KESKUSTELUT > RISTIKOT > MAKUUHUONERATKOJAT

1003. Makuuhuoneratkojat

Henry Haapalainen5.8.2004 klo 01:57
Meillä (Kirpun toimitus) tuota aiheen mukaista nimeä on käytetty ratkojista, joita Esko Kalervo kuvasi toisessa osiossa seuraavasti: "ajanvieteratkojia, joilla kynän jatkuva ongelmaton suihke tuottaa sen nautinnon - aika kuluu eivätkä aivotkaan ole aivan löpsöllään."
Minä en ratkojana kuulu tuohon ryhmään mutta tuttavapiirissäni on monia, jotka kuuluvat. Uskon että tässä puhutaan ristikkokuluttajien suuresta hiljaisesta enemmistöstä. Jos keskustellaan siitä, mitkä ominaisuudet ristikossa ovat tärkeitä, pitäisi kai oppia tuntemaan ko. ryhmän näkemyksiä.
Miten reagoidaan fakkisanoihin tai muuten huonoihin sanoihin? Entä ristikon teknisiin rakenteisiin: alkupiilot, aukioisuudet, sanapituudet ym.
Varmaan meillä kaikilla on näistä jotakin tietoa, vaikka emme itseämme makuuhuoneratkojiksi mieltäisikään.
2. Henry Haapalainen6.8.2004 klo 02:07
Taisin tehdä surkean alustuksen. Unohdetaan koko asia!
3. Sanelma6.8.2004 klo 10:52
En kyllä makuuhuoneessa ratko ristikoita, mutta ajanvietteeksi kyllä.
Fakkisanat, kohtuudella käytettynä, eivät häiritse.
Aukioita en vieläkään ole oppinut huomioimaan, vaikka näillä sivuilla on niiden autuaaksitekevästä vaikutuksesta opastettukin.
Alkupiilot - no, ehkä vähän harmittavat, jos kyseessä on nimi ja tyyppi on täysin outo.
Nuorisoslangi riepoo, kun ei sanaston kanssa joudu ihmeemmin tekemisiin enkä ristikoiden ratkonnan helpottamiseksi viitsi kadulle lähteä lapsosia haastattelemaan.
Jos mikä harmittaa, niin ne paljon puhutut "tietokirjasanat", joista ei ole koskaan ennen kuullutkaan ja joita ei edes löydä kuin jostain hiivatin laajasta kirjasarjasta tai tosi yksityiskohtaisesta karttajulkaisusta. Ikivanhat, muusta kuin ristikkokäytöstä jo ammoin poistuneet suomalaiset sanatkin ärsyttävät, jos niiden selville saamiseksi pitäisi olla ne laatijoiden rakastamat Pesoset ja Nykäset. Kun ei edes paljon lukenut, iäkäs äitinikään niitä tunnista...
Pienelle piirille tutut muusikot ovat kauhistus, TV-sarjojen tähtöset samoin.
MUTTA oivalluksia vaativat, tavallisista sanoista koostuvat ristikot, niissä on ideaa!
Ehkä olen väärä ihminen vastaamaan tähän (jo lopetettuun?) säikeeseen, kun en ihan läpikirjoitettavista ristikoista kovin ihastu, mutta jo alkutaipaleella ratkojana nuo ylläolevat asiat ärsyttivät, kukaan ei vaan silloin kysynyt mielipidettäni.
4. Henry Haapalainen6.8.2004 klo 12:38
Eli et ole koskaan kuulunut kyseiseen ryhmään, mutta käsitykseni on että monet jäävät siihen pysyvästi. Nimitys tulee siitä, että ristikkolehti on yöpöydällä unilääkkeen korvikkeena.
5. tero6.8.2004 klo 17:28
Taidanolla hyvin lähellä tuota määritelmää. Yleensä yöpöydällä on kirja mutta aina joskus myös ristikko. Eikä se saa olla päätä liikaa rasittava. Myös aivan liian helppo on rasitava, joten jäljelle jä vian rajallinen määrä sopivia. Ei ihme että useimmiten luenkin kirjaa.
6. Henry Haapalainen6.8.2004 klo 18:53
Tarkennetaan sitten profiilia. Makuuhuoneratkoja on hyvin tarkka siitä, mitä ristikkolehtiä ostaa. Vain helpot kelpaavat. Tavallisimmat fakkisanat eivät häntä häiritse vaan hän ajattelee, että ne kuuluvat ristikkoon jotenkin luonnostaan. Hän todennäköisesti ei tiedä, mitä tarkoittaa piilokirjain, eikä muitakaan ristikkoon liittyviä termejä.
Makuuhuoneratkoja ei kirjoita mistään ristikosta negatiivista palautetta, ehkä siksi että ei uskalla koska ei ole riittävän varma mielipiteensä "oikeellisuudesta".
7. Henry Haapalainen7.8.2004 klo 00:43
Tarkennan vielä, että minulla ei ole mitään valmista mallia. Ylläoleva on paremminkin profiilin etsintää, ei valmis vastaus.

Kuuluuko makuuhuoneratkoja älyltään jotenkin vähälahjaisempaan kastiin? Mielestäni ei. Hän voi olla ammatiltaan lääkäri tai tiedemies tai mitä hyvänsä.
8. Jukkis7.8.2004 klo 22:48
Miksi tuo nimitys on "makuuhuoneratkoja"? Minusta ainakin on vaikea kirjoittaa sängyssä maaten ja siksi ratkon sängyssä loikoillessani vain kaikkein vaikeimpia ristikoita, joihin tulee kirjoitetuksi ehkäpä vain pari sanaa illassa, joskus ei yhtäkään sanaa. Esim. eilen katselin melkein tunnin Kirpun pikku kiperiä, enkä saanut paperille aikaan yhtään kirjainta.

Paljon kirjoittamista vaativat helpot ristikot on paljon mukavampi täyttää pöydän ääressä istuen. No, voihan se pöytä tietysti olla makuuhuoneessakin.
9. Henry Haapalainen8.8.2004 klo 00:58
Ei varmaankaan ole oleellista se missä ratkoo. Makuuhuoneratkoja on vain nimitys ryhmälle, jonka ristikkoharrastuksessa on paljon yhteisiä piirteitä. Mutta sellaisia viestejä on tullut, että monet ratkovat ristikkoa illan viimeisinä hetkinä.

Entä sitten alusta, jota käytetään tukena jos ei ratkota pöydän ääressä istuen. Alustan pitää olla suurempi kuin A4 mutta kuitenkin sopivan kevyt. Minulla on toistakymmentä vuotta ollut alustana ohut lastenkirja Maukkaat matelijat liukkaat liskot. Nyt se alkaa jo hajota käsiin.
10. Allakka8.8.2004 klo 01:23
Tekeepä mieleni vastata ja niin vastaankin.
Taidan kuulua sikäli huhuttuun perusporukkaan, että olen puhdas amatööri ratkonnassa, mutta pitkän linjan sellainen!

Liian helpot ristikot ärsyttävät, mutta liian vaikeat eivät myöskään kovasti innosta. Ristikossa täytyy olla tarpeeksi haastetta, joten en useinkaan osta varsinaisia ristikkolehtiä. Jaa miksikö? Siksi, että samassa lehdessä on useita saman laatijan ristikoita ja kun ensimmäisen ristikon on saanut valmiiksi niin tietääkin jo seuraavan ristikon ns. täytesanat! Joskus vähän ärsyttäviä. Samoin lukuisat "miehen nimi/naisen nimi" eivät kovasti kiitosta saa. Lisään itse kyllä niihin haastetta sillä, että en koskaan ota (nimimerkistäni huolimatta) allakkaa käteen luntiksi. En kyllä muutenkaan käytä apuvälineitä, siis tietokirjoja tms. siis todellinen amis!
Ohoh-lehdessä on usein mielestäni oivallisia ristikoita ja mielikuvitusta on käytetty pitkissä sanoissa, oikein hyvä. Muutenkin tykkään ristikoista joissa on mahdollisimman pitkiä sanoja. Niitä pähkäillessä aika kuluu mukavasti.

Niin muuten, harvempi makuuhuoneratkoja taitaa eksyä näille sivuille, tuskin edes tietää sivujen olemassaolosta...
11. Henry Haapalainen8.8.2004 klo 02:16
Ei sinulla Allakka taida olla mitään makuuhuoneratkojan tunnusmerkkejä. Sen ryhmän ratkojat ovat harrastuksessaan hyvin passiivisia, eivät anna ristikoista juurikaan palautetta, ja tuskin käyvät näillä sivuilla.

Mutta kun kuitenkin puhutaan harrastajien hiljaisesta enemmistöstä, asiaa kannattaa täälläkin pohtia. Kuinka monella on tuttavapiirissään henkilöitä, jotka ilmeisesti kuuluvat kyseiseen ryhmään?
12. Allakka8.8.2004 klo 19:43
Jaa jaa, mikäs minä sitten olen, jos en tuollainen makuuhuoneratkoja? =) Meinaan, että usein ratkon sängyssäkin unta odotellessa, mutta en koskaan ole lähettänyt ainuttakaan ratkottua ristikkoa minnekään, kun enhän kuitenkään mitään voita.
Ja ensimmäistä kertaa minäkin jonkinmoista palautetta annoin, kun kerran kysyttiin!

Tunnen kyllä minuakin passiivisempia ratkojia, niin että ostavat ristikkolehtiä ja ratkovat aikansa kuluksi (ja minä loput kylässä käydessä...) eivätkä edes harkitse ristikkojen palauttamista. Pelkkää ajankulua ja muistin huoltoahan se vain on, mutta hyvää sellaista :)
13. Esko Kalervo8.8.2004 klo 20:11
Jo pelkkä Makuuhuoneratkoja-termin ilmaantuminen on on osoitus asiakaskeskeisestä ajattelusta - se hyvä. Aukiot, sanapituudet ja fakkisanat ovat tuotantokeskeistä maailmaa.
Se, että ajattelet asiaa makuuhuoneratkojan näkökulmasta, tuo jo mielikuvia: en halua nousta vuoteesta snakirjoille, toisaalta odotukseni ei ole ihan hauki-on-kala -rutiininomaista aivotonta raapustamistakaan.
Jos haaste alkaa kiinnostaa, saa siihen vierähtää vähän kauemminkin. Jos taas jumiutuu synkän Afrikan sivujoen varrella sijaitsevan kyläpäällikön isoisän nimeen, haaste vaihtuu helposti pinossa seuraavana olevaan romaaniin tai Tieteen Kuvalehteen - ja kyläpäällikön esi-isät jäävät ikuisiksi ajoiksi omaan esihistoriaansa.
Makuuhuoneratkojan ihanteellinen aivotoiminta lähenee asymptoottisesti samanaikaisesti unettavaa nollaa mutta samanaikaisesti REM-unia virittäviä alfa-taajuuksia - optimoikaapa laatijat makuuhuoneristikkonne tällä asemoinnilla!
14. sopuli9.8.2004 klo 18:41
Lähes joka iltayö ennen valojen sammuttamista ratkon makuuhuoneessa pitkälläni.

HH:n määritelmän mukaan en silti ole makuuhuoneratkoja. Koska yritän mahdollisimman vaikeita, jonain iltana en kirjoita ainukaistakaan sanaa, mielipiteitä on tässä tullut kertoiltua jo pitemmän aikaa, en tykkää fakkisanoista...

Enpä juuri vetäisi muita johtopäätöksiä makuuhuoneessa ratkomisesta kuin että tyyppi ratkoo ristikoita makuuhuoneessa.

Muuten, minullakin on alustana iso mutta kevyehko lasten tietokirja, eläinten asumuksista muistaakseni.
15. Floora10.8.2004 klo 15:42
Vain ja ainoastaan makuuhuoneessa (jos saan itse valita) ratkon minäkin ristikkoni. Kelpuutan vain vaikeat ristikot* ja käytän lähdeteoksia. Ja kuten Allakka, minäkään en etsi nimipäivävihjeitä kalenterista.

Kritisoin harvoin ristikoita, koska useimmiten koen vian olevan tyynyn ja ristikon välissä.

Kaikkea en saa täytettyä, enkä siihen tätä nykyä pyrikään. Eilen sain SK:n kolmetähtisen täyteen, mutta dopingin avulla. Täytin ensin vanhempieni lehdestä niin paljon kuin osasin, ja kolme päivää myöhemmin aloitin kotona tyhjästä ristikosta ja hupsista vaan, täyteen tuli.

*Paksu ja Punainen, Visainen Iisakki ja Sanaseppo, SK sekä Kirppu silloin kuin sitä sattuu saamaan
16. Jouni10.8.2004 klo 16:24
Toimittaja Ville Blåfield kehuu Suomen Kuvalehdessä Ekiä ja tekee hänestä jo legendaa. No, on Ekillä kyllä ansionsa, ei mene kehu väärään osoitteeseen.

Hiukka kuitenkin arveluttaa, että Eki ja Blåfield ovat saman lehden sisällöntuottajia.

Blåfieldin jutun aihe on, että IS keksi kesän myyntitäkykseen (vai -täykseen?) ristikot. Kyllä hyvä ristikko aina Matti Nykäsen voittaa ja Mervinkin vielä päälle.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *