KESKUSTELUT > RISTIKOT > HUONOSTA SANASTA HYVÄ?

1200. Huonosta sanasta hyvä?

Eki3.11.2004 klo 20:44
Voiko huono ristikkosana (esim. Atar) muuttua hyväksi, jos sille kikkaillaan nokkela vihje?

Miksei, vastaan... Mutta:

Huoleni on, että mikä tahansa sana hiljalleen muuttuu hyväksyttäväksi. Netistähän löytyy esim. liki jokaiselle nelikirjaimiselle sanalle joku vastine. Sille sitten vaan nokkela vihje, niin ratkoja ei huomaa mitään, saattaa kehuakin.

Eikö sittenkin ole tärkeää, että sanojen omat merkitykset ovat mukana sen verran selkeästi, että tiedetään, mitä laatija sanalla oikeasti tarkoittaa?

En puolustele huonoja sanoja, mutta esim. Koviksen Atar oli pelastusten pelastus. Ei ollut plääh, minulle, laatijalle, tällä kertaa!
2. tonimikael3.11.2004 klo 21:16
Juu. Samoilla linjoilla ollaan täällä Hangossa yksimielisesti.

Piilosanat ovat siinä mielessä kivempiä, että niihin "huonot" sanat ei niin helposti käy. Tai ainakin pitää selittää sanansa yleisölle niin, että selviää, mitä laatija sanalla tarkoittaa.

Onhan se tietty tosi ettei kai kukaan laita noita atar-vastaavia ku pakon edessä. Vaikka näin ratkojana(kin) joskus hauskat oivallustatuottavat vihje-ratkaisuparit panee antamaan laatijalle anteeksi "huonon"kin sanan.

Tällasta. ;-)
3. RA3.11.2004 klo 21:30
Toistan edelleen, että aina mieluummin toisinpäin. Aina kun mahdollista: Tuiki tuttu (ratkaisu)sana, MUTTA kerrassaan umpikiero vihje.

2. näkökulma: Ei KOKO ristikkoa huonoksi tee se, että siellä on yksi tai kaksi outoa ratkaisusanaa.......

JA 3. näkökulma: Kyllä 'huono' ratkaisusana voi muuttua hyväksi, jos sille kikkaillaan nokkela vihje. Amatöörinä ATARista ymmärtäisin hyvin vaikkapa seuraavat vihjeet:

- K-TAR (KreikaTAR=> AteenaTAR)
- Kemal ilman tyk(k)iä (kirjoitusasuna tuo y olisi u-umlaut eli
pisteellinen u)
- kasvi - t (tatar)
- tms.

Nokkelien vihjeiden pointti - jos ratkaisusana on outo tai muuten erikoinen - on siinä, että niiden (vihjeiden) tulisi olla sillä lailla selkeitä, että ratkoja TIETÄÄ keksineensä oikean, vaikka ei (ehkä) vielä tiedäkään, mitä ratkaisusana tarkoittaa.

Yksinkertaista ;-)
4. Matti3.11.2004 klo 21:35
Minusta asian ydin on siinä, että jos vihje on nokkela, vaikea, pinnistystä vaativa, niin ratkaisun täytyy vastaavasti olla palkitseva. Se Atarhan ei tätä kriteeriä täyttänyt, mutta kuten sanottu, ei yksi Unau vielä mitään - tai Utat (maratoonarit).
5. Matti3.11.2004 klo 21:39
No vähän meni asian vierestä, aihehan oli, että mitä tehdä huonolle sanalle. Itse näkisin parhaaksi, että laatijakin toteaa että sana on huono, ja antaa sille helpon vihjeen, niin että ratkoja pääsee jatkamaan niiden hyvien sanojen kanssa. Ei mikään vihje tee huonosta sanasta hyvää.
6. RA3.11.2004 klo 21:49
Matti, mikä on - mielestäsi - HELPPO vihje?

Pidetään nyt edelleen esimerkkinä tuo ATAR.
7. J Takala3.11.2004 klo 22:39
Kävisikö "Valtio -Q"
8. iso S3.11.2004 klo 23:15
Olisiko villikoiran ydin tässä: mikään ei muuta huonoa sanaa hyväksi (paitsi jos joku Atar-niminen keksii yleispätevän syöpälääkkeen luppoaikoina kun järjestää Palestiinan tilanteen kaikkia tyydyttävällä tavalla), mutta riemastuttava vihje voi pelastaa vihje/ratkaisu-yhdistelmän, kun laatija on selkä seinää vasten joutunut ataroimaan.

Olen samaa mieltä kaikesta tästä:
- loistava vihje on ennennäkemätön, nokkela ja ratkaisijaa hykerryttävä
- hyvällä vihjeellä on asialinen yhteys ratkaisusanaan
- näitä kahta kaunista sääntöä on joskus toivotonta toteuttaa ruudun tai puolen ruudun tilassa.

Yksi probleema on siinä että sama vihje ihastuttaa yhtä ja vihastuttaa toista. Päättömät kasvit ja aluttomat valtiotkaan eivät ole kaikille tuttuja.

Piilosanoissa on kuvaristikkoon verrattuna se etu että pitemmät vihjeet ovat mahdollisia, vaikka niissäkin ytimekkyys lienee suotavaa.
9. Kravattimies3.11.2004 klo 23:58
> Kävisikö "Valtio -Q"
Selvä kuin vesi!

Sen pohjalta kohti ulkoavaruutta "MAA - KUU" ja pian saadaan TITAN kylmä pyöreä :)
10. tonimikael4.11.2004 klo 00:09
Vihje ATAR:ille?

Kävisikö -(OT)UA?
11. Kravattimies4.11.2004 klo 00:23
Käy minun puolestani, tonimikael.

Voi olla tuttu juttu, mutta löysin palindromivihjeen:

ATAR = OTTO

http://encarta.msn.com/dictionary_1861587591/attar .html
12. Esko Kalervo4.11.2004 klo 10:43
Kyllä säikeen lähtökohtateesiin on helppo yhtyä: ei nerokas vihje ratkaisusanasta hyvää tee. Itselleni merkitystä on sillä, löytyykö ratkaisu kirjoitta.
Toinen puoli asiaa on tietenkin se, millä ehdoilla kunkin laatijan julkaisukynnys ylittyy. Jos vaikka oman nerokkuuden tai pitkällisen puurtamisen seurauksena on saanut aikaiseksi loistavia jekkuja sisältävän lähes taideteoksen, mutta laatimuksessa on kiusallisia aukkoja, mitä tehdä?
Laatija itsekin hehkuu auvoista onnea kuvitellessaan väläyksiensä ihanaa oivalluspotentiaalia. Esimerkkinä vaikkapa SK 44: Kertoo tuloista, Hätätiloja, Kivitetty, Ei saa ääniä, Pumpun jälkeen, Oikean käden tehtävä ja kuvallinen ihana höpläytys hiirulaisen yläpuolella.
Entäpä, jos aukkoihin löytyykin hakemalla haettu selitysmahdollisuus: Kiinaan aikoinaa muuttanut serkkutyttö kertoo, että aikoinaan rautatievirkailijat koilliskiinassa käyttivät tavarakolleja leimatessaan tuon tyyppistä sanaa, oli kuulema osa heidän translitteraatiojärjestelmäänsä. No onhan siinä piilokirjain, mutta mitä kiinalaisempi, sitä parempi. Antaapahan poloisille mukavia arvailun paikkoja – pane vielä vastausnumero siihen piilokirjaimeen – noo'o, jos et siihen, niin ainakin siihen Irakin hyvän tahdon lähettilääseen.
Mitäpä laatija tekee. Näkee hikisiä painajaisia, joissa kollegat ja asiakkaat sytyttelevät allensa roviotulta ja toisaalta kuulee enkelkuoron ylistävän nerouttaan. Siinäpä kysymys.
Sitten vielä mielen pikku pirut kuiskuttelevat, että laita vaan, kyllähän imeytyksen hienomman ilmaisun aika moni tietää ja tuo, mikä tuohon tulee helpolla, on melkein sama – ja sitä paitsi, voihan sekin jotain tarkoittaa, ja tarkoittaakin, laita, laita vaan. Niin ja kyllä joku koiraihminen varmaan tietää tuommoisen "viilettäjänkin" – laita vaan, sittenhän se on tavallaan valmis, eikö vaan, ei muuta kun postiin. Ja kun postillaatikon luukku kiinni heilahtaa, se on siellä peruuttamattomasti, pois käsistä, pois mielestä.
Noo'o mielessä ovat toivottavasti kuitenkin ne ihanuudet: Verkossa, Ruotsi-Suomi, Viruksella, jne. Voi se melkoista Jaakobin painia joskus olla!
13. Eki4.11.2004 klo 11:20
Eskon kiinalainen juttu on hauska (?), mutta viittaa ihan samaan ongelmaan kuin millä säikeen aloitin. Vaikka täältä palstalta ainakin Esko tuntuu saaneen (yo. kirjoituksen perusteella tämmöisen pienessä päässäni päättelin) semmoisen käsityksen, että ylimieliset laatijat keskenään naureskelevat huonoille sanoilleen, niin kyllä ammattikunta pääasiassa on nöyrää ja muita kuuntelevaa.
14. Eki4.11.2004 klo 11:39
Jaahah, nyt selvisikin, että kiinalaisuus tulee Hyvösen SK44:n 3+ tasoa olevan ristikon yhdestä sanasta.

Jos joku muu laatija jaksaa EK:n kanssa polemisoida, niin tuosta kysyisin establishmentin toisen edustajan, ++juhin oman version. Ihan tarpeeksi omissa Atareissa selittämistä.

On se Atar kyllä ihan komea paikka, sinne joskus...

http://www.sanaristikot.net/faksanat/index.php?p1= atar.php&p2=info.php
15. Kaitsu4.11.2004 klo 11:56
Olisikohan tässäkin osittain vaikuttamassa sellainen asia kuin raha?

Kuuntelin kerran kun erään taidekoulun opettaja humalapäissään kertoi kuinka tauluja maalataan. Rahapulassa otetaan pakka kangasta ja levitetään se lattialla, ensimmäinen "taiteilija" maalaa taustoja ja seuraava perään joitakin yksityiskohtia. Kolmas leikkelee kankaan sopiviin paloihin ja ei kun myymään.

Täydellisen ristikon laatimiseen menisi varmaankin sellainen aikamäärä, ettei kukaan julkaisija voisi sitä lunastaa käyttöönsä hinnalla, joka vastaisi työmäärää. Siispä on tyydyttävä melko hyviin laatimuksiin, jotta laatija saisi tienattua leipänsä.

Hyvällä, oivaltavalla vihjeytyksellä voidaan mielestäni pelastaa tuollaisia heikohkoja sanoja ja hyväksyn niitä jokusen kyllä ristikoissani.

Tämä oli taas sellainen amatöörinäkemys, jonka alan tuntijat voinevat lytätä tahtomallaan tavalla.
16. Eki4.11.2004 klo 12:05
Otetaan eskokalervomainen roima ylilyönti, ihan omasta päästä:

1) Jokseenkin kaikki ovat PERIAATTEESSA ihan samaa mieltä kuin Esko Kalervo

2) Kukaan ei vielä KÄYTÄNNÖSSÄ ole mennyt mukaan noihin väitteisiin

On helppoa sanoa, että olisit pannut ALLES-KULLET (sen kieli poskella tehdyn, omasta mielestä hauskan, Atar-vihjeen sijaan). Sitten olisi saatu mm. RA kimppuun, että mitä hemmettiä tuo tarkoittaa (kuten toisessa säikeessä).

Hyviä vihjeitä on paljon. Huonoja vihjeitä on paljon. Ei juurikaan sellaisia, joista kaikki olisivat samaa mieltä.

Ja kaikki muut asianhaarat päälle vielä.

Edelleen vetoan siihen, että suomalaisissa ristikoissa on paljon muutakin mätää ja hyvää kuin nyt täällä puhutuissa.

Kaikki tuon Koviksen heikkouden johtuivat pääkuvan sanaparista. Ehkä olisi pitänyt olla kurkottamatta sen kanssa. Olisin muuten päässyt paljon vähemmällä. Olisi tullut "helpompaa rahaa".
17. Sanelma4.11.2004 klo 13:15
Miksi sellaisen sanoja ristiin rastiin latovan laadintaohjelman käyttö on huono asia? Mistä huomaan, jos joku laatija on käyttänyt tekniikka apuna eikä ole itse ähertänyt niitä atareja sinne laatimukseensa?

Luulisi, näin asiaa ymmärtämättömän näkövinkkelistä, että vihjeytykselle jäisi ruhtinaallisesti enemmän aikaa, mikä olisi ratkojan kannalta kai pelkästään hyvä juttu eikä se ansiotasokaan silti pääsisi laatijalla (vihjeyttäjällä?) putoamaan. Vai onko niin, että juuri se manuaalinen sanojen sijoittelu on pitkän ammattiuran mukanaan tuomaa pikku hiljaa kehittyvää taitoa ja sen koneellistaminen toisi turhan paljon uusia yrittäjiä kuvioihin polkemaan hintoja?

Jos niitä koneella laadittuja jostain löytyy, kertoisitteko? Olisi kiinnostavaa tutustua. Tai ehkä olen jo tietämättäni sellaisia ratkonut? Siis miten erotan koneella hutaistun tuntien pakerruksella aikaansaadusta käsityöstä?

lp kehui SK:n uusimmassa ristikossa olevan tietokonetermistöä runsaasti, mutta eikö se nyt kuitenkin ollut lähinnä ihan tavallista yleiskieltä, pääosin jopa melko kankeaa, ei-käytettyä. Löytyisihän siitä teknologiasta niin kovista kuin pehmistäkin, mistä ammentaa materiaalia. Muuten kyllä mukava ristikko, paljon oivallettavaa, muutama surkimussana tosin seassa.

Siitä Koviksesta: Voisiko niissä pääkuvista lähtevissä lauseissa välttää nimiä? Oli uppo-outo ukkeli minulle, ei kiva.
18. Eki4.11.2004 klo 13:21
Pääasia kai on laadintatulos, ei se, onko sen laatinut ihminen vai kone.

Jonkun laatijan pitäisi tunnustaa ristikkonsa olevan koneella tehty, että voisi varmasti osoittaa sen olevan semmoinen. Terohan täällä kyllä esitteli omaansa.

On sitten vielä eroa, onko konetta käytetty laadintatyössä hyväksi vai tekeekö se ihan koko homman.
19. Hui_hai4.11.2004 klo 13:46
Taidanpa olla omasta puolestani lähinnä samaa mieltä kuin iso S.

Lähettäjä: iso S 3.11.2004 klo 23:15

Esko Kalervon mielipide hyvän ristikon kirjattomuusvaatimuksesta on mahdoton, koska

1) Jokaisen ihmisen yleistieto on erilainen

2) Jokaisen ihmisen yleistieto muuttuu jatkuvasti oppimisen ja unohtamisen kautta

3) Kukaan laatija ei voitietää kuin oman yleistietonsa tason. Ratkojien yleistietoa on mahdonta määrittää tarkasti


Muutoin Esko Kalervo esittää periaatteessa hyviä ja kannatettavia asioita,tosin minun mielestäni kirjattomuus ei välttämättä ole ristikon laadun tae, koska

1) Minusta on kiva joskus oppia uusia asioita, myös ristikoita ratkoessa

2) Jos uusia sanoja ei saa tuoda ristikoihin, niin kohta meillä on käytössä pelkkiä fakkisanoja, jotka aiheuttavat pahennusta

Mutta ihan tätähän Esko Kalervo ei tainnutkaan vaatia? mikäli nyt ymmärsin asian oikein?
20. Esko Kalervo4.11.2004 klo 15:01
Koska säikeet vanhenevat, on syytä silloin tällöin toistaa perusteesejäkin:
keittiöratkojien (ja ehkä myös Titta-tyyppisten Paljas-ratkojien?) havittelema kriteeri olisi, että yli puolet selviäisi sanoma- tai aikakausilehtensä ristikkojen kanssa ilman tietokirjoja.
Koska joku on on ollut näkevinään keskusteluissamme tiukkapipoisuutta, lienee paikallaan hieman pohtia tuota käsitettä:
itse ajattelen tiukkapipoisuudella sitä, ettei voi hyväksyä erilaisuutta, erilaisia näkökantoja.
Tiukkapipoisuuden vastakohtaa omassa ajatuksenjuoksussani on se, että samalla kun on itse jotain mieltä, ymmärtää myös erilaisten näkemysten mahdollisuuden – ja parhaimmillaan jopa sen, mihin se erilaisuus perustuu.
Sillä, mitä mieltä siitä eri näkemyksestä itse on, ei ole merkitystä dialogi-pohjaisessa näkemysten vaihdossa: ymmärrän Sinun painottavan tätä pointtia – hyvä ja perusteltu näkökulma. –– Tauko –– Haluatko kenties tutustua minun tapaani nähdä tämä asia?

Kyllähän se kurkottaminen on taitolaji: sopiva kurkotus saa muutkin haltioihinsa, liiasta kurkotuksesta repeää haarakiila!
21. Eki4.11.2004 klo 15:08
Establishmentin vastaestablishmentin ikoni on puhunut, ugh!
22. Matti4.11.2004 klo 15:47
Ihanneratkojako?

"Maantietä matkaa kirjaton karjaton mies.
Maanko vai taivahan laps´, vai helvetin hehkuun on ties?
Outoja sulle kun on isänmaa, koti ja lies,
puolue, perhe ja muu - on sulla sun itsesi ies"

____ L____
23. Matti4.11.2004 klo 15:54
RA mietiskeli, mikä olisi helppo vihje Atarille. Mielestäni vaikkapa jo ylempänä viitattu tatarin kuva, jonka latva on ruksattu. Näin itse hoitaisin pakollisen Atarin pois kuleksimasta.

Jos on kovin konstikas vihje, ja vastaus on Atar, kokee sen plääh-elämyksen. Hoksaamista ei palkita. Mutta jos vihje on helppo, kyseessä on läpihuutojuttu, ja ratkonta jatkuu ...
24. MM4.11.2004 klo 16:24
Kuva tatarista latva ruksattuna on helppo vihje? Ei minusta. Kuinkahan moni yleensä tunnistaisi tatarin luonnossa?

Äänestäisin selkeimmäksi/helpoimmaksi tuota J.Takalan "valtio-Q" vihjettä.
25. J Takala4.11.2004 klo 16:39
Olen kyllä sitä mieltä, että jos ristikko on liian vaikea ratkottavaksi, niin treenaa ensin helpommilla. Myöhemmin ne vaikeammatkin alkavat ratketa.
26. Matti4.11.2004 klo 17:26
En minäkään tataria luonnosta tunnista. Ristikosta sen sijaan heti :-)
27. Eki4.11.2004 klo 17:28
Tattaren :(
28. Matti4.11.2004 klo 18:06
Siis tatarta? Ei korva sano. Sisarta - no tietysti.
29. Eki4.11.2004 klo 18:37
Helpoin vertauskohde on tytär.
30. RA4.11.2004 klo 21:35
MM: " Äänestäisin selkeimmäksi/helpoimmaksi tuota J.Takalan "valtio-Q" vihjettä."

... ja minä taas en ymmärtänyt sitä lainkaan... en siis vielä pienen miettimisen jälkeenkään...

Puhutaanko tuossa yllä todella helposta vihjeestä sanalle ATAR? Valtio-Q???
31. hohhoijaa4.11.2004 klo 21:53
Qatar
32. MM4.11.2004 klo 21:55
Seuraavassa ote omasta kirjoituksestasi 3.11. klo 21.30 ;

"JA 3. näkökulma: Kyllä 'huono' ratkaisusana voi muuttua hyväksi, jos sille kikkaillaan nokkela vihje. Amatöörinä ATARista ymmärtäisin hyvin vaikkapa seuraavat vihjeet:

- K-TAR (KreikaTAR=> AteenaTAR)
- Kemal ilman tyk(k)iä (kirjoitusasuna tuo y olisi u-umlaut eli
pisteellinen u)
- kasvi - t (tatar)
- tms. "


Eli eipä valtio-Q paljonkaan poikkea tuosta ehdottamastasi kasvi-t:stä, mielestäni?
Paitsi että Q:n sisältämiä viisikirjaimisia valtioita on melkoisesti vähemmän kuin T:n sisältämiä viisikirjaimisia kasveja. ;o)
33. MM4.11.2004 klo 21:56
Edellinen RA:lle
34. RA4.11.2004 klo 21:56
Esko Kalervon kanssa olen täysin samaa mieltä siitä, että parhaimmat ristikot ovat niitä, joihin yhtäkään kirjaa tai karttaa ei tarvita.

Hyvät laatijat ja vihjeyttäjät ratkaisevat tämän vaativan toiveen kai niin, että mm. ei piilokirjaimia jne. (- en käy niitä kaikkia keinoja tässä toistamaan).

Jos ratkojan vaatimus on vaikkapa se, että vihjeen ja ratkaisusanan on aina selkeästi liityttävä yhteen, niin tulee ekaksi mieleen kysymyksiä:
- kuinka ALLES-KULLET liittyy sananmukaisesti paikkaan nimeltä ATAR?
- kuinka lukemattomat muut nokkelat vihjeet - esim. -OTUA - liittyvät sananmukaisesti paikkaan nimeltä ATAR?

Mitä siis - kaiken kaikkiaan - ON vihjeen ja ratkaisusanan "yhteenliittyminen"??

Mitä muuta kuin loputonta sanojen ja kirjainten ja asia-assosiaatioiden leikkiä ensin laatijan ja sitten ratkojan mielessä?
35. RA4.11.2004 klo 22:02
"valtio-Q"

Nolo tunnustaa:
Nyt vasta- viestienne myötä - älysin, että siinä se viiva oli MIINUSmerkki. Totta kai. ATAR! Hyvä vihje.

Perun kaikki moitteeni!
36. Eki4.11.2004 klo 22:03
RA:n kaksi viimeistä viestiä ovat minusta ristiriitaisia.

Ekassa tuomitaan, jos oikeaa merkitystä ei näy.

Tokassa kehutaan vihjettä, jossa liikutaan (maantieteellisestikin) kaukana Atarista.
37. Jouni4.11.2004 klo 22:21
Älkää nyt taas unohtako, että hyvä ristikko on sanojensa, vihjeittensä, toteutuksensa ja teemansa summa tai paremminkin keskiarvo.
Ei yksi Atar pilaa hyvää ristikkoa. Jos se pelastaa hyvän ristikon, niin siitä ei voi sanoa muuta kuin hyvää.
38. RA4.11.2004 klo 22:27
Vai ovat... En ihan ymmärrä kommenttiasi:

Olen koko ajan yrittänyt VAIN sanoa, että minusta vihjeet ja ratkaisusanat voivat olla vaikka kuinka kaukaa tai läheltä suhteessa toisiinsa. Kunhan tietosanakirjoja ei tarvita; Vihjeyttäjän vastuu on huolehtia, että vihjeen avulla "ratkoja tietää päätyneensä oikeaan ratkaisuun" - vaikka hän ei vielä tietäisikään, mitä ratkaisusana - tarkkaan ottaen - tarkoittaa.

- En ole tarkoittanut "tuomita" yhtään mitään. Olen itse mahdollisimman "sikamaisten" ja "sekopäisten" ristikkojen kannattaja... ;-)
- Kehuin vain vihjeen (valtio-Q) fiksuutta sanaleikkinä (jota en itse heti keksinyt).

Minusta sanaristikoissa voitaisiin oikein hyvin elää kuin "siat pellossa" - ilman kauhean tarkkoja sääntöjä ja periaatteita.

;-)
39. Eki4.11.2004 klo 22:32
Sori, RA, luin tekstisi väärin.

Se, jos mikä, on helppoa :(
40. iso S4.11.2004 klo 23:05
MM:llä, joka on muuten ns. tarkka kakara, hallitsee jopa etanoiden kierteet, oli mielenkiintoinen virhe. Tähän on moni kompastunut epähuomiossa, menee sekaisin sisältämä ja sisältävä. T:n sisältäviä kasveja on paljon (tatar sisältää jopa kaksi), mutta T:n sisältämiä kasveja - jaa, onko niitä, ja jos on, niin onko muita kuin tee?

Tämän vinoilun ohella haluan muistuttaa yhdestä teesistäni: yksi ATAR tai UNAU ei kaada maailmaa, mutta kaksi tai useampia saman erikoisalan tuntemusta vaativaa sanaa ristissä tai samassa aukeamassa on ikävä juttu (jos ei kyseinen ala ole sydäntä lähellä, eli tämäkin riippuu siitä millä puolella pöytää ratkoja istuu).

Valitsemieni esimerkkisanojen tilalle kukin voi kuvitella omat inhokkinsa. Tai ilman kukkia.
41. V-R5.11.2004 klo 10:01
Mitähän näistä vihjeittäjät käyttävät mallinaan.
Lista on epätäydellinen.
Kuukkelin kuvahaulla voi katsella näitä.

Akantatar
Arotatar
Etelänpihatatar
Eteläntatar
Hanhentatar
Kaitapihatatar
Katkeratatar
Kierretatar
Kiertotatar
Koirantatar
Konnantatar
Laavatatar
Lietetatar
Nurmitatar
Siantatar
Ukontatar
Vesitatar
42. Eki5.11.2004 klo 10:08
Tattarelle muistan käyttäneeni vihjeitä kierto-, nurmi-, ukon- ja vesi- siitä johtuen, että ne löytyvät kasvikirjastani. Tietosanakirjoista ja etenkin netistä löytyy toki valtavat määrät eri kasvilajeja, mm. tattaria.

Atarin vihjeeksi sopii toki kiertot...., nurmit.... tai ukont.... jne. Mutta ovatko ne hyviä vihjeitä?
43. iso S5.11.2004 klo 10:15
Tai kaupunki kasvin keskellä? (mATARa)
44. Eki5.11.2004 klo 10:26
Sitten monet taivuttelijat ajattelisivat, että se on tatarin keskellä (vaikkei tasan keskellä olekaan). Matara ei ole kovin tunnettu ulkomaailmassa.

Minusta vihje on siis ylivaikea, koska kaupunki on kuitenkin niin tuntematon.

Atarille on vaikea tehdä hyvä vihje, joka sopisi kovikseen, mutta minustakin maa -q (tai maa -kuu) on aika hyvä.
45. Just5.11.2004 klo 11:49
Kuullakin kartalla

No niin no.
46. Eki5.11.2004 klo 11:58
Kuullakin kartalla, maallakin väärinpäin...

Kuullakin kartalla, väärinkin päin...

Niin no niin.
47. iso S5.11.2004 klo 12:13
Kra....in matkakohde?
H....in ristikkosana?
48. Eetu5.11.2004 klo 14:59
Vapaapäivän kunniaksi olen huvittanut ihteäni lueskelemalla vanhoja säikeitä. Sattuipa öögaan, että tämmöönen kirjaus taitaapi olla tekemättä.

Meitin huushollissa jos Atarista puhuskellaan, se on kyllä tietokone, vaikka onpahan tuohon kaupunkiinkin ollu pakko tutustua.

100. Eki: Nimipäiväyhdyssanavisa 16.5.2003.
200. Jouni: Uskon sanaa 11.7.2003.
300. mats: taivastelua 15.9.2003.
400. Jouni: Eläimellistä menoa 17.10.2003.
500. Maiju: Viidessadas 19.11.2003.
600. tjn: Ristikon hurma tai surma 23.12.2003.
700. ile: Päivittelyä 1.2.2004.
800. HooTee: Sauna 22.3.2004.
900. Eki: Viimeiselle sadalle (sitten karistetaan tuhat) 22.5.2004.
1000. Eki: M! Viekää tuhatkin pesästä! 3.8.2004.
1100. Seremoniamestari: MC - juhlan kunniaksi... 28.9.2004.
1200. Eki: Huonosta sanasta hyvä? 3.11.2004
49. V-R5.11.2004 klo 16:14
atari = ammatti- ja taparikollinen (poliisin atari-rekisterissä oleva).
50. Hessu6.11.2004 klo 01:02
M1U4I2ANIASS3
51. Eki6.11.2004 klo 01:08
Super-Hessu tais keksiä uuden vihjetyypin! Ja tais keksiä sen ihan just, koska ei ole vielä ristikoissaan sitä näkynyt?

Pitkän päälle ei tosin liene kovin vaikea. Tai riippuu sanasta.

Vai mitä häh?
52. Tupu6.11.2004 klo 01:20
Jaa että uutta? Voi olla, mutta eikö tuo olisi paremmin esimerkiksi näin: M1U4I21NI3SS3? Tuo Hessun ehdotus on vähän liian helppo lukea.
53. Hessu6.11.2004 klo 01:37
Aina paranee. Nyt jos vielä keksittäisiin sellainen ristikko, jossa jokaista kirjainta vastaa oma numero...
54. Hessu6.11.2004 klo 02:02
Kyllä näitä ehkä voisi pakkomalossa käytellä. Vaikeutta ainakin on helppo säätää.

P123T1RKKI2E2

3U511234UPUN32
55. Kravattimies6.11.2004 klo 03:25
> Super-Hessu tais keksiä uuden vihjetyypin!

Hyvä Hessu!!!
56. Eki6.11.2004 klo 10:29
Aamunkuulain silmin katsottuna tämä idea tuntuu edelleen aika toimivalta. Hessun kaksi viimeistä esimerkkiä mietityttivät pienen hetken, mutta eivät ne ainakaan minulle kovin vaikeita olleet. Ehkä Hessu haki täälläkin puheena olleille sanoille fiksuja vihjeitä, ja minusta saikin aikaan harvinaisen toimivat.

Vaikeassa ristikossa kikkailu- ja muidenkin vihjetyyppien suurimmaksi ongelmaksi voi osoittautua ennalta-arvattavuus. Kun tätä vihjetyyppiä pystyy visaisuudeltaan ilmeisesti säätelemään, on se positiivista. Ennalta-arvattava se on, ellei siihen löydy myöhemmin variaatioita.

Helpoissa ristikoissa kikkailua ei paljon harrasteta, mutta sopisiko tämä helppona sinnekin? Onko vihjetyyppi sellainen, jonka tajuaa ensimmäisellä näkemällä? Tuo tyypin kehityksen aloittanut ATAR-sanan vihje ainakin tarjoaa vaikealle karttasanalle helpohkon vihjeen?

Pääasiana pitäisi silti olla pitää ATARin kaltaisen sanat poissa ristikoista, etenkin helpoista.

Mennään sitten ristikoiden ulkopuolelle. Nämä voisivat toimia myös "uusina Suomen kansan arwoituksina", ihan irtonaisina sellaisina.

Palataan ristikoihin. Sanoisin kikkailun vähentyneen sitten huippuvuosiensa (riippuu myös siitä, mitkä kaikki vihjeet kikkailuksi lasketaan). Osasyynä on mm. ennalta-arvattavuus ja se seikka, että ratkaisusanojen merkitykset menettävät merkitystään, kun niillä kikkaillaan. Laatijoilta vaaditaan tyylitajua ja itsehillintää. Kannattaa yrittää käyttää rikasta suomen kieltä ja etenkin sen taivutusten suomaa nokkeluutta kikkailun sijasta, niin paljon kuin vain mahdollista. Esimerkki? Tämä ei ole parhaasta päästä mutta kumminkin. Viime viikon paljon puhutussa koviksessa oli mm. (ei niin hääppöinen) ratkaisusana "uusnatsitapahtuma", jolle vihjeenä oli HEILIÄ EI JÄTETÄ! Vihje voi viitata myös uskolliseen poikaystävään ja hämää ehkä ainakin hetken.

Hessun (vahingossa keksimä?) uusi vihjetyyppi odottaa vielä laajempaa ratkojien hyväksyntää. Kuten Hessukin totesi, se voisi toimia nimenomaan pakkomalossa (kun parempaakaan vihjettä ei löydy ja muita kikkailuja on kylliksi). Vaikka pakkomaloja tuntuisi laatijan mielestä olevan enemmänkin, sen tulisi esiintyä yhdessä ristikossa korkeintaan kerran tai kaksi ja suuressa osassa ei ollenkaan.

Ellei tästä tule hittiä. Sitten aletaan ehkä tehdä "hessukkoja", joissa on vain näitä vihjeitä. Tai ehkä niitä ei tarvitse edes suunnitella ristikon muotoon. Vihjetyyppihän sopii lähinnä lyhyille sanoille. Niistä voisi todellakin tehdä vaikka oivallustietokilpailun. Jotenkin tuntuu, että esim. "kulttikaupunki" TIKAL tuosta Hessun vihjeestä ratkottuna olisi ihan mukava ratkaista. Sitten, jos ja kun vastauksen löytänyt kysyy, että mikä h-tti on kulttikaupunki Tikal, kilpailun vetäjä levittää eteemme komeat rauniot ja muut Tikalin näkymät.
57. V-R6.11.2004 klo 12:00
Heiliä ei jätetä on juuri sellaista vihjeytystä, mistä syntyy se ahaa elämys. Meni kauan keksiessä, että mikä on se se sana, jossa on merkkijono ..sn... Mutta kun sytytti - pelasti se koko lopun, vaikka kesken on vielä ristikko.
58. Hessu6.11.2004 klo 12:32
No mutta Eki, ei se nyt ihan vahinko ollut. :-) Mietin, miten kummat sanat voisi sekä selittää, että tuoda niihin "ratkeavuutta". Nämä vihjeethän helpottuvat, tuttujen sanojen tavoin, sitä mukaa kun saa sanaan kirjaimia. Lisäksi ihan älyttömissäkin sanoissa voisi tällä tavoin olla jopa piilokirjaimia.

Esimerkiksi seuraavassa voisi olla toinen kirjain piilokirjain. Kun muut kolme on saanut kasaan, näkee viimeistään silloin mikä se piilo on.

K21232 K434

Ja sitten vain laatimaan mahdollisimman huonoilla sanoilla... :-)
59. Kaitsu6.11.2004 klo 13:25
Tuo hessun kehittelemä vihjeytys saattaisi joskus pelastaa minunkaltaiseni ratkojan tilanteessa, jossa tutustun vihjeeseen> HÖH! Saan mahdollisesti risteävien sanojen avulla ratkaistua sanan>HÖH! Kuulen oikean vastauksen>HÖH!

Ei tuosta apua ole luontaiseen tyhmyyteen, mutta se saattaisi auttaa saamaan oikeat kirjaimet paikoilleen ilman oivallusta vihjeen ja ratkaisun yhteydestä.

Olipa minulla kerran opiskelukaveri, joka ei ollut koskaan oppinut mitään vierasta kieltä. Englannin kokeessa oli sitten tehtävä, johon oli täydennettävä puutuva sana annetusta sanaluettelosta valiten. Kaverini ratkaisi ongelman mittaamalla sanojen pituudet ja vertaamalla niitä tekstiin jätettyjen sanavälien pituuksiin, saaden täydet pisteet. Että monet ovat ratkaisukeinot :-)
60. Eki6.11.2004 klo 13:35
Hessukko jatkaa omalla otsikollaan toisessa säikeessä!
61. Eki9.11.2004 klo 21:22
Kerronpa tässä säikeessä ne toissaviikonlopun koviksen kauheudet.

Lähtökohtana laadinnalle oli sijoittaa vierekkäin sanaparit WILLIE NELSON ja OUTLAW COUNTRY, joista jälkimmäisen tunnetuin edustaja Nelson on. Hän on (ainakin ollut) mukana myös Highwaymen-yhtyeessä, Suomessakin, mm. Johnny Cashin, Waylon Jenningsin ja Kris Kristoffersonin kanssa. Uutisissakin ovat käydessään olleet näkyvästi esillä, koska heidän käyntinsä on aina tapaus (eivät kyllä tule enää tuolla kokoonpanolla).

Sanaparissa oli mukavasti harvinaisia kirjaimia, joten oli selvää, että vaikeuksiin joutuisin. Ne ristikkäiset päällekkäiset kauheat sanat olivat:

WOODIT vihjeellä "Roy Ed"
- Roy Wood on pitkän linjan muusikko (mm. Move, hittejä kuten "Blackberry way", ELO ja Wizzard, Ed Wood taas tunnettu B-filmien ohjaaja, josta on myös valmistunut omaa nimeä kantava leffa, jossa häntä esittää Johnny Depp. (Tilaa oli vähän ja siksi lyhyet etunimet, mutta esim. Natalie olisi ollut turhan helppo.)

AALTIO Sampsa, vihje "entinen kansanedustaja", muistan itse hänet kyllä tsekkaamattakin, mutta kansanedustajia on tietysti ollut vuosikymmenten varrella tosi paljon

FIUMICINO "Siellä Leonardo da Vinci" eli Rooman kait suurin lentokenttä

Lisäksi lähellä sitä piti mm. tietää, että James STEWART on "maailman joulusimman elokuvan pääosassa" ja että NANCY Sinatra on "levyttänyt vuosikymmenten tauon jälkeen".

Ja sitten alakulmassa oli se ATAR ristikkäin mm. sanojen UUSNATSITAPAHTUMA ja KENRAALIHARJOITUS kanssa.

Tein tuon laidan kanssa paljon töitä ja mielestäni sain aikaiseksi ihan ok alueen, muualle sitten vieläkin parempaa sanastoa, tai mitä nyt kukakin mistäkin mieltä on.

Vaikea on silti vetää se raja, milloin tietopuoli vie voiton ja PITÄISI antaa varoitus keittiöväelle pysyä erossa.
62. Timppa9.11.2004 klo 21:30
Enpä ole koskaan käynyt Roomassa, joten FIUMICINO ei ollut tuttu. Ratkoessani kovista ei ollut käytössä nettiä, joten kuukkelistakaan ei ollut apua. Jostain tietokirjasta löysin kuitenkin Fiumicino-nimisen sillan, joten se sai riittää, vaikken ymmärtänyt asiayhteyttä ollenkaan...
63. V-R9.11.2004 klo 23:03
Niin, ja annoit Lavoniuksen vihjeittää.
Taitaa olla jätkällä sormi syvällä kurkussa
64. Eki3.10.2007 klo 09:43
Fiumicino on todella paljon esillä Rooman joka laidalla. Jos kaikki tiet vievät Roomaan, niin Roomassa kaikki tiet tuntuvat vievän Fiumicinoon. Siellä paikan päällä sitten näkyvat myös Da Vincin koodit. Kun Suomesta lähdetään Roomaan, tulee laukkuun lyhenne FCO.
65. Eki13.3.2008 klo 19:06
Eräästä huonosta sanasta voi tulla piakkoin hyvä, jos FC Honka pärjää futiksessa. Joukkueessa pelaa Nicholas OTARU, joka sana on aiemmin tunnettu lähinnä Japanin kaupunkina tai O-legendana.

Laadin tänään FC Hongan kausijulkaisuun ristikon ja Otaru oli ensimmäisiä sanoja, joita siihen sijoitin. Siihen hän on tarpeeksi tuttu. Miksei muuallekin ilman piilokirjaimia ja vaikeita risteyksiä.
66. Matti13.3.2008 klo 19:48
Kyllä saa vettä virrata Vantaassa, ennenkuin Nicholas on tunnetumpi kuin nimikkokaupunkinsa Hokkaidossa.
67. JTak13.3.2008 klo 20:11
Otaru oli mukana ns. B-maajoukkueessa, joka kohtasi jokin aika sitten Meksikon. B-maajoukkueesta aina muutama pelaaja ajan mittaan nousee A-maajoukkuerinkiin asti. Otaru nyt on vielä aika kaukana siitä tasosta, mutta katsotaanpa parin vuoden päästä.
68. tonimikael14.3.2008 klo 00:06
Eli nyt vain laatimaan otarunhohtoisia ristikoita valmiiksi kahden vuoden päätä odottamaan. Ja jos se futisheppu ei kuuluisuudennukaan, niin sitten äänestämään otarulaista kaunotarta miss universumiksi. Jesh!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *