ARTIKKELIT > PAKSUSTA TULI PASSELI PELIKAANI
↶ Takaisin Artikkeleihin

Paksusta tuli Passeli Pelikaani

Paksu Pelikaani olisi täyttänyt 15 vuotta toukokuun 15. päivänä. Nyt tuolloin ilmestyykin Passeli Pelikaani.

Tätä kirjoittaessa Passeli Pelikaani on menossa maanantaina painoon ja sen teko on aivan loppusuoralla. Tämän uudistuksen myötä muihinkin Pelikaaneihin tulee uutta ilmettä. Esimerkiksi kauan samanlaisena pysytellyt takasivu uusiutuu kokonaan. Taittaja Saken kanssa olemme tämän parissa viime päivinä kovasti puuhastelleet.

Sana ”passeli” kuvaa lehden vaikeusastetta. Se pyrkii asettumaan sille kohdalle, jossa helppojen ja visaisten ristikoiden ystävien kyvyt yhtyvät. Pelikaani-asteikolla tämä on kohdalla 1puol-2miinus. Tietenkin taitavimmille ratkojille nämä eivät tunnu sen vaikeammilta kuin Mustan Pelikaanin tehtävät, mutta ero on kuitenkin aika selvä.

Uudessa 20-sivuisessa lehdessä on aina 4-sivuinen kansiarkki täynnä muuta ”pakollista” tavaraa ja 16 sivua täynnänsä tehtäviä. Näitä 14 sivua on perinteisiä mutta värikkäitä kuvaristikoita ja 2 sivua muita tehtäviä, yhteensä 18 tehtävää. Kuvaristikoita on kaksi kappaletta yllekirjoittaneelta (piirtäjät Heidi Heinola ja P. A. Manninen), Toni ja Piia Pitkälältä ja Seppo I. Lahdelta (toinen on tavuristikko). Yhden sivun tekijöitä ovat Auri Saari, Hillevi Sartola-Hippa, Mirja Pihlajamäki, Teemu Pallonen/Reima Mäkinen, Kari Kämäräinen, Antti Viitamäki, Hannu Salokangas sekä Pertti ja Päivi Malo. Piilosanan tekijänä on Aulikki Nenonen. Tekijäjoukon uskollisuutta kuvaa se, että ainoastaan Pitkälät ja Malot ovat laatineet Pelikaaneihin alle 10 vuotta. Muissa Palikaani-lehdissä on enemmän uusia tekijöitä.

Pelikaanit ovat aina olleet sivuhinnaltaan edullisia, mutta hinta 3,90 on saattanut olla kynnys tutustumisessa Pelikaani-maailmaan. Nyt perheessä on lehti, jonka saa alle kahden euron (1,95) ja tuo kynnys toivottavasti madaltuu. Kun tähän lehteen ja sen vaikeusasteeseen tutustuu, voi siirtyä helpompaan Mustaan tai visaisempaan Punaiseen, mikäli Passeli ei ole ihan passeli mutta lehden tyyli miellyttää.

Passelista on pyritty tekemään konstailematon lehti. Kikkailuvihjeitä voi olla siellä täällä, mutta niitä on kokonaisuutena mitätön määrä. Vaikka Pelikaanit perustuvat pääasiassa sanalliseen hoksaamiseen ja suomen kieleen, kyllä laajalla yleistiedollakin on tärkeä osa. Onhan hyvä yleistiedon sana melkein poikkeuksetta parempi kuin iänikuinen fakkisana, joka tuntuu olevan joka toisessa ristikossa. Passeliin pitäisi voida juuri ja juuri tarttua, vaikkei olisi koskaan ristikoita harrastanut.

Ensimmäinen Passeli Pelikaani on siis lehtipisteissä 15.5. Seuraavat numerot ilmestyvät 1.7. ja 1.8. Sen jälkeen ei vielä ole päiviä päätetty. Toiveena on, että lehteä kannattaisi tehdä kerran kuussa.

↶ Takaisin Artikkeleihin