KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKON RATKOMINEN TABLETILLA

9369. Ristikon ratkominen tabletilla

Tapio18.8.2017 klo 13:41
Sanaristikot.net ristikoita on ihan kiva ratkoa tabletilla.

Mikä olisi paras piirrosohjelma Android-tabletille ajatellen ristikoiden ratkontaa? Pitäisi olla helppo kirjainten valinta tai kynällä helppo kirjainten piirtäminen (ja kumitus).
2. iso S19.8.2017 klo 12:39
Siis tämän saitin ristikoita on jo kiva ratkoa tabletilla ja ongelmana ovat muuta kautta löytyvät nettiristikot, jotka ovat kuvamuodossa eikä valmiina käyttöliittymänä ja paperikustannuksiakin pitäisi säästää?

Ratkaisua ongelmaasi en osaa sanoa, mutta voin kuvitella oletetun ratkaisun kanssa olevan ongelmia. Mikään pc:n Paint-ohjelman tapainen ei tule kysymykseen. Teknisesti ihan helppo kopioida kuva ohjelmaan, säätää kirjainten koko sopivaksi, valita tekstityökalulla ruutu ja kirjoittaa siihen kirjain. Periaatteessa yntä helppoa on kumittaminen: valintatyökalulla valitaan poistettavan kirjaimen kattava alue ja tyhjennetään se delete-näppäimellä. Käytännössä tämä on raivostuttavaa näpräämistä ja jälki on vinksin vonksin. Kokeilin pienellä Metsälehden ristikolla ja jos ratkominen olisi tuollaista niin lopettaisin koko homman.

Ongelma on se, että käytettävään ohjelmaan pitäisi pystyä siirtämään ristikon kuva ja ohjelma pitäisi saada ymmärtämään ruudukon käsite. Ruudukossa pitäisi pystyä liikkumaan nuolinäppäimillä ja/tai kursorilla tai vastaavalla tavalla osoittamalla. Pc:n ja Excelin käyttäjälle tulee heti mieleen mikäpä muu kuin Excel. Sehän on synnynnäisesti ruudukkoa ymmärtävä ja siihen voi kopioida kuvan. Tarvitsee vain säätää rivin korkeus ja sarakkeen leveys niin että solun mitat vastaavat ristikon ruudukon mittoja. Tähän asti kaikki hyvin, mutta kuvan päälle ei voi kirjoittaa! Takaisin piirustuspöydän ääreen.

Vastaavia ongelmia on epäilemättä myös tablettiin saatavilla olevissa ohjelmissa. Asettaisin toivon sellaiseen missä voi piirtää ja kumittaa kynällä. Silloin ohjelman ei tarvitse ymmärtää ruutuja.
3. Jiikoo19.8.2017 klo 14:54
En käytä ristikoiden ratkomiseen tablettia, läppäriä (Windows 10) satunnaisesti kylläkin. Tänään löysin tämän saitin arkistosta Metsälehden ja Taloustaidon ristikot, joissa oli vielä ratkaisuaikaa jäljellä. Metsälehden ristikon onnistuin täytettynä lähettämään, mutta Taloustaidon ristikkoa en. Mistähän kiikastanee?
4. Tapio19.8.2017 klo 15:00
Piirtämällä ja kumittamalla mielestäsi sitten parempi yrittää kuin kirjaimia valitsemalla. Tabletin kynä voisi ekä vallan hyvin soveltua kirjainten piirtämiseen (ainakin jos kuvaa isontaa). Ajattelin, olisiko kellään ennestään kokemusta Android-piirrosohjelmista kynää käyttäen. Ohjelmia on ihan hirveästi, eikä oikein tiedä, mitä kokeilisi. Kuvittelisin homman muistuttavan tietokoneella piirtopöydän kanssa toimimista.
5. huhu19.8.2017 klo 15:04
Hanki piirtoheittimelle tarkoitettuja läpinäkyviä paksuhkoja muovikalvoja. Kiinnitä teipillä tabletin näytön päälle ja kirjoita siihen whiteboard-tussilla, jonka jäljen voi pyyhkiä pois. Tussi ei läpäise kalvoa, joten tabletin näyttö on turvassa.

Kalvosta voi ottaa paperikopion, jonka voi(nee) palauttaa, jos kyseessä on palkintoristikko.
6. Tapio19.8.2017 klo 15:22
Tuo idea ei toimi, koska ristikon kokoa täytyy vaihdella.
7. Tapio19.8.2017 klo 15:47
Asensin yhden piirrosohjelman, johon voi tuoda kuvia. Kynällä voi piirrellä aika hyvin kirjaimia (tekstin käyttö ei todellakaan ole toimiva idea), mutta kumistuksen kanssa on varmaan opettelua. Kerron vähän myöhemmin kokemuksia, mutta ensituntuma positiivinen - suosittelen kokeilemaan
8. Tapio19.8.2017 klo 16:35
Ohjelman valinta osui teknisessä mielessä nappiin (ohjelma kyllä aina pyytää ostaman pro-työvälineitä, mikä on ärsyttävää).

Autodesk Sketchbook varsin sopiva ristikon ratkontaan. Ristikon voi laittaa omaan kerrokseen ja lukita. Kumia voi sitten käyttää surutta eikä ristikko mene pilalle.

Pitäisi vain löytää ohjelma, joka muuntaa Pdf-tiedoston Jpg:ksi, jotta ristikon anatomian ristikoita voisi avata ohjelmalla. Ratkonta on siistiä. Ainut merkittävä haittapuoli paperiversioon nähden on kuvan siirtelyn tarve.
9. Funny19.8.2017 klo 16:46
"Tallenna kuva nimellä" antoi Joonas Anttilan ristikosta 22.7. suoraan jpg-tiedoston.
10. huhu19.8.2017 klo 16:52
Jos sulla on Andoid, niin Googleplay ja hakusanaksi pdf to jpg. Siellä niitä on pilvin pimein.

Tai jos jos sulla on jokin muu käyttis, niin sama paikka, mistä hait tuon piirto-ohjelman ja sama hakutermi.
11. kallej19.8.2017 klo 17:47
Jiikoo 3. Kokeilin lähettää Taloustaidon ristikon ratkaisun ja kylä lähti. Aluksi ei kanssa meinannut lähteä, kun ristikosta puuttui yksi kirjain...
12. Tapio19.8.2017 klo 20:37
Asensin konvertterin. Kyllä paperinen on sentään paljon parempi. Ristikko pitää suurentaa niin, että siitä näkyy kerralla noin puolet (pienempään ristikkoon kirjoittaminen ei onnistu). Sinänsä on hauskempi kirjoitella kynällä kuin täyttää ristikkoa pöytäkoneella tai läppärillä.

Kovisten kanssa menisi kyllä hermot kuvan siirtelyn kanssa.
13. Ari19.8.2017 klo 21:09
Eikö valmiista ristikosta voi ottaa kuvaruutukopion kun sen laittaa ensin näytön kokoiseksi ja lähettää kuvan liitetiedostona?
14. Tapio19.8.2017 klo 21:13
Missään ei taida olla tapana ristikon lähettämistä liitetiedostona. On joko avainsanat tai koko lehden lähettäminen. Saakohan Android-tabletilla edes kuvaruutukopiota?
15. O19.8.2017 klo 21:23
12.
Eikö sitä kovista voisi kerran viikossa ostaa, eikä maksa paljon. (Tai lainata naapurilta.)
Ei menisi hermot kuvan siirtelyn kanssa.
16. Ari19.8.2017 klo 21:36
Jaa, luulin jotenkin että oli ongelmana myös ratkaisun lähettäminen. Mutta kuvan voit kokeilla ottaa painamalla samanaikaisesti virtanappia ja volumi pienemmälle päin sekunnin tai pari.
17. Tapio19.8.2017 klo 21:42
Tablettiratkonta voisi ehkä paremmin toimia piilisten kanssa. Täytyy joskus kokeilla. Voi olla, että sen kanssakin joutuu siirtelemään kuvaa liikaa.
18. ++juh20.8.2017 klo 14:13
LibreOfficessa ristikon saa taulukon alle:
http://ristikkotuumin.fi/tmp/sanaseppo-2017-2-muur istikko.ods

LibreOffice ei tosin taida toimia tableteissa.
19. Jiikoo20.8.2017 klo 15:45
kallej, kiitos vihjeestä! Yksi kirjain puuttui minultakin ja sen lisäämällä onnistuin. Enpä olisi juuri viitsinyt täyttää ristikkoani toistamiseen, mutta ihmeekseni löysin tuon eilisen, yhtä kirjainta vaille valmiin ratkaisuni avatessani ristikon esille tänään. Läppärini oli välillä täysin sammuksissa, joten vajavaisen ratkaisuni on täytynyt muhia jossakin Sanaris Oy:n serverillä, joka sitten osasi yhdistää ratkaisun minuun avatessani ristikon uudelleen.
20. Tapio20.8.2017 klo 20:09
Voihan se tallentua automaattisesti koneellesikin - Ari ehkä osaisi kertoa, minne tallentuu.

Mietin tässä, että piiliksissä tilanne taitaisi olla pahempi. Koko ristikko voisi ehkä olla esillä, mutta ristikon ja vihjeiden lukemisen välillä kuvaa pitäisi ehkä jatkuvasti siirrellä.

Idea oli, että aina ei tarvis olla esillä paperiristikkoa esim jollain reissulla. Paperinen on kyllä paras koska sen kanssa ei tarvitse siirrellä kuvaa lainkaan.
21. huhu20.8.2017 klo 21:00
Tapio: "Koko ristikko voisi ehkä olla esillä, mutta ristikon ja vihjeiden lukemisen välillä kuvaa pitäisi ehkä jatkuvasti siirrellä."

Miksi?

Otat ristikon välilehteen ja vihjeet toiseen, vaihdat vain välilehteä. That's it.
22. Tapio20.8.2017 klo 21:55
Toimii ristikkoarkistossa, mutta en saa sovellettua ideaa piirrosohjelmassa. Soveltaminen ehkä vaatii lisätyökaluja, että saa kopiotua palan ristikkoa uuteen kerrokseen, jonka sitten piilottaa ja poistaa piilosta.

Kokeilin vielä täyttää ristikkoa suurentamatta sitä - pystyin piirtämään siedettäviä kirjaimia. Jos sietää vähän pienen kuvakoon, ristikon anatomian ristikoita voi vallan hyvin ratkoa tabletilla, jos omistaa tabletin/kännykän käyttämiseen tarkoitetun kynän (sormin on turha yrittää kirjaimia piirrellä).
23. Tapio20.8.2017 klo 22:32
Ostin lisäosan. Nyt piiliksiä voi ratkoa niin, että ottaa ristikosta toisen kopion ja toisessa kopiossa leikkaa vihjeet irti ja siirtää vihjeet ylemmäksi. Sitten vaan välillä piilottaa ja näyttää vihjeet tarpeen tullen. Ristikon ratkomiseen lisäosaa ei tarvita.
24. ++juh20.8.2017 klo 22:44
AndrOpen Office osaa lukea ods-tiedostot kutakuinkin oikein, joten sillä voi ratkoa Android-tabletissa vaikkapa tuota muuristikkoani. AndrOpen Office on kuitenkin mainosrahoitteinen, joten suosittelen luomaan uuden käyttäjän, asentamaan ohjelman vain uudelle käyttäjälle ja käyttämään sitä vain off-line-tilassa.
25. Tapio21.8.2017 klo 15:03
Mitenkä sillä kohdistaa kirjaimet ruuduille - pitänee arvioida sopiva fontti ja laittaa välilyöntejä? Varmaa siisti lopputulos, mutta kuvittelisin vähän kankeaksi tavaksi.

Piirtämällä saa tekstin juuri sinne minne haluaa, joskin lopputulos näyttää viisivuotiaan kirjoitukselta.
26. Tapio21.8.2017 klo 16:46
Tabletilla ristikko ratkottaessa paras kuvankäsittelyohjelma olisi sellainen, jossa kirjaimiston saisi sijoitettua minne haluaa ja kirjaimet saisi haluttaessa raahattua ja tiputettua paikoilleen (tekstilaatikon käyttö on sen verran vaivalloista, että siitä ei tule mitään). Sellaista ohjelmaa tuskin löytyy..
27. Tapio21.8.2017 klo 17:18
Arin neuvoma kuvakaappaus ei onnistunut, mutta löysin ohjeet:

https://kayttoohje.fi/opasteartikkelit/kuvakaappau s-android-puhelimella-tabletilla/

"Kuvakaappaus Huawein ja Honorin puhelimella onnistuu pyyhkäisemällä sormella aivan näytön ylälaidasta alaspäin, painamalla ”Pikavalikot” ja tämän jälkeen ”Kuvakaappaus”."

Tuo toimi.
28. Ari21.8.2017 klo 17:51
Minulla on pikakuvakkeet, mutta kiitos vinkistä. Itsellä Huawei puhelin, jossa toimii molemmat.
29. Tapio21.8.2017 klo 20:27
Sama merkki, mutta jostakin syystä en onnistunut esittämälläsi tavalla virta- ja ääninapin kanssa. Eipä haittaa, kun toinenkin keino on olemassa.

Kokeilin piilistä. Selitykset mahtuu ihan hyvin ruudulle eli mitään kommervenkkejä ei kaivata. Piiliksissä ja pystymuotoisissa ristikoissa tabletti pystytasoon ja vaakamuotoisissa ristikoissa vaakatasoon ja kuvat skaalattuna mahd. isoiksi. Vain kokoaukeaman kokoiset suurristikot huonoja tabletille. Itse asiassa minulle suurin haitta tabletilla ratkontaan on se, että tablettia käyttää vaimo aika usein ja se on itse asiassa ennen kaikkea hänen.
30. Tapio21.8.2017 klo 20:57
Samaan tiedostoon voi pinota useitakin ristikoita. Autodesk Sketchbook on varsin käyttökelpoinen esim lento- ja bussimatkoilla ristikoiden ratkontaan. Suosittelen kokeilemaan!
31. Tapio25.8.2017 klo 15:17
http://www.aijaa.com/b1J9ah
http://www.aijaa.com/hd2YWL

Pari kuvakaappausta ohjelmasta.
32. Tapio2.10.2017 klo 15:46
Jos joutuu muuntamaan kuvaa, suurin ongelma sama kuin joskus paperilehdessä; kuva on liian epätarkka eikä yksityiskohtia erota vaan niitä joutuu arvailemaan. X2IMG jpg liian epätarkka. Muunnos saisi olla png:ksi, mutten meinaa löytää sille sopivaa ohjelmaa (ainakaan ilmaiseksi ja joka kokeilusta en haluaisi maksaa).

Ristikon anatomiassakin formaatti saisi olla png jpg:n asemesta, jotta tason lasku olisi vähäisempi.
34. Tapio2.10.2017 klo 20:01
Eka oli maksullinen, toka tuntui omituiselta. Kolmas käyttökelpoinen verkkosovellus, joskin s-postin käyttö tekee vähän kankeaksi. Kiitti.

Tosin löysin Googlen sovelluskaupasta parempilaatuisen jpg:n tuottavan sovelluksen.
35. ++juh2.10.2017 klo 20:19
Jos ristikko on "pdf-kuoressa" oleva bittikartta, niin se kannattaisi kaivaa (extract) sellaisenaan esiin vaikka pdfimages-työkalulla.

Imaise Xpdf tools, joka sisältää muitakin pdf-työkaluja.
http://www.xpdfreader.com/download.html

Online extractor:
http://www.extractpdf.com
36. Tapio2.10.2017 klo 20:46
Edellistä ei tabletille ja jälkimmäisellä laatu on huono ja kuva on käyttökelvoton.

Zamlarin laatu parempi, mutta piirrosohjelmalleni lopputulos huonompi kuin jpg:nä. Paras lopputulos piirrosohjelmalle PDF Image/ PDF kuva -niminen ohjelma. Olihan tässä kokeilua, mutta löytyi sentään tyydyttävä ratkaisu.
37. Ari2.10.2017 klo 20:58
34. Tapio 2.10.2017 klo 20:01
"toka tuntui omituiselta"

Mitä omituista tuossa oli? Näytti toimivan erinomaisesti kännykällä.
38. Tapio2.10.2017 klo 20:59
Jää kuitenkin kauas ++juh toisaalla näyttämästä laadusta

http://ristikkotuumin.fi/tmp/is-tallenna-vs-tulost a.png

tuon lastuisten kuvien kanssa tabletilla olisi aoka kiva ratkoa ristikoita - vähän opettelua vaatii, sillä kuva liikkuu vähän liiankin herkästi.
39. Tapio2.10.2017 klo 21:02
Arille 37 - en osannut käyttää.
40. Ari2.10.2017 klo 21:11
Olisiko antaa jokin linkki pdf:ään jossa tarkka kuva joka pitäisi saada hyvin näkymään, eli jolla voisi testata?
41. ++juh2.10.2017 klo 21:13
Lainaus: 36. Tapio 2.10.2017 klo 20:46
"jälkimmäisellä laatu on huono ja kuva on käyttökelvoton"

Mistä pdf-tiedostosta sait huonolaatuisen ja käyttökelvottoman kuvan?
42. Tapio2.10.2017 klo 21:21
Ristikon anatomian eräästä ristikosta.

Oikeastaan hieman harmittaa, kun millään käyttöliittymällä ei saa täysin tyydyttävää lopputulosta. Kuvalaadussa on aina ongelmia.

Ari voi ladata ristikon anatomiasta jonkun pdf:n. Tavoite on 38:n taso.
43. ++juh2.10.2017 klo 21:32
Lainaus: 42. Tapio 2.10.2017 klo 21:21
"Ristikon anatomian eräästä ristikosta."

Onko ihan mahdotonta kertoa, mikä tuo eräs ristikko on?
44. Ari2.10.2017 klo 21:47
Tapio, mitä tarkoittaa 38:n taso?
45. Ari2.10.2017 klo 21:52
Latasin anatomiasta, mutta se oli jpg-kuva, ei pdf.
46. Ari2.10.2017 klo 21:56
Täytyy sanoa että olen vähän ymmällä siitä, mitä Tapio yrittää tai haluaa tehdä. Mutta ainakaan ei ole järkevää ladata jpg-kuvaa ja tehdä siitä pdf jonka haluaa muuntaa png:ksi.
Ei siinä ainakaan laatu parane.
47. Tapio2.10.2017 klo 21:56
Otin ihan satunnaisen tehtävän ja poistin tiedoston. Ristkoiden viivat olivat osittain pois ja kuva erittäin karkea.

Ongelmana myös piirrosohjelma. Kokeilin Keräsen viimeisintä, joka on näytöllä terävämpi kuin piirrosohjelmaan tuotuna.Ongelmallinen A-kirjain erottuu, mutta vartijan väsymys erottuu huonosti.

Parasta olisi, ettei ristikoissa olisi hirveän pieniä detaljeja, joita on vaikea erottaa.
48. Tapio2.10.2017 klo 22:04
Arille. Anatomiassa vanhemmat tehtävät ovat pdf:nä ja niitä on tarve muuntaa. Tavoite saada pdf mahd. hyvälaatuinen kuva piirrosohjelmaan, mutta laatu jää suurin piirtein Apu-lehden nettiristikoiden tasolle eli toisinaan vaikea erottaa kuvan detaljeja.

38 taso tarkoittaa em kommentissa viitattua linkkiä ja siitä avautuvaa kuvaa - sen tasoista kuvaa nyt en saa ratkottavakseni.
49. Ari2.10.2017 klo 22:05
Toisin sanoen ongelmana onkin piirrosohjelmasi joka muuttaa kuvan pienemmäksi jotta se kykenee sitä käsittelemään. Vaihda ohjelma, ei ongelma muuten ratkea.
50. Ari2.10.2017 klo 22:11
Tulee todellakin tarkkaa ja siistiä jälkeä tuolla online-muuntimella jonka linkin annoin ja jota et osannut käyttöä. Testasin ja näen vihjeet kännykällä jopa paljon selkeämmin kuin pdf-muodossa.
51. Ari2.10.2017 klo 22:21
Tässä parista vihjeestä esimerkki kuinka selkeän kuvan antaa:
http://sanari.000webhostapp.com/kuvat/20171002_221 804.jpg
Jos rikon tekijänoikeuksia, poistan kuvan tuolta pikimmiten.
52. Tapio2.10.2017 klo 22:41
Tuosta puuttui viivoja, ei hyvä - yliterävöittämisyritys. No suurempi ongelma kuin PDF > toinen muoto ja siitä johtuva pieni tason lasku on piirrosohjelmasta johtuva tason lasku. Oikein kiva ohjelma muuten, mutta täytyy harkita jos yrittää kaivella parempaa. Kovin harvoin ristikon detaljit ovat merkitseviä, mutta joskus ovat, esimerkkinä alla oleva tehtävä:

http://www.sanaristikot.net/anatomia/IS170916/IS17 0916.jpg

Tuon kuvan laatu riittäisi ja käyttämäni PDF > JPG konversio tuo suurin piirtein tuon tason.
53. ++juh2.10.2017 klo 22:48
Autodesk Sketchbook (jota Tapio ilmeisesti käyttää) kutistaa minun 1600×2560 px -tabletillani tuon Keräsen 1500×1194 px -ristikon niin, että jos laite on pystysuorassa, kuvan leveys on 800 px, ja jos laite on vaakasuorassa, kuvan korkeus on 800 px. Todella avutonta.
54. Tapio3.10.2017 klo 08:48
Tuo on oletuskoko. Kokeilin uutta tuotua kuvaa ja määritin kuvakoon siksi, mitä ilmoitit Keräsen kuvan olevan - kuvan laatu on kunnossa. Nyt erotin selväst sen, että vartija torkkuu kättään vasten. Ilmaisversiolla ei kaiketi voi määrittää kuvakokoa.

Kyllä tuolla ohjelmalla on sikäli kiva ratkoa, että kun määrittää kuvakoon oikein, selkeys voittaa mennen tullen paperiversion ja printatun ristikon, jos ei tarvitse konvertoida. Anatomian Pdf > jpg muunnos oli selvästi huonolaatuisempi kuin Keräsen ristikko, mutta testiristikosta sai jotenkin selvää. Toin testissä ristikon samaan tiedostoon jossa oli Keräsen ristikko. Täysin tyydyttävää konveriota. en siis vielkään löyänyt, mutta kyllä nyt jotenkin pärjää.

Ainoa haitta minulla on se, että vaimokin käyttää tablettia.
55. Tapio3.10.2017 klo 09:05
Voisko ++juh laittaa kokeeksi jonkun IS digilehden koviksen nettiin tai antaa kuvan osoitteen - vaikka jonkun saman, mitä on jo anatomiassa, jotta voisi testata, miten ne toimisivat. Jos lopputulos on samaa luokkaa kuin viimeksi Keräsen kanssa, suosittelen ++juh (ja Pr) kokeilemasn IS-kovisten ratkontaa tabletilla - kynä maksaa 6€. Sormilla skaalaus (kuva kääntyy kyllänsamalla herkästi, joten vaatii opettelua) ja kynällä kirjaimet/kumitus. Ohjelmasta pitää ostaa täysversio (5€).
56. huhu3.10.2017 klo 12:49
Tapio, sinulle sellainen vinkki, että että kuvan laatu on juuri se, mitä palvelimelle on ladattu. Se ei siitä koskaan parane kun sen siirtää omalle koneelle. Toisesta säikeestä: Myös png on pakattu formaatti ja senkin laatu huononee aina tallennettaessa, kokeile jollain kuvalla. Avaa ja tallenna uudella nimellä. Toista se vaikkapa 20 kertaa. No, huononiko. Ainoastaan vektorigrafiikka ei huonone. CorelDrawlla tiedostomuoto CDR. Corelia minun käsittääkseni hyvin usea laatija käyttää, minulla on Freehand käytössä.

Noihin ei normikäyttäjillä ole kynsiä. Netissä on monia online-palveluja joilla voit muuttaa kuvaformaattia, esim https://www.youtube.com/watch?v=Q6u_bVcemiQ. Tuo muuntaa pedarin pingiksi. Ei muuta kuin kuukkeliin pdf to png tai johonkin muuhun formaattiin.
57. Jukkis3.10.2017 klo 12:57
Tuli väärää tietoa. Png on pakattu häviöttömästi, tallennettaessa ei muutu yhtään. Olisit itse kokeillut 20 kertaa, ei huonone.
58. huhu3.10.2017 klo 13:13
OK.
59. Tapio3.10.2017 klo 13:28
Kokeilin vielä uudestaan zanmarin kuvaa. Windows-koneella sain tietää kuvan koon, joka 3000 × 2021.

Piirrosojelmalle max koko on 2800 ja laitoin sen leveydeksi. Skaalasin kuvan sormilla maksimikokoiseksi. Lopputulos hyvä - voittaa ainakin paperiversion ja tulosteen. Lopputulos on hieman huonompi kuin 38:ssa linkitetyssä kuvassa, mutta ei merkittävästi.


Jos siis on tilannut IS-digilehden varmin tapa saada selvää ristikosta on ratkoa sitä digitaalisesti.


Toi zanmarin käyttö on kankeaa, joten toiveissa olisi löytää Android-sovellus Pdf > png, sillä jpg-muunnokseen en ole ihan tyytyväinen. Toki jos tietäisin, minkä kokoinen on syötettävä kuva, tilanne voisi olla parempi.
60. Tapio3.10.2017 klo 14:07
Ongelmana piirrosohjelmassa se, että jos kuvakoko on kovin iso, voi käsitellä vain yhtä kuvaa kerrallaan. 1500×1194 voi ladata monta kuvaa samaan tiedostoon. Oikeastaan tuo on optimikoko.
61. Tapio3.10.2017 klo 14:31
Toimiva kompromissi on 1500×2000. Kuvan laatu riittävä, mutta kuvia voi pinota. Täytyy vain lähettää zamzarille kerralla kaikki käännettävät tiedostot tai ainakin isommissa erissä.
62. ++juh3.10.2017 klo 15:14
Lainaus: 59. Tapio 3.10.2017 klo 13:28
"- - toiveissa olisi löytää Android-sovellus Pdf > png, sillä jpg-muunnokseen en ole ihan tyytyväinen."

Mikset käytä sitä X2IMG-sovellustasi? Asetuksista vain
"Output format": png
"Output image scaling": tarvittaessa isommaksi
63. Tapio3.10.2017 klo 15:55
En tajunnut tota. Kiitti. Nyt taisi löytyä sopivin konversio.
64. Tapio5.10.2017 klo 13:30
Sinänsä 1280×800 vakiokoko pitäisi riittää, sillä tuo vastaa suurin piirtein sanomalehtipaperille painetun ristikon tasoa - jos tarvitaan suurempaa pikselimäärää, ristikossa on paperille painettuna liian pieniä yksityiskohtia
65. Tapio6.10.2017 klo 14:52
Ratkoin äsken Passeli Pelikaanin näyteristikon, jonka voin ehkä joskus näyttää. Kuvan toin 1194×1500 kuva-alalle. Meinasin tulostaa, mutta oli kivempi katsella hyvälaatuista kuvaa. AInoa hankaluus oli zoomaus ja kuvan siirtely, sillä kuva kääntyi välillä poikittain ja jopa väärin päin. Olisi kiva, jos joku muukin kokeilisi ja kertoisi omia kokemuksiaan.
66. ++juh6.10.2017 klo 16:12
Preferences > Rotate Canvas
67. Tapio6.10.2017 klo 16:47
Kiitti. Otin pois käytöstä kuvan pyörityksen ja helpottaa jatkossa kun kuva ei tahattomasti pyöri. Täytyy tutustua näemmä tarkemmin ominaisuuksiin. Kuvan pyöritys ihan kiva tavanomaisessa piirtelyssä, mutta haitallinen rarkonnassa. No ny Autodesk on joka suheessa mitä mainioin väline ratkoa ristikoita tabletilla.
68. Tapio6.10.2017 klo 16:59
Taktiikkani on se, että yhteen luonnokseen otan enintään kolme kuvaa. Jokainen kuva lukitaan ja jokaisen kuvan päälle editorikerros, jossa on teksti. Ylimmäksi tyhjä lukittu kerros, johon siirrytään väliaikaisesti poistuttaessa - mihinkään tekstiin ei tule turhia viivoja tai vääriä kumituksia.
69. Tapio6.10.2017 klo 21:48
Kuvakaappaus
http://aijaa.com/5TJT25

Kirjoitus vielä 5-6-vuotiaan tasolla, muuta eipä haittaa
70. Tapio6.10.2017 klo 22:38
Onpa tullut nyt kaksi tehtävää ratkottua ja tykkään kovasti. Edut:

* näppärä koko - kivempi kuin paperi (paitsi ehkä silloin kun on kokoaukeamaristikko)
* kuvista saa selvää (ja värit oikein), jos otettu digilehdestä tai käytetty netin ilmaisristikoita
* kumi on aina saatavilla eikä ole tippunut esim. sohvan alle
* nettiavut saatavilla nopeasti (pitää vain ensin osata poistua ohjelmasta vetämättä ylimääräisiä viivoja)
* ristikoita voi napata netistä missä vaan tai niitä voi ladata valmiiksi riittävästi

Olen yrittänyt vähän houkutella kokeilemaan, mutta muilla innostusta ei liiemmin ole ollut.
71. Tapio7.10.2017 klo 09:13
Muutama asia unohtui
* tabletti on tukevampi kuin lehti. Jos lehteä ratkoo nojatuolissa sylissä, pitää laittaa alle tukilehtiä
* tabletti ei joka hetki vaadi kahta kättä, sillä rakensin wifiaseman paketista tukevan telineen, jonka voi laitaa mahan päälle, joten ristkon ratkomiseen riittää yleensä yksi käsi - vasenta kättä tarvitsen vain zoomaamiseen ja kuvan siirtelyyn (toki usein tuen hieman telinettä vasemmalla kädellä)
* jos tarvitsee muistiinpanoja, voi ottaa niitä varten uusia kerroksia
* kerroksissa voi tehdä jostakin alueesta kokeiluversioita
* aukioristikon näkee tarvittaessa kokonaisena ratkottaessa ristikkoa nojatuolissa (tabletti sattaa olla aukeamaristikoissa jopa merkittävästi lehteaä parempi tästä syystä - jos aukeamaristikkoa ei saa kokonaisena, tulee ylimääräistä askartelua) - täytyy joskus kokeilla
72. Tapio8.10.2017 klo 13:19
Pertti Oskalan piilikset toimivat paremmin paperiversioina, sillä vihjeitä ja ristikkoa ei saa mukavan kokoisena esille, koska vihjeet vievät niin paljon tilaa. Käytännössä paljon zoomausta ja/tai siirtelyä.

Ratkon moniväriset ristikot aina kun mahdollista tabletilla, mutta mustavalkoiset yleensä printattuna.
73. Tapio10.10.2017 klo 08:22
Kokeilin aukeamaristikkoa
http://sanaris.fi/wordpress/images/tekijat/piirtaj at/reima_makinen_esimerkkiristikko.pdf

Toimii varsin hyvin. Ratkonnan ainoa haaste - minulle itse asiassa mieluinen - on saada suhteellisen siistiä kirjoitusta. Kyse vähän samasta asiasta kuin opettelisi ajamaan polkupyörällä tai kirjoittamaan vasemmalla kädellä. Kirjaimet pitää piirtää mahdollisimman nopeasti - nopeammin kuin paperille, mikäli tarkoitus on saada edes kohtuullisen hyvä lopputulos. Vaatii harjoittelua, mutta jälki kyllä paranee koko ajan.
74. Tapio11.10.2017 klo 13:15
Jos aukeamaristikko on kahdessa osassa, alimpaa kerrokseen voi laittaa vasemmanpuoleisen sivun ja toiseen kerrokseen oikeanpuoleisen sivun (kolmas kerros ratkontaa varten).
75. Tapio15.10.2017 klo 14:12
Huomasin, että piiliksessä vähän kellastuneella sanomalehtipaperilla lyijykynä näkyy huonosti. Tuli skannattua muutama piilis. Alla esimerkki.
http://aijaa.com/H75r2R
76. Eki15.10.2017 klo 14:19
Yksi tavuviiva on kadonnut painettaessa. Alkoholivihjeestä.
77. Tapio15.10.2017 klo 16:40
ja viimeinen sana kai pitäisi olla "Suomeen" eikä "Suomen". Ehkä jatkossa pitää laittaa mahdolliset virheet Sanariksen palautelomakkeen kautta eikä julkisesti.
78. Tapio15.10.2017 klo 18:08
Kokeilin ristikkoarkiston yhtä Metro-lehden ristikkoa - ei kaivannut skaalaamista eikä zoomaamista (kuvakoko 1200×1500). Oli kivempi ratkoa piirrosohjelmalla kuin ristikkoarkiston html-ohjelmoidulla sivulla.
79. Tapio16.10.2017 klo 17:05
https://drive.google.com/file/d/0B9YpwvMo6OrReXJzZ XR2Z2tDSW8/view?usp=drivesdk

Tuo on eräs netistä löytyvä ilmaisristikko. Olisi kiva, jos joku voisi näyttää, miten on onnistunut. ++juh kohdalla vaikuttaa siltä, että hän on asentanut kertomani ohjelmat, koska tiesi niistä asioita, joita en itse huomannut. Kiitos ++juh ja Ari, jotka auttoivat toimivan ratkaisun löytymisessä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *