KESKUSTELUT > RISTIKOT > KIITOS RISTIKKOSANOISTA VIIKONVAIHTEEKSI

984. Kiitos Ristikkosanoista viikonvaihteeksi

E. V.26.7.2004 klo 23:47
Ristikkosana-sarjaa on mahdottoman hauska tutkia. Odotan innolla jokaista uutta sanaa. Kirjoitan kiitoksen lisäksi, kun ihmettelen sanaa taklaus tässä Riki-sanassa, totta vai painovirhe?
2. Eki27.7.2004 klo 01:05
Jokaisella on näemmä initiaalikaimansa :) Kiitos kauniista sanoista. Sarjaa on useimmilla viikoilla hauska myös tehdä.

Nykänen (Nykysuomen sanakirja) antaa rikille synonyymin taklaus. Taklata on sama kuin takiloida. Pesosesta (Suomen kielen perussanakirja) se puuttuu kokonaan.
3. Eki27.7.2004 klo 08:36
Seuraavassa, samaan kategoriaan liittyvässä ristikkosanassa, on samantapainen mutta vielä selkeämpi synonyymin muuttuminen. Siinä tapauksessa on kyse kirjoitusasusta, vanha on kadonnut uuden myötä.
4. Maiju27.7.2004 klo 09:14
Tutuiksi tulleita sanoja kaikki, mutta joidenkin sanojen monikko saa kulmakarvat koholle.

Tietysti vata taipuu vadat, mutta entäpä rati, lota ja vita. Radit, lodat, vidat? Enpä ole ikinä törmännyt näihin monikoihin ristikossa.

Entäpä Etta? Saadaanko tämän monikosta uusi vihje sanalle etat (=ransk. valtio, tila ) vai onko Ettat parempi?
5. Antti Viitamäki27.7.2004 klo 12:21
Ei varmaankaan pitäisi mennä ulkomaisia nimiä muuntelemaan, niin hölmöltä kuin se tuntuukin. Etta siis on syytä taivutella Ettan, Ettat jne.

Ilmeisesti sama juttu, muuten, jos kyseessä on amöriikkalainen Otto: Otton, Ottot. Tylsää, vai mitä?
6. Eki27.7.2004 klo 15:04
Kukapa haluaisi törmärä moisiin monikkosanoihin, ristikoissakaan. Vilkaisu kirjaan kertoo, että lota on lodat, vita on vidat, mutta rati on sekä radit että ratit. Minäkin jättäisi Ettat tai Etat kokonaan väliin, tuossa merkityksessä ainakin. "Tainan sukulaisia" UPAT on aina v'ähän arveluttanut minua. "Helmutin sukulaisia" LOTIT on sitten varmaan jo väärin.

Kaikki laatijat eivät osaa tai viitsi lukea sanakirjojen taivutuksia. Niistä olenkin kirjoitellut artikkelipuolelle. Tulee vielä mieleen, kun kerran kouduin Suomen Kuvalehteä varten korjaamaan NATAT-sanaa erään tunnetun laatijan ristikosta. Se oli päässyt lehtiinkin moneen kertaan, mutta silloinen palstanpitäjä Osmo Kaila oli tarkempi. Korjaus oli kyllä aina hävettävä. kahden nadan sijasta toinen jäi ja viereen tuli merkintä +T.
7. Timppa27.7.2004 klo 15:09
Eki> On se hyvä, että joku koutuu korjaamaan toisten virheitä...:)
8. Eki27.7.2004 klo 15:51
Kouduin vain v'ähän! Jouduin siis tekemään sen koukkumaisessa asennossa, siitä tuo lyhenneverbi.
9. Seija31.7.2004 klo 22:39
Harus. Viime vuosituhannella olin töissä sähkölaitoksella ja siellä harukset (ja haruseristeet) tulivat tutuiksi. Onkohan niillä muita käyttökohteita kuin laivat ja sähkötolpat? Sähkötolpatkin taitavat olla tosin kohta katoavaa kansanperinnettä, kun piuhat kaivetaan maan alle.
10. V-R1.8.2004 klo 02:06
Seijalle
Muuten samanniminen tuossa vieressä elämänkumppaninani on. Melekein kuin vieraissa olisi.
Vanhana viestimiehenä sanon, että harukset ovat tuttuja.
Taitavat olla nykyisinkin.
11. Seija1.8.2004 klo 08:54
Meitähän on sitten näköjään joka lähtöön, siskoina ja vaimoina. Onneksi ei menty haruksia pidemmälle, ettei tule syytettä avionrikkomisesta. :)
12. tjn1.8.2004 klo 18:26
Kyllä harus sanana on tarpeen käytössä edelleenkin. Mitä sitä hyvää sanaa vaihtamaankaan. Kaikennäköiset tolpat, vaikkapa maalivaatteen pystytyksessä voidaan harustaa.
13. Pena18.9.2004 klo 14:06
Aami näkyy olevan lyhenteinä ainakin:

Age-associated memory impairment (ikääntymiseen liittyvä muistihäiriö)

ja

Association for the Advancement of Medical Instrumentation

http://www.aami.org/

Tuskinpa ristikoissa näitä lyhenteitä käytetään. Mutta entäs tuo etusivun kuva: onko se oikea aami juuri tuon muotoinen? Onko se metallia? Näyttää kuin olisi niittejä oikealla sivulla. Luulisi että ennen vanhaan olisi ollut nimenomaan puuastioita.
14. Eki18.9.2004 klo 14:35
Lyhenteitä on liitetty mukaan vain silloin, kun sana on muodoltaan vähän erikoisempi. Olisi tuosta aika hullu alkaa ristikkoon lyhennevihjettä vääntää. No, on se hullua käyttää koko sanaa, jos minulta kysytään. Paitsi jos itse siihen turvaudun kerran kolmessa vuodessa...

Kuva on viitteellinen. Tietysti ihmiset voisivat arvella, mitä siinä oikeasti on. On monille tuttu, o´lette eräät nähneet livenäkin. Hävettää, kun kerron, että moista aamiin aloin yhdistää. Jaa, siinä se muuten tulikin :)
15. Kravattimies19.9.2004 klo 02:46
Mielenkiintoinen sana tuo aami. Kovasti sitä mainostetaan Australian televisiossa ei-minä!
http://www.aami.com.au/
16. Eki19.9.2004 klo 02:52
Johan sen tiesi Bolland-duo: "You're in the Aami now!" :)
17. Esko Kalervo19.9.2004 klo 21:22
Purjehtijana tiedän, että takiloida tarkoittaa purjealuksen maston ja siihen liittyvien harusten ja staagien eli takilan virittämistä paikalleen. Synonyymi sille on rikata eli virittää riki paikalleen.
18. Eki27.9.2004 klo 09:27
"...harusten ja staagien..."

Pesosen mukaan harus ON staagi. Ja jos Pesosen mukaan oikein kirjoittaa, staaki. Nykäsen mukaan taaki. Eipä ole huvittanut käyttää sanaa enää (eikä paljon ennenkään), jos purjehtijakaan ei tiedä kirjoitusasua ja tarkkaa merkitystä. Nämä Suomen kielen teoksethan eivät ammattisanoissa välttämättä ole täsmälleen oikeassa. Ja itse en ainakaan ole purjehdusspesialisti.

Minusta kaikki Esko Kalervon mainitsemat sanat kuuluvat ristikoissa punakynällä merkittäviin jokseenkin siinä missä ulku, tulkka, päläs ja Naumkin. Paitsi purjealus ja masto.

Riki löytyy yhtenä ristikkosanana viikonvaihteeksi etusivulta.
19. Matti27.9.2004 klo 19:34
Jos Arlo kelpaa, niin kyllä kai sitten Naumkin. Esim. Naum Levin oli kuuluisa Suomessa toiminut viulupedagogi.
20. Eki27.9.2004 klo 20:36
Matin maininnan takia haluan ottaa esiin esimerkin kritiikin kovuuden säätelyn tarpeellisuudesta.

Kun Pekka Joutsin kolmen tähden SK-ristikoissa (32/04) oli sana Naum, pelkästään sen perusteella Esko Kalervo leimasi palautteessaan ristikon mm. seuraavasti:

"Mikä h:tin NAUM? Se laaduntarkkailu, se olis tärkeä aikaansaada aikakausi- ja sanomalehtien ristikoihin!
Laatijan oma laatutaju voi hämärtyä valmiiksisaamisen painaessa päälle - niin kuin tämä NAUM. Ei Pekka varmaan uskaltanut katsoa itseään peilistä silmiin tekelettä
lähettäessään."

Vihjekin oli ovela: SUKUNIMI 'TUNTURIN'

Kyse ei siis ole samasta asiasta kuin sanaa TUTU ja sen vihjettä HAME puitaessa, jolloin samainen filosofi totesi sen vain ristikon huonoimmaksi kohdaksi muuten hyvässä ristikossa. Tässä tuli täyslaidallisella kaikille osallisille ja vain tuon sanan takia. Mainittakoon vielä, että sana oli niin kutsutusti mahdoton muuttaa - jos sellaisia paikkoja voi sanoa olevan, tämä oli sellainen.

Tässä tapauksessa tekijöiden mielestä ratkojan olisi pitänyt katsoa itseään peiliin. Kyseessä oli nimittäin hyvä ristikko. Matinkin mielestä Naum Levin on jopa kuuluisa, ei siis edes turha tunnettava, kuten pikemminkin vaikka Ines Diers tai Esa Arra. Vaikeita risteyksiä ei ollut.

Arvostella saa. Halusin nyt vain tuoda esiin esimerkin arvostelusta, jollainen ei varmasti johdata ristikoita parempaan suuntaan. Se kai arvostelun tarkoitus on?
21. Eki3.10.2004 klo 11:31
Nyt se pahamaineinen ATIU on ristikkosanana.

Katsokaapa vain nettisivulle ja ihastelkaa. Eikö tekisi mieli lähteä Atiulle? Kuinkahan moni atiulainen tietää Suomen olemassaolon.

Vuonna 1976 Kreetalla oltiin kaveriporukalla Volkkarin kanssa kierroksella. Syrjäisessä kolkassa tuli vanha mies kepin varassa astellen sivutieltä (miehen kuva oli sen jälkeen jossain ristikossakin). Yritettiin saada keskustelua aikaiseksi. Selitettiin, että FINLANDIA. Mies hoki ATHEN tai sinne päin. Hänen maailmansa ääripiste taisi olla Ateena.
22. Eki19.10.2004 klo 13:38
TALAT-sana vaati pari rukkauskertaa ennen asettumistaan uomaansa. Kiitokset Krakalle raha-asian selvityksestä. Se muutos on tapahtunut aivan vastikään, koska väärä tieto on uusissakin kirjoissa.
23. Esko Kalervo20.10.2004 klo 00:09
Kiinnostuneiden tiedoksi voin valottaa purjehtijoiden käyttämät vaijeri- ja köysitermit (yleissanakirjauskovaiset älkööt vaivautuko):
• Keulaharus, keulastaaki eli förstaagi on maston huipusta tai melko lailla huipusta veneen keulaan tuleva vaijeri
• Peräharus, perästaaki eli backstaagi on maston huipusta veneen perään tuleva vaijeri
• Vantti on maston sivusta veneen laitaan eli reelinkiin tuleva vaijeri, ylävantti kulkee mastoon tuetun saalingin kautta, alavantti saalingin alta mastosta.
• Puominkannatin eli dirkki kulkee purjeiden ollessa laskettuna puomin päästä maston huippuun pitäen maston noin vaakasuorassa.
• Nostin eli falli on yleensä vaijeri + köysi, jolla purje nostetaan ylös
• Jalus eli skuutti on köysi, jolla säädetään purjeen asentoa tuuleen nähden
• Cunningham on purjeen reiästä puomin juureen tuleva köysi, jolla säädetään etuliesman eli ison purjeen etureunan kireyttä
• Barduuna on maston yläosasta reelinkiin eli veneen laitaan taakse tuleva köysi, jolla evähennetään myötätuulessa mastoon kohdistuvaa taivutus- ja pummppausvoimaa
• Breventteri on puomin päästä reelinkiin johtava köysitalja, jolla myötätuulessa ja aallokossa estetään vahinkojiippi (myötäkäännös) eli isopurjeen hallitsematon heilahdus puolelta toiselle
• Reiviköydellä pienennetään purjeen pinta-alaa tuulen voimistuessa likaa (suuntaa ei siis reivata vaan muutetaan)
• Ankkuriköysi on veneen ja ankkurin välissä
• Kiinnitysköysi on laiturin ja veneen välissä
• Hinausköyttä käytetään toista venettä hinattaessa
Ja lopuksi:
Köysiluotainta käytettiin aikoinaan Missisippijoella, jossa hiekkasärkät siirtyilevät virtausten vaihdellessa. Köydessä oli solmuja määrävälein. Kun Samuel Clemens (tietokirja väittää Langhorne Clemens) oli luotaajapoikana siellä jokialuksella, hän huuteli kapteenille syvyyksiä, mm. mark twain - sikäläisellä murteella Merkki kaksi.
24. Esko Kalervo20.10.2004 klo 00:12
Ennen kuin joku irvileuka ehtii irvimään: tietenkin Preventteri P:llä.
25. Hessu20.10.2004 klo 00:20
Täältähän näitä löytyy enemmänkin:
http://www.purjehduksenopettajat.fi/sanasto.pdf

Jos vaikka ne sanakirjauskovaisetkin uskoisivat. :-)
26. Hessu20.10.2004 klo 00:31
Katselin, kun eräs parikymppinen tyttö täytti ristikkoa ja ihmetteli kun Shania ei mahtunut, vaikka vihjeenä oli Twain.

"Kuka muu Twain muka on olemassa?!!!"
27. kirre20.10.2004 klo 08:09
Pakko osallistua taas keskusteluun,koska heti tuli
mieleeni Mark Twain.
28. iso S20.10.2004 klo 08:35
kirre, et tainnut jaksaa lukea Esko Kalervon ansiokasta selostusta loppuun asti. Vai oliko kyseessä lievä Shaniainen: Mark Twain on luotaajapoika-ajoilta napattu salanimi, kirjailijan oikea nimi oli S.L. Clemens. Puheet hänen kuolemastaan eivät muuten ole enää vahvasti lioiteltuja.

Esko Kalervo: irvileuoille ei mahda mitään. Ne tulee ja irvii teitin, vaikka yrittäisi olla jättämättä siihen likaa mahdollisuuksia (viittaan kintaalla reiviköyteen).

Aikuisten oikeasti ja tämän mieleen muistuttamana, ei vain tähän liittyen: kirjoitusvirheitä sattuu paremmissakin perheissä eikä niihin kannata suhtautua lika vakavasti. Jos ne haittaavat asian ymmärtämistä tai liittyvät asiatietoihin niin on hyvä jos tulee oikaisu kirjoittajalta (vrt. preventteri) tai lukijalta. Kaikki muu on hyväntahtoista naljailua tai rakkikoirien räksytystä minkä voi jättää omaan arvoonsa.
29. Esko Kalervo20.10.2004 klo 10:39
Juuri näin oli, että S.L. Clemens nappasi pseudonyymikseen Mark Twainin Missisippi-joelta.
30. Eki20.10.2004 klo 11:09
Siinä sitä onkin korjaamista, kun panee ristikon keskelle 10x4-alueeseen sanan MISSISIPPI. Ei muuta kuin laatimaan uusiksi.

Mutta sehän oli laatijan omaa tyhmyyttä. Pitää laatia niin, että mikä tahansa kohta on helppo muuttaa tutuiksi sanoiksi.
31. Bert20.10.2004 klo 11:13
Samuel Langhorne Clemens ja Richard Milhouse Nixon, miehiä joilla on mieleenpainuva toinen etunimi.

Englanninkielisissä maissa käytetään tapaa, jota en muista Suomessa nähneeni eli ensimmäinen etunimi lyhennetään kirjaimeksi, tyyliin F. Murray Abrahams. Jos näette kadulla miehen, voitte moikata "Hi F!".

Täällä taas käytetään toisesta etunimestä kirjainlyhennystä jos halutaan olla tärkeitä. Jos oikein tärkeä haluaa olla ja etunimiä on kolme, voi tehdä kuin Timo T. A. Mikkonen. En ole tosin koskaan jaksanut tarkistaa mitä T. ja A. tarkoittavat. Theodor Aloysious? Enkä vieläkään muista kumpi on Matti ja kumpi Teppo.
32. iso S20.10.2004 klo 11:25
Bertin jutusta voisi saada sen käsityksen että englanninkielisissä maissa AINA lyhennetään ensimmäinen etunimi (ainakin jos lyhennetään). Eihän se näin mene, vai mitä sanoisi F:n lyhennyskaima John F. Kennedy jos eläisi? Eiköhän siinä menetellä niin että varsinainen puhuttelunimi jätetään lyhentämättä ja se on useimmissa tapauksissa ensimmäinen nimi. Lyhennystä voidaan käyttää sekaannusten välttämiseksi tai pelkän mahtailun vuoksi.

Suomalaisista nimistä ei todellakaan tule mieleen Abrahams-tyylistä lyhentämistä. M.A. Numminen, V.A. Koskenniemi ja vastaavat on eri juttu.

Mississippin ongelmallisuudesta katso Keisari(n)leikkaus-säie!
33. Bert20.10.2004 klo 11:48
En suinkaan tarkoittanut että aina lyhennetään. Harvinainen poikkeushan se on. Toinen hassu tapa on englantilaisilla (joskus!) kahdentaa nimen alkukonsonantti, tyyliin Ffolkes. Vaan sitä on kai käsitelty jo jossain säikeessä.

Kirjailijat taas käyttävät taiteilijanvapautta, eräs kirjoitti koko nimensä pienillä alkukirjaimilla (e.e.cummings). Prince taas muutti nimensä omituiseksi kuvioksi ja lehdistö joutui vuosikausia käyttämään miehestä termiä The Symbol, formerly known as Prince.

Suomalaisilla puolestaan on joskus tapana lyhentää eräs mainehikas joki yhdellä tai jopa kahdella kirjaimella, heh. Kyseessä ei ole Niili, sehän katoaisi olemattomiin kun siitä tulisi Nil.

Keisarinleikkaus sai legendan mukaan nimensä siitä, että Julius Caesar syntyi kyseisellä tavalla. Suurmiesten syntymään on aina mielellään liitetty erikoisia tapahtumia. Caesarin äiti pyöräytti muistaakseni vielä Juliukselle pikkusiskon, mikä ainakin olisi ollut mahdottomuus, keisarinleikkaus oli siihen aikaan hätätoimenpide joka vei äidiltä hengen.
34. Hessu20.10.2004 klo 14:24
Nimensä kirjoittavat pienellä myös mm. ile, jupejus, tero, terok, tjn, iso S, kirre ja k.d. lang.
35. iso S20.10.2004 klo 15:20
Äläs nyt Hassu hessuttele. Ei iso ole nimi vaan adjektiivi! No, kokonaisuus on nimimerkki, mutta en ota lisähernettä nenään jos joku kirjoittaa sen isolla I:llä, etenkin lauseen alussa. Muut vastatkoon omasta vaatimattomuudestaan, mihin heillä ei edes liene perusteltua aihetta.

Nimen omaisesti käytettynä Iso oli minun äitini (lapsenlapsen suussa syntynyt ja aikuistenkin käyttöön vakiintunut nimitys tälle nimenomaiselle isoäidille). Nimen isäksi epäilty on nyt 30 vee ja potkii palloa. Jos joku väärinkäyttää nimeä Iso tarkoittamaan minua tai jotakin muuta henkilöä, niin saattaa patentin haltija tulla potkimaan! On meinaan melkoinen kuumakalle. Teitä on varoitettu! :)
36. iso E20.10.2004 klo 17:43
Se on muuten Timo Torsti Antero Mikkonen.
37. Esko Kalervo20.10.2004 klo 22:06
16.10 oli taas Iltiksessä mukavan puhdas Kovis. Kiitos. Ei punaisia, plläh-merkintöjä ollenkaan, Ahaata taas kyllä.
Se vaan pisti vähän miettimään, kun Sylvia-tätini kanssa on tullut mattoja kudottua ja siinä hommassa kyllä tuli se Kaide-vihjeen vastaussana tuli tutuksi mutta en sitä kyllä kaiteeksi osaa mieltää.
Tietenkin, jos siellä aitassa, jossa ne kangaspuut nyt ovat, hiiret voisivat ehkä kahdella jalalla hoiperrellessaan pikkuhiprakassa sitä kaiteenakin käyttää?
38. Eki21.10.2004 klo 10:55
426 osumaa Suomessa sanalle TALAT ja sanaristikot.net meni ykköseksi!

Esko Kalervo, mitä sä täällä teet tuolla asialla? Kun nyt asioista puhutaan, niin kumpi on parempi ristikon ratkaisusana, ADELAIDE vai MISSISIPPI?
39. V-R21.10.2004 klo 14:03
Google EN:
MISSISIPPI - MISSISSIPPI 1690 - 41.300.000

FI:
MISSISIPPI - MISSISSIPPI 183 - 22.000

Tässä säikeessä iso S on ainoa joka on enemmistön puolella.
40. J Takala21.10.2004 klo 14:46
"Nimen isäksi epäilty on nyt 30 vee ja potkii palloa."

Nimen isälle on muuten lauantaina uefa-cup-paikka tarjolla...
41. Matti21.10.2004 klo 14:52
Esko Kalervo, kaivapas vaan kiltisti se Nykänen esiin.
42. J Takala21.10.2004 klo 14:56
Kangaspuiden osat pitää hallita ilman nykästäkin. :)
43. Matti21.10.2004 klo 14:56
Kuka ratkaisi viikonlopun IS:n tavuristikon? Ratkaisuja ei julkaista, ja kyseessä ei ole palkintotehtävä. Yleensä ne ratkeavat, mutta nyt ei. Auttakaa! Painonnostajasta alas kaksitavuinen? Vieressä alas vihje "kokenut ottelija" viisi tavua, kolme viimeistä konkari? Vaakaan vastaavasti ylempi kaksitavuinen "Merja", ja se alapuolella nelitavuinen "kasinolla laskettava", ensimmäiset kaksi tavua peli?
44. Eki21.10.2004 klo 15:15
Merja on taannoinen tangokuningatar. Siitä lähtenee.
45. Matti21.10.2004 klo 15:19
Emmä tiiä muita Merjoja kun Tammen ja Ikkelän, en muista tangokuningattaria. Mutta kiitos kuitenkin.
46. Eki21.10.2004 klo 15:20
Okei, painonnostajasta tulee adjektiivi, joka koskettaa materiaa, ei ihmistä.
47. Matti21.10.2004 klo 15:37
No johan valkeni, kiitos. Se Merja siinä tökki.
48. Eki21.10.2004 klo 16:08
Onks se dopingia, jos katsoo netistä tai ristikkokirjasta Merjan tai tässä tapauksessa tangokuningattaren?
49. iso S21.10.2004 klo 16:10
V-R, en taida olla ainoa oikeasti enemmistöläinen. Eki kirjoitti kautta Mississippin rantain kahdesti siihen tapaan, että tulkitsen hänen olevan tietoinen nimen tuplatuplaässällisyydestä.

Yhden tuplaässän versio aukiossa olisi virhe ja siksi korjattava. Korjaus olisi hankalaa, koskaa mitään lähimainkaan samanlaista 14 kirjaimen oikeaa sanaa ei ole.

Vastaavasti Esko Kalervolle lähti pieni ystävällinen piikki. Adelaide on parempi ristikkosana kuin sitä tunnetumpi Missisippi, koska se on oikein kirjoitettu!

Jalkapalloguru J Takala on taas paremmin perillä S-suvun asioista kuin minä. Minun tuorein tietoni on se että Hämeenlinnan maalihai teki viimeisen liigapelin 90. minuutilla jäähyväismaalin. Ensi vuonna Hämeenlinna jatkaa alemmalla sarjatasolla pääasiassa paikallisin voimin ja JS on mieluummin palkallinen voima, kertoo pilkallinen voima (mie ite).
50. Eki21.10.2004 klo 16:20
Aivan, iso S, yritän tässä selvitellä, mitkä ovat hyvissä ristikoissa tärkeitä asioita. Kun kirjojen käyttöä nälviskelläänkin, niin kyllähän ne laatijoille tärkeitä ovat oikeinkirjoitusmielessä. Viimeisen IS-koviksen kehujen yhteydessäkin oli puhe vain vihjeistä, toisin sanoen MM:n huikea ulkoasu ja allekirjoittaneen luoma runsas lausekudelma eivät ilmeisesti kiinnostaneet tai olleet merkittävässä osassa. Kyllä se hämmästyttää kummastuttaa isoa kulkijaa...
51. J Takala21.10.2004 klo 16:31
Iso S, jos Haka vie cupin, niin finaalin häviäjä menee Uefa-cupiin. Nyt kun eilisen puolivälierän otteluraporttia tarkemmin katsoin, niin taisi S-suvun jäsenellä veri kuohahtaa sen värisen kortin arvoisesti, että välierä jää pelaamatta.
52. iso S21.10.2004 klo 20:02
Oho, minulta on jäänyt cup kokonaan paitsioon. Hesari kuittaa Hämeenlinnan pelin 2.5 rivin tilastomerkinnöillä. Korteista ei puhuta eikä rankkarikisan maalareita mainita, mutta Takalan etunimen alkukirjainkaima teki peliajalla Hämeenlinnan ainokaisen. Maalivainu on siis tallella näinä flunssaherkkinä aikoina ja Takalan tiedoista päätelleen myös reaktinopeus on kohdallaan...

Siitäpä tuleekin mielenkiintoinen tilanne jos Hämeenlinna menee UEFA-cupiin kun joukkue taitaa olla vielä vähän vaatimattomampi kuin tänä putoamiseen johtaneena kautena.
53. Esko Kalervo21.10.2004 klo 21:03
Kyllä maailma on sitten ihmeellinen– joku/jotkut on/ovat saanut/saaneet jostain päähänsä, että olisin jotenkin arvioinut/tarjonnut Missisippiä/Mississippiä ristikkosanana/ristikkosanaksi.
Sitä en ole tehnyt, kerroin vain, missä Samuel Clemens oli nuorena luotaajapoikana. Näin se totuus syntyy: kun yksi "höperö" ensin ymmärtää väärin, muut tulla vouhottavat perässä.
Nykästä en omista enkä aio ostaa. Nykysuomen perussanakirja on mielestäni se virallinen voimassaoleva nykykieleen päivitetty riittävä opus. Joka yrittää tarjota sanoja yli sen, elää menneessä maailmassa (ja tämähän on tietenkin lopullinen totuus :))
Pitäisi minun silti osata oikeinkirjoitus eli siihen littyvät opastukset ovat piikkeineen tervetulleita.
54. Eki21.10.2004 klo 21:25
Minua vain kiinnosti problematiikka huono sana versus väärä sana. Kumpi on huonompi?

Nykysuomen perussanakirjaa ei ole, on vain Suomen kielen perussanakirja (en korjaa tätä ensimmäistä kertaa, muttei silti ole piikki). En viitsi alkaa siteerata esipuhetta, mutta siellä kerrotaan mm., että yhdyssanoja voi muodostaa lisää ja että kirjaa käytetään Nykäsen rinnalla. Pesosesta löytyy mm. sana tulkka, joka on ollut silmätikkuna.

Nykäsen kaikki muut sanat eivät siis ole vanhahtavia. Moni ratkoja arvostaa myös vanhojen sanojen käyttöä ja oppimista, ei niitä ainakaan voi kokonaan hylätä. Jos sieltä joskus sanan ottaa, (esim. jos minä otan sanan ulku n. joka viidenteentuhannenteen ristikkooni), ei se vielä tee laatijaa nykäsuskovaiseksi.
55. Old Timer21.10.2004 klo 22:20
Isoisäni kysyi minulta mikä on "jantantaa"?
Mikä on?
56. Esko Kalervo21.10.2004 klo 23:07
Pirtun "feminiininen muoto" on hyvä sana mutta yhteys kaiteeseen ei löydy Suomen kielen perussanakirjasta eikä kovin monen keittiöratkojan mielestäkään – siis se yhteys.
57. Eki21.10.2004 klo 23:14
Jaa ei? Kumpaankin suuntaan löytyy ilman mitään "harv."-viittauksia.
58. .21.10.2004 klo 23:41
Suikki/Parma
59. Esko Kalervo21.10.2004 klo 23:49
Minun virheeni: Pirta löytyy!
60. V-R22.10.2004 klo 10:55
Jantantaara, parireen osa.
http://www.nivala-lehti.fi/?pid=ns_murresanoja
61. Antti Ylönen22.10.2004 klo 11:11
Entä jos ristikosta löytyisi sana "suhmuroida"? Törmäsin tähän sanaan viime viikolla eräässä nettiartikkelisa, ja mielenkiinto heräsi. Sanaa on käytetty muutaman kerran, mutta osaako joku selittää, mitä se tarkasti ottaen tarkoittaa, mikä on sanan alkuperä (Suhmura?) ja kuinka sen vihjeyttäisi ristikkoon (ei nyt sentään, ei löydy tulevista ristikoistani...)?
62. iso S22.10.2004 klo 11:28
Kyllä suhmuroimisessa on mukana kaikenlaista sumuttamista ja puliveivaamista. Salassa yritetään kähmiä asioita oman mielen mukaan. Todelliset tarkoitusperät hämärrytetään ja näin pyritään junailemaan joku juttu läpi kieroilemalla kun on syytä epäillä että se ei rehellisellä pelillä onnistu. Kyllä Suomen kansa tietää, mutta suhmuroija toivoo että sitten vasta kun on jo housuissa ja on turha rypistellä.

Alkuperästä en tiedä mutta eiköhän siinä ole taustalla Suhmuran Santran suosio. Mahdollisesti Suhmuran sopiva äänneasu on riittänyt perusteeksi, mutta kenties nimi tarkoittaa 'jotain epämääräistä'. Vihjeeseen saakka ei mielikuvitukseni veny.
63. kirre22.10.2004 klo 11:32
Mielestäni Suhmura on paikkakunta jossain karjalassa.
Laulussakin sanotaan Suhmuran Santra...jne.
64. Kravattimies22.10.2004 klo 12:11
Suhmura on Joensuun lähellä.

Vetämällä karttaa hiiren nappi pohjassa näet Joensuun luoteessa ja siitä koilliseen on sanana tuttu Utra.

http://jytykartat.jns.fi/map/map.html?x=4496096&y= 6931472&px=32&txt=suhmura&kieli=suomi

Toivottavasti onnistuu...
65. Egon22.10.2004 klo 12:37
Minulle ovat pirta ja kaide olleet tuttuja sanoja jo lapsuudesta alkaen. Mielestäni sopivat hyvin ristikoihin!
66. Old Timer22.10.2004 klo 12:39
Hyvä V-R ja jantantaara!

Nytpä haluaisinkin nähdä ristikossa esim. jantantaaralla-> parireki.
67. Eki24.10.2004 klo 01:04
"Nykysuomen perussanakirja on mielestäni se virallinen voimassaoleva nykykieleen päivitetty riittävä opus. Joka yrittää tarjota sanoja yli sen, elää menneessä maailmassa (ja tämähän on tietenkin lopullinen totuus :))"

Esko Kalervoahan se.

Löysin laadinnastani sanan ESILAULAJA, mutta eihän sitä löydy Pesosesta, vain Nykäsestä. Uudestaanko pitää se kohta laatia... ;)
68. Juhani Heino25.10.2004 klo 20:17
Bert (20.10. 11:13) kertoi Nixonista. Toinen etunimi on Milhous mutta tosi moni on netissäkin kirjoittanut sen Milhouse.
Etunimeä edeltävä etukirjain on ainakin J. Juhani Kortesalmella.
69. RA25.10.2004 klo 22:14
Suhmuroinnista: Sanaa käytetään paljon myös merkityksessä töpätä, tyriä, hairahtua, erehtyä, menettää mahdollisuutensa - ajattelematta;

- "joukkue suhmuroi varman voiton"
- "kaikki meni ensin hyvin, mutta sitten mä jotenkin onnistuin suhmuroimaan sen..."

Veikkaan, että verbin tausta on juuri Esa Pakarisen laulamassa Suhmuran Santrassa. Siinähän laulaja haikailee vielä vuosiakin myöhemmin Suhmuran Santran perään, kun jotenkin "tuli vain kerran eksyttyä" Mulon Mantan mukaan.
70. Esko Kalervo31.10.2004 klo 14:55
Tiedoksi Iltis-Koviksen ratkojille, että 30.10 pääkuvan alapuolella ei oivallusratkojien kannata aikaansa tuhlata. Kuutisen tietokirjasanaa vierekkäin ja päällekkäin ja keskenään ristissä (Leonardo Da Vinci (joku Italian Takahikiä), Ed Roy, tohtori, kansanedustaja sekä värilliset pystyt).
Suppilovahverokäveleskely tuottaa taatummin mielihyvää.
71. Eki31.10.2004 klo 15:13
Tämän tiesin olevan jo tulossa ennen kuin ristikossa oli muuta kuin värilliset pystyt. Minusta lähtökohta oli sekä haastava että mielenkiintoinen sanaparipari, laatijalle ja ratkojalle.

Silti noissa sanoissa on enemmän järkeä kuin miltä näyttää. Tohtori olisi hiono vihje melkein mille tahansa muulle sanalle.

Ihan kiinnostavaa tietää, ettei Esko Kalervo tiedä, mikä (ei siis: kuka) Leonardo da Vinci on. Ei se siitä sanasta silti hyvää tee.

Oivaltamalla ja vähän tietämällä tuosta alueesta (minusta) selviää.

Lukekaa tee muut edes minun juttuni, vaikka Esko Kalervo ei luekaan eikä ennen lopettamistakaan löytänyt mitään muuta kuin puolustelua :(

Tähänkö se kahdeksan kuukauden hyvä putki katkesi?
72. Matti31.10.2004 klo 16:56
Leonardo da Vinci? Fiumicino?
73. lp31.10.2004 klo 16:57
En pääse enää sienimetsään , joten on aikaa tarkistaa tietoja ja muutamien kirjaimien avulla pääsi juonesta kiinni. Olen oikein tyytyväinen opittuani taas joitakin minulle uusia sanoja/nimiä. Pidän toki erittäin paljon oivalluksista, mutta eihän uusi tieto pahaa tee!!! Kiitos, Eki, Koviksesta 30.10.
74. Matti31.10.2004 klo 17:41
Apuaaaa! Aaaarrrrgh! Neuvoin tietämättäni. Sorge, täytyy skarpata.
75. ile31.10.2004 klo 19:53
Kieltämättä Esko Kalervon esille nostama Koviksen osio oli kinkkinen.

Ristikon pystyi silti ratkomaan oikein risteäviä sanoja apuna käyttäen ja osittain päättelemälläkin.

Pääkuvan äijän tunnistin heti, mutta muu ukkoon liittyvä oli minulle uutta.

Vihjeiden 'siellä Leonardo da Vinci' ja 'edusti kansaa' perään tulleet ratkaisusanat kävin tarkistamassa netistä, ja paikkansa ne pitivät.

Kirjoista niistä en mainintaa löytänyt.

Silti ristikko oli jälleen helposti ratkaistavissa.

Milloin saamme jälleen vaikean Koviksen päänvaivaksemme???
76. Eki31.10.2004 klo 20:25
ile, te ootte liian hyviä... isänpäiväviikonloppuna on skyttäilyä taasen, saas nähdä sitten. Uskon että enemmistölle riittävät (visaisuudeltaan) mainiosti nämä kakspuolpalloset ja -vuokilat.
77. Esko Kalervo31.10.2004 klo 21:35
Nimimerkki Ekin lähestymistapaa oivallusratkojavaroitukseeni en ymmärtänyt lainkaan. Minun tietomäärälläni ei kai ole mitään tekemistä sen kanssa, että halusin tiedottaa oivallusratkojalle, etteivät turhaan hukkaa aikaa ristikkokuvan alla.
Tiedotteeni olisi tietenkin ollut turha, jos laatija tai julkaisija olisi varoittamisesta huolehtinut ristikon yhteydessä. Varoittamisen mallia voi katsoa vaikka uusimman Sanaseppolehden Innotiimi-20 v -ristikosta.
Mielestäni riittää, kun yksi turhautuu – tää on taas näitä tietokirjajuttuja – hänen on hyvä varoittaa muita ja näin säästää tunne-energia johonkin hyödyllisempään.
Itse olisin erittäin tyytyväinen saadessani vastaavia varoituksia – jättäisin rauhaan. Tässä tapauksessa varoitus oli erityisen tarpeellinen siitäkin syystä, että moni oivallusratkoja oli alkukevään hiihtolomaristikon jälkeen kenties oppinut luottamaan aivorustinkinsa riittävyyteen IS-koviksissa.

Siis viestini oli OIVALLUSratkojille ei laatijalle.
78. Eki31.10.2004 klo 22:16
Keskusteluun saanee laatijakin osallistua.

Kiva kun luit, vaikket ymmärtänytkään :)

Olen edelleen sitä mieltä, että pääkuvan pystysanat ovat mielenkiintoisia ja tarpeeksi tuttuja, sekä tohtori kaikille tuttu, toisin kuin varoituksessa väitettiin. Pystysanat olivat laadinnan lähtökohta. No, niistä pääaiheista ei tunnuta hirveän kiinnostuneita olevan.

Aika monet ratkojien kommentit "siinä ristikossa oli taas ihan outoja sanoja" johtuu väärin ratkomisesta (en tarkoita, että välttämättä tässä yhteydessä). Väärin ratkominen ei välttämättä liity huonoihin sanoihin, vaan yhteenkin väärään oivallukseen sortuminen voi viedä harhateille.

Laatija ja julkaisija eivät vielä ole taipumassa hypoteettisten vaikeiden sanojen merkitsemiseen.

Esko Kalervo, huomasit kai, että täällä oli kommentoimassa myös oivallusratkojia, jotka suhtautuivat tähän ristikkoon positiivisesti?

Bonus: tietynlaisen musiikin ystävät ovat tähän ristikkoon luultavimmin lääpällään. Suosittelenkin pääkuvan artistin musaa kaikille!
79. Matti31.10.2004 klo 22:49
No joo, ratkesihan tuo kun oikein pusersi. Kuvan starbu oli ja on minulle täysin outo, samoin kuin viereen tulevat siniset sanat. No omahan on vikani. Onhan jo moneen kertaan todettu, että yleistieto on ristikoiden eräs oleellinen ulottuvuus, ja hyvä niin. Mutta aikalailla jouduin antamaan tasoitusta. Jaa, pitäisiköhän kokaista kaverin musaa.

Vihjeessä tohtori ei ollut mitään vikaa. Vihjeet ED ROY ja edusti kansaa saivat otsan vähän rypistymään. Enemmistö vihjeistä oli taattua OK-kamaa.

Muuten olen sitä mieltä, että me kaikki olemme oivallusratkojia. Eriäviä mielipiteitä otetaan vastaan.
80. Eki31.10.2004 klo 23:05
Jos saa kommentoida, niin ED ROY oli tilanpuutteen aiheuttamaa, mutta kyseessä oli myös se, että eräät nimen haltijat olisivat olleet liian helppoja. Nimet ovat ongelmallisia vihjeityksessä. Nuo huonot sanat taas tulivat kokonaan vaikean laatimiskohdan takia. Järkee vai ei? Olisi kiinnostavaa kuulla vähän enemmän keskustelua ristikoiden aiheista. Ne nimittäin vaikuttavat melkeinpä eniten.

Yritän kyllä selittää asioita analyyttisesti eikä kaikki puheeni ole tarkoitettu puolusteluksi.

Kovista ratkoakseen on kyllä oltava jonkin sortin oivallusratkoja.
81. Esko Kalervo1.11.2004 klo 08:06
Ristikoiden aiheista:
en tiedä onko kirjattoman keittiöratkojan kannalta "taattua" aihepiiriä olemassa, jotkut ohittavat lehteä lukiessaan urheilun, jotkut kulttuurin.
Olisiko ajankohtaiset, uutisluonteiset, suomalaiset ja kansainväliset tapahtumat ja olosuhteet riittävästi kaikkia koskettavia?
Yksi kriteeri voisi olla Ylen tv-uutisiin päässyt tavara – siellä joudutaan karsimaan enemmän kuin sanomalehdissä.
Sitten jää vielä tuo mielenkiintoisuuskriteeri: tasapaksu "taas sataa" ei ole kovin kiinnostava, kun taas "oliko Kekkonen Myyrä" taas voisi ollakin. Tuossa viimeksimainitussa on taas se pulma, että ottaako sen joku poliittiseksi kannanotoksi.
Taattua tavaraa ehkä on viimeistään ratkonnan tuloksena aukeava huumori, mutta voiko sitäkin olla liian usein – en tiedä. Oma suosikkini se kuitenkin olisi.
Haasteellinen kysymys ja haasteellinen ala kaiken kaikkiaan (jos esim. pitää sulkea uskonto ja politiikka pois, olla yleiskiinnostava ja normaalikansalaisen (yli 50%) tiedettävissä).

Siihen oivallusratkontaan sellainen täsmennys, että kyllä kaikki varmasti olemme oivallusratkojia mutta kaikki emme edellytä kirjatonta ratkontaelämystä. Eli: tietokirjalliset ja kirjattomat oivallusratkojat - aiheellinen täsmennys silti, kiitos.
82. Titta1.11.2004 klo 09:46
Minulla on ristikkokirjoja sun muuta kirjallisuutta hyllyn täydeltä, mutta harvoin niitä ratkoessani käytän. Kuulunko siis kirjallisiin vai kirjattomiin?

Miksi ratkojia pitää aina olla luokittelemassa hassuihin ryhmiin? Keittiöratkojat, makuuhuoneratkojat, kirjattomat... sitten kun joku tavallinen ratkoja sanoo olevansa vaikka makuuhuoneratkoja, niin heti joku väittää, että et sinä semmoinen ole.

Minä haluan olla ratkoja ihan ilman mitään etuliitteitä ja määritteitä. Ei minua saa luokitella. En suostu! Sanokaa kirjattomaksi, niin seuraavan ristikon (olkoon sitten vaikka krypto) ratkon kirjan kanssa. Sellainen minä olen. :)
83. jupejus1.11.2004 klo 11:35
Sana juttu on ristikon leimaamisesta. Jos ristikossa olisi vaikka 10 - 20 hyvää oivallista ja sanallista vihjettä, mutta täytteenä pari ulkua sitomassa ruutuja toisiinsa, niin ristikkoa 'voidaan' nimittää kahden sanan vuoksi vaikkapa "ulkuristikoksi".

Eiköhän ole viisainta (kuten Tittakin määrittelee) - antaa olla vain yksiselitteisesti ristikot ja ratkojat - alanormitusta muuten riittäisi loputtomiin.
84. Sanelma1.11.2004 klo 13:22
Tero tuolla jossain aiemmassa säikeessä kertoili kokeiluistaan jonkinlaisella laadintaohjelmalla, jonka sanavaraston voi itse määritellä.

Ettekö te laatijat voisi joskus käyttää sellaista laadinta-apuna ja tunkea sen ohjelman muistiin kaikki IKI-IHANAT Agricolan ja täällä ihannoidut Leinon& Kalevalan sanastot, Atlaksen ja vaikkapa koko maailman kattavan juna/lentokenttä-nimistön unohtamatta tietenkään nykyNUORTEN slangisanastoa.
Jos vielä lisäisitte sanastoon rock-, jazz- ym vastaavat koko SIVISTYNEEN maailman tuntemat artistit, kaikki TV-sarjojen pikkutähtöset (johan nyt alkeellisinkin sivistystaso edellyttää viikottain telkkarissa esiintyvien tuntemista niin rooli- kuin oikeillakin nimillä), niin voi onnea. Siinä saisiva niin Egon, Matti kuin lp:kin kerrankin sitä, mikä HEIDÄT tuntuu tekevän onnelliseksi. Ehkä latinaa (lääketieteellisen sanaston verran) ja mytologiaa voisi vielä mausteeksi lisätä, ettei sanasto kävisi NIIIIIIN kovin köyhäksi. Julkaista voisitte sen sitten vaikka täällä netissä, niin olisi hakuarsenaali heti käytössä ja ratkoja tietäisi jo hommaan ryhtyessään, mitä on odotettavissa.

Miksei ristikkosanastoon ole vielä juurikaan ilmaantunut tietokonetermistöä? Ei kuulu yleissivistykseen? Vai älähtäisikö liian moni iäkkäämpi, Pesoset & Nykäset ajan myötä jo hallintaan saanut, mutta nykyään mieluummin TV:tä kuin näyttöpäätettä tuijottava ratkoja? Jos sanastoa haluatte laajentaa, saattaisi nuorempaa ratkojakuntaa ilahduttaa enemmän nykymaailmaan kuin Väinämöisen elinpiiriin liittyvä sanasto.

Ja Titta, ole Sinä rauhassa paljas ratkoja, tuskin se ketään häiritsee. ;-)
85. Egon1.11.2004 klo 14:40
Hyvä Sanelma! Sanelma kertoo mielipiteensä suoraan, hyvä niin.

Meitä ratkojia on kuitenkin monenlaisia. Toiset ovat kiinnostuneita musiikista toiset urheilusta ja kuka mistäkin.

Voi laatijaparkoja. Miten he pystyisivät tyydyttämään meidän ratkojien erilaiset tarpeet?

Minun täytyy tunnustaa, että välillä minulla ei ole hajuakaan sanoista, jotka useille täällä kirjoitteliville ovat tuttua kauraa, kun taas joskus tuntuu, että sanat, jotka ovat minulle täysin tuttuja ovat joillekin tuntemattomia tietokirjasanoja.

Säälikää laatijoita? ;-{D
86. matts1.11.2004 klo 16:01
onpa tiukkapipoista pulinaa viimeisestä is koviksesta.
mitäs me ratkojat ollaan sanomaan kuinka ristikko pitää laatia vai pitäisiko olla ratkaisusanojen luettelokin mukana (niinkuin is piilosanassa, jota en sen jälkeen kun vastaukset tulivat samaan lehteen ole enää tehnyt) ja jokaisella vihjeellä vielä vihje mistä sen voi päätellä tai hakea kirajasta (teosluettelo siis mukaan, sitäpaitsi onhan nytkin jo ! ja ? pitääko laittaa vielä tietokirjan kuva).
Laatija tekee ristikon ja laatii vihjeet, jos ei kiinnosta ratkoa voi lehden heittää sytykkeiksi (tosin is plussa on saunan sytykkeenä paljon huonompi kuin sanomalehtipaperi).
Minusta on mielenkiintoista huomata mistä ratkaisusana sitten lopulta aukee - oivalluksesta tai tietokirjasta - ei oo väliä sen. nimimerkki kaikkiruokainen vaikeahkojen ja vaikeiden elämysratkoja joka ei tee elämysmatkoja. :))))-
87. RA1.11.2004 klo 20:12
Oikein leppoisa ristikko se mielestäni oli! Siniset = pääkuvan herra ja musiikkitermi eivät kuuluneet lainkaan aktiiviseen tietämykseeni, mutta ratkesipa silti; ei ollut piilokirjaimia ja oli riittävästi muita sanoja ristiin rastiin.

Siinä pystyi päättelemään - ja sitähän ratkonta parhaimmillaan on: Oivallusta.

Ja luottamusta siihen, että joku tolkullinen sana siihen tulee...
88. lp1.11.2004 klo 20:37
SK 44, Hyvösen ristikossa on varsin mukavasti tietokonetermistöä, mikä ilahduttaa suuresti meikäläistä ikääntynyttä, joka EI tunne TV- sarjojen nimiä(katson kyllä saksalaiset dekkarit) ym. OIVALLUSTA ristikko sisältää runsaasti, en ole vielä saanut valmiiksi, mutta yritän loppuun asti:)
89. Juhani Heino1.11.2004 klo 21:51
Mä olen varmaan (tässäkin) vähän outo: aloitin Koviksen rohkeasti pääsanasta eli tyypin nimestä, ja Ed oli vihjeenä helppo, mitä vähän tasapainotti että saman vihjeen Roy oli mulle TÄYSIN tuntematon. Vaikka hemmo on näköjään ollut ison luokan yhtyeissä.
90. Just1.11.2004 klo 23:29
JH:
Samasta paikasta ja isolla riskillä lähdin minäkin, muusikosta oli aika vahva epäily ja ED ROY sitä tuki.
Tunnustan, että joululeffavihje ja grillistään tuttu eivät auenneet, vaikka luulen ihan oikein ratkoneeni.
Palataan myöhemmin.
91. IiKoo2.11.2004 klo 09:09
Joo, en minäkään ymmärrä sitä valitusta, mitä tuosta koviksesta oikein tuli. Olihan siinä vähän harvinaisempia ristikkosanoja, mutta yleissivistyksellä ja logiikalla se sitten ratkesi. Pari tyhmää fakkisanaa siinä minusta oli, kuten se Aasa-juttu.

Joululeffavihje aukeaa viimeistään kun katsot jouluaaton tv-ohjelmia. Sieltä se taas (valitettavasti) tulee. Grillikin on itse asiassa selviö, kun tietää, mistä moinen grilli on oikeasti tuttu.
92. Juhani Heino2.11.2004 klo 15:42
Ei se grilli ole mullekaan mistään tuttu. Nyt selvisi googlaamalla.
93. Matti2.11.2004 klo 16:04
Entäpä KUNNAS(-)REIJO-"ASEMA"? Jotain siihenkin tuli, mutta yhteys vihjeeseen???

Varmaan jokin hoksaamisjuttu.

Mutta hyvä ristikko. Pitkiä sanoja. Heiliä ei jätetä! Vähän ennen.

Vähä vähältä tuo ++juhinkin SK:n kolmetähtinen selättyy, mutta vielä ei olla perillä. Voihan EGOT, sanon minä!
94. IiKoo2.11.2004 klo 16:20
Hoksaamisjuttu se Kunnas-jne. olikin. Vastaussana nyt oli minusta kaikkea muuta kuin hyvä, lähinnä sellaista plääh-tasoa.
95. V-R2.11.2004 klo 21:34
Pitkän internetissä seikkailujeni päätteeksi. Ko.
Henkilö on...
hetkinen..
Willie Nelson

I'm road again...
Eki.
Paljastan kaikki keksimäni jipot Iltiksestä.
Ethän sä voikaan vaikuttaa, kun jo ristikot olet heille myynyt
96. V-R2.11.2004 klo 21:50
Hyvää ötyä operuslapset ja Eki
(paitsi esko kalervo)
97. Esko Kalervo2.11.2004 klo 22:28
Ottaessani kantaa kantri-staran kuvan alla olevaan kauniisti sanottuna keskeneräisyyteen en vielä kehdannut sormella osoittaa kohtaa, johon en itse itse kuuna kullan valkeana sortuisi.
OK, Kunnaksesta ja Reijosta asemineen varmaan itse kullekin tuli mieleen Mauri-Tani-as. Tähän saakka kaikki hyvin. Mutta enpä voi kuvitella itse päästäväni julkisuuteen laatimusta, jossa ko. päättelyn tulossanana onkin joku Mauritanian 90%:lle tuntematon tuppukylä – niin selkeä riman alitus, että tämä ei enää mene luokkaan: yhdellä Unaulla voi ostaa muuten hyvän ristikon.
Joopajoo, kyllähän se kartasta löytyy, mutta ei se tee siitä riman ylittävää, koska vihjeen ja vastaussanan väliltä puuttuu logiikka: Kunnas-Reijo-"asema" ei ole yhtä kuin se vastaussana, vaan vastaussana SIJAITSEE Mauritaniassa. Joo-joo, ymmärrän kyllä puhekielen "Mauritanias" -kikan, mutta ei se mielestäni sitä pinnalle pelasta - höpö-kamaa - sitähän kiireessä tulee. Toivottavasti seuraava puolivuotiskausi TAAS onnistuu tasokkaasti.
Huvittaa, että tämän rinnalla ihmetellään logiikkaa, miten Suodattimen osa voi olla Saastua!

Noo, skappausta jatkossa, yritän itse näyttää esimerkkiä aina kun ehdin.
98. Eki2.11.2004 klo 22:32
"Asema" = assa. Tuota kaupunkia en ristikkoon pane kuin pakon edessä. Ja pakkoahan ei tietenkään ole olemassakaan.
99. Esko Kalervo2.11.2004 klo 22:36
Anteeksi, piti olla skaRppausta. Mainitun sanan vihjeenä olisi toiminut esim. simppeli Alles-kullet ilman mutinoita!
100. Eki2.11.2004 klo 22:55
Onhan siitä rata-sanaa käännetty joka tavalla, mutta kun ei se minusta itse sanaa paranna, kun ei siitä selviä, mitä sana tarkoittaa.

Kikkailuilla voisi siis parantaa vaikka kuinka surkean laatimuksen, esim. unaun vihje voisi olla öhläy, ja sana olisikin yhtäkkiä loistava, näinkö?

Ko. kantristara ja musiikinlajinsa ovat muuten esiintyneet uutisissa lukuisia kertoja, ihan vaan tiedoksi.

Tuosta saastua-vihjeestä. Kaikki sen miettijät totesivat sen hyväksi, ++juh vain esitti ajatuksen, että saastua-verbi ei ihan täsmällisesti kuvaa suodattimeen kertyvän lian lisääntymistä. Saastuminen on vähän erilaista. Mutta sanoimme kyllä, että vihje on hyvä, tosin ei ensimmäinen tuolla idealla. Yllätti ja ilahdutti.
101. Esko Kalervo2.11.2004 klo 22:59
Kiitos
102. Eki2.11.2004 klo 23:11
Kyllä se kävi ilmi siitä lähettämästäni sessiosta ja kyllä sitä olisi ihan oikeasti kannattanut lukea tosi tarkastikin. Rennon sanailun takaa löytyy usein paljon enemmän totuuksia kuin pitkään mietittyjen julkilausumien. Ei tietenkään kannata ottaa itseensä jokaista pientä tokaisua vaan kaivaa se ydin sieltä runsaan sanailun seasta.
103. V-R2.11.2004 klo 23:34
No onko se stara Willie Nelson? Häh?
Muut ristikosta olkoot vaikka mitä.
Jätkä onkin laittanut hulmututan leteille :)
104. Eki2.11.2004 klo 23:38
Muikenen kuin vaari :)
105. V-R2.11.2004 klo 23:50
Kuitti :)
106. Urpo3.11.2004 klo 08:55
Pakko minunkin kommentoida kyseistä ristikkoa. En muista aiemmin törmänneeni (ei sattunut) kohtaan, jossa on itselleni kolme vierasta vastaussanaa allekkain(kuvan alla) ja ristissä vielä kaksi(siniset).
Yleistiedossani on aukkoja, myönnän sen, mutta kieltämättä kohta oli vaikea verrattuna muuhun ristikkoon.
107. J Takala3.11.2004 klo 09:59
Sitten kun vastausaika aikanaan päättyy, olisi kiva tietää mitä nämä paljon keskustelua herättäneet sanat ja vihjeet olivat.
108. Eki3.11.2004 klo 10:22
Palataan asiaa viikonloppuna. Ehkä en kommentoi enää enempää tästä aiheesta sitä ennen.
109. IiKoo3.11.2004 klo 13:19
Muuten, täst edes: olisko jotain mieltä siinä, että kun homma menee näin sivuraiteelle alkuperäisestä aiheesta, niin luotaisiin uusi viestiketju? On aika vaikeaa arvata, että otsikon "kiitos ristikkosanoista viikonvaihteeksi" alla keskustellaan viime viikonlopun (30-31.10) koviksesta?
110. Matti3.11.2004 klo 16:29
No niin, olihan se hoksaamisjuttu. Olin kyllä oikeilla raiteilla (kylän), mutta kun kirsiståhlbergstatus ei vaan johtanut yhtään mihinkään :-)

Kovisten arvostelut ovat mielestäni kokolailla kohtuuttomia. Eihän kukaan voi, piruvie, laatia täydellisiä ristikoita toistensa perään sitä tahtia että meille riittäisi kyllin ratkottavaa. Jos tällainen täydellisyys olisi vaatimuksena, Eki ei eläisi ristikoilla, vaan tekisi jotain muuta. Joku harrastajafriikki saisi valmiiksi pari kolme per vuosi. Missä ne julkaistaisiin, kun lehdissä ei olisi mitään ristikkosivuja. Mitä me sitten ratkottaisiin, kysyn vaan.

Tässä on aivan liiaksi juututtu tuottaja-asiakas-tuote -asenteisiin. Mitä oikeutta meillä ratkojilla on ylipäätään vaatia mitään? Olemme maksaneet 2 euroa irtonimerosta, OK. Mutta onhan lehdessä muutakin, kaikki ne Nykäset, Summaset ja Keskiset, salarakkaat ja yllätysvauvat.

Eki ja kumppanit tekevät meille kivoja ristikoita. Ollaan nistä iloisia. Palaute tietysti vie kehitystä eteenpäin, mutta ilman tykistötulta, pliide. Siis hamarapuoella.
111. RA3.11.2004 klo 20:52
Esko Kalervo: "Mainitun sanan vihjeenä olisi toiminut esim. simppeli Alles-kullet ilman mutinoita!"

Mitä ihmettä tuo tarkoittaa??
Opettakaas, taas.
112. Eki3.11.2004 klo 20:56
TELLUKSELLA toisin päin = RATA.

Aloitin tästä aiheesta juuri uuden säikeen :)
113. RA3.11.2004 klo 21:41
... jaa, ja tämänkö piti olla SE SIMPPELI vihje:

1. Älyä lukea nurinpäin:
2. Telluksella
3. Mitä kaikkea on Telluksella?
4. Käännä/kokeile ne kaikki nurinpäin
5. Kirjoita sana ristikkkoon.

Simppeliä kuin simanjuonti. ;-)
114. Matti5.11.2004 klo 19:13
No ratkesihan se SK:n ++juh lopulta. Pitää tässä hehkuttaa, koska kolmetähtiset jäävät useammin kesken kun eivät.

Paljon kivoja vihjeitä. Myös vähän nenännyrpistyksiä. Painot sanoilla paljon ja vähän.
115. Kravattimies5.11.2004 klo 22:40
Eki, kiitos ristikkosanasta viikonvaihteeksi, ja terveisiä Penalle!

Lämpimin terveisin nimimerkki "Mitä Maariana malolla, sitä vappuna vaolla suu ammollaan Australiassa"
116. Eki5.11.2004 klo 22:56
Penalta tuon kuvan sain ja pakko se oli johonkin ristikkosanaan sovittaa. Ja niinhän sinne livahti myös Kraka mukaan, kieli poskessa.
117. Hessu6.11.2004 klo 01:16
Kraka, no creo que eres muy malo... :-)
118. Kravattimies6.11.2004 klo 03:16
No, no Hessu...
119. Kravattimies6.11.2004 klo 03:20
Oikeastaan non kanssa: No creo que seas
120. Juan Heno8.11.2004 klo 18:26
Hienoa että Kraka on espanjantaituri vaikkei sitä edes pahemmin Oz'issa puhuta.
¡Muy bien! (saas nähdä tuleeko tuo joogaava huutomerkki oikein)
121. Kravattimies14.11.2004 klo 05:44
¡Muy bien, Don Juan!

Malon jälkeen saatiin Ipoh ristikkosanaksi viikonvaihteeksi.

"IPOH. Kaupunki Malesiassa Malakan niemimaalla n. 200 km pohjoiseen Kuala Lumpurista, enemmistö kansasta kiinalaisia, komeita kiinalaisia kalliotemppeleitä".

Mielenkiintoista asiaa oli lisäksi annetussa linkissä
http://www.journeymalaysia.com/MC_ipoh.htm

"The Orang Asli call it Upas, and use its sap to coat the tips of the darts of their blowpipes. Others call the tree Ipoh. And this was the name that the people had chosen to call the town."

Ipoh tunnetaan myös nimellä Upas. MMM-Sanakirjat tietää kertoa, että upas on nuolimyrkky.

Ipoh on siis kaupungin ja puun lisäksi myös nuolimyrkky, kuten tuossa englanniksi mainittiin.

Käsi ylös ne, jotka tiesivät, että IPOH = UPAS.
122. Matti14.11.2004 klo 12:38
Opin tämän päivän Hesarista uuden sanan, guruus. Upeeta! On siis samaa sarjaa kuin luovuus, innovatiivisuus, johtajuus. Nyt laatijat guruus pian ristikoihin!
123. Esko Kalervo15.11.2004 klo 19:08
Kamaluus!
124. RA15.11.2004 klo 22:45
Kravattimies: Käsi ylös ne, jotka tiesivät, että IPOH = UPAS.

MOLEMMAT kädet ylös... = ? ;-)
125. Kravattimies20.11.2004 klo 21:43
Saatiin ETAH ristikkosanaksi viikonvaihteeksi. Käsi ylös ne, jotka tiesivät, missä Etah on. Ne, jotka tiesivät molemmat Etahit, nostakaa MOLEMMAT kädet ylös... = ? ;-)

Kylmempi ETAH on palindromialueella (QAANAAQ), aivan magneettisen pohjoisnavan länsipuolella.

Qaanaaq oli ennestään tuttu, täälläkin sanottu.
126. Eki20.11.2004 klo 22:09
En minäkään niitä kumpaakaan olisi tiennyt, kyllä ne olisi pitänyt tarkastaa, jos olisivat ristikkoon tulleet ja jääneet. En muista koskaan käyttäneeni. Houkuttelevan hyvä sana se kuitenkin on. Tietosanakirjan hakusanoiksi eivät lie missään tapauksessa kelvanneet eikä Grönlannin Etahia taida yleensä löytyä karttakirjoista.
127. Kravattimies20.11.2004 klo 22:12
Korjaus: geomagneettisen pohjoisnavan länsipuolella.

Geomagneettinen pohjoisnapa on se piste, mitä kohti auringosta tulevat hiukkaset taipuvat tullessaan maahan.

Magneettinen pohjoisnapa on se piste, mihin kompassit osoittavat. Se on Kanadassa.
128. Kravattimies20.11.2004 klo 22:43
Geomagneettiset navat ovat keskipisteinä taivaalla näkyville isoille ja värikkäille ympyröille, joita kutsumme revontuliksi.

Seuraavan kerran, kun näette revontulia, muistakaa Etah!
129. RA21.11.2004 klo 01:11
Ja taas molemmat kädet ylös. Mutta ei taaskaan tietämisen merkiksi. Antautumisen vain. Apua näitä sanoja!
130. Kravattimies21.12.2004 klo 03:21
Tämän viikonvaihteen ristikkosana TAEL on mm. kiinalainen painoyksikkö ja raha.

Hain vähän lisätietoja taelista:

Säikeen 362 alussa ile kirjoitti: "Käsittääkseni kuitenkin kiinalainen raha tael ei ole enää käypää valuuttaa jokapäiväisessä kaupanteossa."

Samaa mieltä on Encarta:

1. Painoyksikkö tael oli käytössä Itä-Aasiassa, sen paino vaihteli, mutta oli tavallisesti noin 38 grammaa

2. vanha hopearaha tael oli käytössä Kiinassa 1889-1912, se vastasi yhtä taelia hopeaa

Tael on 1500-luvun portugalia, malaijin sanasta tahil (painoyksikkö)

http://encarta.msn.com/encnet/features/dictionary/ DictionaryResults.aspx?refid=1861698760


Kiinan nykyinen raha on juan (yuan):

juan Kiinan rahayksikkö ¶ Symboli: ¥ (sama kuin jenin). Kiinan kielen virallisen translitteraation mukainen asu olisi "yuan".

j-kirjaimen alla osoitteessa
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/siv/index.html
131. Eki16.1.2005 klo 13:51
Hesarissa tänään: Juha Utalan tarkka ajo pohjusti yllätyksen.

Utala on siis myös ohjastaja.

Myöskin esim. sana Tate kaipaisi lisäystä. Tv:ssä pyörii tällä hetkellä Catherine Tate Show.

Ei sillä, että nuo uuden löydökset itse sanoja parantaisivat. Ristikkosana mikä ristikkosana.
132. Matti16.1.2005 klo 15:26
Joensuussa on kaupunginosa nimeltä Utra. Siellä sijaitsi kuuluisien Väisälän professoriveljesten kotitalo. Paikalla on nyt Väisälänkatu ja Väisälänpuisto. Puistossa on veljesten muistomerkkinä suuri aurinkokello.

Mutta ristikkosana mikä ristikkosana.
133. Eki16.1.2005 klo 16:17
Joensuun Utranhan luettelomme jo tuntee.
134. Matti16.1.2005 klo 17:46
Jaa, tuota en huomannut.
135. Pena27.2.2005 klo 19:17
Rupesi oikein runosuoni(kin) sykkimään neljän tunnin hiihtoretkellä, ja nyt haluan jakaa aivojeni tuotoksen kanssanne:

Jeejee,
Banerjee!

Kylläpä sitä neljässä tunnissa ehtiikin saada paljon aikaan!

*-----------<=)
136. Juhani Heino27.2.2005 klo 19:59
Jatketaan sitten samanlaisella laadulla(?)
Pahasti jäi Jenni alle, päälle hiihti Lenni-Kalle.
137. Pena27.8.2005 klo 15:25
Kolkko, synkkä, synkeä, kaamea, onea jätkä mustikoita syönnä?

d=)
139. Eki2.9.2005 klo 12:20
Google-haku onea. Tarkoititko: onnea?
140. Pena6.9.2005 klo 18:48
Onnea, onea!

Lieneekö myös Savonmuan Aeno löytänyt esim. Hesarin ristikoista vihjeen JÄRISI 1911?

http://www.sanaristikot.net/faksanat/index.php?p1= taal.php&p2=info.php
141. Pena17.3.2006 klo 13:59
Ristikkokoira Rosson korva etusivulla!

Onko OTITA -sanalle muita vihjeitä kuin "korvalääke"? Kikkailua tyyliin "nykäisyta"?
142. Eki17.3.2006 klo 14:00
Hyvin tunnistettu, Pena.
143. iso S17.3.2006 klo 14:23
Vihjeeksi vaikkapa "muotitalon parantaja"
144. tonimikael17.3.2006 klo 16:19
K-----LON LÄÄKEKAAPISSA?
145. Matti17.3.2006 klo 18:37
Ensimmäinen Jugoslaviassa - jäljestä katsoen
146. pekka18.3.2006 klo 10:57
mika on tallu? ei kai vaan saapa
147. Eki18.3.2006 klo 11:04
tallu, tallukka, tallukas = talvijalkine
148. pekka18.3.2006 klo 11:18
mista teoksesta sana tallu loyttyy
149. Eki18.3.2006 klo 11:26
Nykysuomen sanakirjasta.
150. pekka18.3.2006 klo 13:04
kiitos Eki . minulla on suppeampi teos, valitettavasti.
toinen kysymys: ei pyorokone=tasosaha, mielestani tasosaha on pyorokone l. tasosirkkeli. en tieda muunlaista tasosahaa?
151. Eki27.4.2006 klo 08:57
Sain eilen tällaisen sähköpostiviestin, joka innoitti uuteen ristikkosanaan (viimeinkin).

"Makea pitäisi olla, mutta kirjaimet ovat , im(tyhjä)ra. Voiko jokin murresana olla imara tai imira. Imelä on kyllä tuttu, mutta se ei tähän käy."
152. Teppo27.4.2006 klo 09:04
Miksi ei ollut 3.A?
153. Eki27.4.2006 klo 09:10
Sitäpä en ainakaan minä voi voi tietää. Ilmeisesti se oli laatijan mielestä helppo sana tai sitten hän ei sellaista tapaa käytä.
154. Teppo27.4.2006 klo 09:41
Missä tuollaisia ristikoita julkaistaan?
155. Eki27.4.2006 klo 09:49
"Oulussa" (kirjoittaja kertoi kyllä tarkemminkin)
156. Eki17.9.2006 klo 11:40
Tämänkin viikon ristikkosanan (ÄVÄR) valinta pohjautuu siihen, että sitä vastikään sivujemme toimitukselta kyseltiin.
157. Matti16.3.2007 klo 23:29
Juuri teen itsekin kevät extra ristikkoa ja pikkusen mietityttää mikä on imara?
158. Arska17.3.2007 klo 00:49
makea, suloinen... tms.
159. Patu15.11.2008 klo 11:06
Onkohan tämä palsta vielä käytössä, kun tuo viimeinen kommentti näyttää oleva viime vuodelta? Oli kuinka oli. eteeni tuli sellainen sana kuin JANTTA ?? olin ällikällä lyöty,sillä en ole koskaan kuullut sitä. Kun sain ristikon valmiiksi lopullinen sana oli JANTANTAARA. No kyllähän sekin selvisi, mutta en kuitenkaan ymmärrä miten ne sanat voivat olla toistensa synonyymejä!
160. jepsjuu15.11.2008 klo 12:19
Onhan ne tavallaan synonyymeja, kun samaa asiaa lähes tarkoittavat, mutta jos vihje on jantta ja vastaussana jant(t)antaara, niin ei se mikään hyvä yhdistelmä ole. Koska molemmat sanat on lähes tuntemattomia suurimmalle osalle.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *