KESKUSTELUT > RISTIKOT > KRYPTOJEN RATKAISUMETODIT

6276. Kryptojen ratkaisumetodit

Kaapo Jupina30.6.2011 klo 10:03
Meillä vaimo ratkaisee kryptot, kun minua ne eivät kiinnosta. Olen huomannut, että hänellä on jonkinmoinen menetelmä, miten hän käy käsiksi vaikeaan kryptoon. Ensimmäiseksi hän yrittää tunnistaa, mitkä ovat vokaaleita ja mitkä konsonantteja. Sitten kun tämä on selvä, on krypto jo melkein ratkaistu.

Sitten laatijat, nuo veijarit, panevat kryptoon sellaisia sanoja kuin LLOYD saadakseen ratkojan taas ymmälleen.
2. Eki30.6.2011 klo 10:20
Kyllä kryptomaaneilla riittää noita keinoja. Itse en juuri kryptoja ratko, mutta välillä kun niitä katselee, tuntuu että numerot vain vilisevät silmissä eikä mitään kokonaisuutta osaa hahmottaa. Siis sokkokryptot ovat meikäläiselle aika hankalia.

Sain juuri eilen lämpimäiset ilmestymässä olevasta Krypto Pelikaanin paksusta kesänumerosta. Siinä on 16-sivuinen lisälehti, jossa on 24 sokkokryptoa. Niitä kelpaa Kaapon vaimon analysoida. Jos sitten joku tuntuu hankalalta tai ei tykkää sokkokryptoista lainkaan, voi katsoa vinkin toiselta sivulta. Tämä on niitä numeroita, joita suosittelen myös ei-kryptoihmisille, on sen verran monipuolisuutta emälehdessäkin.
3. Funny30.6.2011 klo 20:59
Minusta krypto on melkein valmiiksi ratkaistu, jos siinä jollain vihjeellä pääsee alkuun. Tykkään ratkoa kaikki kryptot sokkoina, eli en noteeraa kuvaa tai muuta vihjettä ollenkaan. Silloin tehtävässä on jotain arvoitusta. Vokaaleita minäkin yritän tunnistaa, samoin aika nopeasti keksii, mikä on T-kirjain. Lloyd on vain yksi sana, ei sillä kauan ratkojia hämätä. Kun tuntee suomen kielen sanat ja niiden muodostumistavan ja on perillä eri kirjainten yleisyydestä, kryptojen ratkonta käy näppärästi. Se on vähän kuin salakirjoituksen avaamista. Toisilta se käy, toisilta ei.
4. jpq3.7.2011 klo 05:29
LLYOD kyllä ihana sana kuten myös starr,knorr. näitä pitäskin kerätä joskus oikein kunnolla joskus kryptoon...
Eki: jaahas yllättävää.
Funny: sitähän se jollain tapaa oikeastaan onkin.
5. Kata3.7.2011 klo 10:21
Aika nokkela on sellainenkin krypto,jossa kolmasosa (ainakin)vokaaleista on ääkkösiä.Nimim.Kokemusta on! Kyllä Pupen sokkokryptokin joskus kumituttaa paperin lähes puhki-ellei tajua ottaa kopiota ajoissa.
6. Matti3.7.2011 klo 21:35
Ratkoin kerran Ekin krypton, jossa pääkuvassa oli ANNA (Mattila). Koko krypton ainoat a- ja n-kirjaimet olivatkin sitten siinä. Se oli hauska.
7. Tuomas L.3.7.2011 klo 21:42
Tuo onkin varmaan ollut vaikea krypto, koska Anna Mattila on ainakin minulle tuntematon suuruus.

Sellaiset kryptot voivat myös olla hauskoja, joissa on mukana eksoottisia kirjaimia, kuten x ja å, mutta ihan tavallisia aakkosia puuttuu. Muistaakseni Krypto Pelikaanissa oli kerran krypto, jossa oli 27 aakkosta eikä yhtään p-kirjainta.
8. Jouko Kottila2.11.2021 klo 17:00
Nyt on ilmestynyt kirja " kryptoratkojan opaskirja". Siinä on lähes 100 sivua. Se on tosi hyvä kirja sekä kokeneille rstkojille, että aloitteleville. Sen harjoitukset ovat hyviä. Niissä on selitetty mitä tehdään.
9. Jaska2.11.2021 klo 17:37
Tekijä?
10. Ylläpito2.11.2021 klo 17:47
Googlaamisen perusteella Jouko Kottila. Pitääpä tutustua.
11. Kuju4.11.2021 klo 13:15
Jos ei kryptossa pääse heti liikkeelle avainkuvan perusteella, niin omalla kohdallani tutkin mitkä ovat yleisimpiä numeroita ja lasken sitten kolmen - neljän yleisimmän tarkan lukumäärän. Jos joku niistä on ylivoimaisesti yleisin, niin kyseessä on normikryptossa A-kirjain. Jos kaksi numeroa on likumäärältään melko tasavertaisia, niin ei voi olla varma kumpi niistä on A ja kumpi I. Jos joku melko yleisistä esiintyy paljon sanojen lopussa tai peräti kahden sanan yhteisenä loppukirjaimena, niin se on suurella todennäköisyydellä T. Kyllä se näillä eväillä aina on ratkennut.
12. Eesau5.11.2021 klo 15:05
Taikasana AITNES auttaa useimpien sokkokryptojen jäljille. Siinä ovat esiintymisjärjestyksessä 6 yleisintä suomalaisen tekstin kirjainta. Erityisesti ristikon sanojen viimeiset kirjaimet ovat informatiivisia, kolme yleisintä ovat siis A, I ja T, mutta riippuen krypton laatijan jäynistä eivät välttämättä tässä järjestyksessä. Frekvenssijärjestys jatkuu LOKUÄM..., mutta näin pitkälle ei yleensä tarvitse laskea.
13. Funny5.11.2021 klo 18:07
No niin, toivottavasti ei kukaan vielä ole ehtinyt tuhlata rahojaan tuohon mainostettuun lähes satasivuiseen teokseen, kun noin yksinkertaisilla konsteilla kaikki kryptot ratkeavat käden käänteessä.
14. Tapani7.11.2021 klo 16:40
Lainaus: 13. Funny 5.11.2021 Nimimerkille "Fanny" klo 18:07
Et näköjään tiedä kryptoista paljoakaan. Et ainakaan ole tutustunut ko. oppaaseen.
Miten voit arvostella kirjaa, jota et ole edes näköjään lukenut. Minä olen, ja olen todennut sen todella hyväksi. Sinun "yksinkertaisilla konsteilla" ei kyllä kaikkia kryptoja ratkaista!
No niin, toivottavasti ei kukaan vielä ole ehtinyt tuhlata rahojaan tuohon mainostettuun lähes satasivuiseen teokseen, kun noin yksinkertaisilla konsteilla kaikki kryptot ratkeavat käden käänteessä.
15. Jaska7.11.2021 klo 23:06
Muistelen olemassa olevan hyödykkeen nimeltä Kryptorenki. En muista, onko Sanarisin lanseeraama. Taitaa olla peräti ilmainen?
16. Elva7.11.2021 klo 23:43
En ymmärrä miksi kryptoihin tarvitaan apuvälineitä, sehän pilaa itse keksimisen idean. Tosin en ole mikään kryptojen ekspertti, mutta ratkoessani niitä, nautin eniten alkuun pääsemisessä.
17. Jaska8.11.2021 klo 00:06
Elva, minäkään en ole koskaan käyttänyt enkä tarvinnut kryptorenkiä. Ymmärrän kuitenkin, että se ja mahdolliset vinkit muilta (esim. 12. Eesau) ovat tarpeen niille, jotka eivät jaksa aina yrittää omin neuvoin ja haluavat osallistua palkintotehtävien arvontaan.
18. Elva8.11.2021 klo 00:22
Kiitos Jaska. Pahoittelenkin kommenttiani (16.), ei ollut tarkoitus mollata ketään, en vaan tullut ajatelleeksi palkintotehtäviä.
19. iso S8.11.2021 klo 09:34
Tapani, luehan uudelleen viestit 11-13. Ne yksinkertaiset konstit eivät olleet Funnyn lanseeraamia eikä nimimerkki Fanny ole osallistunut tähän keskusteluun ollenkaan. Funnyn kommentti oli satiiria, joka on vaikea laji varsinkin lukijoille.

JOS kaikki kryptot ratkeaisivat vaivattomasti Kujun ja Eesaun konsteilla, oppaasta ei kannattaisi maksaa olipa se kuinka hyvä tahansa. Tätähän Funny tarkoitti.
20. Tapani14.11.2021 klo 22:27
Anteeksi Funny! Et tarpeeksi selvästi viitannut edellisiin kommentteihin. Nämä keskustelujen neuvot kyllä pitävät paikkansa, mutta ovat liian yksinkertaisia. Ratkontaoppaassa ne ovat täydellisempiä ja niitä on paljon! Nuo ovat alkajaratkojien neuvoja. Minusta kannattaa ostaa tuo kirja. Täydellisempää opasta ei ole. Olen käynyt sen läpi jo moneen kertaan ja ihmettelen kuka älypää sen on osannut tehdä! Minusta ei kymppi kirjasta ole yhtään rahojen tuhlausta! Sain sen kirjakaupasta tilaamalla ja sen nimi oli "Kryptoratkojan opaskirja".
21. Funny14.11.2021 klo 23:43
Varmaan hyödyllinen kirja. Varsinkin sokkokryptot tuntuvat monelle olevan aivan käsittämättömiä. Hyvä, jos jotkut kirjan avulla innostuvat niitäkin ratkomaan. Erittäin tärkeätä kryptojen ratkomisessa kuitenkin on, että tuntee sanat. Pitää tietää, millaisia sanoja on suomen kielessä, ja sen lisäksi tarvitaan vieraitten nimien tuntemusta. Ovelat laatijat eivät suosi niitä tavallisimpia sanoja, ja kirjainjakaumakin saattaa aika lailla heittää normaalista.

Hyvä esimerkki sanojen tuntemisesta on Onnenpyörä-ohjelma. Siellä on näkynyt kilpailijoita, jotka eivät keksi vastausta, vaikka siitä puuttuisi vain pari kirjainta. Joku taas hoksaa lauseen, vaikka vasta muutama kirjain on tullut esille.
22. Jaska15.11.2021 klo 09:48
Ovelimmat laatijat eivät aina suosi edes tavallisimpia kirjaimia.
23. Funny15.11.2021 klo 10:43
Aivan, onhan nähty sokkokryptoja ilman A-kirjainta tai monikkoja. Laatijalla on kryptossa paljon enemmän pelivaraa kuin esim. kuvaristikossa, kun piilokirjaimia on paljon. Kuten on äskettäin nähty, krypton voi laatia sanoilla, joissa ei sama kirjain toistu. Alkuun pääsy vaikeutuu, kun ei silmiin pistä sanoja, joista yrittää liikkeelle. Mutta krypton vaikeuttamisessa tulevat rajat vastaan helpommin kuin tavallisissa ristikoissa.
24. Pete28.12.2021 klo 23:56
Lainasin tuon kryptoratkojan opaskirjan paikallisesta kirjastosta, seuraavassa muutamia huomioita siitä.

Kyseessä on A4-kokoinen pehmeäkantinen kirja, vaikka muistuttaakin enemmänkin aikakauslehteä. Itse teksti on isolla kirjasimella, joten sinänsä helppolukuista. Toisaalta teksti olisi kaivannut oikolukijaa, lukuisten kirjoitusvirheiden (joista osa oli noteerattu liitteeksi teipatussa paperissa) lisäksi teksti on paikoin hiukan vaikeaselkoista.

Ihmettelin itse, kun kirjan alussa ei selkeästi selitetty sitä, millainen tehtävä krypto on. Toki selitettiin kuvaristikon ja krypton eroja. Itse kirjan sisältö koostuu listasta sekalaisia keinoja (36 kpl), jotka sisältävät myös neljän esimerkkikrypton ratkonnat. Keinot sisältävät mm. suomen kielen kirjainten esiintymistodennäköisyydet (aiemmin mainittu AITNES), mutta ei varsinaisesti kryptoisssa esiintyvää kirjainjakaumaa. Kirjassa on myös yksityiskohtaisia tietoja suomen kielen sanoista, suora lainaus: "Kaikkia tavallisia A-alkuisia suomalaisia sanoja on noin 1179 kpl."

Kirjassa on listattu harvinaisilla kirjaimilla tai kirjainyhdistelmillä alkavia tai loppuvia sanoja. Valitettavasti listat ovat muun tekstin seassa, jolloin kirjaa on hankalampi käyttää hakuteoksena. Mitään kovin kattavia listat eivät ole. Esim. C-loppuisia sanoja on listattu vain kaksi fac ja chic. Toisaalta aerobic oli listattu toisaalla AE-alkuiseksi sanaksi.

Kirjainten esiintymistiheyttä kryptossa lasketaan ENITENTAULUKON avulla. Oudon kirjoitusasun lisäksi taulukon ymmärtämistä vaikeuttaa sekava kuvaus, kun välillä lukuja merkitään kenoviivoilla ja välillä rukseilla, vaikka tarkoitetaan samaa asiaa. Tukkimiehen kirjanpitoa kirja ei mainitse. Lisäksi taulukot voisi esittää selkeästi taulukkoina sarakkeineen, eikä vain peräkkäisinä tekstiriveinä.

Kirjassa ratkotaan neljä esimerkkikryptoa, kolme sokkona ja yksi vihjekuvalla. Esimerkkikryptojen laatijoiksi on merkitty Jaana Wahlström, Pertti Mäkelä, Tiina Sarkko, Eija Mäkelä ja Antti Viitamäki. Tosin kaikista tehtävistä ei käy ilmi kuka on laatinut minkäkin tehtävän.

Kokonaisuudesta jäi vaikutelma aloittelijan kirjoittamasta oppaasta muille aloittelijoille. Tähän viittaa mm. sanalistoissa olevat useat alle 4-kirjaimiset sanat ja pohdinta siitä, miten ratkeaa numero, jos se esiintyy vain yhdessä sanassa. Lisäksi kirjoittaja vaikutti olevan hiukan katkera, kun ei saanut lupaa julkaista ainoaa näkemäänsä kryptoa, jossa ei ollut yhtään A-kirjainta. Kirjassa ei käsitelty mahdollisuutta harvinaisesten kirjainten esiintymiseeen (suhu-s yms.) eikä valintakryptojakaan mainita ollenkaan.

Kirjan keinoilla varmasti ratkeaa vaikeampikin krypto, jos jaksaa nähdä tarpeeksi vaivaa. Toisaalta kirja vaikuttaa viimeistelemättömältä kirjoitusvirheineen ja sekavan esitystavan perusteella.
25. Jaska29.12.2021 klo 00:15
Ei taida tulla toista, korjattua painosta.
26. iso S29.12.2021 klo 16:14
"Kaikista tehtävistä ei käy ilmi kuka on laatinut minkäkin tehtävän." Eikä taida käydä ilmi, millä tehtävällä on kaksi tekijää: laatijoita on viisi, tehtäviä neljä.

Suora lainaus: "Kaikkia tavallisia A-alkuisia suomalaisia sanoja on noin 1179 kpl." Tarkoitus jäi hämäräksi. Onko jokaista tavallista A-alkuista suomalaista sanaa jossakin noin 1179 kpl, vai onko kirjoittajan mielestä A-alkuisista sanoista noin 1179 kpl tavallisia? Kielitoimiston sanakirjassa on 4416 A-kirjaimella alkavaa sanaa. Valtaosa niistä on ilmeisesti epätavallisia.
27. Jukkis29.12.2021 klo 17:13
"Kaikkia tavallisia A-alkuisia suomalaisia sanoja on noin 1179 kpl."

Kun on noin ihanan järjetön virke kirjaan saatu laitettua, nin pakkohan tämä on saada jotenkin käsiinsä.
28. Pete29.12.2021 klo 18:02
Yhden sokkokrypton lähteeksi on mainittu APU KRYPTO/n:o 4/2020 ja sen ovat laatineet Jaana Walhström ja Pertti Mäkelä. Sokkokryptossahan ei ole pääkuvaa, joten en tiedä henkilöiden työnjakoa. Toisen sokkokrypton pohja on sama kuin edellisessä, mutta sen laatijaa ei ole mainittu. Olettaisin sen kuitenkin olevan samasta lehdestä pohjan perusteella.
29. Riku30.12.2021 klo 10:51
Eesau! Totta kirjoitit. Yleensä minulle riittää useimmin esiintyvä vokaali(a). Ekin kryptot ovat sokkojen eliittiä. SK voisi lisätä ko. kahden sokkokrypton lisäksi vaikkapa keskikesä - ja syyskrypton. Jotta siitä vaan Eki tarjoamaan.
30. Eki30.12.2021 klo 10:52
Keskikesällä eli jussin kaksoisnumerossa on myös, siis vuodessa on kolme. En usko, että enempää ottavat.
31. Tapani17.5.2022 klo 19:54
Vähän kommentteja Peten arvostelemasta kirjasta "kryptoratkojan opaskirja", jonka ostin, ja joka näkyy olevan jo ainakin R-kioskeissakin. Minusta kirja oli hyvä, ja selkeä, sillä ei ole helppoa tuolta alalta kirjoittaa "helpposelkeää" kirjaa. Kirjoitusvirheet oli suuremmaksi osaksi korjattu liitteessä, ja loput kai pelkästään korvattu anteeksipyynnöllä kirjan lopussa. Kirjoitusvirheet eivät häirinneet itse asiaa, koska niitä voi esiintyä kirjoissa.
Minusta kenoviivat oli selkeä esitys. En huomannut yhtään mainitsemaasi ruksia.
Useat numeroarvot oli kai otettu mainitusta Käänteissanakirjasta ja sanakirjoista, joissa on vain tavallisimmat sanat. Ei kai kukaan ole jaksanut laskea kryptoissa esiintyviä eri sanoja ja kirjaimia.
Vaikuttaa siltä, että Pete on pahantahtoisesti yrittänyt mollata hyvää tarkoittavaa kirjaa, kun itse ei ole keksinyt sitä tehdä.
Minä en ole ainakaan nähnyt yhtään muuta alan opasta, puhumattakaan paremmasta alan oppikirjasta!
32. Jaska17.5.2022 klo 23:25
Peten arvostelu kirjasta sekä hyvät ja huonot puolet esiin tuoden oli asiallinen ja objektiivinen. Pahantahtoiseksi sen voi tietenkin kokea pelkkiä kehuja odottanut ja myyntiluvuista pettynyt tekijä kumppaneineen.
33. Ellu1.6.2022 klo 09:18
Onko kenellään Onnen kryptot 1/22 ratkaisua? En pääse eteenpäin millään. Mielestäni vihjesana on Linko.
Teen paljon kryptoja mutta tämä jämähti tähän.
34. Kaarina28.10.2022 klo 11:10
Onnen Kryptot 6/21 Uneen vaipunut ja kuvassa nukkuva kissa ei aukea. Auttaisiko joku?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *