EVVK – Ehkä Voisin Viikoittain Kommentoida
Antti Skyttä avaa tänne kokemuksensa Erkki Vuokilan vuosikirjasta viikko viikolta.
Tietoa kirjasta ja ensimmäisen viikon tehtävät julkaisimme edellisessä artikkelissa.
Keskusteluun voit osallistua tämän sivuston keskustelupalstalla tai upouudella Sanaris-Facebooksivulla jonne linkitämme joka viikon artikkelin ja muutakin mielenkiintoista.
Tykkää meistä Facebookissa! Tykkääjien kesken arvomme kuukausittain kahdelle valinnan mukaan joko EVVK:n tai paketin Pelikaaneja.
Hakemisto
Hyppää viikkoon: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53
Viikko 53/2020
Enää Viimeinen Viikkoraportti Käsittelyssä
Tämä kirja/tehtäväarvostelu on jatkunut tasan vuoden, nyt esitettävä on osa 53. Olen miettinyt, onko se alansa pisin. Olisiko siitä maininnaksi Guinnesin ennätysten kirjaan? Kirjan jokainen yksittäinen osio on avattu ja arvioitu.
Mutta vielä viikkoon 53, joka päättyy jo uuden vuoden puolella. Se alkaa viattomien lasten päivällä 28.12. Tätä päivää vietetään niiden betlehemiläisten lasten muistoksi, jotka Herodes Matteuksen evankeliumin mukaan surmautti.
Olen syntynyt viattomien lasten päivänä. Erkki ystävällisesti omistaa minulle ja merkkipäivälleni (70 v.) kokonaista puoli sivua kirjasta. Pikkupoikana väitin kaikille kivenkovaan, että minä en ole viaton. Riemullinen sattumus on se, että poikani esikoinen, Pihla, syntyi myös viattomien lasten päivänä, neljä vuotta sitten.
Viikon hönötettävä on Rosa Meriläinen (45 vuotta 31.12.). Tampereella syntynyt Rosa Meriläinen on kirjailija ja poliitikko. Hän toimi vihreiden kansanedustajana vuosina 2003–2007. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja ja kolme romaania.
Tehtäviä löytyy neljä: krypto, kuvaristikko, piilosana ja kielipuoli. Viimeksi mainitussa on tällä kertaa haussa saman kirjoitusasun sisältävät suomenkielinen ja saksankielinen sana. Pähkinä oli helppo, koulun saksan kielen tunneilla opetellut listat auttoivat.
Krypton aiheena on Tiger Woods (45 vuotta 30.12.), vastaussanaksi kysytään hänen lajiaan. Siitä saadaan 4 kirjainta. Ratkonta eteni tasaiseen tahtiin, missään kohtaa ei tarvinnut pysähtyä. Tämä krypto on koko kirjan kapein, vaakasuuntaan on vain kuusi ruutua. Kirjaimiakin on tavallista vähemmän, 23. Yksi Suomen vokaali loistaa poissaolollaan.
Kaksitähtisen kuvaristikon pääkuvassa hymyilee nuori Martti Vainio (70 vuotta 30.12.). Vainio syntyi Vehkalahdella. Hän teki pitkän, joskin ryvettyneen juoksu-uran, tästä kerrotaan myös ristikon pääkuvalauseissa. Olen kerran juossut Ruissalon puolimaratonin samassa kisassa Martti Vainion kanssa. Martti voitti, minä tulin sijalle 199. Ristikko on takuuvarmaa laatua ja ratkesi tasaisesti.
Piilosanassa on teemana kaupungit, joille on tullut täyteen tasavuosia vuonna 2020. Erkki on saanut niitä sijoitettua laatimukseen kaikkiaan 7 kpl. Valitsin tässä viimeisessä piilosanassa kaksi parasta vihjettä. Toinen on Vs 14: ”Onko kiri avain voittoon vai Riikan sanoin pohjalle?” (9), toinen Vs 21: ”Sai raamit tulevaisuuteen, kun muuttui kaupungiksi 50 vuotta sitten. Kumartamista idästä odotetaan.” (6)
Kirjan viimeisenä tehtävänä on mukava kuvaristikko, jossa kahdeksana vihjeenä, omissa ruuduissaan, TEOS ja EVVK. Sen vaikeusastetta ei ole annettu, itse arvioin sen tasolle 1,5.
Se on siinä! Kiitokset kaikille teille, jotka olette seuranneet näitä raporttejani. Minulle kokemus on ollut todella antoisa.
Erinomaisen Vekkulia Vuotta Kaksikymmentäyksi!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 52/2020
… vatsansa täyteen puuroo!
Tällä viikolla on istuskeltu jouluruokien ääressä. Jos ruokapöytä minään ajankohtana notkuu, se on jouluna. Ihmettelimme taas vaimon kanssa sitä ruokalajien määrää, joka yhteen ateriaan jouluna mahdutetaan. Onkohan vanhaa perinnettä köyhässä maassa, että edes kerran vuodessa syödään niin, että napa naukuu. Isälläni oli tapana sanoa, että jouluna saa syödä yölläkin.
Viikko alkoi pimeissä merkeissä, kun maanantaihin sattui talvipäivänseisaus eli vuoden lyhin päivä. Tuo seisaushetki on ilmoitettu minuutin tarkkuudella. Tänä vuonna se oli päivämäärään hyvin istuva: 22.12.2020 klo 12.02. Päivän pituus Helsingissä oli tuona päivänä vähän alle kuusi tuntia.
Viikon hönötettävä on Jorma Kaukonen (80 v. 23.12.), amerikkalaiskitaristi, joka nousi maailmankuuluisuuteen 1960-luvulla Jefferson Airplane -rockbändistä. Hänen isovanhempansa muuttivat Suomesta Amerikkaan. Hän syntyi Washington D.C.:ssä. Hän on myöhemmin esiintynyt joitakin kertoja myös Suomessa. Hänen tyylilajeikseen mainitaan psykedeelinen rock, rock, blues ja folk.
Yksi kansalainen, josta olisi minusta mainiosti riittänyt tehtävän aiheeksi, on Arvi Lind, joka täytti 80 vuotta 21.12. Siispä esitän tässä hänestä kehittämäni hönötyksen: Arvostettuna ruutuesiintyjänä vuosikausia ilonamme. Lasketteli ihmeellisen nautittavasti dataansa.
Viikon tehtävänelikkoon kuuluvat vakiot krypto ja kuvaristikko (tällä kertaa avoristikkona). Harvinaisempaa herkkua ovat palindromit ja sanapalapeli. Viimeksi mainittuun sijoitettavien sanojen joukossa oli helpotuksena kolme henkilön nimeä: taidemaalari, kuvittaja ym., syntymästä 130 vuotta 24.12., lentäjä-liikemies ym., syntymästä 115 vuotta 24.12. ja kitaristi-laulaja-säveltäjä ym., syntymästä 80 vuotta 21.12. Sanoja silmäillessäni löysin Z-kirjaimella alkavan tutun nimen: kitaristi oli löytynyt. Tämän jälkeen tuon nimen paikka löytyi helposti ja sen jälkeen kaikki muutkin sanat.
Palindromeissa haettiin asioita ja ihmisiä, erisnimiä ja verbejä. Asiat ja ihmiset ratkesivat helposti: kun löytää yhden varman kirjaimen, pystyy sijoittamaan myös toisen saman kirjaimen paikalleen. Erisnimet olivat vaikeampia, piti olla asiatietoa ennen kuin ratkaisut löytyivät. Yksi jäi löytämättä: The Ark -yhtyettä johtanut ruotsalaislaulaja. Verbit löytyivät kaikki, kolmas tosin vain tiukalla päättelyllä ja poissulkemisen menettelyllä. Kaikkiaan haussa oli 16 palindromia.
Krypton pääkuvassa kitaroi Ian Fraser Kilmister (syntymästä 80 vuotta 26.12.). Pääkuvasanaksi etsitään hänen lempinimeään. Tunnetuin hänen bändeistään oli Motörhead, jonka laulaja-basistina hän toimi. Hän kuoli 70-vuotiaana 28.12.2015. Krypto oli tehtävänä helpohko. Viisikirjaiminen avainsana antoi 4 eri kirjainta, jotka mitkään eivät olleet ihan yleisimmästä päästä. Niiden avulla kuitenkin löytyi muutama hyvä jatkopaikka ja ratkonta sujui vauhdikkaasti maaliin saakka.
Avoristikon pääkuvassa seisoo puhumassa kaksi tuttua miestä: Kalevi Sorsa (syntymästä 90 vuotta 21.12.) ja Matti Ahde. Kirjan tekstissä kerrotaan 75-vuotispäivästä 23.12.; Ahde kuitenkin kuoli yli vuotta aikaisemmin, 20.12.2019, 73-vuotiaana. Myös Kalevi Sorsa kuoli 73-vuotiaana, 16.1.2004. Ristikko on vankkaa laadintaa ja sopivasti kahden tähtensä vaikeuksinen. Hauska yksityiskohta: toisen herran sukunimi on mahtunut myös vastaussanaksi.
Palasimme normaalien ruokapatojen ääreen, mikä aina joulun jälkeen tuntuu poikkeuksellisen hyvältä. Kaurapuurolla voi todella myös herkutella.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 51/2020
Vuosi vierii viimeisiään
Niin se vaan on pikkuhiljaa tämäkin, varsin oudoksi muodostunut ajastaika, lähestymässä loppuaan. Joulun vietto tosin ei taida kovinkaan monella tänä vuonna edustaa mitään kimpassa elämistä. Mekin vaimon kanssa valmistaudumme viettämään koko juhlan kahdestaan.
Tämän viikon sunnuntaina saadaan adventtirundi valmiiksi, vuorossa on 4. adventtisunnuntai. Kyseessä on pyhä adventti, joka on omistettu Marialle. Neljännen adventin kynttilä on rakkauden kynttilä. Neljäs adventti on viimeinen sunnuntai ennen joulua.
Viikon hönötettävä on Nelli Matula, jolle tuli täyteen kokonaista 25 vuotta 18.12. Nelli Sofia Matula (syntynyt Espoossa) on minulle aika lailla tuntematon suuruus. Wikipediasta käy selville, että hän on suomalainen laulaja-lauluntekijä, jonka tyylilajit ovat pop ja r&b. Wikipediassa esitellään yleensä myös henkilön yksityiselämää. Tuon otsikon alla on Nellistä täsmälleen yksi lause: Nelli Matulalla on luki- ja kirjoitushäiriö.
Tehtävänelikko on höveli kryptomaaneille: peruskrypto, valintakrypto, kuvaristikko ja piilosana. Peruskrypton yläpuolella on teksti: Ismo Kallion syntymästä 85 vuotta 16.12.2020. Krypton vihje on VARA-, vastaussana 4-kirjaiminen. Vastaussana aukesi heti ja kohdasta 2 1 1 7 sain seuraavan tärkeän kirjaimen. Tuon sanan kanssa risteävä 22 6 1 3 16 (vastaussanan konsonantit 1 ja 3 peräkkäin) aukaisi lopulta kaikki ratkontahanat ja krypto oli valmis tuota pikaa.
Ismo Olavi Kallio syntyi Turussa ja aloitti näyttelemisen jo 10-vuotiaana. Hänelle kertyi pitkän uransa aikana suuri määrä sekä teatteri- että elokuvarooleja. Hän hallitsi sekä traagiset että koomiset roolit. Muistetuimmaksi rooliksi jäi tuo kryptossa etsitty. Itselleni on jäänyt pysyvästi mieleen kaksi hänen lauluansa, Arabi Ahab ja Jäkäti jäk, jotka hän levytti 1960-luvun alussa. Ismo Kallio kuoli 2.2.2019 Helsingissä 83-vuotiaana.
Valintakryptossa annetaan lisävihjeeksi: väritetylle riville tulee viikon uusi päivänsankari. Todella huomattava helpotus, kun viikon kaikki päivänsankarit ovat nähtävissä viereisellä sivulla! Helpottavaa on myös, että tämä nimi on ylimmällä vaakarivillä, se antaa varmat alkukirjaimet neljälle pystysanalle. Ratkaiseminen eteni tämän jälkeen normaalia vauhtiaan eli hitaasti, mutta kuitenkin varmasti.
Kaksitähtisen kuvaristikon pääkuvassa on Väinö Linna, jonka syntymästä tuli 100 vuotta 20.12.2020 (syntymäpaikka Urjala). Pääkuvan teeman sanat on rasteroitu. Niistä (jo pituuden perusteella) pystyy arvaamaan, mitä vastaussanoiksi tulee. Kaiken kaikkiaan ristikko on kelpo laatimus, joka ratkesi helppojen pääkuvasanojen ansiosta ehkä nopeammin kuin olisi muuten tehnyt. Väinö Linna kuoli 21.4.1992 Kangasalla 71-vuotiaana.
Piilosana (täytyy myöntää, että en ole kovin ihastunut EVVK:ssa käytettyyn termiin piilis) on tälläkin viikolla makeaa herkkua. Siinä on monia hytkähdyttäviä ja nokkelia vihjeitä. Juuri tähän viikkoon yhdistettäviä on jälleen kerran 6 kpl. Usean voittajaehdokkaan joukosta valitsin parhaaksi Vs 22:n: ”Espanjassa kyllä kodittomat syntyvät näinkin. Eri listoista selviää, että 18.12. on omistettu heille.” (12)
EVVK:n viikkoaamukammassa on jäljellä kaksi piikkiä. Yritetään yhdessä löytää se fiilinki, jolla luonnehditaan joulua: ihmisillä hyvä tahto.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 50/2020
Joku voi tulla ikkunan taa
Elämme niitä aikoja vuodesta, jolloin joululaulunkin mukaan pukin pikku apurit suorittelevat viimeisiä kiltti lapsi -kurkistelujaan ennen joulua. Tänä vuonna apurien look on hieman aikaisemmista vuosista poikkeava. Joulupukin omaksuman varovaisuuspolitiikan mukaan nuo tsekkaajat pitävät nyt maskeja (tosin joulun punaisia).
Viikolla on kaksi spesiaalipäivää. Ensimmäinen on tiistain (8.12.) Jean Sibeliuksen päivä, suomalaisen musiikin päivä. Sibelius syntyi Hämeenlinnassa 8.12.1865. Liputuspäivä 8.12. on ollut vuodesta 2011 lähtien. Sunnuntaina (13.12.) vietettiin kolmatta adventtisunnuntaita, hengen adventtia. Silloin puhutaan Johannes Kastajasta. Adventtikynttilä tuona päivänä on joulurauhan tunnus.
Viikon hönötettävä on Krista Pärmäkoski, joka saavutti kunnioitettavan 30 vuoden iän 12.12. Krista Pärmäkoski (o.s. Lähteenmäki) syntyi Ikaalisissa ja edustaa Ikaalisten Urheilijoita. Hän on yksi viime aikojen menestyneimpiä hiihtäjiämme. Tosin häneltä puuttuu arvokisakulta. Hän on voittanut MM-kisoissa 6 ja olympialaisissa 4 mitalia. Hänen nimensä 16 kirjainta mahdollistavat pitkän, lähes novellinomaisen hönötyksen.
Tehtäväkattaukseen sisältyy perusherkkujen (krypto, kuvaristikko, piilosana) lisäksi harvemmin esiintynyt sanaristit. Sanaristien teema lähtee eräästä 40 vuotta sitten nimensä muuttaneesta maasta. Kolmeen sanaristiin tulee kuhunkin samaan kohtaan maan entinen ja nykyinen nimi sekä nykyisen presidentin etunimi. Sanaristien kannalta onnekasta, että nämä kaikki ovat 8-kirjaimisia. Kuten sanaristit yleensäkin, tämä kolmikko oli minulle hyvin helppo ratkottava.
Kryptossa muistellaan John Lennonia, jonka ampumisesta tuli 40 vuotta 8.12. Omassa muistissa on vielä kirkkaana, miltä tuntui, kun tuona aamuna kuulin uutisen radiosta: järkytystä, vihan tunnetta ampujaa kohtaan, hiljentymistä asian absurdiuden äärellä. Krypton pääkuva-aihe on LESKI. Uskon, että tämä on ollut jokaiselle ratkojalle helppo. Niin oli myös muu krypto, varmuudella oikein ratkeavia sanoja löytyi heti alusta alkaen useita.
Kaksitähtisen kuvaristikon pääkuvassa nähdään huilua soittava mies ja ristikon oikean yläkulman ulkopuolella teksti Juhani Aaltonen 85 vuotta 12.12.2020. Juhani Antero ”Junnu” Aaltonen (syntynyt Kouvolassa) on jazzmuusikko, yksi merkittävimmistä suomalaisista tenorisaksofonisteista ja huilisteista. Hän oli perustajajäsenenä UMO Jazz Orchestrassa ja Tasavallan Presidentissä. Ristikko vastaa jälleen kerran hyvin vaikeustähditystään. Se ratkesi nopeasti tasaiseen tahtiin vyöryttämällä. Yksi henkilö, oikean ala-aukion reunapystysana, jonka vihjeenä on BERGLUND, jäi minulle vieraaksi googlettamisen jälkeenkin.
Tämän viikon tehtävät muodostivat yhden helpoimmista viikkopaketeista koko kirjassa. Ainoastaan piilosanassa piti muutaman kerran pysähtyä miettimään yksittäistä vihjettä. Tällä kertaa juuri tähän viikkoon sidottuja vihjeitä/vastaussanoja oli kuusi eli aika lailla keskiarvomäärä. Kokonaisuus oli tutusti mukavan monipuolisesti vihjeitetty. Alkuun oli useita ehdokkaita viikon parhaaksi vihjeeksi. Lopulta valitsin Vs 22:n: ”Lehden taitto on toimenasi. (9)” Lyhyt ja ytimekäs ja eksakti.
Itse aion muistaa joululaulun viisaan ajatuksen: ”Ei itkeä saa, ei meluta saa…”. Saattaahan hyvin olla, että nuo salaperäiset tsekkailijat hiippailevat iältään vähän kypsempienkin kansalaisten tekemisiä tarkkailemassa.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 49/2020
Etäjuhlien aikaan
Tarkasteltavan viikon sunnuntaihin sijoittuvat viikon erikoistapaukset. Nyt on vuorossa toinen adventtisunnuntai ja samaan päivään sijoittuu itsenäisyyspäivä. Se on niin tuttu, että en kirjaa tähän mitään historiallista katsausta. Tänä vuonna sitä juhlitaan historiallisesti etänä. Itsenäisyyspäivän perinteinen nimipäiväsankari Niilo on saanut vierelleen koko joukon muita juhlijoita. Sankareita on Niilo mukaan luettuna seitsemän.
Viikon hönötettävä on Toivo Kärki, jonka syntymästä tuli 105 vuotta 3.12. Hän syntyi Pirkkalassa papin perheeseen. Seitsenlapsisen katraan etunimet muodostavat hauskan kokonaisuuden. Toivon lisäksi olivat Usko, Lahja, Armo, Rauha, Voitto ja Ilo. Hänen sävellyksiään levytettiin noin 1400. Hän kuoli 76-vuotiaana vuonna 1992. Erkin hönötys Toivo Kärjestä menee läpi rima heiluen. Sanasepot-ohjelmassa korostimme aina, että (tässä tapauksessa) hönötyksen ensimmäinen sana ei saa olla Toivo. Erkillä se on Topi. Väänsin itse hönötyksen nimestä Toivo Kärki: Taituroi oivallisia iskelmiä vuosikymmeniä onnistuneesti. Kaverina ähelsi Repe kerrassaan ihastuttavasti.
Tehtäväkattaukseen kuuluvat krypton, tavuristikon ja sanaketjun lisäksi riimipiilis ja kielipuoli. Viimeksi mainitussa on sattunut sellainen harvinainen tapaus, että oikeaa ratkaisua ei kerrota lainkaan. Toisaalta piirretyt kaksi kasvia ovat helposti tunnistettavia. Suomalaissana on monikossa, ruotsalainen yksikössä. Riimipiilis kattaa yhden pitkän, runomuotoisen vihjeen, josta löytyy kaikkiaan neljä anagrammia vastaussanasta. Helppo juttu.
Krypton ulkopuolella oleva teksti kuuluu: Ronnie Österberg, kuolemasta 40 vuotta 6.12. Tehtävän pääkuvassa on teksti: ”Jan Noponen tilalla. Yhtye?” Vastaussanan koodi on 1 2 3 1 4 M. Tuon perusteella sana löytyi helposti. Mukana neljässä kirjaimessa on kaksi yleisintä vokaalia ja kaksi varsin harvinaista konsonanttia. Tällä kertaa ratkaisu eteni yllättävänkin helposti, ilman pitempiä pohdintataukoja. Ronnie Österberg syntyi Turussa 15.1.1948. Hän oli lahjakas rumpali, joka ehti soittaa monissa suomalaisissa popyhtyeissä. Huomattavimpina niistä mainitaan Blues Section ja siitä kehittynyt pääkuvasanan bändi. Vaikean diabeteksen uuvuttama Österberg teki itsemurhan hirttäytymällä itsenäisyyspäivänä 1980. Hän oli 32-vuotias.
Kaksitähtisen tavuristikon pääkuvassa on otos presidentin linnan itsenäisyyspäivän vastaanotolta. Maamme täytti 6.12. 103 vuotta. Sankari on edelleen pirteä ja toivottavasti jaksaa tulevaisuudessakin vielä kehittyä. Meistähän se loppujen lopuksi on kiinni. Edellisen kerran ennen tätä vuotta linnan juhlat peruutettiin vuonna 1974, kun silloisen presidentin Urho Kekkosen vaimo Sylvi kuoli vähän ennen itsenäisyyspäivää. Tavuristikossa oli jälleen muutama aika kinkkinen kohta. Huomasin, että silloin, kun kahden ristikkäin menevän vastaussanan ensimmäinen tavu on nelikirjaiminen, sen hahmottaminen on monta kertaa lyhyempiä tavuja hankalampaa. Tässä ristikossa tällaisia paikkoja oli kaksi. Ne olivat minulle kyllä vaikeampia kuin kaksi tähteä.
Sanaketjussa (tällä viikolla ei ollut piilosanaa) esitellään vastaussanoina uusia nimi- ja vanhoja syntymäpäiväsankareita. Kumpiakin on ketjuissa kolme. Niiden sijoittaminen kahteen suuntaan meneviin sanaketjuihin on hieno saavutus, hatunnosto Erkille. Uusissa etunimissä helpotti, kun käänsi sivua yhden taaksepäin. Siellä on lueteltuna kaikki viikon nimipäiväsankarit.
Viikolla oli hetken aikaa maa valkoisena ja auton päältä piti harjata lumet pois.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 48/2020
Marrasvarras
Ripustetaan marraskuun viimeinen viikko kepin nenään ja katsotaan, mitä EVVK meille tarjoaa. Viikon nimipäivistä on taas kerran aika suuri joukko normaalikäytössä olevia substantiiveja tai adjektiiveja: lempi, lemmikki, sisko, hilkka, kaisla ja aimo.
Viikkoon sisältyy yksi erityinen päivä, sunnuntai 29.11., jolloin on 1. adventtisunnuntai. Adventti (latinaksi adventus domini) tarkoittaa ”Herran saapumista/tulemista”. Adventtisunnuntaita on yhteensä neljä. Tähän ensimmäiseen liittyy olennaisesti Hoosianna-hymni. Muistojen bulevardilta tulee mieleen eräs Sanasepot-ohjelman tehtävä, Ad-ventti, jossa tasan 21 sanan mittaiseen ilmaukseen piti yrittää sijoittaa mahdollisimman monta ad-kirjainparia. Kokeilkaapa huviksenne, montako mahtuu.
Hönötettävä on tähänastisista erikoisin: ÄLÄ OSTA MITÄÄN. Tämän teeman kansainvälistä päivää vietettiin 27.11. Mielenkiintoista, että tällainen päivä on sijoitettu juuri joulusesongin kynnykselle!
Tehtäväpaketti suosii tällä viikolla kryptomaaneja: krypto, valintakrypto, kuvaristikko ja piilosana. Peruskrypton pääkuvassa seisoo Nakke Nakuttaja (alun perin Woody Woodpecker), joka juhli 80-vuotispäiväänsä 25.11. Pääkuvasanan koodi on 1 2 3 3 4. Kolmonen on ilman muuta selvä, mutta kumpi kahdesta vaihtoehdosta tähän vastaussanaksi tulee? Arvelin, että Erkki ei käyttäisi sitä ilmeisempää ja ryhdyin hakemaan toista vaihtoehtoa tukevia kohtia muualta kryptosta. Ja niitähän loppujen lopuksi löytyi. Alkuun pääsy pelkän varman 3:n kanssa oli hidas vaihe, mutta loppu sujui sutjakkaasti.
Valintakryptossa annetaan yksi helpotus: väritetylle vaakariville tulee 200 vuotta sitten 28.11. syntyneen filosofi Friedrichin sukunimi. Se ratkesi helposti, mutta ei se mihinkään muualle päin tehtävää mitään helpotusta tarjonnut. Yhtä hidasta ratkominen oli kuin kaikkien muidenkin valintakryptojen kanssa. Jotenkin tuntui, että tässä tehtävässä oli enemmän tavallisia ristikkosanoja kuin aiemmissa valintakryptoissa.
Kaksitähtisen kuvaristikon pääkuva on bändin konserttitilanteesta, vihjeteksti ristikon ulkopuolella kertoo: ”Kari ”Epe” Helenius 70 vuotta 25.11.” Pääkuvassa on kaksi lisävihjettä: ”Tämän takia Epe otti yhtyeen suojiinsa” ja ”O+”. Bändi on helppo tunnistaa, yksi Suomen nimekkäimpiä. Ristikko ratkesi tähtiensä määrän mukaisesti helpohkosti. Varsinaisesti siinä ei ollut mitään itse päivän sankarista. Tampereella syntynyt Epe Helenius tuli julkisuuteen, kun hän perusti Epe’s Music Shop -levykaupan vuonna 1972. Niitä syntyi lisää, mm. Mega Epe’s kaupat. Vuonna 1977 Helenius perusti Poko Rekords -levy-yhtiön.
Piilosana on sikäli poikkeuksellinen, että siinä on vain 4 juuri tähän viikkoon liittyvää vihjettä/vastaussanaa. Olisiko tämä viikko ollut muita aiempia tapahtumaköyhempi? Itse piilosana on tutun laadukas ja viihdyttävä. Monista hyvistä vihjeistä valitsin viikon parhaaksi Ps 8:n: ”Shepard lahjojen kanssa tuossa tuokiossa.” (5,4)
Kaamos syvenee. Tällä viikolla alkoi Utsjoella pitkä yö, aurinko nousee siellä seuraavan kerran vasta 16.1.2021. EVVK-vartaassa on kuitenkin vielä tänä vuonna 5 herkkukattausta, joten palataan herkuttelemaan viikon päästä.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 47/2020
Myrskyn merkkejä
Tarkasteltavalle viikolle sattuu kaksi erikseen huomioitavaa päivää. Torstaina (20.11.) on Lapsen oikeuksien päivä ja perjantaina (21.11.) Sanaristikkoseura Sanasepot ry:n 39. synttäripäivä, jota tosin ei ole huomioitu EVVK:n sivuilla.
Lapsen oikeuksien päivä sovittiin kansainväliseksi vuosipäiväksi vuodesta 1954 lähtien YK:n yleiskokouksen aloitteesta. Suomessa päivä tuli kalentereihin 1990-luvulla ja liputuspäiväksi tänä vuonna. Mielestäni tässä kunnioitetaan todella tärkeää asiaa, joka valitettavasti on huonolla tolalla vielä kovin monessa maailman kolkassa.
Sanaristikkoseura Sanasepot ry. perustettiin Helsingin Kalliossa Hilman päivänä 21.11.1981. Varsinaisina puuhamiehinä olivat Iisakin Ristikoiden perustaja ja päätoimittaja Paavo I. Lukkaroinen sekä yli-insinööri Veikko Nurmi, joka valittiin seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Perustajajäseniin kuuluvat myös Pekka Joutsi, Aulis Lehto ja Erkki Vuokila, kaikki ristikkoihmisten hyvin tuntemia laatijoita. Pitkän toimintansa aikana seura on monella tavalla vaikuttanut ristikoiden sisällön ja laadun kehitykseen. Näkyvimpänä toiminnan muotona on ollut ristikonratkonnan SM-kisojen läpivienti (yhdessä Ilta-Sanomien kanssa) vuodesta 1993 alkaen.
Hönötettävänä on Kalervo Kummola (75 v. 21.11., syntyisin Raisiosta). Kummola on monin tavoin ansioitunut mies, joka on eniten niittänyt laakereita jääkiekon eteen tekemistään asioista. Hän toimi myös yhden kauden Kokoomuksen kansanedustajana. Minulle Kummolasta tulee mieleen ukkonen, koska melkein kaikissa hänestä lukemissani lehtijutuissa hän jyrähtää asiansa esille.
Tehtäväkattauksen eka on odotetusti krypto. Pääkuvassa on esine (jota tätä kirjoittaessanikin käytän) ja vihjeteksti ”Ensimmäinen patentti kuvan keksinnölle 17.11.1970.” Viisikirjaimisen sanan numerokoodi on 1 2 2 3 2. Tehtävä ratkesi tasaisella vauhdilla, sanasto oli tyypillisen monipuolista.
Kuriositeettitehtävänä Maailman TV-päivän kunniaksi on joukko sanoja (28 + 1), joissa kussakin on jossain kohtaa peräkkäin kirjaimet tv. Tehtäväidea on mukava ja sanat ratkesivat pääosin hyvinkin helposti. Tosin sellaiset kohdat, joissa kysytään Serbian voittoisaa euroviisua Helsingissä vuonna 2007 tai Kula Shakerin hittiä, ovat minulle täyttä hepreaa ja hyppään ne yrittämättä yli.
Avoristikon pääkuvassa on Hannu Nurmio (70 v 21.11.). Helsingissä syntynyt Nurmio on opiskellut oikeustieteen kandidaatiksi, mistä lienee yhteys hänen taiteilijanimeensä. Hän on levyttänyt todella laajan tuotannon ja saanut urallaan joukon suuria hittejä, suurimpana Valo yössä. Kirjan tehtävä on tarkoin kahden tähtensä vaikeuksinen ja samalla nopeudella/hitaudella ratkeava.
Piilosanassa on tällä kertaa kaikkiaan 9 juuri tähän viikkoon liittyvää vihjettä/vastaussanaa eli lähes ennätysmäärä. Taas herättää ihastusta Erkin vihjekirjon monipuolisuus ja oivaltavuus. Suosikiksi nostan tässä piilosanassa Ps 4:n: ”Eiköhän Daim pyri suosioon Egyptissäkin.” (8)
Myrskyn merkkejä on tällä viikolla näkynyt erityisesti kahdessa paikassa: ulkona luontoa piiskaavissa varsinaisissa myrskyissä sekä koronatartuntojen voimakkaassa kasvussa pääkaupunkiseudulla. Toivotaan laantumista kummassakin!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 46/2020
Säyseässä syyssäässä
Täällä etelässä (Tikkurila) on ollut mukavan leppeä viikko. Siihen on varmaan vaikuttanut paksu pilvikerros, joka puolestaan on tehnyt viikosta hyvin hämärän. Päivälläkin on ollut lähes pimeää. Onneksi löytyy valonlähteitä, kuten tämä ahaaelämystuikkuja sytyttelevä EVVK.
Viikon nimipäiväsankareissa on yksi mielenkiintoinen tapaus, Ano (13.11.). Arvioin sen esiintyvän ristikoissa useammin kuin tosielämässä. Tosin ristikoissakin se esiintyy pelkästään monikossa. Tällä hetkellä lienee vain yksi tunnettu Ano, perussuomalaisten kansanedustaja, voimanostaja ja yrittäjä Ano Turtiainen (s. 1967).
Viikon hönötettävä on Pasi Kaunisto (70 vuotta 9.11.). Pasi, syntyjään Ylöjärveltä, on yksi menestyneitä iskelmälaulajiamme. Suuri läpimurtohitti vuodelta 1969 oli Koskaan et muuttua saa. Syksyn sävelen voitto tuli kappaleella Sanat eivät riitä kertomaan. Muita ikimuistettavia hittejä 1970-luvulla olivat Lakeuden kutsu, Sata kelloa sekä Nelostie.
Tehtävänelikon aloittaa krypto, joka parin edellisviikon tapaan on kapea ja sisältää vain 22 eri kirjainta. Pääkuvana on ulkopelikenttä, jossa selvästikin pelataan mailapeliä. Pääkuvasanan (5 kirjainta, koodein 1 2 3 4 3) vihjeenä on ”Ensimmäinen koepeli 14.11.1920”. Se ratkesi todella helposti. Eteenpäin pääsyssä ratkaiseva sana oli vaakasuoran pääkuvasanan ensimmäisestä kirjaimesta pystyyn lähtevä 1 7 7 9 2. Kun löytyi kolmesta mahdollisesta se oikea, jatko sujuikin mukavan vauhdikkaasti.
Harvinaisempaa herkkua ovat tämän viikon sanaristit. Helsingin Automessujen kunniaksi (jotka piti järjestää 13.–15.11.) kussakin sanaristissä vastaussanoina on kaksi automerkkiä, samassa kohtaa tehtävää. Tämä rakennelma helpotti ja nopeutti ratkomista huomattavasti: näkyvissä olevat kirjaimet ohjasivat heti oikeisiin sanoihin. Yksi merkeistä oli minulle tuntematon, mikä ei yhtään hidastanut etenemistä.
Kuvaristikko on tällä viikolla yksitähtinen. Sen pääkuvassa esiintyy Neil Young (tai Niilo Nuori, kuten häntä usein kuuluu kutsuttavan) 12.11. olleen 75-vuotispäivänsä kunniaksi. Young syntyi Torontossa Kanadassa. Hän oli 1960-luvulla suositun Buffalo Springfield -yhtyeen jäsen. Suurta mainetta hän saavutti siinä bändissä, jonka bändikaverien nimet löytyvät ristikon vastaussanoina. Itse olen nähnyt Youngin livenä joitakin vuosia sitten Hartwall-areenalla. Ristikko on tähdityksensä mukainen, se ratkeaa leppoisasti ja nopeasti.
Piilosanan vakiopaikalla haetaan tällä kertaa anagrammeja. Yksi suomalaisen rockmusiikin ikoneista, Ismo Alanko, täytti 60 vuotta 12.11. Alanko, syntyjään Keravalta, tuli varsinaisesti tunnetuksi joensuulaisesta Hassisen kone -yhtyeestä. Sielun veljet oli toinen maineikas Alangon bändi. Hänet vihittiin v. 2019 filosofian kunniatohtoriksi Itä-Suomen yliopistosta. Juuri tuosta kunniatohtori-sanasta on EVVK:hon viritetty 30 anagrammia.
Siispä Alfapet-pelin irtokirjaimet esiin ja anagrammien kimppuun. Kunniatohtori on hyvä anagrammoitava, neljä eri vokaalia ja sopiva vokaali/konsonantti -suhde. Vihjeet olivat hyvin eksakteja ja irtokirjaimet loistavana apuna, joten sain yhtä lukuun ottamatta kaikki (29/30) ratkeamaan helposti. Ilman irtokirjaimia olisin ehkä onnistunut parissa kohtaa. Joka tapauksessa hauskaa askaretta.
Pohdinnassa on tällä hetkellä, mikä olisi, uuden säännöksen aikana, sopiva ajankohta vaihtaa autoon talvirenkaat.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 45/2020
Kohteena isisi
Tarkasteltava viikko on ollut Suomessa lämmin, jopa poikkeuksellisen, ja Yhdysvalloissa kuuma, jopa poikkeuksellisen. Suomessa syynä on ollut ilmasto ja USA:ssa vaali-ilmasto. Tähän viikkoon on liittynyt kalenterissa kaksi erityistä päivää, ruotsalaisuuden päivä ja isänpäivä.
Ruotsalaisuuden päivää (myös Kustaa Aadolfin päivä) vietetään 6.11., jona päivänä vuonna 1632 Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf kaatui Lützenin taistelussa. Päivä juhlistaa suomenruotsalaisten oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa. Liputuspäivä se on ollut vuodesta 1979 lähtien.
Isänpäivä lienee edellistä tutumpi. Sen idea kehittyi Yhdysvalloissa äitienpäivän vanavedessä. Suomessa se tuli allakkaan pysyvästi vuonna 1987. Perinteiset onnittelut lapsilta ja lapsenlapsilta tulivat allekirjoittaneelle tänäkin vuonna.
Viikon hönötettävänä on Matti Vanhanen (65 vuotta 4.11.), joka taitaa juuri nyt olla sukunimensä mukainen. Paljon ennen Mattia ristikoissa esiintyi yleisesti hänen isänsä Tatu, etunimensä erinomaisen kirjainjakautuman, ei yhteiskunnallisten saavutustensa takia.
Tehtävissä löytyy kolme vakiota: krypto, kuvaristikko ja piilosana sekä kuriositeettina tehtävä, joka on saanut nimekseen Sodan tuulet. Viimeksi mainittu kunnioittaa 6.11. juhlittua kansainvälistä päivää ympäristön hyväksikäytön estämisessä sodassa ja aseellisissa konflikteissa. Erkki antaa vihjeet 17 sanalle, joissa kunkin vastauksessa löytyvät kirjaimet S, O, T ja A, tuossa järjestyksessä ja joissa osaan lisätään yksi ekstrakirjain ja osaan kaksi. Bonuksena on kymmenen sanaa, jotka löytyvät muuttamalla yhtä SOTA-sanan kirjainta toiseksi. Yleisesti ottaen nämä olivat helppoja, olihan valmiita kirjaimia paljon. Tosin en ole koskaan aikaisemmin tiennyt, mikä on kasakkaratsuväen eskadroona, jota kysytään yhdessä kohdassa.
Krypton pääkuvan aihe kumpuaa tiedosta, että Laila Pullisen kuolemasta tuli 5 vuotta 4.11. Pääkuvassa on Pullisen tunnetuin teos ja kysymys: Kenen monumentti? Oikea vastaus antaa neljä kirjainta. Tämän tuntenevat lähes kaikki. Krypto on normaalia kapeampi ja siinä on vain 22 kirjainta normaalien 24 sijaan. Ratkonta oli suht. helppoa. Erkki pistää vielä viime viikkoista paremmaksi: nyt kryptosta puuttuu kaksi Suomen kahdeksasta vokaalista. Laila Pullinen oli syntynyt Terijoella ja kuoli Helsingissä 82-vuotiaana.
Kaksitähtinen kuvaristikko juhlistaa Margaret Mitchelliä, jonka syntymästä tuli 120 vuotta 8.11. Pääkuvan valokuvan Erkki otti matkallamme USA:n etelävaltioihin. Kävimme Georgian osavaltiossa tuon Mitchellin hittiteoksen ”kotikartanossa”. Ratkomalla ristikon saat varmistuksen kirjan (ja sen perusteella tehdyn elokuvan) nimestä. Mukavaa ratkottavaa paitsi yksi purnauksen aihe: pääkuvan alla olevalle 4-kirjaimiselle vastaussanalle on vihje ”BLOGGARI EZEN”. Vastaussanan toinen kirjain on piilossa. Tämä bloggari on minulle (ja väitän valtaosalle muitakin ratkojia) täysin tuntematon. Mukavampi olisi ollut se kotimainen tuttu maajussipohjainen vihjeitettävä.
Piilosanassa on tällä kertaa poikkeuksellisen vähän juuri tähän viikkoon liittyviä vihjeitä, vain 4 kpl. Muuten tehtävä on tutun laadukas. Siinä oli useita kutkuttavia vihjeitä, joista parhaaksi valikoitui vs 21: ”Suorasuultasi kuulin, että tämän päivä on 6.11.” (13)
Tämän viikon otsikko viittaa isänpäivään. Toivottavasti kaikki ottivat isänsä muistamisen kohteeksi. Se lämmittää mieltä kovasti, varsinkin tällaisena osittaisessa eristyksessä elämisen aikoina.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 44/2020
Pyryä koko maassa
Viikko viikolta kimpassa elämisen raportoinnista on ollut itselleni se hyöty, että on tullut selvitettyä aiempaa perinpohjaisemmin erilaisten allakan spesiaalipäivien taustoja ja syntyhistorioita. Tarkasteltavalla viikolla näitä spesiaaleja on kahtena peräkkäisenä päivänä: lauantaina (31.10.) on pyhäinpäivä ja sunnuntaina (1.11.) uskonpuhdistuksen muistopäivä.
Pyhäinpäivää (aiemmin pyhäinmiestenpäivä) vietetään 31.10.–6.11. välisenä lauantaina. Se on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Tällöin on usein tapana viedä kukkia lähimmäisten haudoille. Uskonpuhdistuksen muistopäivää vietetään 22. sunnuntaina helluntaista. Muistellaan Martti Lutherin käynnistämää uskonpuhdistusta, jonka starttihetkeksi katsotaan 95 teesin julkistaminen 31.10.1517, siis jo yli 500 vuotta sitten.
Viikon hönötettävänä on Oiva Sala (syntymästä 120 vuotta 31.10.2020). Sala on oivan sukunimensä takia vielä nykyäänkin usein ristikoissa esiintyvä näyttelijä. Jos olisi pitänyt alkuperäisen sukunimensä Salin, olisi unohdettu suuruus. Oiva Sala esiintyi 37 elokuvassa 1940-luvulta lähtien. Hänen tavaramerkkinsä olivat yliampuvat, naismaisesti esitetyt roolit. Hänellä oli rooli mm. seuraavissa filmeissä: Niskavuoren Heta, Hilja maitotyttö ja Kaasua, komisario Palmu. Hän oli kuollessaan 79 vuoden ikäinen.
Viikon tehtäväkattaus suosii kryptomaaneja: krypto, valintakrypto, tavuristikko ja piilosana. Tällä viikolla ei siis mitään kuriositeetteja vaan todella peruskauraa.
Krypto kunnioittaa kansainvälistä nallepäivää, nallekarhun ja lastenkulttuurin teemapäivää 27.10. Pääkuvassa hymyilee pikkutyttö, sylissään itseään isompi nalle. Pääkuvasana on 4-kirjaiminen, koodinumerot 1 2 1 3. Tämän selvittäminen osoittautui minulle yllättävän hankalaksi. Jotenkin ajatukseni pyörivät 5-kirjaimisen nallen ympärillä. Meinasin jo luovuttaa, mutta mitä olisin siitä kirjoittanut tälle palstalle! Lopulta lamppu syttyi ja sain sanan selville. Senkin jälkeen eteneminen oli varsin hidasta. Mielenkiintoista tässä kryptossa oli lisäksi se, että yksi suomen kielen kahdeksasta vokaalista puuttui kokonaan.
Valintakryptossa annettiin lisävinkki, että eräälle vaakariville tulee juuri nyt vietettävän eturauhas- ja kivessyövän vastaisen kuukauden nimi. Se toimi myös harhautteena, koska rupesin heti etsimään sanaa, joka päättyisi kahteen u-kirjaimeen. Eikä sellaisia löytynyt yhtään! Tämän sanan löytäminen oli tämän tehtävän hauskin hetki. Ratkonta lähti etenemään alusta hyvin, kun ylin 8-kirjaiminen vaakasana löytyi aika helposti.
Tavuristikon (kaksi tähteä) pääkuvassa hymyilee Eva Wahlström (40 v. 30.10., syntymäpaikka Loviisa). Eva Ulrika Birgitta Wahlström nyrkkeili ylemmässä höyhensarjassa, jossa hän voitti vuosina 2004 ja 2005 olympiahopeaa. Vuonna 2015 hänestä tuli ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyssä maailmanmestaruuden voittanut suomalainen. Ristikko on tavuristikoille tyypillisesti siellä täällä vaikeahko, parissa kohtaa piti pinnistää ihan tosissaan.
Piilosana on jälleen kerran laatutyötä, mukana 7 tarkastelujaksoon liittyvää vihjettä. Valtaosa pystysanoista ulottuu laidasta laitaan. Poikkeuksellisesti yksi vihje jäi minulta hiffaamatta, kun etsin väärästä lähtökohdasta. Haluankin nostaa sen tämän tehtävän parhaimmaksi: ”Kylpylä, ahmaisit koirat sisääsi.” (9)
Takaisin otsikkoon, miten niin pyryä koko maassa? No, kun sunnuntaina 1.11. on päivänsankarina Pyry!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 43/2020
Vuoden pisin viikko
Olemme juuri eläneet ekstraviikon. Se on tuntia pitempi kuin valtaosa vuoden viikkoja ja kaksi tuntia pitempi kuin se viikko, jolta tuo ylimääräinen tunti otettiin. Olemme siirtyneet (takaisin, niin kuin sanonta kuuluu) talviaikaan. Virallinen siirtymispäivä oli sunnuntai 25.10.
Tarkasteltavaan viikkoon liittyy myös toinen erityinen päivä, lauantaiksi (23.10.) sattuva YK:n päivä. Tuona päivänä juhlistetaan Yhdistyneitä Kansakuntia, joka järjestönä perustettiin San Franciscossa vuonna 1945. Päivä otettiin mukaan suomalaisiin kalentereihin vuonna 1968 ja siitä tehtiin liputuspäivä vuonna 1987.
Viikon hönötettävänä on Milana Misic (50 v. 23.10.), legendaarisen Laila Kinnusen tytär. Wikipedian mukaan hänen koko nimensä on Laila Anna-Maria Milana Misic-Puukari, Espoossa syntynyt. Hänellä on optikon koulutus. Milana on julkaissut 10 albumia vuodesta 1991 lähtien. On varmaan ollut alkuvaiheessa kovaa, kun vertailukohtana on ollut niin lahjakas ja suosittu äiti. Erkin hönötyskin huomioi Lailan. Se päättyy mukavasti Milanan sukunimen viimeistä kirjainta kuvaavaan sanaan cool. Pari muutakin sopivaa c-alkuista olisi ollut käytettävissä: chic ja charmikas.
Viikon tehtävänelikossa ovat vakioista krypto ja kuvaristikko, vähän harvinaisempi sanaketju ja yhden kerran kuriositeetti Melkein täyskaimat. Viimeksi mainittu ei perustu mihinkään tarkasteluviikon ajankohtaisuuteen vaan erääseen sanaristikot.net-sivuston keskustelusäikeeseen. Säikeessä on tuotu esille henkilöitä, joiden koko nimet eroavat toisistaan vain yhden tai muutaman harvan kirjaimen verran. Erkki on vihjeittänyt 11 tällaista parivaljakkoa. Mukava kuriositeettitehtävä, itse onnistuin löytämään etsityistä pareista yhdeksän.
Krypton pääkuvasanan teemana on Unto Mononen, jonka syntymästä tuli 90 vuotta 23.10. Vihjeenä 7-kirjaimiselle vastaussanalle on ”Klassikkojen klassikko” ja se voi tietysti viitata vain yhteen Monosen sävellykseen. Jatkosanat selvisivät tällä kertaa ilman suurempaa ponnisteluja, kaksi hyvin helppoa jatkopaikkaa tarjosi nopean etenemismahdollisuuden. Unto Mononen syntyi luovutetulla Karjalan alueella Muolaassa. Hänet tunnetaan yhtenä suurista Someron muusikoista. Hän sävelsi koko joukon Suomen suosituimpia tangoja. Hän kärsi vaikeasta alkoholismista ja ampui itsensä vain 37-vuotiaana 28.6.1968.
Kuvaristikon pääkuvassa komeilee Albert Järvinen (syntymästä 70 vuotta 25.10., syntymäpaikka Iitti), kuuluisimman bändikokoonpanonsa kanssa. Oikea etunimi ja bändi löytyvät, kun ratkaiset tämän kaksitähtisen ristikon. Yksi hänen esikuvistaan oli blueskitaristi Albert King, jonka mukaan hän sai kutsumanimensä. Häntä pidetään yhtenä Suomen kaikkien aikojen parhaista alansa kitaristeista. Hän kuoli Lontoossa 24.3.1991 40-vuotiaana. Ristikko on tasaiseen tahtiin ratkeava, kaikilta osin mielestäni tasan kaksitähtinen.
Sanaketjun teema on Helsingin kirjamessujen (22.–25.10.) kunniaksi kirjallisuusaiheinen. Vastaussanoiksi tulee epätavallisen paljon nimiä, joka vaatii ratkojalta faktatietoa. Onneksi Erkki on laittanut vihjeiden joukkoon myös helpottavia lisäyksiä. Ilman niitä ehkä tehtävä olisi jäänyt loppuun asti ratkeamatta. Kirjamessuja ei tietenkään pidetty paikan päällä, vaan tällä kertaa virtuaalisena. Todella suuri harmi, paikalle vieraaksi olisi tullut yksi suursuosikeistani, Ken Follett.
Olemme siis siirtyneet talviaikaan ja taas puolen vuoden kuluttua palaamme kesäaikaan, kaikesta EU:ssa käydystä parran päristelystä huolimatta.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 42/2020
Keskiössä maskit
Keskustelun ydintä tällä viikolla näyttävät olleen maskit ja niiden käyttöön liittyvät erilaiset argumentit, ihmettelyt ja politikoinnit. Itse siirryin maskin käyttäjäksi männä viikolla, katsotaan, auttaako se ketään ja mitään.
Ilahduttava havainto kaikille, jotka vielä eivät ole noteeranneet: vuoden 2021 EVVK-kirja on ilmestynyt kauppoihin. Itse näin sen ensi kerran kauppakeskus Jumbon Citymarketin lehtihyllyllä ristikkolehtien valikoimassa. Vaikka vielä tätä tämänvuotistakin on (ainakin minulla) jäljellä kymmenkunnan viikon siivut.
Viikon nimipäivissä on jälleen koko joukko sellaisia, joilla on myös joku substantiivimerkitys. Pienellä voidaan viikon nimistä kirjoittaa aarre, sirkka, saaga, satu ja säde.
Viikon hönötettävä on Esko Salminen, 80 vuotta 12.10. Salminen, yksi Suomen todella legendaarisista näyttelijöistä, syntyi Helsingissä. Hänen vanhempansa olivat näyttelijät Unto Salminen ja Kyllikki Väre. Teatteriura on jo 60 vuoden mittainen. Lisäksi on lukuisia rooleja elokuvissa ja TV:ssä. Suomen näyttelijäliitto myönsi hänelle v. 2010 kaikkien aikojen ensimmäisen ylinäyttelijän arvon. Muistojen bulevardilla väikkyy kuva 1970-luvulta, jolloin Salminen teki teatterihistoriaa Turussa. Siellä asuin silloin minäkin ja kauhoin usein kilpaa Eskon kanssa Samppalinnan maauimalan altaassa (emme tosin tunteneet toisiamme).
Tehtäväsettiin kuuluu vakioiden (krypto, kuvaristikko, piilosana) lisäksi tällä kertaa sanaristit. Näiden aasinsiltana on Anwar Sadat, jonka julistamisesta Egyptin presidentiksi tuli 50 v. 16.10. Jokaiseen sanaristiin, jotka jälleen kerran ratkesivat tosi helposti, Erkki on sijoittanut vastaussanoiksi kaksi lukusanaa. Anwar Sadat syntyi Kairossa 25.12.1918. Hän oli Egyptin presidenttinä 1970–1981. Vuonna 1978 hän jakoi Nobelin rauhanpalkinnon Israelin pääministerin Menachem Beginin kanssa. Hänet murhattiin voitonpäivän paraatissa Kairossa 6.10.1981. Hänen sukunimensä elää edelleen ristikoissa hyvän kirjainjakautumansa takia.
Viikko 42 on teemaltaan leipäviikko (täytyyhän sillekin olla oma juhlistamisajankohtansa!). Se näkyy krypton pääkuvassa, josta ratkeaa 5-kirjaiminen sana, jonka viimeinen kirjain on Ä. Sanan vokaalit ovat heti selvät, konsonanteissa pitää arpoa kahden mahdollisuuden välillä. Asian varmisti vaakavastaussana 13 1 3 2. Sen jälkeen ratkonta eteni vauhdikkaasti maaliin saakka.
Kaksitähtisen kuvaristikon pääkuvassa poseeraa Cliff Richard (80 v. 14.10.). Richard, oikealta nimeltään, hetkinen meinasi tulla juonipaljastuksia, sillä tuo nimi tulee pääkuvasta ratkaisuksi, syntyi Lucknowissa Intiassa. Hän nousi kuuluisuuteen 1950-luvun lopulla ja on aika lailla pysynyt siellä siitä lähtien. Hän on noussut Ison-Britannian singlelistoille kuutena peräkkäisenä vuosikymmenenä ja myynyt yhteensä yli 250 miljoonaa levyä. Suurimman suosion aikaan liittyy keskeisesti taustabändi The Shadows. Ristikko on tasaisen varmaa jälkeä. Pystysuorassa pääkuvasanassa on yksi Cliffin uran saavutuksista.
Piilosana on oiva piste tämän viikon I:n päälle. Ajankohtaisvihjeitä on tällä kertaa 6. Oma suosikkini on Vs 1: Chaplinin oli katkeroiduttava saadakseen leffansa ensiesitykseen 80 vuotta sitten 15.10. (18).
Palatakseni otsikkoaiheeseen: jo pikkupoikana yksi minun suurista sankareistani käytti maskia. Hän oli tietenkin Mustanaamio, jonka maski tosin ei olisi suojannut koronalta. Toisaalta Mustis oli niin kova jätkä, että tuskin koronakaan olisi mahtanut hänelle mitään.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 41/2020
Kivinen jakso
Tarkasteltavan viikon lauantaina (10.10.) vietettiin Aleksis Kiven päivää, suomalaisen kirjallisuuden päivää. Liput liehuivat, kulttuuri oli voimakkaasti läsnä. Aleksis Kivi oli Suomen ensimmäinen ammattikirjailija. Hänen aikaansaannoksensa kohtasivat hänen elinaikanaan kiivastakin kritiikkiä. Hän kuoli vain 38-vuotiaana vuonna 1872. Myöhemmin kiinnostus hänen teoksiaan kohtaan virisi uudestaan ja hän nousi kansalliskirjailijaksi. Myös ristikoissa hän ja hänen kuuluisimmat hahmonsa esiintyvät edelleen suht. säännöllisesti.
Viikon hönötettävänä on 60-vuotispäiväänsä 8.10. viettänyt Kikka Laitinen. Kirsi-Marja ”Kikka” Laitinen syntyi Lempäälässä. Wikipedian mukaan hän on suomalainen laulaja-lauluntekijä, rock-muusikko, sanoittaja ja säveltäjä. Hänen ensimmäinen bändinsä oli Gasoline Girls and Petrol Boys, joka teki neljä albumia vuosina 1988–1992. Nykyinen bändi on Kikka Laitinen Co., joka on tehnyt toistaiseksi 8 albumia.
Viikon kattaus sisältää tutusti neljä tehtävää, tutuimmat vakiot: krypto, kuvaristikko (tällä kertaa avoristikkona) ja piilosana, spesiaalina välistäveto. Tuo jälkimmäinen kunnioittaa Aleksis kiven päivää. Sen tyyppistä ei ole muistini mukaan aiemmin esiintynyt. Erkki antaa 20 vihjettä sanoille, joissa kussakin on sisällä sana kivi. Pähkinä oli minusta hauska ja suht. helppo, koska vastaussanan sisältä löytyi joka kerran tuo nelikirjaiminen sana. Ei haitannut, vaikka vastaussana oli pitempikin (pisimmillään 16 kirjainta), kivi oli kova helpotus pohtimisessa. Sain suoralta kädeltä oikein 18 sanaa. Kahdessa tapauksessa onnistuminen oli kiinni sanan ensimmäisestä tavusta, itse sanat olivat minulle vieraampia.
Krypton pääkuvassa on Ilkka Vainio (60 v. 7.10.). Pääkuvasanaksi haetaan hänen isänsä etunimeä, josta kryptoon saadaan 4 valmista kirjainta. Tuon sanan konsonantit ovat harvinaisemmasta päästä, joten niitä ei löytynyt kuin muutamassa kohdassa. Mutta kun tehtävässä on sana 3 11 1 22, löytyi helposti kaksi lisävokaalia. Kaikkiaan sanakudelma oli vaikeammasta päästä tämän kirjan kryptoja. Ilkka Jussi Vaino syntyi Kotkassa vanhempiensa esikoisena. Hän on tuottanut noin 200 kulta- ja platinalevyä. Hänen sanoituksiaan on levytetty noin 900.
Avoristikon pääkuvassa poseeraa Aake Kalliala (70 vuotta 5.10.). Aarne Elis ”Aake” Kalliala syntyi Heinolassa. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta 1980-luvun alussa. Näyttelijänuransa hän aloitti Spede Pasasen elokuvien sivurooleissa. Hän teki 1980- ja 1990-lukujen taitteessa yhteistyötä Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa, erityisesti on jäänyt mieleen Pulttibois. Kotikadussa hänellä oli huomattava rooli, jota haetaan ristikon pääkuvaan liittyen, joten en anna sen enempää juonipaljastuksia. Aake on laulajana levyttänyt mm. albumit Aake presidentiksi ja Mikset jätkä itke. Itse ristikko oli jälleen tasaisesti vaikeusasteensa mukainen, sanasto monipuolista ja vihjeet mukavasti tuoreita näkökulmia esittäviä.
Piilosanassa on tällä kertaa 8 juuri tähän viikkoon liittyvää vihjettä ja/tai vastaussanaa eli hiukan keskiverron yläpuolella. Aloitin ratkonnan pystysana ykkösestä ja kirjoitin siihen väärän vastauksen, jossa kuitenkin oli oma logiikkansa (kätkö). Tuo virhe vaikeutti ratkonnan loppupuolta jonkin aikaa, ennen kuin ymmärsin hylätä alkuperäisen sanani. Parhaan vihjeen erikoismaininta menee tällä kertaa Vs 5:lle: ”Upseerien virkakaudet harvoin alkavat luostarista.” (11).
Korona on kiihdyttämässä. Olohuoneen ikkunasta näkyvät korkeat koivut muuttuivat tällä viikolla kirkkaan keltaisiksi.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 40/2020
Lokaa lentää ja heitellään
Vuoden kierrossa on vuorossa lokakuu, joka, kuten tiedetään, on vuoden pisin kuukausi, ainakin niin kauan, kun siirrymme lokakuun lopussa kesäajasta talviaikaan. Tuolloinhan lokakuu saa yhden ylimääräisen tunnin. Tänä vuonna ei lokakuun alussa ole juuri nähty lokaa, on saatu nauttia lämpimistä ja kauniista ilmoista. Sen sijaan loan heittoa on kuultu sitäkin enemmän. Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden ensimmäinen väittely oli siinä suhteessa ehkä kaikkien aikojen ennätys tai tässä tapauksessa pohjanoteeraus.
Viikon 40 sunnuntaina on yksi maininnan arvoinen kuriositeetti, Mikkelinpäivä. Se oli alun perin arkkienkeli Mikaelille, mutta nykyisin kaikille enkeleille omistettu kristillinen juhlapäivä. Alun perin päivä oli 29.9., joka edelleen on Mikaelin ja Mikon nimipäivä. Nykyisin Mikkelinpäivää vietetään 29.9. jälkeisenä sunnuntaina.
Viikon hönötettävänä on Iltalehti, joka juhli 40-vuotista taivaltaan 1.10. Minulle itselleni Iltalehti on aina pysynyt iltapäivälehtien kakkosena. Ero Iltikseen piteni huomattavasti sen jälkeen, kun Iltalehti alkoi panostaa entistä vähemmin ristikoihin.
Tehtäviä on jälleen neljä. Piilosanafriikit jäävät tällä viikolla ilman. Mukana ovat krypto, kuvaristikko ja sanapalapeli sekä kuriositeettina anagrammi. Tuo viimeksi mainittu juhlistaa maailman eläinten päivää (4.10.). Sen kunniaksi Erkki on vääntänyt kaikkiaan 25 eläimen nimet moni-ilmeisiksi anagrammeiksi. Lähdin vastaamaan haasteeseen ja otin esille Alfapet-irtokirjaimet. Tehtävä osoittautui todella vaikeaksi. Jotkut nimet ovat niin pitkiä, että irtokirjaimienkaan avulla niitä ei meinannut löytää. Itse jaksoin vääntää näkyviin 12 oikeaa vastausta eli pääsin puolivälin tienoille.
Krypton pääkuvavihjeenä on: ”Yhdistyi 30 vuotta sitten 3.10.” Vastaussanasta, joka löytyi helposti, saa kolme valmista kirjainta ratkaisuun. Kirjainten yleisyydestä huolimatta niitä löytyi kryptosta yllättävän vähän. Meinasi koko ratkonta tiltata tähän kohtaan! Kunnes löysin sanan 13 13 18 13 1, jossa ykkönen on pääkuvasanasta löytyvä konsonantti. Tämän löydön jälkeen ratkonta sujuikin maaliin asti tasaista vauhtia.
Kaksitähtisen kuvaristikon teemana on Tenavat-sarjakuvan 70-vuotispäivä 2.10. Ristikon laadinnasta syvä kumarrus ja hatunnosto Erkille. Hän on onnistunut sijoittamaan laatimukseen kaikkiaan 13 teemaan liittyvää vastaussanaa, joista pisin on 16-kirjaiminen. Kokeilkaapa laatijat vastaavaa, samankokoiseen ristikkoon (15×20)! Ratkaisemista helpotti huomattavasti se, että kaikki teemaan liittyvät ovat Tenavissa esiintyvien hahmojen nimiä.
Sanapalapelissä oli tämän viikon ainoat ihmisiin viittaavat päivät. Mukana ratkaisusanoissa olivat 30.9.1955 kuolleet 49-vuotias suomalaiskirjailija ja 24-vuotias Hollywood-tähti. Tämänkin sanapalapelin ratkaisu lähti pisimpien sanojen sijoittelusta. Sanalistasta löytyi kolme 8-kirjaimista sanaa, kaikki S-alkuisia, joten kolmen kirjaimen paikat löytyivät varmuudella. Sen jälkeen vain hakemaan sopivia risteäviä noille 8-kirjaimisille. Ne löytyivät helposti, kuten sen jälkeen kaikki muutkin sanojen paikat.
40 viikkoa tätä vuotta on takana. Katson sitä taaksepäin hienoisella haikeudella, mutta myös tyytyväisenä siitä, että erityisesti tänä vuonna nuo viikot ovat menneet terveinä. Toivotan terveyttä kaikille muillekin, koko loppuvuoden matkalle!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 39/2020
Syyspäiväntasaus
Tällä viikolla ohitimme yhden vuoden merkittävistä allakkavirstanpylväistä. Tiistaina (22.9.) oli syyspäiväntasaus. Kyseessä on se päivä, jolloin aurinko siirtyy taivaanpallon pohjoiselta puoliskolta eteläiselle. Tuona päivänä aika auringonnoususta auringonlaskuun on 12 tuntia koko maapallolla. Tästä eteenpäin mennään pimeämpää kohti lähes jouluun saakka, kunnes talvipäivänseisaus kääntää suunnan taas valoa päin.
Viikon hönötettävänä on retiniitikko (jonka kansainvälistä päivää vietetään 26.9.). Erkki kertoo neuvottomuudestaan, hönötys loppuu: ”Katso kuule omaehtoisesti”. Minähän katsoin. Retiniitikko sairastaa perinnöllistä verkkokalvorappeumaa, joka joskus alkaa jo lapsuusiässä. Tauti heikentää näköä ja johtaa pahimmillaan, tosin onneksi suhteellisen harvoin, täyteen sokeuteen. Parannuskeinoa ei vielä ole. Värkkäsin oman hönötyksen sanasta, vaikka aikamoiset ponnistukset se vaati, erityisesti neljä i-kirjainta tuottivat haasteita. ”Rappeutumalla etenevä tauti ilkeä näölle. Ilmenee ihmisissä toisinaan ipanaiässä. Koskahan kukistamisessa onnistutaan?”
Tälläkin viikolla on ratkottavana neljä tehtävää, perusvakiot krypto, kuvaristikko ja piilosana, kuriositeettina kuva-arvoitus. Maailman matkailupäivän (27.9.) kunniaksi (vaikka matkailua juuri tällä hetkellä ei kovin paljon harrastetakaan) Erkki tarjoaa 15 itsenäistä valtiota kuva-arvoituksina. Nämä arvoitukset ovat mielestäni tavallista vaativampia, valtiot on kätketty kuviin nokkelasti. Onnistuin ratkaisemaan 11. Ratkeamatta jääneistä yhtä en edes tiennyt valtioksi, muut kolme oli piilotettu niin ovelasti, että en vain onnistunut yhdistämään oikein.
Krypton pääkuvassa on Kirka, jonka syntymästä tuli kuluneeksi 70 vuotta 22.9. Kirka on Suomen neljänneksi eniten levyjä myynyt sooloartisti. Hän kuoli aortan repeämään 56-vuotiaana 31.1.2007. Krypton pääkuvasanaksi kysytään hänen ristimänimeään. Sen avulla kryptosta saa neljä kirjainta. Sanan 1 13 3 4 avulla ratkonta pääsi täyteen vauhtiin. Tämä oli tähänastisista kryptoista kaikkein helpoin. Missään kohdassa ei tarvinnut juurikaan pysähtyä, kunhan heitteli kirjaimia ruutuihin.
Kaksitähtisen kuvaristikon pääkuvassa on Ray Charles, jonka syntymästä tuli 90 vuotta 23.9. Ray Charles syntyi Georgian osavaltiossa Albanyn kaupungissa. Hän sokeutui täysin 7-vuotiaana. Muusikkona hän oli yksi jättiläisistä, häntä pidetään yleisesti merkittävimpänä hahmona soul-musiikin synnylle. Hän oli 17 vuoden ajan heroiiniriippuvainen, mutta pääsi lopulta koukusta irti. Hän kuoli Kaliforniassa 73-vuotiaana 10.6.2004.
Kuvaristikko on tasaisesti vaikeusastearvionsa mukainen. Pääkuvasta lähtevä vastaussanat eivät ratkenneet suoraan, vaikka varsin ilmeisiä ovatkin. Erkki on tähän ristikkoon onnistunut sijoittamaan Charlesin lisäksi kuusi muuta viikolle 39 sijoittuvaa syntymä- tai syntymäpäivätietoa, siitä ekstrapisteitä!
Piilosanassakin on tavallista enemmän juuri tähän viikkoon sijoittuvia vihjeitä ja/tai vastaussanoja, yhteensä 9 kpl. Taas kerran Erkki osoittaa, että myös vaikeammista vastussanoista voi tehdä luontevia piilosanavihjeitä. Minun henkilökohtainen suosikkini tällä kertaa on Ps 1: ”Muutunko ”minä” mirriksi varustautuessani laskuun?” (9)
Lokakuu kurkistelee jo kulman takana!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 38/2020
Naisten viikko, osa 2
Katsellessani viikon 38 päivänsankareita huomasin, että koko viikolla on vain naisten nimiä. Siis eikö heinäkuun kuuluisa naistenviikko olekaan ainoa lajissaan vuoden aikana? Siltä vahvasti näyttää, todistusaineisto on kaikkien tarkistettavissa. Yksi viikon uusimpia nimpparisankareita on ristikoissa hyvin yleinen Iita, joka ennen nimen allakkaan ilmestymistä oli vihjeityksessä lähes kokonaan vanhan iskelmähitin Ison Iitan varassa.
Hönötettävänä on Noora Karma (45 v. 19.9.). Tämä Vaasassa syntynyt shownainen on jäänyt minulle tuntemattomaksi. Otsikoissa hän on ollut muutamia kertoja taika-/mentalistitempuillaan. Temppuilun lisäksi hän on myös laulaja ja pianisti. Hän on opiskellut musiikin maisteriksi Lontoossa.
Tehtäviä viikkoon mahtuu neljä, kryptomaaneille mieluisasti: krypto, valintakrypto, tavuristikko ja sanaristit. Ratkaistavia ruutuja on tarjolla rutkasti.
Peruskrypton pääkuvaidea on hauska. Kuvissa on kaksi Erkki Liikasta ja kysymys kuuluu: ”Kumpi Erkki Liikanen ei täytä 70 vuotta 19.9.?” Vastaus tähän kysymykseen on krypton pääkuvasana. Se, joka ei juhli 19.9., on yli 7 vuotta kaimaansa vanhempi. Pääkuvasanasta saadaan jälleen neljä vastauskirjainta, joiden avulla jatkon varmistaminen ei käynyt ihan käden käänteessä. Valitsin vastaussanaan 4 7 7 4 ensin väärän seitsikon ja jouduin peruuttamaan jonkin verran. Lopulta oikea löytyi ja sen jälkeen sujui sutjakkaasti.
Valintakrypton valokuvassa on yksi suursuosikeistani, jonka syntymästä tuli kuluneeksi 95 vuotta 16.9. Näin hänestä valtavan patsaan Memphisin kaupungissa USA:n etelävaltioihin suuntautuneella Albatros-matkallamme. Kryptoon tulee sekä hänen sukunimensä että hänen kitaransa nimi. Nämä helpottivat valtavasti. Niiden löytymisen jälkeen ratkominen sujui hyvin tasaisen tahtiin. Tuntui, että tällä kertaa sanasto oli tavanomaista helpompaa, vierasperäisiä sanoja oli suht. vähän.
Kolmessa sanaristissä on kussakin yksi henkilönimi, joista annetaan vihjeiksi: ”Erään kirjailijan syntymästä on 130 vuotta 15.9. Presidenttinäkin toiminut mies täyttää 55 vuotta 14.9. Näyttelijä-tanssija viettää 25-vuotispäiväänsä 19.9.” Kirjailija on yksi suursuosikkejani, löytyi heti. Hämmästyin, että presidenttinäkin toiminut on noinkin nuori. Näyttelijä-tanssija on minulle tuntematon suuruus. Muuten 4×4-keskustaiset sanaristit ovat minulle tosi helppoja. Toista ovat Juha Hyvösen lanseeraamat 7×7-keskustaiset vastaavat, sellaisessa yhdessä saattaa vierähtää hyvin pitkä tovi.
Tavuristikko on tällä kertaa kolmetähtinen. Teemana on Kansainvälinen otsonikerroksen suojelupäivä 16.9. (niitä todella on kaikenlaisia!). Minusta tämä ristikko ansaitsi kolme tähteään. Mukana on aika paljon pitkiä tavuja, mikä lisää vaikeusastetta. Erkki laatii pitkätavuisimpia ristikoita, mitä minä olen ratkonut. Pääkuvasta lähtevistä vaakaan tuleva yksittäinen sana osoittautui yllättävän visaiseksi ratkottavaksi, pystyyn tuleva lause ratkesi paljon helpommin.
Viikko saatiin kunnialla päätökseen, siispä kohti uusia haasteita!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 37/2020
Syyssäässä
Vettä on tulla lotistellut lujaa, Esteri on ollut anteliaalla päällä. Mikä sen parempi sää ratkoskella EVVK:n tehtävä. Toisaalta ne ovat ratkenneet ihan yhtä mukavasti aurinkoisessa säässä kuin myös pakkasella ja helteellä.
Hönötettävänä on Marja-Liisa Kirvesniemi, 65-vuotispäivänsä (10.9.) kunniaksi. Nimessä on kirjaimia sellainen määrä, että Erkki on saanut aikaan pienen novellin. Marja-Liisa syntyi Simpeleellä, jossa edelleen elää ja toimii kuntosaliyrittäjänä. Minulla (ja varmaan monilla muillakin) on kirkkaana mielessä vuoden 1984 Sarajevon olympialaiset, joissa Marja-Liisa otti kolme kultamitalia hiihdossa; 5 km, 10 km ja 20 km.
Tehtävissä on tällä viikolla todellinen peruskattaus: krypto, kuvaristikko ja piilosana. Neljännen tehtävän paikalla Erkki muistelee sanaristikkoseuran perustajaa ja ensimmäistä puheenjohtajaa Veikko Nurmea, jonka syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta 9.9.
Veikko Nurmi oli timantintarkka ja erittäin perinpohjainen asioiden toteuttaja. Oli ristikkoseuralle onni, että juuri hän veti seuran toiminnan käyntiin, se tuli hoidettua tappiin. Minut valittiin seuran toiseksi puheenjohtajaksi Veikon 9-vuotisen kauden jälkeen. Minun oli hyvin helppo jatkaa Veikon viitoittamalla polulla.
Pitkästä aikaa myös oikolukusilmä aktivoitui. Veikko Nurmesta kertovassa jutussa kerrotaan, että Sanasepot perustettiin 22.11.1981. Minun käsitykseni mukaan se oli päivää aikaisemmin eli 21.11. Olemme perinteisesti vaihtaneet tervehdyksiä seuran synttärinä Hilman päivänä. Tänä vuonna seuralle tulee täyteen 39 vuotta.
Krypton pääkuvassa on Jukka Puotila (65 v. 9.9. eli päivää vanhempi kuin Marja-Liisa Kirvesniemi). Pääkuvassa on vihjetekstinä lisäksi: ”Terve, terve, tässä on ......”. Pääkuvasanasta, joka minulle oli helppo, saatiin jälleen kerran neljä ratkaisukirjainta. Sen jälkeen kesti pitkähkön tovin, ennen kuin sain ratkaisuhanat varsinaisesti auki. Mutta sitten mentiinkin maaliin tosi rivakasti.
Kaksitähtisen kuvaristikon pääkuvassa on Hugh Grant (60 v. 9.9.). Lontoossa syntynyt Grant on ollut hyvin aktiivinen elokuvanäyttelijä. Wikipedian mukaan filmejä on kertynyt 40, niiden tuotto on yhteensä yli 2,4 miljardia dollaria. Ristikossakin haetaan kaikkiaan kuuden Hugh Grantin elokuvan nimeä (toivottavasti tämä ei ole liian suuri juonipaljastus kelpo tehtävästä). Tämä oli minulle kaksitähtisen ylärajalla liikkunut tehtävä. Kaikki leffanimet eivät olleet ennestään tuttuja. Lisäksi kirjoitin kahteen vaakasanaan, pääkuvan alla (vihjeenä AHDISTAVA) ja siitä muutama rivi alaspäin (vihjeenä ENSIKSI) mielestäni varmat vastaussanat, jotka molemmat osoittautuivat vääriksi.
Piilosana on tuttua valiolaatua, tähän viikkoon liittyviä vihjeitä/vastaussanoja kaikkiaan kuusi. Useampi vihje kilpaili parhaan kunniamaininnasta, mutta voittajaksi nousi lopulta Ps 6: ”Vaatebisnes kukoistaa Pirkanmaalla.” (9)
Hiljalleen kai pitää ryhtyä odottamaan puiden lehtien kellastumista.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 36/2020
Syksy saa
Otsikko kertoo pimeän ajan saapumisesta. Mielestäni sitä on parhaiten käyttänyt kuplettimestari Jaakko Teppo laulussaan Hilma ja Onni. Laulu kertoo Hilmaan rakastuneesta miehestä, jolta Hilman vie Onni Laukkanen, ”kylän ravattisonni”. Tuskaisesti laulussa todetaan: ”Laukkanen ja syksy saa, mutta minä en”. Laulaja miettii rankimman kostonsa näin: ”Kuokkavieraaks meinaan männä minä päissään, kostan Hilimalle ja pierasen häissään”. Kaiken kaikkiaan hillittömän loistava kipale!
Viikon kalenteriosassa pistää silmään Yrittäjän päivä, jota juhlistetaan 5.9. Olen toiminut yrittäjänä lähes 35 vuotta, joten tuollainen muistaminen lämmittää mieltä.
Hönötettävänä on Karita Mattila, 60-vuotispäivänsä (5.9.) kunniaksi. Karita on syntynyt Somerolla, äänialaltaan sopraano ja yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaisia oopperalaulajia. Hönötysvaihtoehto sukunimelle: Metropolitanin areenalla toteutti triumfinsa, ikimuistettavasti laulettuja aarioita.
Tehtäväpläjäyksessä on kaksi vakiota, krypto ja kuvaristikko (tällä kertaa avoristikkona), piilosanan tilalla on sanaketju ja erikoistehtävänä Puuttuvat sanat -niminen pähkäiltävä.
Krypton pääkuvassa poseeraa Raquel Welch (80 v. 5.9.). Häneen liittyvä pääkuvasana on poikkeuksellisen pitkä, 9 kirjainta. Ratkaisuun tuosta sanasta saadaan 4 kirjainta. Tuota sanaa on käytetty paljon Raquelin kaltaisista naisista. Mahtaako tämäkin olla sellainen, joka kohta joutuu kiellettyjen sanojen listalle? Krypto alkoi ratketa nopeasti, kun T löytyi helposti pääkuvasanan kirjainten avulla.
Kuriositeettitehtävä on Puuttuvat sanat. Runoilija Ilpo Tiihosen 70-vuotispäivän (1.9.) kunniaksi EVVK:ssa on kaksi hänen runoaan, Manta ja pilkkimies sekä Mestari Plumps. Runoista puuttuu eri kohdista yhteensä 16 sanaa ja tehtävänä on päätellä, mitkä ne ovat. Ihan mielenkiintoista kokeilla tällaista. Ratkaiseminen on kuitenkin vähän sattumanvaraista, etsittävien sanojen kohdalle sopii monia eri vaihtoehtoja. Sanojen tavumäärän pystyy päättelemään runojen poljennosta. Ehkä olisi ollut hyvä antaa sanojen kirjainmäärät. Minulla on sana kaikissa 16 kohdassa ja myös sellainen, joka sopii tarinaan. Kuitenkin Ilpo Tiihosen käyttämän sanan löysin vain seitsemässä kohdassa.
Avoristikon pääkuvassa musisoi Pave Maijanen (70 v. 3.9.). Aivan viime aikojen tieto kertoo valitettavasti Paven vaikeasta sairaudesta. Ristikon pääkuvasta lähtee kaksi pitkää sanaa. Mielenkiintoista on, että minulla oli kumpaankin ensin väärä sana, jotka molemmat kuitenkin istuivat kuvan aiheeseen hienosti. Ristikko vastasi hyvin kahden tähden vaikeutta. Sanasto ja myös vihjeitys olivat kumpikin mukavan monipuolisia.
Sanaketjusta käytetään myös nimityksiä Sisään ja ulos sekä Kääntis. Tässä tehtävässä muistellaan 1.9.2019 kuolleita Jukka Virtasta ja Paavo Lukkaroista. Jukka Virtanen vaikutti suuresti ja laajasti Suomen viihde-elämään. Vähintään yhtä merkittävä oli Paavo Lukkaroisen vaikutus suomalaisin ristikoihin. Paavon päätoimittajakaudella Iisakin Ristikot nousi todella korkealle laatutasolle. Paavo koulutti monia mestarilaatijoita, jota kokemusta kaikki asianosaiset pitävät onnenpotkuna. Sanaketjussa on kaikkiaan yhdeksän Jukkaan ja Paavoon liittyvää vihjettä.
Erinomaisen Vekkuleita Väsäyksiä Kaikki tämän viikon tehtävät!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 35/2020
Elokuun Viimeinen Viikko Kiikarissa
Yksi päivä elokuuta jää tulevalle viikolle, mutta viimeinen kokonainen elokuun viikko on nyt suurennuslasin alla. Rakenteellisesti näyttää normaalilta 7 päivän viikolta, mutta mitä mielenkiintoista Erkki onkaan sommitellut tälle ajanjaksolle?
Hönötettävänä on Panu Rajala, jonka 75-vuotismerkkipaalu oli 27.8. Rajala, syntyään Helsingistä, on monipuolinen kulttuurivaikuttaja, erityisesti kirjallisuuden ja teatterin alueilla, vaikka, niin kuin hönötyskin sanoo, lemmenasioiden avaaminen on värittänyt kuvaa hänestä. Minusta suurimman hatunnoston Panu Rajala ansaitsee monista elämäkertakirjoistaan. Meilläkin on kirjahyllyssä hänen kirjansa Kiannosta, Leinosta, Sillanpäästä ja Waltarista, tänä syksynä on ilmestymässä vielä vastaava Väinö Linnasta. Rajalan Mika Waltari -elämäkerta – Unio mystica – on yksi parhaista lukemistani elämäkerroista.
Tehtäväkattausnelikosta kolme on todella peruskamaa: krypto, kuvaristikko ja piilosana. Erikoisuuksina – ja selvästi kevyen välipalan osastolla – ovat Riimipiilis ja Kielipuoli.
Tätä riimipiilistä helpompaa tehtävää on vaikea kuvitella, antaisin sille korkeintaan puoli tähteä. Suuri yksityiskohtainen värikuva ja hyvin yksityiskohtainen sanallinen vihje muodostavat mainitun helppouden, nokkela on yhtymäkohta näyttelijä Keiteliin. Kielipuolessa testataan englannin kielen taitoa: minä onneksi tiesin tuon kalan entuudestaan. Mieleen tulee myös eräs tälle saitille, joskus hyvinkin sapekkaasti, mielipiteitään kirjoitteleva nimimerkki.
Krypton pääkuvasana rakentuu Sean Conneryn 90-vuotispäivästä (25.8.). Kryptossa on karikatyyri Seanista ja vihjeenä ROOLI nelikirjaimiselle vastaussanalle. Mikähän ihme tuo mahtaa olla? No, nämä neljä kirjainta eivät ole ristikoiden yleisimpiä, joten tällä kertaa laajempi liikkeelle pääsy otti tavallista enemmän aikaa. Muita mieleen jääneitä Sean Conneryn rooleja ovat Indiana Jonesin isä (professori Henry Jones, senior) järjestyksessä kolmannessa Indy-leffassa ja poliisi Jim Malone (josta roolista Connery sai sivuosaoscarin) elokuvassa Lahjomattomat.
Kaksitähtisen kuvaristikon pääkuva muistuttaa Suomen luonnon päivästä (29.8.). Suomen luonnon päivää on juhlistettu vuodesta 2013 alkaen, vuodesta 2017 se on ollut liputuspäivä. Sitä vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Suomen luonnon päivän leivos on mustikkapiirakka. Itse kuvaristikko on mielestäni hyvin osutettu kahden tähden tasoiseksi. Sanasto on monipuolista ja vihjeitys samoin.
Piilosanassa pistää silmään, kuinka on mahdollista rakentaa piilosanamainen vihje myös vaikeakirjaimisille vastaussanoille. Niitä on tässä tehtävässä useita. Juuri tähän viikkoon liittyviä vihjeitä/vastaussanoja on kuusi eli aika lailla pitkän aikavälin keskiarvoa. Viikon vihjeen kunniamaininta menee sanalle vs 19: ”Minusta tulee paljon pahempi väärinkäyttäjä, jos välissä menetän asuntoni!” (11)
Viikon 35 loppuun sijoittuu yksi juhla, joka viime aikoina on yhä lisännyt suosiotaan, Venetsialaiset. Se on veneily- (näkyy jo juhlan nimestäkin!) ja mökkeilykauden päätösjuhla. Perinteisesti sitä on Suomessa vietetty (runsaan 100 vuoden ajan) Länsi-Suomen rannikkoalueilla, mutta se on levinnyt muuallekin Suomeen.
Vene ja mökki ovat nyt siis siirtyneet talvi(syys)teloille.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 34/2020
Pimenevät illat
Elämme sitä aikaa loppukesästä, jolloin illat pimenevät kiihtyvään tahtiin. Lämpimänä iltana, jollaisia tällä viikolla olemme saaneet kokea useita, on upeaa istuskella pihapaviljongissa ja aistia hämyisää, tyyntä luonnon tunnelmaa. Lisätään nämä kaikki positiivisten muistojen kavalkadiin.
Viikon hönötettävä on 22.8. 50 vuotta täyttänyt Tanja Karpela. Minusta hönötys on tällä kertaa poikkeuksellisen hyvä, kertoo Tanjan elämästä keskeisiä asioita. Tanja Karpela syntyi Salossa, tuolloin sukunimensä oli Vienonen. Julkisuuteen hän tuli voitettuaan Miss Suomi -tittelin vuonna 1991. Politiikassa hän, Keskustapuolueen edustajana, kohosi ministeriksi asti. Hän oli kulttuuriministeri Jäätteenmäen hallituksessa ja Vanhasen ensimmäisessä hallituksessa. Nykyään hän pysyttelee poissa julkisuudesta toimien koirien kouluttajana.
Viikon neljästä tehtävästä vain kaksi on vakiokamaa, krypto ja tavuristikko. Harvinaisesta päästä on sanapalapeli, joka on mukana ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Neljäs tehtävä on kuriositeetti, jonka nimenä on Putron sanoin.
Krypton pääkuvasana liittyy Katri-Helenaan, jonka 75-vuotispäivä oli 17.8. Pääkuvasanan vihje on: Hän omaa sukua. Vastaussanan kirjaimista on numeroitu neljä, kolme muuta on laitettu kirjaimina paikalleen ilman numerointia. Tuo sana ratkesi tietysti heti. Sen jälkeenkin ratkonta oli sujuvaa, esim. sellainen vastaussana kuin 14 4 3 4 13 24 24 4 auttoi suuren askeleen eteenpäin.
Putron sanoin on omistettu 21.8. 50 vuotta täyttäneelle Samuli Putrolle ja hänen lauluilleen. Samuli Putro syntyi Helsingissä. Hänen edustamikseen musiikkityyleiksi mainitaan Wikipediassa vaihtoehtorock ja poprock. Vuosina 1992–2007 hän toimi Zen Cafe -yhtyeessä. Sen jälkeen hän on jatkanut sooloartistina. Tehtävässä haetaan Putron laulujen nimiä: 10 anagrammia, 9 sanaleikkiä ja yksi kuva-arvoitus. Itse en kuuntele Putron musiikkia, joten anagrammit olivat täysin ylivoimaisia, en keksinyt niistä yhtäkään, samoin kuva-arvoitus ei edes alkanut aueta. Sanaleikeistä sain ratkaistua 7 kpl, ne oli laadittu ristikkomaisesti ja olivat siksi löydettävissä.
Kolmetähtisen tavuristikon pääkuvassa on Heikki Haavisto. Esittelytekstin sanamuoto on mielenkiintoinen: syntymästä kulunut 85 vuotta 20.8. Tämä viittaa minusta edesmenneeseen henkilöön, kuitenkin Wikipedian mukaan hän on edelleen hengissä. Heikki Haavisto syntyi Raisiossa, toimi maanviljelijänä ja monissa MTK:n tehtävässä, puheenjohtajana vuosina 1975–1994. Ristikon pääkuvalauseessa paljastuu yksi hänen keskeinen tehtävänsä. Pisin pääkuvasana (kaikkiaan 9 tavua) tosin ratkesi heti. Minusta kaksi tähteä olisi voinut riittää vaikeusasteeksi. Hauska vihje vasemmalla keskellä: ”IÄKÄSKORJUS”.
Sanapalapeli kuuluu niihin tehtäviin, joita minä en yleensä ratko. Siinä on kaikki sanat annettu sanapituuden mukaisina luetteloina. Sanat pitää sijoittaa valmiiseen ruudukkoon. Tästä tehtävästä puuttuu kokonaan vihjeiden pähkäily, siksi se ei kuulu minun repertuaariini. Mutta nyt ratkoin, varmaan ensimmäinen 2000-luvulla. Pisimmistä sanoista liikkeelle. Kun ne risteävät keskenään, löytyvät ensimmäiset varmat sijoitukset. Siitä edetään kohti lyhimpiä sanoja ja tehtävä on maalissa ennen pitkää. Ratkaisusanoina tässä tehtävässä esiintyvät myös erään päivälleen Katri-Helenan kanssa saman ikäisen laulajattaren etu- ja sukunimet.
Mukava viikko, mukavat tehtävät.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 33/2020
Rapu-rapu-rallaa
Ravustuskausi on menossa täysillä. Viikon otsikko valikoitui Esa Pakarisen laulamasta rallista. Siinä Junnu tykittää yhden klassikkosanoituksistaan. Mukana on junnumainen joukko porukkaa, naisia Eetla, Lilli ja Lyyti, miehiä Asseri, Lindqvisti, Sexman ja Nyrberg.
Viikon 33 lauantaille (15.8.) on keskittynyt kokonainen nimipäiväsankaritarten suma. Mukana on kaikkiaan 12 nimeä! Näin montaa ei taida olla minään muuna vuoden päivänä.
Viikon hönötettävä on Jorma Panula (90 v. 10.8.). Hänestä mielestäni voi, ilman että sana kärsii inflaatiota, käyttää nimitystä legenda. Panula on Pohjanmaan poikia, syntynyt Kauhajoella. Hän on saanut suurta mainetta kapellimestarien kouluttajana, moni suomalainen nykysuuruus on saanut syvimmät oppinsa Jorma Panulalta. Häntä luonnehditaan ärhäkkääksi ja temperamenttiseksi. Muistelen, että hänelle luonteenomaista on kapellimestaroida ilman tahtipuikkoa.
Tehtäväkattauksessa on normaali neljän lajin ateria, vakioina krypto, kuvaristikko ja piilosana, harvinaisempana herkkuna sanaristit. Krypton pääkuva muistaa kotimaisten marjojen teemapäivää 15.8. (kaikkia niitä onkin!). Kuvassa olevat marjat on helppo tunnistaa, mutta se ei auta yhtään pääkuvasanan löytämisessä. Tämä oli yksi vuoden vaikeimpia pääkuvasanoja. Loppujen lopuksi selvitin sen lähinnä laatijakokemukseni perusteella: kuusikirjaimisen sanan ensimmäinen ja viimeinen kirjain samat, toinen ja kolmas keskenään samat: 1 2 2 3 4 1. Parin kokeilun jälkeen tuo selvisi ja sen jälkeen ratkaiseminen sujui nopeasti. Tässä kryptossa oli muutenkin paljon rakenteeltaan helposti ratkeavia sanoja.
Sanaristien saatetekstissä sanotaan: ”Erään Charlesin syntymästä 100 vuotta 16.8.” Tuo ei suoraan sanonut mitään. Piti palauttaa mieleen tuon ikäisiä Charleseja. Jostakin alitajunnan sopukasta nousi myös lopulta oikea Charles. Tässä haettu syntyi Aldernachissa Saksassa, mutta muutti perheineen jo kaksivuotiaana Los Angelesiin. Hän kuoli 9.3.1994 San Pedrossa Kaliforniassa. Kolmessa sanaristissä on kussakin yksi Charlesiin liittyvä sana: sieltä löytyvät hänen sukunimensä, kuolemansa aiheuttanut sairaus sekä yhteen elokuvaan liittyvä sana, Charles teki tuon elokuvan käsikirjoituksen. Ratkomisrupeamana sanaristit oli jälleen kerran nopea ja helppo.
Kolmetähtinen kuvaristikko huomioi kansainvälisen nuorison päivän 12.8. Ristikon huippukohtana on oikean alakulman mahtiaukio, 6×7, ja todella hyvillä, paikoin yllättävillä sanoilla. Samoin kiinnittivät huomiota ristikon oikean reunan ja alareunan reunasanat, ne eivät todellakaan ole mitään taatoja ja titauksia! Todella hyvä ristikko monipuolisella sanastolla, tämän viikon tehtävistä nautinnollisin.
Piilosana kulkee tuttuja latuja. Tähän viikkoon liittyviä vihjeitä ja/tai vastaussanoja 7 kpl, aika lailla keskimääräinen kirjan tähänastisiin piilosanoihin verrattuna. Ratkonta eteni tasaiseen tahtiin, mukana oli useita hytkähdyttäviä elämyksiä. Parhaan vihjeen kunniamaininnan saa tällä kertaa vs. 11: ”Devalvoitukaa niin löydätte hienon mustavalkoisen foton.” (13)
Tämän raportin teon yhteydessä huomasin nykyihmisen vahvan riippuvuuden tietokoneisiin. Olin aloittanut raportin kirjoittamista, kun tietsikkani kieltäytyi palvelemasta minua. Onneksi takuuaikaa oli vielä kuukausi jäljellä, joten kone kauppaan ja vuorokauden päästä sain sen toimintakuntoisena takaisin. Eli valtakunnassa jälleen kaikki hyvin!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 32/2020
Pandemian paluu?
Tällä viikolla on kuultu useista lähteistä siitä ankeasta mahdollisuudesta, että korona olisi aloittamassa uutta kirivaihetta. Toivottavasti valoisin skenaario toteutuisi, on tässä jo kärvistelty riittävästi.
Elämme Viikko Viikolta Kimpassa on ollut kohta viiden kuukauden ajan aika lailla kimpatonta, lähinnä aktiivisina ovat olleet skypet, whatsupit ja netti. Tosin jo männä viikolla oli ensimmäinen palaveri naamakkain. Ristikkoseuran hallitus kokoontui Lahdessa Kivimaan ABC:n kokoushuoneessa. Kahdeksan ihmistä istui tarkasti mitatuin välein ja teki päätöksiä seuran asioista, mm. Ristikko SM:n jatkokuvioista. SM-kisat toteutetaan, kun niiden järjestäminen on koronan kannalta turvallista, todennäköisesti ensi vuonna.
Kun ristikkoseuran kesäpäivät jouduttiin myös siirtämään vuodella eteenpäin, on tullut viime aikoina monta kertaa käytyä muistojen bulevardilla. Minulle on ollut ylittämätön tapahtuma, kun Kotkassa v. 1985, ensimmäisillä kesäpäivilläni, tapasin nenäkkäin ensimmäistä kertaa sekä Vuokilan Erkin että Joutsin Pekan. Ystävyys, joka on jatkunut jo 35 vuotta.
EVVK:n viikon 32 hönötettävä on 50 vuotta 9.8. täyttänyt Tommi Hakala. Hän ei ollut etukäteen minulle tuttu nimi, joten piti varmistella Wikipediasta. Hän on baritoni ja oopperalaulaja, syntyisin Riihimäeltä. Hakala on niittänyt runsaasti laakereita uransa aikana, hän mm. voitti arvostetun BBC:n Singer of the World -kilpailun vuonna 2003. Hän on kierrellyt maailman oopperalavoja, nykyinen kiinnitys on Suomen Kansallisoopperaan.
Tehtäviä on kaikkiaan neljä. Mukana ovat vakioherkut krypto, kuvaristikko ja piilosana. Tämän viikon spesiaalimpi tehtävä on Palindromi.
Palindromin aihe on Charlize, jolle tuli 45 vuotta täyteen 7.8. Sukunimeä en kerro, koska sen löytäminen on osa palindromin ratkaisemista. Charlizen kuuluisin rooli, josta hän sai naispääosaoscarin vuonna 2004, oli elokuvassa Monster – Alice Wuornos, jossa hän näytteli sarjamurhaajaa (joka taisi olla peräti suomalaissyntyinen). Charlize syntyi Transvaalin maakunnassa Etelä-Afrikassa. Charlize-palindromi ratkesi helpohkosti, tosin risteävät sanat eivät tuo helpotusta eivätkä edes toiseen suuntaan menevät, kumpaankin suuntaan kulkee sama sanajono.
Krypton pääkuvasana liittyy näyttelijä David Duchovnyyn (60 v. 7.8.). Kuusikirjaimisen sanan vihjeenä on Duchovnyllä salainen. Sana antaa kryptoon neljä kirjainta. Jälleen kerran krypto ratkesi helposti ja nopeasti. Kun numerot 1–4 ovat löytyneet, on helppo ratkaista esim. sana 3 4 3 2 19. David Duchovnyn aisaparia näytteli Gillian Anderson. Meillä on kotikirjahyllyssä kaikki 9 tuotantokautta.
Kuvaristikon pääkuvan aiheena on Hamina Tattoo, joka piti järjestää 3.–8.8. Tattoo on järjestetty ensimmäisen kerran 1990. Sen aikana kuullaan sotilassoittokuntien esittämää sotilaallista ja kevyempää musiikkia. Tattoo sopii kirjainjakautumansa puolesta erinomaisesti ristikon vastaussanaksi. Tämä ristikko saattoi olla jopa kahta tähteänsä helpompi ratkottava.
Piilosanassa on tällä kertaa yhteensä 10 tähän viikkoon liittyvää vihjettä ja/tai vastaussanaa. Se taitaa olla tähänastinen ennätys. Uskon, että vaatii aikamoista sommittelua saada sijoitettua tällaiselle alueelle noin monta ”teemaan” liittyvää sanaa. Parhaan vihjeen kunniasta kilpailee tasaväkisesti kaksi, Ps 3: ”Koirassa näkee reissatun elämän jäljet.” (9) sekä Ps 9: ”Jakolasku tapahtuu hallituksessa jo salkkua suunniteltaessa.” (9).
Olkoot elokuiset iltanne lämpimiä ja hämyisiä!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 31/2020
Eloisaa
Sadonkorjuut lähestyvät. Tästä viikosta kaksi viimeistä päivää ovat elokuun puolella eli olemme siirtyneet eloisaan aikaan!
Tähän viikkoon liittyy kaksi mielenkiintoista juhlittavaa sekä yksi yleisimmistä ristikkonimistä. Tuo yleinen on tietenkin Atso (28.7.), joka laatimisen kannalta on yksi soveliaimmista sanoista. Toisaalta todella tunnettuja Atsoja on edelleen vain yksi, Almila. Hän on suojellut yhdet ristikonratkonnan SM-kisat. Tapaamistemme perusteella hän on todella mukava ja hauska mies, niin sävel- kuin sanaseppo.
Mielenkiintoinen on unikeonpäivä (27.7.), joka monissa maissa kulkee nimellä ’Seitsemän nukkujan päivä’. Legendan mukaan seitsemän nuorukaista pakeni 200-luvulla kristittyjä vainonnutta keisari Deciusta luolaan, jossa he heräsivät vasta 200 vuoden kuluttua. Suomessa unikeonpäivä on totuttu yhdistämään Naantalin tapahtumaan, jossa joku tunnettu kaupunkilainen (unikeoksi valittu) heitetään aamuvarhaisella mereen. Tätä tapahtumaa on juhlittu Naantalissa vuodesta 1959 lähtien. Nuorena miehenä olen joitakin kertoja ollut Naantalissa paikan päällä katsomassa tuota tapahtumaa.
Ristikkoväelle mielenkiintoinen päivä on 1.8., jolloin juhlitaan Pekka Joutsin päivää, suomalaisen ristikon päivää. Erkki esittelee kirjassaan tämän juhlan sanoin ja kuvin. Tapahtuman synty oli seuraava. Pidin yhteyttä erääseen Suomen ristikkokonkareista, Esko Aaltoseen, koko hänen loppuelämänsä ajan. Vuonna 2015 kohtasimme viimeisen kerran. Silloin Esko antoi minulle muutaman vanhan ristikkolehden ensimmäisen koviin kansiin sidotun vuosikerran, näiden joukossa Suuri Ristikko Kilpa vuodelta 1965. Sitä selatessani huomasin, että Pekan ihka ensimmäinen julkaistu ristikko oli vuoden 1965 elokuun numerossa. Tuona vuonna ristikkoseuran kesäpäivät sattuivat niin, että 1.8. osui niihin. Ehdotin seuran hallitukselle, että perustaisimme ao. päivän ja juhlistaisimme sitä nostamalla lipun salkoon.
Viikon hönötettävä on lastenfestivaali HIPPALOT, jotka piti pitää heinä-elokuun vaihteen viikonloppuna Hämeenlinnassa. Tämä festivaali on pidetty ensimmäisen kerran Aulangolla 1978. Nykyään se tapahtuu Hämeenlinnan kulttuuri- ja kongressikeskuksessa Verkatehtaan alueella. Lapsille on tarjolla musiikkia, teatteria, nukketeatteria, sirkusta, elokuvia, näyttelyitä ja kirjallisuutta.
Tehtäviä on tällä viikolla vain kolme: krypto, avoristikko ja piilosana. Krypton pääkuvasana liittyy 55 vuotta 31.7. täyttäneeseen J. K. Rowlingiin. Kysytään, mistä tulee tuo J. Rowling kirjoitti huippusuositut Harry Potter -kirjat, joita on myyty yli 500 miljoonaa kpl. Hän on kirjoittanut myös salanimellä Robert Galbraight. Itse krypto on kirjan helpoimmasta päästä. Minulle J oli helppo ja muutenkin tehtävä ratkesi tasaisen nopeaan tahtiin.
Avoristikon pääkuvan kanssa nähdään, mikä riski on tällaisissa ajankohtaan sidotuissa tehtävissä. Ristikon saatetekstissä lukee: ”Raimo Häyrinen 80 vuotta 30.7.2020”. Valitettavasti Höyry ei saavuttanut tuota merkkipaalua, vaan siirtyi autuaammille selostustantereille 13.5. Tämäkin tehtävä ratkesi helposti. Varma vastaussana vihjeeseen Hendrix ja siitä selvisi pääkuvasta lähtevä pitkä pystysana. Loppu sujui aika lailla pysähdyksittä.
Piilosana on jälleen varmaa laatutyötä. Mukava havaita, että monista sanoista saa hyvin sanaa kuvaavia anagrammeja. Viikkoon liittyviä vihjeitä ja/tai vastaussanoja oli tällä 8 kpl. Monien hyvien ja kutkuttavien vihjeiden joukosta nostan parhaimmaksi ps 2:n. ”Alkaako Kivinen helistä, kun pitäisi parannella?” (9)
Kaiken kaikkiaan: Elossa on ihan mukavaa olla elossa!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 30/2020
Viikko on naisten (melkein)
Viikko 30 on pääasiassa naistenviikkoa. Tuo jakso, joka on allakassa 18.–24.7. ei osu yhteen kalenteriviikon kanssa, vaan tämänvuotinen alkoi jo viime viikon lauantaina. Nyt viikolla 30 on yhteensä 32 nimipäiväsankaria, mikä on tämän vuoden ennätys. Naistenviikolla viettää nimipäiväänsä noin 627.000 naista, joista 280.000:lla on ensimmäisen nimensä mukainen nimipäivä.
Vanha kansa väitti, että naistenviikko ei mene ilman sadetta, sillä naiset ovat kovia itkemään. Ilmatieteen laitoksen mukaan täysin poutaisia naistenviikkoja on Suomessa keskimäärin kerran 10 vuodessa.
Tein mielenkiintoisen havainnon ja ihme kyllä vasta viikolla 30. Erkin kirjassa ei ole lainkaan sivunumeroita. Jos haluaa viitata johonkin tiettyyn tehtävään, täytynee käyttää viitteenä viikkonumeroa!
Tällä viikolla hönötettävänä on Minna Kuukka, joka vietti 50-vuotispäiväänsä 26.7. Kyseessä on minulle tuntematon suuruus, joten piti googlettaa. Minna Kuukka aloitti MTV3:ssa kuuluttajana vuoden 1993 alussa. Hän toimii nykyään mm. Radio Novan vakituisena aamujuontajana. Ennen kuuluttajan ja juontajan uraansa hän osallistui kansainvälisiin kauneuskilpailuihin, joissa voitti v. 1991 Miss Globe International -kilpailun.
Tehtävissä kryptomaanit saavat toisen kerran lyhyen ajan sisällä makeaa mahan täydeltä. Viikon vakiokrypton lisäksi löytyy koko sivun kokoinen valintakrypto, joka vie piilosanan tilan. Kaksi muuta tehtävää ovat sanaristit ja kuvaristikko.
Viikolla 30 olisi ollut paljon yleisötapahtumia, mm. Kotkan meripäivät, Lieksan vaskiviikko ja Uudenkaupungin Crusell-viikko. Molemmissa kryptoissa pääosaa näyttelee Kotkan Meripäivät. Vaikka peruskrypton pääkuvasanasta saa 4 varsin yleistä kirjainta, aukeni krypto kokonaisuudessaan varsin hitaasti. Itse käytin lopuksi ö-kirjainta avaamisen apuna.
Valintakryptossa luvataan Meripäivien kunniaksi runsaasti meriaiheisia vastaussanoja. Hitaasti, perin hitaasti pakersin tehtävää auki. Tässäkin ö-kirjain osoittautui ratkaisevaksi avuksi. Valmiista sanastosta löysin kaikkiaan 9 meriin liittyvää sanaa. Olikohan sama lukumäärä, joka Erkillä oli mielessä laatiessaan?
Lieksan vaskiviikko on (niin kuin nimestäkin voi päätellä) vaskimusiikkitapahtuma (puhallinmusiikkia), jota on järjestetty Lieksassa heinäkuusta 1980 lähtien. Uudenkaupungin Crusell-viikko on omistettu puupuhaltimille, tarjolla on monipuolisesti erilaista musiikkia puupuhaltimilla esitettynä.
Sanaristit aukesivat helposti niin kuin yleensäkin. Teeman eli musiikkiviikkojen mukaiset sanat selvisivät yhtä helposti. Näiden sijoittaminen tehtävään on laatijalle varmaan työläämpi paikka kuin ratkojalle niiden löytäminen, pitäähän kuhunkin 8 sanan rykelmään saada sijoitettua kolme teemasanaa.
Kaksitähtisen kuvaristikon pääkuvassa esiintyy Jukka Linkola (65 v. 21.7.). Pääkuvalauseet esittelevät Jukan osaamisalueita aika kattavasti. Jälleen kerran vaikeusastetähditys onnistuu mielestäni hyvin. Pääkuvan vieressä oikealla on vihje ”SHAKIN VAHVUUSLUKU”. Tämä on minulle uusi näkökulma vastaussanaan, joka yleensä vihjeitetään kirjailijanimen avulla.
Tämän viikon lauantaina Jaakko heitti veteen kuuluisan kylmän kivensä, joten olemme todella matkalla kohti syksyä.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 29/2020
Kesä puolivälissä
Tämän viikon torstaina Suomen suvi saavutti puolenvälin kohtansa. Lähdemme pikkuhiljaa laskeutumaan kohti syksyä. Viikkoon 29 osuu myös naistenviikon alku. Tämä ajanjakso alkaa Ossin jälkeen ja päättyy Jaakkoon. Suurin osa siitä on ensi viikolla, palaan asiaan silloin.
Viikon hönötettävä on Sepi Kumpulainen, joka juhli 50-vuotispäiväänsä 15.7. Hönötyksessäkin vilahtaa se sana, jolla minä mielessäni luonnehdin Sepiä: naiivi. Yhdessä laulussaan Sepi laulaa: ”Esko Aho, se on ihan laho.” Tämä lienee tarkoitettu hauskaksi, jostain syystä se ei minua naurata, ei saa edes hymyn karetta suupieleen.
Tehtävänelikossa on kolme vakioherkkua: krypto, tavuristikko ja piilosana. Erikoisempi on neljäntenä oleva sanalaatikko, josta myös yleisesti käytetään nimitystä sanahaku.
Krypton pääkuvassa hymyilee 16.7. 65 vuotta täyttänyt Ritva Elomaa. Hänhän siirtyi perussuomalaisten jakautuessa ensin Soinin porukoihin, mutta palasi hyvin pian takaisin persuihin. Se saattoi pelastaa hänen poliittisen uransa jatkumisen. Pääkuvasanan koodi on 1 2 1 3, jonka perusteella on aika helppo päätellä, mitä tuohon tulee vastaussanaksi. Tällä kertaa kuva antaa kolme kirjainta, joita vielä on suhteellisen vähän muualla tehtävässä. Siitä huolimatta tehtävä ratkesi poikkeuksellisen nopeasti. Keskellä oikealla löytyy sanarykelmä, jossa saa helposti pääteltyä aika suuren joukon lisäkirjaimia.
Sanalaatikko, jonka nimi tässä on Pelilaatikko, muistelee jalkapallon ensimmäisiä MM-kisoja 90 vuotta sitten. Mukana olleet 13 maata on sijoitettu vaakaan, pystyyn tai vinottain valmiiksi annetun kirjainrykelmän sekaan. Yleensä sanalaatikossa annetaan etsittävät sanat valmiiksi, jolloin haku on selvästi helpompaa kuin tässä. Toki olisi voinut googlettaa, mutta siihen en halunnut mennä. Sinnikäs haku paljasti 12 maan nimeä, yksi piti luntata ratkaisusta. Mukana oli pari yllättävältä tuntunutta maata, toisaalta muutama futiksen nykyinen suurmaa puuttui. Oli mukavaa ratkoa vaihteeksi tällaista tehtävää.
Kaksitähtisen tavuristikon pääkuvalauseessa haetaan yhteisöä (KOK), jota vuosina 1980–2001 johtaneen miehen syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta 17.7. Yhteisö selvisi minulle heti, joten oli helppo kirjoittaa kaksi pitkää pääkuvasanaa lähes ratkonnan startiksi. Ratkonta sujui leppoisasti paitsi oikean alakulman aukiossa, jossa piti hetken aikaa pinnistellä ihan kunnolla. Kolmitavuinen pystysana, jonka vihjeenä on ”Kaksosista toiset” ei ollut minulle tuttu.
Piilosana on jälleen kerran tuttua laatutavaraa. Juuri tähän viikkoon liittyviä vihjeitä/vastaussanoja on 5 kpl. Parhaan vihjeen kunniamaininta tulee tällä kertaa kahdelle vihjeelle. Ps 1: ”Ohjausväline ole apea joule pystyssä! Päädyimme pyhään kaupunkiin.” (9) Ps 2: ”Identtinen tila syntyi 100 vuotta sitten 17.7.” (9)
Olen kuukausien varrella huomannut, että EVVK:n tehtävien ratkonta ”oikea-aikaisesti” eli samalla viikolla, joista niiden teemat on haettu, on paras tapa nauttia tämän teoksen runsaudensarvesta. Synttärisankareihin ja muihin teemoihin tulee tutustuttua perinpohjaisemmin. Jos en olisi luvannut tehdä viikoittaista raporttia, olisin todennäköisesti ahminut tehtävät hyvin nopeasti kirjan saatuani. Nyt minulla on vielä kuitenkin 24 ratkontarupeamaa odottamassa tämän kirjan kanssa. Hienoa!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 28/2020
Runoa ja suvea
Tarkasteltava viikko alkaa maanantaina Eino Leinon päivällä, runon ja suven päivällä. Mitään erityisen runollista ei tähän viikkoon ole kuulunut ja suvikin on ollut viileästä ja sateisesta päästä. Onneksi on kuitenkin EVVK, se käynnistää minun tarinasuoneni tälläkin viikolla.
Viikon hönötettävä on Lapuan Liike, sen talonpoikaismarssista tuli 90 vuotta 7.7. Tämä on mielenkiintoinen valinta Erkiltä, olihan Lapuan Liike yksi maamme historian väkivaltaisimmista poliittisista liikkeistä. Se tuli kuuluisaksi muilutuksistaan. Se kaappasi ja kuljetti väkivalloin lähinnä poliittisia henkilöitä, korkea-arvoisin näistä entinen presidentti K. J. Ståhlberg. Vuonna 1932 se yritti aseellista vallankaappausta ns. Mäntsälän kapinassa. Sen tunnetuin johtaja oli ristikoissakin (sukunimen hyvä kirjainjakautuma) silloin tällöin esiintyvä Vihtori Kosola.
Tehtäviä on tutusti neljä. Kryptomaanit saavat makeaa mahan täydeltä, samalla sivulla on sekä peruskrypto että valintakrypto. Piiosanafanit jäävät tällä viikolla ilman, piilosanan paikalla on nyt sanaketju (sisään-ulos). Normaalilla paikallaan on kaksitähtinen kuvaristikko.
Normaali krypto juhlistaa kirjailija Riikka Pulkkisen 40-vuotispäivää, joka oli 8.7. Avainsanoina on kaksi Riikan kirjan nimeä. Toista olen käyttänyt itse jonkun verran laatimissani kuvaristikoissa, se on salettivarma reunasana kirjainjakautumansa takia. Avainsanoista saa tutunomaisesti neljä kirjainta. Nämä avittivat joitakin kohtia mukavasti, ratkonta sujui tasaista vauhtia. Mielenkiintoinen sana on pääkuvan alta pystyyn lähtevä nelikirjaiminen 7 24 23 7, jossa vain 24 on vokaali.
Valintakrypto on mielenkiintoinen tapaus. Missään vaiheessa sen ratkominen ei nopeudu tippaakaan, jokainen sana on erikseen funtsittava. Lähdin aluksi hakemaan sopivia kirjainrykelmiä ja päädyin viidennellä vaakarivillä ylhäällä olevaan sanaan 6 4 4 4 6. Siihen ratkonta kuitenkin tyssäsi. Kunnes huomasin lukea Erkin esittelytekstin, jossa sanotaan: ”Eino Leinon päivän kunniaksi kaksi tuohon päivään liitettävää sanaa löytyvät lähekkäin tästä tehtävästä.” Vilkaisu maanantaihin ja siellähän nuo sanat olivat. Seuraavaksi niiden numeroyhdistelmät ja sitten etsimään noita yhdistelmiä tehtävästä. Löytyivät, ja sen jälkeen ratkonta eteni tasaista vauhtia maaliin saakka. Kannattaa aina lukea oheistekstit, niistä voi olla apua!
Kuvaristikon pääkuvassa on 75-vuotias (7.7.) Matti Salminen. Mielenkiintoinen tieto, jota en aikaisemmin tiennyt, on pystyyn lähtevässä lauseessa Salmisen aiempi ammatti. Tuon pystylauseen vieressä haettiin näytellyttä Helenaa, joka minulle on aivan tuntematon nimi. Matti Salminen on tuiki tavallinen nimi, hänellä lienee vaikka kuinka monta täyskaimaa. Minäkin olen tuntenut yhden, nuorena miehenä öljy-yhtiössä minulla oli tuon niminen hyvä työkaveri ja kollega.
Sanaketju kunnioittaa Ringo Starrin 80-vuotispäivää 7.7. Näköjään Ringo ja Matti juhlivat omia merkkipäivään samana päivänä. Ringon kunniaksi Erkki on sijoittanut kaikki beatlet sanaketjun ratkaisusanoiksi. Yhdeltä on mukana sukunimikin.
Lopuksi muistojen bulevardille. Ringo oli tulossa esiintymään Porin jatseihin. Erkki tilasi minulta Iltikseen Ringo-aiheisen koviksen, jonka julkaisupäivä oli juuri tuo Ringon lauantainen esiintymispäivä. Väänsin pääkuvasta lähtemään varsinaisen lauseverkon. Muutama päivä ennen ko. lauantaita tuli tieto, että Ringo oli perunut tulonsa. Kovikseen ehdittiin juuri ja juuri lisäämään pääkuvan yhteyteen teksti: ”Näin piti käydä”.
Runollista heinäkuuta!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 27/2020
Puolimatkan krouvi
Viikolla 27 siirryimme kuluvan vuoden jälkimmäiselle puoliskolle. EVVK-pohdinnat saavuttivat puolimatkan.
Tälläkin viikolla riittää nimipäivänsankareita, yhteensä 28 kpl. Se on tähänastinen ennätys. Tästä paremmaksi pistää vain naistenviikko, kuten tulemme näkemään kolmen viikon päästä.
Viikon hönötettävänä on puolta vuosisataansa 3.7. juhlinut Teemu Selänne. Siinä on mies ja nimi, jonka uskoisin kaikkien tietävän. Hänellä ja Sirpalla on neljä lasta, joiden nimet mukailevat hauskasti isän vastaavaa. Teemussa on ensimmäisessä tavussa kaksi peräkkäistä e-kirjainta. Sama toistuu kaikkien lasten nimissä: Eetu, Eemil, Leevi, Veera.
Tämän viikon vakiotehtävinä ovat krypto, kuvaristikko ja piilosana. Erikoisuutena etsitään tällä kertaa palindromeja, siis sellaisia sanoja, jotka ovat alusta loppuun ja lopusta alkuun samoja.
Palindromitehtävän innoittajana on ollut Argentiinan entisen presidentin 90-vuotispäivä 2.7. Minulle kyseinen päivänsankari on tuntematon suuruus, joten piti etsiä Wikipediasta. Koska ko. pressan sukunimi on yksi tehtävässä etsityistä (etunimi Carlos annetaan vihjeenä), en kerro sitä tässä, totean vain, että kyseessä on Argentiinan 47. presidentti, jonka virkakausi oli 8.7.1989–10.12.1999.
Palindromitehtävässä haetaan sukunimiä 16 kpl, etunimiä 19 kpl ja monikkopalindromeja 34 kpl. Sukunimet olivat minulle vaikeimmat, onnistuin löytämään vain 10. Etunimistä jäi puuttumaan kaksi. Sen sijaan löysin, jopa aika helposti kaikki monikot. Tosin sitä helpottaa se, että tietää jokaisesta ensimmäisen ja viimeisen kirjaimen.
Kryptossa etsitään pääkuvasanana runoviikon 2.–6.7. pitopaikkaa. Se ei ollut minulla tietona, mutta sanan pituus ja kirjainjakauma auttoivat arvaamaan aika nopeasti oikein. Tuon sanan kirjaimia esiintyi tällä kertaa aika suuri määrä muualla tehtävässä, joten ratkaisu eteni suht. sutjakasti. Hauska arvaustilanne osui krypton keskellä olevaan vaakasanaan 1 21 1 1 21, jossa ykkösen sai pääkuvasanasta.
Kaksitähtisen kuvaristikon pääkuvassa on Tuure Kilpeläinen, joka juhli omia viisikymppisiään 29.6. Tuure on siis vain neljä päivää vanhempi kuin Teemu! Ratkaisemista helpotti se, että kirjoitin suoraan pääkuvan alta lähtevät pystysanat, niissä kun on kaksi omaa lemppariani Tuuren biiseistä. Tunnen kyllä kolme muutakin vastaussanana olevaa biisiä, mutta en niin hyvin. Ristikon tähditys oli mielestäni hyvin kohdallaan.
Piilosanassa on tällä kertaa kuusi viikkoon 27 liittyvää vihjettä ja/tai vastaussanaa. Krypton pääkuva-aiheeseen on suora yhteys vs 1:ssä. Parhaan vihjeen kunniamaininnan saa tässä piiliksessä vs. 13: ”Mika Myllylän uran kohokohta ei riittänyt vaan lopulta vei turmioon.” (11)
Haluan taas kehua Erkin piilosanoja. Erkki käyttää hyvin monipuolisesti eri vihjetyyppien kirjoa, yhdessä tehtävässä on aina useita hykerryttävien ahaa-elämysten aiheita. Valitettavasti uusien piilosanalaatijoiden joukossa on useampia, joilla vihjeet eivät ole kovin kekseliäitä ja hauskoja ja joilla etenkin anagrammivihjeiden yliedustus on huomattava.
Yksi viikon synttärisankari olisi minusta ollut hyvinkin oman tehtävänsä väärti. Kyseessä on Yhdysvallat, joka vietti 244-vuotissynttäreitään 4.7.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 26/2020
Kesän keikuntaa
Viikko viikolta kimpassa elämisen (VVKE) jatkumossa tämänkertainen on ollut hellimisen äärilaidassa. Kaikkien aikojen lämpöennätyskin jäi vain karvan päähän. Tällaista lisää!
Ratkontapaikalla on merkitystä! Koko tämän viikon olen pystynyt ratkomaan lempparipaikassani, kodin pihapaviljongissa katoksen alla. Aamun viileydessä heti heräämisen jälkeen, iltapäivällä hiostavimman helteen aikana ja ennen nukkumaanmenoa, kun aurinko hiljaa painuu mailleen. Normaali ratkontanautinto nousee paviljongissa vähintään toiseen potenssiin. Vau!
Tällä viikolla riittää jälleen kerran nimipäiväsankareita. Yhteensä laskin niitä olevan 25 kpl. Ennätykseksi tämä ei tule jäämään, palataan asiaan uudestaan muutaman viikon kuluttua.
Viikon hönötettävänä on Eemeli, jonka syntymästä oli 100 vuotta 28.6. Koomikko Esko Toivonen tunnettiin Suomen Buster Keatonina, hänen kasvonsa pysyivät aina 100-prosenttisen totisina ja kivikasvoisina. Hän oli tunnettu myös suutrumpetistaan, trumpetilta kuulostava ääni, jonka hän aikaansai pelkästään suullaan. Eemeli kuoli Helsingissä 67-vuotiaana vuonna 1987.
Tällä viikolla on ratkottavana 4 tehtävää, vakioina krypto, avoristikko ja piilosana, harvinaisempana herkkuna sanaristit. Sanaristien teemana Provinssirock, joka olisi järjestetty tällä viikolla. Kussakin kolmessa sanaristissä on kolme Provinssissa vuosien varrella esiintynyttä artistia tai bändiä. Ristit ratkesivat helposti, mutta artisteista tiesin vain muutaman, toki loput olivat arvattavissa.
Tällä viikolla olisivat olleet myös Vanhan kirjallisuuden päivät. Tämän tilaisuuden pitopaikka on viikon krypton avainsanana. Kuten yleensä, tästäkin avainsanasta saa yhteensä neljä kryptoon tulevista kirjaimista. Kun nämä neljä ovat varmoja, on helppo saada lisää kirjaimia vaikkapa alhaalla vasemmalla pystysanasta, jonka kirjaimet ovat 3 13 1 5 4. Tehtävä oli kokonaisuudessaan kuitenkin kirjan visaisemmasta päästä.
Avoristikon pääkuvasta löytyy Jorma Uotinen, joka juhli seitsemänkymppisiään 28.6. Avoristikossa, jossa ei ole paksumpia viivoja sanojen taitekohdassa, on varma alkuun pääseminen aina haastavin kohta. Pitää löytää rivin ensimmäinen tai viimeinen sana, jonka voi varmasti kirjoittaa näkyville ja sen jälkeen toivoa, että sille sanalle löytyy yksi tai useampi risteävä. Tässä tehtävässä tuo onnistui nopeasti, kävi jopa mielessä, olisiko vaikeusasteeksi riittänyt vain yksi tähti. Itse Uotisesta tuli sekä vaakaan että pystyyn yksi pitkä vastaussana. Vaakaan lähtevä oli erityisen kiinnostava, en muistanut hänellä olevan tuollaista harrastuneisuutta.
Piilosanassa on tällä kertaa 7 juuri tähän viikkoon liittyvää vihjettä ja/tai vastaussanaa, pitkässä juoksussa tämän kirjan piiliksissä aika lailla keskivertomäärä. Yksi näistä on Italo Balbo, jonka kuolemasta tuli 80 vuotta 28.6. Jo pikkupoikana ratkoessani sanapari Italo Balbo tuli minulle tutuksi, tosin en tiennyt hölkäsen pöläystä siitä, mitä se merkitsi. Arvelin, että kyseessä oli henkilön nimi, mutta kumpi on etu- ja kumpi sukunimi, ei aavistustakaan. Aikanaan kaivoin esille tiedon, että Italo Balbo oli italialainen lentäjä, sotamarsalkka ja fasistijohtaja, mies, jota pidettiin Benito Mussolinin seuraajana.
Tämän viikon minusta paras piilosanavihje on vs. 14: ”Checkpoint Charlie suljettiin 30 vuotta sitten 22.6. Pysy tarkkailijana!” (17)
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 25/2020
Jussin taikoja
Tämän viikon myötä vuosi saavuttaa valollisen lakipisteensä. Sunnuntain kohdalla allakassa lukee Kesäpäivänseisaus. Hiukan nostalgisesti huokaisten totean, että tästä se pimeän lisääntyminen alkaa eikä pääty kuin vasta 21.12 jolloin on puolestaan Talvipäivänseisaus.
Juhannuspäivä on 20.–26.6. väliseen aikaan sijoittuva lauantai. Tänä vuonna se on tuo kaikkein aikaisin ajankohta. Perinteinen vanhan kansan ”Jussi” on vasta 24.6., Juhanin päivänä. Suomessa juhannustaiat ovat vahva osa kansanperinnettä. Taikoja tehtiin varsinkin naimaonneen ja tulevaisuuteen liittyen, erityisesti tulevan aviomiehen laadusta. Monet taiat tehtiin alasti.
Tälläkin viikolla on useita päivänsankareita, joiden nimet ovat myös substantiiveina tai adjektiiveina tuttuja: Vieno, Viena (maantieteestä tuttu), Urho, Into, Ahto. Hauskin tapaus minusta on 16.6, joka on Päivän päivä!
Viikon hönötettävä on Annikki Tähti, jonka kuolemasta tuli kolme vuotta 19.6. Hän syntyi 5.12.1929, joten oli kuollessaan 87-vuotias. Muistojen bulevardi vie mummolan levysoittimen äärelle, jonka ehdoton suursuosikkini oli Annikki Tähden Kuningaskobra. Sitä jaksoin kuunnella kuinka monta kertaa peräkkäin tahansa. (Toinen suosikki oli Juha Eirton Tiikerihai, mahdoinkohan erityisesti tykätä petoaiheista?) Tähden vuonna 1955 levyttämä Muistatko Monrepos’n oli ensimmäinen kultaa myynyt levy Suomessa.
Viikon vakiotehtävinä ovat krypto, kuvaristikko ja piilosana, kuriositeettina Vaikeat nimet. Pyöräilijä Eddyn 75-vuotispäivän kunniaksi Erkki kysyy tusinan verran vaikean kirjoitusasun sukunimiä, vihjeenä ko. henkilön ammatti ja etunimi. Tehtävä ei ollut mitenkään helppo, joidenkin nimien kohdalla onnistuin vain siksi, että sukunimen kirjainten määrä oli annettu. Yksitoista oikein oli minusta hyvä saavutus, ohjaaja Kieslowskin etunimessä esiintyvät zetat ovat aina tuottaneet minulle päänvaivaa.
Krypton pääkuvapiirros muistuttaa YK:n kansainvälisestä joogapäivästä 21.6. Pääkuvasanan kirjainjakautumasta pystyy päättelemään, että 5-kirjaiminen sana ei ole jooga eikä myöskään ristikoissa tunnetuin jooga-aiheinen sana asana. Tällä kertaa piti arvuutella. Sana, jonka valitsin ensimmäisenä, osoittautui olevan oikea. Hauska yksityiskohta oli oikean reunan ylin pystysana 4 24 24 7 2, jossa neljäs kirjain, seiskalla merkitty, osui oikeaan vasta kolmannella arvauksella.
Kuvaristikko muistelee Jussi Jurkkaa, jonka syntymästä tuli 90 vuotta 15.6. Jussi Jurkka kuoli vain 51-vuotiaana v. 1982. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista suomalaisnäyttelijöistä. Hänen mieleenpainuvin elokuvaroolinsa minulle on jäätävä suoritus luutnantti Lammiona Edvin Laineen ohjaamassa Tuntemattomassa.
Ristikko on kolmetähtinen ja osoittautuikin paikoin visaiseksi. Vaakaan lähtevän pääkuvalauseen keskimmäinen sana ei meinannut aueta millään, risteävistä ei meinannut saada mitään apua. Lopulta ratkaisevaksi vihjeeksi muodostui Gulo Gulo, joka esiintyy tässä ristikossa toisessakin kohdassa. Mukavaa juhannuspäivän pakertamista!
Piilosanassa on tällä kertaa vain neljä tähän viikkoon liittyvää vihjettä/vastaussanaa. Oikolukusilmäkin aktivoitui pitkästä aikaa, se on pääasiassa saanut levätä huolellisesti toteutetun kirjan sivuilla. Vs 14:n vihje viittaa edellisen sivun kryptoon, kun minusta siinä olisi pitänyt olla edellisen aukeaman krypto. Monista hyvistä vihjeistä nostan parhaimmaksi minua miellyttäneen Ps 11:n ”Ahaa, with tarkoittaa kanssa, myös sarjakuvissa.” (8)
Onneksi kesäkuuta on vielä jäljellä yli viikko!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 24/2020
(Sana)Sepon viikko
Tarkasteltavan viikon keskiviikkona päivänsankari on Seppo. Täten julistan tuon päivän myös kaikkien sanaseppojen päiväksi.
Tämän viikon tehtävistä voi tehdä sen poikkeuksellisen havainnon, että kukaan henkilö ei ole päässyt tehtävien pääkuviin saakka (ei edes hönötettäväksi). Minusta yksi tarjokas, aika värikäs sellainen olisi ollut Jari Sarasvuo, joka täytti 55 vuotta tarkasteltavan viikon keskiviikkona 12.6.
Hönötettävänä tällä kertaa on Helsinki, jonka taipaleella tuli täyteen 470 vuotta 12.6. Jotenkin tekijäkeskeiseltä tuntuvan, kirjasta löytyvän rinnalle tarjoan oman ehdotukseni. Helsinki: Huikeita elämyksiä lahjoittanut Stadi innostaa nuoria kuin ikäihmisiäkin.
Varsinaisina tehtävinä ovat krypto, tavuristikko, piilosana sekä täydennystehtävänä riimipiilikset. Viimeinen sisältää Suomalaisen saunan päivän (13.6.) kunniaksi kaksi teemaan liittyvää sanaa vihjeitettynä riimitellen. Ja jos niistä ei ratkaisu selviä, on kummastakin vielä erittäin selvät valokuvat. Kuriositeettina puolustaa paikkaansa, mitään varsinaista ratkaisutaitojen käyttöä ei näihin tarvittu.
Krypton pääkuvasanaa etsitään Tampereelta. Yläkulman vihjeenä on Tampere 10.–14.6.2020 ja krypton sisällä ylälaidassa ”Pispalan ........”. Tuolta pohjalta avainsana oli helppo löytää. Tällä kerralla se antoi aika paljon kirjaimia eri puolille tehtävää. Loppu kulki kuin tanssi. Vaikka en omalta kohdaltani tuota vertausta ymmärrä, moni asia kulkee minulta paljon paremmin kuin tanssi ja paljon vähemmin ponnistuksin.
Tavuristikko on vaikeudeltaan kaksi tähteä. Jotta ei paljastaisi liikaa, Erkki on joutunut ristikon ulkopuolelle oikeaan yläkulmaan kirjaamaan tekstiksi ”Kuvan aiheen kansallinen päivä 13.6.” Ratkaistessa tuo aihe sitten selviää.
Tavuristikossa on minulle yleensä enemmän päänvaivaa kuin tavallisessa kuvaristikossa. Varsinkin pitkät, kolmi- ja nelikirjaimiset piilotavut ovat joskus hankalia hahmottaa. Tämän tehtävän vaikein paikka oli pääkuvan oikealla puolella oleva kohta. Pääkuvasta lähtevä vaakasana ei ollut helpossa muodossa ja muutkin sanat vaativat tavallista enemmän hakemista ja kokeilua. Vasemmalla alhaalla oleva piirros männyn oksasta sai minut tarkistamaan sanakirjasta oikean muodon eli mitkä kirjaimet tulevat piilotavuun. Vaikeuksia tuotti myös alhaalla keskellä oleva piirros, joka toi minulle jostain syystä mieleen Peppi Pitkätossun. Oikean sanan löytäminen tuotti oman päänvaivansa.
Piilosanassa oli jälleen kerran 9 juuri tähän viikkoon liittyvää vihjettä tai vastaussanaa. Yksi eli kymmenes oli jopa etuajassa, palaamme tuohon päivänsankariin kolmen viikon päästä. Kryptossa esiintynyt paikka löytyy tästäkin tehtävästä. Pystysuoraan ykkösen vihjeessä muistetaan 60 vuotta sitten kuollutta Allia, joka on siinä mielessä merkittävä henkilö, että juuri hän oli alkuperäinen roikkuvien olkavarsinahkojen ihminen, juuri hänen mukaansa ne saivat nimensä. Vihjeistä minua miellytti tällä kertaa eniten vs 12: ”Ei etsi Lego-koria vaan vanhempia löydöksiä.” (9). Kaikkiaan jälleen nautittava piilosana.
Juhannus on jo kulman takana. Juhannustaikoja tehdään viikon kuluttua.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 23/2020
Torstai on toivoa täynnä
Kerrankin tuo lause osuu kohdalleen. Viikon 23 torstaina näkyy olevan Toivon nimipäivä! Lisäksi sunnuntaina on hyvin alkaneen kesäkuun henkeen sopiva merkkipäiväsankari Suvi. Orvokit kukkinevat näihin aikoihin kuten keskiviikon päivänsankarit Orvokki ja Viola kertovat.
Viikon vakiotehtävinä ovat krypto ja kuvaristikko, lisäksi löytyy hiukan harvemmin esiintyvä Sanaketju ja ainutkertaisena tehtävänä Yhdyssanat. Viimeksi mainittu on laadittu Naantalin (peruttujen) musiikkijuhlien (2.–14.6.) kunniaksi. Siinä on annettu vihjeet 25 ”yhdyssanalle”, joista mikään ei ole oikeasti yhdyssana. Esimerkkinä ideasta voisi käydä vihje Eri kierrettävä (7) => MUURATA. Onnistuin ratkaisemaan 20. Sana joko tuli heti mieleen tai sitten jäi kokonaan löytymättä. Huomasin, että haettavan sanan pituus oli apuna, ainakin osassa tapauksista. Kun vastaussana oli 7 kirjaimen pituinen, haussa oli kombinaatio 3 + 4 tai 4 + 3.
Viikon hönötettävä on 60-vuotispäiväänsä 4.6. juhlinut Paula Risikko. Risikko on syntynyt Ylihärmässä. Hän on toiminut kokoomuspuolueen kansanedustajana 19.3.2003 alkaen. Ministerinä hän on todellinen konkari: hän on toiminut ministerinä Vanhasen, Kiviniemen, Kataisen, Stubbin ja Sipilän hallituksissa. Häntä enemmän ministeripäiviä on naisista vain Sinikka Mönkäreellä. Lisäksi hän toimi eduskunnan puhemiehenä 5.2.2018–16.4.2019. Meidän sanaseppojen huomiota on kiinnittänyt hänen meille rakasta tehtävätyyppiä lähellä oleva sukunimensä.
Viikon krypto kuuluu toistaiseksi kirjan helpoimpien joukkoon. Kunniaa osoitetaan Tom Jonesille, jonka aikajanassa täyttyi 80 vuotta 7.6. Krypton avainsanana haetaan sitä petoeläintä, johon Tomppa on uransa aikana rinnastettu. Sehän löytyi tietysti heti, niin kuin tuntuivat löytyvän krypton muutkin sanat. Pienenä muistojen bulevardin pistäytymisenä tulee mieleen Tompan esiintyminen Porin jatseilla. Täytyy sanoa, että mies todella osaa laulaa eikä ikä ole juurikaan heikentänyt hänen ainutlaatuista ääntään.
Helppo kuvaristikko kunnioittaa Kain Tapperia, jonka syntymästä tuli 90 vuotta 6.6. Tapper syntyi Saarijärvellä ja kuoli 74-vuotiaana Helsingissä vuonna 2004. Kuvanveistäjänä hän käytti materiaalina puuta, betonia, kiveä ja metallia. Hänen veljiään olivat kirjailijat Marko (Tapio) ja Harri sekä teatterilavastaja Yrjö. Kuvaristikon pääkuvana on yksi Kainin veistos. Sen ulkomuodosta ei pysty päättelemään kenelle se on tehty, pitää ratkoa ristikko ensin.
Sanaketjussa on Maailman maitopäivän (kaikkia niitä todellakin on!) 1.6. kunniaksi muitakin juomia. Kaikkiaan juomasanoja on tehtävässä yhteensä 11 kpl. Ratkomista vaikeuttaa, kun nämä kaikki on vihjeitetty joko juoma tai juomia. Lopulta ne toki kaikki sieltä löytyivät ilman että tarvitsi katsoa oikeaa ratkaisua.
Teemasanojen sijoittajana Erkki on todella taitava. Useasti olen ihaillut sitä suurta määrää, jonka Erkki saa sijoitettua ristikkoon ilman, että sanojen laatu muuten kärsii. On ollut ilahduttavaa nähdä, miten Teemu Pallonen on kasvanut taidoissaan oppi-isänsä mittaiseksi, myös teemasanojen sijoittajana.
Viikon päästä uudet kujeet!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 22/2020
Helpotuksien kynnyksellä
Toukokuu on loppumassa ja sen myötä höllennetään monia koronarajoituksia. Kesäkuu alkaa toiveikkaissa merkeissä. Ravintolat avaavat varovasti ovensa, kotimaassa alkaa olla mahdollista matkailla jne. Nyt alkaa uusi totuttelun jakso.
EVVK:n viikko 22 on hyvin tuttu: krypto, valintakrypto, kuvaristikko ja piilosana. Viikkoon liittyy minulle kaksi tuntematonta suuruutta: Evelina, viikon hönötettävä ja krypton pääkuvaan ikuistettu Tommy Emmanuel.
Hönötettävä Evelina juhli kunnioitettavaa 25 vuoden ikää 27.5. Wikipedia kertoo meille hänestä seuraavaa. Oikealta nimeltään hän on Eveliina Maria Tammenlaakso, syntynyt Turussa, ammatiltaan laulaja/lauluntekijä. Hän tuli julkisuuteen The Voice of Finland -laulukilpailun 1. tuotantokaudella. Hän on Suomen toiseksi kuunnelluin naisartisti Spotify-suoratoistopalvelussa vuodesta 2016 lähtien. Hänen tyylilajinsa ovat pop ja r&b.
Tommy Emmanuel (65 vuotta 31.5.) on australialainen kitaristi, joka tunnetaan monimutkaisesta näppäilytyylistään ja hyvin energisestä esiintymisestään. Hän on ollut ammattimuusikko 9-vuotiaasta lähtien. Hänen tyylilajinsa on kantri.
Krypto, jossa Tommy on pääkuvassa, on hyvä, paljon harvinaisempia kirjaimia. Pääkuvasanaksi oli kaksi selkeää vaihtoehtoa, yleisemmällä tai harvinaisemmalla lopulla. Piti tehdä muutama kokeilu, jotta oikea vaihtoehto selvisi. Sen jälkeen ratkonta sujui tasaiseen tahtiin.
Valintakrypton saatetekstissä kerrotaan, että ”Tehtävästä löytyvät 80 vuotta 31.5.2020 täyttävä Eva-Riitta ja 45 vuotta samana päivänä täyttävä Toni.” Arvelin tietäväni haetut sukunimet (Tonin kohdalla: kylläpä aika todella rientää!). Niinpä oli aika helppo tehtävä etsiä ne tehtävästä. Ne antoivat hyvän lähtökohdan tavallista nopeammalle ratkonnalle.
Kolmen tähden kuvaristikossa on pääkuvissa kolme päivänsankaria: Clint Eastwood (90 v. 31.5.), John Fogerty (75 v. 28.5.) ja Juhani Tamminen (75 v. 26.5.2020). Clint (tai Clintti niin kuin ystävien kesken puhumme) on mielestäni yksi kaikkien aikojen parhaita ohjaajia, hänen kyydissään on aina mukava nautiskella.
Kahteen muuhun päivänsankariin liittyy muistojen bulevardi -kokemuksia. Olemme pitkään laatineet ystäväni Pekka Joutsin kanssa sanaseppojen kesäpäiville kimpassa ratkottavan koviksen. Sinä päivänä, kun John Fogerty esiintyi Porin jatseissa, vedimme Pekan kanssa kimpparistikkoa Keuruulla. Onneksi pääsimme näkemään John Fogertyn Hartwall-areenassa viime vuonna heinäkuussa. Muistumat Tamista menevät oppikouluaikaan Turkuun Puolalan Yhteislyseoon. Tami oli minua vuotta alemmalla luokalla. Hän oli koulumme leuhkin oppilas.
Itse ristikko oli mukava ratkoa, saattoi olla tähänastisista visaisin. Tosin kirjoitin ensimmäiseksi suoraan Tamin kuvasta lähtevän 15-kirjaimisen sanan. Ristikon paras sana on Fogertystä lähtevä jälkimmäinen.
Piilosana on tällä kertaa helppo, aiempien viikkojen vastaaviin verrattuna ajankohtaisia vihjeitä/vastaussanoja on poikkeuksellisen vähän, vain viisi. Tämänkertainen paras vihje on 20 vs: ”Juhlivat suomalaisittain Amnestyn vuosipäivää 28.5., minkä aterioinniltaan ehtivät. (15)”
Siirrymme avoimin mielin ja positiivisin odotuksin kesän puolelle.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 21/2020
Ventin veto
Viikon numero on 21, ventti. Ventti tunnetaan korttipelinä. Meillä oli aikanaan radion Sanasepot-ohjelmassa osio, jossa kuuntelijoiden piti luoda kulloinkin tietyt kriteerit täyttävä ilmaisu, jonka pituus oli tasan 21 kirjainta. Huomasimme, että 21 kirjaimeen saa mahdutettua monenlaista hauskaa.
Tällä viikolla juhlitaan koko joukkoa nimipäiviä. EVVK:n sivulta laskien nimipäiväsankareita on yhteensä 27 kpl. Viikon maanantai on yksi esimerkki siitä, kuinka samana päivänä nykyään löytyy useasta kohtaa vuotta sekä mies- että naissankareita. Tämän päivän viiden potran pojan poppooseen on sovitettu myös yksi tyttö, Eerika.
Viikon puolivälissä juhlitaan pyhäpäivän veroisesti helatorstaita. Sitä vietetään neljäntenäkymmenentenä päivänä pääsiäisestä, Kristuksen taivaaseenastumisen muistoksi. Sen ajankohta liikkuu, koska pääsiäisen paikka liikkuu. Se sijoittuu toukokuun ja kesäkuun alun väliselle jaksolle.
Vakiotehtävien (krypto, avoristikko, piilosana) lisäksi tällä viikolla löytyy kuva-arvoitus. Maailma kylässä -festivaalin (joka piti järjestää 23.–24.5.) kunniaksi 14 itsenäistä valtiota esitetään kuva-arvoituksen muodossa. Yhtä lukuun ottamatta (alimmainen, jossa miehellä puhekupla: ”Vaimo antoi käskyn!”) nämä löytyivät helposti. Tosin mielestäni yksi, kasvin piirroksella ilmaistu, ei ollut kuva-arvoitus, vaan kasviopillinen tunnistustehtävä.
Pysähdytään muihin tehtäviin lopusta alkuun. Piilosana on tuttua vakiotavaraa, helpohko, mukavasti etenevä ja useamman hauskan ahaa-elämyksen tarjoava. Paras vihje tällä kertaa ps 9: ”Päivystävä upseeri karamellilta hakee yhteyttä politiikkaan, mutta voi mennä myös päin seinää.” (9) Tällä kertaa Erkki on löytänyt yhteensä kymmeneen vastaussanaan yhteyden juuri tähän viikkoon.
Avoristikko on sillä rakenteella, josta siinä eniten tykkään: eripituisia sanoja, jokaisella rivillä ei välttämättä yhtä monta sanaa. Yhtä monen sanan rivit jotenkin kahlitsevat, uskon, että myös laatijaa. Pääkuvasta ja siihen liittyvästä infosta havaitsemme, että harmonikkataituri Merja Ikkelä on päässyt eläkeikään, 65-vuotispäivää juhlittiin 23.5. Kuinka aika todella rientää!
Wikipedian mukaan Merja Ikkelä on harmonikkataiteilija, pianisti, säveltäjä ja sovittaja. Hän esiintyi jo lapsena (josta minun omat muistikuvani ovat) opettajansa Lasse Pihlajamaan kanssa. Hän on esiintynyt yhtyeissä Katriina Honkanen ja Tulilintu sekä Nasevat kurtut. Hänen pääsoittimensa on piano. Hän on sanonut: ”En edes halunnut opiskella mitään haitarin örinää. Pianolle oli barokit ja rokokoot ynnä muut.”
Krypton pääkuva kunnioittaa Euroopan kansallispuistopäivää 24.5. Se oli minulle varsin hämäävä kuva. Kun lopulta keksin sen, sujui ratkonta ilman kummempia jumiintumisia maaliin saakka.
Viikon hönötettävä on Aarne Ervi, yksi nimekkäimpiä arkkitehtejämme, jonka syntymästä oli 110 vuotta 19.5. Ratkojille Aarne Ervi on tullut tutuksi ristikoihin mainiosti passaavan sukunimensä ansiosta. Hänen tunnetuin työnsä oli Tapiolan keskustasuunnitelma. Huomattava oli myös Helsingin yliopiston Porthania-rakennus. Ervin toinen puoliso oli näyttelijä Rauni Luoma. Hän kuoli 67-vuotiaana vuonna 1977.
Vuoden 2020 viikko ventti on koettu. Ei se kuitenkaan vetänyt ventiksi, ja se on hyvä juttu.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 20/2020
Tiu täynnä
Nyt pällisteltävä viikko on vuoden kahdeskymmenes eli tuttua ristikkotermiä käyttääkseni olemme päässeet viikko viikolta kimpassa elämisessä tiuhun asti. Onhan viikko mukavan näköinen myös numeroina: 20/2020.
Jälleen kiintyy huomio siihen, kuinka monilla etunimillä on joku muukin merkitys. Tämän viikon nimpparisankareita ovat mm. Lotta, Kukka, Esteri, Maila ja Maili. Viikkoon mahtuu myös kaksi liputuspäivää: Snellmanin päivä ja kaatuneitten muistopäivä.
Tehtäviä on vain kolme, neljännen paikalla on anagrammitarina Anna-Kaisa Hermusesta, jonka kuolemasta tuli kuluneeksi vuosi 13.5. Anagrammitarinassa nimestä tehdään mahdollisimman monta järkevää anagrammia, ja niiden ympärille nivotaan jokin yhtenäinen tarina. Anna-Kaisasta on tässä tarinassa yhteensä 18 anagrammia. Anna-Kaisa Hermunen syntyi 17.2.1948 Laukaan kunnassa. Hän tuli kuuluisaksi MTV3:lla juontamastaan haastatteluohjelmasta Hermunen. Hän oli kuollessaan 71-vuotias.
Tehtävistä ensimmäinen on tuttuun tapaan krypto. Siinä on poikkeuksellisesti vain 22 kirjainta. Merkittävää mielestäni on, että siinä esiintyy vain 7 vokaalia normaalin 8 asemesta. Liikkeelle lähtö on nyt todella helppo: avainsanan vihjeenä on MUISTOPÄIVÄ 17.5. Viereiselle sivulle vilkaiseminen antaa vastaussanan suoraan. Tuosta sanasta saadaan tällä kertaa aika paljon katetta ratkaisemiseen. Parissa kohtaa pääsi eteenpäin arvaamalla. Erkin tuntien hän ei laittaisi krypton vastaussanaksi TAAL eikä myöskään ETTO. Nuo pois sulkemalla pääsin mukavasti eteenpäin.
Tavuristikon pääkuvana on McDonald’s-yrityksen logo. Tuo maailmanlaajuinen ketju on tarjonnut kulinaarisia nautintoja jo 80 vuoden ajan. Chicagosta kotoisin oleva Mäkkäri on Subwayn jälkeen maailman toiseksi suurin (Suomen neljänneksi suurin) kansainvälinen pikaruokaketju. Vuonna 2017 sillä oli 120 maassa yli 33.000 ravintolaa, joissa ruokaili päivittäin yli 64 miljoonaa ihmistä. Korona on sillekin ollut melkoinen isku.
Itse tavuristikko on tähdityksensä (1 kpl) mukaisesti tosi iisi. Yhtään kertaa ei tullut pysähdystä, vaan ruudut täyttyivät nopeasti. McDonald’s ei ole hyvä ristikkosana. Sen sijaan puhekieliset muodot lähenevät sitä. Mäkkäri ei rakenteeltaan ole vielä paras mahdollinen, mutta MÄKIT, joksi niitä kuulee joskus kutsuttavan, on todella hyvä.
Piilosana ratkesi sekin tasaiseen tahtiin. Juuri tämän viikon päivämääriin liittyviä sanoja/vihjeitä on tällä kertaa seitsemän. Oikolukusilmäkin aktivoitui pitkästä aikaa. Ainakin arvelen, että vs 19 vihjeen ”On niin ihanaa hei aluksi.” (4) sanan hei tilalla pitäisi olla ”heti”. Mukavasti harhaan ohjasi vs 12, kun harhauduin hakemaan sitä toista 12.5. muistettavaa. Tämän piiliksen paras vihje on mielestäni vs 18: Limainen Steven useimmille. (14)
Viikon hönötettävä on Laura Voutilainen, joka 17.5. täytti 45 vuotta. Kylläpä aika rientää!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 19/2020
Ruusu äidille
Viikko alkaa Ruusun päivällä ja loppuu äitienpäivään. Suomalaiskodeissa äidit saavat aamukahvit sänkyyn. Lapset ovat värkänneet äitienpäiväkortteja. Perheidyllit kukoistavat.
Kaksi pistäytymistä muistojen bulevardille. Omani sijoittuu kouluaikaan. Piirustuksen opettaja antoi tehtäväksi äitienpäiväkortin piirtämisen, lisäksi siihen piti värkätä lyhyt runo äidille. Opettaja kiersi luokassa katselemassa askareen edistymistä. Hän pysähtyi minun kohdalleni, otti korttini käteensä ja sanoi: ”Kuunnelkaapas tätä!” Sitten hän luki suurella paatoksella runoni ja sanoi lopuksi: ”Upeaa! Suomi tarvitsee uusia Koskenniemiä!” Poskieni syvä helakanpuna laskeutui normaaliksi väriksi hyvin hitaasti.
Toinen muistelus lapsuudenkodin naapurin rouvan kertomana. Hän osallistui poikansa (alle 10 v.) koulun äitienpäiväjuhlaan, jossa poika oli saanut kunnian lausua äideille runon. Poika käveli luokan eteen, kohotti kasvonsa äitilaumaa kohti ja aloitti: ”Rakas äiti!” Rouva huomasi, että nyt poika oli unohtanut, miten runo meni. Poika yritti uudestaan, kovemmalla äänellä: ”Rakas äiti!” Sen jälkeen pojan suusta pääsi: ”Voi v---u” ja hän käveli pois äitien edestä.
Viikon hönötettävä on Marko Asell, joka vietti 50-vuotispäiväänsä 8.5. Asellin painijanuran suurin saavutus tuli Atlantan olympialaisissa, kun hän paini kreikkalaisroomalaisen painin 74 kg sarjassa olympiahopeaa häviten finaalissa Kuuban Filiberto Ascuylle. Toisen painihopeansa Asell sai vuoden 1997 EM-kisoissa. Asell esiintyy edelleen tasaisesti ristikoissa sukunimensä hyvän kirjainrakenteen takia. Paras näkemäni vihje vastaussanalle ASELL on YKSI HOPEAMARKOISTA.
Viikon tehtävinä ovat krypto, sanaristit, kuvaristikko ja anagrammit. Krypton pääkuva on ilmeinen ja tosi helppo. Tämän krypton erikoisuutena on, että pääkuvasta saatuja kirjaimia on muualla kryptossa yllättävän vähän. Yleisimpien kirjaimien etsimisellä pääsi vasta varsinaisesti eteenpäin ja maaliin.
Sanaristit ovat tällä kertaa punaisia, Punaisen Ristin viikon kunniaksi. Tämä on kolmas kerta, kun EVVK:ssa tähän mennessä on ollut sanaristejä. Lienen todennut jo aiemmin, että nämä ovat minulle yleensä hyvin helppoja, pitkä laatijakokemus on hionut sisäisen ristikkorengin huippunopeaksi.
Kuvaristikon pääkuvassa komeilee vahakabinettiversio U2-bändistä, bändin solistin Bonon 60-vuotispäivän (10.5.) kunniaksi. Kaksitähtisessä ristikossa pääkuvan oikealla puolella oleva aukio osoittautui minulle yllättävän hankalaksi. Pääkuvan bändi U2 perustettiin Dublinissa 1976. Minulle, joka elin teini-ikäni 1960-luvulla, se jäi kaukaiseksi. Paljon tutumpi Bono minulle oli Sonny Bono, joka silloisen vaimonsa Cherin kanssa teki 1960-luvun puolivälin jälkeen useamman huippuhitin.
Anagrammitehtävässä etsitään Suomen ensimmäisen MM-lätkäkullan voittaneita miehiä. Anagrammeja on yhteensä 25 kpl. Tuosta legendaarisesta voitosta on tosiaan kulunut jo 25 vuotta! Tehtävä puoltaa paikkaansa kuriositeettina. Kuinkahan moni muistaa nuo kaikki 25 nimeä? Minä löysin niistä 10 kpl. Juonipaljastuksen omaisesti voin sanoa, että silloinen valmentaja Curt Lindström ei ole mukana. Taitaa hänen nimensä taipua huonosti suomalaiseksi anagrammiksi.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 18/2020
Vappu, vapumpi, vapuin
Tämän viikon tehtävien joukossa on superlatiiveilla leikittelevä, 34 piilosanamaista vihjettä sisältävä aivovoimistelupaketti. Impulssin tähän tehtävään Erkki lienee saanut brittikirjailija Ian Rankinin 60-vuotispäivästä, joka on 28.4.
Minulla on omassa kirjahyllyssä kuusi Rankinin dekkaria, tosin en ole vielä ensimmäistäkään lukenut. Hyllyssäni olevissa kirjoissa päähenkilö on Edinburghin rikospoliisin ylikonstaapeli John Rebus, jota luonnehditaan mm. näin: ”Skottipoliisissa on pohjoisen melankoliaa ja punkin ja rockin raivoa, hän on kurja syntinen, jota maailma koettaa murjoa, uskovainen vailla uskontoa.”
Superlatiivitehtävässä rankin ei ole yksi vastaussanoista. Yritin tosissani ratkaista nuo 34 sanaa. Onnistuin 26 tapauksessa, 8 siis jäi ratkeamatta. Jotkut olisi pitänyt tietää, mutta viimeinen, n:o 34 minusta ei. Vihje on ”Islannin kohuviisuedustajan 2019”. Haetulle vastaussanalle olisi löytynyt varmasti joku sanaseppomaisempi vihje.
Toukokuun eka päivän kunniaksi viikon hönötettävä on 80-vuotias Vappu Taipale. Hän näyttää olevan yksi niistä, joilla on nimipäivä ja syntymäpäivä samana päivänä.
Mieleen palautus muistojen bulevardilta. Lapsuudenkotini naapurissa asui pieni Tiina-tyttö, jonka tädin etunimi oli Vappu. Tiinan äiti teki simaa. Tyttö kysyi, koska sitä saa maistaa. Tähän äiti vastasi, että sitten kun vappu tulee. Täti tuli kyläilemään muutaman päivän päästä. Tyttö tuli lasin kanssa äitinsä luo: ”Anna nyt sitä simaa, kun Vappu tuli.”
Muut tehtävät ovat krypto, kuvaristikko ja piilosana. Krypton pääkuvasana on helppo, hyvin ilmeinen. Seuraavien kirjaimien varma löytäminen on usein haastavin kohta. Itse katson, löytyykö muualta tehtävästä sellaisia sanoja, joissa olisi mahdollisimman paljon pääkuvasanan kirjaimia. Tässä kryptossa pääkuvasta alaspäin lähtee sana, jonka numerokoodi on 2 8 4 2. Siinä 2 ja 4 ratkeavat pääkuvasta ja 8:lle on vain kaksi järkevää mahdollisuutta. Sen avulla pääsin tässä eteenpäin.
Keskivisaisen kuvaristikon pääkuvassa on Alfred Hitchcock, jonka kuolemasta tuli 40 vuotta 29.4. Alfred Joseph Hitchcock syntyi Lontoossa ja kuoli Los Angelesissa 80-vuotiaana. Vuonna 1939 hän muutti Hollywoodiin, jossa teki suurimman osan elokuvistaan. Hän julkaisi kaikkiaan yli 50 elokuvaa, joista huomattava osa on saanut klassikkomaineen. Hänen oma vastauksensa kysymykseen, mitä hän tekee työkseen, oli: ”Tuotan kananlihaa.”
Kuvaristikossa on hauska liittymä superlatiivitehtävään. Yhden pystysana vihje kuuluu; ”28.4. 60-vuotias Ian”. Ratkonta eteni tasaiseen tahtiin, hyvin oli Erkki saanut kokonaisuuden vastaamaan kahta visaisuustähteä.
Piilosanassa oli tällä kertaa kaikkiaan 9 vastaussanaa, joiden vihjeessä oli linkki tähän viikkoon. Se osoittaa minusta mukavasti, että piilis on laadittu juuri tätä viikkoa varten eikä vain otettu jostakin valmiiksi laadittujen tehtävien varastosta.
Sanojen vertailumuotoihin palatakseni. Joskus myös substantiiveja taivutetaan komparatiiviin ja superlatiiviin (kuten olen tehnyt tämän jutun otsikossa). Ehkä paras esimerkki tästä on Länsi-Suomessa käytetty ilmaus siitä, kun joku on kerta kaikkiaan parasta mahdollista. Porilainen käyttää silloin ilmaisua ”ei paskempi.”
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 17/2020
Nellasta Tessaan
Tarkasteltava viikko alkaa Nellan päivällä ja päättyy Tessaan. Erityispäivä tällä viikolla on sunnuntaina maailman henkisen omaisuuden päivä (kaikkia niitä onkin!).
Tehtävien lisäksi esitellään laatija Toni Pitkälän herkullisimpia vihjeitä. Niitä Tonilla riittää, joten varmaan monta hienoa piti jättää myös pois. Muistojen bulevardilta tulee mieleen vuosien takaa tilanne, jossa kaksi hyvin innokkaalta vaikuttavaa nuorta miestä halusi haastatella minua ristikoista. Tapaaminen sovittiin Tikkurilan kävelykadulla sijaitsevaan kuppilaan. Keskustelu venyi yllättävän pitkäksi. Toinen noista miehistä oli Toni Pitkälä. Vähän sen jälkeen näin Sanaseppo-lehdessä Tonin laatiman ristikon. Ratkoin sen ja kehuin sitä painokkaasti Vuokilan Erkille. Ymmärrän kehujeni osaltaan vaikuttaneen siihen, että Toni siirtyi Sanariksen laatijaksi.
Oikolukusilmä havaitsee puuttuvat ä:n pisteet Tonin kuvan yläpuolella. Kehitin oikolukusilmän nuorena miehenä toimittaessani useaakin lehteä. Se on aktiivinen kaiken lukemisen aikana, myös dekkareita ahmiessani.
Viikon hönötettävä on Abban toinen biisinikkari Björn Ulvaeus. Viime viikon aivan-sanan käyttööni liittyvästä palautteesta oppia ottaneena totean nyt, että onpa Björn osapuilleen saman ikäinen Ritchie Blackmoren kanssa, joka juhli 75-vuotispäiväänsä viime viikolla.
Tehtävinä tällä viikolla ovat krypto, kuvaristikko ja piilosana. Krypto saattoi olla tähänastisista helpoin tai sitten päänupin harmaa massa oli tavanomaista ketterämmässä kunnossa. Pääkuva oli todella iisi ratkaistava ja muukin osa tehtävää täyttyi nopeasti.
Kuvaristikossa muistellaan kahta menehtynyttä lauluntekijää, Pekka Myllykoskea ja Kari Pesosta. Pesonen on minulle etäisempi näistä kahdesta. Pekka Myllykoskea olen fanittanut aina, hänen riimitystaitonsa ovat Suomen huippua, samoin mielikuvien luonti. Vai mitä sanotte kyynelten määrästä seuraavassa:
Se meni asumuseroon, tuli suru puseroon, rupes maailma murjomaan
voin vain ympyrää astella, kyynelin kastella hehtaarin purjomaan
Toinen kirkas helmi Pekalta. Biisissä Raakkauslaulu, joka kuvailee pitkän tukan aiheuttamia hilse- ja kutinaongelmia, Pekka laulaa: ”idealisti tuo Woodstockista ei hillitse kutinaa utsjokista”.
Piilosana on taattua tavaraa. Tällä kertaa Erkki on onnistunut sijoittamaan kahdeksaan vihjeeseen jotakin juuri tähän viikkoon liittyvää. Erkin piilosanat ovat yleensä aina hienon hienoa laatutyötä. Vihjeiden kirjo on laaja, anagrammit osuvat nappiin. Yhden tehtävän aikana tulee monia hykerryttäviä ahaa-elämyksiä.
Koronarajoitusten kanssa on eletty viisi viikkoa. Kuudenteen viikkoon osuu vappu, jota nyt ensimmäisen kerran vietetään virtuaalisesti. Ehkä heittelemme emännän kanssa serpentiinejä kotona. Vanhaa valkolakkia tuskin viitsin kaivaa esille.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 16/2020
Ristikonratkonnan SM-kisat
Jos eläisimme normaalissa olotilassa, tällä viikolla olisi lauantaina ratkottu Suomen mestaruus, järjestyksessä 14. Järjestelyt olivat pitkällä, kun korona pysäytti ne. Tätä kirjoittaessani vaellan aika kauan muistojen bulevardilla. Olen ollut mukana kaikissa 13 kisassa ylituomarina, juontanut 12 loppukilpailupäivää. On eletty riemullisia ja jännityksen täyteisiä hetkiä, tavattu innokkaita ristikkoihmisiä, nautittu yhdessäolosta. Lohtuna on, että joskus myöhemmin, kun se on mahdollista, ehkä syksyllä, nuo 14. kisat järjestetään.
Mutta asiaan, EVVK:n pariin. Viikon 16 maanantai kuului vielä pääsiäiseen, mutta muuten elettiin tavallista arkiviikkoa. Tai ainakin melkein! Tällä viikolla nimittäin saatiin Vantaalla talven paksuin lumipeite.
Viikon nimipäiväsankareissa kiinnittyy huomio jälleen kerran siihen, kuinka monella etunimellä on myös tavallinen tarkoite. Tällä viikolla näin on viitenä päivänä: Taito, Tuomi, Jalo, Otto, Pilvi, Pälvi.
Tehtäviä tällä viikolla on kolme: tavallinen krypto, valintakrypto ja avoristikko. Lisäksi Suomen aforismipäivän (18.4.) kunniaksi (kaikkia niitä onkin!) Erkki on valinnut joukon ristikoihin ja ratkomiseen liittyviä aforismeja, lausujia Onsilo Kaarista Arvo Saloon. Varsin lähellä toisiaan ovat nuo kaksi sanoilla leikkivää: avoristikko ja aforistikko.
Krypton pääkuvassa on Notre Dame, jonka palon vuosipäivä osuu tähän viikkoon. Pääkuvasana aukesi helposti, mutta muuten tehtävä oli aika visainen. Ratkottavia kirjaimia oli tavallista vähemmän. Tämä oli toinen kerta 16 viikon aikana, kun niitä oli vain 21, kaikissa muissa luku on 24. Liekö tavallista suurempi pääkuva vaikuttanut asiaan.
Valintakryptossa riitti ratkottavaa. Taas kerran totesin, että tätä tehtävätyyppiä ei voi ratkoa nopeasti. Jokainen sana pitää erikseen pähkäillä. Alkuun pääsy sujuu minulla sellaisista sanoista, joissa on paljon samaa numeroa. Tämän ristikon vaakasana, jonka koodi on 4 1 1 1 1, oli minulle aloituspiste.
Islannin tuhkapilven 10-vuotispäivän (kaikkia niitä onkin!) kunniaksi Erkki oli sijoittanut mukaan seitsemän Euroopan tulivuorta. Ajattelin alkuun, että pisimmät kryptosta löytyvät sanat ovat varmaan näitä, mutta eivät sitten olleetkaan. Olihan mukana myös se nelikirjaiminen, joka on kuvaristikoiden ylivoimaisesti yleisin tulivuori.
Avoristikko kunnioittaa kitaristi Ritchie Blackmoren 75-vuotispäivää (14.4.). Näköjään jäbä on aivan saman ikäinen Eric Claptonin kanssa. Pääkuvassa oli lisäksi teksti ”Hänen bändinsä”. Tämä tuotti aika pitkään päänvaivaa, kun tuntui, että bändi ei sovi rasteroiduille riveille. Lopulta aikamoisen ahaa-elämyksen myötä huomasin, että sopii sittenkin! Samalla kävi mielessä, että olisi myös Sateenkaari ollut vastaus pääkuvan tekstiin.
EVVK:ssa on varsin kattavasti huomioitu tunnettujen ihmisten synttäreitä. Nyt on kuitenkin tapahtunut laiminlyönti. Nimittäin tämän viikon sunnuntaina juhli synttäreitään yksi tämän hetken tunnetuimpia suomalaisia, Patrik Laine. Vuosia tuli täyteen kunnioitettavat 22!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 15/2020
Tipuja ja raita
Olemme tällä viikolla elelleet pääsiäisviikkoa. Nyt ensimmäistä kertaa eläessäni on kysymys todella hiljaisesta viikosta. Ei juuri ihmisiä näy eikä kuulu.
Tähän viikkoon osuu myös Mikael Agricolan päivä, suomen kielen päivä. Kiitämme Mikael Agricolaa, kun auttoi rakentamaan niin hyvin ristikoihin soveltuvan kielen, siinä suhteessa paremman kuin monet muut kielet. Junnu Vainio toteaa sanoituksessaan ytimekkäästi: ”Sitä rääkkääkään ei kuka vaan.”
Tällä viikolla on myös romanien kansallispäivä. Muistojen bulevardilla pukkaa mielikuvaa 1970-luvulta. Silloinen työkaverini, nähdessään romaniäidin kävelevän parin lapsensa kanssa, tapasi sanoa: ”Kappas vain, romaani ja pari novellia.”
Tämän viikon hönötettävä on Teuvo Hakkarainen, 60 v. Erkin hänestä rakentama luonnehdinta on lempeä ja herrasmiesmäinen. Koska sankari ei mielestäni ole kumpaakaan, ajattelin tarjota tähän oman, vähän rosoisemman hönötykseni: Trumpko esikuvana? Uuraasti väläyttelee omituisuuksia. Hutikkaisena ahdisteli kimuleita kaulailemalla ankarasti. Rohjennee aivoituksillaan inspiroida nykyisen europarlamentin naisia.
Tehtäväkattauksessa tuttua tutummat krypto, tavuristikko ja piilosana sekä harvinaisemmasta päästä vasta toista kertaa kirjassa esiintyvä sanaristit (ensimmäinen kerta oli viikolla 1).
Krypto on tällä kertaa tosi helppo, ehkä helpoin tähänastisista. Pääkuvasanan tietää varmaan jokainen, joka yleensä tietää jotain Elisabeth Rehnistä, jonka 85-vuotispäivän kunniaksi piirros hänestä on pääkuvaksi asetettu. Nyt ratkesivat myös muut kirjaimet ja vastaussanat tosi sukkelaan.
Sanaristi on Erkin kehittämä tehtävätyyppi. Pitää ratkaista kahdeksan ristissä olevaa sanaa, joiden kaksi alkukirjainta ja kaksi loppukirjainta on annettu valmiiksi. Omalla pitkällä laatijakokemuksellani nämä yleensä ratkeavat suoraan kirjoittamalla. Tässä kolmen ristin erikoisuutena on (suomen kielen päivän kunniaksi), että kaikkien kaikki sanat ovat suomen kieltä eivätkä edes erisnimiä.
Tavuristikon pääkuvapiirroksessa nuoraa hyppii Spede Pasanen, jonka syntymästä tuli kuluneeksi 90 vuotta 10.4. (Speden elämä päättyi 71 vuoden iässä kirkkonummelaisella golfkentällä v. 2001). Tehtävä ratkesi tasaiseen tahtiin ilman erityisempiä yllätyksiä. Spedeä esittelevästä wikipediajutusta poimin yhden Speden TV-ohjelmista, Kuvaristikon, jota esitettiin MTV:ssä vuosina 1985-86. ”Ohjelman formaatin olivat kehittäneet Veikko Nurmi ja Erkki Vuokila, jotka myös laativat ensimmäiset ratkottavat ristikot. Ohjelman loppuvaiheessa ristikot laati Spede Pasanen, joka myös tuotti sarjan. Juontajana toimi Riitta Väisänen.”
Piilosana on tasokasta Erkki-laatua. Yhden vihjeen haluan nostaa erikseen esille. Sen ratkaiseva (ja ratkaistava) sana on vihjeen viimeinen sana (siihen sisältyy mielestäni tosi hieno harhautus): Ps 5: Huhtikuussa 35 vuotta täyttävän Johannan musiikissa on rap-käämi. (7).
Olemme tällä viikolla kuulleet, että koronarajoitukset jatkuvat kuukaudella 13.5. asti. Siispä jatkamme kevään viettoa ja ristikkoaskareita kodin kynttilöiden loisteessa ainakin seuraavat yli neljä viikkoa.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 14/2020
Aprillia pukkaa
Vuoden neljänteen kuukauteen siirryttiin hämmentävissä ja jotenkin epätodellisissa tunnelmissa. Joinakin hetkinä tuntuu kuin koko nykyinen elämänmeno olisi jotakin jättiläismäistä, absurdia aprillipilaa. Olemme kuitenkin kuulleet ja itsellemme vakuuttaneet, että tästäkin selvitään – yhdessä. Neljän seinän sisällä olemisesta on tullut pääasiallinen elämisen muoto, johon on haettu ja haetaan uusia ajankäytön painopisteitä. Toistaiseksi on mennyt olosuhteisiin nähden hyvin.
Ristikoiden osuus on minulla pysynyt aika lailla entisen laisena. Kuviot on omaksuttu vuosikymmenien aikana ja ne näyttävät pelaavan hyvin myös kriisiaikana. Oman lisänsä tänä vuonna tähän kuvioon tuo EVVK ja nämä viikoittaiset kirjoitusrupeamat.
Viikko 14 kulkee tutuiksi muodostuneilla nuoteilla. Ratkottavana ovat tällä kertaa krypto, kuvaristikko ja piilosana sekä erikoistehtävänä riimipiilis. Viikon hönötettävänä on Jone Nikula.
Jone (oikealta nimeltään Antti Joonas) Nikula täytti 50 vuotta 30.3. Wikipedian mukaan hän on ”suomalainen juontaja, toimittaja sekä televisio- ja radiopersoona”. Suurelle yleisölle tutuksi hän tuli Idols-ohjelmasta, jota tuomaroi vuosina 2003–2016. Hänen isänsä on entinen oikeuskansleri, kansanedustaja ja ministeri Paavo Nikula ja veljensä Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula.
Krypton aiheena on Kansainvälinen lastenkirjan päivä 2.4. Pääkuva oli tällä kertaa yllättävän kinkkinen ratkaista. Viisikirjaimisen vastaussanan kirjaimista on annettu keskimmäinen, joka on N. Pähkäilin eri mahdollisuuksia, mietin kuvassa olevan hahmon nimeä, yritin sovittaa erilaisia kirjainkombinaatioita. Ratkesihan se lopulta ja minulle aika yllättävästi, Erkki onnistui tässä harhauttamaan ainakin minut ja ihan mukavalla tavalla.
Jos krypto on tällä viikolla vaikeahko, kuvaristikko on sitäkin helpompi. Tämä on tähänastisista mielestäni kaikkein helpoin. Pääkuvasta voi nähdä kaksi peruttua yleisötapahtumaa: Hevosmessut ja Tampere-Biennalen, joiden molempien oli määrä olla tällä viikolla. Todellisuudessa Tampere oli hiljainen ja autio niin kuin muutkin pienemmät ja isommat Suomen paikkakunnat.
Riimipiiliksessä haetaan muusikon nimeä, muusikon, joka olisi täyttänyt 85 vuotta 1.4. Hänen elämänsä päättyi 66-vuotiaana 6.10.2001. EVVK:n tehtävässä hänestä annetaan riimitetty pitkä vihjekokonaisuus, jossa laskin kaikkiaan 11 erillistä vihjettä. Miettimistä helpottamaan on annettu hänestä valokuva taiturimaisesti hallitsemansa instrumentin kera.
Viikon piilosanaan Erkki on mahduttanut kaikkiaan 11 vastaussanaa, jotka jollakin tavalla liittyvät juuri tähän viikkoon tai vuoden ajankohtaan, hieno saavutus! Mukana on myös pystysuoraan 3:ssa mainittu Clapton, yksi suuria suosikkejani, joka täytti 75 vuotta 3.4. Hänessä olisi hyvin ollut aineksia yhden koko tehtävän teemaksi.
Viikko 14 päättyy Palmusunnuntaihin. Se on erinomainen päivä katsella hyvin aikaa kestäneitä, erittäin viihdyttäviä Komisario Palmu -elokuvia.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 13/2020
Kellot kohti kesää
Tämä viikko päättyy sunnuntaihin, jolloin alkaa kesäaika, kelloja siirretään yksi tunti eteenpäin, kohti kesää. Näillä näkymin kesästä on tulossa kovin tapahtumaköyhä, korona on tyhjentänyt kalenterit. Saimme tiedon, että Eric Claptonin kesäkuun lopulle allakoitu konsertti, johon olimme varanneet liput, siirretään vuodella eteenpäin. Tuskin näemme tänä kesänä myöskään Porin jatseja, joiden pitoajankohta olisi heinäkuun puoliväli. Mutta aika on silti kesäaika, sitä korona ei pysty muuttamaan.
Tämän viikon nimipäiväsankareissa on yksi mielenkiintoinen pari. Ymmärrän, että uusia nimiä lisätään allakkaan sitä mukaa kuin joku nimi saa riittävän määrän nimenhaltijoita. Tämän viikon maanantai on perinteisesti Akselin nimipäivä. Päivälle on lisätty uusi nimi. Minusta valinta on ollut aika lailla mukava, nykyisin 23.3. on Akselin ja Selinan nimipäivä!
Viikon hönötyksen aiheena on Paavo Noponen, joka olisi täyttänyt 90 vuotta 25.3. Paavo Noponen oli tuttu ääni pikkupojasta saakka, isän kanssa kuuntelimme paljon urheiluselostuksia. Noposella oli korvia hivelevä ääni, nopein selostusrytmi silloisista selostajista eikä kukaan osannut maalata niin hienoja sanallisia kuvauksia kuin hän.
Tehtäviä EVVK:ssa on tälle viikolle kolme: tutut krypto ja ristikko sekä ensikertalainen sanapalapeli. Yksi puolikas sivu on omistettu Antti Viitamäen parhaille harhautuksille.
Harhautteiden synty vihjetyyppinä yhdistetään Juha Hyvöseen ja hänen Sanaseppo-lehden klassikkotehtäväänsä Notiisi. Harhautteessa laatija yrittää johdattaa ratkojan kokonaan väärälle ajatusuralle, jopa niin, että ratkoja pitää tätä uraa varmana. Vasta risteävien avulla löytyy oikea lähestymistapa. Hauskaa kylläkin, ratkojat yleensä nauttivat siitä, että laatija on saanut heidät ensin lankaan. Hyvät harhautteet ovat ristikoiden parasta antia, vähän kuin Agatha Christien vastaavat dekkarikirjallisuudessa. Laatijan kannalta huono puoli on, että hyvän harhautteen voi käyttää vain kerran. Se jää ratkojien mieleen pysyvästi.
Viikon krypton (mainio peruskrypto) aiheena on Reino Lehväslaiho, jonka kuolemasta tuli yksi vuosi 27.3. Lehväslaiho eli 96-vuotiaaksi ja ehti kirjoittaa omasta genrestään yhteensä 45 kirjaa.
Kuvaristikon aiheena on Maailman teatteripäivä 27.3. Valitettavasti vain tämän hetken todellisuus ei ollenkaan vastaa pääkuvalausetta eikä taida vastata aika pitkään aikaan tästä eteenpäin. Kolmetähtinen ristikko ratkesi yllättävän helposti. Yksittäinen havainto: kun kirja on ”voimassa” koko vuoden, on riskialtista käyttää sellaisia vihjeitä, joista esimerkkinä tässä on ristikon alaosassa oleva PÄÄMINISTERIN SIIPPA. Se on ollut vanhentunut tässä vaiheessa jo jonkin aikaa.
Sanapalapelissä on annettu valmiiksi ruudukko sekä siihen tulevat sanat, jotka pitää sijoitella ruudukkoon oikein. Tässä nimenomaisessa tehtävässä kerrotaan lisäksi, että ruudukkoon tulevat annettujen sanojen lisäksi kaikki viisi pohjoismaata.
Sanapalapeli ei ole suosikkejani, koska siinä on kyse vain sijoittelusta, vihjeiden pohdiskelua ei ole lainkaan. Käsittääkseni yleensä ratkonnassa lähdetään liikkeelle pisimmistä sanoista (niitä on aika harvoja) ja/tai harvinaisimmista kirjaimista. Tässä tehtävässä oli vain 5-, 6- ja 7-kirjaimisia sanoja, joten yritin päästä alkuun kirjaimilla. Ö oli lopulta se kirjain, jonka avulla ratkonta pääsi alkuun. Sen jälkeen se eteni tasaista tahtia loppuun asti.
Uusimaa on juuri suljettu. Olemme entistä eristyneempiä muista. EVVK onneksi yltää maakuntarajojen yli.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 12/2020
Under Arrest
Viikolla 12 otettiin Suomen valtakunnassa käyttöön poikkeusjärjestelyt taistelussa etenevää koronavirustartuntaa vastaan. Niinpä minäkin vaimoni kanssa päätimme siirtyä vapaaehtoiseen kotona oleskeluun. Päätöstä helpotti huomattavasti poika, joka ehdotti, että hän voi hoitaa tästä eteenpäin meidän kauppa-asiamme.
Olemme siis arestissa. Uskon, että tämä termi pohjautuu englanninkieliseen ilmaisuun under arrest, joka toki on tuttu enemmänkin TV:n poliisi- ja rikossarjoista.
EVVK:n kanssa on onneksi ollut aivan vakioviikko, jälleen sanallisia tehtäviä, täsmäkalibroituna viikolle 12/2020. Tälle viikolle osuu myös useampi erityinen päivä. Torstaina Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä, perjantaina kevätpäiväntasaus, sunnuntaina Marian ilmestyspäivä. Kevätpäiväntasaus tulee aina noteerattua, silloin siirrytään todella valon puolelle. Liputuspäivistä jotenkin tasa-arvon päivä ei ole mielestäni saanut jalansijaa.
Viikon tehtäväannoksessa kolme tuttua (krypto, tavuristikko ja piilosana) ja yksi ensikertalainen, palindromi. Palindromi (sama teksti luettavissa alusta loppuun tai lopusta alkuun) vihjeitetään kahteen henkilöön liittyen: Georgiin, jonka syntymästä tuli 100 vuotta 21.3. ja Markoon, joka vietti 50-vuotispäiväänsä 22.3. (Oikolukusilmä noteerasi vihjeen antaneen Markolle 10 vuotta ikälisää!). Tehtävä ratkesi suht. helposti, voihan sitä lähteä ratkomaan myös lopusta alkuun. Erkki oli onnistunut rakentamaan pitkän palindromin mukavan sujuvaksi.
Krypton pääkuvassa on Markus Leikola (60 v.), jonka isän etunimeä haetaan krypton avainsanaksi. Isä-Leikolasta on Wikipediassa juttua, josta käy selville mm., että hän on Pentti Linkolan pikkuserkku. Krypto on ammattimiehen laatutyötä, tähänastisista helpommasta päästä.
Tavuristikon pääkuvassa on 60-vuotias Simo Aalto. Hänkään ei ole minulle kovin tuttu entuudestaan. Hesari tiesi kuitenkin kertoa, että Simo on erikoisosaamisalueellaan maailmanmestaritasoa. Hän on esiintynyt sekä aikuisille, että lapsille. Hän on tehnyt tunnetuksi taikasanat jokeri pokeri box. Tavuristikossa on yllättävän monta todella seikkaperäistä vihjettä, tarkempia kuin yleensä. Ehkä vaikeusasteeksi olisi riittänyt vain yksi tähti.
Piilosanassa seitsemän vastaussanaa liittyy jotenkin tähän viikkoon. Minusta tämän piiliksen paras yksittäinen vihje on vs. 23: Jos tämä lisääntyisi maassa, kasvitkin suurenisivat. (12) Huomionarvoinen on myös ps. 3:n viisi peräkkäistä anagrammia: Kuiskasin: naiskuski kuskinasi isukkinsa sisukkain. Oikolukusilmä noteerasi aikamuotovirheen ps 8:ssa: ”Parikkala saa” pitäisi olla ”Parikkala sai”. Erkki on kyllä Suomen monipuolisin piilosanalaatija, jonka tämäkin tehtävä hyvin todistaa.
Lauantaiaamuna poika kävi tuomassa meille viikonlopun ruokatilauksemme. Seisoimme jonkun aikaa turvaetäisyyden päässä ja vaihdoimme kuulumisia. Hän oli ensimmäinen live ihminen, jonka olimme nähneet kuluneen neljän vuorokauden aikana. Ehkä näemme hänet taas ensi viikon puolivälin tienoilla.
Onneksi on ristikoita!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 11/2020
Koronan varjossa
Poikavuosina pelasin innokkaasti koronaa. Mailalla yritettiin saada matalia lieriön muotoisia nappuloita upotettua pelilaudan kulmissa oleviin ”pusseihin”. Siitä jäi mukavat ja hauskat muistot. Nykyisessä koronassa ei ole mitään hauskaa. Tätä kirjoittaessani ollaan epidemian kynnyksellä ja kuullaan jatkuvasti uusista sairastuneista ja rajoittamistoimista. Paniikkinappulaa hiplataan vähän joka puolella.
Paniikkinappula on onneksi kaukana EVVK:n parissa. Nyt ovat vuorossa viikko 11 ja sen tehtävät.
Viikon hönötettävänä on 80-vuotismerkkipäiväänsä juhliva Mauri Antero Numminen. Tuosta nimestä saakin kaikkiaan 19 sanaa käsittävän tarinan, mielestäni hyvin M.A:ta kuvaavan. Mauri Antero on henkilö, joka ei tunnu vanhenevan lainkaan. Hänen habituksensa oli samanlainen jo silloin, kun hän lauloi, millaista oli olla naisensa kanssa eduskuntatalon puistossa.
Tällä viikolla on vuorossa kaksi kryptoa (samalla sivulla), perinteinen ja valintakrypto. Perinteisen pääkuvassa on 70 vuotta 11.3. täyttänyt Bobby McFerrin. Muistojen bulevardi (jossa oli mukana myös EVVK:n tekijä Erkki) johdattelee heinäkuiseen Poriin vuonna 2001, jolloin Bobby oli yksi esiintyjistä. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin, McFerrin esitti ohjelmaansa kulkien samalla yleisön joukossa ja poimien silloin tällöin jonkun mukaansa laulamaan. Äänivirtuoosi artisti onnistui luomaan todella hienon ja intiimin tunnelman isoon väkijoukkoon, vähän niin kuin krypton vastaussanakin kertoo.
Valintakrypto on joka kerta yhtä haastava ja todella verkkaisesti etenevä. Huomaan valintakryptoja ratkoessani, että laadintaosaamisesta on näissä erityistä hyötyä. Ratkaisusanoiksi tulevat sarjakuvasankarin (joka juhlii 100-vuotispäiväänsä) nimet osoittavat taas kerran, kuinka aika kiitää nopeasti.
Avoristikon pääkuvassa esiintyvä Dee Snider (65 vuotta 15.3.2020) on minulle täysin tuntematon suuruus. Pääkuvasta voi lukea, että lavalla on Twisted Sister. Wikipedia tietää kertoa, että Twisted Sister oli yhdysvaltalainen heavy metal -yhtye, joka toimi vv. 1972–2016. Tuona aikana yhtye lopetti toimintansa monesti, mutta palasi lavoille uudestaan. Dee Snyder oli yhtyeen laulaja, keulahahmo ja pääasiallinen lauluntekijä.
Tämän avoristikon vihjealueissa näkyy ilmiö, joka toimii omalla tavallaan myös harhautteena. Laaja vihjealue ei välttämättä kerro sanan pituudesta. Pienestä vihjealueesta voi tulla pitempi vastaussana, laajasta vihjealueesta lyhyempi sana.
Sanaketju kunnioittaa kansainvälistä aivoviikkoa siten, että kaikkiaan 7 vastaussanan vihjeenä on AIVO-. Laadinnasta tämä on tehnyt varmasti tavallisesti haastavampaa. Yksi sana, jonka odotin löytäväni, oli AIVOPIERU, mutta sitä ei näkynyt. Tosin sitä ei löydy myöskään Kielitoimiston sanakirjasta, jossa kaikki ketjun AIVO- vihjeitetyt sanat ovat.
Oikolukusilmänikin aktivoitui. Sanaketjun ensimmäinen Ulos-vihje kuuluu: Satakunnan tyttöjoukon. Minusta siinä olisi riittänyt (ja pitänyt olla) Satakunnan tyttö.
Sanaketjun yhdessä vihjeessä mainitaan eräs pelko, trypofobia, jonka pelon kohde tulee vastaussanaksi. Se on onneksi paljon vähäpätöisemmältä tuntuva kuin korona.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 10/2020
Kybällä
Tällä viikolla osa koululaisista oli vielä hiihtolomalla. Meillä Tikkurilassakin tuli yhtenä päivänä lunta muutama sentti. Ei kulunut kuin pienehkö hetki, niin kuului, kuinka lumiaura-autot jyristelivät asfaltilla. Täytyihän niiden saada edes yksi työrupeama tälle talvelle. Jos olisivat odottaneet muutaman tunnin, ei enää olisi ollutkaan mitään aurattavaa.
Viikon tehtäväsatsin aloittavan krypton pääkuva on Maailman näönhuollon päivän kunniaksi (4.3.). Pääkuvavihjeestä on helppo löytää oikea vastaussana, kirjainjakautuma on hyvin ilmeinen. Muuten tehtävä ratkeaa samalla nopeudella kuin kirjan aiemmatkin kryptot eli pikkuhiljaa.
Mietin kryptoa ratkaistessani, miksi Erkki ei käytä enempää kirjaimia/krypto kuin 24. Osaaminen varmasti riittäisi. Sitten minulla välähti. Kyse taitaa olla vastauskirjainlokeron tilasta. Siihen mahtuu mukavasti 24 kirjainta, mutta jos kirjaimia olisi enemmän, lokeroa pitäisi suurentaa, mikä ei näyttäisi olevankaan helppo homma.
Mikko Kuustosen 60-vuotispäivä (4.3.) on siivittänyt tehtävään nimeltä Mikkola. Siinä esitetään vihjeet 20 sanalle, jotka kaikki päättyvät kirjaimiin MIKKO. Hauska tehtäväidea, tosin tehtävä on kaikkiaan hyvin helppo. Syömishäiriöisen kohdalla minun piti miettiä, kirjoitetaanko sana todella noin. Tehtävän lopussa olevan Paha-Pahempi-Pahin -kolmikossa Pahempi oli minulle pahempi kuin Pahin. Tuo Väittelijä-vihjeellä varustettu oli koko setin pahin.
Viikon kuvaristikon pääkuva on yllättävä. Siinä on kaksi puhekuplaa, toisessa teksti ”MULTA TULI!” ja toisessa ”MULTATULI SYNTYI 200 VUOTTA SITTEN 2.3. MIKÄ OLI PAIKKA?” Itse ristikko ratkesi sille arvioidun kahden tähden mukaan, mutta tuo yhteen kirjoitettu Multatuli pakotti googlettamaan.
Itselleni aiemmin tuntematon henkilö Eduard Douwes Dekker oli alankomaalainen siirtomaavirkamies ja kirjailija, joka käytti salanimeä Multatuli. Tuo suomelta kuulostava alias Multatuli on tiettävästi johdettu latinan sanoista ”olen kärsinyt kovasti”. Oppia ikä kaikki!
Piilosanassa Erkki on onnistunut yhdistämään allakkaan tai merkkipäiviin kaikkiaan 7 vastaussanan vihjeet. Tai itse asiassa kahdeksan, kun otetaan huomioon mielestäni tämän piiliksen kaikkein hauskin vihje, Vaakasuoraan 11: Ots melko varma, että heidän teemapäivänsä on osuvasti 3.3. (8).
Viikon 10 keskiviikkona ovat nimipäiväsankareina mm. Ari ja Atro, hyvin usein ristikoissa esiintyvät miehet. Aiemmin vihjeenä oli usein 4.3. Tältä viikolta löytyy useampi myös substantiivina tuttu nimi: Tarmo, Taru, Taika.
Sunnuntain nimipäivänsankarista pieni muistelus noin 40 vuoden takaa. Ollessani liike-elämän palveluksessa muistan erään asiakasyrityksen, jonka tirehtööri harmitteli nimensä huonoa osuvuutta työtehtäväänsä. Häntä suretti, miten asiakkaat luottavat sellaiseen firmaan, jonka toimitusjohtajana on Vilppu Alamäki.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 9/2020
Pakovuorokausi
Tämän viikon erikoisuutena (allakassa) on karkauspäivä. Koska se on vain joka neljäs vuosi, on menossa oleva vuosi karkausvuosi. Yksittäisen vuoden tarkka kesto on lähellä 365,25 vuorokautta, joten joka neljäs vuosi pitää ”paikata” tuo kertymä.
Mutta miksi karkauspäivä? Nimi ei todellakaan liity mitenkään vankeinhoitoon, vaan on peräisin vanhasta tavasta laskea vuoden päiviä. Käytössä oli levy, jossa oli reikä kutakin viikonpäivää tai kuukaudenpäivää varten. Lisäksi laitteeseen kuului tikku, joka oli päivää osoittavassa reiässä. Vuorokauden vaihtuessa tikku siirrettiin seuraavaan reikään. Karkauspäivänä tikku nostettiin ylös ja painettiin takaisin samaan reikään. Tikku hypähti paikallaan, ”karkasi” ja putosi jaloilleen. Karkauspäivä oli aiemmin 24.2., mutta vuodesta 2000 lähtien se on ollut 29.2.
Karkauspäivä on ollut myös vanhojenpiikojen leikkimielinen merkkipäivä. Silloin naiset saivat kosia.
EVVK:ssa yhden tehtävän aiheena on karkausvuosi. Tuosta sanasta etsitään 22 anagrammia vihjeiden perusteella. Kaivoin jälleen esille Alfapet-pelini ja etsin sieltä kirjainlaatat, joista muodostui KARKAUSVUOSI. Laattojen avulla anagrammien hakeminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa kuin esimerkiksi kynän ja paperin kanssa. Sain helposti ratkeamaan 14 vihjettä. Loppujen lopuksi piti luntata vastauksista neljä ratkaisua. Vihje numero 16, joka kirjassa kuuluu ”Ruoanlaittoastia aisoissa”, olisi ratkennut helpommin, jos se olisi ollut ”Ruoanlaittoastia ravoissa”.
Sanasepot-ohjelmassa teimme aikanaan anagrammitarinoita: yhdestä ilmaisusta useita anagrammeja ja niitä yhdistämään lyhyt kehystarina. Väänsin pienen tarinan sanasta KARKAUSVUOSI. Tarina koskettelee naisen kovaonnista kosimisyritystä. Anagrammit ovat isoilla kirjaimilla. ”Kosimistilanteen lähestyessä naisen ARKUUS KASVOI selvästi. Että pitikin mennä antamaan SUUKKO; ARVASI kohde, mikä yritys oli menossa. Nainen mietti: nyt tarvittaisiin RUOSKA AVUKSI. Mutta ei auttanut, rukkaset tuli. Nainen tunsi olevansa RAISKA, KOVUUS yllätti mielen. Hän mietti: ei kannata olla KOSIVA, SURKUA siitä vain tulee. Tai: neljän vuoden päästä UUSIKO KARVAS yritys?”
Viikon hönötettävä on minulle pitkästä aikaa tutumpi nimi: Heli Rantanen. Muistan, kuinka olimme viettämässä Sanaseppojen kesäpäiviä presidentti Svinhufvudin kotikartanossa, kun nuo Atlantan olympialaiset olivat menossa. Innokkaimmat urheilufriikkisanasepot valvoivat koko yön putkeen seuratessaan Heli Rantasen sankaritekoa.
Krypton aihe on Nestorin päivä, teemapäivä pesimärauhan puolesta 26.2. Pääkuvasana ratkesi jälleen kerran helposti eikä kryptossa muuallakaan ollut vaikeuksia, täyttyi sutjakasti.
Kielipuoli-tehtävässä on tällä kertaa toisena kielenä italia. En ymmärrä italiaa lainkaan, joten pitää vaan luottaa siihen, että tuo punainen tarkoittaa italiaksi sitä, mitä näyttäisi tarkoittavan.
Tavuristikon aiheena on 50 vuotta 26.2. täyttävä Linda Lampenius. Tasaiseen tahtiin tuo tehtävä ratkesi. Oman epävirallisen ”tutkimukseni” mukaan Erkki on se laatija, joka käyttää tavuristikoissaan eniten pitkiä tavuja. Pääkuvassa esiintyvä Linda on kolmas suomalaisnainen, joka on esiintynyt legendaarisen Playboy-lehden kuvissa. Kaksi aiempaa olivat playmatet Tiina Virenius (Gina Goldberg) ja Kata Kärkkäinen. Kata ja Linda olivat myös kansikuvamalleja.
Sunnuntaina päästiin virallisesti kevään puolelle. Sen kunniaksi maa näytti saaneen täällä Tikkurilassakin hentoisen lumipeitteen.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 8/2020
Kuka, mitä, häh!
Viikko 8 on perinteisesti etelän koulujen hiihtolomaviikko. Hiihtämisestä ei vain näillä leveysasteilla ole ollut tietoakaan eikä juuri auringostakaan. Niinpä monet perheet matkustivat joko pohjoiseen (lumen toivossa) tai etelään (auringon toivossa).
Viikon tehtäväpaketin aloittaa jo tutusti krypto. Pääkuvassa komeilee 65 vuotta 21.2. täyttänyt Markku Valtonen. Pääkuvasana aukesi helposti, mutta sen jälkeen pitikin taas ponnistella aika lailla ennen kuin kaikissa ruuduissa oli kirjain.
Menen muistojen bulevardille. Pääsin armeijasta syksyllä 1975 palveltuani Keuruulla Keski-Suomen pioneeripataljoonassa. Kotimatka Turkuun sujui junalla. Keuruun Alkosta käytiin hankkimassa vähän nautittavaa. Me kymmenkunta vapaata miestä täytimme yhden junanvaunun osaston. Tuona syksynä oli juuri noussut hitiksi krypton pääkuvahenkilön bändin kipale Kuka, mitä, häh. Eipä aikaakaan, kun eväiden innoittamat matkalaiset löysivät yhteislauluksi juuri tuon mainitun kappaleen. Se kaikui uudestaan ja uudestaan, volyymi lisääntyi vähitellen korvia huumaavaksi. Konduktöörikin kävi tervehtimässä: ”Jos ei tuo meteli lopu, poistan teidät kaikki junasta seuraavalla asemalla.” Kun ovi sulkeutui konnarin jäljessä, kuului porukan keskeltä varovainen: ”Kuka, mitä saunassa veteli ja ketä mitä häh…”
Viikkoon 8 osuu kansainvälinen äidinkielen päivä (21.2.). Sen kunniaksi Erkki haastaa hakemaan annetuilla vihjeillä yhdeksää sanaa, joilla on sama kirjoitusasu, mutta kaksi eri merkitystä ja taivutustapaa. Tehtävä on helppo, mutta siitä huolimatta veikeä. Yhtä jouduin tosissani miettimään jonkun aikaa: Leikkausvälineen osa/muinainen germaani.
Kolmantena tehtävänä on aivan perinteinen kuvaristikko, tällä kertaa helppo. Pääkuva liittyy viikon sunnuntaihin, joka on laskiaissunnuntai. Tähänkin tehtävään on saatu mukaan pari merkkipäiväsankaria. Erkki taitaa uskoa, että hallitus istuu koko vuoden, koska yksi vihjeistä on Ministeri Harakka. Yksi vihje ansaitsee vielä erityismaininnan: en muista, koska olisin yhdelle peruskauravastaussanalle nähnyt näin yksilöivää vihjettä: Jalkapalloa pelannut Ismail.
Viikon piilosana on otsikoitu Teemapiilis. Tehtävää ratkaistessa kävi selvästi ilmi, että teema on Juice, päätellen sekä vihjeistä että vastaussanoista. Äkkiä oikolukusilmäni aktivoitui! Taitaa tehtävän oikeasta yläkulmasta puuttua jotakin. Jos siinä lukisi esim. ”Juice Leskisen syntymästä 70 vuotta 19.2.”, niin silloin se selittäisi teeman valinnan juuri tälle viikolle.
Suomen etunimistössä on paljon myös tavallisina substantiiveina käytettyjä sanoja. Katsotaan vaikka tätä viikkoa: ansa (Rita), ujo (Kaino), ääntä (Helinä), halpa koru (Hely) ja puhaltava/puhaltavia (Tuuli/Tuulia).
Allakkaan liittyvällä laskiaisella on vastakohtansa Suomen kartalla, Varsinais-Suomesta löytyvä Nousiainen.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 7/2020
Ystävällisesti
Tähän viikkoon sattui perjantaille ystävänpäivä. Sen historia ulottuu kauas. Se on mahdollisesti saanut alkunsa jo antiikin Roomassa. Monien vaiheiden jälkeen se saapui myös Suomeen 1980-luvulla. Kalenterissa ystävänpäivä on ollut virallisesti vuodesta 1996. Se on muodostunut toiseksi suosituimmaksi korttipäiväksi joulun jälkeen. Sen tunnuksena tunnetaan kautta maailman punainen sydän. Kansainvälisestä painotuksesta poiketen suomalainen ystävänpäivä on yleisemmin ystävien muistamisen, ei vain rakastavaisten juhlapäivä. Kalenterissa se on 14.2.
Yksi EVVK:n tämän viikon tehtävistä on nimeltään Parinmuodostusta. Sen idea on kummunnut ystävänpäivästä. Yritetään hakea tunnettuja pareja initiaalien perusteella. Tarjolla on musiikillisia (19 kpl) sekä elokuvista ja TV-sarjoista tuttuja (13 kpl) pareja.
Tehtävän idea on hauska, mutta mielestäni sitä olisi voinut helpottaa pienellä lisävihjeellä kunkin parin kohdalla. Ymmärrän tilarajoituksen, mutta eipä kuvaristikoissakaan usein ole kovin paljon vihjetilaa. Tämä oli minulle tähän asti ylivoimaisesti kirjan vaikein tehtävä. Sain ratkaistua yhteensä 8 paria, musiikkiaiheisia 6, elokuva-aiheisia 2. Musiikkiaiheinen B&R-pari tosin oli minulla eri kuin annetuissa vastauksissa. Aika moni pari oli minulle täysin tuntemattomia.
Itseltäni kaksi musiikkiaiheista paria: E&J (lähisukua) ja B&E (aikansa laulajasuosikkeja). Vastaus tämän pakinoinnin lopussa.
Viikon krypton pääkuvassa on 60-vuotista taivaltaan juhliva Pelle Miljoona. Pelle on suomalaisen punkin huomattavia nimiä. Minäkin, vaikka en olekaan punk-diggari, muistan Pellen klassikot Moottoritie on kuuma sekä Tahdon rakastella sinua. Wikipediasta huomasin, että Pelle on myös kirjailija. Hän on kirjoittanut 10 romaania, kaksi runokirjaa ja omaelämäkerran.
Krypto oli tälläkin kertaa helppo. Pääkuvasanat aukenivat heti ja tasaiseen tahtiin koko muukin tehtävä. Missään kohtaa ei tarvinnut pysähtyä pitemmäksi aikaa miettimään.
Avoristikon pääkuvassa komeilee 50-vuotisen virstanpylväänsä saavuttanut Jouni Hynynen. Miehen tiedän, musiikkinsa faneihin en kuulu. Sen sijaan avoristikko on mukava ristikkotyyppi. Erityisesti tykkäsin tässä siitä, että Erkki ei ollut laatinut tehtävää kaavamaisesti niin, että kullakin vaakarivillä on yhtä monta sanaa ja kullakin pystyrivillä samoin. Tämän ristikon laadinnan tavalla kudelmasta tulee paljon mielenkiintoisempi. Ajankohtaisuutta löytyy monesta vihjeestä, yksi taitaa toisaalta olla vanhentunut: MINISTERI MARIN (vaikka onhan pääministerikin ministeri).
Piilosana on tuttua laatutyötä, ajankohtaisuutta on sielläkin roimasti. Erityinen hatunnosto Erkille vaakasuoraan 22 vihjeestä, johon hän on saanut mahdutettua yhteensä viisi anagrammia vastaussanasta!
Vastaukset ylempänä esittämiini kahteen (aisa)parivihjeeseen: E&J = Eero ja Jussi, B&E = Brita ja Eikka.
Laittamalla tämän viikon nimipäiväsankareista neljä peräkkäin, saa seuraavan toteamuksen: Ellen voitto, kai sulo.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 6/2020
Runegren
Tämän viikon keskiviikkoon osuu yksi liputuspäivistämme, Runebergin päivä. Juttuni otsikko taas viittaa Mikko Alatalon biisiin Se on Eldankaa, jossa Mikko laulaa toisessa säkeistössä Harri Rinteen riimityksellä seuraavasti:
”Naisia olen minä rakastanut aina, enkä ole kattonu sormukseen, vaan pussannut, paijannut, pielukseen painanut, puhunut ruattia kuin Runegren.”
Torstaina tällä viikolla on Tean päivä. Tämä nimi yleensä esiintyy monikkomuotoisena ja on kirjainjakautumaltaan laatijalle hyvin passeli. Istan valtakausi Teoista alkaa vähitellen heiketä, muitakin mahdollisuuksia vihjesukunimeksi löytyy.
Viikon tehtäväannoksessa on kaksi tähän mennessä esiintymätöntä: kuva-arvoitus ja kielipuoli. Kuva-arvoitus on kansanperinteessämme todella kauas ulottuva tehtävätyyppi, itse muistan pähkäilleeni niitä jo alakoulupoikana. EVVK:n nämä arvoitukset ovat todella peruskauraa, etsitään 12:a venettä/alusta. Kymmenen niistä löysin helposti, mutta kaksi jäi ratkeamatta (ilman apuja). Kielipuoli-tehtävää en muista ennen nähneeni. Pähkäilyä helpotti, että piirroksien taustalla oli luettavissa sanat suomi ja englanti. Sitä kautta löytyi myös oikea vastaus.
Krypton ja ristikon pääkuvina on kolme pyöreitä vuosia täyttävää henkilöä, kryptossa Markku Aro (70 v.), ristikossa Anna Abreu ja Pete Parkkonen (molemmat 30 v.). Näistä Markku on minulle selvästi tutuin, onhan meillä sama syntymävuosikin.
Markku oli TV:ssä vieraana Puoli seitsemän -ohjelmassa ja vaikutti ikäisekseen hyvin nuorekkaalta. Hän kertoi, kuinka lapsenlapsensa olivat joskus ihmetelleet sitä, kun pappa laulaa televisiossa. Muistan Paul McCartneyn muistelmakirjasta, että Paul kertoi olleensa ratsastamassa tyttärensä kanssa. Tytär pysäytti hevosensa ja kysyi vähän ihmettelevän näköisenä isältään: ”Oletko sinä SE Paul McCartney?”
EVVK:n tämänkertaisessa kryptossa pääkuvasanasta tulevat neljä kirjainta auttoivat mukavaan vauhtiin. Tämä oli kirjan tähänastisista kryptoista minulle helpoin. Sanasto on taas hyvää ja monipuolista.
Kuvaristikkoon Erkki on saanut mahtumaan kolme pääkuvalausetta! Annan kohdalta lähtevän ensimmäinen sana oli minulle ennestään tuntematon. Peten kuvasta lähtevä lause puolestaan edustaa perinteistä pitkät hiukset/iloinen ilme -tyyppiä.
Piilosanasta löytyy kaikkiaan kahdeksan viikkoon 6 jotenkin liittyvää vastaussanaa! Pystyyn 3 on sellainen, jota ei olisi mahdollista nykysääntöjen mukaan laittaa kuvaristikkoon vastaussanaksi. Vihjeestä jo näkee, että siihen kirjoitetaan samalle pystyriville kaksi eri sanaa peräkkäin (5, 4).
Tämä viikko alkoi Valon päivällä ja valoa tosiaan alkaa ulkonakin näkyä mukavasti, niinä harvoina päivinä, kun auringon edessä ei ole paksua pilvikerrosta. Valoa ja kevättä kohti!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 5/2020
Äteritsiputeritsi
Tämän viikon valintakryptossa ovat teemana suot ja suohon liittyvät sanat, kansainvälisen kosteikkopäivän (2.2.) kunniaksi. Laskujeni mukaan Erkki on saanut niitä mahtumaan kryptoon kaikkiaan 15 kpl. Saatetekstissä Erkki valittaa, että Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä ei mahtunut mukaan.
Muistan poika-ajoilta jutun Apu-lehdestä. Siinä kerrottiin baarin pitäjästä, joka ei meinannut saada ehdottamaansa nimeä läpi byrokratiassa. Ensin hän yritti muistaakseni vaimonsa etunimellä malliin Kertun baari. Hylkäys tuli sillä perusteella, että sen niminen baari oli jo olemassa. Samoin kävi seuraavalle nimiehdotukselle. Suivaantuneena hän päätti, että seuraava nimi ei tule bumerangina takaisin. Eikä tullutkaan. Baarin nimeksi tuli Äteritsiputeritsipuolilautatsibaari. Baarin katolle nostettu nimikyltti oli leveämpi kuin koko baarirakennus.
Keräilen Iisakin Ristikoihin laatimiini aukeaman tehtäviin 35-kirjaimisia sanoja, ovat yhtä ruutua vaille koko aukeaman mittaisia. Arvatkaa, minkä tässä kirjoituksessa esiintyvän sanan pituus on juuri tuo 35 kirjainta!
Viikon hönötys kunnioittaa tällä kertaa kaksivuotiasta Aaro Niinistöä. En ole kurkistellut tulevia viikkoja, mutta uskallan sanoa, että tässä on kirjan nuorin merkkipäiväsankari.
Starttikrypton pääkuvassa on tieto Rakentaja-messuista. Se on minulle niin vieras alue, että tehtävää joutui ratkomaan kuin sokkokryptoa. Nelikirjaimisen avainsanan ensimmäinen ja viimeinen kirjain ovat samoja. Sen lisäksi uskoin tiukasti tehtävän keskikohdassa olevaan pystysanaan, jonka numerot ovat 1, 24, 1, 24, 1. Sen avulla tehtävä lopulta aukesikin.
Erkki ehdottaa seuraleikkiä ihmisten nimillä, joissa on samat initiaalit. Kysyjä antaa ristikkotyyppisen vihjeen, jota osallistujat yrittävät selvittää. Kirjassa on 12 esimerkkiä. Pystyin itse ratkaisemaan niistä 9 kpl. Mitä lähemmäs tullaan nykypoppia ja -musiikkia, sitä heiveröisemmäksi minun tietoni menevät. Nuoruudessani oli useita filmitähtiä, joilla oli samat initiaalit, esim. BB ja CC. Minun oma kysymykseni tällä idealla kuuluu: Suomen tämän hetkinen ykköskotka, joka saattaa joskus päästä jopa toiselle hyppykierrokselle.
Tavuristikon aiheena on Frederikin merkkipäivä, mittariin tuli 75 vuotta. Tehtävä ratkesi tasaiseen tahtiin. Alarivin vaakasana, jonka vihjeenä on Pottereiden lovekiva, ei ollut minulle tuttu. Ristikon yläpuolella oleva saateteksti vihjaa poikkeuksellisen paljon pääkuvalauseesta.
Yksi muistuma Frederikistä. Nuorena miehenä olin kerran jollakin kurssilla Hyvinkään Rantasipissä. Viimeiseen kurssi-iltaan aloin rakentaa kronikkatekstiä kurssin tapahtumista. Minulla ei ollut kitaraa mukana, joten päätin mennä kysymään esiintyvältä bändiltä, joka sattumalta oli Frederikin bändi. Menin kitaristin puheille. Hän suhtautui hyvin nihkeästi, jopa aika suureen ääneen, asiaan. Frederik kuuli sananvaihtomme, tuli meidän luoksemme ja sanoi kitaristille: ”Mitä sinä nyt tuollaisia niuhotat, totta kai annat kaverille kitaran lainaksi, kun hänellä on noin tärkeä asia menossa.” Sain kitaran, esiinnyin kurssi-illassa, palautin kitaran ja olin hyvin tyytyväinen. Reilu mies tuo Frederik!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 4/2020
Razzmatazz
Oheinen otsikon sana ponnahti mieleen, kun ratkoin yhtä viikon 4 tehtävistä, Tehtävä unisille. Siinä haetaan astronautti Buzz Aldrinin 90-vuotispäivän kunniaksi sanoja, joissa on kaksi peräkkäistä z-kirjainta. Erkki on löytänyt näitä 20 kpl ja antanut kullekin vihjeen. Sain ratkottua niistä 16. Ratkeamattomista neljästä kolmea en olisi tiennyt, yksi jäi vähän harmittamaan.
Otsikon sanan razzmatazz muistan kuulleeni joskus nuorena miehenä jollakin musiikkikappaleella. Sanakirjasta huomasin, että sanan synonyymi on razzle-dazzle, sekin kelpaisi zz-visaan. Suomennokseksi kirja tarjoaa kahta sanaa: puhti, yty.
Viikolle 4 voisi perustaa yhden uuden liputuspäivän. Keskiviikkona päivänsankari on Visa. Sen voisi nimetä kansalliseksi tietokilpailupäiväksi. Päivänsankareista tulee mieleen legendaarinen elokuvaohjaaja Visa Mäkinen.
Tämän viikon kryptossa pääkuvan avulla saatavat kirjaimet eivät vielä anna kovin suurta apua muun tehtävän ratkaisemiseen. Hyvä näin, saapahan miettiä itse enemmän. Kuvan esine saattaa olla peräisin USA:n etelävaltioihin suuntautuneelta yhteiseltä matkaltamme Erkin kanssa.
Viikon kuvaristikko on taattua Erkin laatua. Pääkuvassa oleva Pentti Fagerholm on yksi legendaarisimmista radiokuuluttajista kautta aikojen. Se oli silloin vanhoina hyvinä aikoina, kun kuuluttajan tunnisti äänestä välittömästi. Nykyään ei varmaan tunnisteta ainuttakaan. Tosin eipä taideta samalla tavalla radiota kuunnellakaan kuin ennen.
Yksi ristikon piirrosvihje jäi mietityttämään. Tuntuu, että se ei ole ihan tarkka. Vasemmalle reunalle on piirretty vanha rouva, joka nostaa kätensä torjuvasti jollekin rahaa keräävälle, josta näkyy vain ojennetun astian jatkeena oleva käsi. Itse en katso olevani vastaussanan luokittelemaa ihmistyyppiä, mutta lähes kaikkiin kaupungilla vastaantuleviin pyytäjiin suhtaudun kielteisesti.
Piilosanassa on taas vihjeisiin saatu mukaan useita merkkipäiväsankareita ja viikon tapahtumia. Yhtä henkilöä en etukäteen tiennyt. Hän on pystysuoraan 20 vihjeessä mainittu Joy Adamson. Wikipedia kertoo hänen olleen kirjailija, jonka teokseen ’Perheeseemme kuuluu leijona’ perustuu tunnettu elokuva Elsa – vapaana syntynyt. Joy Adamsonilla oli kova kohtalo, hänet murhattiin Shaban luonnonsuojelualueella Keniassa 3.1.1980.
Palataan viikolla 5. Siihen asti kaikille oikein hyvää razzmatazzia ristikoiden ja muunkin elämän parissa!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 3/2020
Talven puolivälissä
Tammikuun puolessa välissä, joka sattuu viikolle 3, alkaa kalenterin mukaan talven jälkimmäinen puolisko. Meillä Vantaalla talvi tosin on ollut nähtävissä vain kalenterissa. Pari kertaa maa on ollut hetken hennosti valkoinen.
Mutta se ei onneksi haittaa tippaakaan ristikkoharrastusta. EVVK:ssa uudet 4 sivua ja 4 tehtävää liikkeelle!
Tähän viikkoon mahtuu vakiokrypton ja avoristikon lisäksi kaksi harvinaisempaa herkkupalaa: kirjassa nimellä Etappi etapilta oleva tehtävä ja anagrammit.
Viikon nimipäivistä olisi saanut oivia aiheita tehtäviin. Joulukauden päättävä Nuutti aloittaa viikon ja se päättyy sunnuntaina Heikkiin ja kumppaneihin. Torstain kohdalla nimipäiväonnittelut laatijakollegalle Ilmo Juhani Liljeroosille!
Krypton pääkuvakaksikko on hauska idea. Täytyy sanoa, että tämän kokoiset kryptot ovat ihan mukavia. Hatunnosto sille, että Erkki saa mahtumaan näin pieneen kokonaisuuteen 24 eri kirjainta.
Etappi etapilta osoittautui yllättävän vaikeaksi pähkinäksi. Muistelen, että jossakin tästä tehtävätyypistä olisi käytetty nimeä sanaportaat: tullaan yksi porras kerrallaan ylhäältä alas muuttaen edelliseen kullakin portaalla yksi kirjain toiseksi. Varsinkin pitemmät portaat ottivat koville. Ratkaisuja on useita, ainakin yhdessä minulla on eri sanat kuin annetussa ratkaisussa.
Avoristikko väliviivoilla on helppo nakki. Pystyy aloittamaan mistä kohtaa tehtävää tahansa. Minä kirjoitin ensimmäisenä keskelle vaakasanan, jonka vihje on TULLISOPIMUS. Aikoinaan jonkun lehden toimittaja ihmetteli, miten on ollenkaan mahdollista laatia avoristikoita. Hänen mieleensä ei ollut juolahtanut väliviivojen käyttö.
Anagrammit on mielenkiintoinen tapaus. Erkki on kehittänyt 30 anagrammia ilmaisusta TIPATON TAMMIKUU. Jokaiselle on annettu ristikkovihje, jonka avulla pitäisi löytää tuo ilmaus.
Aikanaan teimme Erkin ja Mattssonin Helin kanssa Radio Suomessa ohjelmaa nimeltä Sanasepot. Tuon ohjelman yksi suosikkiosioista oli anagrammin teko. Annoimme anagrammoitavan sisällön, joka usein oli henkilön nimi. Kuuntelijat soittivat ehdotuksiaan anagrammeiksi. Meillä oli edessämme studion pöydällä Alfapet-pelin kirjainlaatoista tarvittavat kirjaimet. Niiden avulla oli helppoa, samalla kun jutustelimme soittajan kanssa, tarkistaa, että anagrammi oli oikein tehty.
Otin esille Alfapetin, sieltä kirjainlaatat TIPATON TAMMIKUU ja aloin ratkaista EVVK:n tehtävää. Näin ratkaisu sujui aika rivakasti. Jotkut sai laattoja siirtelemällä ratkeamaan heti, joissakin piti suorittaa vähän enemmän siirtelyä. Ilman apuja olisivat ehkä jääneet ratkeamatta. Oikolukusilmä sanoo, että vihjeessä 28 oleva häkkinen olisi pitänyt kirjoittaa isolla alkukirjaimella.
Mielenkiinnosta jatkoin laattojen siirtelyä. Kirjan anagrammeista ei mikään minusta oikein kuvaa alkuperäistä ilmaisua. Tässä minun ehdotukseni: TIPATON TAMMIKUU => PAUKUTTA ON TIMMI.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 2/2020
Härkäviikoille ratkoen
Kun joulun ja uudenvuoden juhlinnat on kaikki hoidettu, palataan arkisen aherruksen pariin eli härkäviikoille niin kuin vanhan kansan sanonta kuuluu. EVVK auttaa mukavasti tämän siirtymän tekemistä.
Jälleen on vuorossa neljä tehtävää: krypto, valintakrypto, tavuristikko ja piilosana. Tasavuosia (60) juhlivasta Heidi Heralasta on oikein onnistunut hönötys.
Ratkojakursseilla mielipiteet kryptoista jakautuvat vahvasti. Toiset sanovat: ”loppua kohti kryptot ovat tylsää mekaanista täyttämistä” ja toiset: ”ihana tehtävä, kun sen saa aina täytettyä loppuun saakka”. Itselläni kryptot eivät ole suosikkeja, mutta EVVK:n kaltaiset pienet maistuvat yllättävän hyviltä.
Viikon krypton pääkuva ratkaisee minusta selkeästi yhden jatkuvasti esillä olevan pohdinnan: onko Elviksen toisen nimen alussa yksi vai kaksi a-kirjainta. Elviksen hautakivessä lukee selvästi Elvis Aaron. Tuo kuva on minulle muistorikas: olimme kirjan tekijän Erkin kanssa yhdessä Elviksen kotikartanossa Gracelandissa, jonka pihalla Erkki otti tuon kuvan.
Valintakrypto ei muodostu missään vaiheessa tylsäksi täyttämiseksi, koska yhtä numeroa vastaa aina kolme eri kirjainta. Jokaista sanaa pitää sovitella erikseen, ihan viimeiseen asti. Itse huomasin erehtymisen mahdollisuuden hyvin, kun minulla yhdessä sanassa oli pitkään RÄIME. Vasta, kun osasin muuttaa tilalle sanan ALICE, tehtävä ratkesi loppuun asti.
Tavuristikossa on aina haastetta tavallista kuvaristikkoa enemmän, kun yhteen vastausruutuun voi tulla useampia kirjaimia. Tämä täyttyi mukavasti paitsi yhdessä kohdassa. Vaakasana, jonka vihje on METSISSÄ, ei ollut minulle ennestään tuttu. Kun se oli ristissä Kaurismäen leffan nimihahmon kanssa, piti hetken aikaa pohtia oikein kunnolla. Vielä päälle tarkistus Kielitoimiston sanakirjasta, että metsissä todella löytyy tuollaisia ja tavuristikko oli maalissa.
Erkki on piilosanojen vihjeittämisen virtuoosi. Ihailtavan monta tämän piiliksen sanaa oli saatu kytkettyä viikkoon 2, joko vastaussana sellaisenaan tai vihjeen kautta. Mukavaa pähkäilyä koko tehtävä.
Kun luen tai ratkon, en pysty välttymään siltä, että minulla on aina oikolukusilmä aktiivisena. Se on tullut paljosta kirjoittamisesta ja lukemisesta. Valintakrypton esittelytekstistä puuttuu tammikuuta tarkoittava ykkönen päivämäärien kohdalta.
Kirjoitan tätä Nyyrikin päivänä. Siinäpä vanha perinteinen nimi, jota nykyään ei taideta antaa lainkaan vastasyntyneille. Aikoinaan ilmestyi myös saman niminen lehti ja sen sisarjulkaisu Sininen Nyyrikki, joita molempia tätini luki ahkerasti.
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.
Viikko 1/2020
Ehkä Voisin Viikoittain Kommentoida
Ystäväni Erkki on julkaissut kirjan, vuosikirjan. EVVK – siis Erkki Vuokilan vuosikirja. Juttelin siitä tekijän kanssa eepoksen valmistuttua. Esille tuli ajatus, että voisin kommentoida sitä ja sen sisältöjä, mutta viikoittain, siis 53 kertaa tämän vuoden aikana. Hmm! Olisihan siinä mielenkiintoista haastetta. Ei kun härkää sarvista kiinni.
Itse idea on mielenkiintoinen. Rakentaa kullekin viikolle joukko tehtäviä, jotka jotenkin liittyvät juuri siihen ajankohtaan. Valtaosa tehtävistä on ristikoita: kuvaristikoita, avoristikoita, tavuristikoita, kryptoja, piilosanoja, sanaristejä. Mutta myös muita sanoilla leikkimisen muotoja on mukana, ainakin anagrammeja ja palindromeja. Jokaisella viikolla on myös viikon hönötys: jotakin ajankohtaista kuvataan alkukirjaimista muodostuvan luonnehdinnan avulla. Useimmiten aihe näyttää olevan synttärisankari.
Erkki on tunnetusti tuottelias. Tässä kirjassa on yli 200 tehtävää. Tuo määrä ei ole syntynyt ihan hetkessä. Lisäksi on tarvinnut tehdä selvittelytyötä: mitä on tapahtunut milläkin viikolla, ketkä viettävät pyöreitä syntymäpäiviä?
Esipuheessa Erkki kirjoittaa: ”Suurin kysymys kuuluu nyt: Pystytkö hillitsemään itsesi etkä ratko koko kirjaa alkuvuodesta?” Ainakin minä pystyn, koska lupasin nimenomaan näiden arviointien takia tehdä niin. Tiedän jo joitakin sanaseppoja, jotka ovat ahmineet koko vuoden läpi. Houkutus on suuri!
Tällaiselle kirjalle paperin laatu on tärkeämpi kuin useimmille muille. Minusta paperi on juuri sopivaa ratkomiselle. Toisaalta ratkomisen kannalta paksu kirja on huonompi kuin lehti. Kirjan ristikoiden ratkominen lähellä selkämystä (vasemman sivun oikea laita, oikean sivun vasen laita) on hankalahkoa.
Viikko 1 alkaa viime vuoden puolelta (30.12.2019 – 5.1.2020). Neljällä sivulla on krypto, sanaristit, kuvaristikko ja teemapiilis. Kolmessa aiheena on syntymäpäivä; Victoria Principal 70 vuotta, R.E.M. -yhtyeen Michael Stipe 60 vuotta ja Vesku Loiri 75 vuotta.
Tehtävät ovat tuttua Erkin laatutyötä. Täytyy sanoa, että kun sanaristeissä on risteävinä R.E.M.-yhtyeen kappaleita, joita itse en nimeltä tunne, tehtävä oli hankalahko. Oma haasteensa on myös se, kun oikeat vastaukset ovat neljännen sivun alalaidassa (tosin väärin päin käännettynä), silmä meinaa väkisin kurkistella tuohon suuntaan, vaikka mikään näistä neljästä tehtävästä ei minulle vaikea ollutkaan. Kirjan ensimmäinen piilosana ruoditaan vastauksessa sana sanalta, niin kuin Erkki esipuheessa toteaa, ”jotta ensikertalaisetkin pääsevät juoneen mukaan.”
Mukavaa ja mielenkiintoista askartelua. Oma tietopohjakin lisääntyy, mikä on aina hyvä asia. Viikon tehtävät ovat kaikki eri tyyppiä, joten näitä kyllä mielellään ratkaisisi useamman viikon satsin putkeen.
Enää 52 kirjoitusrupeamaa jäljellä tänä vuonna!
Antti Skyttä
Kommentoi keskusteluissa tai Facebookissa.