KESKUSTELUT > RISTIKOT > PIILOKIRJAIMET

11670. Piilokirjaimet

iso S25.9.2024 klo 11:39
Ristikot ovat asiakasystävällisempiä kuin tietovisat. Kaikkea ei tarvitse tietää. Täysin tuntematon sana voi syntyä kokonaan "ilmaiseksi" risteävien sanojen avulla. Jonkin verran pitää kuitenkin arvata kielikorvalla kuulostelemalla tai haaarukoida eri kirjaimilla googlaamalla, jos sanassa on piilokirjain tai piilokirjaimia.

Tietosanakirjojen aikaan (e.G. eli ennen Googlea) alkupiilo oli pahin piilo ja loppupiilo paras. Mitä pitemmän pätkän sanan alusta sai poikittaisilla sanoilla, sitä vähemmin tarvitsi aakkostettua hakuteosta selata. Googlen kanssa tätä eroa ei ole. Arvuuteltua kirjainta voi vaihdella yhtäläisellä vaivalla mihin tahansa kohtaan sanassa. Ratkaisemisen kannalta ainakin minun mielestäni nykyään piilokirjaimet ovat samanarvoisia, niiden sijainnilla ei ole merkitystä. Määrällä kylläkin. Jos sanan joka toinen kirjain on piilokirjain niin se jättää turhan paljon arvailun varaa ja sellainen kuulostaa laatijan hätäratkaisulta.

Visuaalinen puoli on asia erikseen. Ristikko näyttää kauniimmalta, jos siinä ei ole ns. liehureunoja eli reunassa törröttäviä alkupiiloja tai loppupiiloja. Vasemmassa reunassa tai yläreunassa olevat alkupiilot pistävät selvemmin silmään kuin oikeassa reunassa tai alareunassa olevat loppupiilot. Keskellä ristikkoa olevat alkupiilot ja loppupiilot ovat melko "näkymättömiä" muulloin kuin juuri kyseistä kohtaa ratkoessa, mutta sellaiset ovatkin kohtuullisen harvinaisia. Tasareunan rikkominen ei minua ratkomisen kannalta häiritse, piilo mikä piilo, mutta onhan liehureunan välttäminen jonkinlainen merkki siitä että laatija osaa ja viitsii.

Risteävän sanan puuttumisesta johtuen piilokirjain tuottaa helpommin duaalin kuin muut kirjaimet. Tyypillinen tapaus on J/V: ratkaisuksi sopii yhtä hyvin kumpi tahansa, esimerkiksi ratkoja tai ratkova. Joskus tämän voi selventää vihjeellä, joskus ei, ainakaan tyylikkäällä tavalla. Osa laatijan taitoa on se että osaa ja viitsii välttää tuollaisen tilanteen syntymisen. Tähän ei välttämättä sovellu vanha luonnehdinta, mutta siteeraan kumminkin: älykäs selviää näppärästi tilanteesta johon viisas ei joudu.

Tähän säikeeseen voi kirjata kokemuksia ja mielipiteitä piilokirjaimista. Palkintoristikoissa pitää noudattaa sivuston sääntöjä, joten ei mitään ratkaisua helpottavia paljastuksia jos ratkaisuaikaa on jäljellä!
2. iso S25.9.2024 klo 11:40
Pohjaksi tarjoan kaksi omaa kokemusta.

Ensimmäisen olen maininnut aiemminkin. Vihjeenä oli makuusija tai jotakin vastaavaa ja ratkaisu oli pola, jossa p oli piilokirjain. Nykäsen mukaan sanan kansanomainen kakkosmerkitys on "pirtin karsinapuolen seinään kiinni tehty yksijalkainen makuulava". Kielitoimiston sanakirja ei enää tuota merkitystä mainitse. Ristikko oli helpoksi tarkoitettu, joten vihjeen olisi voinut vaihtaa savupirtin aikaisesta modernimmaksi tai mieluummin käyttää jotakin muuta piilokirjainta. Tarjokkaita olisi useita, vaikkapa kola, Lola, sola tai sola.

Toinen kuvaa omaa töppöyttä, jos kohta myös sitä että vaikeus lisääntyy oleellisesti, kun piilokirjaimeen yhdistyy nippelitiedon tarve ja kikkavihje, anteeksi rakennevihje. Maaliskuisessa koviksessa vihjeenä oli asemalla haukkunut? ja poikittaisista hahmottui sana a_ennus. Aseman lyhenne on as, joten sen kummemmin epäröimättä lykkäsin piilokirjaimeksi ässän. En kyllä ymmärtänyt miten ennus liittyy haukkumiseen. En ymmärtänyt vieläkään, joten nyt tarkistin ratkaisun eikä se olekaan asennus vaan alennus. Piilokirjain olikin ällä, joka olisi ollut hyvä saada jo ylioppilaskirjoituksissa. Vihje olisi ollut ymmärrettävämpi, joskaan ei yhtä luonteva, jos siinä olisi ollut "asemassa" eikä "asemalla". Ratkaisussa oli a_s kehyksenä jonka sisällä oli Lennu, 2012 kuollut Sauli Niinistön koira. Nykyään haukkuu Osku, jonka kutsumanimen valinnassa ex-presidentti ei ole tullut ajatelleeksi aseman sisään sopimista.

Opetus: jos jokin hiertää, kannattaa pysähtyä miettimään ja yrittää katsoa kkyseistä ohtaa toisesta näkökulmasta. Onko johonkin kohtaa mahdollista sovittaa muuta kirjainta, onko palikoiden järjestys oikea? Voi olla että ahaa tulee ja yhyy poistuu.
3. Jaska25.9.2024 klo 14:13
Lennun kuolinvuosi oli 2021.
4. iso S26.9.2024 klo 10:09
Asiallinen korjaus. Nakkisormet menivät ristiin ja ykkönen kiilasi kakkosen edelle. Jostakin bongaamani tiedon mukaan Lennu "haukkui" 7.3.2011-21.5.2021. Ihan pikkupentuna ääntelyä ei ehkä luonnehdita todelliseksi haukkumiseksi.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *