KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > TEHDÄÄNKÖ LAPSIA?

9676. Tehdäänkö lapsia?

Ari7.5.2018 klo 18:19
Otsikko ei ole ehdotus, eikä siihen välttämättä tarvitse liittyä edes ideologista kantaa. Mielestäni lapsia ei voi tehdä, vaan niitä saadaan tai sitten ei.

Joka sanoo tehneensä lapsia, ajatteleeko tällainen ihminen esim. 8 vuotta naimisissa olleesta pariskunnasta, joille lapsettomuus on kivulias asia ja vaikea hyväksyä, että he eivät vain osaa tehdä oikein? Ei, asia ei ole ihmisen itsensä päätettävissä saako hän lapsia. Moni kyllä voi vaikuttaa siihen, että lapsia ei tule, mutta siitä tässä ei olekaan kysymys.

Otsikon kysymykseen liittyy kielenkäytöllinen kysymys, joka pisti omaan kielikorvaani ja sai aikaan tämän purkauksen.
2. Jukkis17.5.2018 klo 20:06
En nyt ihan tätä tajunnut. Tottakai lapsia tehdään. Mitäs muuta kuin tekemistä on se ähellys, jonka tuloksena yleensä vähintään toinen saa, mielellään tietysti molemmat. Mutta eihän siinä lasta saada, se saadaan sitten yhdeksän kuukauden päästä, jos saadaan.

Sekin on vähän hassua että Ari esittää toisen kappaleen alussa kysymyksen, johon sitten vastaa saman tien ihan oikein, eli "ei". Miksi se kysymys piti esittää? Eihän kukaan täysjärkinen kysymyksessä kuvatulla tavalla ajattele.
3. Jaska17.5.2018 klo 21:38
En kyseenalaista Arin täysjärkisyyttä, mutta hänen kielikorvaansa kyllä kummastelen.

Nykänen/tehdä: A.I. 2.b. jälkeläisten maailmaan saattamisesta (ihmisestä vain ark.): synnyttää, siittää. Tehdä pentuja, poikasia. Jänis tekee kolmet pojat vuodessa. T. lapsia. Piika teki isännälle äpärän. Teki lapsen naapurin tytölle. Korppi tekee munansa [= munii] jo kevättalvella.

Kyllä lasten tekeminen (myös pyhäisin!) on kielellisesti ja muutenkin ihmissuhteista riippuen täysin sallittua. Niinpä jotkin kansalaisryhmät jopa tehtailevat niitä.
4. pelaaja18.5.2018 klo 20:38
Katri-Helena vitsaili taannoin jossain tv-ohjelmassa omasta suomalaisille syntyneestä sinivalkoisen viattomuuden perikuvastaan, että varmaan monet ajattelevat hänen lapsiensakin syntyneen neitseellisesti. Ko. kansanosan haavekuvissa laulaja ei siis olisi tehnyt lapsia perinteisellä ja hyväksi havaitulla tavalla vaan vain sai heidät. Jotenkin voisi kuvitella, että asia kuitenkin tuntuisi aidommalta, jos saamisen eteen on ensin tehty jotain. Eivät kai linnutkaan saa taivaalta munia haudottavakseen, puf. Mutta kuulostaahan se toki härskiltä, jos joku pimatsu ehdottaa Arille, että mennäänkö tekemään lapsia. Tuota sanontaa tosin käytettiin yleisesti tietyissä tilanteissa ja piireissä pari vuotta sitten ollessani nuori. Sanoilla on puolensa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *