KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKON PARANTELUN FILOSOFIA

1923. Ristikon parantelun filosofia

Eki7.9.2005 klo 09:39
Lähettäjä: KP 6.9.2005 klo 19:17
Haluan näyttää ihan uudesta laatimuksestani, että minkälaista se on nyt. Kaksi alkupiiloa siinä on. Samoin nuo ylärivin aa-kirjaimet tekevät sen, että reunus ei ole
suora. -Että silleen.

A A
OSKU ALAHANKA
LEENAT KAIN P
LAKKI SAATTAJA
AKROFOBIAA U
S TIINA ATRAPPI
SIAN JIKIT AVOIN
KELOPUU S ATNA
ANOJA HAIMA STEAR
RIKAT LATAAJA V I
P K ASAM AROMAAT
IVAILU UKKILAT A
TAALARI VAAL AMAR
ATAKIT ANTO MARA
A VINOKAS ILOTON
TAATAT TAIN NOTA

No, tiedänhän minä vastauksen. Samanlaista kuin ennenkin.
- Kiitos mielipiteistänne.

Lähettäjä: Hui_hai 6.9.2005 klo 19:44

Ei tuosta oikein voi kommenttia antaa. Kyllä kokonaisuus pitä ensin nähdä ja kokea(=ratkoa) ennen arviointia.

Tosin vaakasanoissa näyttäisi olevan niitä f-sanoja enemmän kuin olisi (minun mielestäni) suotavaa. Kaksi alkupiiloa ainakaan ei ole kohtuuton.

Kokonaisuus ratkaisee, tästä minä en moista osaa arvioida :/

Lähettäjä: KP 6.9.2005 klo 19:51

Menee Mikkeliläisten iloksi.

Lähettäjä: Teppo 6.9.2005 klo 21:26

Laatimattomuustaitoisena sain koottua tuosta ristikon. Pystyriveiltä ilavan ja taarojen välistä löydän sanat abat ja kvaat. En ole sellaisiin ennen ristikoissa törmännyt. Niille on varmasti hyvät selitykset olemassa.

Lähettäjä: JTak 6.9.2005 klo 22:07

Kvaat ja Abat oli tuntemattomia mullekin. Varmaan jostain karttakirjasta löytyy ainakin jälkimmäinen?

Ristikkoa voi arvioida erikseen sanoituksen, vihjeityksen ja kokonaisuuden perusteella. Tuosta esimerkkitehtävästä löytyy noin 15 fakkisanaa tai muuten vain kohtuuttoman vaikeaa ratkaisusanaa. Se tekee noin 20 % ristikon ratkaisusanoista. Oli joukossa ainakin yksi massasta poikkeava sana: kekrijuhla. Samoin pääkuvasta lähtevän lauseen ensimmäinen sana oli plussaa.

(jatkuu)
2. Eki7.9.2005 klo 09:39
Lähettäjä: KP 6.9.2005 klo 22:37

Niille, jotka ovat saaneet tai saavat ristikon kokoon
mainittakoon. että SIAN= nyt SIAT. NOJA= nyt TOVI
ja ANOJA= nyt ANOVA

Lähettäjä: kp 6.9.2005 klo 22:39

..ja montako sanaa kerkiää muuttua huomen illaksi, kuka
tietää. -Silloin nimittäin on deadline.

Lähettäjä: Eki 6.9.2005 klo 22:40

Yksi sana parani, hyvä, mutta onko tuo abat abbojen (abba-sanan) monikko? Kvaat äännähdyksiä?

Lähettäjä: marjaana 7.9.2005 klo 00:54

ABAT = isät Älkää kysykö miksi.

Lähettäjä: Eki 7.9.2005 klo 00:56

Ja RABIT ovat tietysti papeja?

Lähettäjä: kp 7.9.2005 klo 08:42

Siksihän minä lähettelin tämän laatimuksen, että
saisin korjailtua tätä. -Siis tänä iltana tai viimeistään
huomenaamulla olisi jätettävä asiakkaalle.
-Kiitos tähän asti olevista neuvoista.
Kvaa, Kraa on variksen laulu (Nykänen).
3. Eki7.9.2005 klo 09:48
Heitellään tänne laatijoiden vinkkejä siitä, miten ristikosta tehdään hyvä.



Moni - etenkin aloittelija - tekee niin, että laatii ensin valmiin rungon ja alkaa sitten korjailla sitä sieltä täältä, varsinkin jos julkaisija pyytää.

Paras tulos saadaan kuitenkin, kun laaditaan kerralla hyvä.

Esim. tämän ristikon oikean yläkulman yhden vihjeruudun (joka aiheuttaa tukkoisen sanan _A_A) poisto vaatii 20-30 sanan muutoksen, mutta ei se kovin vaikeaa ole, jos niin paljon viitsii pyyhkiä. Lisäksi AAPA on aika erikoinen valinta siihen piilokirjaimiseksi sanaksi.
4. Eki7.9.2005 klo 10:02
Yksittäisen kohdan sanojen valinnan filosofiasta. KP antoi siitä hyvän esimerkin vaintamalla sanan SIAN sanaksi SIAT. Yhtään selvästi huonompaa ei tullut, mutta yksi vaikea sana poistui.

Olen JTakin kanssa samaa mieltä siitä, että ristikossa on 15-20 sanaa, jotka olisi pitänyt pitää poissa eli ne eivät nykyajattelun mukaan ole "mikkeliläisten iloksi".

Otetaan vaikka ASAM, tuo eräästä 60-luvun tietosanakirjasta löytyvä (ehkä muulatakin) "taiteilijaperhe", fakkisanojenfakkisana.

Se on helposti muutettavissa sanaksi AKAT. Tässä tilanteessa moni laatija alkaa selittelyn. "Mutta kun tulee niin tylsiä sanoja (akat, Aatu)!" "Mutta kun se Aatu on niin tyhmä!" "Tulee lisää erisnimiä!" (Ei tule, tuntuu vain siltä!) "Tässä ristikossa on jo nyt niin paljon monikkoja!" "Kyllä mä sitä ajattelin, mutta se Asam tuntui kuitenkin paremmalta!" (Kuinka ihmeessä???)

Jos olisi päättänyt, että ASAMin panee vain viimeisessä hädässä, olisi verukkeet voinut unohtaa.

Siis kannattaa sittenkin pitää sanoja eriarvoisina? Senhän kp tuntuu tässä ainakin osittain myöntävän, kun jo SIANin vaihtoi pois?

Nämä ovat ihan tyypillisiä asioita, joita käydään läpi uuden laatijan kanssa, jotta hän oppii värkkäämään hyviä ristikoita. Mutta esim. tonimikaelin kanssa näin pohjalta lähteminen ei ole ollut edes tarpeen.
5. kp7.9.2005 klo 10:04
Lähetin Ekille ristikon.
Onko aapa parempi korvata sanalla kana?
6. Eki7.9.2005 klo 10:09
Totta kai se on parempi.
7. iso S7.9.2005 klo 10:11
Laitoin tämän väärään säikeeseen. Tässä kopioin itseäni:

Muistutukseksi kaikille niille ketkä ystävällisesti laittavat laatimuksensa tänne nähtäväksi tekstimuodossa: tämä systeemi nielaisee alkublankot, joten ristikon elvyttäminen vaatii melkoista näpräämistä. Kannattaa käyttää kaikkien selitysruutujen tai ainakin rivin alussa olevien merkkinä jotain muuta, olkoon se sitten vaikka tavuviiva, alaviiva tai piste. Ne on helppo korvata välilyönnillä tekstinkäsittelyohjelmassa.

Minäkin päädyn samaa suuruusluokkaa olevaan fakkilukemaan (sen toisen koulukunnan mukaan luokitellen) kuin JTak. Useimmat olivat siinä ja siinä eli pelkästään sellaisista koottu ristikko olisi epämiellyttävä, 1-2 sellaista ei kiinnittäisi mitään huomiota, mutta 10 hiukan himmentää hohtoa. Näitä eri syystä huonohkoina pitämiäni ovat AKAIT, AMAR, ATAMON, ATNA, ILAVA, ITOT, KVAAT, NOTA, TAAROT ja VAAL. Korostan, että kyseessä on pitkälti makuasia ja minun mielestäni useimmat ovat erittäin lieviä.

Vakavia tapauksia oli neljä: ABAT, ASAM, SIAN ja STEAR. Näitä välttäisin kynsin ja hampain. SIAN onkin jo korjattu eikä muu sanasto heikentynyt yhtään.

ABAT on siinä mielessä pahin että oletettavasti tarkoitetussa mielessä (isät, katoliset papit) se on väärin taivutettu. Sanaa on kuitenkin muuttamisen kannalta hankalassa paikassa joten se lienee tullut jäädäkseen. Abat-niminen paikka löytyy Omanista, se on firman nimi (Advanced BAttery Technology) ja sukunimi (filippiiniläinen ex-kenraali Fortunato Abat). Ei hurraamista missään näistä, mutta ei sentään epäsana.

Jotkut ulkomaankieliset sanat saavat armon useimpien laatijoiden silmissä, nutta ne ovat sellaisia että niitä käytetään edes jonkin verran suomenkielisissä teksteissäkin. Mutta STEAR? Milloin on viimeksi kysytty Pirkan Maijalta: miten saan steartahran pois pöytäliinasta?

Akrofobia ja atrappi ovat sitä osuutta, mikä (mahdollisista "sivistymättömien" vastalauseista huolimatta) voidaan laskea plussaksi. Jos ei ennestään tunne näitä sanoja niin on aika oppia.

Sanojen keskipituus on 5.59 mikä on ihan hyvä - ristikkolehdissä se on aika yleisesti luokkaa 5.3 - 5.4. Tämän tunnusluvun arvosta voidaan olla monta mieltä eikä sillä olekaan ratkojalle sanottavaa merkitystä. Kutosen laatija saa kuitenkin isomman sulan hattuunsa kuin vitosen, jos pituutta ei ole ostettu sanaston laadun ja ristikon rakenteen kustannuksella.

Paikoitellen siis rima heiluu, mutta pysyy ylhäällä.
8. Eki7.9.2005 klo 10:12
Sanojen ABAT ja KVAAT monikkoja en ymmärrä tai hyväksy. Niiden korjaaminen onkin kunnon remontin paikka. KVAAT voisi muuttua muotoon KVAAK helpostikin, olisiko parempi?

Kun kvaa ja kraa ovat vaihtoehtoja, tulee VAAL-sanan alkukirjaimen ongelma. Se on siis tunnettava, ellei laatija halua antaa sitä ekaa kirjainta (1.V) tai anna sanaleikkivihjettä mukana (ÄÄNESTYS -I TAI SIVUJOKI). Jos tun panee toisin päin, voidaan luulla, että -I koskee molempia.

Kahden tällaisen paikan korjaaminen panee jo miettimään, että jos ristikossa on vielä liki 20 ei-haluttua sanaa, sen laatiminen pitäisi aloittaa alusta.
9. KP7.9.2005 klo 10:16
Otetaan nyt tämä malliesimerkiksi.
Ja Asam= nyt akat.
Ja jos puolustustan itseäni. Kaiken syy on
tuossa lauseessa, joka kuvasta tulee ja
akrofobiassa. -Mutta jatketaan tarkastelua.
- Ja kun Eki nyt näkee ristikon, voisitko sanoa
miltä kokonaisuus näyttää. Toisethan näkevät
vain sanat.
10. ö7.9.2005 klo 10:27
Ainakin yksi etuvokaali sinne pitäisi panna niinkuin malliksi.
11. Eki7.9.2005 klo 10:31
Voisiko tämän panna kaikille näytille, tästä klikattavaksi?

Samoja virsiähän tästä voisi laulaa kuin mitä jo tuolla pelkäsit.

ITOT-sanan vihjeenä on "SUKUJA". Se lienee nk. nollavihje. Ei siitä kenellekään hyötyä ole. Vähän parempi on usein esiintyvä vihjeesi KAUPUNKI. Jos se on jossain Vinku-Intiassa, ei vihjeestä paljon iloa ole.

ALAHANKA: "veneessä 2.L 7.K", onko tähän tarvetta edes sanoa mitään, kun laatija pyytää valmiiksi anteeksi vaikeita piilokirjaimia?

Jos JIKIT on "laivaveneet 4.I", silloin olisin itse (ja olisinkin)valinnut JIRIT/FARMIT.

Vihieissä ei ole mitään erityistä, ne ovat tuttua kp:tä. Kuitenkin täällä ratkojat ovat korostaneet, että ne ovat ristikoiden suola.

TAATAT-sanan vihjeenä olevat miespäät olen nähnyt niin monessa paikassa kp:n ristikoissa (ukki/ukit, ukko/ukot, taatto/taatot, avaari jne.) jo muutamassa eksemplaarissa, että kehottaisin löytämään/piirtämään uusia kuvia siihen.

Ristikossa on tosiaan keskipituutta ihan mukavasti, mutta liiallinen huono sanasto kumoaa sen mielekkyyden. Keskipituutta on kovin helppo lisätä sanojen laatua alentamalla (ja alkupiilot lopulta sallimalla). Ja kuten ö juuri totesi, ääkköset loistavat poissaolollaan.
12. Eki7.9.2005 klo 10:33
Niin, siis "EBAN/SILLIMERKKI" = abat ja "LINTUJEN LAULUJA " = kvaat (ja risteys "JOKI") = vaal, onko oikein/hyvin?
13. Eki7.9.2005 klo 10:38
Sanan SAMA vihje muuten puuttuu.

Sitaattien käytöstä pari pohdintaa. "SUKULAISPAIKAT" = ukkilat, miksi sitaatit?

Kapellimestarin siluetti sitaateissa = atso. Minusta kuvan pitäisi olla symbolisempi. että sitaatit kannattaa panna.
14. kp7.9.2005 klo 10:43
Siis olenko "yliampuva" auttamisen suhteen?
Jos tiedätte mikä on alahanka, voi tietysti nuo
auttamiset ottaa pois. Koska alahanka sanaa on nyt
vaikea pois ottaa...
Niin tuo abat. Abit olisi parempi, kun vaan siihen sopisi.
15. kp7.9.2005 klo 10:45
Kvaa(t) on variks(t)en laulua. Jos sen muuttaa
KVAAK on se ankan "laulua". Onko parempi?
16. Eki7.9.2005 klo 10:47
Kysymys kuuluu: voiko interjektioita panna monikkoon noin vain?
17. kp7.9.2005 klo 10:47
Ja Itoja on Japanissa yhtä paljon,
kuin täällä Virtasia.
18. JTak7.9.2005 klo 10:47
Kyllä kvaak aina kvaat voittaa, jos jompikumpi pakko on laittaa. Atrappi-sanan merkitys tuli kaivettua esiin iso S:n viestin pohjalta. Kielitoimiston sanakirja ei sitä tunne, eikä myöskään Otavan tietosanakirja. Sen sijaan Nykysuomen käyttötiedosta löytyi. Jonkinlaista jäljitelmää tai pilaesinettä sillä tarkoitetaan.
19. JTak7.9.2005 klo 10:49
Niin, kelpaavatko APUAT, URAAT ja HOHHOIJAAT ratkaisusanoiksi?
20. ö7.9.2005 klo 10:52
KVAAK on mielestäni parempi. Jopa riittävän hyvä.

Odotan vieläkin, milloin saan nähdä ristikossa PLÄÄH. Eki sen kerran melkein lupasi, kun kerroin nähneeni sen amerikkalaisessa ristikossa (BLAH).
21. Teemu Pallonen7.9.2005 klo 10:52
Joskus jotain sanaa lyhentämälläkin voi parantaa ristikkoa: jos AKAIT -sanan muuttaa yksikköön, saa paljon paremman sanaston siihen kohtaan.
22. Eki7.9.2005 klo 10:53
Mutta saa orporuudun samalla.
23. iso S7.9.2005 klo 10:55
Töihin lähtiessäni kuulin varisten kvaat.
Töihin lähtiessäni kuulin varisten kvaa-huudot.

Kumpi kuulostaa paremmalta, kumpi särähtää korvaan? Onomatopoeettisia ääntelysanoja ei normaalitekstissä käytetä monikossa, joten sellaisen käyttö ristikossakin on kyseenalaista. Siksi ankan laulu on parempi kuin varisten laulut.
24. ö7.9.2005 klo 10:59
kp: "Kvaa(t) on variks(t)en laulua"

Siis pitää olla: Töihin lähtiessäni kuulin varisten kvaa-lauluja.
25. kp7.9.2005 klo 11:02
Lähettäjä: Teemu Pallonen 7.9.2005 klo 10:52

jos AKAIT -sanan muuttaa yksikköön, saa paljon paremman sanaston siihen kohtaan.

Lähettäjä: Eki 7.9.2005 klo 10:53
Mutta saa orporuudun samalla.

Jos panee akai, niin samalla atrappi häviää ja
tilalle tulee rappu. Pystyyn inarin tilalle unari.

Onko parempi? Samalla tulee Ekin mainitsema
piilokirjain, mutta abat tulisi abiksi.
26. kp7.9.2005 klo 11:04
Tosin kuva-ala suurenee.
27. Eki7.9.2005 klo 11:04
Orporuutua ei perustele mikään, jos täällä olevilta kysytään. Siis ruutua, josta ei lähde mhinkään sanaa.

Unari on paljon huonompi kuin Inari ja piilokirjain lopussa ikävä (vaikka arvattava).
28. kp7.9.2005 klo 11:07
Todella. atrappi sanaa ei voi noin katkaista.
29. Eki7.9.2005 klo 11:09
Kuten alussa totesin, oikea yläkulma (iso alue) kannattaisi laatia kokonaan uusiksi ja ottaa se yksi sokkeloittava ruutu pois, samalla lähtisi alahanka ja atrappi ja etenkin se abat.

Alahangan tilalle panisin itse (jos vain sen kohdan muuttaisin) alahaara ja vihjeeksi esim. "erkanee joen loppupäässä")

Itot-sanan vihje on selityksen jälkeenkin huono. Onko Ito muuten suku. Onko Itot sukuja vai suku?
30. Eki7.9.2005 klo 11:20
Niin saako tämän ratkaisun vihjeineen panna näkyviin?
31. kp7.9.2005 klo 11:21
Ekin ehdotus on hyvä, mutta ei ole kohtaa,
mistä katkaista.
- Siis pystyssä: K_JUPINA.
32. Eki7.9.2005 klo 11:24
Tässä ajassa koko ristikko olisi jo laadittu hyvin sanoin. Mutta onhan tämä mielenkiintoista. Tästä konsultoinnista tulee vain kp:lle iso lasku.

Pitää vain kumittaa tarpeeksi, niin kyllä ne ruudut ja sanat sieltä muuttuvat. En tarkoita, että nyt pitäisi niin tehdä, mutta jo laadinnan aikana.
33. kp7.9.2005 klo 11:26
Eki
Jos tarkoitat, että kaikki näkisi sen.
Ilman muuta.
34. kp7.9.2005 klo 11:29
Eki ja kaikki muut laatijat.
ei suinkaan ole tarkoitus, että alatte laatimaan
ristkkoa uudestaan. Haluan vain pelkkiä
mielipiteitänne.
35. Eki7.9.2005 klo 11:30
Löytyy osoitteesta:

http://www.sanaristikot.net/xxx/korkean%20paikan%2 0kammo.pdf
36. ö7.9.2005 klo 11:41
Kiitos Eki!

Ristikon ulkonäkö on moderni. Näin juuri Apteekkilehdessä Veikko Sonnisen ristikon, joka oli kuin suoraan 50-luvulta. Ei ole tainnut Veikko vielä oppia tietokoneen käyttöä.

Se vihje, jossa annetaan rahaa ja jossa on nuoli vasemmalle, johtaa ajattelemaan, että ratkaisusana tulee oikealta vasemmalle, vaikka se nuoli tarkoittaakin rahan liikkeen suuntaa. Kääntäisin sen vihjeen toisin päin.
37. Eki7.9.2005 klo 11:42
Eivät konsultitkaan sitä yhtiötä uudelleen rakenna, ne vain neuvovat, miten se pitäisi tehdä. Ja lasku on muhkea. Niin isot pojat kertovat.
38. kp7.9.2005 klo 11:43
Ja tuossa Eki on oikeassa.
Tässä ajassa ristikko olisi laadittu
uudestaan... Mutta kenellä on aikaa nyt työpäivänä,
otetaan tämä vaikka kokemuksena. -Ei varmaan näin
konkreettisesti porukalla olla katsottu vielä julkaisematonta
ristikkoa.
39. kp7.9.2005 klo 11:46
Niin, ne kertovat, että neuvominen on kallista.
Miksi? Minulla on teoria. Siksi, että asikas ei tulisi neuvoa
kysymään. Säästyy heille pitempi kahvitunti?
40. ö7.9.2005 klo 11:52
Tämä on kyllä sitten viimeinen kerta kp, kun Eki ja minä laadimme sinulle ristikon!
41. Teemu Pallonen7.9.2005 klo 11:52
Tulipas annettua nokkela parannusehdotus. Näin käy, kun tuijottaa ruudulla näkyvää ratkaisua. Tämän takia minun on paras laatia edelleen ihan ruutuvihkoon :) .
42. Eki7.9.2005 klo 12:05
Kyllä konsultit tekevät usein paljon arvokkaampaa työtä kuin mitä laskutus on! Eikä ole laiskaa porukkaa. Kp:n antama kuva konsulteista on kuin jostain asenteellisesta sketsiohjelmasta. tai sitten sana teoriakin on huumoria.
43. Eki7.9.2005 klo 12:09
Oikea alakulma olisi ehkä kaikkein helpoin kohde parantaa ristikon sanaston keskilaatua. Esim. NOTA vieraskielisenä mutta simppelillä LASKU-vihjeellä on pelkästään tosi huono, tosin toistuu aika paljon ristikoissa. Tällaisista vain pitäisi päästä eroon. Kuka notaa jää kaipaamaan?
44. iso S7.9.2005 klo 12:12
Todellakin erikoista, että ratkaisu on nähtävillä ennen julkaisua, kun yleensä yksittäisiä ratkaisusanojakin pihdataan siihen asti että ratkaisuaika (palkintotehtävissä) on ohi.

Ristikon ulkoasu on ihan ok, samoin useimmat vihjeet.(helpohkoon ristikkoon, te visaisia isoavat!)

Kaksi ukonpäätä -> TAATAT. Voi olla kyllästyttävää, jos samat naamat toistuvat jatkuvasti, mutta ainakin vihje/ratkaisu on ymmärrettävä ja hyväksyttävä.

Kaksi nuoren naisen päätä -> LEENAT. Ei mitenkään kuvasta pääteltävissä! Tavallaan tämä ei ole sen kummoisempaa kuin jos vihjeenä olisi "naisia" tai "naisen nimiä" (sellaista vihjeittämistäkin on paljon haukuttu), mutta kyllä se on. Kuva panee hakemaan jotain sellaista mikä on kuvasta nähtävissä. Tässä on nähtävissä kaksi muuten samanlaista naista, vain tukan värissä on ero.

Yksi vihje on minusta ehdottomasti väärin: rakentaa aitaa -> AITAAVAT. Vihje on yksikössä, ratkaisu monikossa.
45. kp7.9.2005 klo 12:13
Kuka notaa jää kaipaamaan?
Ei sitä tavallinen tallaaja varmaan kaipaa.
Entä pankin neidit?
Ja pelkkä vitsi tuo konsultoimisjuttuni oli....
46. KP7.9.2005 klo 12:17
iso S
Nyt siinä on rakentavat.
47. Eki7.9.2005 klo 12:19
Leenat voisi olla myös leenit tai Leenut, piilokirjaimen vaihtoehtojen tulisi näkyä.

Aitaavat-sanassa monikkovirheen lisäksi on huonoa, että aita/aitaava on melkein sama asia, kantasana näkyy vihjeessä. Melkein kuin: koiria > koirat.

Abat-sanat muuttaisin iso S:n ohjein. Muuten ei toimi. On virhe.
48. Eki7.9.2005 klo 12:24
Kurinan vihje "ääntä" on sekä tylsä että äärimmäisen epämääräinen. Voisivatko akat olla amat tai asat tai atat tai ahat tai ajat tai alat tai anat?

Jos yläkulmaan on aavan (aapa) tilalle vaihdettu kana, onko mahdollinen kuva yksiselitteinen. Vaihtoehtoja sanoille _A_A on kymmeniä.

Parempi vihje kuin RAKENTAVAT on RAKENTAVIA.
49. Eki7.9.2005 klo 12:26
Ristikossa on LAKKI ja PATALAKIT, mutta en pidä pahana toistona ja pääkuvan lakki on erilainen lakki.
50. iso S7.9.2005 klo 12:38
Niin, pääkuvasta puheenollen, yksi tyyliseikka eli taas makuasia. Minusta on parempi että kaikki mikä lähtee pääkuvasta, lähtee samalla tavalla: joko kaikki nuolella tai kaikki ilman. Tällainen sekaversio ei ole virhe, mutta yhdenmukaisuus olisi siistimpää?
51. Eki7.9.2005 klo 12:57
Samaa tuolla kerran kirjoittelin. Kun tässä olisi sen voinut hyvin tehdä. Lauseet rajoittavat myös muuta laadintaa kohtuullisen vähän (akrofobia sanana eniten), joten hyvän sanaston edellytykset ovat olemassa lähtökohdan puolesta (vrt. muutamat tukkoisiksi väitetyt ristikkoni, Pirkka ja IS netti).
52. Lettu7.9.2005 klo 13:13
Mikkeliläisten iloksi muuttaisin myös Ekin ehdottamaa JIKIT/FAKSIT paria muotoon JIRIT/FARMIT. Oikeassa alakulmassa häiritsee sana TAAROT, jonka muuttaisin muoton TOUHOT, jolloin alaosa muuttuisi seuraavasti (+ O + = piilokirjain):

- - - T - - - (TAAROT)
- - + O + -
- A M U R- - (AMAR)
- M A H A - -(MARA)
- - - O - - -
- - - T - - -
53. Lettu7.9.2005 klo 13:30
Mutta mitä sitten merkitsee sana TOUHOT?
Touho Ankka on kyllä olemassa, yks. 3. pers., joten muutankin sanan TOUHOT muotoon TAUNOT, jolloin MAHA muuttuu MANAksi.

Totisesti vaatii ammattitaitoa hallitakseen pienetkin yksityiskohdat, joten ei kannata tarjota ensimmäisenä sellaista vaihtoehtoa, mikä omassa mielessä tuntuu hauskalta. Minulle tuo TOUHOT tuo mieleen yliaktiiviset ihmiset t.s. TOUHOTTAJAT.

t: TAUNO TOUHO.
54. KP7.9.2005 klo 14:15
Kiitokset kaikille osallistuneille.
Tarjoaisin kahvit, mutta näin netin välityksellä se ei ole
mahdollista. Ristikon (korjaillun version) lähetän Ekille.
-Jos pyydätte voi ehkä heltyä ja panna vertailun vuoksi
näytille. Kiitokset vielä kerran.
55. Sakke7.9.2005 klo 14:36
KP! Älä huoli, ratkaisin ongelmasi:

www.wuokila.com/xxx/kiitos.jpg
56. kp7.9.2005 klo 14:39
Sakke
Kiitosta vaan.
57. Sakke7.9.2005 klo 14:51
http://www.wuokila.com/xxx/olehyva.jpg
58. KP7.9.2005 klo 15:02
...Niin, vaikka ei siinä ristikossa näy on JIKIT nyt JIRIT.
Ja FAKSIT on nyt FARMIT
59. marjaana7.9.2005 klo 15:08
Sakke:
Tarjoa nyt vielä ne virtuaalikahveet...
(kun sulla tuota luppoaikaa näyttäis olevan ;o)
60. kp7.9.2005 klo 15:16
Tuosta sanasta virtuaali tuli mieleen.
Kuka muistaa mikä oli virtuaalieläin vuosia sitten.
-Onko hyvä ristikkoon? Kävin tuossa netissä katsomassa.
Otuksella on jopa oma liitto.
61. marjaana7.9.2005 klo 15:24
Oliko se joku Tamagotchi???
62. Hui_hai7.9.2005 klo 15:31
Tamagotchit on kuulemma tulossa takaisin muotiin. Olisi kyllä vallan mainio ristikkosana:)
63. kp7.9.2005 klo 15:42
Taisin tehdä mokan?
Kun sanan AITAAVAT muutin ahtaavat.
Taitaa olla ahtavat? Kuis on?
64. iso S7.9.2005 klo 15:51
Ahtaajat ahtaavat satamassa tavaraa laivoihin.
Matkalle lähtijät ahtavat matkalaukun pullolleen vaatteita joita eivät perillä tarvitse.

Molemmat oikeita sanoja, mutta eri merkitys.
65. iso S7.9.2005 klo 15:53
Lisäys: ahtaavat tulee verbistä ahdata, ahtavat verbistä ahtaa.
66. kari kämäräinen7.9.2005 klo 17:14
Tuo, että kuudessa monikollisessa piirrosvihjeessä on aina sama kuva kahteen kertaan monistettuna kuvastaa kyllä sitä, että on haluttu toteuttaa ristikko mahdollisimman nopeasti. Tuplaklikkaus vain ja kas kummaa, sama kuva ilmestyy viereen alle sekunnin! Ja kuvat ovat yleensä esiintyneet aikaisemmissakin ristikoissa monta kertaa. Eikö tekis mieli joskus hieman vaihtaa kuvia. Tai sitten edes muuttaa ne peilikuviksi, jolloin nuo samat akat esimerkiksi katsoisivat välillä vaikka oikealle! ;) Sekin toisi vaihtelua...
67. Hui_hai7.9.2005 klo 17:19
Joko nopeuttaa laatimista tai sitten joskus olen nähnyt, että on haluttu vaikeuttaa ratkomista. Jos ristikko on puolillaan samoja vihjeitä ja useimmat vastaussanat ovat vielä samanmittaisia alkaa alkuun pääseminen menemään helposti tuskastumisen puolelle...
68. Hui_hai7.9.2005 klo 17:29
Mitähän tästä keskustelusta jäi käteen?

Ainakin sen verran, että useimmat halusivat alkuperäisestä laatimuksesta pois fakkisanoja ja erisnimiä. Tai ei nyt kokonaan pois, mutta vähemmäksi. Pieninä annoksina tuntuivat fakkisanat ja erisnimet menevän kaupaksi pahemmin vastustelematta. Pari alkupiiloa oli, mutta niin vähäinen määrä ei tainnut herättää vastustusta yhdessäkään konsultissa. Keskipituutta arvostettiin, mutta ei hyvän sanaston kustannuksella. Samoin tavallista erikoisempi sana (pääkuvasta lähtevä) sai plussamerkkisiä kommentteja. Jos jotain muuta jäi käteen niin sopii lisätä jatkoksi;)
69. KP7.9.2005 klo 17:47
Pyytäkää nyt Ekiltä ristikkoa nähtäväksi.
-Niin näette, miten seon muuttunut.
71. Eki7.9.2005 klo 18:04
Nopealla vilkaisulla:

- kahden piilon soman vihjeeksi korea ei hyvä

- miksi tt-ajot, jonka nuoriso tuntee rr-ajoina, ja pahalla piilolla

- anat olisi ollut akkoina parempi

- onko ahtaavien vihje muutettu oikeaksi tuon jälkeen?

- onko uudessa farmit/jirit?
72. ö7.9.2005 klo 18:06
Vielä yksi huomiö: METSÄÄN JÄÄNYT -> KELOPUU.

Niin tietysti, mutta onhan niitä kelopuumökkejä ja -saunoja.
Ehdottaisin "PYSTYYN KUOLLUT".
73. kp7.9.2005 klo 18:16
- kahden piilon soman vihjeeksi korea ei hyvä Voi vaihtaa miksi vain.

- anat olisi ollut akkoina parempi Käsitin kun akat tekevät
sanan kurina, ei hyvä

-- onko ahtaavien vihje muutettu oikeaksi tuon jälkeen? On

- onko uudessa farmit/jirit? On
74. Eki7.9.2005 klo 18:25
Kurina on ok, jos ääni-vihje viittaa johonkin, esim. tyhjästä vatsasta.

Leenat/Leenit/Leenut-vastausta ei ole muutettu. Onko tarkoitus? Leenit on allakassakin.
75. kp7.9.2005 klo 18:41
Leenat/Leenit/Leenut/Leenit on pirteitä neitokaisia.
Oikeasti kun alunperin tein tuota alkuperäistä
LEENAA, en tajunnut että noin monta neitoa tuppaa tuolle
riville.
-Mitä tästä opin? Toivottavasti alan ajatella toisiakin vaihtoehtoja sanoiksi. -En sitä ensimmäistä, tai toista.

Ja kurinan panin, että vatsan möyrintää.
76. kp7.9.2005 klo 18:57
tt-ajot lähtisi pois, jos siihen panee TAUNOT, TAAROT, TAUROT
tuskin tuota viimeistä. Ei kukaan varmaan tiedä.
77. Hui_hai7.9.2005 klo 19:00
kp> "-Mitä tästä opin? Toivottavasti alan ajatella toisiakin vaihtoehtoja sanoiksi. -En sitä ensimmäistä, tai toista."

Ja muillekin oikeastaan. Päivä jona opimme jotain ei ole hukkaan heitetty. :-)
78. Lettu7.9.2005 klo 19:03
Hei kp,
jos vielä passaa niin palaan sinne oikeaan alakulmaan uusin vinkein:

TAAROT > TTAJOT >> tilalle ehdotan sanaa TUOTOT
jolloin
AMAR > AMOR
MARA > MAJA >> MATA (- HARI = MATA HARI)

AKAT/KURINA > ANAT/NURINA >> ASAT/SURINA
79. Eki7.9.2005 klo 19:04
Miksi Tauro/tauro olisi tuntemattomampi kuin taaro tai tt-ajot? Varsinkin niin, ettei KUKAAN tiedä? Erna tauro on säveltänyt mm. ikivihreän Syyslaulun.
80. KP7.9.2005 klo 19:41
Passaahan tuo Lettu.
Mata siinä nyt on.
81. kari kämäräinen7.9.2005 klo 19:50
Ekin kanssa samaa mieltä. Tauro on varmasti paljon tunnetumpi kuin joku SIAN tai ASAM tai ILAVA! Tosin osa noistahan onkin jo poistettu...
82. kari kämäräinen7.9.2005 klo 19:52
Tarkoitin, (keltähän olen tällaisen oppinut), että Tauro on tuttu myös sellaisellekin, joka ei ristikoita ratko. SIAN tai ASAM tai ILAVA ainoastaan niille, jotka ovat (huono)sanaisia ristikoita ratkoneet!
83. Eki7.9.2005 klo 19:53
En minä siihen ehdota sitä sanaa taurot, mutta puhun filosofisesti ja ratkojakunnan kannalta kumminkin.
84. KP8.9.2005 klo 09:20
Lapsi (ristikko) lähtee nyt maailmalle.
-Ihan itkettää.
85. tonimikael8.9.2005 klo 09:23
KP. Kyllä se siitä! :)
86. Eki8.9.2005 klo 09:34
Kummit tirauttavat pienet itkut.
87. marjaana8.9.2005 klo 09:54
Harmi, ettei ratkojilla ole aavistustakaan tästä. He ratkovat ja heittävät sitten roskiin... Surullista.
Tässä mielessä ristikko ei ole taidetta, niinkuin joku kirjoitti. Ei kukaan heitä ostamaansa taulua roskikseen tarpeeksi sitä katseltuaan.... ;o) Tai ainakaan sellaista taidetta, jonka arvo kohoaisi?!
Onko teistä laatijoista kenelläkään seinällään kehystettynä omaa ristikontekelettä? Vaikka se ihka ensimmäinen julkaistu?
88. Eki8.9.2005 klo 10:03
Mulla oli mökin seinällä ekan SM-katuratkonnan jättikokoinen ristikko (Reima Mäkisen taidetta minulla on kyllä muuallakin). Laadin usein siinä huoneessa ja katse harhaili siihen ristikkoon. Sen takia muistan edelleen, että yksi kulma osoittautui yhdelle kilpailijalle liian pahaksi, kun ei tiennyt Rainer Frimanin kotipaikkaa. Olihan se kai sitten kohtuuton vihje (noin ratkaisevaan asiaan). Olin itse seuraamassa tuota ratkontaa, siksi tiedän.

Monilla on seinällä synttäriksi saamansa ristikko, joita minä ja kp muiden muassa teemme.
89. kp8.9.2005 klo 10:12
Minulla on se ensimmäinen ristkko, josta kaikki alkoi.
Pecos Billin heinäkuun numeron 1972 takakansi. Tosin ei seinällä, mutta kirjoituspöydän laatikossa.
90. marjaana8.9.2005 klo 10:19
Onko se poissa silmistä siksi, ettei sitä kestä katsoa?
(siis ekahan voi olla ihan karmea... Näin olen Ekiltä antanut ymmärtää)
91. Eki8.9.2005 klo 10:24
Minähän panin ekani tänne nettiinkin!
92. iso S8.9.2005 klo 10:48
Siehän se sadisti oot! :)

Minun tuotokseni ovat mapitettuna, kaapissa mapitusta odottamassa tai mennyt roskiin lehtien mukana, määrän mukaan tässä järjestyksessä.
93. Eki8.9.2005 klo 10:50
Minulla kaksi ekaa noista kolmesta ovat tainneet jo vaihtaa järjestystä. Ja sitten ovat semmoiset, joita kustantaja ei ole koskaan lähettänyt. Se on sijalla kolme.

Teemulla on kärkeä kohti kipuamassa se joukko, josta työnantaja ei ole toimittanut kappaletta ;)
94. Teemu Pallonen8.9.2005 klo 10:58
Kerran työnantaja otti asian itse esille, tässähän voi samalla laittaa sinne julkista painetta. Toimita nyt jo niitä minun julkaistuja ristikoita tänne!

Niille jotka kummastelevat, mistä tässä puhutaan: saan Ekiltä vähintään kopion jokaisesta julkaistusta ristikostani. Kopiointi on noin puolitoista vuotta jäljessä :) .
95. marjaana8.9.2005 klo 12:21
Parempi myöhään kuin ei milloinkaan....
(Eki, laita Sakke kopiointihommiin ;o) vai olisiko firmassasi kenties sihteerille tarvetta?!
96. Matti8.9.2005 klo 19:09
Sakke, miksi kiität Avusta, vaikka kädessäsi on ristikkolehti?
97. Sakke8.9.2005 klo 20:43
Matti> Enhän minä missään kohtaa ketään mistään kiitä.

Marjaana> Emme tarvitse apua ja teemme mitä huvittaa.
98. marjaana8.9.2005 klo 21:10
Sakke:
Selväksi tuli!
99. Matti8.9.2005 klo 21:13
Sakke, 7.9. 14:36. Vai enkö vaan tajuu.
(Voihan se olla Apu-ristikot.)
100. Sakke8.9.2005 klo 21:31
Matti> Epäiletkö, että minä olen tuossa kuvassa?
101. Matti9.9.2005 klo 09:59
Sakke> Niin, ei olla tavattu. Mikset ollut Petäyksessä?
102. Matti9.9.2005 klo 10:01
Olisimme voineet keskustella ristikon parantelun filosofiasta.
103. Kaaleppi9.9.2005 klo 10:17
Matti

http://www.ristikko.net/historia.html
104. Eki9.9.2005 klo 10:52
Niin, mitä yhteisparantelusta kostuttiin?

Jos unohdetaan selvien virheiden tai puutteiden korjaukset, useampi ratkoja saa varmaan ristikon valmiiksi. Olisiko jollakin ratkojalla tyssännyt esim. AAPAan kahdella piilokirjaimella? Entä ASAM/SURINA-pariin? Pari aluetta parani huomattavasti yhden tosi huonon sanan häivyttyä, mutta ei vaikutus kokonaistasoon välttämättä kovin huomattava ollut. ABAT-vihjeeseen aiheutimme tavallaan vaikeutuksen ja nyt sen ja ATRAPPI-sanan risteys on aika paha. ABAT olisi pitänyt poistaa siis yläreunan laajemmalla uudistuksella.

Olemmeko tosiaan pystyneet vaikuttamaan kp:n tuleviin ristikoihin ja sananvalintaan? Hienoa, jos näin olisi. Sanoja pitää valita aivan koko laadinnan ajan eikä vasta herätä ensimmäisen version valmistuttua. Ei tästä ristikosta sen tähden mitään muiden mielestä täydellistä saatu, mutta on sillä nyt jo puolensa! Jos ja kun kp pystyy laatimaan yhtä avarasti ilman huonoja sanoja, ollaan jo hyvän puolella.

Mitä muuta tästä "kokemuksesta" jäi mieleen tai millaisia johtopäätöksiä pitäisi vetää?
105. Matti9.9.2005 klo 11:04
Kaaleppi, kiitos, ai asia onkin näin.
106. iso S9.9.2005 klo 11:12
Entäs se olehyva-mies? Arthur Wynne? Arthur Wynnen poika ja talttumaton kryptolehti?
107. Eki9.9.2005 klo 11:13
Ihan samaa epäilen mitä iso S:kin.
108. Lettu9.9.2005 klo 12:07
Vaatii rohkeutta tuoda laatimuksensa kaiken kansan ruodittavaksi. Kuitenkin pidän tällaista lähestymistapaa huolestuttavana ilmiönä, ottaen huomioon henkilön pitkän laatijauran ja sen tuoman kokemuksen. Toivottavasti kp:n tapauksessa tiikeri pääsee raidoistaan, vaikka vain yhdestä raidasta kerrallaan.

Pyrkimys parempaan laadintaan, mm. sanastorakenteen osalta, on aina positiivinen edistysaskel. Se vaatii työtä ja ennen kaikkea vilpitöntä halua muuttaa toimintatapojaan.

Toivotan Karille onnea, menestystä ja työniloa!
109. kp9.9.2005 klo 13:04
Lettu
Kaikki (sanat) on vieläkin sallittua, mutta kaikki eivät ole
toivottavia. Kauanpa se pään takominen "seinään" kesti.
-Lähetin tänä aamuna tehdyn laatimuksen "uudella" ajattelutavalla. -Katsotaan paneeko Eki sen näytille.
110. Eki9.9.2005 klo 13:17
Pannaan näytille. Annan vähän myöhemmin uudessa säikeessä osoitteen. Ei kuormiteta yhtä säiettä liikaa.
111. Libero9.9.2005 klo 16:46
Eki 9.9.2005 klo 10.52:
"Mitä muuta tästä 'kokemuksesta' jäi mieleen tai millaisia johtopäätöksiä pitäisi vetää?"

Outsiderina voin kertoa, että seurasin tätä kimppalaadintaa kuin parastakin jännitysnäytelmää. Tällaista kaiketi tapahtui netissä ensimmäistä kertaa, siis noin kerran vuosisadassa? Kun kyseessä oli oikea, jo olemassa oleva laatimus eikä virtuaaliristikko, pidän itseäni etuoikeutettuna, kun sain näin elävästi perehtyä ristikon parantelufilosofiaan: monen monia valintoja ja monen monia perusteluja.

Laatija kp osoitti verratonta siviilirohkeutta ja ihailtavaa nöyryyttä asettaessaan työnsä näin paljaasti alttiiksi kaikenlaisille arvioille. Tuskin tällaista historiallista tempausta voi koskaan toistaa, mutta oli se vaivan väärti. Kun kp itse kirjoittaa, että kaikki sanat ovat vieläkin sallittuja, mutta kaikki eivät ole toivottuja, niin myönteistä muutosta on ilmassa. Tässä kohtaa soi fanfaari. :)

Kp:n vakioratkojat voivat ristikon saatuaan joutua sokkiin, mutta sekin saattaa olla seuraamuksiltaan terveellinen.

Minulle jäi epäselväksi, oliko muokkauksessa ollut ristikko tavoitetasoltaan helppo vai helpohko vai näitä vaikeampi.
112. Eki9.9.2005 klo 16:48
Ristikko ei muuttunut niin merkittävästi, että se kenellekään sokkia aiheuttaisi.
113. tonimikael9.9.2005 klo 16:54
Tämä parantelu olikin niin hyväksi havaittu juttu, että laitankin seuraavan IS-kovikseni raakaversion tänne muokattavaksi. Vihjeistetään vielä yhdessä, niin ei pääse tulemaan inhottavia yllätyksiä!
114. kp9.9.2005 klo 16:59
Libero
Kp:n vakioratkojat voivat ristikon saatuaan joutua sokkiin, mutta sekin saattaa olla seuraamuksiltaan terveellinen.

Minua jäi mietityttämään. Libero varmaan tarkoittaa tätä
uutta näkemystäni ristikosta. -Mutta mitä Eki tarkoittaa.
115. kp9.9.2005 klo 17:03
Helpohkoja ole koettanut tehdä.
Se on siinä niin suosittu.
116. kp9.9.2005 klo 17:04
Siinä, on ihan ylimääräinen
117. Eki9.9.2005 klo 17:09
Puhuin kyseisen parannellun ristikon vastaanotosta.

"Uusi kp" ei ole (vielä) sen kummemmin muuttunut kuin että useampi ihminen pystyy ratkomaan tehtävät valmiiksi. Mitään järisyttävää ei puutu (ellei TODELLA rakasta sanoja tyyliin ASAM ja SIAN). Onhan siellä edelleen kp:n tuttu vihjeitystyyli ja paljon tutun turvallisia sanoja.
118. kp9.9.2005 klo 17:19
Ei nyt yht´äkkiä säikäytetä ratkojia. Voivat saada
sydärin.
Tässä "uudessa" tyylissä ei ollut SIANia ei ASAMa...
119. kp9.9.2005 klo 17:22
...Niin siinä tänä aamuna tehdyssä.
120. kp11.9.2005 klo 09:32
Laatijalla on paljon tuttuja ja turvallisia sanoja.
Niitä(hän) laatija tuppaa käyttämään. Eikö Eki sinullakin?
Saisi itsensä irti noista huonoista sanoista.
121. Eki11.9.2005 klo 11:46
Pohdin Karin edellistä kysymystä (9:32) toisessa säikeessä:

http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php? ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1938&alku=0&t =k1
122. Eki22.8.2006 klo 21:28
Ristikoiden sanojen laatua on aiemmin pohdittu mm. tässä säikeessä.

Taatallekin tiedoksi: Eki suosittelee tekemään kerralla kunnollista, ettei tule niin usein ja paljon entrattavaa.
123. pk25.8.2006 klo 08:49
Opettele nyt, kp, kirjoittamaan selvää suomea. Viestisi ovat välillä niin kummallisia, ettei lukija tiedä mitä tarkoitat tai kenelle kirjoituksesi on suunnattu.
124. Tinke30.11.2006 klo 10:59
Tämä on nyt jo vanha aihe, mutta pakko puuttua pariin asiaan. KP: Ensin kysymys sinulle. Mainitsit, että ITOja riittää, kuin Virtasia Suomessa. Hmm. OK. Ei kyllä lyhyen pohdinnan jälkeen tule yhtään mieleen. Niin. Ratkaisusanana OK, mutta eikö olisi kaikkien edun mukaista, että laatija laittaa ristikkoihin sellaisia sanoja, jotka ovat ihmisille kuitenkin tuttuja?

Ja sitten toinen juttu. Mikäs ihme se tämän palstan perimmäinen idea on(oli)? Tai siis ymmärrän sen kai kyllä, mutta...

No, ei siinä mitään. Osallistutaan!

KP siis tarvitsee laadinta-apua. Kiva! Aina on kiva auttaa, jos siihen vain on mahdollisuus.

Ristikoita siis. Annan nyt sinulle oivan alun koko sivun ristikkoon.

T U P A T O T I T
A R I T ¤ K A S I
T I N A P E L I T
A S A T ¤ T O T I

Voit sijoittaa tuon vaikka oikeaan alareunaan. Tuosta sinun on tosi mukava jatkaa ja laajentaa. Ja heti kun sitten tulee tenkkapoo, niin kerrot siitä vain tähän säikeeseen, niin auttajiahan täältä löytyy.
125. Tinke30.11.2006 klo 13:38
Niin, eikös tuo ole sanastoltaan juuri sellaista, mitä olisit itsekin varmasti käyttänyt ristikossa?
126. iso S30.11.2006 klo 19:59
Tinke, luehan kaikki täällä (ei pelkästään tässä säikeessä) kirjoitettu ajatuksella alusta loppuun. Huomaat ettei kp käyttäisi sanoja tupatotit ja tinapelit koska niitä ei löydy kova kantisista kirjoista.
127. ä2.12.2006 klo 02:31
Harvoin löytää näin naiivia otsikkoa. Eki näyttää olevan kriisissä. Kaikki kirjoittavat ohi aiheen.
128. kp2.12.2006 klo 10:11
Tinke
-Jos meinaat minua jollain tavoin auttaa. Niin katso tarkemmin sanoja. Tupatotit? mitä ne ovat? Samoin kuin tinapelit.
129. JTak22.12.2006 klo 10:16
Eräs satunnainen ratkoja totesi, että ristikoissa on sellaisia sanoja jotka vaan tulee sinne, muttei yhtään tiedä mitä ne tarkoittavat. Siis tietyistä vihjeestä tulee tietty sana, mutta yhteys ei selviä. Näiden sanojen takia ristikko jää häneltä ratkomatta.

Ammattikielessä niitä sanotaan tuttavallisesti F-sanoiksi.
130. raukoo23.12.2006 klo 02:19
kp on oskarin opetukset saanut, eli jos sana löytyy kirjasta niin se on hyväksyttävä.
131. Hui_hai25.12.2006 klo 19:18
Silti hyväksyttävää ei voine pitää hyvän synonyymina?
132. Ylläpito3.1.2023 klo 09:09
Tätä on jatkettu, mutta ristikko ei enää ole näkyvissä.

https://www.sanaristikot.net/keskustelut/?id=1930& alku=1785
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *