KESKUSTELUT > RISTIKOT > LAATIJAN ITSEKRITIIKKI
10030. Laatijan itsekritiikki
Kaapo12.2.2022 klo 19:35
Olen pohtinut, onko laatija ylpeä aikaansaannoksestaan, kun panee siihen esim. SAARI-> URUP.? Se täyttää huonon vihjeen tunnusmerkit kahdella tavalla. Ensinnäkin saaria on varmaan miljoona ja toisekseen Urup ei ole niistä tunnetuimpia.Kyllä me ratkojat tunnistamme hyvän laatijan. Älkää yhtään epäilkö.
2. Peter12.2.2022 klo 20:56
Laatija tietysti välttää harvinaisia sanoja ja paikkoja jotka ei ole tunnettuja. Mutta joskus tulee laadinnassa kohtia joihin ei sovi mitään muuta kuin joku esimerkiksi saari tai kyläpahanen. Ja aika on loppumassa.......
3. Kaapo12.2.2022 klo 21:55
Kummasti vaan hyvillä laatijoilla ei aika näytä olevan loppumassa.Minusta meillä ratkojilla on oikeus vaatia parempia laadintoja.
4. Eki12.2.2022 klo 21:59
Kaapollahan oli kyse myös siitä, että ei huiskita epämääräisiä vihjeitä, joihin voi löytää rajattomasti vaihtoehtoja.
5. Peter12.2.2022 klo 22:28
Tuo urup näyttää olevan myös 236 kilometrin pituinen joki Venäjällä. Tässä tapauksessa olisi voinut valita tuon joen.
6. Eki13.2.2022 klo 09:21
Olisiko vihje silloin siis JOKI?
7. peter13.2.2022 klo 10:20
Joki tai juoksee Venäjällä..........Virtaa naapurissa. Riippuu miten paljon
tilaa kirjoittaa.........
8. Eikka13.2.2022 klo 10:36
Itse olisin tarttunut tuohon, että URUP on PURU toisin päin. Vihje oli silloin voinut olla vaikkapa EHUOR. Toisaalta tämäntapaisissa vihjeissä pitäisi pystyä tunnistamaan, että kirjoitettava ratkaisu olisi ymmärrettävissä oikeaksi sanaksi. URUPin kohdalla näin olisi käynyt varmaan aika harvalle.
9. Eki13.2.2022 klo 10:44
Tämä on mielenkiintoinen asetelma keskusteluun. Kuka tahansa arvaa, että Urup on jotain jossakin. Silti tuntuu tosiaan, että EHUOR kaipaa jotain lisämäärettä.Silti kyse ei ole vain Urupista vaan miljoonista kirjainyhdistelmistä, joita netistä voi löytää. Millaisessa tilanteessa laatijan pitää/kannattaa turvautua sellaiseen?
10. Eikka13.2.2022 klo 10:53
Tämän URUPin ulkopuolelle jää tietysti tosiaan miljoonia yhdistelmiä (kuitenkin vasta 5-kirjaimiset ja sitä pidemmät). Ongelmallisempia ovat ne, jotka eivät tarkoita mitään suomeksi.Näiden kohdalla pitäisi varmaan pitäytyä sellaisissa, jotka ovat aukottomasti tarkistettavaksi.
11. Vieras13.2.2022 klo 10:56
Lainaus: 6. Eki 13.2.2022 klo 09:21Olisiko vihje silloin siis JOKI?
Se voisi silloin olla myös JOKI.
Osa vihjeistä on sellaisia, että niistä voi johtaa ratkaisusanat. Rutiinivaiheessa kirjaimia putoilee sinne tänne. Ratkaisemisvaiheessa logiikka alkaa mennä toisin päin. Tyhjiä ruutuja varioimalla pyritään löytämään ratkaisusana, jolle löytyy riittävä linkki vihjeeseen. Jos siis tarjolla on vaihtoehto URUP ja vihje on joko joki tai saari, niin ratkaisu on OK, jos saa yhteyden JÄLKIKÄTEEN todennettua. Melkoisella varmuudella voi sanoa, että jos vihje on saari ja ratkaisulle neljä kirjainta, niin suorat arvaukset menee metsään ja laatija on näin puolestamme päättänyt.
12. Peter13.2.2022 klo 16:50
Kyllä metsäänlin voisi mennä...Urup-urpu
13. Peter13.2.2022 klo 16:51
Metsäänkin siis
14. Eki13.2.2022 klo 17:16
Mikä on silloin vihjeen rakenne?
15. Peter13.2.2022 klo 18:05
Sekaisin oksalla?
16. Eki13.2.2022 klo 18:22
Jos puhutaan helposta ristikosta, niin onhan tuo Peterin ehdottama aika poikkeava vihje. Urpu on kyllä oksassa tai oksaa mutta onko se oksalla? Oksalla on useimmin joku lintu (pulu>ulpu>ulup jne.) tai tipu (tuip>utip>itup jne.). Tuo on vaikea vihje jopa visaiseen ristikkoon. "Sekava urpu" sopisi jotenkin helppoonkin (sellaisena joskus tällaisia näkee vihjeittävän), mutta visaisessakin olisi suht visainen, jos ei yhtään kerrota, mitä sana tarkoittaa. vaihtoehtoja on aika monta.Haluan sanoa, että mielestäni tuota kautta ei Urup juurikaan parane.
Urup muuten vielä sanana. Sehän on Kuban-joen sivujoki. Myös Kuban on minulle entuudestaan ihan vieras. Googlellahan toki löytää kaiken, mutta jos ei sitä ole tai haluaa käyttää vain päätään?
Kubanin toinen sivujoki Laba voisi olla toinen laatijoille mieleinen sana (tuskin ratkojille).
17. Jaska13.2.2022 klo 18:22
SURUPUVUSSA oiva piilovihje.
18. Eki13.2.2022 klo 18:33
KUURUPIILOSILLA kätkee paremmin, mutta kyllä lisävihje tuntuisi näin oudossa sanassa tarpeelliselta.
19. Eikka13.2.2022 klo 18:38
Minusta vihjee saa olla vaikea, mutta sen jälkeen ahaa-elämys olisi toivottava. Vaikea kuvitella, että URUPin ollessa vastaus, tämä voisi toteutua.Toisaalta on varmaan ymmärrettävä, että ristikoihin tulee aina jokunen hankala sana, esim. erisnimi, murteellinen ilmaus jne.
20. Eikka13.2.2022 klo 19:06
Hyviä vihjeitä on vaikea kuvailla. Jos se onnistuisi, ne eivät olisi hyviä? Noin yleisesti pidän ratkaisuista, jotka muodostuvat kahdesta (tai useammasta) vihjeestä, mutta ratkaisusanan merkitys onkin ihan jotain muuta. Suuntaa-antavina vaikkapa vanhat kunnon piilevä ja luutaakka.Inhokkilista on (valitettavasti) helpompi tehdä:
- eris-, suku-, naisnimi tai mikä tahansa ympäripyöreä -nimi, tämä sen vuoksi, että ko. nimi on yleensä niin harvinainen, ettei sille varmaan keksi järkevää vihjettä
- kyläpahaset, lammikot (eli järvet ja kaikki sitä pienemmät) ja muut miniatyyripaikat, vähintään pitää olla ehdolla maakunnaksi
- edelliseen liityvät tai muissa yhteyksissä olevat suttuiset kuvat ja päiväkerho-(tai yö-) tasoiset töherrykset
Näiden lisäksi podiumille pyrkii esim. viimeisessä SK:ssä ollut vihjetyyppi: ”…..c.”
Viime mainittu pitkälti ilmiasunsa vuoksi.
21. iso S14.2.2022 klo 15:37
Niin ikuisen trauman sain kerran laatijan itsekritiikin pettämisestä, että olen sitä ennenkin käyttänyt varottavana esimerkkinä ja käytän taas. Mitäs perustitte tähän joukuttelevan säikeen!Piilokirjaimen valintaan kannattaa käyttää vakavaa harkintaa silloin kun hyviä vaihtoehtoja on tarjolla, eikä vihjeen valinnassakaan kannata järjen käyttöä vältellä.
Eräässä ristikossa oli sana _OLA, jossa kolme viimeistä kirjainta syntyi helposti poikittaisten avulla ja ensimmäinen oli piilokirjain. Vihje ei tarjonnut minulle mitään apua, se oli lepopaikka tai jokin vastaava petiin kutsuva. Vaihtoehtoja kyllä vilisi sielun silmissä: bola, cola, kola, Lola, pola, sola, tola, Uola. Oikeaksi vastaukseksi osoittautui merkkikohona ristikoista oppimani pola. Vahvistus löytyi Nykäsestä sanan kakkosmerkityksenä:
kans. pirtin karsinapuolen seinään kiinni tehty yksijalkainen makuulava.
Kattia kans, tämä selvä, mutta mikä on karsinapuoli? Nykäsen mukaan pirtin karsinapuolta eli karsinaa pidettiin erityisesti naisille ja lapsille kuuluvana. Aha. yksijalkainen makuulava on siis pola jos sillä makoilee nainen tai lapsi, tai tuollaisia parveilee sen lähettyvillä.
Kyseinen erittäin veteraani-ikäinen laatija lienee tsaarinvallan aikan polan nähnyt, tuvan toiselta puolelta katsoen tietysti. Varmaan olisi osannut sanoa millä hakusanalla pitäisi etsiä siellä toisella puolella olevaa yksijalkaista makuulavaa. Jossakinhan miestenkin pitää nukkua. Nyt olen jäänyt epätietoisuuden valtaan.
22. Jiikoo14.2.2022 klo 18:04
iso S, minulla oli ilo ja kunnia viettää lapsuuteni ja nuoruuteni Kainuu-nimisessä maakunnassa. Sen sisälläkin on ilmiselviä murre-eroja – vaikutteita on saatu niin Savosta kuin Karjalastakin päin. Tuo merkkikoho-pola oli jossakin päin Kainuuta ”puju” ja toisaalla taas ”tupuri”. Saattoipa olla jossakin jotain muutakin. ”Pola” ei kuulunut sanastooni 1950- ja 1960-luvuilla.Tuon merkityksen ”pola = pirtin karsinapuolen seinään kiinni tehty yksijalkainen makuulava” kuulen tai luen ensimmäistä kertaa nyt, kahdeksatta kymmentä käydessäni. Johtuu ehkä siitäkin, ettei lapsuudenkodissani (1940-luvulla rakennettu rintamamiestalo) ollut huonetta, jota voisi kutsua pirtiksi.
Jos minusta olisi laatijaksi, pyrkisin todennäköisesti välttelemään ratkaisusanana niin polaa, pujua kuin tupuriakin.
23. Heppu15.2.2022 klo 17:24
Lainaus: 20. Eikka 13.2.2022 klo 19:06Inhokkilista on (valitettavasti) helpompi tehdä:
- eris-, suku-, naisnimi tai mikä tahansa ympäripyöreä -nimi, tämä sen vuoksi, että ko. nimi on yleensä niin harvinainen, ettei sille varmaan keksi järkevää vihjettä
- kyläpahaset, lammikot (eli järvet ja kaikki sitä pienemmät) ja muut miniatyyripaikat, vähintään pitää olla ehdolla maakunnaksi
- edelliseen liityvät tai muissa yhteyksissä olevat suttuiset kuvat ja päiväkerho-(tai yö-) tasoiset töherrykset
Näiden lisäksi podiumille pyrkii esim. viimeisessä SK:ssä ollut vihjetyyppi: ”…..c.”
Viime mainittu pitkälti ilmiasunsa vuoksi.
Tästä listasta samaa mieltä. Suttuisia kuvia työntäisin vielä syvemmälle ahteriin. Samoin …x… muotoa olevat. Jos ei voi vihjata kuin repimällä sanasta kirjaimia irti, täytyy olla jonkinlainen suonenveto aivoissa. Vihjeen pitäisi edellyttää jotain loogista oivallusta.
24. Jukkis15.2.2022 klo 18:51
Uudessa SK:ssa ei ole vihjettä ”…..c.", vaan siellä on vihje "MUUNNELMA …..C.". Mainio vihje, taisi tästä tulla toinen sana, jonka ristikkoon kirjoitin, kun risteävistä ensin laitoin yhden.
25. Auri Saari16.2.2022 klo 07:30
Kiitos mielenkiintoisesta keskustelusta. Tällaista kritiikkiä vihjeityksistä arvostan kovasti. Tätä täytyy saada lisää!
26. lapatossu16.2.2022 klo 14:22
Pidän kaikista vihjetyypeistä, kunhan niitä on sopivasti seksisin. No, ehkä suttuisista vähiten, mutta joskus niistäkin saa hienoja ahaa-elämyksiä, kun suttu yhtäkkiä jäsentyykin joksikin tunnistettavaksi. Oivallukset ovat palkitsevia, tietosanakirjojen ja karttojen tutkailu (nyk. googlailu) vähemmän.
27. lapatossu16.2.2022 klo 14:23
piti olla "sekaisin"...
28. iso S15.1.2023 klo 11:39
Säikeen avaukseen palatakseni: jos laatijan on syystä tai toisesta vallannut voittamaton tarve änkeä ristikkoon mystinen sana Urup, vihjeessä pitäisi mielestäni olla jonkinlainen auttava kädenojennus ratkojalle.Pelkkä vihje "saari" toki auttaa uskonvahvistuksen saamisessa jonkin verran, jos ratkoja onnistuu poikittaisten avulla saamaan oikean ratkaisun aikaan ja osaa googlata. Silloin selviää helposti, että Urup on todellakin saari. Kaikki ikäihmiset eivät kuitenkaan käytä nettiä. Vaikka saari onkin isohko (1420 neliökilometriä), se ei liene niin merkittävä että se olisi hakusanana kaikissa tietosanakirjoissa. Ainakin Gummeruksen Tietojätti on jättänyt moisen tiedon pois. Esimerkiksi karttakirjan Uusi iso atlas hakemistosta se löytyy, joten kotikirjastosta tai kunnan kirjastosta apu saattaisi löytyä.
Jos vihjeelle on riittävästi tilaa, ratkojan päivän pelastaisi mielestäni parhaiten vihje
hourupään saari
Urup on siinä kätkönä (vahvistaa muodostuneen ratkaisun oikeellisuuden), selkokielinen sana saari kertoo mikä Urup on, ja hourupää on itseroninen viittaus laatijaan.
Eilen ratkoin vanhaa ristikkolehteä (vuodelta 2021) eli palautusaika on varmasti mennyt ja ratkaisusanan voi näin ollen paljastaa. Siinä tuli vastaan tilanne jollaisesta purnasin jo 14.2.2022 klo 15:37. Laatijan itsekritiikki petti mielestäni vihjeen valinnassa pahemman kerran. Vihjeenä oli kala ja ratkaisusana oli k_eila. Käsi sydämelle, tunnetko tavoitellun kalalajin ulkomuistista?
Mieti hetki ennen kuin jatkat lukemista.
************************************************** ***********
Wikipedia
"Keila on turskakalalaji, jota elää Pohjois-Atlantissa sen molemmin puolin. Se pysyttelee jonkin matkan päässä rannikosta 18–550 metrin syvyydessä. Keila voi kasvaa 120 cm pitkäksi ja painaa jopa 30 kiloa, tosin tavallisesti saaliskoko jää alle 10 kg:n, keskikoon ollessa yleensä muutaman kilon paikkeilla."
Paras ruokakala? - Kalastus.com
"Mahdoton sanoa, mikä on paras kala, niin moni on suurta herkkua kukin omalla tavallaan.... Oma suosikkini Jäämeren kaloista ehdottomasti pallas, sitten puna-ahven. Kaikki turskakalat paitsi keila erittäin hyvä myös."
Mielestäni olisi olllut ilman muuta parempi vääntää vihje useimpien ratkojien tunteman pallolla kaadettavan keilan kautta. Jos ei keksi sille sanallista vihjettä eikä osaa piirtää keilaa kun siinä on kaarevia viivoja, niin olisi voinut vaihtaa ratkaisusanaksi kiilan. Sen voi taitamatonkin piirtää kolmella suoralla viivalla ja hieman osaavampi kolmiulotteisesti kuudella. Mikä parasta, mahtuu pieneenkin tilaan.
29. Jukkis15.1.2023 klo 11:54
"Vihjeenä oli kala ja ratkaisusana oli k_eila"Miksi tuo alaviiva _ tuossa on? Vai oliko tarkoitus kirjoittaa k_ila, eli toka kirjain piilossa?
30. iso S15.1.2023 klo 16:44
Oli tarkoitus, kuten keilaa koskevista sitaateista voi päätellä. Eikö ole olemassa joku sellainen vanha sanonta että tie Helsinkiin on kivetty hyvillä aikomuksilla? Niin harvoin toiveet toteutuu, niin usein töppää ihminen.
KOMMENTOI