KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKON LAATIMINEN TIETOKONEELLA

9301. Ristikon laatiminen tietokoneella

Taijariihi9.6.2017 klo 21:15
Moi! Olen laatinut sanaristikoita sivutyönäni noin 7 vuotta. Käsityönä. Haluaisin kehittyä tässä asiassa.

Mitä ohjelmaa te muut laatijat, jotka teette noita tietokoneella, käytätte?

Ja entä ne kuvat, jotta saan sinne ne itse piirtämäni? Piirtopöytä pitäisi varmaankin hankkia. Millainen on hyvä? Tai sitten mikäli piirtää käsin ja skannaa, on varmasti oltava aivan huippuskanneri. Joskus kokeilin omallani eikä kelvannut firmalle laatu alkuunkaan. Millainen se hyvä on?
2. Jukkis9.6.2017 klo 22:36
Sillä välin kun odottelet, josko joku laatija vastaisi, kannattaa tuohon ylös vasemmalle laatikkoon kirjoittaa sana "tietokone" ja painaa "Hae".

Tai voinhan minäkin sen sinne kirjoittaa: http://www.sanaristikot.net/?q=tietokone
3. ensio10.6.2017 klo 09:00
Hyvä Taijariihi, jos kysyin asiaa tosissasi niin tässä lyhyesti.
Hanki piirrosohjelma Corel ja tutustu siihen. Sillä voi tehdä ihmeitä.
Ja skanneri omia piirtämiä kuvia varten. Ja hyvä kynä ja paperia.
Johon piirrät kuvan ja skannaat sen koneeseen. Voit tehdä esim.
kuvasto kansion. Ja niitä voi Corelilla värittääkin.
Ja tietysti pdf:n teko-ohjelma. Ja kun sinulla on sähköposti ja
ostaja niin lähetät ristikon hänelle.
4. Jari A.11.6.2017 klo 00:01
Vaikea uskoa, että kuvien laatu olisi skannerista kiinni. Halvinkin monitoimilaite tekee kopioita, joita on vaikea erottaa alkuperäisestä, kunhan asetuksista on säädetty "paras laatu". Ja kun piirtää kuvat riittävän suureen kokoon, ei skannaustarkkuuskaan ole mitenkään ratkaiseva.

Edellä mainittu Corel Draw on paljon enemmän kuin vain "piirrosohjelma". Se on todellakin erinomainen työkalu ristikoitten toteuttamiseen. Kuvat ja tekstit saa sijoitetuiksi juuri niin kuin haluaa. Corel Draw tallentaa myös PDF-muotoon, joten siihen ei erillistä ohjelmaa tarvita. Harmi vain, että uusista Corelin versioista saa pulittaa sievoiset rahat. Vanhemmat versiot olisivat myös helppokäyttöisempiä, luulisin. Minulla esim. on Corel 9, joka on lähes 20 vuoden iästään huolimatta, tai ehkä juuri siksi, erinomaisen kätevä.
5. ensio11.6.2017 klo 11:05
Ilman mitään tuote mainontaa tässä on tuo corel.

-http://www.corel.com/en/
6. ++juh11.6.2017 klo 14:04
Corel Draw ei ole yhtään enempää kuin piirto-ohjelma. Sillä voi tehdä vain sitä, mitä piirto-ohjelmilla voi tehdä. Maksullisten ohjelmien sijaan kannattaa käyttää vapaita ("free as in freedom") ohjelmia, jotka yleensä ovat ilmaisiakin ("free as in free beer").

Inkscape – piirto-ohjelma (vektorigrafiikkaohjelma) – soveltuu ristikon toteuttamiseen siinä missä kalliit Adobe Illustrator tai Corel Draw.
https://inkscape.org/en/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Inkscape
http://write.flossmanuals.net/inkscape-suomeksi/in kscape-ohje/

GIMP – kuvankäsittelyohjelma (rasterikuvien muokkaamiseen) – kalliin Adobe Photoshopin tai Corel PHOTO-PAINTin (Corel Draw'n kylkiäinen) sijaan.
https://www.gimp.org/
https://fi.wikipedia.org/wiki/GIMP

Grafiikkaohjelmat ylsivät jo kauan sitten tavallisen ihmisen – luultavasti ammattigraafikonkin – tarpeisiin nähden tasolle, jolloin ei ole enää tarvetta hankkia uutta versiota. Niinpä Adobe alkoi myymisen sijaan vuokrata ohjelmalisenssejä ja veloittaa Illustratorista 25 €/kk – Photoshopista saman verran.
7. Jari A.11.6.2017 klo 17:15
No niin, odotinkin, että kun on tarpeeksi puhuttu pötyä, esiin astuu joku joka oikeasti tietää asioista.

Joka tapauksessa kaikissa ohjelmissa on aika lailla opettelemista ensin alkuun. Minulla Inkscapen käyttö ristikoihin tyssäsi siihen, etten keksinyt, miten sillä tehdään ruudukko. Kun etsin suomenkielisestä ohjeesta hakusanalla "ruudukko", tuo ehdotti: "luo sivu 'ruudukko' tähän wikiin".
8. ensio11.6.2017 klo 17:24
Corel on siitä helppo, että ruudukko syntyy mitään ajattelematta.
No, tosi on, ettei sitä yhdellä ristikko palkkiolla maksa. Mutta
mainostoimiston työkalu on ja hyvä onkin.
9. ++juh11.6.2017 klo 17:42
On se Corel mahtava, kun käyttäjän ei tarvitse edes ajatella mitään, niin ohjelma tekaisee ruudukon.

Ruudukon teko Inkscapessa:
1. tee yksi ruutu, määrittele sen oikea koko (esim. 10x10 mm) ja valitse se
2. Muokkaa-valikko > Kloonaa > Luo laattaklooneja...
3. valitse Luo laattakoodeja -dialogin Symmetria-välilehdessä P1: Yksinkertainen siirto (jos se ei ole jo valittuna)
4. määritä ruutujen lukumäärä (rivit, sarakkeet)
5. klikkaa Luo-painiketta
10. ensio11.6.2017 klo 17:50
Valitse 10mm ja klikkaa vaakaan.
Valitse 10mm ja klikkaa pystyyn.

Ruudukko siina.
11. ++juh11.6.2017 klo 17:55
Jaa niin, näissä uusissa Inkscapen versioissa tulee alkuperäisen ruudun viivapaksuudeksi määritää 0, koska ohjelma panee klooniruudut täysin vierekkäin eikä ruutujen reunaviivat päällekkäin. Kun ruudukko on tehty, niin määritä vasta sitten ruutujen viivapaksuudeksi vaikka 0,2 mm, niin reunaviivat ovat päällekkäin.
12. Jari A.11.6.2017 klo 18:14
Kiitos, ++juh, tuohan kävi kätevästi. Nyt saatankin jatkaa Inkscapeen perehtymistä. Ehkä en kohta tarvitse Corelia. Gimpistä en oikein tykkää, mutta olen kokeillut kiintoisaa ilmaisohjelmaa Paint.net.
13. ensio11.6.2017 klo 18:39
++juh mitä tapahtuu, kun vihje ruutu on kaksi. Jääkö viiva väliin vai saako se pois?
14. ensio11.6.2017 klo 19:08
Corelissa on pyyhekumi sitä varten.
15. ++juh11.6.2017 klo 19:15
Jaa jos vihjealueen koko on kaksi (tai isompi)?

Valitaan kaikki vihjealueen ruudut ja poistetaan ne. Tai jos vihjeruutujen halutaan olevan värillisiä, niin valitaan kaikki vihjealueen ruudut ja yhdistetään ne (ctrl ++). Kummassakin tapauksessa ruutujen välillä olevat viivat katoavat.

Tai valitaan vaikka kaikki ristikon vihjeruudut ja joko poistetaan tai yhdistetään ne.
16. ++juh11.6.2017 klo 19:47
ensio, asensin Corel Draw X7:n demoversion (englanninkielinen, olen sen joskus imuroinut Corelin sivuilta) ja yritin luoda ruudukon noilla selkeillä ohjeillasi, mutta ei synny yhtään mitään. Ei ruudun ruutua. Syy on varmaan siinä, että en osaa olla ajattelematta yhtään mitään.

Mistä pitäisi valita 10 mm? Mistä pitäisi klikata vaakaan tai pystyyn? Ei mutta nythän minä taas ajattelen...
17. Sepeteus11.6.2017 klo 20:02
Laadin kryptoja Corel X3:n avulla ja siinä on tosi helppo ruudukon teko, vasemman reunan pystyvalikosta valitsee ruudukon ja määrittää siihen koon, esim. 18 x 23 ruutua, niin se onnistuu hiirellä rajaamalla vaikka mihin kokoon.
Ruutuja voi yhdistää rajaustyökalun näennäissegmentin poistotyökalulla.
18. ensio12.6.2017 klo 07:58
++juh kun noin kauniisti pyydät, niin sanon mistä löytyy....
Katso Corelin ylälaidasta Arrange ja klikkaa se auki. Tulee transformations pane hiiri siihen kohtaan, mitä näet?

Tee suora viiva vasemmalla olevasta valikoimasta, jossa on kynän kuva. ja kopio.
19. h.lavonius19.6.2017 klo 13:28
Inkscapella saa ristikkopohjan tehtyä hyvinkin helposti myös seuraavasti:
Tiedosto > Asiakirjan ominaisuudet > Ruudukot-välilehdestä 'Suorakulmainen ruudukko' (lienee oletuksena) > Uusi. Piirtoalustalle pitäisi syntymän perinteisen ruutupaperin näköinen sininen apuviivaruudukko. Välistys-bokseihin haluttu ruutukoko esim. milleinä.
Suora viiva- ja tarttumistyökalujen avulla saa tuolle pohjalle piirrettyä suoran viivan, jonka päät tarttuvat itsestään lähimpään apuruudukon risteyskohtaan. Jos vinksahtaa vinoon tai turhan pitkäksi, päästä kiinni ja oikaisu linjaan ja oikeaan mittaan.
Täyttö ja reuna –työkalun Viivan tyyli-välilehdestä haluttu viivan paksuus sekä valinta kohtaan ’neliö pääty’, niin tulevan ruudukon kulmista tulee terävät. Lisää viivoja saa kopioimalla tai monistamalla. Ja kun esim. vaakasuoria viivoja on kylliksi, pystyviivat saa helposti vaikkapa kopioimalla yhden vaakaviivan, kiertämällä sitä ja toistamalla samat virh… eikun vaiheet kuin vaakaviivojen kanssa.
Sitten kun ylipitkät ja harhaan karanneet viivat on saatu vedetyksi ruotuun, pitäisi piirtoalustalla oleman siisti tasareunainen ruudukko. Lopuksi vielä haluttaessa suorakulmiotyökalulla sopivan paksuinen raami koko komeuden ympärille.
20. iso S20.6.2017 klo 15:37
Piirtämiseen erikoistuneilla työkaluilla ruudukon piirtäminen näyttää asiaa kokeilematta olevan erikoista salatiedettä. Itse käytän Exceliä (huom: en tee julkaisuvalmista jälkeä, vain laadintapohjan ja siihen käsin mallin kuvittajalle). Ruudukkopohja syntyy mielestäni varsin helposti arvattavalla tavalla näin:

1. Valitse mikä tahansa sarake ja määrittele rivin korkeus. Minä käytän arvoa 28.
2. Valitse mikä tahansa rivi ja määrittele sarakkeen leveys. Käytän arvoa 4,57.
3. Maalaa hiirellä haluamasi ristikon kokoinen alue.
4. Klikkaile Muotoile - Muotoile soluja.
5. Valitse viivan tyyliksi ohut yhtenäinen viiva ja klikkaa Sisäreuna.
6. Valitse viivan tyyliksi paksumpi yhtenäinen viiva ja klikkaa Ulkoreuna.
7. Klikkaa OK.

Ruudukko on valmis. Tämän kun tallettaa niin seuraavalla kerralla on valmis pohja käytettäväksi. Nuo 7 vaihetta tarvitsee toistaa vain jos haluttu ristikon koko muuttuu. Tämä oletettavasti pätee myös Coreliin ja kumppaneihin, eli luodun pohjan voinee tallettaa ennen kuin alkaa säveltää siihen vihjeitä.

Käyttämilläni rivin ja sarakkeen arvoilla syntyy minun tarpeisiini riittävän neliömäisiä ja sopivan kokoisia ruutuja. Arvoja voi justeerata, jos ruudun koko tai neliön tarkkuus ei miellytä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *