1192. Saturnus

Pena29.10.2004 klo 16:42
Saturnus tunnetaan sen kauniiden renkaiden vuoksi. Se on myös selvästi litistynyt navoiltaan. Saturnuksen ympäriltä on toistaiseksi löytynyt 31 kuuksi luokiteltua kiertolaista.

Saturnus nimettiin roomalaisen maanviljelyn jumalan mukaan.

Saturnus on kuudes planeetta Auringosta katsottuna, ja kooltaan planeetoista toiseksi suurin. Saturnusta renkaineen pidetään yhtenä kauneimmista taivaankappaleista.

Suurin kuu Titan (kylmä pyöreä!) on läpimitaltaan Merkuriustakin suurempi (massa on kuitenkin selvästi pienempi).

http://www.sarkanniemi.fi/oppimateriaali/tahtiakat emia/planets/saturnus.htm


Vaan mitenkäs se on Saturnus-musiikin kanssa? Eipä taida paljon löytyä? Toivottavasti olen väärässä! Katselkaa myös Saturnuksen kuiden nimiä, ehkäpä niistäkin löytyy "aihetta lauluun".
2. kari kämäräinen29.10.2004 klo 17:37
Anna mulle taivaalta kuusi kuuta, Saturnuksen renkaat
sormeeni mun...laulajaa en muista (ehken Läntisen Tommi).
3. Jukkis29.10.2004 klo 18:12
Väittäisinpä että Ressu Redford.
4. kari kämäräinen29.10.2004 klo 18:43
Yhdyn edelliseen väitteeseen. Mutta T. Läntinen on voinut
esittää ko. kappaletta suihkussa ollessaan...
5. Antti Ylönen29.10.2004 klo 20:45
Kylmä pyöreä löytyy ainakin Gustav Mahlerin tuotannosta, sinfonia no. 1 ja lauloihan Reetukin aikanaan Titan-icista ;)
6. Pena30.10.2004 klo 10:34
Maassa on monentyyppisiä soita, ja lumikinoksia. Titanissa tuntuu olevan metaanisoita ja hiilivetykinoksia:


>Titanissa outoja soita

Saturnuksen Titan-kuun pinta on osoittautunut erittäin omalaatuiseksi, kertoo Cassini-luotaimen lähettämiä kuvia tutkinut USA:n avaruushallinto.

Sen mukaan Titanissa on erittäin paloherkän nestemäisen metaanin muodostamia soita ja jopa 200 metriä syviä kuohkeita hiilivetykinoksia.

Tutkijoita kummastuttaa,ettei Titanissa ole lainkaan tulivuorten kraatereita tai kanavia, joista kuun sisukset sylkisivät metaania haihtuvan tilalle.

Huygens-laskeutumisalus antanee lisävalaistusta outoihin näkyihin, kun Cassini pudottaa sen Titaniin jouluaattona.

Reuters
7. Juhani Heino1.11.2004 klo 18:05
Vedetäänpä kirjallisuus mukaan.
Kurt Vonnegut: Titanin seireenit
8. Pena30.11.2004 klo 18:06
Martti Servo & Napander:

"Ufo tarjosi kaakaon
Maistoin sanoin hyvää on
Muki tiskattiin, kuivattiin
Koneet käynnistettiin

Ufo tarjosi kaakaon
Oi kuinka upeaa elämä on
Saturnus, Mars, Venus
Tähtien kimallus"
9. Pena15.1.2005 klo 14:35
> Ensimmäiset kuvat Titanista

Euroopan avaruusjärjestön Esan rakentaman Huygens-luotaimen laskeutuminen Titanin pinnalle eilen oli täydellinen menestys.

Huygensin mittalaitteet toimivat hyvin koko kaksi ja puoli tuntia kestäneen laskeutumisen ajan, eikä luotain mykistynyt edes mätkähdettyään Saturnuksen suurimman kuun pinnalle.

- Se on täydellinen onnistuminen, iloitsi Huygens-hankkeessa kiinteästi mukana ollut professori Risto Pellinen eilen IS:lle Esan lennonjohtokeskuksesta Darmstadtista.

Ensimmäiset Huygensin lähettämät kuvat paljastivat kivisen ja karun maailman, joka näyttää samanlaiselta kuin planeetta Mars.

Huygens vei Titaniin suomalaista osaamista. Titanin kaasukehän painetta mitannut laite on Ilmatieteen laitoksen toimittama, ja luotaimen tutkakorkeusmittarit ovat Ylinen Elektroniikka Oy:n rakentamia.

Titan on tutkijoille mielenkiintoinen kohde, sillä sen kaasukehän koostumus on samantyyppinen kuin maapallolla miljardeja vuosia sitten. (IS)


http://www2.helsinginsanomat.fi/extrat/avaruus/sat urnus2004/saturnus2004_a02.html
10. Pena17.1.2005 klo 19:37
> Elämä Titanissa toisi suurimman voiton

(Kainuun Sanomat 17.01.2005)

Mikäli Saturnuksen kuusta Titanista löytyy älyllistä elämää, vedonlyöntitoimisto Ladbrokes tekee voitonmaksun maailmanennätyksen. Elämän löytyminen Titanista on nimittäin saanut suurimman mahdollisen voittokertoimen, joka on 10 001. Titan on aurinkokuntamme ainoa kuu, jolla on ilmakehä. Päävoitto maksetaan, jos älyllistä elämää vuoteen löytyy 2010 mennessä.

Suurin mahdollinen kerroin maksetaan myös, jos Canterburyn arkkipiispa ilmoittaa Kristuksen toisesta tulemisesta vuoden 2005 aikana.
11. Kravattimies17.1.2005 klo 23:25
Mielenkiinnosta kysyisin, lasketaanko Suomessa voittokerroin eri tavalla, kun se on 10001 eikä 10000?

Viime vuoden elokuussa vedonlyöntiasiasta kirjoitti
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6331&p rint=true

Ladbrokes has set the odds of finding intelligent life on Titan by 2010 at 10,000-1, the maximum odds allowed.
12. Kravattimies17.1.2005 klo 23:29
Unohtui mainita, että 10,000-1 tarkoittaa "10,000 to 1" eikä 9999 :-)
13. Kravattimies17.1.2005 klo 23:35
No niin, luulenpa selvittäneeni voittokertoimien eron syyn.

Englantilaisessa jutussa ei puhuttu mitään siitä, että elämää olisi löydettävä sängystä.

"Päävoitto maksetaan, jos älyllistä elämää vuoteen löytyy 2010 mennessä."
14. Pena6.5.2005 klo 16:36
> Titanista löytyi monimutkaisia orgaanisia yhdisteitä

Titanin kaasukehän halki lentänyt Cassini-luotain havaitsi valtavan määrän monimutkaisia orgaanisia yhdisteitä. Tutkijat arvelevat, että Maan ilmakehässä oli aikoinaan meneillään samanlainen prosessi. Tieto herättää kysymään, onko Saturnuksen kuuhun Titaniin syntymässä elämää.

NASA tiedote kertoo, että Cassini koukkasi 16. 4. vain tuhannen kilometrin päästä Titanin pintaa. Ohituksen aikana Cassinin massaspektrometri INMS keräsi näytteitä Titanin kaasukehän yläkerroksista. Se tiedettiin jo aikaisemmista ohituksista, että kaasukehässä on monimutkaisia orgaanisia aineita, kuten bentseeniä, mutta nyt siitä löytyi suuria määriä ja monenlaisia monimutkaisia yhdisteitä: nitriilejä ja muita hiilivetyjä, joista jotkin sisältävät jopa seitsemän hiiliatomia. Kaiken lisäksi tutkimustulokset viittaavat siihen, että Titanin kaasukehässä olisi vieläkin raskaampia yhdisteitä. Ne ovat luultavasti Cassinin massaspektrometrin toiminta-alueen ulkopuolella.

Tutkijat arvelevat suurin piirtein tietävänsä, miten Titanin raskaat molekyylit muodostuvat. Kun Auringon ultraviolettivalo hajottaa sen kaasukehän metaania ja typpeä, syntyy erittäin reaktiivisia radikaaleja, joista voi yhdistyä monimutkaisia molekyylejä. Samanlaisia prosesseja on saattanut tapahtua omassa ilmakehässämme muutama sata miljoonaa vuotta Maan muodostumisen jälkeen. Syntyikö silloin raaka-aineita elämälle? Vai tulivatko elämän ”siemenet” avaruudesta esimerkiksi komeettojen mukana?

Cassinin tutkijoilla on hyvä mahdollisuus oppia lisää Titanista ja sen kaasukehästä tulevina vuosina, sillä luotain tullee ohittamaan Titanin läheltä vielä 39 kertaa. (Tiede)
15. Eki6.5.2005 klo 16:57
Titan. Kylmä pyöreä?
16. Matti6.5.2005 klo 17:34
Jussio
17. Pena16.9.2005 klo 17:08
> Saturnuksen renkaat luultua tyynemmät

Jäiset kappaleet, joista Saturnuksen renkaat koostuvat, pyörivät huomattavasti hitaammin kuin aiemmin tutkijat olettivat. Asian paljasti Cassini -luotain.

Renkaiden kappaleiden koot vaihtelevat pölyhiukkasten ja vuorien välillä. Kirkkaissa A -, B - ja C - renkaissa kappaleita on niin tiheään, että tutkijat olettivat keskinäisten törmäilyjen panneen kappaleet pyörimään nopeasti.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että osa kappaleista ei ehdi pyörähtää itsensä ympäri kertaakaan 6-14 tuntia kestävällä lenkillään Saturnuksen ympäri. Osa pyörähtää muutaman kerran. Asia selvisi Cassinin infrapunaspektrometrillä tehdyistä lämpötilahavainnosta. Kappaleiden lämpötila nimittäin muuttuu sitä enemmän niihin osuvan Auringon valon määrän mukana, mitä hitaammin ne pyörivät. Nasan tiedote kertoo, että A-renkaan uloimmat kappaleet näyttävät pyörivän nopeammin kuin muut ”päärenkaiden” kappaleet.

Saturnuksen renkaiden yksityiskohdat kiehtovat tutkijoita erityisesti siksi, että ne muistuttavat noin viiden miljardin vuoden takaista tilannetta. Silloin Aurinkoa ympäröivästä pöly - ja kaasukiekossa muodostui planeettoja.
18. Tekari29.9.2005 klo 08:55
Gustav Holst (1874-1934) on säveltänyt orkesterisarjan
The Planets, jonka osana V Saturn, the Bringer of Old Age
19. Kravattimies1.4.2006 klo 03:22
TÄNÄÄN oli lehdessä todellinen uutispommi, joka oli varmaankin kovassa kiireessä sinne saatu, koska se oli vain muutaman rivin mittainen ja melko omituisessa paikassakin se oli; no, ehkä muualla ei ollut enää tilaa siinä lehdenteon myöhäisessä vaiheessa, vaan se piti änkeä sinne, mistä oli suhteellisen helppo poistaa jotakin muutenkin täysin paikkansapitämätöntä eli sääennustesivun alanurkkaan.


Ulkoavaruuden olioita löytynyt!

Eurooppalaiset tiedemiehet julkaisivat tänään hämmästyttäviä uusia kuvia Cassini-avaruusalukselta, joka tällä hetkellä kiertää planeetta Saturnusta. Kuvissa näkyy liikkuvia olioita Saturnuksen valtavan kuun Titanin pinnalla. Lähikuvien tarkempi tutkiminen osoittaa, että ulkoavaruuden oliot muistuttavat hämmästyttävän paljon Loch Nessin hirviötä. [The Australian 1.4.2006]Pluto ohittaa Jupiterin, mikä vaikuttaa hetkellisesti Maan painovoimaan. BBC on kehottanut kuuntelijoitaan hyppimään ilmaan kello 9.47, jolloin he voivat kokea oudon leijumistunteen.

http://www.jounipaakkinen.fi/aprillia.html
20. kravattimies21.4.2022 klo 11:07
Tämä ei ole aprillipila (kuten edellinen). Tämän viikon maanantaina neljän-viiden maissa siirsin makuuhuoneen verhot syrjään ja katsoin ulos. Ei näkynyt pilven pilveä, mutta Päivin kasvattaman puutarhan korkeimpien puiden latvojen yläpuolella taivaan pimeydessä näkyi ihan selvästi valoisia pisteitä. Tätä tapahtumaa oli odotettu. En tiennyt sitä silloin, mutta ne olivat planeettoja. Illalla kuulin sen radiosta. Siinä olivat Saturnus, Mars, Venus ja Jupiter. Äsken muistin, että Robert oli kirjoittanut aikoinaan huipputarkan ohjelman. Kaikki täsmäsi.

People also ask: How often do Venus Mars Jupiter and Saturn align? Such an alignment occurs just once every 175 years. Subscribe to BBC Focus ...
21. Jaska21.4.2022 klo 13:43
Muistan kuulleeni radiosta sanat "Saturnuksen renkaat ja Jupiterin kuut" Armi Kuuselan laulamana. Mitään muuta en kappaleesta muistakaan. Taisi olla elokuvasta Maailman kaunein tyttö. Myöhemmin 50-luvulla Armi levytti takalogin kielellä kappaleen Mihmanal Kita eli Minä rakastan sinua. Kita ammollaankohan?

Kyseinen Ladbrokesin kerroin oli siis tasan 10000, Veikkauksella kahdella desimaalilla 10000,00. Britit ilmoittavat kiinteät kertoimet kahden luvun osamääränä, esim. 9/4 tai 9 to 4 on Veikkauksella 2,25.
22. Tarja24.4.2022 klo 20:54
Avaruussmurffin paluu -kappaleessa on pätkä:
"Nimmarin heittää Saturnuksen renkaisiin..."
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *