ARTIKKELIT > PELIKAANIT 15 VUOTTA
↶ Takaisin Artikkeleihin

Pelikaanit 15 vuotta

Pelikaani-ristikkolehdet järjestävät kesällä juhlakisan, jossa arvotaan yhdelle onnekkaalle 1000 euroa puhtaana käteen. Vain Paksu Pelikaani on arvonnan ulkopuolella.

Viisi vuotta sitten näillä sivuilla kerrottiin jo hyvin pitkälti Pelikaanien syntyhistoria ja alkutaival, joten ne voi lukea tästä.

Musta ja Punainen Pelikaani täyttävät siis 15 vuotta. Punaisen Pelikaanin juhlanumero ilmestyy tämän kirjoituksen julkaisemisen aikoihin ja Musta Pelikaani kuukautta myöhemmin eli heinäkuun puolivälissä, jolloin tasan 15 vuotta tulee täyteen. Kummatkin lehdet juhlivat sisällöllisesti suhteellisen tavallisen lehden voimin. Krypto Pelikaanilta ilmestyy heinäkuun alussa sadas numero, joka on aiempien kesien tapaan 16 sivua normaalia paksumpi. Lisälehdessä on tällä kertaa runsaasti aukeaman kokoisia palkintotehtäviä ja nimenomaan sellaisia, joita suurempina kannattaa julkaista, mm. teema- ja valintakryptot.

Tämä kulunut viisivuotiskausi on ollut Pelikaaneille tasaisen kehityksen aikaa. Jokainen lehti on löytänyt oman linjansa ja jokaisessa tapauksessa sitä on yritetty myös terästää. Paljon on tapahtunut lehtien värikkyydessä. Nyt lähes kaikki ristikot alkavat olla täysin nelivärisiä, piirtäjien tyylistä riippuen hillitysti tai railakkaammin. Muuten on pyritty vain koko ajan tehdä parempia ja parempia kokonaisuuksia. Uusien tekijöiden esiinmarssi on ollut monessa suhteessa merkittävin asia. Viiden vuoden aikana ovat esittäytyneet helpot ja vaikeat tehtävät taitava Toni Pitkälä, piilosanaekspertti Pertti Oskala, tietokilparistikoiden teossa kunnostautunut Harto Hakonen, etenkin vaikeita tavuristikoita tekevä kaksikko Tapio Lähteenmäki ja Riitta Asikainen sekä piilokirjaimettomiin ristikoihin erikoistunut parivaljakko Päivi ja Pertti Malo.

Ristikoita toteutetaan yhä enemmän tietokoneiden avulla. Pelikaaneissakin niiden osuus on lisääntynyt, mutta useat tekijät piirtävät ristikot edelleen käsin paperille ja värittävät ne kukin omalla tavallaan. Lopputulos skannataan lehteen.

Pelikaanit juhlivat siis työn merkeissä. On kuitenkin erityisen mukava juhlia nimenomaan kesällä. Silloin ratkotaan paljon ristikoita ja Suomen kesä on – joistakin huonoista puolistaan huolimatta – mahtavaa aikaa.

Erkki Vuokila

 

Jos haluat tilata jonkun Pelikaani-lehdistä, katso alla oleva edullinen tarjous, jolla saat ne noin puoleen hintaan suoraan kotiin!

Pelikaanien irtonumerot maksavat 3,90 euroa. Nyt voit tilata uuden asiakkaan etuna mitä tahansa Pelikaania niin monta numeroa kuin kerralla haluat/uskallat tilata 2 euroa per lehti. Siis jos tilaat vaikka Mustaa Pelikaania 20 numeroa eli kaksi ja puoli vuotta, se maksaa vain 40 euroa. Tilaus jatkuu siitä kestotilauksena (3 euroa per lehti), ellet sitä peruuta. Lähetä vapaamuotoinen tilaus yhteystietoinesi osoitteeseen sanaris@sanaris.fi.

Jokaisen Pelikaani-lehden normaali 7 numeron tutustumisjakson kestotilaushinta on 16,65 euroa. Seuraavat säästötilausjaksot ovat vuosittaisia ja maksavat Punaisella ja Paksulla 18 euroa sekä Mustalla ja Kryptolla 24 euroa eli 3 euroa per numero.

Punainen Pelikaani – helpoista huippuvisaisiin 6 numeroa vuodessa

Musta Pelikaani – helppoja ristikoita 8 numeroa vuodessa

Paksu Pelikaani – pääosin helpohkoja, muutama visainen, paljon erikoisuuksia 6 numeroa vuodessa

Krypto Pelikaani – kryptoja mahdottoman monipuolisesti 8 numeroa vuodessa

↶ Takaisin Artikkeleihin