KESKUSTELUT > RISTIKOT > LAATIJAN HUONOJA VALINTOJA
112. Laatijan huonoja valintoja
Eki22.5.2003 klo 09:37
Otsikon "Paikkakuntia" alla käsitellään nyt huonoja valintoja. Siirrettäisiinkö makuusija ?OLA ym. omaksi aiheekseen?2. OSui22.5.2003 klo 09:51
Tämä ehdotus oli hyvä valinta, joten voiko sen sijoittaa huonoihin valintoihin? Voi, koska hyvän luokitteleminen huonoksi on huono valinta.Ihan oikeasti, tämä voisi olla hyvä paikka purnata esimerkkien valossa sellaisista kohdista, mitkä olisi halunnut tehtäväksi toisin. Myös se parempi ratkaisu (subjektiivinen mielipide), olkaa hyvä! Pohjaksi kopioin oman urputukseni.
Piilokirjainta voi väärinkäyttää ajattelemattomuuksissaan tai vaikeutta hakeakseen, mikä on niin väärin! Kummasta lienee ollut kysymys siinä tapauksessa, missä sana oli ?OLA ja vihjeenä oli "makuupaikka" tai "makuusija". Melkoinen määrä kirjaimia tuottaisi järjellisen sanan ja niille voisi tehdä nykysuomalaisen ymmärtämän vihjeen. Kuinka moni tuntee sanan POLA a) yleensä b) tässä merkityksessä?
3. Titta22.5.2003 klo 09:52
Punaisen Pelikaanin viimeinen Viitamäki on kahta piilokirjainta vaille valmis. Liekö omaa tyhmyyttäni kun en ole niitä keksinyt enkä mistään löytänyt...? Ne pari jonkinlaista kielitaitoa vaativaa sanaakin sain ratkaistua. (Ei vieraskielisiä sanoja, kiitos...)Kiitokset Viitamäelle muuten mainiosta ristikosta! Alku oli hankala, kun kaikki piti keksiä ihan itse, ei ollut aputeoksista apua.
4. ile22.5.2003 klo 12:29
Ristikoiden tarkastajana tuon esille erään hiusten haromista aiheuttavan ongelman, joka koskee ristikon vaikeustason arvioimista. Varsin usein tarkastettavana oleva laatimus kelpaisi ekstrasuperhyperhelppoja ristikoita sisältävään lehteen, mutta kun laatija on laiskuuttaan tai piruuttaan sijoittanut laadintaansa esimerkiksi ihvin Istan ja Atson seuraksi, ja vielä siten, että tämän eläimen rasvaisen villanhien vee on piilokirjaimena.
Onko siis kyseessä helppo ristikko? Toimitus saa taatusti ratkojilta pyyhkeitä, koska helppoja ristikkolehtiä nimenomaan mainostetaan lehtinä, joissa vaikeita ratkaisusanoja ei ole.
Entä onko kysymyksessä vaikea ristikko? Jokainen vähän kokeneempi ratkoja löytää tuon ihvin jostain ristikkosanastosta, ja sen jälkeen ratkonta on pelkkää sanojen latomista.
Jotain helpon ja vaikean väliltä? Mitä mieltä ollaan tällaisesta asiasta?
5. Eki22.5.2003 klo 13:22
Ihvin paneminen piilokirjaimen kanssa on helpon ristikon tuho. Tuollaisia puolivillaisia muka-helppoja ei pitäisi julkaista. Tiedän, että jotkut laatijat ovat sellaisia laittaneet tahallaankin (siis vielä hankalammin löytyviä kuin ihvi). Kuitenkin taas rajanveto on vaikeaa. Mikä on se sana, jonka takia helppo ristikko muuttuu palautettavaksi.Monilla julkaisijoilla on lehtiä, joihin he tällaisia puolivillaisia laittavat. Yllättäen niistä lehdistä saatetaan palautteen mukaan pitää jopa enemmän. Sellaisessa tilanteessa tulee mieleen, onko ristikoiden laadun pitämisessä korkealla ja tasaisena mitään järkeä. Mutta ei se ole minun uskoani kuin horjuttanut, ei vienyt sitä.
6. OSui22.5.2003 klo 13:29
Vaikeusasteen säätäminen lehden linjan mukaiseksi on henkimaailman hommaa, mihin kaikilla ei ole kykyä tai halua. Joiltakin puuttuu molemmat. Siis mitä tehdä?1. Laatijoiden ymmärrystasoa parannetaan kepillä ja porkkanalla. Saadaan nuo visakallot ymmärtämään, mikä sana on vaikea kansan enemmistölle ja/tai vähän ratkoneille, joiden lemmikkieläimiä eivät ole ATTA ja ANAS.
2. Jos ratkoja ei opi, estetään omakätisten päästöjen julkaiseminen käyttämällä viisasta kuvittajaa. Kuvittaja sovittaa vaikeusasteen halutuksi.
3. Jos kuvittajatkaan eivät pysty tai halua, luodaan sensorin virka laatijan ja kuvittajan väliin. Sensori muokkaa vihjeet halutun vaikeusasteen mukaiseksi.
Esimerkkitapauksessa lähetään laatijalle jyrkkä nuhdesaarna, mutta erittäin lempein sanankääntein. Laatijatkin ovat tuntevia olentoja, jotkut jopa herkkiä sanataiteilijasieluja. Pirullistetaan muiden sanojen vihjeitä tai tehdään ihvin nielaiseminen helpoksi (esim. paistettu -p).
Muuten olen sitä mieltä, että tilan salliessa tämäntyyppisten helpotusvihjeiden pitäisi olla kaksiosaisia: toinen osa auttaa ratkaisemaan, toinen ymmärtämään. Siis "paistettu -p eli eläimen rasvainen villanhiki". Sillä tavalla aktiiviratkojaksi opiskeleva hallitsee pian ihvit ilman apuja.
Yleiset suuntaviivat:
- Laatimaan ryhtyessä on hyvä olla edes summittainen käsitys tavoitellusta vaikeustasosta.
- Suunnitelmasta voi pakon edessä joustaa, mutta ei kovin monen sanan kohdalla.
- Vihjeet tehdään vaikeimpien sanojen mukaan (unohdetaan ne pari poikkeusta hetkeksi).
- Haluttua tasoa vaikeampien sanojen vihjeet tehdään kiertoilmauksella (plus mahdollisella "suoralla" osalla).
Eikö maailma tule tällä tavalla hyväksi?
7. ile22.5.2003 klo 13:51
'Paistettu -p' olisi hyvä ja helppo vihje kirjoitettunakin, mutta vielä helpompi se olisi piirrettynä. Siis paistetun pihvin kuva ja vierellä -p. Tunnen erään harvakseltaan ristikoita ratkovan henkilön, joka edellisessä tapauksessa tuumailisi pitkään, että miten ihmeessä miinusmerkkinen pee paistetaan, mutta nähdessään edessään tirisevän mehukkaan pihvin hän ymmärtäisi yskän, ja voisikin ihvin paperille raapustettuaan jo lähteä syömään.
8. Eki22.5.2003 klo 13:52
Eipä tuollakaan taideta vielä maailmaa parantaa.Olen samaa mieltä, OSui, että helpottavassa vihjeessä saisi olla viittaus sanan oikeaa merkitykseen, vaikka vihjeestä tulisikin aika naurettavan oloinen. Tilanpuute sen joskus estää.
Laatijan viitseliäisyys ja taito tietysti noiden naurettavuuksien tarpeellisuuden poistaisivat.
Vaikka kuinka tässä omaan häntää nostettaisiin, niin kaikkien lie tunnustettava, että tulee tilanteita, joissa omat ratkaisut - pakon saneleminakin - eivät millään tavalla ole briljantteja. Kunhan niiden prosentuaalinen osuus olisi luokkaa nano.
Joskus käy niin, että sana, jota on itse epäillyt, onkin ratkojien mieleen. Varsinkin jos vihje on hyvä/ovela/ahaa-elämyksellinen.
9. OSui22.5.2003 klo 14:43
Ristikoita julkaistaan Suomessa vuosittain aikamoinen määrä. Mitä se nyt oli, tuhansia kuitenkin. Taito on rajallinen luonnonvara ja välttämätön edellytys, jos aikoo laatimisella elää. Taito voi olla osittain synnynnäistä lahjakkuutta, mutta enimmäkseen kai inspiraation ja perspiraation kautta hankittua. Harrastuspohjalta laativat voivat jossain määrin kompensoida taidon puutteita viitseliäisyydellä, kun tuntipalkan pienuus ei . Tältä pohjalta lähtevien tuotanto on luonnollisesti perin rajallista, joten tarvittava nuppiluku on suuri.
Väistämätön johtopäätös: laadusta tinkimällä saa riittävän määrän ristikoita riittävän halvalla. Taitavat ihmiset hakeutuvat sellaisiin hommiin, mistä saa enemmän voita näkkileivälle. Pitäisi kai saada valtion tukiaisia, että ala houkuttelisi kyvykkäitä ihmisiä palvelemaan kansan ristikkotarpeita. Vai tulisiko silloin hengettömiä "leipäpappeja"?
10. ile22.5.2003 klo 15:19
Kyllä OSui on oikeassa, sikäli kun jotain hänen sepustuksestaan ymmärsin. Tässä yksi esimerkki vuosien takaa.Silloinen kustantajamme lähestyi meitä laatijoita 'laadusta porkkanaa' -kirjeellä. Ylimääräistä hynää olisi luvassa niille, jotka laatisivat ristikoita, joissa ratkaisusanojen minimipituus olisi 5 kirjainta. Sama tarjous koski AOU -vapaita laatimuksia.
Se tarjous ei ollut kauaa voimassa. Kukaan ei laatinut enää nelikirjaimisia AOU -pitoisia ristikoita. Viisikirjaimiset olivat kovemman työn takana, mutta porkkanaa oli tarpeeksi, jotta niiden työstäminen kannatti.
Kun porkkana poistettiin, alkoi toimitukseen taas valua nelikirjaimisia AOU -perusristikkoja kuten ennenkin.
Siteeraankin lopuksi entistä pomoani, joka oli perin veemäinen äijä. Hänen teesinsäkin on perseestä mutta sopii tähän:
"Ihminen on perusluonteeltaan laiska. Kukaan ei tee mitään, jos ei ole pakko - ainakaan ilmaiseksi."
Itse olen eri mieltä.
11. OSui22.5.2003 klo 20:10
Luulen että ymmärsit, vieläpä oikein. Uskon, että paljon loistavia ristikoita jää laatimatta, kun taloudelliset realiteetit ovat esteenä. Miten hienoa jälkeä voisikaan syntyä, jos hyvällä tekijällä olisi varaa hieroa yhtä laatimusta esimerkiksi pari viikkoa? Kuukauden? Sata vuotta...Tässä maailmassa eletään ja yritetään tehdä ns. mahdollisen taidetta.
Entinen pomosi saattoi kyllä tietämättään olla oikeassa. Kai jokainen tekemisellään jotain hakee eikä tee "ilmaiseksi". Korvaus ei välttämättä ole rahallinen ja ulkopuolisten kannalta käsittämättömimmässä tapauksessa se korvaus tulee omasta sisikunnasta.
12. Eki23.5.2003 klo 09:15
Monien mielestä se seikka, että Team Katalin käytti SM-kisojen vihjeiden miettimiseen paljon aikaa, teki niistä liian vaikeita. Itse laatimukset syntyivät muutamassa tunnissa per ristikko (ajan voi toki kertoa neljällä). Epäilisin, että monen päivän hierominen alkaa jo pilata ristikkoa, tapauskohtaisesti toki. Jos tekee yksin, voisin kuvitella, että viikonkin voisi yhtä ristikkoa tehdä, ensin laatia ja sitten vihjeittää ja toteuttaa - tai teetättää toteutuksen. Eihän Team Katalinkaan tajunnut menevänsä överiksi, sama kävisi varmasti yksinäiselle sudelle.Minulla on usein fiilis, että pääsisinpä laatimaan SITÄ ristikkoa, mutta kun ensin on pakko tehdä TÄMÄ, jonka deadline on just. Ihmismielihän toimii helposti näin asiassa kuin asiassa, vaikkei olisi todellista syytä.
13. J Takala23.5.2003 klo 09:51
Team Katalin ei mielestäni mennyt överiksi kolmannen alkuerän kohdalla. Ristikossa oli toinen toistaan hienompia vihjeitä. 3. alkuerän vaikeustasoisilla ristikoilla ei tietenkään ole kysyntää, mutta mielestäni SM-ratkonnan kohdalla taso oli juuri sopiva. Jos vaikeustaso olisi ollut helpompi, niin oikein ratkoneita olisi ollut liikaa ja aika (=rehellisyys) olisi ratkaissut välieriin menijät.
14. Eki23.5.2003 klo 10:02
Hauska kuulla, mutta se noin öbaut suunnilleen yhden miestyöviikon työmäärä, mikä siihen meni, taisi riittää. Kauanko samaan pääsisi yhden ihmisen voimin ja pääsisikö ollenkaan, sitä voi vain filosofoida.
15. Eki23.5.2003 klo 10:03
Ei se yksi miestyöviikko muuten riitä... ehkä yksityisyrittäjän työviikko...
16. OSui23.5.2003 klo 11:55
Sikäli meni 3. alkuerä överiksi, että karsinnassa mitataan erilaista osaamista kuin itse kilpailussa (Kolmas välierä on kyllä samaa sukua aikarajan vuoksi). Ylenpalttinen vaikeus on tietysti ymmärrettävä lääke kieroutunutta pätemisentarvetta vastaan. Joillekin on kai hienoa saada nimensä välieriin selvinneiden joukkoon. Siellähän sitten veri punnitaan - paitsi että jostain syystä noin 15 prosenttia (arvio) jättää saapumatta paikalle...Antiikin ratkontakisoissahan tämä nähtiin. Alkuerät olivat huomattavasti nykyistä helpompia ja suoritukset finaalissa (silloin ei ollut välieriä) melkoisia limboja. Kilpailujännitystä vai merkki omantunnon venyvyydestä?
Vaikeusaste voitaisiin säätää inhimillisemmäksi, jos järjestettäisiin aluekarsinnat eli saataisiin valvonta mukaan jo kolmanteen alkuerään. Tämä on tietysti kustannuskysymys.
Kerran vielä tuon julki turhan toiveeni, että pelkän hallitsevan mestarin lisäksi muutkin edellisen kisan parhaat, esimerkiksi kymmenen, pääsisivät mukaan ilman karsintaa. Silloin nämä toimisivat jonkinlaisena rehellisyyspuntarina eivätkä joutuisi jäämään kisasta pois vain sen vuoksi, että 3. alkuerän aikana ovat estyneitä työn, loman tai sairauden vuoksi. Karsintojen kautta jäisi jakoon 90 paikkaa, tai olkoon edelleen 100, etteivät uudet yrittäjät kokisi menettävänsä mitään. 10 prosentin lisäys välieriin osallistuvien määrässä tuskin kaataisi järjestäviä seuroja.
Toinen vaihtoehto olisi, että kisan tuomaristolla olisi käytettävissään "villejä kortteja", joilla mukaan voitaisiin kutsua tavalla tai toisella kykynsä näyttäneitä (vaikkapa Rotuaari, niin en ainakaan puhu omaan pussiini...) tai muuten päteviksi arvioituja. Tämä herättäisi luullakseni enemmän jupinaa kuin edellinen versio. Mukaan päässeiden kunnia-asia olisi tietysti osoittautua luottamuksen arvoiseksi, mutta epäilyksiä tehtävien vuotamisesta luultavasti esiintyisi.
Niin tai näin, mutta mielestäni minkä tahansa kisan arvo on suurin silloin, kun parhaat kyvyt ovat paikalla.
17. Just23.5.2003 klo 14:45
Tuttu himoratkoja poikkesi luonani ja esittelin hänelle näitä sivuja, olivat hänelle uutta. Nähtyään tämän otsikon hän tokaisi: Ammatinvalinta on yksi.
18. Eki23.5.2003 klo 14:51
Keitähän laatijoita mahtoi Justin kaveri tarkoittaa?
19. Just23.5.2003 klo 15:00
Lisättäköön vielä: hän sanoi sen pilke silmäkulmassa eikä tullut polttopuita halkomasta.
20. Just23.5.2003 klo 15:20
Eki: Kai kaverini halusi olla vitsikäs tai tuntea jopa sympatiaa, kun on nähnyt työhuoneestani valoa joskus yön pikkutunteina, epäilen molempia.
21. Eki23.5.2003 klo 15:41
Just: Ymmärränkö oikein että itsekin kuulut laatijoiden mystiseen ammattikuntaan?
22. Just23.5.2003 klo 17:00
Eki: Kuulun kyllä, omassa mystisessä muodossani. Luulin, että olisit nimimerkistä tunnistanut, kamerasi luteenakin olen ollut. Kaverini puolesta vielä: hän kommentoi laatijan (=minun) valintaa, otsikkohan on yksikössä.
23. Eki23.5.2003 klo 17:08
Piti vielä hetki miettiä, mutta olihan tuo nimimerkki aika selkeä sitten. Tavallaan tykkäisin, että tällä kävijät tietäisivät, kenen laatijan kommentteja tulee, mutta aika moni kätkeytyy enemmän tai vähemmän salanimen taakse. Esim. ++juh vaan on ++juh, mutta eiväthän kaikki tiedä, kuka hän on, vaikkei se salaisuus olekaan.Miettikää tätä vielä, nimimerkkilaatijat.
Tänä iltana ylläpito ei ole lukemassa viestejänne, lähdemme Helsingin yöelämään juhlistamaan nettisivujemme syntyä.
24. terok23.5.2003 klo 17:11
Sitten olisi reilua tarjota sivulla kävijöillekin tuopposet ; )
25. Eki23.5.2003 klo 17:13
Jos törmätään, niin kyllä tuopponen tulee ahkerille kirjoittajille!
26. Just23.5.2003 klo 17:20
Äläkä jätä henkilökuntaasikaan kuivin suin!
27. Helge23.5.2003 klo 18:41
Ny ne jo varmaan dokaa!
28. OSui23.5.2003 klo 20:44
Nimimerkin taakse kätkeytyminen on luontaista ujoutta ja aitoa teeskenneltyä vaatimattomuutta. Ne, jotka minut tuntevat, arvaavat myös, kuka tuollaisen nimimerkin ja tällaisten juttujen taakse kätkeytyy. Muiden kannalta se ei ole varmaan oleellista. Jos joku haluaa haastaa oikeuteen, niin nimeni on kyllä saatavissa. Voin antaa pieniä vihjeitä: - Isolla kirjoitetut ovat nimikirjaimeni
- Pienellä kirjoitetut viittaavat entiseen ja ehkä tulevaankin harrastukseen (jos olkapää ja laiskuus antavat periksi)
- Yhdistelmä on erittäin itsestäänselvästi pätkittävissä nimestäni
- Jossakin vanhassa keskustelussa esiinnyin omalla nimellänikin
Aiheen mukaiseen asiaan: päivän Hesarissa on yhdestä ruudusta oikealle ja alas lähtevillä sanoilla väärät vihjeet tai sitten en ole ymmärtänyt asiaa oikein, kuten tavallisesti. Ainakin on varsin outo auto.
29. Antti Viitamäki23.5.2003 klo 21:10
Titta (ja muut): jos vain kehtaatte, niin kertokaa vaikka näillä sivuillakin, MITKÄ piilokirjaimelliset ovat jääneet aukeamatta ja MITKÄ vihjeet ovat epäselviä tai liian outoja. En tokikaan kerro oikeita vastauksia, mutta ilman muuta kiinnitän jatkossa huomiota kyseisten kaltaisiin tapauksiin.Voi olla, että saatuani tietää mistä sanoista on kyse totean vain että "pitäisi kyllä selvitä, ei ole liian vaikea" - mutta se auttaa minua siitä huolimatta jatkossa arvioimaan ristikon vaikeutta.
Kuten olen tainnut näillä sivuilla jo aikaisemminkin mainita, vanha totuus on että ristikosta saa kyllä helposti mahdottoman ratkaistavan. Sellaisen ristikon tekeminen on varmaankin kaikkein helpointa. Mutta kun siihen ei todellakaan pyritä, niin rajanvedossa ratkojien mielipiteet ovat ensiarvoisen tärkeitä.
Titalle kiitos kuitenkin kiitoksista, niitäkin aina välillä kaipaa.
:-) Vaan jos pitää valita kiitosten ja rakentavan kritiikin välillä, niin en empisi hetkeäkään. (Onneksi ei ilmeisesti tarvitse valita...) ;-)
30. Timppa24.5.2003 klo 11:34
Antti: Minulla on ongelmia Punaisen s. 30 samassa paikassa kuin Titalla, eli jap. kaup. jap. peli lopussaan/yksinkertaistuksen vastakohtia?. Kyllä niihin sanat löytyvät, mutta oikeellisuuden tarkistaminen on aika vaikeaa... Muuten kiitokset myös minulta ko. ristikosta, jatka samaan malliin...
31. Titta24.5.2003 klo 17:26
Antti: G->R vai miten se menikään... ei ole lehti nyt vieressä, että pääsisi tarkistamaan. Ei liene ihan suomenkielinen sana...Ensimmäinen piilokirjain tosiaan oli siinä jap. kaup... -sanassa. Toinen selvisikin jo. Ristikko oli oikein mukava, sai monta ahaa-elämystä, ja toisaalta monta olinpa hölmö -elämystäkin...
32. Antti Viitamäki24.5.2003 klo 19:02
Alue, jossa japanilaishässäkkä on, oli aika epätoivoinen, myönnetään... :-) Ei tuollaisia sanoja itsekään mielissään katsele. Oli pakkorako keksiä sellainen vihje jossa edes jotain kautta voisi varmistaa piilokirjaimen silloin kun kartasto ei ole käytettävissä. Luulin, että japanilaisesta pelistä tulee kaikille ihmisille mieleen vain pari vaihtoehtoa - ehkäpä näin ei todellakaan ole. Voi minua.G->R on mielestäni aika järkevä, mutta jos ratkaisusana ei tuo mieleen mitään niin silloin se tuntuu varmasti todella kurjalta. Nähdäkseni tämä kuuluu vielä kohtuulliseen yleistietoon, vaikka ei taida olla enää niin ajankohtainen nimi. Täydentävän suoran vihjeen paikka vissiin...
Jos yksinkertaistuksen vastakohdista puuttuu vain piilokirjain, niin sanoisin että pienellä miettimisellä varmuus oikeasta kirjaimesta pitäisi löytyä. Valitettavasti tilaa ei enää jäänyt vihjata jotenkin suoraan tarkoitteeseen - mikä olisi tämän sanan kohdalla todennäköisesti ollut enemmän kuin paikallaan. Mutta se on hassuudessaan looginen.
Kiitoksia näistä kommenteista. Vahvistavat vain sitä ajatustani, että laadinnosta kannattaa purkaa isojakin alueita, jos sinne jää vaikea sana ja vihjetilaa on ainoastaan ruudunpuolikas. Aikataulun myöten antaessa olen yleensä niin tehnytkin.
33. Titta24.5.2003 klo 19:21
G>R:ään sainkin jo hyväksyttävän selityksen Timpalta. Tuo kyseinen aihealue ei kuulu minun vahvimpiin alueisiini... Olisihan tuo varmaan jostakin teoksesta löytynyt. Varsinaisia ristikkokirjoja kun hyllyyni on kertynyt viisi, tai ehkä se olisi ollut Tietojätissäkin. Eipä tullut katsottua. Laiska kun olen.
34. Auli27.5.2003 klo 17:30
Antille ja Titalle:Punaisen viimeisin Viitamäki tuottaa vaikeuksia ehkä enemmän kuin aiemmat, mutta G->R oli ensimmäisiä, joita keksin. Tapahtui visuaalinen heureka.
Antti, olet lempparilaatijani. Ostan Punaisen Pelikaanin ainoastaan jos löydän sinun ristikkosi. Muista teen ainoastaan piilosanat. Ajatuksenjuoksusi on riemastuttavaa ja herättää taistelumieltä. Niinkin paljon, että jatkan ja jatkan miettimistä, vaikken keksisi kuin sanan pari viikossa.
Kerran sain täyteen aukeamallisen Viitamäkeä, muttei haittaa vaikka jäisi keskenkin. Aivot virkistyvät!
35. Antti Viitamäki27.5.2003 klo 17:38
Kiitoksia. Kesähelteestä huolimatta tunnen mieleni lämpiävän muutaman ekstra-asteen. :-)Nyt täytyy valitettavasti kiitää...
36. terok28.5.2003 klo 16:08
Aivan erityisen huono laatijan valinta oli mielestäni väläys laittaa sanaa 'TILA' kuvaamaan tyhjä ruutu. En kerro missä, kun taitaa olla palautusaikaa vielä jäljellä.
37. ile28.5.2003 klo 16:29
Tyhjän ruudun valjastaminen vihjeeksi on vanha kikka, jonka käyttöön olen itsekin aikoinani laatijana sortunut. Sittemmin ristikkoja ratkoessani huomasin useasti, kuinka meikää alkoi jurppia tilanne, jossa pitkän mietiskelyn jälkeen hiffasin, että yksi ristikon tyhjistä ruuduista olikin itse asiassa vihjeruutu, josta lähteväksi ratkaisusanaksi muodostui laatta, neliö, vaalea tai jotain muuta vastaavaa ilmaa. Mielestäni vaikeissakin ristikoissa olisi käytävä selvästi ilmi, mikä ruutu on ratkaisusanan kirjainta varten, ja missä vihjeet sijaitsevat.
38. P.P.28.5.2003 klo 17:15
Minä olen tyhjästä ruudusta sitä mieltä , että se yllättää yleensä positiivisesti. Luulisi sen jujun muistavansa , mutta taas menee lankaan. Silloin tällöin , siitä vaan , laatijat!
39. ile28.5.2003 klo 17:49
"Ei niinkään laatijan huono valinta, vaan Sanaseppo -lehden toimituskunnan huono valinta on ujuttaa ruotsinkielisiä ristikoita joka ikiseen Sanasepon numeroon. Nämä 'Alfin erikoiset' ovat Simbergmäiseen tapaan varsin oivasti laadittuja, ja saman laatijan suomenkielisiä tehtäviä helpompia, joten huonollakin ruotsinkielentaidolla niistä saattaa selvitä, mutta että joka numerossa. Moni sanaseppo ei niitä juurikaan jaksa ratkoa. Lisäksi ne vievät tilan yhdeltä suomenkieliseltä ristikolta."Tämä anonyyminä esiintyvä sanaseppo mielipiteineen saa varmasti sekä vastustusta että kannatusta. Kumman puolella sinä seisot?
Siis mitä mieltä sanaseppojen joukossa asiasta ollaan? Tuleeko 'pakkoruotsi' lehtemme sivuilta poistaa, vai jatketaanko vanhaan malliin? Olisiko ruotsinkielisiä ristikoita syytä julkaista enemmän?
Muutkin kuin sanasepot ottakaa kantaa.
Tietääkö Eki, ++juh tai joku muu lehteämme lähellä oleva minkälaista palautetta Alfin ruotsinkieliset ovat kaiken kaikkiaan saaneet? Kehuista on ollut mainintoja 'kirjeestä toiseen' -palstalla mutta onko tullut pyyhkeitäkin? Onko kukaan vielä toivonut kautta laatinut saamenkielisiä ristikoita?
40. toinen nimetön28.5.2003 klo 17:58
Pois vaan ruotsinkieliset! Tai sitten kysely jäsenten äidinkielestä ja ruotsinkielisten prosentin mukaan julkaistakoon Alfin erikoisia...
41. J Takala28.5.2003 klo 18:18
Oma ruotsin kielen taitoni on ilmeisesti aika kehno, kun ei ole toivoakaan saada montakaan sanaa paikalleen ilman sanakirjaa. Sanakirjaan taas en ole toistaiseksi sortunut. Ei yksi Simbergin ruotsinkielinen mielestäni pitäisi ketään lehdessä haitata, jos toinen vaihtoehto on se, että lehdessä on yksi tehtävä vähemmän. En tosin tiedä, miten paljon Sanaseppoon lähetettyjä tehtäviä jää tilan puutteen vuoksi julkaisematta.Eli joo, antaa mennä vaan, ainakin ruotsin- ja englanninkielisiä ristikoita tästäkin eteenpäin. Mutta liika on aina liikaa.
42. Hoo Moilanen28.5.2003 klo 21:09
Sanaseppojen jäsenmaksuni maksaneenakysyn tätä asiaa:
Lehdessämme oli vastaussanana
lSM oppukilpailun finaalissa vastaus.
KÖLNINVESI.
Vihjettä en ymmärtänyt.
t. Hoo
43. Make28.5.2003 klo 21:11
Hoo ei korjaa
44. Eki28.5.2003 klo 21:29
Muistelen, että kuvassa oli kolina sitaatein. Ovelaa.
45. Make28.5.2003 klo 21:57
Tosi hyvät. Hoo
46. Make28.5.2003 klo 22:30
Ekille on tämä viesti. Lähetän jo kolmannen kerran.Itsepä töppäilin.
Eilen ratkoessani satasen tehtävää oli pääkuvana
yksi kalju jätkä ja ja nainen. P. A. Manninen näytti
olevan kuvittajana. Ymmärän vähemmästakin.
Meillä taas kolmekymmenvuotinen sota jatkuu.
HYVÄÄ HÄÄPÄIVÄÄ EKI
t. Make
47. ++juh28.5.2003 klo 22:50
Ex nihilo nihil fit. Sanasepon vieraskieliset ristikot eivät vie tilaa suomenkielisiltä ristikoilta.Ratkojat eivät ole muistaakseni valittaneet - lienevät tajunneet, ettei ole heiltä pois, vaikka joku muu saakin hivenen enemmän.
48. OSui29.5.2003 klo 19:12
Kaksipiippuinen juttu. Jos kasvissyöjien lehdessä olisi joka kerta "kuukauden liharesepti", niin mahtaisivatkohan tykätä? Toisaalta, tilaisivatkohan lihansyöjät tätä lehteä ajatellen, että "onhan siellä se yksi sivu mullekin". Itse en pakkoruåtsiksi ratko. Kieliasia ei kuitenkaan ole aivan vastaava tapaus kuin ruokavalio. Useimmat suomenruotsalaiset hallitsevat suomeakin hyvin, joten heitäkin saattaa jäseninä olla. Silloin (hehheh) tämä on yksi viekas keino kannustaa heitä enemmistön kielen käyttöön, mikä on meidän ummikkotollojen kannalta hyvä juttu. Olkoon yksi samperin Simperi.
49. Tuomas L.30.5.2003 klo 10:25
Tyhjä ruutu on ideana mielestäni sinänsä hyvä, mutta jo vähänkulunut. Toisaalta hyvä laatija osaa hyödyntää vanhaakin ideaa
uudella tavalla: Sanasepossa oli joskus 90-luvun puolessavälissä
ristikko, jonka keskellä oli 2*3 ruudun tyhjä suorakaide ja
ratkaisu oli IKKUNA...
50. J Takala31.5.2003 klo 23:28
Mielestäni viimeisimmän Sanasepon eräässä tehtävässä on huono valinta piilokirjaimeksi. Vihjeenä sanalle on "eräs hame". Toinen kirjain piilossa.
51. ile1.6.2003 klo 00:13
Laatijan huono valinta löytyy myös Hesarin kuukausiliitteen toukokuun ristikosta. Vihjekuvassa kaksi painijaa yrittää tosissaan vääntää vastustajaa mattoon, joka ei - yllätys yllätys - olekaan molski vaan tatami!!!
Ei muuten esiinny ensimmäistä kertaa kyseinen virhe ristikoissa.
52. Eki1.6.2003 klo 00:24
Perjantain Giljotiinissa peräkkäiset kysymykset:Mihin kalalajiin seiti kuuluu?
Turskakaloihin.
Seiti lie laji ja turskakalat lahko.
Millä nimellä Robert Zimmerman paremmin tunnetaan?
Bob Dylan.
Zimmermannissa kaksi ännää.
Samuli Edelmann kirjoitettaneen 75%:ssa tapauksista yhdellä ännällä. Vaikka olisi levynkansi vieressä.
53. Aulikki Nenonen1.6.2003 klo 09:44
Sanasepon ristikko, jossa oli 2x3 ruutua vihjeenä ja ratkaisusanana IKKUNA oli Inkeri Pajarin oivallus. Olen tästä melko varma, vaikken asiaa nyt tarkistakaan lehtiä penkomalla.
54. ile1.6.2003 klo 10:24
Oletkohan J Takala ratkonut kohdan väärin? Itselleni ainakin tuo ratkaisusanaksi muodostuva hame on varsin tuttu, vaikka en balettitanssia harrastakaan.Jos näin ei ole, niin perustele hieman kommenttiasi? Miksi piilokirjain on mielestäsi huono?
55. J Takala1.6.2003 klo 10:26
Tietokilpailuissa on kirjoitusvirheitä aina silloin tällöin. Greedissä ehkä pari viikkoa sitten piti löytää 4 dekkarikirjailijaa. Yksi oli kirjoitettu Henning Mankel ja sekin oli oikea vastaus, vaikka sen nimistä dekkarikirjailijaa ei ole olemassa.
56. J Takala1.6.2003 klo 10:29
Ile: En ollut ennen kuullut sanaa tuossa merkityksessä. Voi johtua siitä, etten ole koskaan balettia harrastanut. :) Kyseisen kohdan olisi voinut laatia helposti toisinkin, mutta kukin laatikoon miten haluaa. En ole kuitenkaan ikinä ennen sanaan tuossa merkityksessä törmännyt. Nytkin sen etsin Ristisanakirjasta. Se ei esimerkiksi löydy Perussanakirjasta, mutta kylläkin Otavan tietosanakirjasta.
57. Eki1.6.2003 klo 10:32
Greedissä kilpailija sanoi kerran, kun Ahomaa kysyi, mitä mietit:"Mietin, miksi Kevin Costner on kirjoitettu väärin." (Kostner) Se oli hieno veto, tosin paineessa tulee helposti haukuttua väärinkin.
Salmisen ja Otilan (R.I.P.) ohjelmissa oli takavuosina tekstittäjä tosi huonosti ajan tasalla kirjoitusasuista, siellä oli kymmeniä virheitä ohjelmaa kohti.
Takala: Googlea vilkaisten Henning Mankelin kirjoitusasua on tosi vaikea päättää, taitaa olla edelmannmainen juttu.
58. J Takala1.6.2003 klo 10:44
Tietenkin toivoisi, että kysymysten tekijät jaksaisivat tarkistaa oikeat kirjoitusasut esimerkiksi jonkin kirjaston tietokannasta. Onneksi missään visassa ei ole lähdetty vielä kompakysymyslinjalle, jolloin Kostner ja Mankel olisivat vääriä vastauksia.
59. OSui1.6.2003 klo 11:51
Olisikohan Edelman(n) tapauksessa molemmat oikein? Toinen taiteilijanimi ja toinen "siviilinimi"? Jostakin mannista näin muistelen lukeneeni, ja taisi olla Toni Edelman(n) kyseessä.Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa kysyttiin taannoin, mitä seuraavista hyönteisistä ei mainita Hämä hämähäkki -laulussa: hämähäkki, leppäkerttu, muurahainen, heinäsirkka? Kilpailija tiesi, että leppäkerttua ei mainita. Mielestäni oikea vastaus olisi myös hämähäkki, jota mainitaan, mutta kun se ei ole hyönteinen. Voisikohan tämmöisestä vedota johonkin Korkeimpaan Kisaoikeuteen, jos vastaus hylätään siksi, että kysymys on väärin?
60. Eki1.6.2003 klo 12:02
Kuten viittasin levynkanteen, jokaisessa lukee Edelmann kahdella n:llä että se siitä. Jos väärinkäsitykset lähtevät julkisuudessa vielä tällä tavalla laukkaamaan, niin ei ihme, jos ne yleistyvät. Tommy Tabermann on toinen paljon väärin kirjoitettu.Kyllä tällaisia taiteilijanimitapauksia on, en tiedä onko Piia Koriseva sellainen, mutta Ristisanakirjaa tehdessä yritin viimeisen päälle ottaa selvää, onko Pia vai Piia ja päädyin Piaan ja tämänhetkisen tilanteen mukaan se on väärin ja tosi harmillinen juttu. Leea Kleemola/Klemola minua myös epäilyttää, että nainen on jossain vaiheessa vaihtanut kirjoitusasua, kun sekin on Ristisanakirjassa nykytiedolla väärin. Vai ruokinko nyt itse väärinkäsitystä, kun syytän muutoksesta?
Hannu/Hanno Leminen on yksi hauska virallinen/käyttönimi-pari?
61. Matti1.6.2003 klo 13:55
Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa oli kerran kysymys:Mikä seuraavista ei ole etuvokaali: a, e, i, ä. Oikea vastaus oli a. Mutta eiväthän myöskään e ja i ole etuvokaaleja vaan välivokaaleja. Näin minulle ainakin opetettiin koulussa 60-luvun alkupuolella. Kysymykseen olisi näin ollen kolme oikeaa vastausta.
Vähän jäin mittimään olenko kuitenkin väärässä, koska virhe olisi aika törkeä.
Siis, miten on?
62. ile1.6.2003 klo 17:45
Yhden Ristisanakirjaan väärin kirjoitetun nimen olen huomannut Pia Korisevan ja Leea Kleemolan lisäksi. Kirjassa lukee tennistähti Marcello Rios. Oikea muoto on kuitenkin Marcelo Rios.
63. Eki1.6.2003 klo 17:51
Tiedetään, tiedetään... Ei ollut silloin vielä niin tuttu. Samoin esim. Enrico > Enrique Iglesias.
64. J Takala1.6.2003 klo 18:08
Samoin Ristisanakirjaan näyttelijä Kiefer Sutherlandin sukunimeksi on lipsahtanut Sunderland, vaikka isänsä Donaldin sukunimi onkin oikein.
65. Eki1.6.2003 klo 18:15
Jyrki, tuo oli minulle luultavasti uusi huomio, joskin minulla on ihmisten ystävällisesti lähettämiä virhelistoja, joita en vielä ole tarkkaan tutkinut, että voi sen olla joku muukin huomannut. Tuo virhe on tosiaan ainoastaan Kieferin kohdalla.
66. OSui2.6.2003 klo 12:14
J Takala, palaan vielä sinun hameeseesi (tuota ei pidä käsittää kirjaimellisesti miltään osin). Ehkä se voidaan hyväksyä yleissivistyksen laajaan oppimäärään kuuluvaksi. Siksi sen käyttö olkoon sallittua, joskaan ei suositeltavaa. Siis pelastuksena, jos vaihtoehtona on yleinen heikennys lähitienoon sanastoon.Minunkin tietooni sana on tullut ristikkojen kautta. Ensimmäisellä kerralla olin huuli pyöreänä, mutta nykyään se tuntuu jo ihan tutulta.
Kokemuksesta oppii, joskus katkerasta. Antiikin kisojen karsintavaiheessa tuli tutuksi LOTA, jota lapsellinen ylpeys ei päästänyt tarkistamaan. Piilokirjaimessa olleen väärän arvauksen takia putosin kelkasta pää edellä. Sinullakin on vielä vuosia aikaa kerätä kokemusta ennen kuin se muuttuu kalkiksi. Suolaa haavoihin: osaat varmaan unissasikin sanoa, mitä saadaan pikivälkkeestä! (henkilökohtainen herja, ei aukea muille)
67. Eki2.6.2003 klo 12:45
Kyllä minustakin hame on kohtuullinen piilokirjaimella mutta ei hyvä, ehkä piispa on vielä tutumpi.LOTA on siitä hauska, että se on sekä villakuoreen synonyymi että mateen suku. Kuinkahan moni ratkoja senkin tietää. Tai edes laatija. Ja onko tärkeää tietoa.
68. J Takala2.6.2003 klo 13:41
OSui: tuo pikivälke ei kyllä avaudu. Taitaa olla todella kiero vihje tai sitten en vain tajua sitä.LOTA onkin huomattavasti balettihametta tutumpi sana, vaikken yhtään tiedä, minkä näköinen villakuore on. LOTAkin kyllä kuuluu viimeiseen asti vältettävien sanojen kasvavaan joukkoon. Täytyisi muuten varmaan ratkoa enemmän, niin tulisi balettihamekin tutuksi.
69. OSui2.6.2003 klo 14:44
Paljastettakoon siis kaikelle kansalle se, minkä olet unohtanut, tai minä muistan väärin. Olenhan siirtynyt sinne kalkkipuolelle! Muistini mukaan juuri sinä, ollessasi ensimmäistä kertaa SM-kisoissa, ihmettelit vihjettä "pikivälkkeestä". Taisit ratkaista oikein (URAANI) , mutta näiden välinen yhteys ei ollut tullut tutuksi. Nyt kun sinut on perusteellisesti tutustettu, niin voi vain toivoa, ettei sinua aleta kutsua vaikkapa Desmond Takalaksi!
70. J Takala2.6.2003 klo 18:16
Ei kuulosta vieläkään tutulta, mutta sinä parempimuistisena todennäköisesti muistat oikein. En ilmeisesti oppinut mitään, koska ihmettelisin edelleen kyseistä vihje-ratkaisusanaparia. Tästä taas opimme sen, että ratkonnassa on eduksi äärettömän suuri yleistietomäärä. Epäilen muuten suuresti, että Pihtiputaan mummo ei ole kuullut monille ratkojille tutusta (?) balettihameesta eikä myöskään pikivälkkeestä. LOTAn hommat sen sijaan saattavat olla hänelle hyvinkin tuttuja.
71. Eki8.3.2005 klo 16:21
Poimitaanpa yksi säie tosi kaukaa, mukana muutamia hyviä kirjoittajia, jotka eivät enää yhtä paljon jaksa/viitsi/halua.
72. V-R16.3.2005 klo 21:31
Laatijan mokia, otsikko varmaankin löytyy jostakin.Tänään IS:n ristikon vastaussana ratapiha kuuluu Rata Oy:n hallintaan. Tai sinnepäin. Siis ei VR:n.
Uskon , että tämä moka on luottokuvittaja Helin.
Eki kun ei massatuottajana tällaista komentoa ole antanut
73. Eki16.3.2005 klo 21:37
Kyllä se on ihan minun mokani, massaa kun en tuota ja piirtäjän tehtävä on hoitaa ulkoasu. Jokainen ristikko tehdään yksilöllisesti tiettyyn paikkaan.Ratapiha ei ole siis edes VR:n käyttämä alue? Eihän vihjeessä omistuksesta tai hallinnasta puhuta.
74. V-R16.3.2005 klo 21:47
Ekilläkö ei ole luottokuvittajia !!Älä naurata.
75. Eki16.3.2005 klo 22:13
Olipa kerran luottokuvittaja. Aina, kun massatuotannossa osui ristikkoon ratkaisusana LUOTTO, se ristikko lähetettiin kirjatussa kirjeessä tätä yhtä vihjettä varten kuvitettavaksi luottokuvittajalle. Sana luotto ei ollut helppo kuvittaa ja kirjattu vastakirje alkoi tulla takaisin yhä hitaammin ja hitaammin. Luotto luottokuvittajaan alkoi horjua samoin kuin luottokuvittajan oma luottokin sekä itseesnä että varallisuuteensa. Palkkioiden vähetessä Luottokunta lähetti ainakin satakunta huomautusta, kunnes luottokuvittaja kirjautui Satakunnan luottokortistoon.Toisen piirtäjän tehtävänä oli hoitaa mielikuvitus. Aina, kun massatuotannossa ristikkoon putkahti sana MIELI...
76. V-R17.3.2005 klo 00:22
Yksin olet sinä ihminen,kaiken keskellä yksin
Joku suomalainen runoilija
77. iso S17.3.2005 klo 08:04
Yskin oon minä ihminenkaiken keskellä yskin
nimimerkki "kylkiluunsakin kipeyttänyt"
KOMMENTOI