KESKUSTELUT > RISTIKOT > PIILOSANAT SUOMESSA 50 VUOTTA

11897. Piilosanat Suomessa 50 vuotta

Eki27.2.2025 klo 21:19
Huomenna tulee 50 vuotta Suomen ensimmäisestä piilosanasta. Asiasta tulee paljon lisää tänne lähipäivinä ja -viikkoina. Virikettä saa lukemalla tämän artikkelin:

https://www.sanaristikot.net/artikkelit/?p1=rp60
2. Eki28.2.2025 klo 18:14
Olisi mukava lukea muisteluksia teiltä muiltakin.
3. Pena1.3.2025 klo 08:58
Lieneekö ollut 90-luvun alkua, kun osasin ratkaista, kauan pähkäiltyäni, ensimmäisen piilosanan, mikä meni suunnilleen näin: "Mitä? Ajoiko Simo Lampinenkin siellä" (5)
4. Ylläpito2.3.2025 klo 15:53
Nyt on julkaistu ensimmäinen osa.
5. Entinen21.3.2025 klo 15:12
Milloin osa 2. julkaistaan (ja onko tuon jälkeen tulossa enemmän osia)?
6. Ylläpito21.3.2025 klo 15:15
Ennemmin tai myöhemmin.
7. Entinen22.4.2025 klo 16:39
Lainaus: 2. Eki 28.2.2025 klo 18:14
Olisi mukava lukea muisteluksia teiltä muiltakin.

“Kasvaa kämmenen mukana.” (6)

Jotenkin noin meni ensimmäinen itseni ratkoma piilosanavihje (mutta tuon vihjeen kanssa kilpailee myös PROTESTILISTA-sanan ratkaisu: jaotelma tyyliin: “Kokeen puolesta eli Tea”). Lehti lienee ollut 2000-luvun ensikymmenellä julkaistu Ilta-Sanomien lauantaipainos.

Vielä tuolloin ei tullut kiinnitettyä huomiota Ilta-Sanomien piilosanatehtävän yhteydessä mahdollisesti olleeseen alalaitaan, joten sanaristikot.net -sivusto saati laajempi perehtyminen piilosanan sääntöihin ja mahdollisuuksiin jäi sisäistämättä. Jostain syystä noihin aikoihin olin vain jumiutunut suoriin sanaleikkeihin (tyyliin edellä ollut jaotelma) tai anagrammeihin, joten piilosanatehtävien monipuolisuus jäi monen vuoden ajaksi hoksaamatta. Vuosien saatossa toki joissain yhteyksissä luin sekä Ilta-Sanomia että Suomen Kuvalehtiä, mutta piilosanoihin ei ennen vuotta 2016 tullut (muistaakseni) erityisemmin tartuttua. Piilosanat taisivat mennä Suomen Kuvalehdestä ohi myös silloin, kun tilattua lehteä isoisältäni 2000-luvun ensimmäisten vuosien aikana luettavaksi joskus lainailin.

Sattumalta tuolloin vuonna 2016 vanhemmilla käydessäni käteen osui viikonlopun Ilta-Sanomat, jonka yhteydessä oli karsintatehtävä Piilosanan SM-kilpailuun. Tuolloin piilosanakärpänen puri itseäni kunnolla (jotenkin silloin iski tajuntaan, että piilosanathan ovat monipuolisia tehtäviä, ja jotkut näissä näyttävät kilpailevankin), ja myös muut 2016 kisojen karsintatehtävät (Suomen Kuvalehti ja Punaisen Pelikaanin netissä ollut tehtävä) tuli hommattua valokopion kautta ja ratkottua. Syvempi perehtyminen aiheeseen syntyi mm. sanaristikot.net-sivuston löytymisen yhteydessä. Tulipa joitain ensimmäisiä omia vihjeentynkiä jo tuolloin mietittyä (mutta ne olivat kyllä melkoisia raakileita).

Vuodet kuluivat, ja Ilta-Sanomien sekä kirjastosta valokopioitujen Suomen Kuvalehtien kautta piilosanoista riitti monipuolista viihdettä. itse aloin vakavammin harrastaa omaa laadintaa vuonna 2021, jolloin laatijakoulutuksesta sain monipuolisia vinkkejä osaamisen kehittämiseen (mm. se oppi, että hyvä ja napakka anagrammi on aina parempi kuin esim. puoliväkinäinen jaotelma).

Viime aikoina into piilosanoja kohtaan on kuitenkin alkanut hiipua. Tuntuu, että pelikenttä on vuosien saatossa muodostunut perin rajoitetuksi, eikä mitään yllättäviä vihjetyyppejä enää tulisi vastaan (vaan että kaikki olisivat jo perussääntöjen puitteissa tapahtuvia variaatioita). Myös oma laadintani ei tunnu olevan enää samanlaista kuin ennen: liikaa on edessäni joko lyhenteiden käyttöön suuntaavia vihjeitä, tai sitten liiaksi ehkä hieman tylsiä anagrammeja. Joitain uusia vihjeitä saatan aina toki keksiä, mutta silloinkin on tunne, että tämä lienee jo nähty, eikä sääntörajoitteet ole viime aikoina innostaneet minkään uuden keksimiseen. Piilosanojen ratkontaintoa on myös latistanut se, ettei e-kirjastoa nykyään löydy enää helposti selattavaa ja omalle koneelle nopeasti kopioitavissa olevaa viikoittaista Suomen Kuvalehteä.

PS: Voisiko Ristikkoarkistoon laittaa lisää uusia tai vanhempiakin piilosanoja, jos niiden kautta piilosanojen maailma jollekin paremmin avautuisi tai ratkontainto syttyisi? Ja lieneekö alemmassa artikkelissa vuonna 2016 mainittu uusi piilosanasivusto enää kehitysasteella, vai voiko toiveet tuon toteutumisesta haudata (ilmeisesti laatija Pertti Oskala lopetti hänkin aikoinaan oman sivustonsa päivityksen sen nojalla, että julkaistuksi kaavailtu uusi sivusto ja/tai Helkan Piilis -iltamat toisivat uutta ja blogia tavoittavampaa pöhinää alalle)?

https://tinyurl.com/y9kv5y79
https://tinyurl.com/7mjms62j
8. Entinen23.4.2025 klo 18:27
Ok.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *