KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANAN SÄILÄ SAA SIVALTAA!

2803. Sanan säilä saa sivaltaa!

Sami Hämäläinen26.7.2006 klo 11:02
Arvon laatijat ja ratkojat,

Jos ei kritisointi ole vielä yleisin syy kirjoitella tänne sivustolle, niin panenpa tässä nyt korteni kekoon!

Jokainen, joka on joskus ratkonut tehtäviäni, ja joka jaksaa nähdä vaivan, saa tähän säikeeseen kritisoida vapaasti minun tuotoksiani.

Laatijaurani aikana olen saanut palautetta mielestäni aivan liian vähän, joten antakaahan sanaisten säilienne nyt heilua. Ilman kunnon läksytystä ei koskaan kehity, ja jos kehittyykin, niin mahdollisesti väärään suuntaan.

Toivoisin keskittymään siihen, mikä ristikoissani on:
a) erityisen sietämätöntä
b) verrattain ärsyttävää
c) suht kelvollista

Jos joku jostain syystä on peräti mieltynyt tehtäviini, niin saa käyttää myös kohtaa d) tämä on hyvä, tätä tyyliä älä muuta mistään hinnasta

Kritiikin oheen toivoisin myös ihan pienen esittelyn kritiikin esittäjästä, lähinnä sukupuoli ja ikä(haarukka) kiinnostavat, sekä kuinka paljon on laadinta- ja/tai ratkontakokemusta kertynyt.

Saat kertoa muutakin, ja saat jutella vaikka säästä, jos uskot siitä olevan minulle apua omien laatimusteni laatu-, miellyttävyys-, tai minkä tahansa muun tason nostamisessa.

Vilpittömästi teidän,
Sami

P.S. Jos et ole nähnyt tuotoksiani missään ja haluat tietää mistä niitä löytyy, niin laita viesti aurifera@kolumbus.fi, niin vastaan sinulle suoraan. En ole ihan varma kuinka täällä suhtaudutaan julkiseen mainostamiseen.
2. Eki26.7.2006 klo 11:10
Kyllä voit kertoa vapaasti, mistä niitä löytyy.
3. Sami26.7.2006 klo 14:16
Seura, Iltalehti ja Ilona ainakin löytyvät pienemmältäkin kiskalta. Jos ei noista saa tarpeekseen, niin laajemmin ruoskittavaa löytää vaikka Vivasta tai Seura Ristikoista.
4. RA26.7.2006 klo 21:51
Ovatko kaikki Iltalehden viikolla olevat ja viikonvaihteen liitteessä olevat "helppo ristikko" ja "vaikea ristikko" sinun laatimiasi?

Niissä ei ole laatijanimeä.
5. Eki26.7.2006 klo 21:55
Jos Sami ei ole nyt kuulolla, niin kerron, että Karikkoristikot tulevat toisesta paikasta eli ovat Vaalamon porukan laatimia, Samin ristikoissa lukee aina kyljessä Aurifera.
6. Jaska26.7.2006 klo 23:20
Joskus muistelen ratkoneeni Auriferan ristikkoja, olisiko sitten ollut Iltalehti. Niistä ei valitettavasti muistu mieleen mitään, joten eivät liene olleet koviksia? Mikä noissa Seuran ja Seura Ristikkojen ristikoissa on keskim. vaikeusluokka skaalalla 1-5 ja mitä lehdet maksavat irtonumeroina? Tai hei, näenhän hinnat itsekin huomenna lehtipisteessä. Jos niissä on vain pehmiksiä, taitaa jäädä ostamatta.
7. JPQ26.7.2006 klo 23:36
Piti oikein katsoa mikä VIVA on.
8. JPQ26.7.2006 klo 23:45
No eniten silmään pisti eräs seuran ristikot lehti jossa tosin en enään muista mitkä kaikki oli S.Hoon tekemiä olikohan ainakin kolmessa jollei jopa viidessä sama sana jotenkin tylsää minusta vaikka laatijat eroaisivatkin osan tehtävien kesken. Mutta usein toistuvat samat sanat vaikkei olisikaan "mustalla listalla" (kuten ATTA) olevia sanoja niin silti.
9. Libero27.7.2006 klo 00:53
Olet tuttu Seura Ristikoista. :) Ainakin niissä numeroissa, joita olen ratkonut, ristikoitasi on ollut runsaasti. Tässä kotosalla on joitakin tallessa, joten kommentoin niitä.

Omia sanojasi käyttääkseni erityisen sietämätöntä on se, että kuvavihjeet ovat melko usein pieniä, mustia ja epäselviä. Esimerkiksi Matkan varrella -ristikossa (numero 3/2005) ratkaisusanaksi tulee HALIA, mutta vihjekuva voisi esittää melkein mitä tahansa. Hei me shopataan -ristikossa (1/2005) tunnistan Ihaan juuri ja juuri piirrosvihjeestä, kun ratkaisusana antaa viitteitä siihen suuntaan. Tosin koetan ottaa huomioon huokoisen paperilajin, joka vaatii kuvallisilta vihjeiltä melkoista pelkistystä. Ehkä kokomustat kuvat ovat tästä syystä vallalla.

Verrattain ärsyttävää -kategoriaan voisin listata liian usein toistuvat samat kuvavihjeet. Mieleen ovat jääneet setelitukkuja kanniskeleva mies, aurinkolasipäinen mies ja eräs otus, joka tuntuu yhtenään tulevan lattianrajassa olevasta kolosta.

Se on ihan matti! -ristikossa (4/2005) oudoksun sitä, että kolme eri vihjettä toistuu 2-3 kertaa. Vihje MAATA on kolmesti, kaksi kertaa samassa vihjeruudussa alekkain. Samoin vihje IHOLLA on kahdesti samassa vihjeruudussa vierekkäin. Juomalasia esittävä piirrosvihje on kaksi kertaa sellaisenaan ja kolmannen kerran lisävihjeenään -1.

Suht kelvollista -kohdan hyppään yli ja jatkan suoraan kohtaan d).

Sanalliset vihjeet ovat lyhyitä, nasevia ja enimmäkseen hyviä. Huonoin näkemäni vihje on Matkan varrella -ristikossa KV. LIIKE, josta ratkaisusanaksi tulee PELASTUSARMEIJA. Kysymys- ja huutomerkkejä vihjeissä on harvoin ja harkiten. Toistaiseksi ainoa (!) fakkisana, jonka olen ristikoistasi bongannut, on HOSA. Sille oli kuitenkin mukava vihje ENNEN PALOKUNTAA. Pääkuvista tulevat ratkaisulauseet ovat asiallisia ja johdonmukaisia.

Vaikka nimiä esiintyy kohtalaisen runsaasti ratkaisusanoina, niin itse en lue sitä viaksi. Nimien vastapainoksi muut ovat järjestään kunnon sanoja, kuten kalmukki, rinkeli, pontti, kaunosielu, ketara, murena, penätä, seinämä ja vaikkapa raihnas. On fiksua, ettet näytä ollenkaan tarvitsevan alatyylisiä sanoja ja käytät kiitettävästi myös ä- ja ö-kirjaimisia sanoja.

Erikseen haluan mainita erään sokkokrypton (3/2005) ja Viisas metsän asukas -krypton (4/2005). Ulkoasultaan ne ovat tavattoman harmonisia ja sanastoltaan tavattoman hyviä. Joukossa ovat muun muassa kotkata, vaskata, hännystely, hyydepato, tyllerö, hätäapu, tremolo ja körmy.

Esimerkkini sattuvat kaikki olemaan viime vuodelta, mutta ratkoin laatimiasi ristikoita jo sitä aiemminkin.
10. Sami27.7.2006 klo 01:01
Jaska: jos olet yksinomaan ns. kovisten ystävä niin todennäköisesti lehdet eivät ole sinulle mieleen. Omien tuotosteni osalta tiedustelemasi vaikeusluokka on molemmissa lehdissä arvatakseni 1-3. Siis jos vitosluokka on se kovispää.
11. iso S27.7.2006 klo 08:47
Omien hajanaisten mielikuvien pohjalta en pysty arvostelemaan, mutta sattumalta olen joutumassa lähiaikoina Seuran vaikutuspiiriin. Ehkä palaan asiaan sitten kun tuoreita havaintoja kertyy ja aihetta ilmenee.

Tieteessä taidetaan puhua metatutkimuksesta silloin kun etsitään parempaa totuutta tutkimalla jo tehtyjä tutkimuksia. Niinpä teen tässä pienen meta-arvostelun lähinnä Liberon kommentin pohjalta.

Kuvien laatu on ratkontakokemuksen kannalta melko keskeinen tekijä. Meitä on kaikenlaisia tihrusilmiä, joten selkeyden merkitystä on vaikea korostaa liikaa. Painotekniikan rajoitukset pitää ottaa huomioon ja välttää sellaista minkä huomaa johtavan vaikeasti hahmotettavaan tulokseen. Onhan mystinen kuvavihje tietysti yksi keino hakea vaikeusastetta mutta mielestäni se on sieltä huonommasta päästä.

Koneella valmiina olevia kuvia käyttäessä on erityinen kiusaus "lehdottaa" eli käyttää samaa kuvaa merkitsemän milloin mitäkin. Satunnaisia ratkojia tämä ei haittaa niin kauan kuin kuvalla ja ratkaisusanalla on selkeä yhteys. Vakituisia ratkojia tämä voi alkaa hiertää, heitä ehkä jopa vielä enemmän kuin satunnaisia silloin kun yhteys alkaa olla kaukaa haettu. Silloin tulee tunne että laatija on ollut laiska ja käyttänyt vakiokuvaansa kun ei ole viitsinyt etsiä tai tehdä paremmin sopivaa. Tästä vihjeiden selkeydestä sinun tapauksessasi en voi tietenkään sanoa juuta enkä jaata, koska lähdemateriaalini ei siihen puuttunut. Kyseessä on siis yleinen huomio ja turha varoitus asiasta mikä ei liene uusi eikä yllättävä. Turha siksi että viisas ei neuvoja tarvitse ja hölmö ei niitä noudata :-(

Saman vihjeen toistuminen, oli sitten kuva tai sanallinen, on kaksipiippuinen juttu. Jotkut ärsyyntyvät, jotkut tykkäävät. Ehkä pahinta on se jos yksi vihje toistuu 2-3 kertaa. Jos se toistuisi kymmenkunta kertaa niin silloin ristikko muuttuisi teemaristikoksi, mikä on arvostettu! Samoin jos ainakin 3-4 vihjettä toistuisi 2-3 kertaa niin kyseessä olisi jonkinlainen teema: näyttämällä osoitetaan että sama vihje voidaan tulkita usealla tavalla. Olennaista on tässäkin se että kukin tulkinta on selkeä ja perusteltu. Jos erityiskieroja kaukaa haettuja vihjeitä pitää tehdä niin mieluummin yksittäiskappaleina, kiitos!

Liberon poimiman esimerkkisanaston perusteella vaikuttaa siltä että yritystä tosiaan on. Et tyydy tavanomaiseen, mutta et silti sorru omituiseen ja ihmeellisiä erikoistietoja vaativaan. Ratkoja saa vaihtelevaa sanastoa ja sen tunteen että laatija on hikoillut, mikä on sille ihan oikein, ettäs kehtaa tuottaa ongelmia.

Sanastosta ihmettelen miksi hosa on fakki ja paha, jos kalmukki, kotkata, vaskata, hyydepato ja tremolo eivät ole. Kotkaaminen, vaskaaminen ja tremolo ainakin ovat fakkeja sanan yleisessä merkityksessä, ja nuo kaikki siinä mielessä että ne eivät välttämättä ole tuttuja kärttyisän kansan vahvalle enemmistölle. Hosa on tietysti ristikkomielessä näistä eniten fakki koska ratkojat tarvitsevat sitä useammin ristikoissa kuin oikeassa elämässä.

Hosan vihje vaatisi minusta huuto- tai kysymysmerkkiä. Ei se ollut sammutusvälineenä esimerkiksi asuntopaloissa aikana jolloin palokuntia ei vielä ollut, ja laajan kulon hallinnassa sitä käytetään luullakseni edelleen silloinkin kun palokunta on jo paikalla. Oma kokemus alalta on tosin niinkin kaukaa kuin vuodelta 1970 eikä palokuntaa edes kutsuttu paikalle - "hosuminen" ja käsin kannettu vesi riitti (intin ampumaleiri kuivan hellejakson aikana, kun aika moni kranaatti sai aikaan maastopalon alun).
12. jupejus27.7.2006 klo 11:05
Tuo "fakkisana-käsitys" poikkeaa mulla toisella aivopuoliskolla vahvasti noiden kotkata, vaskata, hyydepato, tremolo ja jne. tyyppisten sanojen yhteydessä.

Nuohan on kaikkea muuta kuin fakkia. Ensinäkin ne esiintyvät melko harvoin puhekielessä, harvoin sanaristikoissa, ja harvoin kirjoituksissakin, mutta silti ovat erittäin päteviä suomalaisia sanoja.
Miten muuten kotkaus ilmaistaan jos ei kotkaamalla (kääntämällä, taivuttamalla, mutkaamalla, vai..ei kyllä kotkaus on tuota kaikkea) - ja samoin vaskata. Hyviä sanoja ja hyviä jopa sanaristikoihinkin kertomaan kielemme ilmaisuvoimasta.

Tosin en pidä "hosaakaan" fakkisanana, vaikka se voisi sitä olla, koska olen sanan oppinut nimen omaan sanaristikoista. Puhekielessä on hosaa kuullut kuni milloinkaan.
13. Aulikki Nenonen27.7.2006 klo 11:56
Tunnenpa jälleen olevani hyvinkin maalainen. Hosa tuntuu olevan fakkisana monien mielestä. Ei siinä kaskea tarvitse ruveta polttamaan huomatakseen hosan tarpeellisuuden. Pieni kulotuskin riittää. Jos esimerkiksi keväällä kulottaa kuivaa heinikkoa, on välttämätöntä pitää käsillä hosaa, jolla voi ohjailla tulen etenemistä. Vanha metallipiikkinen lehtiharavakin kelpaa hosaksi.
14. iso S27.7.2006 klo 12:38
jupejus: fakkisanalla on kaksi merkitystä. Toinen, se minkä olemassaolossa täällä on kiistelty, on "ristikkofakki". En tarjoa sitä tavanomaista esimerkkiä vaan sanan anas. Tällainen fakkisana esiintyy edullisen kirjainrakenteensa (ja yleensä lyhyytensä) vuoksi ristikoissa paljon useammin kuin tavanomaisessa kielenkäytössä ja on enemmistölle ristikoita ratkomattomista tuntematon.

Yleisemmässä mielessä fakkisana on termi mikä on jonkin ammattiryhmän tai muun joukon sisäisessä käytössä erittäin paljon käytetty ja kaikkien tuntema, mutta muiden ammattien tai joukkojen keskuudessa "tarpeeton" ja mahdollisesti tuntematon.

Kotkaaminen voi olla outoa jos on peukalo keskellä kämmentä estämässä vasaraan tarttumista. Vaskaaminen on tuttua huttua kullanhuuhtojille mutta käsi sydämelle: kuinka moni meistä on sitä työtä tehnyt? Hei te siellä, Tankavaaralla ohimennen tehty viiden minuutin huljuttelu ei ole työtä eikä sana välttämättä sellaisesta vielä tartu! Tremolo luontuu musiikista kiinnostuneilta mutta eivät kaikki harrasta musiikkia sen enempää kuin mitä autoradiota kuunnellessa sattuu korvaan osumaan ja silloin ei opi termejä.

Tätä tarkoitin, että hosa voi olla jossain määrin ristikkofakki. Kuten Aulikki Nenonen totesi, pelkästään Helsingin rautatieaseman kulmilla oleskelu ei synnytä täydellisestä tietoisuutta kaikesta normaalista elämänmenosta. Hosa on kuitenkin elävää todellisuutta eikä mikään Nykäsestä kaivettu ristikon pelastaja. Esille nostamani esimerkit ovat mielestäni yhtä fakkeja fakin yleisessä merkityksessä.

Kuitenkin kaikitenkin, nämä ovat "kilttejä fakkeja" ja oivallisia ristikkosanoja.
15. Libero27.7.2006 klo 16:47
Suppeaan esimerkkisanastoon valikoitui tietysti sellaisia, jotka minua jo näitä ristikoita ratkoessani ihastuttivat. Se ei varmaankaan tee täyttä oikeutta laatijalle, jonka sanavarasto vaikuttaa monipuoliselta.

iso S on oikealla asialla kysyessään, miksi poimin hosan esimerkiksi fakkisanasta ja kalmukin, hyydepadon, tremolon sekä kotkaamista ja vaskaamista ilmaisevat verbit esimerkeiksi tavattoman hyvistä ristikkosanoista. Erilaisten ihmisten kokemuksista kai tällaiset arvottavat kannanotot kumpuavat, joten ne eivät välttämättä edusta "kärttyisän kansan vahvaa enemmistöä". Kyseiset sanat joka tapauksessa sopivat erittäin hyvin siihen ristikkoatmosfääriin, jossa ne olivat.

Kullanhuuhdontaa harrastavia on tätä nykyä aika paljon, ja kullanhohtoisena harrastuksena ja kilpailulajina se ylittää usein uutiskynnyksenkin. Hyydepadot kuuluvat suomalaiseen vuodenkiertoon ja esiintyvät myös uutisissa ainakin niillä tienoin, missä jokia on. Tremolo on kieltämättä erikoissana. Kalmukki puolestaan edustaa käsitystäni yleistiedosta.

Aulikki Nenosen tavoin olen kulottanut keväisin nurmikkoa ja pitänyt tulta aisoissa, mutta hosa on kuitenkin tullut tutuksi ristikoista. Tästä syystä nimesin sen fakkisanaksi ja tarkoitin nimenomaan ristikkofakkisanaa. En pidä kuitenkaan hosaa pahana sanana, vaikken sitä vastaisuudessakaan käytä. Se oli aukeaman ristikossa ainoa sana, josta ylipäätään tuli fakkisana mieleen. Samin vihjettä pidän ilman huutomerkkiäkin hyvänä. Kaupunkioloissa ihmisiltä saattaa puuttua maalainen näppituntuma: kevään tietää viimeistään siitä tulleen, kun palokunnalla alkavat kulohälytyskiireet. Ennen kuin palokunta saapuu paikalle, ihmiset ovat jo käyttäneet kaikkia mahdollisia hosia.

Kotkaamista en vierastanut, kun olen kotkannut ja tarvittaessa kotkaan. Tästä verbistä olen jupejusin kanssa täysin samaa mieltä. Tuskin iso S:kään silti tarkoittaa, että kaikista ristikkosanoista ratkojilla tulisi olla omakohtaista kokemusta. Voihan sitä sivusta seurata, kun joku toinen kotkaa tai vaskaa tai räjäyttää hyydepatoja. Onneksi ihan kaikkea ei tarvitsekaan itse osata eikä kokea.

En nyt kuitenkaan ryhdy laadimaan toista esimerkkisanastoa, vaikka tuosta yhdestä ristikosta osuivat silmiin sellaisetkin hyvät sanat kuin livahtaa, virne, prameat ja kepuli. :)
16. Libero27.7.2006 klo 16:50
Oho! Anteeksi, että aloitin toisen kappaleen pienellä alkukirjaimella...
17. Jyrki27.7.2006 klo 17:22
Eikös "iso S" ole nimimerkkinä tautologinen: siinähän S on jo iso, joten ei kai sitä tarvitsisi erikseen mainita? ;)

Jokunen Samin ristikko on varmaankin joskus tullut ratkaistua, mutta kun itse pidän kovista pähkinöistä, niin harvemmin kuitenkin. Luultavasti sitä enemmän olen niihin tutustunut auttaessani äitiäni joidenkin ristikoiden ratkaisuissa. Mielikuva siitä on, että kuvien selkeydessä olisi tosiaan parantamisen varaa toisinaan.

Tässä säikeessä esitettyjen esimerkkien pohjalta sanasto vaikuttaa minusta aivan hyvältä, enkä olisi luokittelemassa noista yhtäkään fakkisanaksi kummallakaan iso S:n mainitsemista merkityksistä.

Fakkisanoista puhuttaessa minusta olisi hyvä, jos termiä ei kovin herkästi käytettäisi, esim. leimaamaan arkikielessä harvoin esiintyviä sanoja automaattisesti fakkisanoiksi. Minusta yleissivistykseen kuuluu tietää ja oppia uusia sanoja myös aloilta, jotka eivät itselle ole tutuimpia. Ristikoiden ratkonnalla on minusta kaksi puolta: toinen on ristikon saaminen ratkaistua tehtävänä, mutta toinen on jonkin uuden oppiminen aina silloin tällöin. Jälkimmäisen vuoksi en yleensä ole innostunut ratkomaan ristikoita, joissa sekä vihjeistys (vai pitääkö sanoa vihjeitys) ja ratkaisusanat ovat vailla löytämisen iloa, eli ristikko on sanalla sanoen lattea.

Mutta minulta ei fakkisanateemasta tässä tämän enempää, jotten eksy säikeen aiheesta eri kuidulle; paitsi sen voin todeta, että takuuvarman fakkisanan ristikkoon saa, jos siihen laittaa sanan 'fakkisana', ja vihjeeksi itseironisesti vaikka 'Ristikossa vältettävä?'. ;)

Esitettyjen esimerkkien pohjalta Samin laadintatapa näyttää minusta siis hyvältä, mutta vaikeustaso ei aivan riitä kiinnostamaan ratkoakseni.
18. kari kämäräinen27.7.2006 klo 17:59
Sami, helppojen ristikoiden laatiminen hyvillä sanoilla on yllättävän vaikeaa (jotkut tosin laatiivat niitä viisikin päivässä!) Mielestäni olet onnistunut siinä kiitettävän hyvin. Vihjeityksesikin on riittävän yksinkertaista ja simppeliä. Ristikoittesi ulkoasu on ehkä hieman aneeminen, mutta sekin on makuasia (vanhempi tyttöni ei tykkää mansikoista, nuorempi tykkää!).
19. Jaska27.7.2006 klo 21:11
Sanoin tänään vaimolle, että taidan ostaa Seura Ristikot, ja hän kysyi miksi. Selitettyäni muija totesi, että tosta kasasta se varmaan löytyy, itse oot ostanut mulle, ja ne oli melkein läpikirjoitettavia!
Löytyi n:o 2/2006! Näkyi siellä kuitenkin täyttämätön sokkokrypto, vaikeaksi luvattu. Sitä pitänee yrittää.
Se mikä pisti heti silmään, oli Samin kuuluminen "perhe-kerhoon", jonka jäseniä ovat lisäksi ainakin Toni ja Alf. Mukavaa, että laatijoiden jälkikasvukin tulee näin tutuksi (?). Valokuvat eivät ole häävejä, liekö kuvaajan vai lehden painajan vika. Esim. sitä kameralaukkua olalla en onnistunut havaitsemaan. Selvin kuva oli ristikossa Jännittävä leikki, ja se oli muutenkin Samin ristikoista paras tässä lehdessä. Muukin kuvitus on hieman haaleaa, mutta kuulemma ei ollut vaikeuksia tulkinnassa. Värilliset liput jättäisin kyllä itse pois mustavalkoisesta lehdestä. Teknisesti kaikki Samin ristikot näyttivät olevan osaavan miehen käsialaa. Rutiinia on tainnut tulla jo useiden vuosien ajalta.
Hieman kököstä "Yksi Louvren vetonaula" tuli mieleen, että suomen kielessä ei tunnetusti pitäisi olla artikkeleja, mutta puhekielessäpä on: YKS on epämääräinen ja SE määräävä artikkeli.
20. iso S27.7.2006 klo 21:11
Libero, saat anteeksi pienen alkukirjaimen. Nämä pienellä alkukirjaimella alkavat nimimerkit ovat siinä mielessä hankalia että virkkeen ja kappaleen alussa ei oikein tiedä kunnioittaisiko enemmän oikeinkirjoitussääntöjä vai nimimerkkiä tarkkamuotoisena tavaramerkkinä. Omani voi vapaasti kirjoittaa isolla tai pienellä, ei siinä ole mitään pyhää. Olen nähnyt siitä jopa englanniksi vapaasti käännetyn muunnoksen mitä en viitsi toistaa! Itsekin käytät omastasi välillä isoa ja pientä alkukirjainta.

Jyrki, nimimerkkini on kyllä tautologinen. Voisi toki ajatella että isot ässätkään eivät ole kaikki samankokoisia, joten minun on isojenkin joukossa iso. Kyseessä on kuitenkin toisenlainen symboliikka, kuten olen pari kertaa maininnut. Koko nimimerkki on etunimen anagrammi ja siitä eriytetty S kuvaa sukunimeä, mikä pitää tietysti kirjoittaa isolla. Onhan se suuri suku, suurempi kuin mikään sitä pienempi suku :-)

Jankkaamisen uhallakin väitän edelleen että mainitsemani sanat ovat yleisen tulkinnan mukaisia fakkeja, mutta kaikki fakit eivät ole mörköjä. Vaskooli on kullanhuuhtojan ammattisanastoa eikä siinä mielessä "vailla omistajaa" kuin vaikkapa sanat olla, kaunis ja korkea. Nämä sanat jokainen suht tervejärkinen suomenkielinen tuntee, vaskoolia eivät kaikki. Olkoonkin että monet sitä ovat kokeilleet ja suurehko joukko voi sitä ihan harrastaakin niin läheskään kaikki eivät.

Näitä kilttejä fakkeja on ihan suotavaa käyttää ristikon sanaston monipuolistamiseen, niitä ei tarvitse perustella "muiden suurien arvojen pelastamisella". Tällaisten sanojen oppiminen vaikkapa ristikoiden kautta on yleissivistyksen laajentumista, mikä on hyvä asia. Kokenut ratkoja seuraa sanoja toisella silmällä kuin kokematon ja on oppinut imemään niitä sieltä sun täältä. Kokemattomalle helppokin ristikko on vaikea jos siinä on paljon juuri hänelle tuntemattomia sanoja. Pienissä määrin annosteltuna kynnys ei kasva liian korkeaksi ja ajan kanssa kokematon saa kokemusta.

Visaisten ystävät saavat ihan rauhassa harrastaa liikuntaa hyppäämällä helppojen ja helpohkojen ristikoiden yli. Suuri enemmistö ratkojista puolestaan kiertää ne visaiset (yli ei pääse) joten hyvien helppojen laatija palvelee suurta ja melkoisen tyytyväistä yleisöä. Visaisten laatija onkin valinnut kivisemmän tien: niiden ystävät suhtautuvat jokaiseen vivahteeseen kovin kriittisesti. Ei niin etteikö sama laatija voisi palvella molempia ääripäitä mutta yleensä on havaittavissa selvähköä painottumista suuntaan tai toiseen.
21. jupejus27.7.2006 klo 22:06
Jottei iso S pääsisi lyömään lukkoon vielä fakki-termiä niin pikkuisen vieläkin jurnuttaisin asiasta.

Onhan "fakki" merkitys monitahoinen, vaikkakin samansuuntainen. Tyypillisimmillään fakki tarkoittanee ammattiliittoa, ammattijärjestöä tai ainakin ammattikuntaa, josta on lähtenyt leviämään sanoja, jotka tavalla tai toisella liittyvät oman ammattikunnan termistöön.

Mutta jos pysytellään ns. fakkisanoissa, jotka liittyvät sanaristikoihin, niin niiden luonteeseen minusta kuuluisi olla ristikoissa usein toistuvat, sanaristikoissa yleisesti esiintyvät mutta silti arkielämän ympyröissä varsin vieraat sanat.

Jos tuohon luetteloon alettaisiin liittää kielemme harvinaiset sanat, niin sitten fakkisanaluettelosta tulee kyllä pitkä ja sanaristikkomielessä harhaanjohtavakin.
Esim. vaskata ei taida olla tiukoin kriteerein mitenkään kullanhuuhtojienkaan 'fakkisana'. Vaskooli on huuhdontamalja ja siitä verbi vaskata. Ne on yleisessä kielenkäytössä olevat sanat. Aivan samalla tapaa kuin kirnu ja kirnuta.

Jos mentäisiin kullanhuuhdonnan fakkisanastoon, niin niihin liitäisin paremminkin sen tyyppisiä sanoja kuin isommus (isomus - kumpi virallinen muoto) tai hengetön, lutikka, täi saivare ja russaka, joilla mitataan hippujen kokoa.

Mutta isommus ei ole minusta enää sanaristikoiden fakkisana, vaikka olisikin harvinainen tai sitten mulla on vielä fakkisanasta aivan väärä käsitys - ja vielä ristikkoasioista paljon opittavaa ;)
22. RA27.7.2006 klo 22:14
Löysinpä minäkin ihan omista pinoista Samin ristikoita ja ratkoin niitä yhteen soittoon kuusi. Kyseessä oli (vanha!) Seuran Juhannusristikkoliite. Yksi ristikoista oli jonkun muun kuvittama ja loput mitä ilmeisimmin kokonaan Samin tekemiä.

Tosi hyviä perusristikoita! Monipuolinen, hyvä ja vaihtuva sanasto ja selkeät, yksinkertaiset vihjeet - kuten helpoissa kuuluu ollakin. Ei oikeasti moitteen sijaa, mutta kun nyt erikseen kysyt noita kehittämisalueita, niin hakemalla haen kaksi:

1. Jo edellä mainittu SAMA VIHJE -> SAMA RATKAISUSANA -toistuvuus. Varmaankin makuasia, mutta tuntuisi, että nimenomaan kuvavihjeiden osalta tuollainen toisto kyllästyttää, varsinkin jos ne ajoittuvat hyvin lähelle toisiaan. Kuten nyt. Samassa liitteessä oli mm. kaksi kertaa täsmälleen sama sormuksen kuva ja siitä ratkaisusana AITO.

Samassa liitteessä oli myös kaksi kertaa sanallinen vihje SAIRAALLOISIA ja siitä molemmilla kerroilla tuli ratkaisusanaksi ITARAT. Jälkimmäinen ei haitannut / en sitä edes huomannut ennen kuin oikein erikseen tarkastelin ristikoitasi ja aloinkin miettiä, että miksi sanallisten vihjeiden toisto ei tuntuisi tökkivän yhtä pahasti kuin kuvallisten.

2. Vihjeiden sijoittelu: Ainakin otoksessani oli useamman kerran hakusessa, että mistä vihjeestä olisi tarkoitus tulla sana mihinkin kohtaan. Se on ollut tuskin tahallinen tarkoituksesi, enkä ratkojana muutenkaan pidä siitä, että ristikkoja vaikeutetaan tällä kikalla.
23. happiviiksi31.7.2006 klo 16:42
Niinkuin Seura itsessäänkin, myös sen ristikot ovat tylsiä. Ja tällä tarkoitan sitä että ne ovat helppoja. Minulle helppo ja tylsä ovat synonyymejä kun puhutaan ristikoista. Eipä muuta.
24. Taata31.7.2006 klo 17:00
Seura- lehteen laatii ristikot Seppo Jokikokko. Hän seurasi
pitkäaikaista laatijaa Heikki Kalpaa. Tekivät yhteistyötä ensin
eli Kalpa laati ja Seppo piirsi.
25. Eki31.7.2006 klo 17:10
Yli puolet Seura-lehden ristikkosivuista täyttää Sami Hämäläinen ja Aurifera.
26. Taata31.7.2006 klo 17:20
Taata tarkentaa.
Ei liitettä ole joka Seuran numerossa.
27. Eki31.7.2006 klo 17:22
Seura-lehdessä on normaalisti Jokikokon aukeama ja niiden sivujen vastakkaisilla puolilla Auriferan tekemiä ristikoita.
28. Taata31.7.2006 klo 17:27
Misu vahvistaa nyt, että näin on. Jokikokko on kuitenkin edel-
leen pelissä mukana.
29. RA31.7.2006 klo 19:01
Tuas kerran, Taata, mitä ihmettä sinä (taas) vänkäät:

SAMI pyysi palautetta ristikoistaan. Ja kertoi, että niitä löytyy mm. Seura-lehdestä ja Seuran liitteistä. Ja niin löytyikin.

Eihän kukaan ole väittänyt, etteikö sieltä Seurasta löytyisi myös muiden tekemiä ristikoita. Eikä kukaan ole väittänyt, että joka Seurassa on liite. Eikä kukaan ole sanonut, etteikö Jokikokko olisi edelleen mukana.

Väitteletkös useinkin itsesi keksimien väitteiden kanssa? :-)
30. JPQ31.7.2006 klo 20:08
happiviiksi: seurasta olen samaa mieltä en sanoristikoista mitään varmaa olen enempi kryptoista kiinnostunut myös vähän piilo sanoista. ja ne helppo,ja tylsä on synonyymejä jos ovat saman ihmisen kantoja joistain tämän sorttisesta.
31. Taata31.7.2006 klo 21:10
Täällä oli joukko väärinkäsityksiä happiviiksen kirjoituksen
johdosta ja osa porukasta täällä puhui välillä aidasta ja toi-
nen puoli aidanseipäistä, mutta kuitenkaan minulla ei ole nyt
mitään anteeksi pyydettävää käsittääkseni RA:lta tällä ker-
taa, mutta varmaan kohta taas voi tulla joten voisin laittaa
parit anteeksipyynnöt vetämään etukäteen. Tuosta kerma-
ja mehujutusta en oikein ole päässyt perille, mutta ei kai
se ollut olennaista jutussa tai sitten se oli hyvinkin olennais-
ta joten täytyy taas pyytää anteeksi.
32. kp31.7.2006 klo 22:06
-Jospa minäkin pyydän joltakin anteeksi, noin etukäteen.
33. Sinikka Raumalta1.1.2008 klo 15:33
Olen toipilaana ratkoonnut Seuran-jouluristikkoa. Erittäin kovasti pidän niistä jossa on sana valmiina joita sitten ratkotaaan ristikosta.
Onko noita saatavilla muista lehdistä ?
Oikein Hyvää uutta Vuotta !
34. Jukkis1.1.2008 klo 19:00
"...niistä jossa on sana valmiina joita sitten ratkotaaan ristikosta".

Tuollaisen haluaisin minäkin nähdä, kun en millään pysty kuvittelemaan, millaisesta ristikosta on kysymys.
35. Römpsä1.1.2008 klo 19:12
Olisikohan kysymys klassisesta englantilaistyyppisestä sanaristikosta, jossa ei ole lainkaan kuvavihjeitä?
36. Matkamies1.1.2008 klo 19:45
Luulisin Sinikan tarkoittavan Puzzle tyylista ristikkoa.

eli sanat sivulla ja niitá sitten pitáá tiputella ristikkoon. Tosi harvakseltaan noita nákee, mustassa pelikanissa ilmestymisfrekvenssi taitaa olla joka toisessa numerossa?

Hyvántuulen ristikkolehdissakin muistelisin niitá náhneeni.

eli kyl noita on mutta ei páátuotteena...
37. pohojalaanen19.6.2008 klo 18:18
Jokikokolle tiedoksi : Tuuri ei ole Ähtärissä vaan Töysässä !
38. Olavi Kivalo19.6.2008 klo 20:50
Mitä yhteistä Jokikokolla ja juhannuskokolla? Edellisen rsitikot ovat parhaimmillaan jälkimmäisessä.
39. Henry Haapalainen20.6.2008 klo 01:18
Olaville. Onkohan tuommoinen ilkeily tarpeellista? Mutta jos omalla nimellään kirjoittaa, ei tuossa sinänsä mitään tuomittavaa ole.

Seppo Jokikokko on pitkän linjan laatija, ja hänen ristikoillaan on paljon ystäviä ikääntyneemmän väestön keskuudessa. En minäkään hänen ristikoittensa ulkoasusta pidä, ja sen olen hänelle kasvotusten kertonut.
40. Anu Suna20.6.2008 klo 14:52
JOS omalla nimellä kirjoittaa... :-)
41. ?20.6.2008 klo 15:04
Henry Haapalainen: Onkohan tuommoinen ilkeily tarpeellista? Mutta jos omalla nimellään kirjoittaa, ei tuossa sinänsä mitään tuomittavaa ole.

Henry Haapalainen: "Vuokilan porukka on käsittämättömän kateellista, ilkeämielistä ja tietämätöntä."
42. ?20.6.2008 klo 15:19
Jos omalla nimellä kirjoittaa, niin...
Ja kyllä kritiikkiä pitää kestää...
43. Henry21.6.2008 klo 01:41
Siis onko Olavi Kivalokin Sakke Vuokilan nimimerkki? Se oli yllätys. Nimimerkin kirjoittamana Seppo Jokikokkoa koskeva teksti muuttuu rikolliseksi teoksi, josta tuomioistuimen on pakko määrätä rangaistus.

Hyvä Olavi Kivalo, kertoisitko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi, että voin varmistua henkilöllisyydestäsi. Voit lähettää tiedon myös sähköpostina osoitteeseen kirppu@kolumbus.fi.
44. turutar21.6.2008 klo 01:53
Jos jonkun ristikon laatijan tuotosten arvosteleminen on rangaistava teko, eikö myös osaa HS:n ristikkosäikeisiin kirjoittajista olisi myös syytettävä?
45. Henry21.6.2008 klo 01:54
Toivottavasti epäilin turhaan. Netistä löytyi, että eräs Olavi Kivalo harrastaa sanojen kanssa leikittelyä, ja on laatinut ainakin yhden ristikon.

Silti kaipaan edelleen varmistusta.
46. RA21.6.2008 klo 02:07
Tietojeni mukaan Olavi Kivalo on nimimerkki ja hän on sen jossakin yhteydessä täällä kertonutkin. Olavi Kivalo kertoi - jos oikein muistan - että otti tuon nimimerkin erottaakseen tieteelliset julkaisunsa ja nämä muut "sanoittelunsa" toisistaan.

Tieteelliset julkaisunsa?? Jo tuosta tulee mieleen, ettei taida olla Vuokilan Sakke. Paitsi tietysti, jos ajatellaan, että Sakke on noin fiksu, että on rakentanut noin monimutkaisen kuvion saadakseen kirjoitella nimimerkillä Olavi Kivalo. JA laskeskella tuolla Muissa aiheissa Pähkinöitä, joita kukaan tavallinen ihminen ei osaa laskea.

Kaiken kaikkiaan: Minusta on erikoista, että joitakin ihmisiä, laatijoita, ristikoita, ratkojia, nimimerkkejä jne. tuntuu saavan joidenkin kirjoittajien mielestä (tarkoitan mm. sinua Henry) arvostella vaikka kuinka rumin sanoin. Ja joitakin toisia ei. Edes puolella sanalla.

Ei kauheasti "uskalla" / tee mieli tänne mitään kirjoittaa, kun kuittia tulee silloinkin, kun on omasta mielestään ollut suht asiallinen ja asiassa pysynyt.
47. Henry21.6.2008 klo 02:08
Turuttarelle: Hyvä kysymys. Laki sanoo, että nimimerkin suojassa ei ole lupa arvostella negatiivisesti nimeltä mainittua tai muuten tunnistettavaa henkilöä tai yritystä. Arvostelun kohteeksi joutuneesta riippuu sitten se, haluaako hän/se viedä asian tuomioistuimeen.

Nimimerkein kirjoittelu on huonoa kehitystä. Jos ei uskalla kirjoittaa omalla nimellään, pitäisi jättää kirjoittamatta.
48. RA (Riitta Asikainen)21.6.2008 klo 02:36
Henry, tuoko se YDINKYSYMYS - siis - on?

[Anteeksi, jos toistan, en ole lukenut vuosien takaisia keskusteluja tästä aiheesta.]

Jos käytät nimimerkkiä, et saa sanoa (mitään?) kielteistä.
Jos kirjoitat omalla nimelläsi, saat haukkua vaikka pystyyn?

** Aika vaikeaksi tulee sanaristikoista keskustelu, JOS nimimerkeillä kirjoittavat eivät saa sanoa mielipiteitään ratkomistaan ristikoista muulloin kuin silloin, kun on pelkkää kiitosta sanottavana.

** Toisaalta tästä pelkän kiitoksen annostakin on tullut pulmia. Aika äkkiä muutama nimimerkki huolestuu moisista hymistyksistä.

Johtopäätös? Täällä saa haukkua omalla nimellä!! Ei muuta.
49. turutar21.6.2008 klo 02:38
Hyvästit sitten vaan tällekin sivustolle? Harvahan täällä kirjoittelee omalla nimellään, mutta nimimerkkien takana olevien henkilöllisyys paljastuu kyllä useimmiten ennemmin tai myöhemmin. No, kannattaisiko vaan reilusti käyttää omaa nimeään lähettäjänä? Ei minun mielestäni, koska luullakseni täälläkin liikkuu ihmisiä, joiden intresseissä on jonkinlainen hyötyminen toisten ihmisten henkilöllisyyden kustannuksella.
50. turutar21.6.2008 klo 02:41
Ai niin, unohtui sanoa, että teitä miehiähän ne häiriköt harvemmin vaivaavat.
51. Eki21.6.2008 klo 10:59
Panemalla Googleen hakusanat Olavi Kivalo, saa nopeasti selville ainakin seuraavat kaksi asiaa:

- hän on kirjoittanut tänne paljon ja pääosin huumorinhöysteistä pohdiskelevaa tekstiä

- hänen oikean nimensä

En tiedä, kumpi on ikävämpää, ajankohtainen sanaleikillinen tsoukki Jokikokon tehtävistä tai vihjaus, että ylläpidon jäsenellä olisi tuomio odottamassa.

En tiedä, kun olen mm. tietämätön.

Tämähän on suora toisinto Kaitsu-episodista. "Ehkä Kaitsu on poikasi. Kaitsu, lähetä osoitteesi, niin saat ilmaisen vuosikerran." Kuvaan kuuluu myös, että Kaitsu oli puhunut pääasiassa hyvää ja perustellut asioita. Henry taas oli mm. turhaan etsinyt Kaitsun tiennimeä Googlella ja haukkunut Kaitsua tyhmäksi.

Joo tiedän, juhannuksena voisi ajatella ihan muita asioita.
52. Eki21.6.2008 klo 10:59
Ei hemmetti, kauhea pilkkuvirhe ekalla rivillä. Pahoittelen.
53. RA21.6.2008 klo 11:20
Tuli mieleen tuosta Henryn "Jos ei uskalla kirjoittaa omalla nimellään, pitäisi jättää kirjoittamatta", että sinänsä tuo on hyvä kriteeri itsesensuurille.

Nimimerkin käyttö on ok. Mutta JOS nimimerkkiä käyttää VAIN siksi, ettei ilkeäisi (syystä tai toisesta) laittaa samaa tekstiä omalla nimellään, kannattaisi todellakin jättää kirjoittamatta.
54. HT21.6.2008 klo 11:23
"Laki sanoo, että nimimerkin suojassa ei ole lupa arvostella negatiivisesti nimeltä mainittua tai muuten tunnistettavaa henkilöä tai yritystä". Jassoo. Eli kun nimimerkki "Mistä kiikastaa" moittii yleisönosastossa tai nettikeskustelussa Elisaa hitaasta asiakaspalvelusta, Elisa voi halutessaan hankkia kirjoittajalle rangaistuksen. Mikä lakipykälä moisen mahdollistaa?
55. Eki21.6.2008 klo 11:43
HT:n mainitsemasta asiasta on täällä oltu ennenkin "vähän eri mieltä". Nyt asia jälleen kerran taasen uudelleen suorittaa paluun.
56. Taata21.6.2008 klo 11:48
Julkisia teoksia voidaan vapaasti arvostella joko nimimerkeillä tai oikeilla nimillä. Meillä on olemassa oikein kriitikoiden ammattikuntakin sitä varten, jos Henry ei satu sitä tietämään. Henrykään ei voi keneltäkään kieltää julkaistujen ristikoiden arvostelua ja voi haastaa käräjille,
jos katsoo, että häntä on paneteltu ja syyttäjä sitten katsoo, että onko aihetta nostaa syyte ja saada tuomio.

Henry ei voi täällä jakaa etukäteen mitään tuomioita kuin vain niillä uhkailla ja tukahduttaa tällä lailla keskustelua ja kansalaisoikeuksia peloittemalla käräjillä, jos joku kirjoittaja lausuu mielestään poikkipuolisia sanoja. Onhan historiassa käyty joitain oikeudenkäyntejä taideteoksissa esitetyistä asioista. Vrt. Hannu Salama ja Juhannustanssit.

Tässä ei nyt tällä kertaa varmaan ole mitään aihetta uusiin
"Juhannustansseihin" vaikkakin on nyt Juhannus.

Valtakunnassa politiikassa ja urheilussa sanotaan näinä
aikoina kovaakin tekstiä henkilöistä koskien menneitä tapahtumia kuten kaikki varmaan tietänevät. Henryn jutut ovat hyttysen ininää tai kirpunpaskaa näiden rinnalla.

On selvää, että kaikki eivät voi käyttää edes mielipiteensä
ilmaisemisessa omaa nimeään edes Suomessa ulkomaisista
diktatuureista puhumattakaan vaikka haluaisi ja kaikki eivät
muuten vain halua, jos sallitaan nimimerkilläkin ilmaista itseään. Tätä tosin on eräissä sanomalehdissä rajoitettu viime vuosina ja vain poikkeustapauksissa sallitaan nimimerkin käyttö yleisöosastokirjoituksissa, mutta lyhyet kommentit muilla palstoilla ovat sallittuja.

En jaksanut taaskaan valvoa aamuyöhön saakka, jotta olisin tuoreeltaan voinut lukea Henryn ja muiden tärkeät kirjoitukset. Olisi mielenkiintoista kuulla Henryn käsitykset myös tieteenteosta ja siitä kuinka pian vastaväittäjä joutuu käräjille väitöstilaisuudesta. Täälläkin eilen oli väitöstilaisuus yliopistolla, ainakin yksi aatosta huolimatta. Ei ole tullut vielä vastaan tilannetta, että vastaväittäjä olisi joutunut käräjille tai poliisi noutanut kesken väitöstilaisuuden esitutkintaan.
Tai ehkä en vain muista? Muutenkin käsitykseni julkaisuista ja tieteenteosta eroavat varmasti Henryn käsityksistä aivan valtavasti.
57. Eki21.6.2008 klo 11:57
Jos Henry haluaa tietää Taatan oikean nimen, hän voi sen toimituksesta pyytää, jos Taata antaa siihen luvan ja jos Henry lupaa, ettei julkista Taatan nimeä täällä sivuilla, ellei Taata anna siihen erikseen lupaa.
58. Taata21.6.2008 klo 12:07
Minä meinasin jo itse julkistaa nimeni, mutta haastan nyt Henryn sättiin väittelemään ja keskustelemaan asiat halki,
mutta ei aamuyöllä. Ensi yön tosin voisi yrittää valvoa, mutta kuitenkin. Minulla kaksi on avustavaa tuomaria käytettävissä,
mutta en Juhannuksena viitsi heitä häiritä eikä ainakaan aamuyöllä joten minun täytyy tulla toimeen "keskustelussa" ilman tuomareita. Toivotan vain lämpimästi sättiin keskustelemaan kuten varmaan siellä joku muukin, kun tässä ei oikein muuten pääse suoraan kontaktiin. Kukahan kelpaisi kustokseksi?
59. Henry21.6.2008 klo 12:21
Taidanpa enemmänkin synnyttää keskustelua kuin tukahduttaa sitä. Hyvää juhannusta kaikille.
60. Taata21.6.2008 klo 12:31
Syytän Team Katalinia, kun ovat ajamassa sellaisia ilmanaikaisia ristikkosääntöjä, että taas saa entrata niin turkasen paljon, ettei laatimus mene roskakoriin, jonne ne joidenkin mielestä varmaan kuuluisivat mennäkin? Syytän näitä arvostelijoitakin.

Sitten syytän itseäni, että olen ajautunut kuin ajopuu vahingossa näille palstoille. Miksi kukaan ei varoittanut minua etukäteen, että kuinka turmiollinen meno täällä vallitsee? Eikö kuuluisi nykyaikana olla tuoteselostus ja siinä varoitukset? Mistä voin hakea korvausta, kun täällä ei vallitsekaan iloinen ja avoin keskusteleva ilmapiiri, jossa voi asiat välillä hauskasti rönsyillä sinne tänne pelkäämättä että heti saa haasteen käräjille? Voi että olen pettynyt! Onneksi oikeustalo on tuossa aivan naapurissa. Minä kun luulin, että sanaseppoilu on iloinen asia kuten ristikotkin.

Voi minun päiviä, voi minun päiviä, kun et tule jo, kun et tule jo. Minä kun vain olen tällainen pakinoitsija Jumalan armosta.
Minä vaivainen mato matkamies maan. Ja sitten kaikki muutkin harrastamaan itseruoskintaa! Taata taata!
61. RA21.6.2008 klo 12:44
Jotenkin (minusta) on aina tuntunut tosi keljulta, että ensin joku aloittaa puhumaan jostakin ja sitten kun muut ottautuvat asiaan ja kertovat omia ajatuksiaan, tämä joku heittää "Jaamuttajoo, heippa vaan!".

Jotenkin se rivien välissä oleva viesti on, että "tyhmiähän olette". Tai ei tietenkään ole? Se vain tuntuu siltä?

Vaikeaa on; Jos kukaan ei kommentoi tai ottaudu keskusteluun, se on väärin. Jos ottaudutaan, sekin on väärin. Väärin ottauduttu.
62. Taata21.6.2008 klo 12:47
Voi, että asiat etenevät sitten nopeaan näin Juhannuksenakin vaikka sanotaan, että Suomi olisi kiinni ja eväät levällään. Ei pidä paikkaansa!

Tässähän tuli nyt kädenojennus enkä heitäkään vielä ristikkoa roskikseen enkä entraa turhaan. Varmaankin pääsemme jatkoneuvotteluissa sopimukseen. Entraten olisit jo perillä ei pidä sekään paikkaansa näinä aikoina.

Minä taidan nyt heti vielä totisempiin hommiin! Juhannus on heillä herttainen...
63. RA21.6.2008 klo 12:55
Sain juuri kirjaidean - "Kuka on kukin SanaristikotNetissä":

Eki = Hieno mies
Taata= Hieno mies
Henry Haapalainen = Hieno mies
Olavi Kivalo = Hieno mies
Lauri Kultti = Hieno mies

Tämä on vasta alkua. Hienot naiset puuttuvat vielä kokonaan ja aakkostus. Ja kustantaja.
64. Taata21.6.2008 klo 13:04
Onkos tässä nyt joku uusi tiimi rakenteilla? Minä vielä Ekin ja Henkan välissä, aika tukala paikka. Onneksi on kaksi perämiestä ja lisää tullenee...
65. Taata21.6.2008 klo 13:09
Enkö minä RA haastanut sinut jonnekin? Muistatko? Tuli tuosta mieleen, mutta olen unohtanut asian. Joko haastoin tai sitten en, mutta muistelen haastaneeni tai sitten se on ollut vain unta? Lunta, lunta, lunta vaan...kaikkialla lunta,
elämä on unta...lunta, lunta, lunta vaan...
66. HT21.6.2008 klo 13:09
Ilmoittaudun palvelukseen. Muiden hyvyys korostuu, kun minut nakataan johonkin rakoon luonnehdinnalla

HT = Huono mies
67. Taata21.6.2008 klo 13:14
Äänestän pitkän listan mukaan tiimiin: RA, PP, Bella, Babs ja Miimu. Nyt ei naisia sorsita sitten. Kerroin toisaalla eilen niistä koskeloista toisaalla.
68. Taata21.6.2008 klo 13:17
Kerroin toisaalla ja toisaalla ja vielä useammallakin toisaalla mutta vähennetään silti edeltä yksi toisaalla pois.

Etkös HT ole Tiernakaupungin miehiä ja siis mitä fiksuin tähtipoikakoulutuksenkin saanut?
69. HT21.6.2008 klo 13:37
Taata: veraten hyvä olin laulamaan, mutta tiernaoppi jäi hankkimatta. Vapaaehtoisena ei kiinnostanut, ja koulun esiintymisiin pakotettiin lahjakkaampia.
70. ö21.6.2008 klo 13:40
ö = Hieno kirjain
71. Taata21.6.2008 klo 13:42
Joo sitä virhettä taitaa olla jo aika myöhäistä oikaista, mutta en minäkään päässyt kuin kansakoulussa kaksi kertaa joulunäytelmään tontuksi ja toisessa piti vielä heittää vauhdissa kuperkeikka. Siinäkin riitti harjoittelemista aivan tarpeeksi. Olin sitten myös ainakin VPK:n näyttämöllä tonttuleikissä mukana. Nämä ovat ne varhaisimmat näyttämökokemukset.
72. Juhani Heino21.6.2008 klo 13:46
Juhani Heino = hieno jauhin / hieno hajuni / hienoin haju
73. Taata21.6.2008 klo 13:54
Valitsisin: hieno jauhin eli melkein saivartelija viimeisen päälle. Heh heh!
74. Taata21.6.2008 klo 17:30
Seppo Jokikokon ristikoihin tutustuin jo Suuressa Ristikko Kilvassa 1960-luvun puolella muistaakseni. Ne olivat helppoja ratkottavia. Hänen persoonallinen tyyli jäi heti mieleen. Sitten hän oli yhteistyössä Heikki Kalvan kanssa Seurassa tekemässä suurnuottaa.

Pidin myös Heikki Kalvan pelkistetyistä vihjeistä, joissa muutamalla viivantyngällä saatiin vihjeet aikaiseksi. Sitten yhteistyössä täältä päin kotoisin olevan Seppo Jokikokon kanssa oli työnjako niin, että Kalpa laati ja Jokikokko kuvitti.

Odotin Jokikokon tyylin ja viivan muuttuvan vielä enemmän
Kalpan tyyliin, mutta niin ei käynyt vaan Jokikokko säilytti oman tyylinsä, siis sellaisen kiharaisemman ja välillä kovin heiveröisen viivan. Ehkä kuitenkin laadintaan tuli Kalpalta kuitenkin jotain, jota ahkerammin ratkoneet voivat analysoida tarkemmin kuin minä, jolla ristikot ovat välillä olleet sivuraiteella opiskelujen ja työhommien vuoksi.

Ja edelleenhän Seppo Jokikokko laatii ja piirtää ja nostalgia ristikoita häneltä julkaistaan. Ilmeisen sopiva aisapari ja seuraaja hän oli Heikki Kalvalle.

Moitittavaa jos pitää hakea, niin varmaan huononäköisillä voi ajoittain olla vaikeuksia vihjeiden tulkitsemisessa, mutta eihän kenestäkään laatijasta kaikki voi tykätä. Persoonallinen tyyli ja tekniikka antaa kuitenkin paljon anteeksi eikä ennen oltu niin ronkeleita, kun nykyisin, kun välillä tuntuu, ettei mikään eikä kukaan kelpaa.

Erityisesti nyt tietokoneaikana nostan Seppo Jokikokon vielä korkeammalle kiitos hänen persoonallisen tyylinsä, jonka hän on säilyttänyt kiitettävästi varmaankin arvosteluista
huolimatta. Minua ei haittaa, vaikka mestariluokan laatijalla olisi joku sana isossa ristikossa vaikka kolmekin kertaa tai jos on joku alku- ja loppupiilokin. Se tuo vain pikantin mausteensa ja osoituksen siitä, että tälle laatijalle on annettu vapaus tehdä kuten haluaa ja säilyttää tyylinsä
kuten joidenkin muidenkin laatijasuuruuksien on annettu tehdä. Siitä erotamme mestarit meistä muista, joista osa
mekastaa ja tärkeillen kehuu omia töitään vaikka olisi itseruoskinnan paikkakin välillä. Nyt alan sitten ruoskimaan itseäni.

Kiitos Seppo Jokikokolle ristikoista monien vuosikymmenien ajoilta. Minun muistini mukaan hän oli muissa töissä ja siinä ohella laati. Entiset mökkinaapurimme oli muistaakseni hänen sukulaisiaan, koska muistelen heidän puhuneen joskus Seppo Jokikokosta, kun minä ratkoin siihen aikaan hänen ristikoitaan monien muiden ristikoiden seassa.
75. HT21.6.2008 klo 20:35
Taata: muistankohan oikein, että SJ asusteli 60-luvulla Valtatiellä?
76. Taata21.6.2008 klo 20:40
Tulin juuri kotiin enkä pysty vahvistamaan tietoa täällä käytettävissä olevillani lähdeteoksilla.
77. HT21.6.2008 klo 21:01
Taata: ei asia niin tärkeä ole, että pitäisi ryhtyä mittaviin ponnistuksiin sen selvittämiseksi, ajattelin lähinnä mahdollisia muistikuvia. Vilkaisinpahan nyt kumminkin huvikseni vuoden 1975 puhelinluetteloa, ja siinä ei J-sukunimisiä asunut Valtatiellä yhtään. Vuoden 1948 luettelossa koko nimeä ei mainita.
78. Taata21.6.2008 klo 21:39
Minulla on pakinoita kirjoittaessani ollut yhtenä lähteenä vuoden 1958 puhelinluettelo. Siitäkään ei löytynyt Oulusta yhtään Jokikokkoa. Siihen aikaan puhelin oli vielä suhteellisen harvinainen perheissä ja meilläkin naapurit kävivät välistä soittamassa. Meillä oli kotona myös rinnakkaispuhelin isän työstä johtuen makuuhuoneessa, sillä hälytys saattoi tulla milloin tahansa isän ollessa tisurissa ja laivan ollessa saapumassa johonkin Oulun satamista.
79. ratkojamestari21.6.2008 klo 23:07
Kuka tahi ketkä täällä (Taatan itsensä lisäksi) "tärkeillen kehuu/kehuvat omia töitään vaikka olisi itseruoskinnan paikkakin välillä"? Kiinnostaa.
80. Henry22.6.2008 klo 01:18
Onkohan ratkojamestari valmis hyväksymään sellaisenkin vastauksen, joka on "väärä".
81. ratkojamestari22.6.2008 klo 11:15
Pitäisi ensin saada edes joku vastaus. Tällä hetkellä on pakko hyväksyä se, että epämääräisten vihjausten takana on vain kökkö manipulaatio.
82. JTak23.6.2008 klo 08:56
Vai että oli korkki narahtanut juhannuksen kunniaksi ja sitten tietenkin palstoille höpisemään outoja? On näitä lystiä lukea näin jälkikäteen. Osaan jo kuvitella iltapäivälehtien otsikot: "Haukkui sanaristikon - joutui vankilaan".
83. Jukkis6.4.2009 klo 11:49
Kaivoin tämän esille siltä varalta, että säikeen aloittaja sattuisi huomaamaan. Ja vaikka ei sattusikaan, niin ehkä joku lukija säästää aikaansa ja hermojaan tämän perusteella.

Nimittäin uudessa Seura-ristikot & -sudokut -lehdessä on Sami Hämäläisen laatima iso (33 x 25) japanilainen ristikko eli silhuettiristikko.

Tuo tulee tuottamaan suurta hupia niille, jotka sitä yrittävät ratkoa. Ensinnäkin se on sen näköinen, että se on luultavasti ihan tolkuttoman työläs ratkoa käsipelillä.

Mutta se mainittu hupi tulee siitä, että sitä ei edes voi ratkaista. Nimittäin annettujen numeroiden summat eivät täsmää. Sarakkeisiin laitettujen numeroiden summa on 253, riveihin laitettujen summa on 252. Ei tällaiselle silhuettiristikolle voi olla olemassa ratkaisua, joka noudattaisi annettuja numeroarvoja.

Ratkaisun iloa vaan kaikille yrittäjille!
84. Risto Koskinen5.12.2010 klo 15:23
Seuran Nostalgia 1:ssä oli mielestäni luvattoman paljon samoja sanoja ihan sellaisenaan tai sitten siten, että sama sana esiintyi sekä yksikössä että monikossa. Ulkoasultaan Sepon ristikot ovat kyllä nautittavan askeettisia, mutta ei mestarilaatijaksikin mainitun tulisi alistua noin helppoon ratkaisuun, että käyttää samassa ristikossa samoja sanoja tai vihjeitä.
85. Ritva Saarakkala10.8.2018 klo 12:28
Olen jo pitkään halunnut kiittää SAMI HÄMÄLÄISTÄ hienoista ristikoista. Ovat sopivan haastavia ja kuitenkin tällaiselle tavikselle mahdollisia , aina joidenkin helppojen vihjeiden avulla jatkettavia. Saan oivalluskiksejä ja mieli on hyvä. TAKUUKAMAA!!!! Yt Ritva
86. Kati 71 v.9.1.2019 klo 12:27
Olen Seura-lehden ristikoiden ystävä ollut vuosikausia, mutta nyt taitaa jäädä ratkomatta!
Kuvat ovat pieniä, epäselviä ja hyvinkin tummia, lähes mustia.
Uusia sanoja ?: "ilmiesi edessä vähäpätöisille" (ovat allekkain ryhmänä) + 3 muuta sanaa, mutta vain 5 kirjoituspaikkaa.
Mitä tarkoittaa sana ILMIESI?
Minusta olisi hyvä, jos käyttäisit selkeää suomea ristikoissasi, sekä selkeitä kuvia!
Missä on Jokikokon ristikot? Niitähän voisi käyttää uudestaan, vai? Niissä oli hyvät kuvat ja selkeää suomea.
87. J9.1.2019 klo 12:38
Veikkaan ristikkoa näkemättä, että homma menee näin:
- ilmiesi edessä
- vähäpätöisille
- 3 muuta vihjettä
= yhteensä 5 ratkaisusanaa

Vihje "ilmiesi edessä" näyttää siltä, että siitä on ensimmäinen kirjain pudotettu pois. Todennäköisesti S. Vihje kuuluu siis "silmiesi edessä". Kun keksit tälle ratkaisun, niin vähennä siitä ratkaisusanasta alkukirjain S pois ja saat oikean ratkaisusanan.
88. Jaska9.1.2019 klo 13:50
Kirjaimen puuttuminen eli typiste ei siis ole painovirhe. Sellaiseksi kikan ensimmäisen kerran kohtaavat sen tietysti tulkitsevat. Heitä on varmasti Seuran ratkojista useampiakin. Jokikokon ristikkoihin olen saanut tuntumaa odotushuoneissa, pehmiksiä olivat. Seuran linja on siis tältä osin vaikeutunut Hämäläisen myötä.

En tiedä, noudattaako Seura Suomen Kuvaehdestä tuttua tapaa selittää pehmiksiä vaikeammissa ristikoissa esiintyviä vihjeiden vaikeutustyyppejä. Ei se tietenkään pahitteeksi olisi.
89. Eki9.1.2019 klo 14:00
Minä laadin aukeaman Seuraan, Reima Mäkinen piirtää. Typisteitä ym. emme käytä käytännössä ollenkaan siellä, kyseessä on koko kansan helpohko, ei aivan helppo ristikko.

Sami laatii siis sivun.
90. iso S10.1.2019 klo 10:24
Jokikokolla oli oma kannattajakuntansa. Esimerkiksi vaimoni lopetti kuvaristikoiden ratkomisen kun Jokikokko eläköityi. Itse arvostan ristikoita jotka noudattavat yleisesti hyväksyttyjä ristikkosääntöjä - tai rikkovat niitä harkiten, taitavasti ja hyvässä tarkoituksessa! Jokikokon helmasyntinä, ainakin viimeisinä vuosina, oli se että sama sana esiintyi ristikossa kahdesti, usein täsmälleen samalla vihjeellä ja joskus jopa samalla rivillä peräkkäin. Joissakin ristikoissa tuollaisia tuplia saattoi olla neljäkin. Sellainen on huolimattomuutta, välinpitämättömyyttä tai osaamattomuutta. Jos ei pysty laatimaan aukeamaa ilman tuplia, kannattaisi laatia kaksi sivun kokoista. Silloin tuplia tulee vähemmän per ristikko.

Joitakin tuollainen ei häiritse vaikka sattuu huomaamaan ja onhan tuplien kieltäminen tavallaan mielivaltaisesti keksitty asia eikä sillä tavalla niin hyvin perusteltavissa kuin epäsanojen (kuten ilmiesi) kieltäminen ratkaisusanoina. Jos sellaiset sallittaisiin niin sanaristikko ei olisi sanaristikko, vaan sana- ja epäsanaristikko!
91. Jaska10.1.2019 klo 18:39
ILMIESI ei ole epäsana. Se on erisnimen ILMI monikon ILMIT yksikön toisen persoonan possessiivisuffiksillinen genetiivi.
92. Rampe10.1.2019 klo 20:58
Huh! Olipahan suffiksilla possessiivit !
93. Matti11.1.2019 klo 00:29
Jaska on nyt mukavuusalueellaan.
94. timppa7011.1.2019 klo 08:44
Vaimoni on 80v ja Jokikokon armoton ristkon ratkoja.
Oli harmissaan, kun vaihtui ristikko. Nyt nalkuttaa minulle, kun
ristikko on huonempi. -Ihan kuin se olisi minun vika?
-Auttakaa ja tehkää siitä sellain, kuin se oli Jokikokon aikaan!!!!!!
95. timppa7011.1.2019 klo 08:46
Anteeksi kamalasti. Näpyttelen tätä hämärästi vaimoltani piilosta.
96. iso S11.1.2019 klo 10:56
Nöyrin anteeksipyyntö possessiivisuffragetti Jaskalle. Asiaa tarkemmin ajattelematta erehdyin käyttämään väärää esimerkkiä epäsanasta.Ilmiesi ei ole epäsana, mutta taivutusmuotoisena silti kelpaamaton ristikon ratkaisusanaksi muuten kuin lauseissa.

Nimimerkille timppa 70: armollisemman vaimon kanssa onnistui vieroitushoito. Jokikokon lopetettua sain vaimon koukuttumaan japanilaisiin ristikoihin eli siluettiristikoihin. Korvike toimi muutamia vuosia ja sen jälkeenkään ei siirrytty Subutexiin vaan sudokuihin. Nykyään perusudokut eivät enää kelpaa, pitää olla sellaisia joissa on useita sudokuita limittäin. En tiedä mikä on seuraava vaihe, mutta näillä on selvitty ilman nalkutusta parikymmentä vuotta. Sääli itseäsi ja kokeile, onnistuisiko vastaava hoito!
97. Jaska11.1.2019 klo 12:16
Minulle on helppoa antaa anteeksi ihmisille, vaan ei ristikoille. En tunne säälin häivähdystäkään Skytän, Pitkälän, Liljeroosin, Viitamäen, Anttilan ym. ristikkoja kohtaan. Murjon niitä sanoin kuvaavalla raakuudella, kunnes ne ennemmin tai myöhemmin luopuvat toivottomasta vastarinnastaan. Olen aina armoton, niin kuin timppa70kin Jokikokon ristikoille, rispektini hänelle.
98. Niilo Pielinen11.1.2019 klo 14:43
Lainaus: 97. Jaska 11.1.2019 klo 12:16
"Minulle on helppoa antaa anteeksi ihmisille, vaan ei ristikoille."

Minusta Jaska käyttää tässä väärää sananmuotoa 'minulle', minusta siinä pitäisi olla 'minun'...

Mutta tiedän, että Jaska lyö minua kohta metrisellä oksattomalla ja possessiisuffiksittomattomalla kuivuhalolla ajatuslohkoni sanatajuni osioon. Ole hyvä.

Nimimerkin mukaan, aina kuitenkin menee joteksin väärin...
99. Jaska11.1.2019 klo 17:46
Kiitos ehdotuksesta Niilo Pielinen, mutta sinua metrisellä halolla kalloon takominen ei olisi minun helppoa. Olen kiihkeämpi väkivallan vihollinen kuin Charles Bronson konsanaan. Ojennankin halon sinulle nätisti pokaten hiusten halkomiseen soveliaaksi apuneuvoksi:)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *