11591. Unia

Ari18.6.2024 klo 07:38
Hyvää huomenta!

Näitkö hyvän ja mieleenpainuneen unen?
Täällä voit kertoa, millaisia unia olet nähnyt. Näitä on mukava kaikkien naureskella. :)
2. Ari18.6.2024 klo 07:38
Olin sorakuskina viemässä kuormaa ja olin kippaavinani kuorman ja lähdin aika vauhdilla siitä sitten vetiselle soratielle, jossa huomasin, etten muistanutkaan kipata, joten täysi kuorma olikin vielä lavalla ja tulikin sitten kiire etten uppoa tiehen. Onneksi oli jo vauhtia ja sitä täytyikin pitää yllä ettei uppoa. Ei se auttanut kuin palata takaisin ja heräsin.
3. iso S18.6.2024 klo 10:51
Minä näen aika usein lennokkaita unia, jopa kirjaimellisesti, eli sellaisia joissa osaan lentää. Tilanne lähtee yleensä siitä että on kiire jonnekin. Askel kevenee ja muuttuu pitemmäksi ja pitemmäksi, kunnes on vaikeuksia saada kontaktia maahan. Se hidastaa, joten on nopeampaa antaa periksi ja lentää.

Ensimmäinen lentouni lähti pakkotilanteesta. Kävelin siskoni kanssa jyrkkäseinäisessä kurussa. Vastaan oli tulossa kaksi karhua. Käännyimme takaisin, mutta sieltä oli tulossa kolme karhua. Näyttivät rauhalliselta eikä kuru ollut kovin kapea, joten arvelin että ehkä onnistumme ohittamaan karhut. Sisko sai valitettavasti päähänsä yrittää häätää karhut kiviä heittämällä, mutta siitähän ne vain suuttuivat ja alkoivat rynniä kohti molemmista suunnista. Totesin että nyt ole muuta keinoa kuin lentää pakoon, kun pystysyoria seinämiä ei voinut kiivetä. Räpyttelin käsiäni vimmatusti ja onnistuinkin nousemaan ilmaan. Silloin painovoima menetti minusta otteensa ja ja kohosin vaivattomasti kurun reunalle ja ylikin. Kokemattomana lentäjänä en hallinnut tilannetta ja olisin kai noussut pilviin asti, mutta sain kiinni ohuen männyn latvasta. Kiipesin sitten männystä kiinni pitäen alas. Kun sain jalat maahan, painovoima sai minusta taas otteen. Unille tyypilliseen tapaan tilanteessa voi tulla "leikkausvirheitä", esimerkiksi henkilö voi vaihtua toiseksi eikä siihen kiinnitä mitään huomiota. Tässä unessa siskon kohtalo jäi epäselväksi. Osasiko hänkin lentää vai päätyikö karhujen lounaaksi? Aamulla sisko oli kuitenkin elossa, mutta ei muistanut koko tapausta. Outoa.

Jatkossa olen oppinut hallitsemaan lentoa. Voin kaarrella mieleni mukaan, nousta ja laskeutua. Toisaalta yhtä usein toistuva uni on päinvastainen. Askel muuttuu painavammaksi ja painavammaksi. Jalkoja pakottaa ja eteneminen hidastuu hidastumistaan.

Joskus minulla on lievää taipumusta selkouniin. Wikipedia: "Selkouni on unta, jota nähdessään henkilö tiedostaa näkevänsä unta. Useimmiten selkounessa pystytään myös jossain määrin vaikuttamaan unen sisältöön." Minulla tyyppiesimerkki tästä on uni jossa löydän rahaa. Huomaan maassa kolikon, poimin sen ja vieressä on pari kolikkoa lisää. Sitten kolikot muuttuvat suuremmiksi ja niitä löytyy enemmän ja enemmän, etenkin kun vähän rapsuttaa maata. Saattaa löytyä seteleitäkin. Kohta on taskut ja kädet täynnä. Aamulla harmittaa kun rahat eivät olekaan tallella. Nykyään voin unessa poimia yhden kolikon, mutta yleensä annan olla jos niitä löytyy enmmän. Unta se vain on. Voi olla että tämä vielä kostautuu tosielämässä. Jätän rahat kun luulen näkeväni unta.

Kuulemma unet ovat yleensä mustavalkoisia ja unen näkijä vain kuvittelee värit aamulla unta muistellessaan. Tiedä sitten miten tämä on todistettu. Kuitenkin väitetään, että oikeasti värillisten unien näkeminen on selvästi yleisempää naisilla ja taiteellisilla ihmisillä. En myönnä kuuluvani kumpaankaan ryhmään, mutta voisin vannoa että minulla on ainakin usein technicolor-värit ja muutkin aistit. Useimmiten silti mykkäfilmejä joissa olen vain katsojana.

Kerran näin mustavalkoisen unen. Katselin jotakin tsekkiläistä elokuvaa. En olisi ymmärtänyt sanaakaan, mutta onneksi siinä oli suomenkieliset tekstit.

Uniin liittyy mielenkiintoinen kokemus intin ajalta. Oli menty useita vuorokausia vähillä unilla. Kun pääsi istahtamaan, nojasi männyn kylkeen ja sulki silmät niin alkoi välittömästi nähdä unta. Samalla kuitenkin kuuli ympäristön äänet eli ei ollut täysin unessa. Tämä varmistui kun avasi silmänsä: ympäristön äänet jatkuivat ja uni katosi. Kun sulki silmät uudelleen, uni oli pyörinyt taustalla ja pieni pätkä oli jäänyt näkemättä. Uni jatkui siitä mihin se oli ehtinyt silmien aukiolon aikana!
4. Jaska18.6.2024 klo 23:05
Näin unta kesästä kerran. Se tapahtui talvella. Värikäs oli.
5. Ari5.7.2024 klo 06:10
Olin perheeni kanssa reissussa ja tapasin siellä vanhoja kavereitani, jotka pyysivät syömään sellaiseen paikkaan, jossa sai valita oman annoksensa sellaisista erilaisista vaihtoehdoista joita sattui tiskillä olemaan. Valikoima vaihteli kaiken aikaa. Syöntiaikaa oli minuutti, ja jos kerkesi syömään annoksensa ennen kuin tarjottimella ollut kello pärähtää, sai samaan hintaan mennä hakemaan uuden annoksen. Minuutin aikana siis sai syödä niin monta annosta kuin kerkesi. Epäonnekseni en meinannut löytää tyhjää pöytää jossa syödä, joten jouduin melko kauas ja minä hädin tuskin kerkesin tuon yhden annoksen vetäistä, vaikka se oli melko pieni. Sisälsi pienen paketin neliön muotoisia lepämäisiä juttuja voipaperiin käärittynä, miniskidi tee joku pikkiriikkinen juoma ja kaksi mikrokokoista omenaa.
Oli se onni, ettei perheeni nähnyt kun hotkin ruokiani...
6. Ari9.7.2024 klo 06:47
Olin sisarusteni kanssa viemässä jotain muuttokuorman tavaroita kerrostalon ullakolle. Muita oli menossa tavaroiden kanssa hissillä jo ylempänä ja itse olin alempana. Huusin että jos he voisivat pysähtyä että minäkin tulisin hissiin. No, siskoni kuuli ja he pysäyttivät hissin, mutta se pysähtyi jotenkin virheellisesti ettei sitä saanut enää liikkeelle. Kävelin noita puisia kapeita portaita ylöspäin, kunnes huomasin että pääsin niillä ihan ullakolle asti, ilman avaimia! (Hissillä olisi päässyt vain ylimmän kerroksen rappukäytävään.) Olin siis ensimmäisenä ullakolla, mutta tavaroita minulla ei ollut mukana.

Sitten heräsin, kävin vessassa ja jatkoin unia.

Uni jatkui niin, että olimme ullakolla josta kävelin huoneeseen, jossa olikin myös joku nainen, luultavasti kiinteistövälittäjä, sekä äitini ja siskoni. Etsin itselleni tuolia ja sanoin että tuntuu kuin leijuisin, joten haluan istua ja otin tuolin alleni. Silloin tuo nainen hieman vilkaisi minua.
Sitten heräsin taas.
7. iso S9.7.2024 klo 09:39
Ullakosta näin unta jo 1960-luvulla.

Unessa oli johdanto, jossa kävelin koulusta kotiin vanhemman veljeni kanssa. Veli vaihtui nuoremmaksi ja hänen kanssaan menimme ullakolle, joka on kotiseudun murteella vintti. Siellä oli noin puolen metrin korkuinen karvainen olento, joka nappasi oven lukkoon ja ilmoitti olevansa vintin henki ja nyt olisimme lopun ikäämme hänen orjiaan. Hätä ei lue lakia: ainoa pakotie oli lattiassa oleva tuuletusputki, halkaisijaltaan vajaat 10 senttiä. Hyppäsimme siihen ja liuimme ylimmän asuinkerroksen porraskäytävälle. Hieman ahdasta oli, mutta unessa homma onnistui. Paosta raivostunut vintin henki heitti perään 30-senttisen rautakuulan ja hyvin sekin luisti, mutta ehdimme sopivasti hypätä tieltä pois.

Ilmeisesti tieto tuosta unesta kantautui Hollywoodiin. George Lucas sovelsi samaa ideaa Indiana Jones -elokuvassa, mutta viekkaasti muutti yksityiskohtia: kuula oli paljon isompi, kiveä ja vieri rinnettä pitkin eikä pystysuoraa putkea. Muuten olisin voinut vaatia suurta summaa tekijänoikeuskorvauksena. Harmittava takaisku.
8. Ari11.7.2024 klo 09:29
Se oli jokin pelikone, jossa halusin varmuuskopioda pelin. Jostain syystä ajattelin, että painamalla Shift+Return saisin tehtyä sen, ja sen tehtyäni alkoi tapahtua piirilevyllä. Satoja pieniä osia liikkuivat enemmän yhtenäiseen asentoon. Koneessa oli siis jonkinlainen sähkömekaaninen muisti. Pelkäsin että nyt koko kasetti tyhjenee, mutta seikkailupeli menikin alkutilaan, jossa piti alkaa rakentamaan pelikenttää uudestaan pelattavaan muotoon. Pelikentän oli siis jo aiemmin joku rakentanut jota me pelattiin ja kyseessä oli jonkinlainen pelinrakennuspeli.
9. Funny13.7.2024 klo 13:50
Näen lähes joka yö vaiherikkaita unia, mutta niistä ei muista paljon yksityiskohtia. Tällä kertaa sattui mukava tapahtuma. Erinäisten seikkailujen jälkeen päädyin auton kyytiin, ja tehtiin jokin liikennevirhe. Siinä oli joitakin lapsia, jotka huusivat: "Ei noin saa ajaa!" Tuumailin, että miksi fiksuista lapsista tulee aikanaan tyhmiä autoilijoita.
10. iso S14.7.2024 klo 12:25
Siskollani oli yksitoikkoinen, tai itse asiassa oikeastaan kaksitoikkoinen univalikoima. Samat kaksi unta toistuivat jokseenkin samanlaisina.

Ensimmäisessä hän käveli viidakkopolkua pitkin ja huomasi että joukko alkuasukkaita seurasi. Sisko yritti juosta pakoon, mutta liaanit ja muu tiheä kasvusto jarruttivat. Juuri kun alkuasukkaat olivat saavuttamassa ja tuikkaamassa keihäällä ahteriin, hän pääsikin äkkiä reilusti eteenpäin. Sama kuvioi toistui toistumistaan ja aamulla hän heräsi hiestä märkänä.

Toisessa unessa hän oli poimimassa marjoja ja kuuli mättäältä sihahduksen. Siinä oli käärme, jonka hän tappoi. Siihen aikaan se oli laillista, varsinkin unessa. Sitten niitä käärmeitä ilmestyi lisää ja lisää ja hän tappoi ne kaikki, nylki ja kutoi nahoista maton. Valitettavasti nahat tuppasovat kuivumaan ja matto olisi mennyt pilalle jos sitä ei olisi kastellut. Lopun yötä hän kantoi järvestä kasteluvettä ja heräsi aamulla hiestä märkänä.

Minulla sentään valikoima on parantunut. Alle kymmenvuotiaana vielä näin usein sellaista unta, jossa olen palavassa niin korkeassa rakennuksessa ettei sellaista ollut Lauritsalassa olemassakaan. Yleensä ulkopuolella oli palomiehiä pelastuspurjeen kanssa. Joskus ehdin hypätä, joskus heräsin ennen kuin uskalsin loikata tai ennen kuin liekit tavoittivat, jos palomiehiä ei ollut. Jossakin vaiheessa ajattelin että tuollaisten unien näkeminen on tylsää. Kuin ihmeen kaupalla siihen ne loppuivatkin.

Ainakin kaksi ennustavaa unta olen nähnut 1960-luvulla.

Ensimmäinen liittyy kirjapainoalan lakkoon. Sitä oli kestänyt vajaat kaksi viikkoa, kun näin näin unta jossa silnterihattuihin ja mustiin pukuihin sonnustautuneet miehet kättelivät toisiaan ja totesivat, että kolme viikkoa se kesti mutta onneksi viimein sopu löytyi. Asiayhteyttä ei varsinaisesti mainittu, mutta unen pettämättömällä logiikalla tajusisin että siitä lakosta oli kysymys. Lakko kesti sitten päivälleen kolme viikkoa.

Tuosta innostuneena päätin nähdä toisenkin enneunen ja onnistuinkin siinä. Näin unta että mummon kissa saa keväällä kaksi pentua. Voisi tietysti sanoa että tuo ei ollut kovin kummoinen ennustus, kun sillä kissalla oli tapana tehdä joka kevät kaksi pentua. Kyseisenä keväänä se kuitenkin yllätti ja teki neljä. No, olivathan ne kaksi ensimmäistä kuitenkin oikein ja ehkä olisin nähnyt ne kaksi seuraavaakin, jos olisin katsonut unen loppuun! Oli miten oli, ensimmäisen unen osuvuus oli 100 prosenttia ja toisen vähintään 50, keskimäärin 75. Ei huono.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *