KESKUSTELUT > RISTIKOT > MISTÄ HELPPOJA RISTIKOITA?

1250. Mistä helppoja ristikoita?

Mira2.12.2004 klo 11:39
Tiedättekö joitakin todella helppoja ristikkolehtiä vasta aloitteleville ratkojille? "Lasten ristikot" tyylisiä.
Saakohan näitä "Lasten ristikoita" lehtinä?
Tai jos tiedätte yhtä helppoja ristikkolehtiä, niin vinkkejä kaipaisin. Kiitos :)
2. Antti Viitamäki2.12.2004 klo 11:59
Joku saa kyllä pian vastata asiantuntevammin, mutta tässä pikavastaus:

Lehtihyllyltä kannattanee ihan vain etsiä sanaa "helppo" - joko lehden nimestä tai sitten muuten vain mainintana kannesta. Helponpuoleisia ovat kaiketi ainakin Matin/Heikin/Sylvin helpot, Musta Pelikaani ja Helppo Kirppu. Liekö Lasten Kirppu-ristikot ainoa täysin lastenristikoille omistautunut lehti? Kolmiokirjalla on ainakin ollut lapsille jokin Puuhamaailma tai vastaava - mutta siellä saattaa olla muutakin kuin ristikoita.
3. iso S2.12.2004 klo 12:29
Kolmen Kysymysmerkin Ristikkolehtien valtuuttamattomana edustajana täydennän Antin vastausta. Lasten ristikkolehti oli, mutta tukehtui pieneen menekkiin. Firman valikoimissa on kaksi helppoa lehteä: Heikin Helpot ja Helpot Ristikot. Heikki on erityisen sopiva aloittelijoille, koska siinä pyritään kohtuullisen tiukasti välttämään ns. fakkisanoja (ANAS, ATTA, NIAS...). Sanasto on siis täällä käytetyn sanonnan mukaan keittiöratkojaystävällistä. Molemmissa vihjeet ovat melko kieroilemattomia.
4. RA2.12.2004 klo 21:52
Aiheeseen liittyen: Hämmästyin, kun innostin yhden oikeasti vasta-alkajan kokeilemaan paria ristikkoa. Toinen oli erään IS-viikonvaihdelehden aukeaman mittainen HELPPO, jonka hän ratkoi muutamaa sanaa lukuunottamatta. Toinen oli ns. paripalloiseksi luokiteltu ristikko, jonka hän myös pääosiltaan ratkoi. - Ratkomatta jääneet osat katsoimme sitten yhdessä.

Siispä?
5. iso S3.12.2004 klo 08:20
Siispä: kauheus on ratkojan silmissä. Mikä on yhdelle helppoa on toiselle vaikeaa ja osittain päinvastoin. Ristikoiden vaikeusastetta ei voi määritellä millään absoluuttisella asteikolla. Kohtuullisen yleispätevään tulokseen pääsee joko riittävän kattavalla koeratkojien käytöllä (käytännössä mahdotonta) tai hyvän mutu-tuntuman omaavan laatijan kokemusperäisellä arvioinnilla.

Eräs ulottuvuus yhden vaikeusmittarin mahdottomuuteen syntyy niistä paljon puhutuista fakkisanoista. Niitä vilisevä ristikko on kokeneelle ratkojalle naurettavan helppo, jos vihjeet ovat peruskauraa. Aloittelevalta ratkojalta on ainoakin pallonen hukassa kun ei tiedä mikä on ATIU tai ANAA. Toisaalta se rutinoitunut saattaa olla ikänsä ratkonut vain helppoja eikä urautunut ajattelu taivu edes kaksipallosessa vastaan tulevien vihjeiden selättämiseen.

Sanaseppo-lehdessä tätä ongelmaa on pyritty pienentämään käyttämällä kahta symbolia. Kirjojen määrä kuvaa sitä kuinka paljon oletettavasti tarvitaan kirjaviisautta (tietoja mitkä eivät kuulu normaaliin yleistietouteen), Lamppujen määrä kuvaa sitä kuinka paljon tarvitaan oivalluskykyä eli luovaa mielikuvitusta. Näistä pitäisi oikeastaan jakaa kirjapuoli vielä kahteen osaan: jollakin tavalla merkittäviä asioita koskeva kirjaviisaus, mikä löytyy sopivasta perusteoksesta, ja ristikkofakkeja koskeva kirjaviisaus, mikä löytyy kokeneen ratkojan korvien välistä ja ristikkosanastoista.
6. RA3.12.2004 klo 23:01
Ristikoiden luokittelut ovat toki - tietysti - ok. Tulee vain mieleen, että kuinka paljon tuo luokittelu saattaa samalla "harhauttaa" ratkojaa.

Kun on jo etukäteen ilmoitettu, että "tämä on sitten tosi hankala", jotkut ratkojat saattavat perääntyä kokonaan, jotkut eivät edes yritä laittaa keksimiään sanoja (koska kokevat ne liian helpoiksi = eihän se nyt näin helppo voi olla).... jne.
7. Pena4.12.2004 klo 17:59
Oletko, Mira, tutustunut Aku Ankan ristikkolehteen? Siinä on tosin muitakin tehtäviä.

Ristikot laatii Juha Starkkila.


Maailman suurin Aku-fani (15-vuotias ratkoja): taitaa tuon lehden ristikot olla liian helppoja? :)
8. Mira10.12.2004 klo 23:25
Kiitoksia vastauksista. Pitää kokeilla joitakin näistä vaihtoehdoista.
Ensimmäinen ristikkolehteni oli Sylvin helpot, ne ovat aivan liian vaikeita minulle. Pitää kokeilla sitten sitä Heikkiä taikka tuota Aku Ankkaa, en usko, että ovat liian helppoja ainakaan minulle ;)
9. 15-vuotias ratkoja11.12.2004 klo 09:19
Pena on ihan oikeassa, ne AkuAnkka ristikkolehden tehtävät on liian helppoja... Harmillista...

Nyt voisikin toivoa, että pian ilmaantuisi markkinoille vaativampia tehtäviä sisältävä AkuAnkan ristikot... =)
10. Eki11.12.2004 klo 10:50
Helpon ristikon näkemys on erilainen eri kustantajilla ja kustantajienkin sisällä eri laatijoilla. Kannattaa kokeilla kaikkia lehtiryhmiä ja niistäkin lehdistä eri laatijoiden tekemiä.

Olen usein miettinyt, pitäisikö Mustan kannessa lukea "helppo ristikkolehti" vai "helpohko ristikkolehti". Hyvin harvoin tunnen onnistuvani laatimaan täydellisen kauttaaltaan helpon ristikon, edes ja varsinkaan lastenristikkoa laatiessa. Se ei perustu välttämättä yhteenkään huonoon ratkaisusanaan, mutta pari kolme saman alueen sanaa, joissa on useita vaihtoehtoja, voivat jo olla liikaa monille vain helppoja taitaville. Joskus pelkään turhaan, joskus pelko on aiheellista.

Jos siis laatija sanoo, että ristikossaan ei ole yhtään vaikeaa ratkaisusanaa eikä yhtään kieroilevaa vihjettä, se ei kerro kaikkea.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *