KESKUSTELUT > RISTIKOT > ME-LEHTI 5/06

2648. Me-lehti 5/06

Nienna25.5.2006 klo 01:33
Me-lehdessä 5/06 tuli vastaan tähän asti huonoin ristikko (en ole mikään himoratkoja, joten vertailupohjaa ei tosin ole kovin paljon...)

Sen lisäksi, että vajaan sivun ristikko oli täynnä vain ristikkokäytössä esiintyviä epäsanoja (ihan OK jossain ristikkolehden haastavassa osiossa, mutta mielestäni väärässä paikassa perhelehden hupiristikkona), virheitäkin näytti lipsuneen mausteeksi. Odysseuksen koti on ristikon mukaan "Itaka", mutta itse en tällaista kirjoitusasua tunne. Päistäriköt ovat ristikon mukaan kimoja, vaikka kyseessä on kahdesta eri hevosen väritystyypistä (eri geenin aiheuttamat). Saattoi olla lisääkin, mutta jätin kesken, koska ristikon täyttäminen Googlen avulla ei kiehdo. Onko tuollainen "huijaaminen" yleistä ristikoissa, ainakaan yleensä täyttämissäni helpoissa perusristikoissa moiseen ei törmää?
2. Eki25.5.2006 klo 09:13
Nykysuomen sanakirja antaa kimolle ja päistärikölle selvän synonyymiyhteyden kumpaankin suuntaan. Ovatko kielenhuoltajamme erehtyneet?

Itaka on löytynyt tietosanakirjoista, ristikkosanastontekijöistä Wiren antaa ihan sellaisenaan ja Vuokilalla uusin painos puhuu vanhasta muodosta.

Ristikon sisällöstä en sano sen kummempaa, mutta että "vain ristikkokäytössä esiintyvät epäsanat" olisivat ok ristikkolehden haastavassa osiossa, siitä olen periaatteessa eri mieltä, vaikka mieluummin siellä kuin helpossa osiossa, jos minun tavastani tehdä lehtiä puhutaan.
3. Pena7.6.2006 klo 13:27
Piti ihan hankkia moinen ristikko ratkottavaksi, kun kiinnosti niin paljon.

Joo-o, kyllähän se utamilta jäisi ratkomatta. Meikäläisen suonissa virtaa sen verran vanhaa ristikkoleppää, jotta menihän tuo kahdeksassa minuutissa.

Kaipa tuota nyt uskaltaa tarkemminkin ruotia, kun vastausaika on ummessa. Ratkaisusanat:

ITIL AMARA MAIL AMIAT ONKI LINUS SITAATTI SAKSAAVAT UTALAT ULAT RAHAKASAT KALU UULA ILAKAT LAITILA HEINKEL ANTOT KITIT ALIT KIMARA NAARA TAKILA ETUSET ERISTE AIKA PANO KAREN EIRA NOLLAT OSATA ETÄISET ISOTA TANITA TAUS OSATAR KESAKOT ARRA SOLA AMUR RAKO AATE AUTO ARAT ISOT

ALUE ALAS ARPA KALINA RAVURIT STAN REET SAKE KAARNA ARIEL OSUA SAHA TATIT ALAT ITAKA KERÄ TARO KIMOT KANKI AITA ETANA ATTILA SAARNA VIIKAUS OMAINEN ÄLLIT ALTA KOTIKUJA TUTA REAL TERÄT SAALIT IKAT LIAS EMMI AKTI UPAS ARSI NAIN LAIT SATO KAKS MATS TUAT TOLA TOTT

Pääkuvassa on tyttö ja poika, istuvat penkillä jäätelötötteröt käsissään:

KEVÄISEN RAUHALLINEN TUOKIO

VALLITSEE SOPU

SUUHUN KOHTA PIKKUPARIN JÄTSKIT

Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin eikö pitäisi olla SUIHIN? Tai voihan se olla jotta jompikumpi kohta törkkää tötterönsä toisen suuhun!

LASKOSTUSTA > VIIKAUS, ihan kuin tuosta puuttuisi yksi K?

PÄÄHÄNPISTOJA > ÄLLIT, enpä ole moiseen päähänpistoon ennen törmännyt.

LIMI > RAKO, kuvittelisin, että limityksessä "ollaan" osittain päällekkäin, ilman (ilma)rakoa?

RUOKALAPPUJA > ETUSET, en oo kuullukkaa. Ehkäpä joskus on ollut eläimen (hevosen) eturaajat?

Ja mukavaksi lopuksi ristikon opetus:

SAKSALAINEN POMMIKONE > HEINKEL, enpäs tuotakaan tiennyt, mutta nytpä tiedän. En tosin tiedä miten pitkään tuon muistan! d=)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ernst_Heinkel
4. marjaana7.6.2006 klo 14:14
Listassa oli 23 sanaa, joita minä en laittaisi. En juurikaan ratko Me-lehden ristikoita, koska se on ulkonäöllisesti luotaantyöntävä (joskus olen ennenkin tästä narissut).

Vieläkö Seura-lehdessä on *puistattaa* suur-nuotta??? Ehkä luotaantyöntävin ristikko ikinä.
5. corona7.6.2006 klo 14:45
Kiitos Penalle sanaston esille tuomisesta. Sitä tutkin uteliaana, sillä joku siinä niin sanotusti "mätti". Tuolla toisessa säikeessä toin sanaluokkien vaihtelevuuden merkityksen mielyttävänä osana ratkontaprosessia.

Nyt tässä kriittisen tutkimuksen kohteena olevassa ristikossa vaihtelevuuden puuttumisen huomaa selvästi.

Sanoja yht. 100 kpl (käs. myös lauseissa olevat)
adjektiivit -> 5 kpl (isot - etäiset - saksaavat - rauhallinen - utalat)
adverbit -> 2 kpl (alas - alta)
verbit -> 5 kpl (isota - osata - osua - tuta - vallitsee [lause])
substantiivit 89 kpl (22 kpl monikossa)

Puuttumatta itse sanoihin, niin esim. verbien ja adverbien aneemisuus syö ristikosta ilmeikkyyttä. Adjektiiveista *rauhallinen* oli piristävä poikkeus.
6. corona7.6.2006 klo 14:54
Laskuvirhe: substantiiveja siis 88 kpl, joista 22 kpl monikossa.

Mahdollista on, että laskelmissani esiintyy muitakin virheitä ja puutteita.
7. T.Avis8.6.2006 klo 08:22
Nykysuomen sanakirjan mukaan VIIK(K)AUS
8. iso S8.6.2006 klo 09:21
Ällistyttäviä asioita joskus löytyy luotettavista lähteistä. Tässä yksi veikaus: kielikorvaan pitää tehdä leikaus että se hyväksyisi yksikoisen muodon.
9. Libero8.6.2006 klo 14:43
Omassa Nykäsessäni on vain 'viikata'. Kun 'viikkaus' olisi vuorossa, niin hakusana 'viikinkiveren' jälkeen onkin 'viikko'. Painoksissa on näköjään eroja.

Uusissa sanakirjoissa on pelkästään 'viikkaus', joten kielikorva ehkä sittenkin säästyy leikaukselta. :)
10. Jukkis8.6.2006 klo 14:50
Niin mutta se viik(k)aus onkin siinä viikata-verbin kohdalla, ei sille ole omaa hakusanaa.
11. Libero8.6.2006 klo 15:36
Jukkis: Totta puhut. Verbin perässä on laihoin kirjaimin myös teonnimi. Kielisilmäni vaatii iso S:n mainitseman leikauksen.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *