paavin valinta ei välttämättä edusta katolisen maailman enemmistön mielipidettä. Vastustajat ottavat sen siltä kannalta, että tämä paavi ei kauan ole elossa.

Mitä tulee Hitler Jugendiin, niin täytyy muistaa, että nuorilla miehillä oli vaihtoehdot aika vähissä sen ajan natsivallan aikana. Heillä ei ollut mitään mahdollisuutta välttää Hitler Jugendia. Sellaista on eläminen monessa diktatuurissa.

Täällä päin maailmaa on sanottu paavin isästä, että hän oli ainakin jyrkästi natseja vastaan, mutta mistäpä sitä tietää.
12. iso S22.4.2005 klo 09:18
"Heillä ei ollut mitään mahdollisuutta välttää"? Toisaalta sanotaan että ei ole muuta välttämätöntä pakkoa kuin köyhän kuolema. Suomessakin jotkut totaalikieltäytyjät todistivat sodan aikana että aseisiin ei ole pakko tarttua. Tosin siinä meni samalla kelpoisuus mahdollisen paavinviran hoitamiseen.

Ei sillä eikä millä, mahdollisesti ja luultavasti Ratzinger ei ollut vakaumuksellinen kyseisen aatteen mies eikä välttämättä kyseistä jäsenyyttä tarvitse pitää syynä miehen koko elämän pilaamiseen esimerkiksi syynä olla valitsematta johonkin virkaan. Paavin ja Vatikaanin suhtautuminen natseihin ja juutalaiskysymykseen toisen maailmansodan aikana on muistaakseni ollut jonkin verran kyseenalainen juttu, joten olisi ehkä ollut viisaampi valita joku kenellä ei ole tällaisia kytköksiä.

Benedictus IX näkyy olleen ainoa "kolmasti kirkastettu" paavi. Yleensähän tuon viran hoitaminen on kertaluontoinen suoritus. Aineksia saippuaoopperaan tai vauhdikkaaseen elokuvaan on olemassa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Benedictus_IX

Pyhimykseksi julistaminen on tunnetusti yleensä hidas prosessi. Tämä ei kuitenkaan liene ainoa syy siihen että alkupään paavit ovat lähes järjestään pyhiä ja loppupäässä on vain muutama autuas ja yksi pyhä. Huono palkkausko (ei palkkaa ollenkaan!) on syynä siihen että virkaan hakeutuu nykyään heikompaa ainesta?
13. Bulla22.4.2005 klo 10:47
Huomenta!

Lupaan äänestää paavia, jos saan nopeasti pizzaa.

Kaapissa on jauhoja, mutta täytepuolella on hiljaisempaa.

Täytynee lähteä ulos vaikka olenkin jo ennättänyt heittää talvivaatteet roskikseen.

Nälkä porsaan ulos ajaa.
14. ö22.4.2005 klo 22:05
Paaviksi valitaan aina mies.

Jumalakin on mies, sillä kun häntä rukoillaan, aletaan "Isä meidän...". Lisäksi Jumala siitti lapsensa naiselle, Marialle.

Jumalallahan ei oikeastaan tarvitse olla sukupuolta, sillä ei hän jatkane sukua.

Eikö nyt jo vihdoin viimein Paaviksikin olisi pitänyt valita nainen. Oliko naisia edes ehdokkaina?
15. Tsööts23.4.2005 klo 00:13
Joskus olen nähnyt myytävän T-paitoja, joissa lukee:
"When god created a man
she was only joking"...
16. Kravattimies23.4.2005 klo 05:25
> Paaviksi valitaan aina mies.

... asia tarkistettiin ennen vanhaan! Reikätuolit ovat tallella.

Tunnetun legendan mukaan keskiajalla vaikutti myös naispaavi (Johanna, Joanna, Joan). Joanna istui pyhällä valtaistuimella 1260-luvulla ja tiedetään, että hän teeskenteli miestä. Kaari Utrio kirjoittaa, että kun Joanna oli jo valittu paaviksi, hän rakastui espanjalaiseen munkkiin ja tuli raskaaksi, mutta taitavasti salasi raskautensa. Mutta yhden pyhän toimituksen aikana hänellä alkoivat synnytystuskat.
17. V-R23.4.2005 klo 12:57
ö:lle
...". Lisäksi Jumala siitti lapsensa naiselle, Marialle".

Ei pidä paikkaansa.
Kyllä se oli pyhä henki, josta Jeesus sikisi.
Tästäkin asiasta on käyty väittelyjä jo 2000 vuotta.
Joosefilla taisi olla vain aisankannnattajan asema.
18. ö23.4.2005 klo 13:35
Sikisi mistä sikisi. Jeesus itse ilmoitti olevansa Jumalan poika.

Kun Maria tuli raskaaksi, mikä on todennäköisin veikkaus isästä?

1. Joosef, Marian kihlattu?

2. Joku muu mies?

3. Jumala?
19. V-R23.4.2005 klo 14:03
Jeesuksen isä on Pyhä henki.
Jumalalla ei ole osuutta tähän.
Etkö ö ole tutustunut luterilaiseen uskontunnustukseen.
Siinä sanotaan ..sikisi pyhästä hengestä..
Tosin Pyhä henki on katkera noista iltapäivälehtien kirjoituksista.

Sarpilan perhe teki levyn nimeltä: Isä poika ja pyhä svenki
20. Kravattimies24.4.2005 klo 05:17
Täällä kysellään kieliasioista. Mitä on perusmuodossa sikisi? Onko edellä mainitun lisäksi muissa yhteyksissä sanaa sikisi käytetty?
21. Hessu24.4.2005 klo 06:37
Tässä linkki. Siitä löytyy siitä.
http://www.verbix.com/webverbix/go.asp?T1=siit%E4& D1=10&H1=110
22. Kravattimies25.4.2005 klo 04:48
Kiitos vastauksestasi ja siitä-linkistä, Hessu!
23. Kravattimies25.4.2005 klo 05:38
Paavi Benedictus XVI on vihitty virkaansa Vatikaanissa. Hän otti Pietarinkirkossa pidetyssä vihkimismessussa vastaan valtansa merkit, arkkipiispoille varatun palliumin ja paavin symbolin, kalastajan sormuksen.

Sadattuhannet pyhiinvaeltajat seurasivat juhlallisuuksia Pietarinkirkon aukiolla ja sen ympäristössä. Messu lähetettiin myös suorana lähetyksenä tv:ssä miljoonille muille. (STT)

Kravattivuorella vaimo alkoi katsoa messua alkuillasta, teki välillä ruokaa perheelle ja illallisen jälkeen meni taas tv:n ääreen. Messu oli edelleen menossa, jatkui ja jatkui, neljältä kanavalta (SKY, CNN, BBC, FOX), joilta näemme uutisia koko ajan yötä päivää. Kaikilla oli menossa sama messu ...

Itse katsoin ihan muita juttuja toisessa huoneessa. Joskus haluan alatekstit niihin, vaikka osaankin englantia. Niin tein nytkin.

Kävi aika hauskasti, kun mainosten aikana klikkasin messukanavalle, niin viimeinen alateksti jäi näkyviin Fordin mainoslaulusta: "Can't get enough of this" - "En voi saada tätä tarpeeksi" luki messuohjelman alareunassa. Onneksi vaimo ei suuttunut, kun pyysin katsomaan.
24. Mato-Pena26.4.2005 klo 14:48
Kaima on päässyt myös päivän Uutisristikkoon.

Lierona laitan myös muutakin juttua, voitte lukea minulle (selkärangattomalle) madonluvut!


"Benedictus 21.3.
(Pentti)

Apotti Benediktus Nursialainen loi kuuluisan luostarisäännön jossa hän yhdisti idän ja lännen parhaat munkkiperinteet. Benediktiiniluostareista tuli Euroopan henkisen ja aineellisen kulttuurin keskuksia. Benediktuksen tunnusmerkki oli käärme, josta päivä tunnettiin myös Mato-Penttinä. Kevätpäiväntasaus."
25. Juhani Heino26.4.2005 klo 16:23
Kuulin ystävältäni, eräältä Murrokselta tällaisen:
Paparazzeille on sitten tulossa oma suojeluspyhimys. Papa Ratzinger.
27. Kravattimies27.4.2005 klo 06:25
Nyt, kun uusi paavi on vihitty virkaansa, voimmeko taas palata siihen, ettemme välitä katolisesta kirkosta.
- Australian-lehden yleisönosastosta
28. Pena27.4.2005 klo 18:48
Monen kommelluksen jälkeen Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on katollinen:

"PALKINNOT JA HUOMIONOSOITUKSET:

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon talkoolaiset saivat paanukattotalkoista Kirkon kulttuuripalkinnon, joka luovutettiin palon jälkeen 5.12.1997.

Pirkanmaa –palkinto vuonna 1999

Vammalan evankelis-luterilaiselle seurakuntayhtymälle myönnettiin Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinto 2.11. 2001

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon talkoolaisille Vammala-palkinto v. 2001

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon katto valittiin vuoden 2003 katoksi (Kattoliitto ry)."

http://www.kolumbus.fi/tkv/Kirkot/Tyrvaan_Pyhan_Ol avin_kirkko040604.jpg
29. Pena19.5.2005 klo 12:35
"Kuolemattomia aforismeja ristikoista ja ratkonnasta:

Jos paavi olisi joskus nähnyt sanaristikon, niin ratkonta olisi nyt sakramentti."

Lähde:

http://www.sanasepot.fi/
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *