KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKOIDEN LAATIMINEN TIETOKONEELLA

1412. Ristikoiden laatiminen tietokoneella

Sanna22.2.2005 klo 11:34
Hei! Ystäväni on innokas ristikoiden laatija. Hän laatii ristikot ruutupaperille. Nyt hän haluaisi radikaalisti muuttaa ristikoiden viimeistelyä siten, että ainakin ristikkopohjan saisi tulostettua tietokoneelta. Ja mahdollisesti tehdä koko ristikon kuvineen loppuun asti koneella.

Mitä ohjelmaa ammattilaatijat käyttävät ja mistä näitä ohjelmia on mahdollista saada? Hinta?

Näin aluksi hän tyytyisi siihen, että ristikkopohjaa voisi muunnella lisäämällä ja poistamalla ruutuja ja ruutujen välisiä viivoja.

Siitä voisi sitten laajentaa osaamisen karttuessa myös vihjeiden ja kuvien lisäämiseen.

Niinpä kysynkin teiltä asiantuntijoilta, mistä siis ristikkolaadintaohjelman voisi löytää ??
2. Urputtaja22.2.2005 klo 11:39
Piirto-ohjelmilla voi tehdä ruudukoita itse, ei siihen erillistä laadintaohjelmaa tarvitse. Esim. Corelilla onnistuu helposti. Wordillakin voi tehdä ruudukon kokoisen taulukon tai Excelillä, jotkut taitavat näitäkin käyttää?
3. airisto22.2.2005 klo 11:58
Käyttääkö ystäväsi Macciä vai PC:tä?
4. Sanna22.2.2005 klo 12:27
Hän käyttää PC:tä.

Mikä ohjelma tuo Corel on, kun en ole ennen kuullut. Käyttökokemuksemme rajoittuu Wordiin ja Exceliin, ja niissäkin olemme aika tumpeloita.

Haluaisimme siis näin ensin muokata pohjana olevaa ristikkoa siten, että vihjeitä varten saisi keskelle ristikkoa "puhdasta" aluetta ja reunoille voisi lisätä piilokirjaimia varten ruudun vasempaan laitaan. Näin saisimme sitten ristikon pohjan valmiiksi ja voisimme työstää sitä eteenpäin joko koneella tai tulostaa sen paperille.
5. JTak22.2.2005 klo 12:43
Tuollaisen ruudukon piirtäminen Excelillä ei pitäisi olla kovin vaikeaa.
6. iso S22.2.2005 klo 13:17
Jos Excel on käytettävissä (sitä minäkin käytän), niin ruudukon tekemistä ja muokkaamista varten ei tarvitse ostaa mitään piirto-ohjelmaa.

Näin se käy:
- Maalaa ruudukosta haluamasi ristikon kokoinen alue.
- Klikkaile Format - Row - Height ja anna rivin korkeudeksi 28.
- Klikkaile Format - Column - Width ja anna sarakkeen leveydeksi 4.57.
- Klikkaile Format - Cells - Border
- Valitse Line Style:stä "ohuin paksu viiva" ja klikkaa Outline
- Valitse ohut yhtenäinen viiva ja klikkaa Inline
- Kuittaa OK:lla

Nyt sinulla on valmis ruudukko, minkä voi printata ja alkaa laatia kuin ennenkin. Perusruudukko kannattaa tallettaa, niin ei tarvitse nähdä tuota "hirveää" vaivaa uudelleen. Ruudukon voi maalata vaikkapa alkaen solusta B2. Jos alkaa vasemmasta yläkulmasta, niin ruudulla ei näe yläreunan ja vasemman reunan viivaa. Paperille ne kyllä tulevat.

Rivien korkeutta ja sarakkeen leveyttä voi säätää maun mukaan. Noilla asetuksilla tulee kohtuullisen neliömäisiä ruutuja ja esimerkiksi 16*22-ristikko mahtuu mukavasti A4-paperille.

Mielestäni tässä vaiheessa ei ole mitään erityistä syytä raivata tilaa vihjeruuduille tai tehdä reunoihin ruutuja alkupiiloille. Jos kuitenkin haluaa suunnitella valmiin pohjan (tai laadinnan valmistuttua muotoilla pohjan sen mukaiseksi, niin ruutujen reunaviivoja voi hävittää ja luoda seuraavasti:

- Klikkaa muotoiltavaa ruutua
- Klikkaile Format - Cells - Border
- Valitse haluamasi viivatyyppi (None = ei viivaa)
- Klikkaile haluamaasi ruudun reunat kuntoon
- Lopuksi OK

Jos valittu viivatyyppi on sama kuin solussa ennestään, ensimmäinen klikkaus poistaa viivan ja toinen tuo sen takaisin. Jos viivatyyppi on eri, niin ensimmäinen klikkaus vaihtaa tyypin ja toinen poistaa viivan.

Näillä pitäisi päästä alkuun, paitsi jos Excel on suomenkielinen. Noiden englanninkielisten termien vastineet pitäisi kuitenkin olla helppo arvata. Yritä ja ärähdä -systeemillä löytää lisää, esimerkiksi sen miten isomman vihjealueen (esim. pääkuva) voi käsitellä kerralla.
7. airisto22.2.2005 klo 13:34
Kerro ystävällesi, että hakee netistä ilmaisen Macromedian Freehand-ohjelman try-out version ja kokeilee sitä. Jos tuntuu hyvältä, voi ruveta miettimään, josko sijoittaisi siihen...
8. airisto22.2.2005 klo 13:46
Mietin, löytyykö saitilla kävijöiden joukosta Macintoshia käyttäviä vai ovatko kaikki Gatesin kanssa naimisissa... ;)
9. Sanna22.2.2005 klo 15:33
Kiitos isolle S:lle perinpohjaisesta opastuksesta. Kokeilin ruudukon pohjan laadintaa heti ja sehän kävi näppärästi ohjeen mukaisesti. Saimme sellaisen pohjan, jonka halusimme.

Ohjelman käyttö helpottaa laadintaa kovasti, sillä tähän saakka ystäväni on tuhrannut tussien ja korjauslakan kanssa.

Rasteroinnin löysin ohjelmasta itse!

Tällä hetkellä tämä riittää tarpeisiimme, mutta ehkä tulevaisuudessa haluamme kehittyä lisää.

Millaisessa muodossa ristikot yleensä toimitetaan ristikkolehtiin? Ollaanko yhä paperitasolla, jos ristikoita ei kerran laadita millään ohjelmalla? Miten netissä ratkottavat ristikot laaditaan?
10. Eki22.2.2005 klo 15:54
Koko ajan on siirrytty enemmän ja enemmän sähköiseen siirtoon. Käsin tehdytkin ristikot usein skannataan ja pannaan meilinä.

Kokonaan koneella tehtyjä ristikoita ei kannata printata ja lähettää etanapostilla. Pelkästään rasteri menee usein rumaksi. Ja jos ristikossa on väriä, printtaus ei varmasti niitä ainakaan paranna, jos kellä väriprintteriä edes on.

Käytäntöjä on eri kustantajilla varmaan muitakin ja ne muuttuvat siis koko ajan.

Meidän saitillamme olevia nettiristikoita ei tehdä yhtään sen kummemmin kuin lehdissä oleviakaan. Tiedosto saadaan joko tietokoneelta tai skannaten.
11. Juhani Heino22.2.2005 klo 19:13
airisto, mulla ei ole Mac'iä mutta enpä ole Gates'inkään ystävä - käytän Linuxia.

Ristikoita olen tehnyt OpenOffice-taulukkolaskennalla joka vastaa Exceliä mutta on ilmainen. Kuvaristikoissa OO ja Excel ovat siitä kökköjä ettei vihjeen rivinväliä voi muuttaa, tai en ainakaan löytänyt sellaista toimintoa. Sanaseppo-lehteen tulleiden ristikoitten perusteella muutkaan eivät ole löytäneet?
12. tonimikael23.2.2005 klo 00:31
Juhani-setä.
Saman ongelman kanssa tuskaillut olen.
Kun tuo Excel (ainakin minun kokemuksieni perusteella) muuten sopii oikein hyvin tuohon laadintahommaan, niin harmi kun tuo rivivälijuttu on niinku on. En kylläkään ole ihan uusimpia Excel-versioita kokeillut. Täytyypä ottaa selvää...

Corelia ja Freehandia "nuo" tuppaavat suosittelemaan.
Kai se miekii joskus.. :)
13. tonimikael23.2.2005 klo 00:36
Hain tuossa freehandin kokeiluversion netistä.
Laiska kun olen niin voisiko joku kertoa että miten sillä sais nätisti sellaasen ruudukon tehtyä...

Oispa tonipoika kiitollinen! :)
14. iso S23.2.2005 klo 08:36
En usko että riviväliin pääsee uudemmissakaan Eskelisissä puuttumaan. Yhden ristikon olen itse "kuvittanut" (Sanasepossa ollut anagrammi-erikoinen). Useimmissa vihjeissä tyydyin siihen mitä eri fonteilla ja kirjainten koolla saa aikaan, mutta muutaman ongelmatapauksen tein Paintin tekstityökalulla kuvana, minkä ymppäsin taulukkoon. Paintissakin riviväli määräytyy automaattisesti koon ja fontin mukaan, mutta siinä pääsee leikkaamaan ja liimaamaan, jolloin välin voi säätää haluamakseen (ei tosin tieteellisellä tarkkuudella, vaan silmämääräisesti).
15. Urpo23.2.2005 klo 08:41
Tuli vaan mieleen, jos te noita Office tuotteita käytätte, niin taulukonhan voi viedä wordiin ja eikös siellä onnistu rivivälin muuttaminen vaivattomasti?
16. airisto23.2.2005 klo 10:18
tonimikael: mm.käyttämällä "bezigon"-työkalua voit tehdä ruutuja ja muokata niitä. Freehandissä on myös helppoa määrätä rivinvälit kuin myös vihjesanojen leveydet (kirjainten välit).
Kehittyneemmin teet ruudukon viivatyökalulla ja tyhjät "bezigonilla.
17. airisto23.2.2005 klo 10:20
Siistimpää jälkeä tulee "snap to grid/point" komennoilla.
18. tonimikael23.2.2005 klo 15:37
airisto.
Olenpa nyt onnistunna saamhaan hyvännäköisen ruudukon noilla viivakomennoilla tuota snaptogridiä hyväksikäyttäen. Mutta miten pala viivaa keskeltä pois? Ja kun ei mulla ole tuossa tools-valikossa olleskaan sellasta "bezigonia". Sitäkö siihen tarttee? Kun "eraser"illa ei lähe viivaa pois ollenkhan...

Juu ja kiitos aikaisemmasta opetuksesta! Apua on ollunna! :)
(Hyödyllinen site tämä! Kiitos Eki! :))
19. airisto23.2.2005 klo 15:51
Freehandin Tools-valikossa löytyy näkyvissä olevien työkalujen lisäksi "piilossa" muitakin. Pistä kursori Pen-tyokalun päälle ja pidä painettuna, niin löydät ko. Bezigonin. Mac-versiossa pikavalinnat ovat p ja 8. (em. koskee Freehandin MX-ohjelmaa). Vinkki: tee bezigonilla ristikon ääriviivat, viivatyökalulla ruudukko ja taas bezigonilla vihjeille alueet.
20. ile23.2.2005 klo 16:16
Wördissä on se vika, että vihjeruutuun ei voi kirjoittaa vihjettä yhtä leveästi kuin tussin avulla käsin olisi mahdollista.

Jostain syystä 'reuna' tulee vastaan todellista reunaa ennemmin, ja ruutu alkaa levitä.

Tämä ei ole ongelma minulle siinä mielessä, että kuvitan kautta toteutan ristikkojani valmiiksi ani harvoin.

Mutta silloin, kun näin teen, on välillä jokin ruutu pakko vihjeittää käsin tekstaamalla, eikä jälki ole perin hääppöinen.

Tosin tälläkin saralla kehitystä tapahtuu. Olen huomannut, että kun paljon piirtää ja tekstaa, niin kynänjälki paranee.

Tuskastutavan hitaasti kuitenkin.
21. airisto23.2.2005 klo 19:37
Esimerkki vihjeen ruutuun sijoittamisesta Freehandilla
http://members.tiscali.fi/322316/Vihje.pdf
22. Kari Päivärinta23.2.2005 klo 20:13
CorelDraw on ohjelma, jolla ilman "tappelua" syntyy
ristikonpohja. Siinä on ihan oma mittaasteikko tehdä
ruudukko. Kumi jolla pyyhkiä viivoja ja veitsi jolla leikata viivat poikki. Sitten vaan tietokone fonteilla kirjoittamaan
vihjeitä ruudukkoon. Ja skannerilla omia piirtämiä
kuvia sijoittamaan oikeille paikoilleen. Tässäkin helpottaa,
jos pohjan tallettaa...niin sitä voi muokkailla isommaksi
tai pienemmäksi tilanteen mukaan. Ohjelmasta on ollut
mainoksia tietokonelehdissä... Kerran sen ostaminen
kirpaisee, mutta kun on laatimista, niin markkinoiden
yksinkertaisin ja helpoin työväline...
23. HH23.2.2005 klo 21:48
CorelDraw on ohjelmista paras, mutta sen oppiminen kunnolla vaatii jopa vuosien työn. Kyllä sinullakin Kari on vielä opettelemista, sillä ei kumi- ja veitsi-työkaluja mainitsemiisi tarkoituksiin tarvita.
24. Urputtaja23.2.2005 klo 21:58
Corelilla syntyy ristikkopohja näin: tekee haluamansa ruudukon ruudukkotyökalulla. Sen jälkeen valitsee ruudukon ja Ungroup all, ja avot, siinä on ruudukko jota voi muokata ihan miten haluaa, poistaa ja lisätä ruutuja joko yksitellen tai nipuissa. Helppoa ja nopeeta. Ei todellakaan tarvita mitään kumia eikä veitsiä. Eikä tarvitse vedellä viivatyökaluilla viivoja - joku jossain väitti sen olevan paras tapa, höpistä höi.
25. HH23.2.2005 klo 22:21
Tapa se on tuokin, mutta se voi joissakin tilanteissa aiheuttaa suuria ongelmia. Kerrotaan nyt sen verran, että ruutupohjan käsittelyssä taikasana on kohdista objekteihin. Halutut alueet tehdään sen jälkeen suorakaide-työkalulla.
26. HH24.2.2005 klo 00:17
Kun kukaan ei kerro saaneensa ahaa-elämystä, kerroinkohan liian epäselvästi. "Kohdista objekteihin" lienee englanninkielisessä ohjelmassa "Grip to objects". Tuosta ensimmäisestä sanasta en ole varma. Se pitää valita käyttöön, mutta se pitää poistaa käytöstä heti kun siirrytään tekemään jotain muuta.
27. Kravattimies24.2.2005 klo 03:40
> CorelDraw on ohjelmista paras

Käytössäni on Jasc Paint Shop Pro, mutta itse en ole Pro (ammattilainen) kuten HH.
28. kari kämäräinen24.2.2005 klo 06:58
Olen käyttänyt Corelia aina sen ensimmäisestä versiosta lähtien. Ristikot syntyvät sillä helposti. Tuota HH:n "kohdista objekteihin" systeemiä ei minun ainakaan tarvitse käyttää missään vaiheessa ja silti ristikon teko on todella helppoa.
29. Kari Päivärinta24.2.2005 klo 09:20
Tuosta kumi ja veitsi työkalusta. Tarkoitin. että jos
ristikkoon muodostaa vihjealueita esim. kahden tai
kolmen ruudun alueita, niin kumi on nopein. (tai veitsi) Ei tarvitse kuin aktivoida viiva ja pyyhkiä se halutusta kohdista pois. Ja jos haluaa, että viiva todella katkeaa, niin aktivoi sen
uudestaan ja painaa hiiren oikeaa näppäintä, ilmestyy
teksti break curve apart. (engl versio) Sen kun valitsee niin viiva on poikki. Kokeilkaapa, teette viivan paperille ja toimitte
niinkuin kirjoitin aiemmin. Olen löytänyt paljon helpottavia
työkaluja... Teen väriristikoita olen värittänyt kuviani
oikein sujuvasti työkaluilla joita löytyy ohjelmasta. Esim
ruudukon teko. Mittatyökaluun pannaan vaikkapa, että
ruutu on sentti (10mm) ja kopioidaan haluttu määrä ruutuja. Niin, tottahan sen on, että opettelu vie jonkin verran aikaa. Kiireettömästi kun etsii toimintoja, niin löytäähän niitä.
30. Juri Virtanen, Rauma16.10.2008 klo 18:20
Tetris -kuvioista voisi olla apua ristikonlaadinnassa. Tetris -kuviot vie 4 ruutua per kuvio. Onko kukaan kokeillut tehdä palitromi -sanaristikkoa, missä kaikki sanat tai vastaussana on luettavissa molemmin päin? Tai kaikki ristikkosanat luettuna esim. OLUT = TULO ja TULO = OLUT ja SOLUT = TULOS. Silti ristikko on selkeä. Sanat on parempi kirjoittaa konseptipaperille ja suunnitella ristikko ennen kuin tietokoneen ristikkopohjia käyttää. Piirtoheitin kalvoja voi hyödyntää myös kopioimalla, mutta onko aukeaman kokoisia kalvoja, että A4 -kokoa ei tartte liimailla?
31. Pori16.10.2008 klo 19:09
Rauman kieltä ymmärtämättömänä pyytäisin Juri Virtasta suomentamaan kirjoituksensa kaikkien luettavaksi.
32. Pulla15.7.2010 klo 12:10
Kertokaapa sitten voiko tuohon corel ohjelmaan lisätä omia piirroskuvia skannaamalla paperilta ja jos niin miten? Kun en leikekuvista perusta :)
33. MM15.7.2010 klo 13:27
CorelDraw ymmärtää lähes kaikkia kuvaformaatteja, niin pikseli- kuin vektorigrafiikkaakin. Eli skannaat haluamasi kuvan koneellesi ja ihan yksinkertaisesti hiirellä raahaamalla tuot sen avattuun Corellin ohjelmaan, tai käskyllä "import(tuo)" ylävalikon kautta siitä kansiosta jossa haluamasi kuva on tallennettu.
34. Arska15.7.2010 klo 19:04
"Kuvaristikoissa OO ja Excel ovat siitä kökköjä ettei vihjeen rivinväliä voi muuttaa, tai en ainakaan löytänyt sellaista toimintoa."

Tuon voi kiertää tekemällä tekstikentän/-kehyksen ja siihen tekstin. Kun tarvit useamman rivin tee niin monta tekstikenttää kun tarvii. (Kopiointi käy kätevästi Ctrl napin kanssa.) Niitä voi siirtää niin lähekkäin että tekstit menee vaikka päällekkäin eli riviväli on "negatiivinen". Teksti pitää tietenkin jakaa kenttiin "rivitettynä". Toimii Excelissä ja Open Office Calcissa.
35. Pulla16.7.2010 klo 09:00
Kiitos MM selkeästä ohjeesta,sain sen toimimaan :D
36. jpq16.7.2010 klo 10:39
airisto: nykyisin mac mini ja pegasos2 ja amiga 1200 jälkimäisessäkin laajennuksia aikas hyvin verkkokortista alkaen... hetken oli pc (no en muista pari vuotta noin mutta meni hermot ja pakko oli ostaa mac kone tilalle koska kahdella muualla en saa ihan kaikkea tarvittua tehtyä)
37. jpq16.7.2010 klo 10:40
ai niin en oel ammattilainen ja teen kryptoja, ja sanapalapelejä open officella.
38. Kysymys19.7.2015 klo 20:13
Saako lehtiin lähettää ristikkoa, jonka kuvat on otettu esim. clipartista?
39. Tuomo19.7.2015 klo 21:48
Corel on todella monipuolinen ohjelma ja kannattaa aika ajoin käydä läpi valikoita kokeillen, aina oppii uutta. Laaja käyttöopaskirja on hyvä satsaus ja sitäkin kannattaa lukea aina uudelleen ja uudelleen, kuka niitä nyt kerralla oppii.

Uudemmissa versioissa Järjestä | Muunnokset -työkalussa voi määrittää objektin kopion paikan lisäksi myös kopioiden määrän. Sillä saa hetkessä ison määrän tehtyä.

ctrl-d (duplicate) "muistaa" objektin kopioinnin - selvennän: tee yksi objekti, valitse se, tee duplikaatti (ctrl-d) ja siirrä haluamaasi kohtaan (kannattaa asettaa nuolinäppäimien siirroksi esim. 1 mm ja harppaus shift+nuolinäppäin 5 mm jolloin objekti on helppo siirtää nuolinäppäimillä vaikkapa 7 mm), kun teet lisää duplikaatteja ne siirtyvät saman verran kuin aiemmat (esimerkin 7 mm)
40. Ope22.10.2015 klo 20:00
Haluaisin opetella tekemään ristikoita, joita oppilaat voisivat täyttää netissä. Ja sellaisia, joissa on haettu sana pystysuoraan ja vihjeiden kautta löydetyt sanat vaakasuoraan. Onko tämä teknisesti mahdollista?

Netistä löytyy vain crossword-tyylisiä ohjelmia, jotka sijoittavat sanat automaattisesti pysty- ja vaakasuoraan.

Toki voin laatia ristikoita wordia tai exceliä käyttäen ja printata ne, mutta haluaisin saada aikaiseksi nettiristikoita.
41. Jukkis22.10.2015 klo 20:53
Eiköhän tuollaista ole järkevintä tehdä HTML5:lla. Saa aikaan kaikilla laitteilla toimivia sovelluksia. Ei muuta kuin opettelemaan.
42. Arska24.10.2015 klo 19:38
Itse käytän Inkscape piirto-ohjelmaa (ilmainen, netistä voi ladata).
Netistä löytyy hyvät ohjeet ja kuvapankki missä "miljoonia" ilmaisia vektoroituja kuvia. Normaalit jpg kuvatkin toimivat. Toki Corel on minipuolisempi mutta maksaa. Valmiin tuotoksen voi tallentaa suoraan esim. pdf formaatissa.
Sanaseppo lehdestä 3/2015 s. 12 on näyte. Samoin 2/2015 s. 18.
43. Jukkis24.10.2015 klo 19:42
Minusta ope kysyi, miten tehdä ristikkoja, jotka voi ratkoa netissä. Siis niinkuin tämän sivuston ratkottavat ristikot. Niissähän on valittavissa HTML5-, Flash- ja Java-toteutus. Ensinmainittu ilman muuta järkevin.
44. Arska24.10.2015 klo 19:58
Tuo viestini olikin Sannalle joka aloitti tän ketjun.
45. JUkkis24.10.2015 klo 20:30
Aha. Toivottavasti hän ei kuluneina kymmenenä vuotena ole kyllästynyt odottamaan vastaustasi.
46. iso S25.10.2015 klo 11:30
Kymmenen vuoden aikana Sanna&ystävä ovat luultavasti kyllästyneet näpräämään yhtä ruutua suuremmista vihjealueista reunaviivoja pois ruutu kerrallaan. Se ei olekaan välttämättä tarpeellista, jos vaivautuu opiskelemaan Excelin Visual Basicia ja koodaamaan muutaman elämää helpottavan makron.

Oma laadintani sujuu näin:
Tulostan valmiin ristikkopohjan (jemmassa pari tarvittavaa vakiokokoa: sivu ja aukeama). Ihan yhtä hyvin voisi tietysti laatia ruutupaperillekin, mutta kun silmä on tottunut "oikeaan" ruutukokoon.

Laadin ristikon paperille ja näpyttelen tuloksen teksturiin. Itse käytän Muistiota eli Notepadia, jonka ominaisuudet riittävät tähän oikein hyvin, mutta mikä tahansa muukin kävisi.

Kopioin Excelissä valmiin pohjan (jossa kerrotaan yhdessä ruudussa rivien määrä ja toisessa sarakkeiden määrä) ja ruudukon viereen kopioin&liitän laatimani ristikon teksturista. Tässä vaiheessa siis kukin ristikon rivi on tekstinä yhdessä ruudussa.

Nyt polkaisen käyntiin makron, joka siirtää laatimuksen ristikon ruutuihin. Kukin kirjain tulee omaan ruutuihinsa ja vihjeruudut jäävät tyhjiksi.

Toisella makrolla tarkistan, että ristikossa ei ole orporuutuja.

Kolmas makro poimii ruudukosta vaaka- ja pystysanat ja listaa ne ruudukon alapuolelle, sana/rivi. Tämän sanalistan lajittelen ja tarkistan, ettei sama sana esiinny kahdesti. Jos esiintyy (tai oli orporuutu), täytyy korjata tilanne.

Neljäs makro hoitaa ruutujen reunaviivat eli poistaa viivan, jos löytää kaksi vierekkäistä tyhjää ruutua sivu- tai pystysuunnassa.

Viides makro värjää vihjeruudut harmaaksi , jotta ristikon rakenne näkyy paremmin. Käpälöin "käsin" pääkuvan alueen valkoiseksi, korostan teemalauseet haluamallani tavalla (reunoihin tuplaviiva) ja kopioin jemmasta olevista kuvista teemalauseen suuntanuolet. Tämän printtaan itselleni arkistokappaleeksi.

Toimitusta varten teen arkistokappaleesta kaksi kopiota (siis Excelissä).

Kuudes makro palauttaa toisesta kopiosta kaikki ruudut valkoiseksi ja poistaa ruuduista kirjaimet. Tämän printtaan kahtena kappaleena. Toiseen värkkään vihje-ehdotukset (käsin), toinen menee kuvittajalle. Toinen kappale on turha, jos osaa itse piirtää ja tekstata julkaisukelpoista, toisin kuin minä rähmäkäpälä.

Seitsemäs makro palauttaa kaikki ruudut valkoiseksi, poistaa kaikki viivoitukset ja säätää kirjainkoon sopivaksi. Tämän printtaan ja se julkaistaan aikanaan ristikon malliratkaisuna.

Paljon turhaa rutiinituhraamista säästyy kun on kerran vaivautunut nuo makrot tekemään, eikä se ole ohjelmointitaitoiselle ihmettä kummempi juttu. Varsinaista luovaa työtä eli laatimista tämä ei tietysti helpota yhtään.
47. Viski9025.10.2015 klo 22:40
Ylläripylläri että Jukkis taas nostanut aatamin aikaisen langan!
48. --25.10.2015 klo 23:01
Jukkis antanee huutia tuosta perättömästä väitteestä.
49. hah25.10.2015 klo 23:48
Helppo sille joka osaa VBA:ta.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *